Keresés

Részletes keresés

objektív3 Creative Commons License 2021.03.04 -3 4 1629

Az alkatért meg is kell dolgozni...

Szerintem a francia női válogatott két "titka": 1) a férfiak sikere ráirányította a figyelmet a nőkre is, és éltek a törődéssel, 2) rengeteg színesbőrű illetve bevándorló választja (nemcsak a franciáknál) a sportot kitörési lehetőségnek, és még ha nem is annyira tehetségesek, de szorgalmasabbak, eltökéltebbek, és atletikusan-fizikálisan jól látszik a kiemelkedés, játéktudásban pedig a felzárkózás ill. fejlődés.

 

Nálunk mint azt már korábban mondtam, szinte senki nem dolgozik annyit, hogy kimaxolja az atletikus-fizikális képességeit, és ha eljutnak oda, hogy meg tudnak élni a kéziből, a motiváció is csökken.

 

A norgéknál és hollandoknál kevesebb tehetségből is több klasszis lesz, és ennek nem az az oka, hogy jobban képezik őket, hanem 1) eleve azok választják az élsportot, akik több áldozatot hajlandóak hozni (mivel a fejlett országokban sok hivatásból is jól lehet élni, tehát nem az van, hogy akinek van tehetsége a focihoz vagy kézihez, az megfogta az isten lábát, és akkor ezt kell csinálni),

2) akik szeretnének kiemelkedni egyszerűen többet tesznek egyénileg azért, hogy kiemelkedőek legyenek.

Előzmény: Tonio 2.0 (1601)
Isthy1 Creative Commons License 2021.03.04 -1 1 1626

Hogy a topik témájához is legyen hozzászólás:

 

Gratulálok a csajoknak az Alba elleni tegnapi győzelemhez!

"4 pontos meccset" sikerült nyerni a koncentráltabb végjátéknak köszönhetően. A mérkőzésen sok volt a hiba mindkét csapatnál, nem a játék magas szinvonala dominált. Buli ismét nagyon eredményesen játszott, 12 gólt szerzett, igaz abból 8-at büntetőből (de azt is be kell tudni lőni). Ráadásul több góllal sikerült nyerni, mint amennyivel Fehérváron kikaptunk, így a végén az esetleges pontegyenlőségből mi jövünk ki jobban.

Szép volt csajok! Így tovább!

G-T15 Creative Commons License 2021.03.04 -5 1 1625

 Érdekes módon te tudsz használni ékezeteket, más miért nem és nem csak én jegyeztem ezt meg. Ő nekik nem válaszoltál, mert a Fradistáknak gyáva vagy visszaírni. Innentől minden rám vonatkozó megjegyzésed, számomra nem jelent semmit. Sőt inkább önbeismerés a részedről.

Előzmény: újprimavis (1582)
RnD Creative Commons License 2021.03.04 -5 6 1624

A 'ceremóniázik' helyett most már 'teketóriázik' szerepel hsz #1622-ben.

 

A Magyar Nyelv Nagyszótára (MTA Nyelvtudományi Intézet) a 'ceremóniázik' igét így definiálja: "...3. körülményeskedik, teketóriázik (vmivel)Így mindkét mondat helyes, mert ez a két ige szinoním jelentésű.

RnD Creative Commons License 2021.03.04 -5 6 1623

Móvár--Debrecen: 24-28 (15-12)

 

 

Négy nappal korábban a Debrecen csapata „meggyőző vereséget” szenvedett Vácon, esélyük sem volt a vendéglátók sérülések tizedelte csapatával szemben. Most viszont meggyőző formában, az utolsó húsz percben magabiztos játékkal múlták felül az idei bajnokság meglepetéscsapatát, a Mosonmagyaróvárt. Eddig csak a Fradi és az ETO tudott nyerni Móváron, és most a Debrecen. Négy nap alatt egy ilyen átalakulás csodaszámba megy, de azért vannak racionális okai, nem is kell őket nagyon sokáig keresni:

 

A – Játszott Kovács Anna. Sokat jelentett, támadásban és védekezésben is.

