Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13537
Mielőtt TTamás beleköt, pontosítok:
fokozottan védett a magyar nőszirom (Iris aphylla subsp. hungarica)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13536
NEKEM? Maga rajzolja mindig ugyanazt! :))

Az Irisek közül csak a pumila védett, de az nagyon.
Amit szedtél az valszeg mocsári, tartós vágottvirág.
Előzmény: TTAMAS (13534)
tongue Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13535
Én géva után kutattam, de csak sárga nőszirom sikeredett.
Abból vittem haza néhány szálat.
Vannak védett fajai is.
Előzmény: szabokucsma (13530)
TTAMAS Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13534

Valamelyik írisz (nőszirom) faj. (Na erről Nagypapinak bizosan eszébe jut valami...)

A vad írszfajok védettek szoktak lenni.

Hogy feltörtetek, felétek betonjárda van a réten. :))

Előzmény: szabokucsma (13530)
tongue Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13533
Nőszirom !

Te is a mocsárban keresed a gombát ? ;)
Előzmény: szabokucsma (13530)
szabokucsma Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13532

Kiadós eső után, érdemes a szegfűgombát nézni, réteken legelőkön, föleg ahol birkák, vagy  tehenek legelnek.

 

A nagytestűgombák, 7.-10 napra jönnek ki, a régebbieket elmossa az eső.

 

 

Előzmény: edula (13531)
edula Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13531

Érdekes. Én mindig úgy tudtam, hogy közvetlenül kiadós eső után nem érdemes gombászni, mivel 1. új gombának még úgysem volt ideje kinőni, 2. a régebbi pedig teljesen szétázott (pedig van esernyője).

Akkor ez mégsem így van?

Előzmény: szabokucsma (13511)
szabokucsma Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13530

Ezt a virágot a réten találtam, nem tudja valaki, hogy mi lehet?

 

Ha védett akkor nem szedtem belöle, de ha nem akkor leszedem az egészet:)

 

 

szabokucsma Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13529

Jajj igen amit írtam az nagyon rosszul sikerült, aludtam még:)

 

 Szegfűzni, voltam, de még megyek ki.....

Előzmény: nagypapi51 (13521)
beetee Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13528

 

Benzoátból ne vegyél sokat! Minőségét korlátlan ideig megőrzi! :)

Előzmény: beetee (13527)
beetee Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13527

Citromsav: Haas termék sárga tégely, 100g kiszerelésben bármelyik Tesco, madaras tesco, spar, stb boltban, vagy nagyobb élelmiszer áruházban, ahol van jólfejlett sütés-főzési segédanya készlet. Ára kb 150-180 Ft

 

Na-benzoát: Fellelhető ugyott, általában zacsis kiszerelésben

 

Előzmény: fityoerika (13525)
Hedzsnelke Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13526
Köszönöm, meg fogom próbálni. Sima bodzabogyódzsemre gondoltam én is, de lehet, hogy kipróbálom a másikat is.
Előzmény: maplesyrup (13518)
fityoerika Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13525
És Pesten? Van vkinek ötlete?
Előzmény: szabokucsma (13519)
nyula Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13524
Holnap végre megrohamozom az erdőt, remélem lesz "kapás"! Majd vasárnap megírom nektek mit találtam! Lehet, hogy Zselic felé veszem az irányt, talán ott már van vargus!
Tigrincs_007 Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13523
Én alapból nem vagyok híve a tartósító szereknek….

Szalicilt alapból nem szabad szerintem használni’

 

Ha valaki nem szörpöt csak bodza levet akar csinálni arra nekem is van egy kipróbált receptem:

 

10-15 bodzavirág

3-4 citrom (esetleg + citromsav (citrompótló) ha valaki a savanykásabb ízt szereti)

30-50 dkg cukor attól függően, hogy ki mennyire édesszájú

+víz 4-5 liter

 

A cukor felét meg kell karamellizálni, majd felengedni a vízzel, és feloldani benne a maradék cukrot (citromsavat). A citrom felét én bele szoktam csavarni a másik felét felkarikázom és úgy rakom bele (a kicsavart citromot érdemes leszűrni hogy ne legyen zavaros a lé). Ha langyosra felmelegedett az elegy, akkor bele lehet tenni a virágokat és félre lehet tenni (nem kell tovább melegíteni) egy pár órát összeérni. Én max. egy napot szoktam hagyni a virágokat benne, utána leszűröm flakonokba töltöm és hűvös helyen tartom.

