Keresés

Részletes keresés

Hamburger2 Creative Commons License 2005.01.15 0 0 3093
Vezéráldozat

 

A honvédség nem törődik a katonákkal. Minden változtatást titokban, a katonai közvélemény kizárásával dolgoznak ki.

 

Gyarmati István

 

Újabb áldozata van a "haderőreformnak". Ezúttal a vezér áldozta be saját magát, hogy elkerülje a mattot. Sajátos magyar helyzet: a honvédség leginkább "NATO-kompatibilis" tábornoka távozik akkor, amikor a honvédség leginkább NATO-kompatibilis reformja folyik. Igaz, súlyos hiányosságai miatt nem lehet sikeres, de mégiscsak a legközelebb van ahhoz, amire szükség lenne.

A jelenlegi irányítási rendszer kialakulása, a minisztérium és a vezérkar tökéletlen "integrációja" óta - amit most akarnak tisztázni nagyon helyesen úgy, hogy a civil vezetés felé tolnak el számos hatáskört -, állandó harc folyt a katonai és a civil vezetők között. Ez érthető, az azonban legalábbis furcsa, hogy a nézeteltérést nem sikerült feloldani, s csak a vezérkari főnök távozása lehetett a megoldás. A jelenlegi helyzet egyébként is kísértetiesen emlékeztet a Wachsler államtitkár és Végh vezérkari főnök közti háborúra. Azzal a különbséggel, hogy most - már-már elfelejtettük - az óriási tapasztalatokkal rendelkező közigazgatási államtitkár távozott előbb, mindössze néhány héttel ezelőtt.

A honvédelem 15 éve folyamatos leépítéseknek van kitéve, ennek ellenére soha nem elég a költségvetése, és mára szinte nullára csökkentek a képességei. Mégsem jutottunk el soha az átfogó reformig. Néhány fontos, helyenként reformértékű lépésre sor került, de ezek nem eredményeztek egységes, működő rendszert. Nincs olyan védelmi tervezési szisztéma, amely világos, átlátható szabályokat és eljárásokat kínálna a rendszer kezelésére. Ennek következménye, hogy a honvédelem nem képes kezelni a költségvetés ingadozásait, nem jöhetnek létre megfelelő kompromisszumok a katonai és a civil vezetés között, csoport- és egyéni érdekek vezérlik a döntéseket, állandó válságkezelés folyik - s mindez a katonák bőrére megy, akik ma már totálisan kiábrándultak a reformokból, nem látnak semmilyen jövőt maguk előtt - és, ami a legfontosabb: nincs hatékony, bevethető haderőnk.

A hiányosságok okául mindig az alacsony költségvetést hozzák fel. Igaz, ez nemzetközi összehasonlításban rendkívül alacsony. De egy országnak elsősorban nem a külföld, hanem a belföld elvárásait kell figyelembe vennie. A magyar közvélemény pedig nem tartja igazán fontosnak a honvédelmet, legalábbis akkor, amikor pénzről van szó. A kormány pedig kénytelen ehhez alkalmazkodni - ezt hívják demokráciának.

Ebből a költségvetésből is lehetne hatékony haderőt kialakítani. Igaz, nem nagyot. De egy 20-22 ezer fős működő, bevethető haderő még mindig sokkal jobb, mint egy 35-40 ezres alkalmazhatatlan.

Hihetetlen rossz hatékonysággal használja fel a honvédség a közpénzt. Évi mintegy háromszázmilliárd forintot költünk el a honvédelemre, és nem kapunk cserébe komoly, használható katonai képességeket. Az egyetlen kézzel fogható eredmény ezer magyar katona külföldi missziókban. Kiképzés alig folyik, bevethető egységeink nincsenek, a NATO és fő szövetségeseink nap mint nap elégedetlenségüknek adnak hangot. A honvédelem hatékonysága messze elmarad még az egészségügyétől is, csak ezt nem érezzük - szerencsére - mindennap a bőrünkön. Pazarló, szakmailag indokolhatatlan döntések születnek, a Gripenek beszerzésétől az őrzés-védelem "kiszervezéséig" (honvédelmi outsourcing magyar módra...). A várható további csökkentések eredményeként a Magyar Honvédség ez év végére 25 ezer fősre csökken, de még mindig nem lesz hatékony.

A honvédség nem törődik a katonákkal. Minden változtatást titokban, a katonai közvélemény teljes kizárásával dolgoznak ki, és azután elvárják, hogy a katonák örömmel és dalolva elfogadják és megvalósítsák a döntéseket. 15 év alatt nem sikerült olyan humánerőforrás-gazdálkodási rendszert kialakítani, amely biztosítaná a katonák karrierkilátásait, és egyúttal megfelelő összetételű és képzettségű személyi állományt biztosítana a honvédségnek. Olyat, amelyben nem tengenek túl a tábornokok és a főtisztek, amelyben megfelelő számú és képzettségű tiszthelyettes van, amely biztosítja a szerződéses legénységi állományt, és amelyben nem a minisztériumi irodai munkát fizetik meg legjobban - a csapatszolgálattal szemben.

Olyan helyzet alakult ki, mint az egykori viccben: a britek át akarnak térni a jobboldali közlekedésre, de britek lévén, fokozatosan teszik ezt. Az első hónapban csak a teherautók... Ilyen a jelenlegi magyar "haderőreform" is. Ami történik, az néhány - igaz, nagyon jelentős - hibától eltekintve alapvetően helyes, reformértékű, de mivel nem terjed ki a rendszer számos elemére, és nem építi fel a védelmi tervezésen keresztül magát a rendszert sem, jönnek majd a karambolok, mint a viccbeli közlekedési reformban. Egy ilyen karambol áldozata lett Szenes Zoltán is. S ezzel csak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem jár jól - ráfér -, amely az egyik legképzettebb magyar katonát kapja meg oktatónak. Bízzunk benne, hogy legalább ők jól fognak sáfárkodni ezzel a váratlan, értékes ajándékkal.