 

B – Vámos Petra nagyon jó formában volt végig. Különösen sokat számítottak az első félidő végén/második félidő elején lőtt góljai, kiharcolt hetesei (ezekkel lett 11-9, 12-10, 13-12, 18-16, 18-17).

 

C – Gyenge első félidő után (Giegerich) kiváló kapusteljesítmény Csapó Kyrától, aki a második félidőben a lövések majdnem felét kivédte (8/17), ebből hetet az első húsz percben (20-23 előtt),  amikor igazán fontos volt.

 

D – A korábbinál sokkal jobb védekezés belső posztokon, már a meccs első percétől (Kovács Anna, Hornyák Dóra, Bordás Réka, Vámos Petra odatették magukat ahogy kell és ahogy múlt az idő, egyre jobbak és jobbak lettek…)

 

E – Taktikailag változatosabb játék: a debreceniek próbálták a támadásokat szélességben széthúzni, már az elején többször szélre is kijátszották a labdákat helyzetbe, mindjárt az első négy percben három akciót fejeztek be balszélen, később a jobbszélt is bevonták. A szünet előtt ezek a ziccerek általában kimaradtak, de a második félidőben több fontos gólt is sikerült lőni innét. (Korábban, a Vác és az MTK ellen a Loki szélsői mintha nem is lettek volna a pályán…)

 

 

A Móvár mindig – vagy legalábbis már régóta – kiváló védekezésével és az ebből indított gyors támadások végén szerzett indulásgólokkal dominálta a meccseket, felállt fal ellen átlövéseken kívül másra nem igazán számíthattunk tőlük. Tilinger, Kopecz Barbi és Szarková közül azonban mostanára már csak az utóbbi maradt, az újabb igazolások inkább talpról/lendületből próbálják átlőni a védőket, ritkán próbálkoznak felugrásból… Védekezésben is gyengült az MKC, Bardi Fruzsi távozásával elveszítette legjobb hármas védőjét, az újak közül Kovács Patti és Tóth Eszti nem igazán jók hátul; Sirián Szederke igen, de ő a mai meccset sérülés miatt szinte teljesen kihagyta.

 

Az első negyedórában kilencszer talált be a Móvár, ebből négyszer indulásból (9-5), de utána ezek a könnyű akciók már elmaradtak. Ezt követően három gólt is a nemrég becserélt Lancz Barbinak köszönhettek, az elsőt középen átlövésből, a másodikat betörésből hetesből, a harmadikat egy jobbszélre Katona Flórának adott asszisztból (12-9). A félidő utolsó öt percében aztán Szarková átlövésből kétszer volt eredményes, Kovács Patrícia meg betörésből a hatosról (miután Hornyák Dórát szó szerint állva hagyta középen egy lövőcsellel 15-12).  A hazai támadások eredményessége már itt érezhetően romlott, a félidő második felében hat gólt lőttek összesen (az első tizenöt percben kilencet), a Loki ezzel szemben alig öt perc alatt négyszer is be tudott találni és ez már egyfajta figyelmeztető jel kellett h legyen a móváriaknak  (11-8>13-12 a 22-27. perc között). A nyolcadik gólt Despotovic szerezte balkettőből betörésből, és a következő négy gól is mind baloldalról lett, három betörésből (Vámos Petra, ebből kettő hetes) és az egyik balszélről (Petrus Mirtill). Itt egyben kiderült a Móvár védekezésének gyenge pontja: jobboldalon kettesben Horváth Bettinek nincs egyenértékű cseréje (és a huszadik perc után a helyét átvevő Lancz Barbi és Hudák Emma messze nem olyan jók mint ő). Vissza is kellett hozni Bettit az utolsó három percre h hátul stabilizálni tudják a helyzetet.

