Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2002.12.17 0 0 330
nekem az a mondat tetszik ami a vegen van
"komor sotet sziklaival a hegy"

ez nem jon at a masikbol. De izlesek es pofonok kulonbozoek:)

Előzmény: Mirage (329)
Mirage Creative Commons License 2002.12.16 0 0 329
Nekem az elsooo forditas sokkal jobban tetszik. Tomoren szeep. Az utolso sora pedig... hmmmm

Hogy is van? Ovakodjunk azoktol az emberektoool, akik keet mondatban mondjak el azt, amit egyben is el lehet.... ;-))

Előzmény: h-alga (326)
Törölt nick Creative Commons License 2002.12.16 0 0 328
nekem a madodik forditas tetszik a legjobban!
h-alga Creative Commons License 2002.12.06 0 0 327
"Doktor úr, mostanában olyan bizonytalan vagyok.
Vagy mégsem?"

Lehet, hogy így a jó?
"Csak egy marad mellettem mindörökre,"

h-alga Creative Commons License 2002.12.06 0 0 326
Li Taj-po: Egyedül a Csing-ting heggyel

(A fenti vers a TT topikban már szerepelt abban az időben, amely időszak kiváltotta e topik létrejöttét is, de az eddigi két fordítása mellé egy harmadikat is leltem.
Az alábbi sorrend egyben HAlga-tetszési sorrend is.)

Madarak szállnak, fellegek s árnyak,
Csak a hegy marad örök-hű társnak.

-o-

Madarak szállnak vidám körökbe,
A felleg is száll, aztán tovamegy,
Csak egy marad velem mindörökre,
Komor, sötét szikláival: a hegy.

-o-

Madárraj rebben, árva felhő megy,
nem únjuk nézni egymást, én és a hegy.

h-alga Creative Commons License 2002.12.06 0 0 325
Csepeg, vegyeg, szötymörög. Nyálkás, párás bacitáp. Borzasztó.
Úgyhogy remélem nincs ellenetekre, hogy megidézem a nyarat.
(Ha hibás a szöveg, nyugodtan javítsatok ki!)

Szabó Lőrinc: Nyár

Nyár. Kert. Csönd. Dél.
Ég. Föld. Fák. Szél.
Méh döng. Légy száll.
Pók ring. Gyík vár.
Jó itt. Nincs más,
csak a kis ház.
Kint csönd és fény.
Bent te meg én.