A szerző az Euroatlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány kuratóriumának elnöke

 

(Népszabadság, 2005. január 14., péntek, 14. oldal)
tuzer Creative Commons License 2005.01.15 0 0 3092

Szia, Hamburger2!

Na és hol lesz már tavasszal a tüzérosztály zöme?

Végre osztáylövészeten, tüzér kötelékkiképzésen? Az állománya? A parancsnokát, tisztjei zömét tanítottam.  A pk. még régivágású, a többitől kérdezd meg, hogy mi jut eszébe a hegyi lőtábláról. (Szerintem nincs is nekik.) Erről persze nem tehetnek, ez már a ZMNE vezetésének a bűne. De ez akkor is ott hiányzik. Persze emberileg, szakmaszeretetből le a kalappal előttük. Épelméjű ember ma nam megy kihaló fegyvernemhez.

Előzmény: Hamburger2 (3090)
stormtrooper maximus Creative Commons License 2005.01.15 0 0 3091

Nyugi srácok! 1100 éve itt vagyunk, és itt is fogunk maradni! Volt már szarabb is a helyzet amikor már 100 éve itt rombolta a kultúránkat a török, vagy '45 januárjában, amikor alig maradt valami Budapestből...

Ha rá leszünk kényszerítve, mi is gerillahadjáratozunk egy kicsit, bár nekünk más a stílusunk. Nagy túlélőmesterek vagyunk ám!!!

 

Az én jelmondatom ugyanaz ami annak idején a Ludovikásoké volt: "A Hazáért Mindhalálig!!!"...akkor is ha "ezek" azt se tudják mi az...Hamburger2 Creative Commons License 2005.01.14 0 0 3090

Szervusztok!

 

"és külömben is nincs is magyarországon tüzér alakulat"

Elnézést, de van még egy 25/101-es tar.tü.osztályunk, még ha olyan is, amilyen. (És ez nem az állománya lefitymálását jelenti!) A jelenleg rendszeresített aknavetőink 82 mm-esek, amelyeket sok helyen - működési elve ellenére és az alkalmazási elvei miatt - sokkal inkább gyalgosági fegyvernek tekintenek, mint tüzértechnikának.

 

Szia Artillery!

"Mi következik ez után?" Csak figyeld a híreket! Ne hidd, hogy az Általad is kifogásolt rombolás már befejeződött! A java még most fog következni! A "civil kontrol" teljes győzelmet fog aratni a honvédelem felett! A közeledő választások (és az elkövetkező zsebtömés!) rövidtávú céljai teljesen taccsra fogják vágni a MH-t! És ez éppen azért történhet meg, amit Kristóf is felvetett. A civil társadalmat nem érdekli a honvédelem kérdése. Sokkal fontosabb az, hogy ki tudja fizetni a számláit és enni tudjon adni a gyerekeinek. Ez sajnos valahol érthető is!

A MH teljes szétzüllesztése látszik kibontakozni, ha a egy kicsit a sorok között próbálok olvasni. Sajnos a 3008-as hozzászólásom egyre inkább beigazolódni látszik!

Üdv: Hamburger

NZ 350 Creative Commons License 2005.01.14 0 0 3089

Üdv!

Most lesz egy rendfezvényük Táborfalván.Tehát senki ne lepődjön meg ha Táborfalva és Dabas között magyar bakákat lát vonulni teljes menetfelszerelésben.

A program:

2005. január között ismét megrendezésre kerül, ezúttal teljesen új helyszínen, a hagyományos téli „Doni Túra”.  Az 1944-45 évi magyarországi harcok helyszínén haladunk majd keresztül, hogy emlékeztessük az akkori események átélőit, és hogy megismertessük történelmünk szomorú részét az újabb generációkkal.

 A hiteles tábori körülmények, a két nap alatt teljesített közel 50 km-es menet lehetővé teszik a résztvevők számára, hogy megtapasztalják azokat a viszontagságokat, melyeket elődeink átéltek, ily módon tisztelegve a doni hősök és a magyarországi harcok emléke előtt.

A túrán részt vesznek katonai hagyományőrzők, a Magyar Honvédség képviselői, nyugállományú és tartalékos katonák, civil szervezetek és magánszemélyek.

 

2005. január 27-én 18.00-ig beérkezés a Magyar Honvédség táborfalvai bázisára.

 

2005. január 28-án indulás Tatárszentgyörgyön, Örkényen át Dabasra. Szállás Dabason.

 

2005. január 29-én indulás a Dabas –környéki falvak érintésével Üllő–Dóramajorba. Ott ünnepélyes záróvacsora, másnap, 30-án reggel hazautazás.

A napirend a következő:

 

-hajnali ébresztő (5 óra körül)

-gyors reggeli, málházás, eligazítás

-délelőtti menet teljesítése (kb. 10 km)

-dél körül ebéd

-délutáni menet, lehetőleg sötétedésig a célok elérésével

-táborhely elfoglalása, vacsora, esti eligazítás, beszélgetés, 9 óra körül takarodó

A katonai hagyományőrzők kötelező ruházata, felszerelése és fegyverzete:

 

·        teljes tábori öltözet

·        honvédségi legénységi zöld kesztyű

·        egységes sál (nem csősál)

·        hosszúszárú alsónadrág vagy jägeralsó

·        lehetőleg APA ing, vagy idegen jelzések nélküli katonai ing

·        tábori sapka

·        gyalogság, tüzérség:

·        „surranó”, vagy svéd katonai bakancs kötelező/ tiszteknél, altiszteknél 41 M fűzős csizma is viselhető /(civil, egyéb katonai, nem bejáratott bakancs nem viselhető!)