 

A második félidő Tóth Eszti két gyors góljával kezdődött baloldalon betörésből (17-13) és aztán a 45. percig a Móvár kétszer tudott csak betalálni. A Debrecen védekezése és visszarendeződése kiválóan működött és elöl a hazai játékosok közül egyre inkább csak Kovács Patti tudott gólt lőni, váratlan megoldásokból, mert a standard móvári átlövéseket (Szarková)  + betöréseket a Loki védekezése már nyolc-kilenc méteren meg tudta akadályozni.

 

A Móvár vereségének okai:

 

A – Nagyon jól összeálló Loki védekezés és visszarendeződés.

 

B – Gólképtelen móvári támadójáték (Szarková és Tóth Eszti a meccs utolsó húsz percében nem tudott gólt lőni, Kovács Patrícia három gólja volt a legtöbb amire mezőnyből a móvári lövősor képesnek bizonyult).

 

C – Nem létező beálló játék (Horváth Betti az egész meccsen két labdát kapott csak helyzetbe, azokat is rendezetlen védelem ellen, felállt falnál egyet sem).

 

D – Nem létező szélső játék (Vanika és Stranigg Zsófi felállt fal ellen összesen egyszer próbálkozhatott, Katona Flóra jobbszélen háromszor; ezekből egy gól lett végül).

 

C és D egyébként jó ideje így van Móváron, itt már régi hagyomány h középen próbálják befejezni az akciókat, azokat is főleg átlövésekből, kreatívabb megoldásokat ritkán látni. Kopecz és Tilinger távozása után az irányítójáték eltűnt az MKC támadó repertoárjából (vagy talán korábban sem nagyon volt, mert már Kopeczet és Tilingert is inkább átlövő szerepbe sorolták át…) Tóth Eszti sosem volt valódi irányító, a másik új igazolás, Kovács Patrícia igen, de tőle sem ezt várják el. Ezért középre és szélre kijátszott akciók elöl nincsenek is. Így amikor a Debrecen átvette az irányítást és előnybe került, a Móvár taktikailag nem tudott változtatni a játékán, ugyanúgy középen és elölről próbálták rendezetlen vagy felállt védelem ellen lerohanni a falat, mint előtte.

 

E – Gyenge kapusteljesítmény a második félidő első tíz percében.

 

Igazából ez volt a meccsdöntő tényező. Szemerey Zsófi az első félidőben 40% védett (Giegerich 17%). Ahogy telt az idő és a móvári akciók egyre kevésbé sikerültek támadásban,  éppen ennek a különbségnek köszönhette a hazai csapat azt h többgólos előnyük a szünetig megmaradt. A második félidőben aztán fordult a kocka: a Móvárban már nem volt kapusteljesítmény, a Lokiban meg hirtelen lett. Mintha kihúzták volna a hazai csapat alól a szőnyeget harminc perc után…..

RnD Creative Commons License 2021.03.04 -5 6 1622

Móvár--Debrecen: 24-28 (15-12)

 

Nézzük két játékos egyéni teljesítményét is:

 

Vámos Petra

 

--ziccerpassz b1 Kelemen Vica –lövés védve indulásból –ziccerpassz b1 Kelemen Vica  --TF belemenés b2 Horváth B --gól talpról b3 9m 9-7 --lövés védve j3 9m faultból lmarad + kiállítás róla (Hudák E) –TF rontott passz b3 7m>b2 8m –7est harcol ki b2 –7est harcol ki b2 betörésből + kiállítás róla (Hudák E) –gól b2 betörésből 6m 13-12 –lövés védve talpról b2/b3 8.5 m (félidő utolsó másodpercben)

 

--gól j2/j3 betörésből 6m 18-16 –gól gyors labdafelhozatal után j2/j3 6m 18-17 + kiállítás róla (Kovács Patrícia) –belemenést harcol ki b2 Hudák –ziccerpassz j1 Arany R  –belemenést harcol ki b2 (Hudák E) --lövés védve j3 7.5 m két lábról felugrásból (->kipattanóból gól b2 Csernyánszki L) –TF belemenés b2 (Horváth B) –labdaszerzés j2 7m (Tóth Eszti b2 12m >b1 passz)->ebből indulásgól Kíra

