Köszi szépen! Sajna nem vagyok pesti, de ha arra járok megnézem, az biztos. A Lajta merre van? Nem tudjátok? Az is Pesten, ugye? Ha valakinek sikerül lefotózni a Jókait, megoldható volna, hogy közzétegye? Köszke!
Sikerült lekapni a Jókait? Meg lehet nézni valahol? Nagyon kíváncsi vagyok, mert ezidáig csak egy rossz minőségű fotót láttam róla a Népszabiban még régebben, ahol félig valami növényzet takarásában volt.
Nem, en nem erre gondolok. Nem volt az osztrakoknak valami legparnas kutyujuk, amivel a Mahartnak akartak konkurenciat csinalni a Becs-Bp utvonalon? Akkoriban az nagyon jol meno uzletag volt, mert autopalya meg nem volt, a vasut meg a mostaninal is lassabb volt, es keleti aron lehetett a hajokat uzemeltetni. (Raadasul nem volt bosi zsilip. :-( )
1971-ben vásárolt a Mahart 3 db, akkor még Raketa névre hallgató csódát, ezek lettek a Sirály I, II, III.
Ezt követte 1979-ben a Sólyom I, és 1980-ban a Sólyom II. Majd a 80-as évek közepén indult a Vöcsök sorozat 1-4-ig.
A "légpárnás" hajó, ami valójában egy alacsony merülésű vízsugárhajtású szerkezet Sikló I. néven, ugyan az osztrákoktól jött, de szintén orosz konstrukció, még a gép is benne.
Két évig volt a Dunán, aztán ment a Tiszára. Itt sem és ott sem volt túl népszerű.
A 80-as évek végén érkeztek a Bíbicek. Abból 5 db.
Ez a legkisebb szárnyashajó típus nálunk.
Ma már Sirályok nincsenek, a Sólyom I-et is selejtezték, a Vöcsökök-ből 3 db jár, és a Bíbicből sincs már meg mind az 5.
A zátonyrafutás, amit említettél 95-ben volt a Vöcsök II Bécsből jött le Budapest felé, meglehetősen alacsony vízállás miatt, és a Nyergesújfalui szűkületben valami akadály miatt testre kellett helyezni a hajót. Ilyenkor a hordszárnyak miatt olyan nagy lesz a merülés, (20-21 dm körüli), hogy emiatt rögrön fönnakadt, és sérült a hajókorpusz.
A kezdet a Raketa volt. Utana jott a Solyom, majd a Vocsok. Legalabbis kajakos emlekem szerint. :-) Az osztrakok legparnasarol az utolso emlekem, amikor fennakadt egy komaromi gazlon, vagy mi. Szep teljesitmeny egy legparnas hajotol. (Vagy valami szatir lehuzta a szoknyajat, es elszallt a toll a parnajabol?) :-)
Őőőő... pálma? Víz kapcsán nekem a pálma szóról csak egy úszómatracmárka jut eszembe, igaz, az is vizijármű :) Egy gyors kérdés, hátha tud valaki válaszolni nekem: mikor érkeztek a MAHART szárnyashajói? Először talán a Sirály, aztán...? A végén a Vöcskök... (?)
Másik gyors kérdés, hátha nem teljesen off: mi lett azzal a légpárnás járművel, ami a nyolcvanas évek végén Bécs és Budapets közt járt?
(sajnos vitorlás kérdés most nem jut eszembe, hacsak az nem, hogy mi lett a Charlotte Rhodes-szal:)
Na igaz, de azért csak én voltam az, aki kutyagolt a melegben, meg aki az életét kockáztatta a fotó reményében, és átvágott a reggeli csúcsforgalmával terhelt alsó rakpart folyamatos kocsisorai közt :))
Viszont szombat este elkezdték a Hídembert forgatni. Rövid hajózási zárlat volt az 1645-1648-as fkm között, ki volt kapcsolva a díszkivilágítás, és egy Z uszályról filmeztek, ami a Parlament előtt horgonyzott.
Lesz itt még felhajtás bőven.
Most akkor kapaszkodjatok: amikor a Jókai Szegeden rekedt a bombázások miatt, a tulaj megkereste a taszáriakat, hogy helikopteren(!) szállítsák Siófokra a hajót. A tulajdonos nagyon szeretné már a Balatonon látni a hajóját, miután milliókat költöt erre a célra, de a Sióban mostanában nem lesz hajózható víz.
Igen sajnos part felöl a Sellő és a Dorothy, víz felől meg a Millenium takarja. Talán egyszer, ha menetben el tudnád csípni. Jár szorgalmasan minden nap.
Most tudtam meg, hogy a Széchenyi film forgatása után leviszik a Balatonra, és ott is fog maradni.
Az elsüllyedt autóhoz még mindig nem tudnak hozzáférni. És még mindig jön 70 cm víz, ami tovább nehezíti a búvárok munkáját az erősödő sodrás miatt.
FOMA, megnéztem a hajót, sajna szembenapfény volt, egyébkén szó szerint körbe van rakva más úszó alkalmatosságokkal, alig vettem észre, hogy ez az... Nem egy kifejezett szerencsés fotótéma így...
Sziasztok,
Most tévedtem ide, és nagyon tetszik ez a topic.
Igaz nem motoros-gőzös mániás vagyok, inkább vitorás.. de minden hajó érdekel, így örömmel olvastam ama hosszú szösszenetet alant..:)
Csak bemutatkozásképp annyi, hogy kedvenc vitorlásom a klipper, abból is a teaszállító háromárbócos tipus.. (ez nem azt jelenti hogy mindent tudok róla, csak hogy nagyon tetszik) és a Balatonon a Tabu és a Rabonbán nevűek..
Kérdés:
Az agárdi dolog mennyire publikus újonc-érdeklődők számára?
Ma hajnalban 2 óra körül egy Skoda tip. szgk. a Margitsziget Árpád-híd felöli végén a 26 busz megállóját átszakítva egyenesen a Dunába hajtott.
Mostanra sikerült a búvároknak a kocsi pontos helyét meghatározni, mely kb. 6 méteres mélységben van, de a hajózó úton kívül. Valószínüleg a vezetője a kocsiban van még.
Speciális úszóházat telepítettek, és a tűzoltóság és a vizirendészet még ma megpróbálják a kiemelést megkezdeni.