Keresés

Részletes keresés

MAN10 Creative Commons License 2022.01.13 0 2 5064

Bízom benne, hogy tavasszal lesznek lakói az odúknak. Ez lenne nekem a "fizetség". Több odút nem csinálok, kicsi hozzá a terület. Ennyit még talán elbír. Majd szépítem az udvart. Ja, el is felejtettem írni, ősszel ültettem egy kis füge bokrot. Most le van takarva avarral a hideg ellen. 

Előzmény: Zelemiri (5063)
Zelemiri Creative Commons License 2022.01.13 0 0 5063

Ehhez nem értek, de az biztos, hogy a madárkák már kitüntettek :)

figyelmükkel. Lehet, hogy Nobody tudja. Kicsit régen írt. 

Majd meglátod tavasszal a madik milyen ünnepélyes koncertet fognak Neked adni, meg családodnak. :)))

 

Azért a nagy odúkészítésben vigyázz magadra. Nem szeretnék arról olvasni, hogy a nagy lelkesedésben az ujjadra csaptál egy kalapáccsal. Jó nyilván viccelek, de csak óvatosan! :)

 

 

Előzmény: MAN10 (5062)
MAN10 Creative Commons License 2022.01.12 0 1 5062

Úgy értelmezem, hogy valamelyik csomagot meg kell vásárolni, de nekem ezek az apróságok nem kellenek, odút csináltam, a könyv már megvan. Ezzel ki is zárom magam a programból, lehetőségem sincs, hogy részt vegyek benne, holott nagy lelkesedéssel állok a madárbarát kert kialakításához. Mindegy, a kert az enyém marad, a madarak jól érzik magukat szerintem, és ez a lényeg. Tábla meg nem lesz. 

Előzmény: MAN10 (5061)
MAN10 Creative Commons License 2022.01.11 0 1 5061

A madárbarát kert cím elnyeréséhez tényleg ennyi minden kell?? 5 féle odút készítettem, saját kézzel, etetek, mint az őrült. Pici udvaron próbálok mindent elkövetni, hogy a madaraknak minél jobb legyen. Értem, hogy bizonyítani kell, de szerintem le lehet szűrni, hogy ki gondolja komolyan....... 

corvi01 Creative Commons License 2022.01.10 0 1 5060

A madárvédők és hivatalaik más tészta, nem egyenlők az un. "állatvédelmi" klikkel!

Ők, a vadásztársaságokkal együtt (kis kivétellel) valóban a természet még meglévő értékeit, mentik, óvják és védik.

Előzmény: Zelemiri (5057)
MAN10 Creative Commons License 2022.01.10 0 1 5059

Igen, nagyon tetszett! Tényleg úgy szaladgáltam ide-oda, csináltam telefonnal pár képet. 🙂

Előzmény: Zelemiri (5058)
Zelemiri Creative Commons License 2022.01.10 0 0 5058

Biztosan nagy élmény volt :)

Akkor úgy érezhetted magad ( gondolom), mint egy kissrác mondjuk a legokiállításon.

Előzmény: MAN10 (5054)
Zelemiri Creative Commons License 2022.01.10 0 0 5057

Elhiszem, biztosan sok ilyen van.:(

Szerencsére én ismerek 2 madárvédőt, ahol tényleg mindent megtesznek a madarakért.

Előzmény: corvi01 (5055)
yüz karasi Creative Commons License 2022.01.10 0 2 5056

Sajnos, ez nem csak az állatvédelem területén van így.

Előzmény: corvi01 (5055)
corvi01 Creative Commons License 2022.01.09 0 2 5055

Amúgy amikor volt ez az allatvedelmi kutatás én azt is beküldtem. Nagyon hianyoltam belőle a vadállatok védelmét.

Írtam is mailt az illletekeseknek, az agrar miniszteriumnak asszem a témaban, kértem fontoljak meg az ivartalanítasok allami támogatásat nagyobb mértékben, neadjIsten ingyenessé tételét. Persze nuku válasz érkezett.