 

Összesen:

 

--4 gól + 3 ziccerbe adott passz, 4/7 lövőstat (ebből 1 lövésnél a labda maradt a saját csapatnál)

--2 hetest harcol ki + 3 kiállítás róla (Hudák, Hudák, Kovács P.) + 1 labdaszerzés + 2 belemenést harcol ki (Hudák, Hudák)
--3 TF (2 belemenés, 1 rontott passz)

 

 

Ötvenhárom perc alatt 4 gól, 2 hetes, 1 labdaszerzés (ezekből 7 gól összesen), 3 ziccerbe adott passz, 3 kiállítás róla és 2 kiharcolt belemenés, ezzel szemben 3 technikai hiba + 2 védett lövés: ez háromszor annyi jó megoldás mint nem jó. Ma Petra kicsit lassan indult be, egy elrontott indulás ziccerrel és az ellenfélnek adott passzal kezdett, de negyedóra után már sorra harcolta ki a heteseket és lőtte a gólokat, amivel jelentősen hozzájárult ahhoz h a második félidőben a Debrecen fordítani tudjon az eredményen. Ahhoz képest hogy Petra mint tudjuk  ’hullámvölgybe került’, végig nagyon hasznosan és okosan játszott.....

 

 

 

Bánfai Kíra

 

--kiállítás róla (Stranigg Zsófi) –gól j1 8-5 --labdaszerzés saját j1 (Tóth Eszti) –lövés kapufa j1
--labdaszerzés saját j1 (Stranigg Zs)

 

--gól j1 20-23 4-a-4 elleni játék (utolsó 3.5 perc): --gól szabaddobásra visszafújva  j2 6m –gól j1 22-26 –lövés védve j1/j2 –gól j1/j2 23-27 – lövés védve j1 ---indulásgól 24-28

 

Összesen:

 

5 gól, 2 labdaszerzés 5/8 lövőstat

 

 

Jobbszélen Arany Rebi kezdett, méghozzá egy szuper lövőcsellel, amivel becsapta Kovács Patríciát (aki nyitott védekezésnél a b1 védő) majd utána….a kapusba lőtte a labdát (OK, a lövőszög nem volt a legjobb, de a csel olyan parádésan sikerült h már ezért is megérte…) Nem sokkal később éppen középen nyolc méterről akarta hátraadni a labdát Despotovic-nak, de passz közben megütötték a karját, ezért a passz persze nem sikerült, a labdát Vanika megszerezte, indult vele, gólt is lőtt, a jv-k nem fújták be a faultot.

 

Köstner ezt úgy tűnik Rebi hibájának tudta be, ezért szinte azonnal becserélte helyette Kírát. Róla rögtön kiállították Stranigg Zsófit – hogy miért, az rejtély: tény h Kíra befutott középre, őt követte Zsófi, aki aztán a hatoson nagyot esett és ezért leküldték…. Ezt követően Kíra lőtt egy klassz gólt szélről, majd védekezésben kétszer is el tudta venni a labdát az ellenféltől: először Tóth Esztitől, egy szélen elvégzett szabaddobás után, majd Stranigg Zsófitól. Kíra vele nem sokat teketóriázott, amikor Zsófi némileg meggondolatlanul labdavezetésbe kezdett előtte, kétszer-háromszor odaütött a karjára (vagy a labdára?), pillanatok alatt elvette tőle és a Loki támadhatott……

 

A mérkőzés utolsó három percében a Móvár kétségbeesett lépésre szánta el magát: védekezésben kijöttek emberfogásra Kovács Annára (Tóth Eszti) és Vámos Petrára (Vanika). Ők nagyjából félpályánál maradtak, a Debrecen meg 4-a-4 ellen támadhatott. Ezeket az akciókat mind jobboldalra játszották ki, így most jött el igazán Kíra ideje: lőtt egy gólt faultból jobbkettőből (ezt visszafújták szabaddobásra), aztán lőtt két gólt ugyanonnét, egyet a legvégén indulásból és előtte még egyet majdnem, ha Kovács Patrícia a bevetődés után nem faultolja őt a kapuelőtérben, amiért a játékvezetőknek be kellett volna fújni egy hetest.

