Keresés

Részletes keresés

Hamburger2 Creative Commons License 2009.02.01 0 0 39670
Elég kemény hangvételű kis értékelés.
Előzmény: Légierő Blog (39656)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.02.01 0 0 39669
Rosszul tudod, PV kabinból volt tartalék. Mikor 1980. végén a zsámbéki PV kabin UBSZ szekrénye leégett, akkor a debreceni kabint vitték oda ideiglenesen. Én meg pont akkor voltam Debrecenben PV kabint tanulni. Igaz, akkor már túl voltam egy éleslövészeten és a szokásos intenzív felkészülésen. A magasságmérő tényleg kellett volna.
Előzmény: belic (39662)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2009.02.01 0 0 39668

Folytatom. Természetesen az MN-ben és az MH-ban is voltak szigetek, ahol dacoltak a morális válsággal. Pl. rakétadandár Tapolcán a rendszeváltás előtt. Szerényen ilyen szigetnek tartom a tüzérdandárt Pécsett. A tüzérdandárt olyan állapotban számolták fel 2004-ben, hogy képes lett volna rendszerbeállító éleslövészetet tartani egy hónapon belül bármely akkor világszinvonalat jelentő NATO tűztámogató technikai eszközzel, ha azt rendelkezésére bocsájtják.

 gyula

Plieur Creative Commons License 2009.02.01 0 0 39667

Szia bel!

Mondtam már hogy sosem voltam honvéd, sosem leszek ahogy elnézem:)

Szóval k-va nagy baj kell legyen ahhoz hogy éngem elővegyenek a molyzsákból:)

Viszont ez az újoncbaxogatás dolog nagyon is ismerős, szerintem van egy nagyon is konkrét oka. Olyan helyen került előtérbe ahol a másodévesek képzési szinvonala gyenge volt, értelmes elfoglaltságot nem tudtak és nem leltek, tehát az idő kitöltéséhez nem volt más lehetőség. Ez így volt odaát is: k-va kemény b..... volt ameddig ki nem kerültem reptéri alegységemhez. De utána már nem volt pld. bakancspucolás vezényszóra műsortól kezdve vonatozásig mindenféle, hanem meló keményen és odafigyelve. És ha baxogatás volt , az úgy nézett ki hogy hajnali 2-kor kivertek az ágyból, riadó van, futás kellékekkel a startvonalhoz, a 21-es 4,5 perc normaidő alatt felszáll, addig végezz egy fékernyő ellenörzést. Van 300 m futni és 2 perced hogy jól elvégezd.

De nem az hogy a tizedesnek hasmenése van és egy éjjel 9-szer ad riadót és fel kell sorakozni a fegyverszekrény előtt 15mp alatt, az sem hogy gyufa leégése alatt időben kell felöltözni meg vetközni. Marhaságok.

És így utólag röhögnivaló, de már azt sem bántuk hogy a barom hadnagyunk "az újoncok az alegységnél folytatják az alapkiképzést" parancs értelmezéseként reggel 3 km a karácsonyfadísz kellékekért aztán elvégeztük a gyalogsági raj témát 3 emberrel a 10 helyett, árkon-bokron, aztán még 3 km visszavinni a kellékeket ( fegyó, sisak, stb.). Rajtunk röhögött a reptér:)

És később rájöttem mi is a nagy titok: csak akkor lett szabadidőm amikor megjöttek a saját szeptemberi ujoncaim, de egyedűl voltam szeptemberi, akkor mint tizedes örmi beosztásban ( szerencsére a zsold is örmi volt, he-he), és pontosan ugyanazt végeztettem velük amit velem műveltek a sajátjaim. Megtanúlták a feladatukat.

Összefoglalva: én elhiszem azoknak a volt MH tiszt fórumtársaknak az állítását hogy jó egységük volt és elvégezték a feladatukat, nem volt újoncok terrorizálása: ők le tudták foglalni az állományukat, tudtak adni nekik pontos és értelmes feladatot.

Csak a kérdés az hogy milyen volt a többség és a rossz beidegződések mennyire maradtak meg a mostani MH-ban.

 

 

Előzmény: belic (39662)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2009.02.01 0 0 39666

Emberek!