 

Az állatvédelmi hivatalokat, alapítványokat ... csak a saját hivatali státuszuk, meg a támogatói háttér érdekli! Némely tagja, még a természetben sem járt soha,,,konkrét személyeket ismertem anno, s ilyenek hoznak döntéseket.

NO KOMMENT.. :(

Előzmény: Zelemiri (5053)
MAN10 Creative Commons License 2022.01.09 0 3 5054

Jó estét nektek! Ma voltunk Mátrafüreden sógoréknál, visszafelé bementünk Gyöngyösön a Mátra Múzeumba. Érdekes, és gyönyörű. Sokat változott gyermekkorom óta, egyszer osztálykiránduláson voltunk ott, kB. 30 éve. De a kertje nagyon megfogott! Mindenféle típusú odú, legalább 15-öt láttam, több hasonlót, mint az én rönkből készült odúm. Kuvikodú is van egy kirakva. Természetvédelmi farakás, darázsgarázs, korhadó fatörzsek, öreg odvas fák.... Imádtam! 

Zelemiri Creative Commons License 2022.01.09 -1 3 5053

Igazad van, de azért ne legyél rosszkedvű. Milyen sok madárfajtát felsoroltál:)

A macskáktól én is ki vagyok néha borulva, mert nagyban hozzájárulnak a madárállomány megfogyatkozásához, mindenütt a világon. Sok szigeten, ahova az ember vitte el őket (invazív faj) több fajt kipusztítottak. Ausztraliaban szinte haboru van a macskák ellen.

A benti macskaval- nem kijárossal- nincs bajom. Azt mondjak macskagazdik az kínzás a macskának. Pedig nem így van. Benti macska hosszabb életű: nem üti el auto, emberi ármány, kutya mas macska nem nyuvasztja, nem kóbor el (kandúr), nem szed össze betegséget.

Vannak felelős macskatartok, akik bent tartjak, ivartalanítják. A mi szomszedunk csak felig felelős - ivartalanitotta kidkorukban a 2 macskáját. Jóban vagyunk a nénivel - de mar mondtam neki, nem zavar mar az s, hogy telesz@rja a kertunket a 2 macskája, csak rakjon legalabb csilinges perforacio menten elszakadni tudo ( fa miatt) nyakorvet rajuk. En magam megvettem, rajukraktam, de leszedte a néni. Hát nem tudok mit tenni, ha látom vadaszni őket ijesztek. Amugy jo - nem jo folyamatosan etetem őket, hátha kevesebb ingerenciat kapnak madarpecsenyere. Olvastam, ha jo husoszsiros kajat kapnak, kisebb az ingerenciajuk vadaszni. Dagadtan nem lesznek olyan fürgék :)

Amúgy amikor volt ez az allatvedelmi kutatás én azt is beküldtem. Nagyon hianyoltam belőle a vadállatok védelmét.

Írtam is mailt az illletekeseknek, az agrar miniszteriumnak asszem a témaban, kértem fontoljak meg az ivartalanítasok allami támogatásat nagyobb mértékben, neadjIsten ingyenessé tételét. Persze nuku válasz érkezett. Itt a lakohelyemen szoktam ritkán beszélgetni a környezetfelelős politikussal, amúgy is ismerősünk, macskatemarol, fákról, szrlektivizalasrol is szoktam fárasztani szegényt. Aranyos, ő foglalkozik a dolgokkal.

Én is pesszimista vok sokx környezet témában, de nem szabad lehajtanunk búsan a fejünket, aki él remél.

Szval fiúk építsétek csak az odúkat! :)))

 

Madaras szép napot mindenkinek!

 

 

 

Előzmény: yüz karasi (5051)
corvi01 Creative Commons License 2022.01.08 0 3 5052

Kár volt "belelovalnom" magam a témába, csak rosszkedvem lett tőle.:-(

 

Ettől még valós tényekről beszéltél sajnos, mert máshol, más környezetekben is kb. ugyan ilyen nyomorúlt a helyzet!. :( Azoknak, akik csak az autójuk ablakából, meg az otthoni xszarráurbanizált, kőrbemurvázott, szögletes/diszfás bokraik szemszögéből kémlelik a "természetet", azoknak persze nem tűnik föl semmi, mert nem is nagyon érdekli őket...