 

De így is Kíra gólparádéjával ért véget a mérkőzés, és végre-végre láttuk őt mosolyogni…:)))

Igazság80 Creative Commons License 2021.03.04 0 1 1621

Hát pont, hogy ha valakinek nagyon bő a merítési lehetősége az épp a franciák, hiszen ők csúnya ronda módon fél Afrikát gyarmatosították és így bőven van miből válogatniuk.  Viszont "btamás" nagyon helyesen rávilágított arra a tényre, hogy a sokkal pénzesebb férfi mezőnyben ennek ellenére mégsem látszik a válogatottjukon bármilyen genetikai fölény, sőt a fotó beszédes...

Előzmény: újprimavis (1620)
újprimavis Creative Commons License 2021.03.04 -5 0 1620

Ja, s mennyi fehérből s mennyi feketéből vannak kiválogatva? No meg, mennyi idő kell egy kézilabdás kineveléséhez? S utána mennyi idő múlva válik példaképé a gyerekek előtt? 

Nálunk pl. női kézilabdában az ötvenes évektől volt kire felnézniük a fiataloknak s folyamatosan máig. No de ott ahol pár évtizede azt sem tudták, hogy mi fán terem a kézilabda....

Előzmény: Igazság80 (1619)
Igazság80 Creative Commons License 2021.03.03 -1 1 1619

Ez így egyáltalán nem igaz, hogy dominálnak az általad leírtak egy jó részére.

 

Amerikai foci:  nemrég hirdették ki 2021 díjazottjait, és nagyjából fele fele az arány tehát nincs semmiféle dominancia, Tom Brady aki 40 pluszosan is rekordokat döntöget is fehérben játszik, és ezt a sportot jóformán csak USA játssza profin.  A sportághoz hasonló rögbiben meg inkább a "világos bábúkkal játszók" vannak fölényben, Wales, Anglia, Új-Zéland ilyen, és ez lehet meglepő lesz de még a Dél-Afrika válogatottjában is a világosak dominálnak.

 

Ökölvívásban tényleg sokan vannak, de azért hosszú évekig Klicsko család uralta a sportágat, és Erdei Zsolt se arról volt híres hogy legyőzik. Célszerű a küzdősportokat összevonni, és a birkózást, vívást, kickbox, karate is bevonni a körbe, és feltérképezni az arányokat, mindjárt más lesz.

 

Foci:  Neuer, Messi, Ibrahimovics, C. Ronaldo, Müller, Lewandowski, és 5 ilyen névre jut egy Neymar és folytathatnám a láncolatot.

 

Kosár: Eleve USA a legjobb, egy white team USA is vb győztes lenne, mondjuk a legutóbbi győztes csapatuk inkább vegyes társaság volt, Európában a spanyolok, litvánok, délszlávok voltak mostanság sikeresek, és nem annyira a franciák, még kevésbé a britek.  

 

Atlétika: azt aláírom, hogy futásban az afro jobb, akár hosszú vagy rövidtávról beszélünk, nyilván adottsági kérdés ez, viszont az atlétika többi része már a fehéreké, nem csak futás van ám.

 

A távolugrást még elviszik az afrok, de a magasugrás, rúdugrás, dobó és erőszámok azaz a súlylökés, diszkoszvetés, gerelyhajítás, kalapácsvetés már a világosban játszóké és a komplex tízpróba és az öttusa is ilyen.

 

1-2 helyen van dominancia amiről írsz, minden sportra mondok másik ötöt, amit meg nagyon mások dominálnak és nem ők, amúgy az erősportágakban sem annyira jellemzőek...