 A Magyar Néphadsereget is folyamatában kell vizsgálni. Az 56-os feloszlás után a 60-as évek elejétől szerintem pozitív folyamatok indultak meg technikai fejlesztések, ht. állomány minőségének javítása terén. Természetesen mindezen szerény erőfeszítések nem eredményezhették azt, hogy a magyar haderő ne legyen a VSZ szégyene, hiszen már akkor egyedül nálunk volt a vezető szervek és háttérintézményeik létszámaránya 27%. Rengeteg beszerzésünk volt féllábú: Gvozgyika Masina rendszer nélkül, 21-esek normális leszállító berendezések nélkül, stb. Volt egy halom hifi tornyunk, amit Sokol rádióként tudtunk használni . 80-as évek elején befejeződtek a a technikai fejlesztések, a ht állomány illetményének reálértéke rohamosan csökkent, morális erózió is elindult. A problémákat érzékelve a politikai és katonai vezetés pótcselekvés sorozatba kezdett. Adekvát reakciók hiányában a romlás felgyorsult, a 70-es évek Magyar Néphadseregének romjait hoztuk el egy új világ küszöbéig 89-re. A rendszerváltást követő folyamatokat a topik címének megfelelően demilitarizációs tevékenységnek lehet nevezni.

  Javaslom, ki-ki szakmájának megfelelően irjon ide egy rövid kis esszét "10 év a NATO-ban, avagy a VSZ-ben felejtet haderő" cimmel.

 gyula 

Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.02.01 0 0 39665

 

   ...környékbeliek nem igazán lelkesednek...

 

Hi!

Igaz, régen volt...Minket -mondhatom- szerettek!

A terjedelmes síkság okán viszonylag messze voltak a lőtérbiztosítási őrhelyek.

Nekem nem egy alkalommal helybe hozták a bort, és a házisonkát. Szeretettel.

Én nem tudtam csak "páncélossal" viszonozni. Igaz az jóféle szegedi olajoshal volt. :-D  És egy évben több alkalommal voltunk kint lőni. (OLP "tisztesiskola" voltunk tavasz, és őszi bevonúltatással, és szept.ben voltak előképzős tisztisek is.)

 

Öreg Csóka

 

Előzmény: Hamburger2 (39652)
MagyarországKatonái Creative Commons License 2009.02.01 0 0 39664

Természetesen nem a sorkatonákra gondoltam.

 

Ma egész Magyarország lóg a levegőben, vele együtt a Magyar Honvédség is.

 

Hová tartunk, mit akarunk, kikké akarunk válni az elkövetkezendő 10-50-100 évben? Erről fogalmunk sincs, nincs jövőképünk. Enélkül mit akarunk?

 

Improvizálunk, ad-hoc cselekszünk.

 

A Magyar Néphadsereg (és a Varsói Szerződés) az "imperialista disznók" ellen készült fel a háborúra, volt egy közös cél a politikai vezetés részéről, meg kellett adni a feltételeket, így a katonáknak, ha akarták, lehetőségük volt "katonáskodni".

 

Ma csak külszolgálaton érezheted magad igazán katonának, de nem sokáig tart az öröm, mert 6 hónap után amikor hazatérsz, leadod a "fellépőruhádat" és kénytelen vagy szembesülni a valósággal.

 

Előzmény: belic (39662)
giap Creative Commons License 2009.02.01 0 0 39663
Na, nem volt egy nagy szám az MN, de azért ennyire sz...r nem volt. Ez a kép inkább a kényszersorozott rabszolgakatonák meséiből alakult ki.Én is ilyesmi sorkatona voltam, tudom, eleve nagy sérelem volt, hogy egyáltalán be kellett vonulni.Megjegyzem, hogy a bent töltött idő legkellemetlenebb perceit a kicsit régebben bevonult sorkatonák okozták, a náluk kiszolgáltatottabbakon töltve ki bosszújukat, a legtöbbünk számára valamiféle börtönélményt okozva. Összezárva a nagyonbunkók az aránylag értelmesebbekkel... ebből nem jöhetett ki túl sok jó...A harcértéke az egésznek bizonyára vitatható, de szerintem a többség azért tette volna a dolgát...
Előzmény: belic (39662)
belic Creative Commons License 2009.02.01 0 0 39662
Hello!