Ha esetleg túl édesre sikeredik akkor lehet fogyasztáskor hígítani.

nyula Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13522
Én is. finom. A fiatal példényokból raktam bele (nyersen) saliba.
Előzmény: edula (13509)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13521
benzónát=benzoát :)
Nem mentél ki szegfűzni?
Előzmény: szabokucsma (13519)
balivi Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13520

Halihó!

Itt egy szép gomba. Csillaghullás. Ebből szörpöt nem igazán lehet készíteni.

szabokucsma Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13519

Ctromsavat, kritály alakban a helyi gazdaüzletben veszem meg...

 

 A nátrium-benzónátot is.

maplesyrup Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13518

A topikkal nem versenyzek, jó sok recept közül választhatsz.  Én nem keverem semmilyen más gyümölccsel, csak megszórom cukorral, másnap  főzöm egy órát.  Nagyon kellemetlen szaga van, de ha kihül isteni finom. Igazából mérni sem szoktam, kevés cukrot használok általában mindenhez.

Próbáld meg: félkiló bogyót, 20 dkg cukorral, ha ízlik jöhet nagyobb adag.

 

Ugyanígy csinálok bogyószörpöt, 1-2 napig áll a cukorban, utána finoman átpréselem és a levet felforralom, majd tartósítóval üvegekbe teszem. Természetesen ezt több cukorral készítem, mint a lekvárt.

Előzmény: Hedzsnelke (13514)
TTAMAS Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13517
Boltban sokkal olcsóbb.
Előzmény: fityoerika (13516)
fityoerika Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13516

Sziasztok!

Honnan szereztek NaBenzonátot és citromsavat?

Gyógyszertárból?

Köszi Fityoerika

Előzmény: szabokucsma (13511)
TTAMAS Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13515
Előzmény: Hedzsnelke (13514)
Hedzsnelke Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13514

Szia!

 

Megkérdezhetem, hogy a bodzalekvárt hogyan készíted el? Szeretném kipróbálni, de még nem találtam hozzá jó receptet.

Előzmény: maplesyrup (13513)
maplesyrup Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13513

Bodzaszörp - másképp:

 

25 tányér bodzavirág, óvatosan leöblítve

1 citrom karikára vágva

3 liter vízzel leöntve - 24 óráig áll.

Jól leszűrve belekeverek 1,5 kg cukrot és némi tartósítót, NaBenzoát vagy szalicil.

 

Az udvarunkat lassan benövik a bodzafák, mert mi a bogyóját is felhasználjuk, lekvárnak, aszalva és pálinkába is.

TTAMAS Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13512
Előzmény: szabokucsma (13511)
szabokucsma Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13511

Halihó...

 

 Nagy esők voltak itt. Most indulunk gombázni....

 

Ja ma Csinálok bodzaszörpöt, ha valaki nem tudná, hogyan kell akkor itt egy ősrégi recept:

 

Hozzávalók:

35-40 db. virágzó bodzatányér (nem tetves!)
2 liter víz
3 kg kristálycukor
10 dkg citromsav
1 egész citrom
1 mokkáskanál Na-benzoát
(Ez a mennyiség 5 liter szörp készítéséhez elegendõ.)

 

Elkészítés:

A vizet a cukorral összekeverem, hozzáadom a citromsavat és a Na-benzoátot, majd beleteszem a bodzavirágokat (megmosni nem szabad õket). A citromot felszeletelem és hozzáadom a többihez. Végül az egészet öszekeverem, egy hétig állni hagyom, néha megkevergetem. Egy hét múlva (amikor a cukor teljesen elolvadt) leszûröm. Vízzel higítva fogyasztható, sokáig eláll.

bléró Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13510
Keresem már egy ideje, de valószínüleg most más is ezt teszi, hiszen olyan helyen is rengeteg a szúnyog, ahol eddig nem volt. Jelenleg próbálunk egy szerkezetet, meg csiszolom, festem a kerti garnitúrát, ha minden működik szívesen látom a társaságot.
Előzmény: beetee (13508)
edula Creative Commons License 2006.05.25 0 0 13509
Én már kostoltam vargányát nyersen. Szerintem finom.
Előzmény: nyula (13364)
beetee Creative Commons License 2006.05.24 0 0 13508
Multikban elő szokott fordulni.
Előzmény: lujza (13507)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!