 

 

 

 

Előzmény: újprimavis (1614)
újprimavis Creative Commons License 2021.03.03 -4 4 1618

Kéretik nem beleszólni abba, amihez semmi közöd! Capisci? 

Előzmény: van_Persil (1617)
van_Persil Creative Commons License 2021.03.03 -6 1 1617

Ez a nöi kézilabda bajnokság topicja! Kéretik a témánál maradni!

újprimavis Creative Commons License 2021.03.03 -3 0 1616

Ja, de a kérdésem az volt, hogy mióta jelentek meg a kézilabdában! A hetvenes években még sem spanyol, sem francia kézilabda nem létezett eredményesség szempontjából, akkor tanulták ezt a sportágat, főleg a volt szocialista államokban! Szemtanúja voltam a spanyol férfi kézilabda születésének! és gyerekkorának.  

Előzmény: btamas70 (1615)
btamas70 Creative Commons License 2021.03.03 -3 2 1615

"nemrég kezdenek előtérbe kerülni, mert eddig nem volt eléggé vonzó számukra anyagiakban/érvényesülésben"

 

Következésképpen, miután a férfi szakág régebbóta vonzó anyagilag, a francia férfiválogatott tele kell legyen feketékkel. Ezzel szemben a valóság:

 

Kb. ennyire döntő jelentőségű a genetika, ha kézilabdáról van szó.

Előzmény: újprimavis (1614)
újprimavis Creative Commons License 2021.03.03 -5 0 1614

Ja, s akkor nézzük a többi sportágat: kosárlabda, amerikai foci, ökölvivás, foci, atlétika, amelyekben dominálnak mind létszámban, mind eredményességben. Kézilabdában csak nemrég kezdenek előtérbe kerülni, mert eddig nem volt eléggé vonzó számukra anyagiakban/érvényesülésben. 

Előzmény: btamas70 (1612)
újprimavis Creative Commons License 2021.03.03 -6 0 1613

Okoskodás és gúnyolódás helyett talán figyelembe kellene venned, hogy könnyebb a született adottságokat fenntartani, mint gyengébb adottságokból jót kifejleszteni! A franciáknak pl. a kiválasztott emberanyagukat csak formában kell tartani s nem azon kínlódni, hogy a nyápicabbakat felerősitsék, a ducikat meg lefogyasztják. Zaadi sem sokkal könnyebb súlyban mint Szabó Laura, de micsoda különbség van izomtömegben kettejük közt, nemde? 

Szerinted mióta vannak premier planban a színesbőrüek a kézilabdában? S aki van, az is javarészben Franciaországban, Braziliában született. 

Előzmény: btamas70 (1612)
btamas70 Creative Commons License 2021.03.03 -3 3 1612

Hát hogyne, professzor olvtárs!:o) A fizikai képességeket mutató EB- illetve VB-statisztikákat fekete francia biorobotok uralják, messze maguk mögé utasítva a világ többi részét. Ja, nem.

Előzmény: újprimavis (1609)
újprimavis Creative Commons License 2021.03.03 -5 0 1611

Viszont örüljünk annak, hogy minden igyekezetük ellenére sem sikerült az FTC fél csapatát  szombatra játékképtelenné tenni! 

Előzmény: Bony2002 (1608)
újprimavis Creative Commons License 2021.03.03 -3 0 1610

Igen, csak ezt egy férfi megteheti a szabadidejében is, kedvtelésből, elhivatottságból. DE egy nő? S ha igen, az ritka mint  a fehér holló! 

Előzmény: Igazság80 (1605)
újprimavis Creative Commons License 2021.03.03 -5 0 1609

Okoska, a feketéikkel kész biorobotokat kapnak, mivel a csapatuk 3/4-ét ők teszik ki! Csak finoman a cinizmussal....