Ti, akik még szolgáltatok a Magyar Néphadseregben, úgy voltatok szocializálva, hogy akár egy ember egyetlen késsel képes legyűrni az egész imperialista US Army-t. A Magyar Néphadsereg rendelkezett a kor színvonalának megfelelő és elrettentő erejű (tehát nem 12 tank) haditechnikával. Volt mire büszkének lenni katonaként.

Hat, en ezt nagyon leegyszerusitett vilagkepnek latom. Szemelyes tapasztalatom nincs, de termeszetesen rengeteg embert ismerek, aki megtapasztalta a MN-t, es ez alapjan szamomra valami ilyesmi kep all ossze rola:

Nagy mennyisegu technika, aminek tobbsege uzemkeptelen. A technikaban keves hasznalhatatlanra tervezett eszkoz (pl. melysegi felderitok radioja), viszont rengeteg hasznalhatatlanra szervezett eszkoz (pl. SZU-22 raketa inditosin nelkul, fogyoeszkoz PV kabinbol 0 tartalek, T-54/T-55 normalis -kummulativ- loszer nelkul, eloirasszeruen alkalmazhatatlan az osszes Volhov legvedelmi raketa osztaly -magassagmero radar nelkul megvasarolva-); brutalis bevethetosegi aranyok (neha 20%).

Nagy letszamu katonasag, a nagytobbsege szamara a fo (talan egyetlen) motivacio, hogy hatha nehany nappal kevesebbet kell bent toltenie.
Minden szinten hazudnak (pl. hadgyakorlaton 0%-os eredmenyesseg modositva 100%-ra), ezt mindenki tudja, de senkit sem zavar. Mindenki tudja, hogy harcra alkalmatlanok az egysegek (pl. melysegi felderitoknel csak viccnek tekintik, hogy mennek 2. bevetesre). A kikepzes szanalmasan gyenge (pl. az orosz tomeghadsereg szinvonalahoz kepest), atlag feletti, ha 9-nel tobb loszert lo el egy katona. Arra kiemelkedoen vigyaznak, hogy nehogy valamit logikus es hatekony modon vegezzenek. A hivatasos katonak kozul rengetegen az alkoholba menekultek latva a totalis kilatastalansagot.

Osszefoglalva: szerintem elsodlegesen nem azert kicsi a honvedseg tarsadalmi bazisa, mert nem latjak at a civilek a munkajukat, hanem azert, mert korabban atlattak. Termeszetesen ezen segiteni nem lehet, de enyhitene a ka'rt, ha latnak, hogy most a fogkefevel wctakaritasnal tobbet is tesznek a katonak.

Bel
Előzmény: MagyarországKatonái (39660)
arpapa Creative Commons License 2009.02.01 0 0 39661
Nincs vita köztünk, és tökéletesen igazad van! Sajnos!
Előzmény: MagyarországKatonái (39660)
MagyarországKatonái Creative Commons License 2009.02.01 0 0 39660

Félreértettél. Szerintem szándékosan. Én nem ilyen megfontolásból mondtam, hogy hülyeség ilyet csinálni most.

 

Egy díszszemle elvileg azért (is) van, hogy erőt demonstráljon, fokozza a harci kedvet, morált, de ehhez kell egy megfelelő háttér.

 

Ti, akik még szolgáltatok a Magyar Néphadseregben, úgy voltatok szocializálva, hogy akár egy ember egyetlen késsel képes legyűrni az egész imperialista US Army-t. A Magyar Néphadsereg rendelkezett a kor színvonalának megfelelő és elrettentő erejű (tehát nem 12 tank) haditechnikával. Volt mire büszkének lenni katonaként.

 

Ezzel szemben ma mi van?

 

Haditechnika az MN maradványából és pár kirakati Gripen, Mistral, stb. Az emberállomány a végletekig lestrapált, kiszipolyozott és gyengén motivált. Nem bízik sem a (katonai területen tevékenykedő) politikai sem a katonai vezetőiben, mert annyiszor átba.zták már őket. Több a megélhetési katona, mint az elhivatott, mert ebben a helyzetben nem ugrálhat az ember. (Hozzáteszem a rendszer (nem a politikai) teszi megélhetési katonává az embereket)

 

Mire lehetne ma büszke egy magyar katona, vagy egy magyar ember? Még a múltjára sem engedik, mert ha kitesz egy kitűzőt, rögtön fasisztának meg nyilasnak bélyegzik. Ha kiteszel egy nemzeti lobogót a házadra, rögtön szélsőségesnek fognak bélyegezni. Normális dolog ez?