Fat Creative Commons License 2002.11.22 0 0 324
Ir o rendes neven komolyabb konyveket is :)
Igen, ezt en is tudom. Igazad van. Visszavonom.
Előzmény: Törölt nick (323)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.22 0 0 323
Bocsi de L Lawrence kiemelkedik szerintem a ponyvairodalombol, hiszen minden hatter amit leir a torteneteiben igaz, es azt tekinti egyik celjanak hogy kicsit egyszerubb hetkoznapibb "ponyvabb" stilusban de tanitsa is az embereket
Nem mintha gyakran olvasnam de ennyit azert mondjunk el mellette.
Ir o rendes neven komolyabb konyveket is :)
Előzmény: Fat (318)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.22 0 0 322
3as pont ram is igaz! :)
Kovezzetek meg, en is sznob vagyok! :-) Meg nem vettem meg, de csak azert mert meg nem talaltam meg a konyvesboltban de ami kesik nem mulik. Kicsit ugy erzem, figyeljunk mar oda a nemzeti ertekeinkre es szerintem ez is az.
A 2 pont is igaz:-)
Meg pluszban az is hogy en egy konyvet ami tetszik sokszor szoktam elolvasni es ez mashogy nem megoldhato.
Tibet Creative Commons License 2002.11.22 0 0 321
Tudom, hogy nem a mű hossza dönti el, hogy milyen értékes mű. Örkény elég sok egypercest írt.
Csak láttam már messziről és vastagabbnak tűnt.
Előzmény: Fat (320)
Fat Creative Commons License 2002.11.22 0 0 320
Asszem egy Gershwin-rol szolo filmben volt egy olyan jelenet, ahol a zeneszerzo apja stopperrel merte a mu hosszat, majd a vegen elismeroen bologatott: "Nagyon jelentos mu."
Előzmény: Tibet (319)
Tibet Creative Commons License 2002.11.22 0 0 319
Létezik, hogy ez a könyv ilyen rövid? Hossazbbra gondoltam. Ha tetszik, akkor megveszem :-)
Fat Creative Commons License 2002.11.22 0 0 318
Noha en nem vagyok rajta a Magyar Hirlap 100-as listajan, de konyvre (elore is bocs, de nem L. Lawrence-re, D. Steele-re vagy Miert utaljuk a digokat stilusu muvekre gondolok) szivesen koltok (ha nem is tul gyakran), mert:
1. nem szeretem a konyvtari peldanyokat; altalaban agyban olvasok es oda nem szivesen viszek "idegen" konyvet.
2. ezzel is "tamogatok" egy szerzot, egy kiadot.
3. sznob vagyok, az elso magyar Nobel-dijas iro fomuve nem hianyozhat a konyvespolcrol. :-)
Előzmény: lükepék (315)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.22 0 0 317
Elpakoltam neked a printelt fenymasolatot az uszira de ugy elaludtam hogy meg a munkabol is elkestem!
Előzmény: lükepék (316)
lükepék Creative Commons License 2002.11.22 0 0 316
már letöltöttem tegnap Fat által adott címről..
Előzmény: Törölt nick (314)
lükepék Creative Commons License 2002.11.22 0 0 315
nem az elolvasásra mondtam a csakazértsemet. :))
csak a megvételre.
én inkább szégyellem, hogy nem olvastam Shakespeare-összest. (sajnos, enm volt még rá késztetésem)
Előzmény: Törölt nick (314)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.21 0 0 314
Kedves Lp!
En nem ertem ezt a "csakazertsem" hozzaallast.
Azert mert csak azutan lett ismert konyv, hogy az iroja Nobel dijas lett?
En is csak most olvastam el (sajnos) , de nem azert mert divat, hanem mert egy nagyon jo konyv amit nem szabad kihagyni. Azonkivul azert mert elszegyeltem magam hogy egy magyar iro nobel dijas konyvet nem olvastam! Csakazertis! :)
Erdemes elolvasni hidd el! Sokkal tobbrol szol mint egy fiatal fiu tortenete a koncentracios taborban Nagyon nagyon elgondolkodtato es ilyen szempontbol meg az sem baj szerintem ha "divatos" lett mert legalabb rairanyitja a figyelmet.
Előzmény: lükepék (311)
Fat Creative Commons License 2002.11.20 0 0 313
Pontosabban itt.
(De ha gondolod atkuldhetek egy 100-200K-s zip-file-t a mailedre.)
Előzmény: Fat (312)
Fat Creative Commons License 2002.11.20 0 0 312
Nezd meg itt: http://www.irodalmiakademia.hu/scripts/DIATxcgi?infile=diat_vm_main_menu.html
Nekem van ilyen es olyan peldanyom is. Elobbit szivesen atadom.
majd ha könnyesre sírtátok minden lapját... Ez nem a Schindler listaja.
Előzmény: lükepék (311)
lükepék Creative Commons License 2002.11.20 0 0 311
majd ha könnyesre sírtátok minden lapját, dobjatok meg vele engem is! (most csakazértsemből nem veszem meg a könyvet... ha eddig nem fogyott annyira, hogy 20. kiadás legyen belőle, és most is csak a Nobel miatt..)
Előzmény: Törölt nick (310)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.20 0 0 310
Kedves Fat!