Előzmény: yüz karasi (5051)
yüz karasi Creative Commons License 2022.01.08 0 3 5051

,,,"Ja sajnos lefeleződtek, úgy hallottam a rádióban.:(",,,

Én nem a rádióban hallottam, hanem tapasztalom.

Lehet már talán tíz éve is, hogy látványos a fogyás. Egyes fajok teljesen eltűntek a környezetemben, de a maradéknál is drasztikus az egyedszám csökkenés.

Mikor a telkemet vettem (42 éve) a szőlő végében az árokparton még pacsirta is költött. Évekig 5-6 pár seregély, az egyik öreg mandulafán mezei verebek is. Feketerigó is volt legalább 5 költőpár. Az összes cinkefajta,  erdei pinty, fülemüle, csuszka, kicsi és nagyobb fakopáncs, rozsdafarkú kerti, házi, ökörszem is állandó vendég volt. Télen jöttek a stiglicek, őszapók, csonttollúak.

Akkor még a környéken csak 4-500 méterenként volt lakóház, inkább csak náhány pince-présház volt a közelben.

Aztán lassan beépítették a környező telkeket, az öreg fákat kivágták, az utóbbi két évben egyetlen seregélyt nem láttam a környéken.

Minden háznál van legalább 2 macsek, amik ugye nem nagyon tartják tiszteletben a telekhatárokat, állandóan "járőröznek". Legelőször a pacsirták tűntek el, aztán sorra a többiek. A  rozsdafarkút a szomszéd acélcső kerítésoszlopából szedte ki.

Azt mondják, a baj nem jár egyedül, 8-10 éve megjelentek a szajkók, először csak egy pár, mára viszont már 4-5 fős csapatokban járnak és mint tudjuk a fészekrablás náluk úgymond hagyomány.:-(

Én már 15 éve nem permetezek, hogy azzal se rontsam a madarak életesélyeit, de a legtöbben nem így vannak ezzel.

Sokan a ragadozómadarakat tarják felelősnek az énekesmadarak számának csökennéséért, ezt én vitatom.

A legelső felelős az ember, akinek többek között a rengeteg kóbormacska is "köszönhető". a lakótelepi lakásokban is sokan tartanak macskát(is) aztán ha megúnják egyszerűen kidobják.:-(

Kár volt "belelovalnom" magam a témába, csak rosszkedvem lett tőle.:-(

Előzmény: Zelemiri (5039)
corvi01 Creative Commons License 2022.01.08 0 3 5050

Nagyon szeretnek fenyő ill. tujafélék közt rejtőzködni, érthetően a ragadozók miatt! Ahol ilyenek vannak közelben az etetőket is sokkal többen látogatják.

Előzmény: MAN10 (5047)
Zelemiri Creative Commons License 2022.01.07 0 1 5049

Az jó. A kismadarak lesznek a kis díszek a fán :)

 

( Nem is tudom hogyan érdemes most kiültetés után gondoznod, hogy nagyobb eséllyel megmaradhasson - gondolok itt arra, hogy kell e vagy nem locsolni, vagy kicsit a földet körülötte lemulcsolni  - na nem akarok rossz tanácsot adni - jön a zimankó állítólag

Lehet, hogy nem is kell semmit csinálni)

 

(Nálunk most nem volt karifa, ahogy múlt évben sem, mert a papagájok - mindenhova bejáratosak és egyszerúen lecsipegetnék a tűleveleket, meg ugye a díszek fényfüzérek is veszélyesek rájuk - ezért úgy döntöttünk fontosabb nekünk a papagájaink élete, mint a karácsonyfa - amikor átmentünk a szüleimhez ott úgyis gyönyörűen feldíszített fa áll)

 

Előzmény: MAN10 (5047)
Zelemiri Creative Commons License 2022.01.07 0 0 5048

Tudom sajnos. Ettől függetlenül próbàljunk megtenni minden tőlünk telhetőt ésszerű keretek között.

