Na, én is valami ilyenre tippeltem. Sajnos Sirályt nem fotóztak nekem szüleim, akik ezt a képet is csinálták. A 73 körül meg felirat nélkül is stimmelhet, az Erzsébet-hídon még látszik a villamossínek sebtiben befoltozott helye :)
73-ban a Szlovákoknak már megvolt a Meteor sorozatból két darabjuk, és jártak le vele Budapestre. Akkor a nemzetközi hajóállomás már az Erzsébet-és a Szabadság híd között volt. Vélhetően az egy Meteor a képen. (ha a kép 73-as valóban)
OFF: Röhögni fogsz, de az egyik kedvencem az almalé :) Egyébként említett rendezvény volt az első életemben, ahol majdnem meg tudtam inni egy pohár sört, aki régebben ismer, az tudja, hogy ez már esemény :)) Viszont találtunk magunknak Riannával jó kis kávézót magunknak Szegeden, jóféle koktéllal, oda bármennyi adagra meghívhatsz :)
ON: Akkor hogy is vannak ezek a szárnyashajók? Mert ezexerint tudom, hogy melyik a Sirály, de akkor nem értem, hogy 73-ban mit keresett itt egy Sólyom :)
Ezen a képen melyik van? (73-as kép) Vagy külföldi jószág?
A Sirály nem az volt, ahol a vezetőfülke egészen hátul volt, az orra pedig olyan cápás volt? Látszik, hogy utoljára akkor foglalkoztam a témával, amikor az augusztus huszadika viziparádékon felvonultak :)
A légpárnás alatt én egy olyanra gondolok, amit kifejezetten így emlegettek, ez két külön hajó, vagy csak meg voltunk tévesztve? :)
Hm, a csudába, nem igazán szeretem a sört, de majd megoldjuk :) A légpárnás gondolom stimmel, anno Zebegényből láttam mindig, de nem vagyok Inspector Gadget, hogy távcső van a szememben, mindenesetre túl sok hovercraft nem járt mifelénk :)
Köszi szépen! Sajna nem vagyok pesti, de ha arra járok megnézem, az biztos. A Lajta merre van? Nem tudjátok? Az is Pesten, ugye? Ha valakinek sikerül lefotózni a Jókait, megoldható volna, hogy közzétegye? Köszke!
Sikerült lekapni a Jókait? Meg lehet nézni valahol? Nagyon kíváncsi vagyok, mert ezidáig csak egy rossz minőségű fotót láttam róla a Népszabiban még régebben, ahol félig valami növényzet takarásában volt.
Nem, en nem erre gondolok. Nem volt az osztrakoknak valami legparnas kutyujuk, amivel a Mahartnak akartak konkurenciat csinalni a Becs-Bp utvonalon? Akkoriban az nagyon jol meno uzletag volt, mert autopalya meg nem volt, a vasut meg a mostaninal is lassabb volt, es keleti aron lehetett a hajokat uzemeltetni. (Raadasul nem volt bosi zsilip. :-( )
1971-ben vásárolt a Mahart 3 db, akkor még Raketa névre hallgató csódát, ezek lettek a Sirály I, II, III.
Ezt követte 1979-ben a Sólyom I, és 1980-ban a Sólyom II. Majd a 80-as évek közepén indult a Vöcsök sorozat 1-4-ig.
A "légpárnás" hajó, ami valójában egy alacsony merülésű vízsugárhajtású szerkezet Sikló I. néven, ugyan az osztrákoktól jött, de szintén orosz konstrukció, még a gép is benne.
Két évig volt a Dunán, aztán ment a Tiszára. Itt sem és ott sem volt túl népszerű.
A 80-as évek végén érkeztek a Bíbicek. Abból 5 db.
Ez a legkisebb szárnyashajó típus nálunk.
Ma már Sirályok nincsenek, a Sólyom I-et is selejtezték, a Vöcsökök-ből 3 db jár, és a Bíbicből sincs már meg mind az 5.
A zátonyrafutás, amit említettél 95-ben volt a Vöcsök II Bécsből jött le Budapest felé, meglehetősen alacsony vízállás miatt, és a Nyergesújfalui szűkületben valami akadály miatt testre kellett helyezni a hajót. Ilyenkor a hordszárnyak miatt olyan nagy lesz a merülés, (20-21 dm körüli), hogy emiatt rögrön fönnakadt, és sérült a hajókorpusz.
A kezdet a Raketa volt. Utana jott a Solyom, majd a Vocsok. Legalabbis kajakos emlekem szerint. :-) Az osztrakok legparnasarol az utolso emlekem, amikor fennakadt egy komaromi gazlon, vagy mi. Szep teljesitmeny egy legparnas hajotol. (Vagy valami szatir lehuzta a szoknyajat, es elszallt a toll a parnajabol?) :-)
Őőőő... pálma? Víz kapcsán nekem a pálma szóról csak egy úszómatracmárka jut eszembe, igaz, az is vizijármű :) Egy gyors kérdés, hátha tud valaki válaszolni nekem: mikor érkeztek a MAHART szárnyashajói? Először talán a Sirály, aztán...? A végén a Vöcskök... (?)
Másik gyors kérdés, hátha nem teljesen off: mi lett azzal a légpárnás járművel, ami a nyolcvanas évek végén Bécs és Budapets közt járt?
(sajnos vitorlás kérdés most nem jut eszembe, hacsak az nem, hogy mi lett a Charlotte Rhodes-szal:)
Na igaz, de azért csak én voltam az, aki kutyagolt a melegben, meg aki az életét kockáztatta a fotó reményében, és átvágott a reggeli csúcsforgalmával terhelt alsó rakpart folyamatos kocsisorai közt :))
Viszont szombat este elkezdték a Hídembert forgatni. Rövid hajózási zárlat volt az 1645-1648-as fkm között, ki volt kapcsolva a díszkivilágítás, és egy Z uszályról filmeztek, ami a Parlament előtt horgonyzott.
Lesz itt még felhajtás bőven.
Most akkor kapaszkodjatok: amikor a Jókai Szegeden rekedt a bombázások miatt, a tulaj megkereste a taszáriakat, hogy helikopteren(!) szállítsák Siófokra a hajót. A tulajdonos nagyon szeretné már a Balatonon látni a hajóját, miután milliókat költöt erre a célra, de a Sióban mostanában nem lesz hajózható víz.