·        lovasság:

·        lovaglócsizma, 41 M fűzős csizma

·   akinek van, téli álca

rohamsisak tölténytáskák kitömve 34 M evőedény /ha étkezésre nem alkalmas, úgy használhatót is kell hozni/ vászon gázálarctok 1 l-es kulaccsal kenyérzsák konyharuhával 4 db köpenyszíj 39 M svéd hátizsák sátorlap khaki, vagy szürke pokróc hálózsák vastag, katonai színű hőszigetelő fekvő alátét lepedő étkészlet konzervnyitóval tisztálkodó felszerelés /szappan, törülköző, fogkefe, fogkrém, borotválkozó készlet, WC papír/ 2 váltás fehérnemű, az alsóruházat is katonás jellegű legyen (fehér, drapp, zöld) egyéni egészségügyi felszerelés (gézlapok, géztekercs, ragasztószalag) szarvasfaggyú, vagy ahhoz hasonló kenőcs lábfeltörések megelőzésére lábhintőpor korhű zseblámpa gyufa varrókészlet gyalogsági ásó tokkal igazolvány akinek van, hószemüveg melegítésre alkalmas bögre egy napi tartós hideg élelem (tartalék adag):  Korhű fegyverzet

 

Üdv!

Előzmény: kavkaz (3086)
NZ 350 Creative Commons License 2005.01.14 0 0 3088

Üdv!

Van egy ilyen is:

 

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Katonai Hagyományőrző Egység

 

Előzmény: kavkaz (3086)
Hamburger2 Creative Commons License 2005.01.14 0 0 3087

Szervusz Bujazliz!

 

Egyet kell, hogy értsek Veled. Ráadásul a szerzőről még katonaként se hallottam túl sok jót. Persze, megeshet, hogy csak éppen olyanokkal beszéltem, akik nem csípték őt! Egy dolog látszik biztosnak, a Népszabadság mostanában elég sok cikkét közli le, amely katonai körökben elég nagy visszhangra lel pro és kontra. Talán éppen a fenti okok miatt.

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: Bujazliz (3025)
kavkaz Creative Commons License 2005.01.14 0 0 3086
Utánnanéztem vannak e a honvédelemmel kapcsolatos civil szervezetek. A helyi, hagyományôrzô egyesületek kivételével csak két országost találtam.

Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetsége

Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége
kavkaz Creative Commons License 2005.01.14 0 0 3085
Ja és persze közben az ökoterrorizmus is megszületett. Úgy těnik brigádok nélkül az ilyen mozgalmak nincsenek meg. Egy holland politikusról itt látható karikatúra arról az indymédiáról van, amelynek a magyar frakciója nyakig benne van minden heccben. Pim Fortuyn-t nem gyôzte szidni a indy-s zöld-szélsôliberális-ex68-as banda, mivel kicsit gatyába akarta rázni a holland liberalizmust -visszavezetve gyökereihez- és végetvetni a nyakló nélküli muszlim bevándorlásnak. Aztán egy állatvédô egyszer csak agyonlövi, mert nem átallot állati szôrmét hordani. A reformok -amelyek súlyosan veszélyeztetik az uralkodó politikai elit érdekeit- természetesen elmaradnak.

Az ezt követô események már érdekesebbek. A holland muszlim közösségen belüli militáns szervezetek egy tagja lemészárolja Theo Van Gogh holland fimrendezôt, aminek a következtében faji zavargások törnek ki az eddig a béke szigeteként számontartott hollandiában. Ennek hatására a fortuni reformprogramot alkalmazni kezdik.
Előzmény: kavkaz (3084)
kavkaz Creative Commons License 2005.01.14 0 0 3084
Az iszlamisták is egy vörös hadsereg kapcsán születtek, csakhogy rájuk a Japán Vörös Hadsereg (Sekigunha) gyakorolt nagy hatást. A JRA szintén a 68-as lázadások kapcsán született. Hozzá kapcsolódnak a Nemzetközi Anti-Imperialista Brigád és a Békefront nevě japán terrorszervezetek is. Térítettek JAL gépet észak koreába (nagyon unszimpi volt ezeknek az éhínség hiánya, a szólásszabadság, meg többi), robbantottak rendôrörsöt, stb... Mígnem rájöttek, hogy a globális kapitalizmus elleni harban a zsidók az ôsellenség és 1972-ben egy izraeli reptéren két japán kamikaze öngyilkos akciót hajt végre 26 halott (elbaszták: az áldozatok maronita keresztények). Egyikôjük túléli, még vallomást is hajlandó tenni, ha adnak neki egy fegyvert, hogy utánna életét áldozhassa az eszméért. Megigérik neki a fegyvert, de mivel dilinyósnak nézik végül nem kapja meg, idôvel kiengedik, ma is él valahol libanonban arab feleségével, tök gyogyós -kemény volt a zsidó börtön-, a hezbollah hôse.