A tenger is kis cseppekből tevődik össze.

 

Ma is sok cinke látogatta a cingegolyókat a kertben.

Előzmény: corvi01 (5046)
MAN10 Creative Commons License 2022.01.07 0 1 5047

Csak elhoztam a kis fenyőt nagynénémtől, és elültettem. Ezüst, kB. 60 cm magas. Ha megnő, jó kis dzsungel lesz nálam hátul. 🙂 A madarak biztosan örülnek majd! 

Előzmény: Zelemiri (5039)
corvi01 Creative Commons License 2022.01.07 0 3 5046

A mi szintünkön túl sokat tenni nem tudunk a környezetért, mert miközben megpróbálunk tőlünk telhetően energia takarékosak, meg környezetvédők lenni, a multi cégek mindent semmibe véve hatványozottan ontják műanyag csomagolásaikat, műanyag eszközeiket és mindent szinte műanyaggal váltanak ki, mert nekik ez az olcsóbb és bevált. A kozmetikumok és egyéb kemikáliákról nem beszélve..! :(  A benzin/gázolaj/földgáz kereskedelem, jelenleg még mindig a vezető giga üzletág!

A "zöld" energiák, elektromos autók, meg egyéb kütyük, a vicc kategória! Az elektromos áram mégis miből, honnan van..? :-S A napelemek...szélerőművek gyártási folyamatai jelenleg a világ leg természetkizsákmányolóbb és környezetszennyezőbb tényezői.. :(

Előzmény: Zelemiri (5039)
Zelemiri Creative Commons License 2022.01.06 0 1 5045

Igen. Már pár hónapja megvan az új. Két fiú ugyan, de nagyon nagy spanok:)

Megyek most, de benézek majd!

Szép napot!!!

Előzmény: MAN10 (5044)
MAN10 Creative Commons License 2022.01.06 0 1 5044

Az jó, hogy megtaláltátok a párját szegény egyedül maradt madárnak! 

Előzmény: Zelemiri (5043)
Zelemiri Creative Commons License 2022.01.06 0 2 5043

Nagyon jól néz ki!!!

Mestermunka, de komolyan. Engem biztos nem untatsz én örülök ha látok madárkákat is és ilyen lakályos madárpanziókat :)

Még kis "rúdteraszuk" is van:) szuper. 

Én laikus vagyok persze, de nekem tetszik az odútársasház :)

Csak így tovább! :) Sokat dolgoztàl vele.

A két papagájunk nagyon jól elvan, lekopogom, aranyosak.

Előzmény: MAN10 (5041)
Zelemiri Creative Commons License 2022.01.06 0 1 5042

Dagadva

Előzmény: Zelemiri (5040)
MAN10 Creative Commons License 2022.01.06 0 2 5041

Itt van lazúrozva, zsanérral. Ígérem, többet nem untatlak titeket odúképeimmel. De én ezt jószívvel csinálom a madaraknak, mint ahogyan az etetést sem érzem tehernek, és az eleségért kiadott pénzt sem sajnálom. A faültetés is tök jó. Nagynénémnek gyökeres karácsonyfája volt, már leszedte a díszt, és ideadná. Csak nem tudom hova ültessem, nem sok helyem van. 

Zelemiri Creative Commons License 2022.01.06 0 2 5040

Örülök, hogy jól halad a lábad a gyógyulás útján:) 

Hétfőre már biztos meggyógyul.

Nálunk is a kisebbik fiam még jómultkorában rosszul lépett edzésen, és maga alá gyűrte a bokáját, szval tudom milyen rossz ez. (Neki is be volt tagadva, meg a szivarvany osszes szinében "pompázott"  anno)

Azért ha véletlenül még nem tökély hétfőre és van lehetőséged maradni, akkor még pihentesd, hacsak a főnök nem reklamál. 