 

Nézzük meg, a körülöttünk lévő országokban hogyan viszonyulnak a nemzeti öntudat kérdésköréhez. Jobban is figyelnek a hadseregükre, és náluk nem tartana több tíz évig felépíteni egy radart.

 

Összegezve, senki ma Magyarországon nem hiszi el, hogy a Magyar Honvédség képes akár emberileg, akár technikailag erőt demonstrálni vagy (hosszabb ideig) megvédeni az országot egy támadás esetén.

Legfőképp a katonák nem hiszik el, hogyan tudnának így büszkén és öntudatosan végigvonulni az Andrássy úton?

 

Hát ezért nem tartom életszerűnek manapság a díszszemlét, és ezzel nem ellene vagyok, de továbbra is fenntartom, hogy többet ártana az MH-nak, mint használna.

 

---

 

A hagyományőrzők (barantások, végvári vitézek, huszárok) meg vonuljanak ahogy akarnak, de mi köze ennek a Magyar Honvédséghez, úgy értem hogyan profitálna ebből a Magyar Honvédség?

 

Válaszolok magamnak: sehogy, ezt a témát én nem keverném a katonai parádéval, díszszemlével.

 

Előzmény: arpapa (39657)
Éhesló Creative Commons License 2009.02.01 0 0 39659
Kedves geb,
kitűnő gondolat!

Üdv, Éhesló
Előzmény: qeb (39658)
qeb Creative Commons License 2009.02.01 0 0 39658
Elnézéseteket kérem, hogy beleszólok, de lenne egy ötletem.

Ha már a jelenkori sereg nem tud kiállítani megfelelő technikát és emberanyagot egy díszfelvonuláshoz akkor forduljatok a múlthoz.
Mo.-gon rengeteg katonai hagyományőrző csapat van akik a különböző korokra szakosodtak ( pl.a honfoglaló magyarok, középkori lovagok, végvári vitézek, kurucok, 48-as honvédek, stb). Mind-mind a magyar katonai múlt egy-egy dicsőséges szeletével foglalkozik. Ezekből a csapatokból lehetne egy frappáns felvonulást összehozni, beleszőve egy-egy kor hadviselési szokásait. Több haszna is volna : nem vonna el tényleges szolgálatból embert, technikát, valószínűleg költsége alacsonyabb lenne , olyan korokon nosztalgiázhatna a közönség amikor a magyar katona megbecsült és ismert volt.

Még egyszer elnézést V.L.
arpapa Creative Commons License 2009.02.01 0 0 39657
Gondokodtam a dolgon, mint "veteránnak" résztvenni egy ilyenen életveszélyes lenne, ez a rendszer nem ismeri el volt néphadsereget, lenne ok tiltakozni, ordibálni, fütyülni.

Politikai szempontból is "életveszélyes", egy ilyen szemlét csak az ellenzék tudna végrehajtani, gondoljatok a tavalyi retro majálisokra, az egyik városban kezdeményezte egy szoci polgármester, lett is nosztalgiázó hazaáruló és visszaléptek, a másik város ahol ellenzéki a polgármester, ott probléma nélkül megcsinálták.
Utána lehet nézni, az egyik város Dunaújváros volt, a másik Várpalota.
Ma egy veterán felvonuláson, nagyobb esélye és népszerüsége lenne egy nyilas egyenruhás képviseletnek.
Az egész diszszemle, egy "zengő" üggyé válna!
Szomorú vagyok, hogy itt tartunk, de azt tartom, amit írtam a blogomban: Dögöljön meg a diszszemle!
Részemről a témát ezzel lezártam.


árpapa
Előzmény: MagyarországKatonái (39655)
Légierő Blog Creative Commons License 2009.02.01 0 0 39656

2008 légierős szemmel.

 

Üdv,

 

Gábor

MagyarországKatonái Creative Commons License 2009.02.01 0 0 39655

Aranyos amiket írsz, kissé nosztalgikus is, de a helyedben szerintem én is így gondolkodnék erről a díszszemle dologról.