Ez volt az a momentum, ami kapcsán az arab terroristák leszakadtak az európai vörös hadseregekrôl és átvették a japán módszert, mert az hatékonyabbnak těnt. Innentôl számíthatjuk az öngyilkos terrorizmus korszakának kezdetét.
Előzmény: Allesmor Obranna (3083)
Allesmor Obranna Creative Commons License 2005.01.14 0 0 3083
Nagyon jópofa meglátás ez a zöldmozgalmakról, gratulálok.
Való igaz, hogy a 68-69-es hippilázadások idejéből erednek a magukat "városi gerillák"-ként aposztrofált hírhedt szélsőbalos terrorszervezetek mint a RAF , a Vörös Brigádok és még sorolhatnám.
Ezek a diáklázadások melléktermékei voltak, pl.: Andreas Bader a Bader-Meinhof csoport alapítója 69-ben annyira diáklázadt, hogy szükségét érezte, hogy felgyújtson egy áruházat Franjfurtban. Ült is érte asuttyó, Ulrike Meinhof lázadó balos újságírónőt pedig annyira lenyűgözte ez az alak a börtönben, amikor interjút készített vele, hogy meg is szöktette.
Asszem Entebbéhez is nekik volt közük.
Carlos-szal is haverkodtak.
Namármost, mivel annó Arafaték Farah mozgalma is alapvetően a marxista-maoista eszméken alapult, továbbá a Brezsnyev-rezsim is szükségét érezte a "Világforradalom" támogatásának, ezért ezek a szervezetek lényegében egy tőről fakadtak.
Miután a 80-as években erőteljes iráni befolyás hatására a palesztin felszabadítási mozgalmak vitorlájából kezdték kifogni a szelet a szélsőséges iszlamista erők (Jaszin sejk emberei) úgy tolódott el az egész arab terrorizmus a kontrollálhatatlan fundamentalizmus irányába.
Napjainkban a balos érzelmű ny. európai országokban még sajna sokan inkább szimpatizálnak nostalgiából a palesztinok érdekeit egyátalán nem néző szabadságharcosként és tárgyalófélnek alkalmasnak gondolt elmebetegekkel mint a kapitalista zsidókkal, akik az imperialista amerika bérencei.
Két hónapja volt Németo.-ban egy tüntetés a hivatalos német politika ellen.
Mondván, hogy most már ideje lenne észre venni, hogy ezek a drága szabadságharcos hősök nem igazán szolgálják a közel-keleti rendezést.
A szervezők a német reformátusok és a liberálisabb iszlám szervezetek voltak, ami példátlan, de jelzésértékű összefogás.
Gondolom nektek is feltűnt az irakban ténykedő jordán Al-Zarkavi és bandája, akik rendszeresen fejeznek le túszokat.
A követeléseik gyanúsan lehetetlenek (szűk határidőkkel monstre kivánságok) és utána szinte rituális kivégzés a kamera előtt pózolva.
Egyértelmű, hogy ez egy szociopata uralta kollektív elmebajjal terhelt szekta. Nem más.
Csak ezt itt a zsidó-keresztény nyugati civilizációban még sokan vallási fanatizmusnak akarják beállítani, nem értve meg, hogy az elmebéli betegség nem földrajz-függő...
Nos ilyenek a mi zöld-liberális-balos nyugati politikusaink.
kavkaz Creative Commons License 2005.01.14 0 0 3082
Nem vagyok benne biztos, hogy egyszer nem kellene demonstrálni. Egyszer, de csak egyszer meg kellene mutatni egy fevonulás szintjén, hogy több civilt érdekel a honvédelem, mint bármi mást (például a zengô ügy kapcsán felvonult maroknyi heccelô). (ergo: sok, sok szavazat, ellenében nem lehet politizálni)

Amúgy igen, mivel a honvéd nem politizál -és ez így van jól- ezért az ô érdekeit egy civilekbôl álló szervezetnek kellene képviselnie. De ahhoz elôbb össze kellene fogni az érdekelt civileket.
Előzmény: Sgt. Elias (3074)
Éhesló Creative Commons License 2005.01.14 0 0 3081

Hello,

tüzér témákban folytatott csevelyünkhöz annyit fűznék, hogy a HM TH Haditechnikai Füzetek (2004/2) sorozatában elkészült a Tüzérség című (Dr. Sazbó Tibor, Dr. Erdélyi Sándor és Piroska György szerzeményeként).

A 4. fejezetben drámai hitelességgel és adatokkal mutatják be a honvédelmi politika kapcsán előadott hazaárulás adatait és történetét a fegyvernemre vonatkzóan. Döbbenetes ezt a 15-20 évet így egyben viszontlátni!

Csak reménykedem, hogy más fegyvernemek is képesek lesznek legalább a tényszerű diagnózist így megtenni!

A többi fejezet elmegy, de inkább tud. ismeretterjesztő......

Szakönyvtárakban és a HM TH-ban már hozzáférhető, terjesztése még kérdéses.............

 

Üdv, Éhesló

Éhesló Creative Commons License 2005.01.14 0 0 3080

Hello Sapet,

rosszul emlékeztem: Noricum (GH-N-45).

Valamint az ő (tervezőirodája) nevéhez köthető még a belga GC-45, és a délafrikai G5 is.

 

Üdv, Éhesló

Előzmény: Sapet (3067)
-Survivor Creative Commons License 2005.01.14 0 0 3079

".....Én nem sima hőzöngőknek tartom a zöldeket, hanem beépített/fedő szervezetnek. ..."

szvsz jo iranyba tapogatozol......
sot, tovabb megyek : nem lennek meglepve, ha par ev mulva kiderulne , hogy ebben az esetben is valami hasonlo tortenik , mint ami anno a letezo szocializmusban jol bejaratott gyakorlat volt: a megfelelo idoben , modon es helyen a VSZ tagorszagok titkosszolgalatai jatszi konnyedseggel manipulaltak es aktivizaltak nyugat europa es a vilag  beke mozgalmait, zold szervezeteit, stb.)

Es azok a szakemberek most is elnek es minimum tanacsadok az utod szervezetekben.

mindig tedd fel a kerdest : Kinek hasznal? ill. kinek all erdekeben, hogy ne legyen hatekony magyar lokator? ill. ne magyarorszagon legyen a lokator? stb. stb.

 

 

S. 

