Maci_P siller küvéje, néró és tihanyi kék van benne, az arányt nem tudom. Inkább a tihanyi dominál, de a néró megtámasztja a beltartalmat, tehát ez vonzóbb (és mélyebb színű) darab, mint Maci tihanyi kékből készült 2021-es sillere magában.
Szépen hozza a tihanyi rózsaborsos aromáit, a savak pont jók, az alkohol nem pusztít. Nem egy bonyolult bor, de úgy csúszik, hogy ketten 25 perc alatt elfogyasztunk belőle egy palackot. Ha azt nézem, hogy Szentesi Józsitól mennyiért lehet venni tihanyi kéket, akkor ez ennyiért ajándék...
Erről (is) lemaradtam:( így jár aki szökőévente néz be az indexre.
És, hogy ON is legyek Maci_P májsztró néhány előző évjáratos borát most sikerült átvennem és megkóstolnom:
Vadászvölgy Birtok - Solaris 2020: Lelkemre kötötte a "gazda", hogy jól hűtsem be a magas alkohol miatt, és milyen jól tette! Kellő hőfokon nem lóg ki az alkohol, és mintha nagyszemű fehér szőlőt ennénk olyan ízélményt hagy a bor ahogy kortyoljuk. Nem vékony cucc, feltételezem ezért is bírja el a test és a sav a magas alkoholt. erős 5p
Vadászvölgy Birtok - Fekete Muskotály 2020 száraz siller bor: Annyira jól csúszott, hogy mire újra tölthettem volna, a társaság már elpusztította az üveg tartalmát, így csak halvány emlékem, hogy mintha a sava egy kicsit nekem sok lett volna, egyébként kellemes tétel 4-5p között
Vadászvölgy Birtok - Nimród 2020 száraz siller bor: Ezen már nem kellett osztozni, így tisztán emlékszem rá, hogy a kettő közül nekem ez jött be jobban. Illatban és ízben is gyümölcsösebb, jó egyensúlyban van, a 13-as alkohol csak a harmadik napon kezd el feltűnni, amikor a gyümölcsösebb jegyek kicsit már fakulnak. 5p
Mindkét siller messze jobb mint a szekszárdi egyensiller-fuxli mezőny!
+1:
Szászi Birtok - Badacsonyi Rózsakő 2018: Eddig nekem a Szászi borok mind bejöttek és ez a tétel se kivétel. Kellemes, de nem tolakodó illatok, ízben is eléggé rendben van, savak is a helyükön, naplementés stégen csillezős hangulathoz tökéletes. erős 5p
Ez olyasmi blend, mint Szeremley "Szemelt Rizling" nevű bora: rajnai rizling és olaszrizling házasítása.
Illatra elég neutrális, talán inkább rajnait idéz, ízre meg leginkább citromot. :)
Savtűrő fogyasztók találhatnak értéket a savfüggöny mögött, mások kevésbé. A savak egyébként magyar viszonylatban szépek, egyes savfan szakírók citrusfélék kavalkádját sejtenék meg benne...
Fajtajelleges (bodza, akác, vágott fű, stb.), nem ízléstelenül tolakodó illat és markáns, citromos, de nem fogfeloldó savak, elfogadható koncentráció - mainstream karakterű s. blanc az elfogadható magyar darabok közül. Eléggé hasonló a Béla & Bandi sauv. blanc-jához, amit talán 2 nappal korábban kóstoltam, szintén étteremben, Szentendrén.
Az ára szokás szerint vicces, de valószínűleg lesznek még ennél is viccesebb borárak kidecizve, ha a (megmaradó) éttermek megpróbálják beépíteni a rezsit és továbbra sem mernek majd 15 rugóért adni egy rozé kacsamellet 2 kanál zellerpürével.
Fene tudja... hosszabb ideig, amikor 8 rugó feletti bort vettem náluk, garantált volt az orgazmus. Ezek voltak a 2017-2018-as tételek, meg néhány 2016-os. Az újabbaknál viszont több igen rossz ár/érték arányú cuccba is belefutottam, és a helyszínen járva (augusztus elején Wachauban) szintén - a 2020-2021 évjáratok nem tűnnek acélosnak.
Ezek alapján azt gondolom, hogy ott sincs kolbászból a kerítés, tehát egy 20+ eurós osztrák smaragd/erste lage bor nem alázza automatikusan/feltétlenül a magyar, túlárazott furmintokat és egyebeket.
Olvasom mindig érdeklődve a Kisbécsben vett borokról írt beszámolóidat; ezek alapján, amilyen price-performance volt náluk, nem csodálom, hogy bezártak.
A borász hölgy az egyik kedvencem Ausztriából, a Strass és Zöbing között húzódó Gaisberg dűlő pedig a Heiligenstein mellett Kamptal és egész Ausztria egyik legjobb dűlője. Ennek alapján sokat vártam ettől a bortól és hatalmasat csalódtam.