Mert ugye ha vezetsz, egész nap lógatod a lábad (viccesen hangzik) szval sokáig érdemes polcolgatni. Érdemes konzultálni az orvossal, ha tudsz.

Gyerek amikor visszament iskolába, még kellett neki periodikusan felrakni a lábát egy plusz székre, de kenyelmetlen volt neki meg cikinek érezte, úgyhogy sztem nem csinálta.

 

Nagyon ügyi vagy az odukeszitessel, minden egyes madárka egy kincs, de legyél kicsit óvatosabb a farönkökkel!!! :)

 

Nálunk is a diófán múltkor megpihent egy vércseszerűség, ablakból láttam, barnás volt az is, sárgás lábakkal. Egy élmény volt látni :)

Előzmény: MAN10 (5037)
Zelemiri Creative Commons License 2022.01.06 0 2 5039

Ja sajnos lefeleződtek, úgy hallottam a rádióban.:(

Brutàl. Pedig úgy mondták, hogy a verebek, rigók a kertvarosokban is meglévő madarak amúgy kiváló alkalmazkodóképességgel bírnak, mondjuk egy sashoz képest.

De úgy látszik túl gyorsan változik, változtatjuk a környezetet.

Ugye jó lenne az egyre több zöldenergia, de ha vesszük a szélerőműveket, allitólag azok is nagyon nagyon károsak a madarakra. Nem ragozom. Nehéz ügy

 

Mindenesetre tiszteletreméltó az, azok akik áldozatos munkájukkal küzdenek minden egyes példányért. Legyen az oduépító vagy állatorvos, fiókamentő.

Én nem tudok barkácsolni sajnos, de most télen sok cinkegolyót felraktam jó magasra a fákra, meg jelképes összeggel támogatok madárvédőket. Ősszel ültettünk 2 fát. Nem sok.Jó lenne többet tenni persze.

 

Előzmény: corvi01 (5036)
MAN10 Creative Commons License 2022.01.06 0 1 5038

Emlékszem, gyermekkoromban milyen sok veréb volt. Ahhoz képest most tényleg alig látni. Bár most itt jár egy jó kis csapat az etetőre, de gondolom az összlétszámuk megcsappant erősen. Na hátha idefészkel egy-két pár az odúba! 🙂

Előzmény: Zelemiri (5035)
MAN10 Creative Commons License 2022.01.06 0 1 5037

Szia, köszönöm kérdésed, alakul a lábam lassan. Hétfőn már menni kéne dolgozni, holnap megyek vissza a dokihoz. 

Az odút ma csak lefestettem, de előtte zsanérral nyithatóvá tettem. Csavarozva volt ugyan, tehát oldható kötéssel, de így csak egyszerűbb. Most még szárad, jó kis szél van hozzá, aztán vissza felteszem. 

Olvasgatok is, nemcsak a könyvet, hanem keresgélek a neten is. Kicsit irigylem Nobody1 fórumtársat, mivel ő igazán testközelből figyelhet meg sokkal több madárfajt. Tegnap egyébként volt itt az udvaron valami ragadozómadár, lent volt a földön, nem is láttam, csak mikor felröppent, és át a kerítésen. Világosbarna volt, és marha gyorsan repült, váratlan volt, nem tudtam megfigyelni. 

 

Előzmény: Zelemiri (5035)
corvi01 Creative Commons License 2022.01.06 0 1 5036

Klassz lett. Veréb lennék - beköltöznék :)

 

Csak lassan már nincs ami beköltözzön.. :(

Előzmény: Zelemiri (5035)
Zelemiri Creative Commons License 2022.01.06 0 2 5035

Klassz lett. Veréb lennék - beköltöznék :)

Remélem javult már a lábad állapota!

Azért pihenj sztem, ráérsz gyakorlati dolgokkal foglalkozni, esetleg érdemes most többet olvasgatnod ( akár azt a madaras könyvet amit említettél)- bar biztos vok benne csomó ismereted van már madaras témában. Milyen hasznos hobbid, elfoglaltságod van!!!

Előzmény: MAN10 (5034)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!