Előzmény: rev251 (3075)
rev251 Creative Commons License 2005.01.14 0 0 3078
A Visztulán sem állandó a dolog, egyszeri eset volt. A halak csak a 15-30 év alatt felhalmozódó iszap veszélyeit demonstrálják.
Olcsó energia: Ezt mi nem tudhatjuk, ld. profitráta.
És a nyaralóövezet elárasztása, mint esztétikai és profitszempont, bizony számít, , bár messze nem kéne kizárólagosnak lennie. (költség-haszon-kár játék ez is).
És a rendszer nem arról volt ismert, hogy ezt bármiben figyelembe vette volna. Nyilván volt némi "pedagógia" is Antallék részéről, a közgáz, zöld és államhatár érvek mellett. Hogy mennyi, azt nem tudom.

Még Paksról (ami alighanem megéri) sem tudjuk, hogy az a bizonyos 6 Ft/kWh tartalmazza-e a 100év őrzés, ill. az elbontás díját. SOHA nem láthatunk a valós költségekbe.
Előzmény: Yosser2 (3076)
rev251 Creative Commons License 2005.01.13 0 0 3077
És amit kifelejtettem

"Tegyék a radart a Misinára": És ott hova? Ha mellé, a betontorony kitakar. A tetején meg az antennarendszer, a radar gömbe se alá, se fölé

"Tegyék a radart a Tenkeshegyre": Nettó baromság szintén. A már ott levő rádióvevők nem bírnák el a radar zavarását. Bár a hely jó, noha nem lát el északra (takar a Mecsek)
Előzmény: rev251 (3075)
Yosser2 Creative Commons License 2005.01.13 0 0 3076

Érdekes, Bősnél van tározó, Duna folyás stb és működik mégse döglenek a halak. Nagymaros meg csak azért kellett volna, hogy a Duna hajózható legyen, illetve hogy Bős alaperőműként is dolgozhasson.

ELég elsőkézből van infóm, hogy mennyire nem volt veszélyes a Bős Nagymarosi vízlépcsőrendszer. Akinél diplomáztam, ő csinálta a felmérést, nos azt mondta az egyetlen probléma, az volt, hogy kedves Antal József és elvbarátai nyaralói helyére szép 10 méter magas víz került volna....nos ez elég is volt, hogy Mo elessen egy csomó, környezetbarát, olcsó energiától....remélem forog a sírjában....

Előzmény: rev251 (3075)
rev251 Creative Commons License 2005.01.13 0 0 3075
Szia kavkaz!
Ez itt kissé OFF lesz, de nem értek egyet:

Bős-Nagymaros: A fő baj, hogy a Duna esése Mo-n az egyik legkisebb (az erőmű-pártoló propagandaanyagban láttam). Vagyis nagy tározó kell - sokba kerül, rossz a "profitráta". A mellékbaj, hogy egy ilyen tároló alján - mivel nem mozog a víz - sok szennyeződés rakódik le, nincs öntisztulás. 1-2 éve olvastam a HVG-ben, hogy egy Visztulán épített vízierőműben fel kellett szedni egy hibás kábelt a fenékről. A szennyezett iszap felkavarodott és nem tudom hány 100 (1000?) tonna hal döglött meg. Nem tudom, hogy konstrukció mennyire analóg a BNV-vel. Itthon pedig a karsztvízrendszer is félthető. A talajvíz-spekulációk és az ártéri erdő problémái ismertek, itt a költség-haszon kérdések is vannak.


valamivel ON-abb: Zengő/radar. Itt sem teljesen értek egyet. Az az indoklás meg, hogy a zöldek múltjából következik, hogy nincs igazuk, logikátlan. (Legfeljebb a gyanút kelti fel. Mindegy, hogy ki mondja, ha helytálló/logikus, viszont a tekintélyelv is tévedhet). A végkövetkeztetés (hogy a zöldek rosszul látják a radarkérdést és érvrendszer lyukak miatt nem vitaképesek) viszont jogos.

Én nem sima hőzöngőknek tartom a zöldeket, hanem beépített/fedő szervezetnek.
A hőzöngők nem ennyire profi propagandisták.
Ui. én, aki nem vagyok radaros (csak rokonszakma), 1999-ben hallottam, hogy (szakmailag eldöntött, hogy) 3 új radar lesz: Zengő , Bánkút/Bálvány és Békéscsaba (ez utóbbi nem új helyszín, ott már van lokátor).
(Egy gond: ha a régieket leszerelik és kiváltják, akkor 19 helyett 3 rakétatalálat hidegre teszi a légtérfigyelést.)
Rádiótechnikailag korrekt döntés, és olvasva később az engedélyezést, teljesen korrektül korlátozták a zengői területet 100x100 m -ről kb 30x30 -ra.

Hozzátenném, hogy a Zengővel szomszédos csúcson már régóta van egy fehér gömb (radom), azt hiszem met.radar.

Tiszelettel kérdem (magamban) a zöldeket: Miért csak 2003 végén ébredtek. Nem igaz, hogy én előbb hallok egy ilyenről, mint a Greenpeace (nem helyi kirándulók, akik nem látnak semmi papírt, amíg nem jön az építőbrigád). Nem hiszem, hogy nem volt info.
A hőzöngő előbb ébred, a propagandista viszont tudja, hogy egy ilyen bulvárbombát nem tud évekig nyújtani, tehát később lép.

Miért szövegelnek a sugárzásról, anélkül, hogy teljesítmény, vagy ERP adatot mondanának. Félfüllel én 50W-ról hallottam (nem ERP). Fejlődnek a vevők, kisebb zajúak, úgy tűnik. Nem 1960-at írunk és kW-kat.

Arról nem beszélve, ha radar rossz és megszüntetendő, akkor talán vissza lehetne állni a 1930-as évek légiforg. sűrűségére.

