Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Nyílván a súlyosan mérgező gombafajokat nem kóstolgatja az ember....
Én csak úgy általánosságban írtam, hogy szakirodalom híján magad is eldöntheted, hogy egy gomba étkezésre alkalmas-e. Egy nyersen, keserű, nagyon csípős, dohos, stb. rossz ízű gomba általában főzve sem kiváló, még ha nem is mérgező. Persze vannak kivételek (keserű gomba, rókagomba), melyek sütve, főzve finomak.
A nyárfagomba fiatalon ehető. Inséges időkben nem is olyan rossz.
Azért a fehér galócát + pár súlyosabban mérgező fajt se nagyon kóstolgatnék nyersen.
Kérdés: az elvileg ehető Panus tigrinus (nyárfagomba) élvezeti értéke mekkora? Elég sok szokott belőle lenni az ártereken, de eddig nem szedtem fogyasztásra.
Kedvet kaptam egy kis ismertetőre tövisalja ügyben....
Részlet egy erdélyi gombáskönyvből:
"Tövisaljagomba
Hívják még májusgombának, szilvafaaljának. 1787-ben kora jeles erdélyi orvos-természettudósa, Mátyus István, "medicinae doctor, Nemes Küküllő és Maros-Székből egyesült vármegyének rendes physicusa", ahogy saját magát könyvének címlapján megnevezte, mindjárt a császárgomba és a csiperke után ismerteti, s ezt írja róla: "Ez után való kedvességet érdemlett majd mindenütt édes leves húsával és kedves szagjával a Tövisaly-gomba... Terem ez a verőfényes száraz erdők és berkek szélein a tövis-fák alatt, a tavalyi lehullot levelek vagy föld-muha alatt mintegy elrejtezve (mellyről frantziául Mouceron neve lett) tavasszal Április kezdetével ..... A hamu színű földet szereti. Ahol egyszer megtermett, minden esztendőben találtatik... Ritkán nővhetnek nagyot: mert akik a hellyekre reája kaptak, egymás elől idő előtt elszedik. "
Ma jóval kevesebbre becsülik, mint akár Mátyus, akár - kétszáz évvel korábban - Clusius idejében: könnyen összetéveszthetőnek tartják. Mégis dimbes-dombos, kökény- és galagonyabokros tájaink, kiskertes, szilvafás, libalegelős falvaink kedves tavaszi gombája; nagyanyáink ezt hozták estefelé kötényükben, amikor mgtértek a gyomlálás-kapálásból, s ez kerül ugyanúgy most is kert végéből, sövény mellől, árokpartról a család elé friss ételnek a vacsoraasztalra.....
Felhasználás: bármire felhasználható, de különösen tomásos gombának finom. S hadd ajánljunk egy Mátyus István-féle, kétszáz éves elkészítési módot is.
"A szakátsok ezeket a kényes gombákat, kényesen így szokták megkészíteni: friss korokban száraiktól és motsoktól megtisztítva, és jól kimosva, elébb borral, egressel, etzettel, hagymával, sóval, fűszerszámokkal, narantsal, tzitrommal és jó szagú füvekkel, vagy laurus levéllel együtt megfőzik, ezután a lévből kiszedik és téj-felt, s a főtt levekből is keveset töltvén reá, mint legfőbb tsemege ételt úgy adják fel. Nálunk rövidebben hús-lévben megfőzve, téj-fellel megöntve, és sóval, fű-szerszámokkal meghitve, s így is kevéssé főve viszik asztalra. Többnyire mindazonáltal tsirkék és egyéb húsok mellé készítik. Ugyan ezen végre, tzérnákba felfűzve télre meg is szárasztják...."
Nos, a Tövisalja számomra vegyes gombapörköltbe, fagyasztott vagy szárított "ízes" gombával felturbósítva igenis fogyasztható. Magában még nem is próbáltam.
Előnye, ha találok, akkor általában nem csak egy-két példányt, úgyhogy kiadós... :)
köszönöm a tippeket. Utánanéztem, a tövisalja gomba "hivatalos" leírása valóban eléggé fedi a találtakat. (Őzláb kizárt, már csak a mérete miatt is, ami talán a képen nem igazán érzékelhető ). Ha jól láttam, a topic-on meglehetősen megoszlanak a vélemények a tövisalja fogyaszthatóságát (pontosabban élvezhetőségét) illetően.