Előzmény: btamas70 (1607)
Bony2002 Creative Commons License 2021.03.03 -2 0 1608

Hát eddig, csalódás az Óvár!

btamas70 Creative Commons License 2021.03.03 -1 3 1607

"a franciáknál nem kell sokat foglalkozzanak a fizikai fejlesztéssel"

 

Ismét fantasztikus dolgot tudtunk meg  kár, hogy erről éppen a franciák nem hallottak:o))

Előzmény: újprimavis (1602)
Taliga007 Creative Commons License 2021.03.03 -1 2 1606

Ez így azért igazságtalan, mert a videózást, edzéstervet is le lehet tudni mondjuk 20 percben is, meg 20 órában. A pékes hasonlatod ott sántít, hogy ha egy pék munkaidőn kívül még új receptekkel, eljárásokkal kísérletezik, az nem ugyanaz, mint a napi rutin. 

Előzmény: Igazság80 (1605)
Igazság80 Creative Commons License 2021.03.03 -3 1 1605

"Köstner a minap leírta, hogy mivel foglalkozott, mint edző: videózás, felkészülés az ellenfélből, új taktikai elképzelések, edzés, stb."

 

Ezek teljesen alapdolgok egy kezdő junior edzőtől is, nem hogy egy évtizedeken át szakmáját művelőtől, régen VHS nézte, ma meg számítógép előtt.

 

Egy pék is írhatná, képzeljétek:  kiszámolom az alapanyagot, dagasztok, ízesítek, sütök, díszítek és még a tűzvédelmi előírásokat is betartom, plusz gépeket kezelek és még kereskedek is stb.

 

Tud új impulzusokat adni egy új csapathoz érkezve az tény, de tán el is tudja rontani a hangulatot egy idő után végképp.  

 

Rott Edina tán még említésre méltó lehet a Metzingen csapatánál, de semmiképp se kvótaedzők legyenek, hanem akik a legjobbak természetesen...

 

 

Előzmény: újprimavis (1594)
nicko Creative Commons License 2021.03.03 -3 0 1604

te beszelsz masokrol és oktatod ki, kozben egy nick nevet sem tudsz masolni.  21 eve netezek soha nem volt alapkovetelmeny nyilt forumra, myvipra, facebookra meg hasonlokra, nyelvtanilag helyesen irni. sot elfogadott volt ha valaki mindent kisbetuvel irt. 

ez nem magán levél vagy hivatalos irat.....

Előzmény: G-T15 (1580)
Igazság80 Creative Commons License 2021.03.03 0 1 1603

Hát ez a dolog összetettebb szerintem.  Franciák alkata, és most nem a frankokról beszélünk,  a norvégok megeszik őket reggelire bármikor a taktikájukkal és a játékintelligenciájukkal. Pont a norvégok cáfolják meg ezt a Hajdú elméletet, de az oroszokat is mondhatnám meg a hollandokat épp. 

 

A norvégok úgy simázták le az EB-t, hogy adatelemzés szempontjából igen sok érdekességet mutatnak fel, a mezőnyhöz képest legkevesebb 9 méteres lövések, a legtöbb leindítás, a legtöbb kiharcolt 7 méteres, de érdekes mód kilométerben a legkevesebbet futják+ a passzaik száma is alacsony a többiekhez képest, úgy néz ki a minőségi egy-egyezés és a betörések náluk a hatékony fegyver, és nem egy 33 százalékon orrba-szájba messziről lövöldöző Neagu-tól vannak elhalva, na meg labdaszerzésben is a legjobbak.

 

Azt gyanítom a norvégoknál nem a taktikát erőltetik a játékosokra, hanem a játékosok adottságaira van kitalálva az optimális módszer és ezt következetesen véghez is viszik ezeket...

Előzmény: Tonio 2.0 (1601)
újprimavis Creative Commons License 2021.03.03 -4 0 1602

Pedig nagyon egyszerű osztályozni a különféle kézilabda iskolákat: 

- az afrikai a natív jellegekre épül;

- az északi az atlétikuságra és hidegvérűségre,

- a délszláv a vehemenciára;

- a középeurópai a technikára. 