Az ;p
"Bánáti bazsarózsa": Pécsi kollégám felröhögött, és annyit mondott: Ja, ez az, amit tubarózsa néven ismerünk. Van máshol is. (Jó, nem mindenhol, de azért...)
Őszerinte a gond ott van, hogy egy újabb völgybe-hegyre épül aszfaltút, odavonzva a forgalmat (nem csak a napi egy őrségváltást)
Persze inkább ez, mint a megszállók; utóbbiak "kicsit" jobban megbolygatják a környezetet.
(És szerintem a Mecsek eléggé művelés alatt álló erdő; még magyar viszonylatban is messze van az érintetlen ősvadontól. De mindegy)

"Tegyék a radart a Misinára": Nettó baromság, ott 100kW-MW nagyságrendű a kisugárzott műsorszóró telj. Nincs vevő, aminek ne romlana le az érzékenysége
Előzmény: kavkaz (3073)
Sgt. Elias Creative Commons License 2005.01.13 0 0 3074
Csak egy felvetés:

Nekünk, honvédelmet pártolóknak nem kellene szintén demonstrálni, okosan érvelve, hogy igenis mi szeretnénk, ha a magyar légtér ténylegesen ellenőrizhető lenne (illetve kicsit ki tudnánk tekinteni), és hogy ez legalább annyira fontos, mint a természeti környezet megóvása? "Civilek a Honvédelemért" vagy valami hasonló. Lássuk be, a sajtónak a szenzáció kell, ha nem csak a szakmai közvéleményt akarjuk meggyőzni (azt úgysem nagyon kell), hanem a politikára is hatni akarunk (mert sajnos arra elsősorban a közvélemény hat, nem a szakmaiság, bármely területről is legyen szó), akkor valahogy nekünk is meg kellene jelenni a nyilvánosság előtt. Akár a Zengőn is - akkor legalább nem úgy jelenne meg ez a konfliktus, hogy MH kontra az ország többi lakosa, ami nyilvánvalóan torzítás.

Egyébként nem nem csak a Zengővel kapcsolatban igaz, hanem más ügyekben is - mivel a rendszerben bent lévők nem tudnak nyilvánosan megszólalni, nekünk, a honvédelmet fontosnak tartó civileknek kellene valamilyen formában megszerveződni, és SZAKMAI (nem politikai, mert akkor ott tartunk, ahol most) ÉRVEKKEL véleményt mondani a honvédelmet érintő döntésekről, akár a vezetést támogatva, akár az ellenében, csak az ország érdekeit figyelembe véve. Nekem az a tapasztalatom, hogy az érdeklődő civilek között is sokan vannak, akik képesek lennének ilyen artikulált véleményformálásra, a szakma által is elfogadottan. Idővel akár vonatkoztatási ponttá is válhatna egy ilyen civil szerveződés véleménye és kiállása.
kavkaz Creative Commons License 2005.01.13 0 0 3073
Nettó hülyeség. Igen a zöldmozgalmainkra ez elmondható, de nem csak a mieinkre.

Kicsit utánnanéztem kik azok a zöldek. Mint sok minden "nettó hülyeségnek" tekinthetô dolog ez is 68-hoz kötôdik. Akkor ugye a szabad világ fiataljai megunták a jólétet, a szólásszabadságot és kommunizmust követeltek. Kicsit gyújtogattak, leendô külügyminiszterek rendôrt vertek nyomorékká és sokat kurficoltak. Ezzel nagyjából vége is lett volna idôvel az elsô médiaheccnek, de nem lett. Felnôttek és karriert csináltak, de a nosztalgia életük legszebb nyara iránt nem hagyta nyugodni ôket. Miután a kommunizmusról idôközben sok disznóság kiderült ezért a globális pénzügyi és mittoménmilyen tengely elleni hôsi harcukhoz új eszmét kellett keresni. Na ez lett a "zöld-gondolat", aminek a lényege összefoglalható így:
"Elég volt a jólétbôl, az infrastruktúrából, az áramból, ha annak a kizsákmányolás (sic) az ára!"
Az akkorra már leszerepelt kizsákmányolt munkásosztály helyét átvette a még szěziesen tiszta ám ugyanazon gaz kapitalisták kizsákmányolta ôstermészet.
Így születtek meg a nyolcvanas évekre az idôközben yuppivá avanzsált ex68-asok kezén a zöldek. Ôk azok.

Ennek persze van magyar verziója, annak minden négyzetre emelt idiotizmusával együtt.

Nálunk a látványos, a médiumokat felhasználó környezetvédelem a bôs-nagymarosi ürüggyel kezdôdött. Csakhogy ez az ügy nem környezetvédelmi kérdés volt, hanem az éledezô állampolgári öntudat fityisze a diktatúra felé. A gát jó ürügy volt, de azóta se tudja senki megmondani, hogy végül is mi volt a baj vele. Viszont a környezetvédôink annyira belelovallták magukat a dologba, hogy nagy gyôzelemként könyvelték el a dolgot. Azóta is azt hiszik, hogy a dunaszaurusz környezetvédelmi és nem politikai kérdés volt. És azóta is azokat a módszereket alkalmazzák, amit anno a Duna-körben kifejlesztettek. A médiaheccet, egy mondvacsinált kérdés ürügyén tömegeket megmozgatni akaró nagyon olcsó demagógiával nyakonöntve, bármilyen ürügy okán. Lényegében hadban állnak minden hatalommal, mintha nem demokrácia lenne, hanem még mindig diktatúra* (ami a fennálló rendszer minden negatívuma ellenére nem igaz), de mégsem anarhisták, inkább olyanok, mint az egyszeri japán katona, aki még a hetvenes években is védte a Császárt egy eldugott kis szigeten...

*innen ered az, hogy például a Zengôi hecc kapcsán a régi komacs reflexekkel vádolták a HM-et, miközben a HM az európai minta szerint járt el. Csak errôl a zöldek nem tudnak, mert ôk jó partizánok, ôk ma is harcolnak:)))
Előzmény: artillery (3072)
artillery Creative Commons License 2005.01.13 0 0 3072
"Kár, hogy a hazát akarják legyôzni..."-nem is igaz, ők csak mentik a tubarózsákat...