Szia! Szégyelljék a kullancsok magukat!! Amit ráfújunk a tenyerünkre, azt szét dörzsöljük. Kar, lábszár, nyak, esetleg deréktájt. 4 és fél óráig hat, aztán újra jön a fújás, bedörzsölés. Ha valaki shortban vagy szoknyában magas fűbe, vagy sűrű gyertyánújulatba téved, akkor a tetőtől-talpig való bedörzsölés mellett még a testet is érdemes sűrűn átvizsgálásni bóklászás közben. Mi idén is kullancsmentesek vagyunk eddig. Egy hibáját észleltem, hogy a szúnyogokat nem zavarja, így együtt kell alkalmazni a szúnyogriasztóval mostanában. Korábban a rekordom 36 bennem lévő kullancs volt egyszerre, mikor egy kelésbe futottam bele, hihetelen aprók voltak azok a rovarok. Ám három-négy is többször volt bennem azelőtt. Tavaly óta elkerülnek. Ezért is tartom jónak és mertem bátran ajánlani másoknak is. Ismerőseim sem panaszkodtak a hatékonyságára. Több bizalmat a riasztónak és kevesebbet a kullancsoknak.
Konkrétan szegfűgombát, ami lábon meg volt száradva. Azt hittem keveset, aztán este mikor beáztattam főzés előtt, annyira megdagadt, hogy ketté kellett szednem. :)
Találtunk még egy csomó friss tövisalját, és egy kg db ízletes kucsmagombát. Mondjuk az az egy szem tényleg szép példány volt.
És egy kis rejtvénynek valót:
Azt mondják nem túl gyakori, de én már többször is belé botlottam.
A feleségem ma csinálta meg a májusi pereszkéből a gomba mártást.Isteni!Sajnos a szezonjának vége,nem keresem,túl sok a kukacos, meg a szúnyog!Ma a pincénknél voltam,megettek ezek a dög vérszívók!Rengeteg van,szinte kibírhatatlan.
De azért itt is látszik, hogy nem "fátyolszerű" a gallér, hanem cortinás-ra szétszakadozó.........Ami méginkább látszik az előző képen: A galléron a spórapor sötétbarna, a fakógombáké pedig mindig "fakóbarna"....
Írtam, hogy két tapasztalt gombászkollega május 20 körül már szedett ízletes kucsmagombákat. Az egyik mutatott egyet ma este és hozzátette, hogy nagyon sok volt a titkos lelőhelyén. Egy másik ismerős pedig egy teli kosár akácpereszkét gyűjtött. Mindketten Pest megyében keresgéltek.
Tegnap a Budai-hg.-ben zsákmányoltunk 60 dkg májusi pereszkét. Nem is volt veszélyesen kukacos, csak kb. 15 dkg-t kellett eldobnunk belőle. Viszont Gödöllőn mindössze 3 db-t találtunk + 1 árva db gyapjas tintagombát.
A gévákkal nagyon gondolkodóba ejtettetek, lehet, hogy kimegyek biciklivel a Duna-partra valamelyik délután/este... Bár lehet, hogy a szúnyogok nagyon hamar eltántorítanak a vadászattól...
A szomszéd kertjében növő gomba valószínűleg tövisalja gomba, vénséges példánya. A kertekben általában csonthéjas gyümölcsfák (rózsafélék alatt) előjöhet ez a gomba. A repedezettséget a szél és a napsütés okozta a kalapbőrön, lemezszíne pedig rózsaszín, ez pedig erre a fajra jellemző.
Tényleg csodálatos volt az evezés, madárcsicsergés, szürke gém, egy egy balin rablás. Egy valamit elfelejtettem magammal vinni, szúnyogriasztót! :-(((
Biztos ami biztos, szerdán visszaevezek megnézni a csemetéket, kár lenne ha megöregednének mielőtt a konyhába kerülnének! Még sok receptedet szeretném kipróbálni! A képek a nagy kiterjesztés miatt nem jönnek át, sajna!
Mindenkinek gratulálok a hétvégi gyűjtéshez! Igen szép fogások vannak!
Mi Pilisszentkereszten túráztunk ("Szurdok tanösvény és Pilisszentkereszt környéke). A nap célja a túra volt, de azért vártunk egy kis gombát. Sajna, szinte semmit nem találtunk:( (volt néhány fán élősködő minigomba, még nem néztem utána, hogy mi lehetett, de más semmi)
Gomba helyett a Szent Anna-kútból hoztunk forrásvizet:), és persze az erdő látványa azért kárpótolt minket. Kankalinnal még mi is sok helyen találkoztunk, pedig már azt hittem, hogy mindenhol elvirágzott.
A bodzára még várni kell jópár hétig, de isteni illat van az erdőben, szinte mindentől!!
Szóval, gomba nuku (legalábbis felénk), de azért nagyon szép a természet:)