 

A május 1-i felvonulások korában teljesen más volt egy katonai díszszemle, meg persze a hadsereg is más volt.

 

Kinevetteti magát a Magyar Honvédség, ha egy olyan díszszemlét csinál, amit díszszemlének nevezhetünk, és nem csak pár repülő húz át a tér felett.

 

Az embereket nem érdekli ez a dolog, más módon kell a fejekbe hatolni a seregnek.

 

Persze szívesen megnéznék sokan, de utána már kellemetlen lenne, hogy majd meghal a Honvédség pár jó szóért, vállveregetésért meg dicséretért a civilektől. Ez a sereg nem az a sereg, amit tud tisztelni egy átlagcivil, persze erről nagyobbrészt nem a katonák, hanem a politikusok tehetnek.

 

Egy díszszemle jelen körülmények között kb. annyit segítene a Magyar Honvédségen, mint  "Az ország a romák nélkül szürkébb lenne" című óriásplakátok a cigányságon.

 

Továbbá nem elhanyagolható körülmény amit Hamburger is felvázolt a kiképzési feladatokkal kapcsolatban. A leterheltség ami folyamatosan(!) nehezedik az állományra, teljesen kizárja a díszszemle lehetőségét.

 

Erővel, parancsra persze meg lehet csinálni, de lehet, hogy sokaknak (főleg akik csapatoknál szolgálnak) ez lenne a pont az i-re.

Előzmény: arpapa (39549)
Hamburger2 Creative Commons License 2009.01.31 0 0 39654
Nem is értem, hogy a kommunikációban ezt a tényt miért felejtjük el megemlíteni!?
Előzmény: Hamburger2 (39653)
Hamburger2 Creative Commons License 2009.01.31 0 0 39653

Szervusz Gyula Bátyám!

 

Lassan eldobom az agyamat. A kedves környzetvédők beszélgessenek már el egymással! A Natura 2000 és a HM kapcsolata éppen arról szól, hogy a HM felügyeleti területeken a természetvédelem fokozottan érvényesül és olyan növényi, valamint állati populációk maradtak fent - sőt gyarapodtak - amelyek a civil kezelésű természetvédelmi területekein is csak ritkán. A bazsarózsáknak még jót is tenne a "fegyveres felügyelet". Kinek az érdekeit nézik ezek a jó emberek? Szerintem sem a rózsákét, sem az országét! :)

 

Hamburger

Előzmény: kovacsgyula44 (39651)
Hamburger2 Creative Commons License 2009.01.31 0 0 39652

Szervusz Öreg Csóka!

 

Hová máshová? Ez a helyőrségi - egyeltlen megmaradt! - gyakorló és lőterünk. Hiszed-e vagy sem, a környékbeliek nem igazán lelkesednek a zojongásunk kapcsán. Persze lehet, hogy ha beszüntetnénk, akkor hiányozna nekik!? :)

 

Lassan olyan lesz a gyaktér - lőtér kérdés is, mint a Zengő és a Tubes. A katonáknak fel kell készülniük a feladataikra, de senki sem szeretné, ha az ő közelükben tennék azt! :(

 

Üdv: Hamburger 

Előzmény: Princ of Carpatia (39650)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2009.01.31 0 0 39651

pétizennyolc!

 A cikked bevezetőjének első mondatához hozzá kell fűznöm, hogy 96-ban vittem fel az első magyar-NATO munkacsoportot a Zengőre. Akkor arról folyt a tárgyalás, hogy legkésőbb 99-re működni kell a radarnak. Ez még ugye horni éra. Hornék elkúrták, nem kicsit, nagyon. 99 NATO tagság, új lendület Orbánnal, Szabó Jánossal. 2002 március 21-ig tököltek, mire legyűrték úgy ahogy a különböző környezetvédelmi aggodalmakat. Orbánék is elkúrták, nem kicsit, nagyon. 2002, újra jönnek a szocik, minden engedély, szerződés rendben Orbánék által, egy dolguk lenne, radart építeni NATO pénzen a Zengőre. Illés vált, Karsai Péter vált, radarellenzőket toboroznak, sikeresen. A Medgyesi -Juhász duó 10 ellenzőtől maga alá fasíroz. Független bizottságot jelölnek ki . Medgyesi el, Gyurcsány szinen, mandátumot hosszabbít a Láng bizottságnak különös tekintettel a síkvidéki telepítési lehetőségekre. Szili nem, Sólyom igen, kompromisszum: Tubes. Újabb ellenzők toborzása, a HM kivülállóként, kommunikációban két vállra fektetve bambulja az eseményeket. A szocik is elkúrták már másodszor, nem kicsit, nagyon. 2010 Orbán győz, nem kicsit, nagyon. Hova fogja építtetni a radart? CZM, CMM szedi a bazsarózsa csokrokat a 2012-es zengői avatáson megjelenő Orbán, Sólyom, és Szekeres NATO főtitkár köszöntésére?