Ez az alap, a veleszületett jelleg dominánciája. A mi anyagunkban is találhatóak alapból igen erős, atlétikus, hidegvérű vagy vehemensebb alkatú játékosok, csak őket - ahogy a nagyon ügyeseket is - megfelelően kell felépíteni, kezelni, játszatni. No ezzel van probléma az ifjúsági/up korúak beépítésénél a felnőttek közé. A megfelelő szelekció és képzés mindennek az alapja. 

Egy afrikai származásúnál a franciáknál nem kell sokat foglalkozzanak a fizikai fejlesztéssel, mert az alapból meg van s a norvégoknak/dánoknak sem az akarati tényezőkkel, ahogy ami fiataljaink is igen jók kézügyesség tekintetében. 

Viszont a sérülékenység (főleg ín/izom szakadások, porcleválások), szellemi labilitás, motiválatlanság, nehezen kezelhetőek. 

Előzmény: Tonio 2.0 (1601)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2021.03.03 -1 0 1601

Nem mondom, hogy másolni kellene, inkább adaptálni.

Borsos többször elmondta, hogy a franciák játéka miből tevődik össze.

Hívtak külföldi szakembereket, játékosokat, megfigyelték, hogy a külföldi válogatottak hogy játszanak, és ebből rakták össze a magukét, figyelték pl az akkori szovjet-orosz, jugó, magyar iskolát is, meg gondolom a németeket, skandinávokat, stb.

Nem tilos nekünk sem az északiakat sem figyelni, például, mert a franciák kapcsán már Hajdu is arról értekezett, hogy a francia (főként színes bőrű) játékosok egyszerűen alkatuknál fogva előnyben vannak a mi lányainkkal szemben.

Csak hát nem csak a franciák vannak előttünk...

Előzmény: Bamberg58 (1600)
Bamberg58 Creative Commons License 2021.03.03 -1 0 1600

Attól tartok, hogy csak önmagában, az egész társadalomból kiszakítva, nem lehet sem a norvég, sem a francia rendszert másolni. A sport a társadalom tükre, itt nincsenek tiszta viszonyok.A csapatba kerülésért meg kell küzdeni? Külföldön is küzdhetnének, de amíg itthon van bőven pénz, addig nem fognak. 

A fiúkon már az a két-három légiós is sokat lökött és példát mutatott. Aztán a  lányoknál jó felnőtt edzők sincsenek, hiába jönnek klasszis légiósok. Azokkal meg Danyi is nyert.

 

Előzmény: Tonio 2.0 (1599)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2021.03.03 -1 2 1599

Azért van köze.

 

Ha meg kell küzdened a csapatba kerülésért, akkor inkább fejlődsz, mintha betesznek, csak mert fiatal vagy, aztán elvagy egy igen magas életszínvonalon egy magyar középcsapatban, közepes játékosként, akkor elkényelmesedsz, mert végül is minek szakadj meg?

Mondjuk az se jó, ha idehozzák a sok külföldit kurva nagy pénzért, akkor az illetőt valószínűleg nem fogják padoztatni a fiatal magyar tehetség kedvéért.

Hát, nem egyszerű.

Meg kéne nézni, mások (pl a franciák) mit csinálnak jobban.

Előzmény: Bamberg58 (1598)
Bamberg58 Creative Commons License 2021.03.03 -1 0 1598

női válogatott játékereje is csökkent.”

 


Ennek mi köze a légiósokhoz? Ha nem nevelünk jó játékosokat akkor mitől nőne? Ha ingyen osztjuk a pénzt attól jobbak lesznek?

Miért sokkal jobbak olyan válogatottak is ahol otthon nincs is légiós, sőt bajnokság sem nagyon? A mi játékosaink is mehetnek külföldre! Vagy nem kellenek? Mert amikor a mi bajnokságunk volt a legjobb jobb volt a válogatott? Egy frászt!

Előzmény: mijmij (1597)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!