Látom te sem vagy "trendi"....pedig manapság hazánkban pont ez az önpusztítás/politikai érdek/hülyeség vált jellemzővé divat fedőnév alatt....sajnos.

A zöld erő pedig a Persil-be kell, nem a Zengőre....

Előzmény: kavkaz (3071)
kavkaz Creative Commons License 2005.01.13 0 0 3071
Most találtam az eheti demóban egy hirdetést. Színes, szélesvásznú valami, "Zengô" címmel. "Az egyetlen, a titokzatos, az örök" alcímmel, a jobb felsô sarkában egy idézettel: "A gyôztesek soha nem adják fel, akik feladják soha nem gyôznek!"

Kár, hogy a hazát akarják legyôzni...

Az "szakadárok" új címert is gründoltak. Szal nyomul a zöld erô:))))

Előzmény: savaz (3070)
savaz Creative Commons License 2005.01.13 0 0 3070
A barmok nem betont raktak a fákba, hanem szögvasakat vertek bele, hogy beletörjön a fűrész - 2-3 év alatt elpusztul tőle a fa. Ez már régen nem a környezetvédelemről szól, hanem a cirkuszról. Tüntessenek inkább a duna fenekén - ott engedik bele Budapest szennyvizének felét tisztítatlanul a folyóba! AZ KÖRNYEZETSZENNYEZÉS nem a bánáti bazsaróza! 
Előzmény: Ra-tata (3068)
M.I. Creative Commons License 2005.01.13 0 0 3069
Tudom, hogy hülyeséget kérdezek a honvédség mesemmisült topikban de kíváncsi lennék, hogy mostanában kitől tanuljuk (elméletileg) a katonai szakmát?
Ugye a háború előtt a németek voltak a példakép. Utána a szovjet hads. volt a példa.
Most vajon melyik szövetségesünktől tanulunk?
Esetleg ezt itt, azt ott?
Pl. szerintem amit Hamburgerék csinálnak azt a Britektől kéne. Náluk jobban békefentartáshoz a világon senki nem ért!
Egyébként az, hogy Hamburgerék gumikerekes járművekkel mennek békét fenntartani, nem feltétlenül rossz.
Lehet, hogy nem szakmai okok miatt döntöttek így, de véletlenül jót csináltak. (szvsz)
A Britek tapasztalatai szerint ha lánctalpassal mászkálnak a békefenntartók akkor a helyiek inkább megszállóknak nézik őket. Míg gumikerekűvel inkább rendfenntartóknak. Ez valami piszológia.
Ra-tata Creative Commons License 2005.01.13 0 0 3068

 

Hi!

Csak azt nem tudom hogy ez micsoda:

 "hogy a csúcson lévő fákba betontömböket helyeztek."

Netalántán azt jelenti hogy valakik az odvas fákat betonnal öntötték tele?

Vagy még inkább azt jelenti hogy a hazai "környezetvédők" mindenre képesek, még a természet pusztítására is csak hogy betarthassanak a kormánynak?

(nem kell messzire menni elég a metróépítés végsőkig való megakadályozására gondolni....)

 

Amúgy az egésznek semmi köze a környezetvédelemhez, mert akkor nem írták volna rá a zengői toronyra hogy "nem kell NATO-radar"

Előzmény: Sapet (3065)
Sapet Creative Commons License 2005.01.13 0 0 3067
Üdv Éhesló!

Bocsáss meg tudatlanságomért, de mi az a Noriker?
Előzmény: Éhesló (3064)
Sapet Creative Commons License 2005.01.13 0 0 3066
Meg az a rész is tetszik, hogy "szakértőkből álló bizottság". Kíváncsi vagyok kik voltak a tagjai. Katonák nem valószínű. Bár már igazán megszokhattam volna ezt az aktatologatást.

+ én is kezdek egyre inkább attól tartani, hogy szép hazánkat úgy ki fogják vágni a NATO- ból, mint azt a bizonyos macskát természetes szügségleteinek elvégzése céljából az udvarra. (mivel a lokátor BIZTOS, h nem készül el 2006-ra)
Előzmény: Sapet (3065)
Sapet Creative Commons License 2005.01.13 0 0 3065
Sziasztok4 Íme egy újabb gyöngyszem:)

"A Zengőre tervezett NATO-lokátor ellen tiltakozó civilek attól tartanak, hogy ismét a testükkel kell megakadályozniuk a védett hegycsúcs katonai beépítését. A Civilek a Zengőért szervezet úgy tudja, hogy a megyei közgyűlés szocialista elnöke beleegyezik az építkezésbe. A helyi tiltakozók úgy érzik, hogy az állam igyekszik megfélemlíteni őket. Hatvan civil szervezet közösen írt a NATO-főtitkárnak, hogy megtudják, a kormány hazudik-e. Valakik betonacélt vertek a csúcs fáiba.

A Zengőre tervezett NATO-lokátor miatt újabb tiltakozásra készülnek a természetvédők és a helyi civilek. "Ha újra építkezni akarnak, akkor abból ütközet lesz." - mondta egy helyi aktivista, aki tavaly télen és ősszel is testével akadályozta a munkálatokat a természetvédelmi területen. A helyiek újra készenlétbe helyezték a riadóláncot, hogy azonnal a hegyre vonulhassanak, ha ott építési munkálatok kezdődnének. A Honvédelmi Minisztérium cáfolja, hogy megindulna a beruházás, és a tárca kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy tartják magukat ahhoz, hogy a kormány leállított minden munkálatot.