Elolvasom megint, aztán válaszolok. Addig minden csak okoskodás, nagyképűség lenne (ami azért nem áll messze tőlem:)

Előzmény: Fat (309)
Fat Creative Commons License 2002.11.13 0 0 309
Kertész Imre: Sorstalanság
Mint minden irodalmi müvet, egyáltalán müalkotást, ezt is mindannyian másképpen olvassuk, értelmezzük, ez a dolog természetéböl fakad. Mégis leírtam néhány kérdést (csak úgy összevissza), amikre persze nekem is megvannak a magam válaszai:
1. Kertész Imre állandó problémája, hogy a magyar társadalom mind a mai napig nem nézett még szembe a holokauszttal (magyar állampolgárok elpusztításával). Ez a regény segít ezen a problémán? Ha igen, hogyan? (Lehet, hogy ez hülye kérdés. Válasz maga a Nobel-díj és a több tízezres utánnyomás.)
2. Mitöl regény a Sorstalanság? Fiction vagy non-fiction. Klasszikus értelemben vett cselekménye nincs. Olyannyira a föszereplö van a mü fókuszában, hogy a többi szereplöt (szülök, fiúk, rabtársak, Citrom Bandi, Petyka) csak elég homályosan ismerjük meg. A negatív hösök teljesen hiányoznak. (Legalábbis mint egyének. Név szerint - ha jól emlékszem - egyetlen németet se említ az író. Igy nincs kit utálni. Az is elgondolkodtató, hogy a sokszor a németek jelennek meg pozitívan, a fiú pedig visszataszítóan.)
Ellentétben a Schindler listájával ahol megvoltak a pozitív és negatív hösök, akik körül a cselekmény összesürüsödött. (Ezért lesz nehéz filmet csinálni, na persze én nem vagyok Koltai Lajos. Ráadásul Spielberg a vonatfüst-gyertya-(gyár)kémény motívumot már elorozta KL elöl.)
3. Kertész Imrének igaza van abban, hogy az irodalom nyelv (megintcsak: hogyan lehet ezt átültetni filmre?), de hiteles-e az általa használt aprólékosan kidolgozott, nem egykönnyen olvasható, (az elsö kiadó által körülményesnek ítélt) próza, mint egy 14-14 és fél éves gyerek története. Különösen úgy, hogy jól tudjuk a regény évtizedekkel az események után íródott.

Most ennyi jutott eszembe.

Fat Creative Commons License 2002.11.13 0 0 308
Igen, de a Kedvencek listája bövíthetö. :-)
(Ha van idöm, írok néhány sort a Sorstalanságról anélkül, hogy a történet végét elárulnám.)
Előzmény: Törölt nick (307)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.12 0 0 307
Bocsi nem tudtam nem igen kalandozom a kedvenceken tulra de most mar kepben vagyok!Koszi
Fat Creative Commons License 2002.11.12 0 0 306
Maga Kertesz Imre irta a forgatokonyvet, es kerte fel Koltai Lajost a rendezesre.
Nagy valoszinuseggel lesz belole film, hatalmas allami tamogatassal, vo. Hidember, stb. stb. De ennek mar van kulon topikja.
Előzmény: Törölt nick (305)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.12 0 0 305
Miert? Az mar biztos hogy lesz belole film?
Ki fogja csinalni? Azt mondjuk tenyleg el birnam kepzelni hogy a Koltai Lajos legyen az operator
Előzmény: Törölt nick (303)
Fat Creative Commons License 2002.11.12 0 0 304
Azt a Koltait (vagy Koltayt) ne is emlegessük. Olyan UNALMAS filmeket szánt szándékkal nem bírnék csinálni.
Hajrá Lajos!
Előzmény: Törölt nick (303)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.12 0 0 303
Szerencsére nem a Gábor csinálja a filmet (Gergely testvére meg a zenét), így lehet, hogy nem kapunk még a Schindler listájánál is nagyobb giccset.
Előzmény: Fat (302)
Fat Creative Commons License 2002.11.12 0 0 302
Csak egy dolog: mikor kiolvastam a könyvet, egyböl arra gondoltam, vajon hogy fog ebböl a Koltai filmet csinálni???
Előzmény: Törölt nick (299)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.12 0 0 301
Pont azert kerdeztem mert szamomra nem volt egyertelmu ez a nemet megszallas es szerettem volna idoben helyretenni magam
Előzmény: Fat (300)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!