 gyulla 

Előzmény: pétizennyolc (39649)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.01.31 0 0 39650

 

   ...De az elkövetkező két hétben a Hajdúhadház környékén élők se panaszkodhatnak majd túl naqy csendre! :) ...

 

Hali!

Még ma is oda jártok lőni? Annó '66-'68 mi is ott lőtük el a javadalmazást! Meg Ivánék is oda jártak, még a ZU-2 esekkel is.

Megszokták az ott lakók több generáción át! :-) Talán hiányozna is az életükből! :-)

Üdv Mindannyiotoknak: Öreg csóka

 

Előzmény: Hamburger2 (39646)
pétizennyolc Creative Commons License 2009.01.31 0 0 39649

Sajnos nem. Egy radarok iránt lelkesedő, írogató civil vagyok. A méteres technikát különösen sokra tartom!

 

P-18

Előzmény: Hassel606 (39641)
Kuruc71 Creative Commons License 2009.01.31 0 0 39648
Szia priviben megrom. Röviden igen felvettek a NAVY hez és júlisban kezdem a sulit. A január végi osztályba nem fértem be.
Előzmény: Hamburger2 (39647)
Hamburger2 Creative Commons License 2009.01.31 0 0 39647

Sza Kuruc!

 

Mi van már? Elkezdődött már Néked az oskola?

 

Hamburger

Előzmény: Kuruc71 (39645)
Hamburger2 Creative Commons License 2009.01.31 0 0 39646

Szia Münci!

 

Ha tudod, akkor miért kérdezed? Gondolom, hogy nem a rendezvény tárgyát, célját, részvevőit (anyja neve két példányban) kérdezed tőlem? Egyébként csak véletlenül tudom, hogy lesz ott valami "nagy felhajtás" a közeljövőben. Nem az én szintem! :) Ami rám tartozik, hogy hétfőn Debrecen főterén dd.pk-i átadás-átvételi és PRT-6 záróünnepség. Az is "nagy felhajtás" lesz a maga nemében. De az elkövetkező két hétben a Hajdúhadház környékén élők se panaszkodhatnak majd túl naqy csendre! :)

 

Üdv: Hamburger

 

Hamburger

Előzmény: Münci (39643)
Kuruc71 Creative Commons License 2009.01.30 0 0 39645
Szia Münci


Örömmel látom hogy "élsz" és itt vagy. Üdv a fedélzeten.
Előzmény: Münci (39643)
Plieur Creative Commons License 2009.01.30 0 0 39644
OK, részemről a vita lezárva.
Előzmény: Kavics78 (39642)
Münci Creative Commons License 2009.01.30 0 0 39643
Möszjő Hamburger!

Nem tudod, hogy a régebbi helyeden mi készül? Ma sokat forgolódott erre 2 vagy 3 Mi24 (le is szálltak? ) meg hallottam némi ropogást is. A kósza hírek szerint valami nagy hacacáré készül, Tömböl urat is várják.

Üdv, Münci
Kavics78 Creative Commons License 2009.01.30 0 0 39642

"Azért irtam le egyben mert ezt egyszuszra szokás kimondani" - Tudom, hogy szokas leirni!

Reszemrol abbafejezem! De azert orulok, hogy nem itt lessz!

Előzmény: Plieur (39640)
Hassel606 Creative Commons License 2009.01.29 0 0 39641
Szolgáltál is a neveddel fémjelezett technikán? :))
Előzmény: pétizennyolc (39638)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!