A kormány a kilencvenes évek közepén ígérte meg a NATO-nak, hogy légvédelmi lokátort épít a Zengő csúcsára.
(tehát kb 10 éve szarakodnak az üggyel)

A természetvédelmi területnek számító csúcson tavaly februárban kezdődött volna a fakitermelés, de ezt a helyiekből és környezetvédőkből álló csoport megakadályozta, többen a fákhoz láncolták magukat. A kormány a tiltakozás hatására leállította a munkálatokat, és egy szakértőkből álló bizottságot állított fel, hogy eldöntsék, mi legyen a lokátorral. A bizottság szerint katonai szempontból a Zengő a legjobb megoldás, de környezetvédelmi szempontból vannak jobb helyek. A bizottság nem javasolt egyértelműen helyszínt, csak több lehetséges terület előnyeit és hátrányait írta össze. A Honvédelmi Minisztérium szerint a NATO csak akkor adja oda a lokátorra ígért 23 milliárd forintot, ha az 2006-ig megépül a Zengőn. Máskülönben a magyar költségvetésnek kell fizetnie a drága beruházást. A katonák szerint a Zengőre tervezett lokátort csak több másikkal lehetne kiváltani, máskülönben nem lehet lefedni a teljes magyar légteret. A minisztérium eddig tízmilliókat költött tervekre, és a csak a Zengő csúcsán tenyésző bánáti bazsarózsák áttelepítésére.

A Zengő védelméért küzdő civil szervezetek szerint egy évvel a tiltakozó akciók kezdete után újra veszélyben a hegycsúcs. Hatvan civil szervezet közös levélben fordult Jaap de Hoop Schefferhez, a NATO főtitkárához. Azt kérdezik a szövetség vezetőjétől, hogy igazat mond-e a magyar Honvédelmi Minisztérium, amikor azt állítja, hogy a NATO csak akkor fizeti a lokátor építését, ha az a Zengőn áll majd. Így a kormány azt üzeni a tiltakozóknak, hogy aki tiltakozik a lokátor ellen, az tízmilliárdokat vesz ki a költségvetésből. A NATO főtitkára kedden kapta meg a levelet.

A Civilek a Zengőért nevű szervezet vezetője, Herbert Tamás azt mondta, hogy a Honvédelmi Minisztérium egyre keményebb nyomást gyakorol, hogy elkezdhessék a tavaly leállított munkálatokat a Zengőn. A szervezet szerint a HM egyik embere egy helyi önkormányzati képviselőt és a mozgalom egyik vezetőjét is megpróbálta a közelmúltban meggyőzni, hogy álljanak az építkezés oldalára. Bocskai István, a tárca kommunikációs igazgatója szerint senki sem kapott a tárcától felhatalmazást tárgyalásra, a minisztérium kivárja a kormány végleges döntését, addig nem tesznek semmit sem.

A helyi civilek azonban úgy érzik, hogy komoly állami nyomás nehezedik a tiltakozókra. Herbert úgy tudja, hogy Kékes Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke beadta már a derekát, és csütörtökön igent mond majd Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek az építkezésre. Györfy Mihály, a helyi tiltakozás egyik vezető aktivistája szerint gyanús egybeesésekről beszélnek az emberek a környéken. Több erdészeti alkalmazott és köztisztviselő is visszavonult a tiltakozástól az utóbbi időben, állítólag azért, mert veszélyben érzik az állásukat.

Egy helyi katonatiszt, aki szolgálaton kívül kilovagolt a tavalyi tüntetés idején a csúcsra, két fegyelmit kapott az elmúlt hónapokban. (erről mit tudtok?)

A tiltakozásban részt vevő egyik pécsi középiskola igazgatója arról számolt be, hogy az intézmény összes alapítványa ellen Apeh-ellenőrzés indult. Hozzá hasonlóan több vállalkozó panaszkodott a környékbeli falvakban, hogy miután a Zengőre vonultak, az Apeh kezdett vizsgálódni cégeiknél. Néhány vállalkozó pedig azt állítja, hogy azóta nem kapnak állami megrendelést, hogy tavaly februárban kivonultak a hegyre, pedig korábban rendszeresen végeztek munkákat az államnak. Ezekre az összefüggésekre nincsenek bizonyítékok, de az érintett falvakban élők között rendszeres beszédtéma.

Györfy fedezte fel, hogy a tavaly megmentett fák törzsén frissen festett V betűk jelentek meg, mindez szerinte arra utal, hogy ismét fát akarnak vágni a környéken. Szerinte az is gyanús, hogy a tervezett lokátorhoz építendő út nyomvonalát rendszeresen tisztítják. Mára virradóra a helyi erdészek viszont azt közölték, hogy a csúcson lévő fákba betontömböket helyeztek. Az erdészek szerint ezzel lassú halálra ítélték a növényeket. Feltehetően valakik így akarták megnehezíteni a fák kivágását, hiszen a betont nehezen viszi a fűrész." /origo.hu/


Nem tartom valószínünek, h a NATO közponban tapsikolni fognak az örömtől a levél láttán. Ez is csak a magyar kormány tehetetlenségét bizonyítja. Egyszerűen nem képesek konstruktív megoldást találni. Szerintem nem a költségvetéses hivatkozással kéne eteni a népet. Inkább hazánk védelmét kellene hangsúlyozni. De az csak akkor fogja érdekelni a népet, ha már valami idegen náció zászlaja leng a budai váron:(
Éhesló Creative Commons License 2005.01.12 0 0 3064

Helló,

a komát foglalkoztatták a Norikerek korszerűsítése során is. És sikerült ott is maradandót alkotnia. Osztrák munkatársait még sokáig "bújtatták" az azóta jobb létre szenderült Dinamit Nobel Graz (DNG) radmeri üzemében...

 

Üdv, Éhesló

Előzmény: rev251 (3063)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!