Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Ha nem bug, akkor valami lehet ott az első négy sorban, amit nem látsz - de felülbírálja a sorbarendezés tartományát...
Ennél az esetnél is az lehet a metodika, mint amikor nyomsz egy ctrl+end-et - és "Kenyába" ugrik a kurzor. (Általánosságban beszélve, nem ennél a munkafüzetnél) A valójában használt tartomány környékét törölheted bárhogy - nem az utolsó kitöltött cellára fog ugrani - mert a cellákban maradnak olyan információk amiket nem látsz, de "Ő" igen.
Viszont ha az egészet átmásolom egy szűz munkalapra, akkor meggyógyul. A fent leírt jelenség is - és a Tiéd is.
Van egy táblázatom. Sorba akarom rendezni. Belépek a táblázatba. Majd: Adatok/Rendezés és ekkor a legnagyobb meglepetésemre a rendezendő tartománynak nem a teljes táblázatot jelöli ki ahogy illenék neki, hanem a 4. sorától kezdi. Hogyan lehetne az elállítódást resetálni?
A manuális táblázatkijelölés: oké, de a rákövetkező automatikus megint a 4.sortól kezdi.
A táblázatbeli 'activecell.currentregion.select' szintén korrekt kijelölést ad.
Új füzet nyitás: Normális kijelölés. Tehát a problémás füzetben sikerült valamit elállítanom. Esetleg valakinek valami ötlete, hogy mit? De fontosabb lenne a resetálás módja.
Ötleteket szeretnék kérni arra, hogy mit írjak az alábbi vba kódhoz vagy mit írjak át, hogy a makró által készített mappát a megadott névvel BIZTOSAN a D:EZOVERZUMsz mappába mentse?
Néha gondol egyet és a C: Dokumentumokba menti el. Nem értem miért.
Az excelben a következőket kellene végigcsinálnod:
Az eredeti adataidat másold át egy új munkalapra (legyen ez a Munka2) és a másolaton dolgozz - de lesz még egy harmadik munkalap is mindjárt, úgy gondolom.
Én a neveket és a közterület megnevezését biztosan összeraknám egy oszlopba, ezért írtam, hogy lesz harmadik munkalap:
legyen ez a Munka3, a továbbiakban ide dolgozunk: (A képleteket először a második sorba írd be végig és utána húzd le, ameddig adatod van a Munka2-ben.)
pl. Munka3 A2 cellába: = Munka2!A2 & " " & Munka2!B2. Ezt a képletet végighúzod az A oszlopon.
Munka3 B oszlop üresen marad!
Munka3 C oszlop = Munka2!$C$1 végig az egész oszlopon
Munka3 D2 cella = Munka2!C2 végig az egész oszlopon
Munka3 E oszlop =Munka2!$D$1 végig az egész oszlopon
Munka3 F2 cella =Munka2!D2 végi az egész oszlopon
és így tovább.
Ennek az eredménye, hogy minden adat előtt ott lesz a fejléce az előző oszlopban (ha jól csináltad, figyelj a $ jelekre).
Ha ezt végicsináltad az egész táblázattal, akkor formázd meg:
Első oszlop félkövér, a fejlécekkel teli oszlopok dőlt betű. (Ezeket egyszerre is ki tudod jelölni a ctrl-t nyomva tartva lépegetve csak a fejléc oszlopokon végig.)
Kijelölöd a táblázatot, kezdőlap - formátum - automatikus oszlopszélesség, másolás.
Most lényegében megvan a word listád. Még szépítheted: a tabulátorjelet másra cserélheted, de vigyázz, az címsorokban is van tabulátorjel (Ha bekapcsolod a bekezdésjel megjelenítést, akkor láthatod.)
Szerintem megcsinálni gyorsabb, mint leírni volt. (Pláne, hogy az első leírásomat elküldte a semmibe a blogmotor és kezdhettem előlről).
Az első sor félkövér még megoldható olyan módon, hogy az Excelben megformázod, majd a beillesztésnél a HTML formátumot választod.
Utána kijelölöd a táblázatot és megkeresed a szöveggé alakítást (nekem a táblázateszközök - elrendezésben van).
Ezután már "játszhatod" a keres-cserél műveleteket, ahogyan az előbb írtam.
Azt még nem tudom, hogy a fejrovatokat hogyan lehetne átvariálni, de ezt szerintem excelben sokkal könnyebb, még dolgozom egy kicsit rajta, hátha sikerül gyorsan.
Lenne egy nagy gondom, amit meg kellene oldanom sürgősen.
Van egy excel táblázat, melynek adatait (sorait) Word oszloppá kellene alakítani.
Tudom van egy olyan, hogy Irányított beillesztés s transzponálás, de majdnem 3000 adatot kellene áttenni egyenként. Hogy lehetne ezt gyorsan "automatizálva" megoldani?
Hála neked, sikerült visszahozni a magasság beállításával. Köszönöm a segítséget!
Most bennthagyok egy makrót, ami a magasságot visszaállítja, így ha később megint elveszne, akkor könnyen tudom majd javítani. Nem akarok telhetetlen lenni, ez így már működőképes, de ha esetleg van arra ötlet, hogy hogyan lehet ezt a problémát a jövőben elkerülni, azt is szívesen fogadnám.
Igen, azt írta, hogy látszik. szóval elvileg ott kéne lennie. Hogy "elbújt-e" valahol azt már csekkoltam. Most a mérettel lehetne szórakozni. Mivel nem látom amgát a vezérlőt, jól gondolom, hoyg a méretét is csak egy másik makróval tudnám állítani?
Van egy olyan ötletem, hogy egy makróval kijelölném az "elveszett" vezérlőt és bemásolnám egy adott cellához. Ezzel elvileg azt akarnám ellenőrizni, hogy tuti itt van-e valahol.
Megírtam a makrót hozzá, de sajnos nem hoz eredményt. Mit gondolsz, nem lenne célszerű ebben az irányban keresni a megoldást? Esetleg másolás helyett mozgatással?
Ha azt mondja, hogy látszik, akkor két dolog lehet:
- vagy a méretével van gond,
- vagy "elbújt" valami mögé.
Nézd meg lsz. a top, a width és a height tulajdonságokat is, illetve adj ki rá egy bringtofront parancsot. Ha soronkénti végrehajtást csinálsz, akkor ezt az msgbox után van értelme megpróbálni.
Ha nem látszik, akkor a visible tulajdonságot állítsd true-ra.
Így már lefutott, köszönöm. Annyi derült ki, hogy elvileg valóban itt kellene, hogy legyen (ahogy az a makróim felsorolásában is benne van), a képernyőn mégsem látszik....
Már a többi képet is odébb húzogattam, hogy megnézzem, nem rejtőzik-e valameylik mögött, de sajnos nem.
Én is úgy gondolom, hogy ez nem excel probléma, Köszönöm az ötletet, derengett, hogy volt dátum szeparátor XP-ben, de nem találom a megadott helyen. Nincs a Dátum tab-en ilyen mező. Az ötletet köszönöm, keresgélek ezen a nyomon a neten.
Küldök képet a Terület és Nyelv jelzett párbeszédpaneljéről.
Elvileg nem törlök sorokat, csak elfedek. A munkalapon belül több helyen is rejtek el sorokat, ahol csak sima képek vannak. Elvileg ezzel a beállítással a kép is eltűnik, különben csak lejjebb tolná az adott objektuomot és így örökké látható maradna, hiába rejtenék el sorokat.
Az általad írt makrót beillesztettem úgy, ahogy van, de sajnos hibaüzenetet kaptam.