Már az illat is gyanúsan semleges a korábbi évjáratokhoz képest, aztán belekóstolva szinte sokkot lehet kapni a savkoncentrációtól. Ráadásul nem a szebb féle, citromos savak dúlnak benne, hanem valami almás-uborkás-rebarbarás egyveleg. A savsokkot túlélve lehet találni valami nagyon halvány beltartalmat is, de az nem éri el a belépő kategóriás Eichinger-falubor (Strass) szintjét sem.
Nem írtam még itt a Gedeon Birtok 2021-es kövidinkájáról, ami egy maximum fröccsnek való híg citromlé. Ez talán 1 ponttal van felette... tehát nem értem az egészet. Hogyan palackozhatja le és tolhatja ki a piacra ezt a bort presztízses termelő 22 eurós pinceáron? Nem kóstolta meg? Ráadásul Eichingerék honlapja szerint már el is fogyott...
Egyből elnézést is kérek mindenkitől aki írt, vagy tervezte a dolgot!
"Váratlanul" sokat érett az egyik területen a szőlőnk, így szüret lett hirtelen. Előreláthatólag szeptember végére vége a szüretnek, amint megvagyunk vele, újra jelentkezem időpontjavaslattal. Bocs, mégegyszer!
ui: szüretre is lehet jelentkezni ui2: szüret = munka :)
Szentesi Józsi inkább vörösborban gurít nagyot, fehérben pedig a zengői emelkednek ki - ezen a képleten ez a rajnai sem változtatott. Kevesebb benne a maradékcukor, mint az előző évjáratban, az egyes honi rajnaikra jellemző alkoholos traubisoda-feeling hiányzik belőle, de a savak vibrálása is.
Igen, összesen 2%-ot szabad emelni, de 19% fölé akkor sem mehetsz, már ha a termékleírás megengedi egyáltalán az emelést.
A mustsürítményes emelést sokkal nagyobb gebasznak tartom, mert ott borul a savösszetétel és -mennyiség is (l. még-> citromlé), viszont ha a cukrot emeled, akkor nem tompíthatod a savakat.
Amúgy ilyen klíma mellett nem nagy kunszt "cukormentesen" borászkodni...
Igen, ez így van, maximálva az alkohol növelés (talán 2%), talán van plafon is és bejelentési kötelezettséggel jár (már ha jól emlékszem)
A borász büszkesége - a hozzáadott cukor mentesség - pont olyan büszkeség mint sörösöknél mikor fennen hirdetik, hogy már nincs kukorica a sörükben... (A jó qrva anyátokért raktatok bele korábban...)
Tegnapelőtt Dobosi Pincészet Szentantalfa, csoportos látogatás, borvacsora. Élmény volt de tényleg.
A gyöngyöző bort kiöntöttem, az a franciás nevű Cabernet Sauvignont is. Volt még éppen megiható bor és egy remek Olaszrizling Tag dűlő 2019.
A borász büszke arra, hogy ők évek óta bio, nem használnak felszívódó szereket és nem tesznek bele cukrot. Mondtam neki, hoyg tilos is, csak mustsűrítményt szabad használni. Azt állította, hoyg a magyar bortörvény szerint a borba nem, de a mustba szabad tenni cukrot. Ez tényleg így van? Remélem nem...
Ez sajnos mindig csak utólag derül ki - akik nagy hangon hirdetik a boraik évtizedes "érlelési potenciálját", azoknak a borai gyakran szétesnek.
Saját tapasztalatból Szentesi Józsi borait merem ajánlani, a Velence küvé pl. simán remek 10 évesen, meg később is, és 4-10 éves kora között határozottan szebb is lesz. Jóskabácsiék pinója (Házler 2013) is kiváló jelenleg, 9 évesen. A régi Weninger-vörösök (Frettner, Spern Steiner 2000-2008) is simán átéltek 10 évet, ami az újabbakról aligha mondható el, illetve azok már fiatalon is vacakok. Sopronból Luka Enikő borainak szavaznék bizalmat, bár soha nem tároltam be belőlük.
A déli (villányi/szekszárdi) "nagyborászainkban" általában nincs bizodalmam, de Gere Kopárja állóképes volt, amíg volt rajta ékezet (az újabbakkal nincs tapasztalatom).
Köszi a tippeket. Infusiot még nem próbáltam, sem étteremben/bárban, sem nem vettem.
Amit @kovitom és @loading mondtok, erről emlékszem volt sok eltérő vélemény, talán BZoli és Hepci is írtak erről (sorry ha rosszul emlékszem), hogy vajon van-e olyan hazai vörös, ami valóban szignifikánsan jobb lesz 8-10 évesen, mint van 5 évesen, vagy azt kockáztatjuk, mint amit loading is a régi Agnusról írt. Eléggé affelé tartottak a vélemények, hogy 5 év fölött egyre neccesebb a dolog.
Volt egy Agnus itthon, amelyet a párom hosszú évekig pihentetett, mondván alkalom kell és hát sokat kibír. Mikor kibontottuk (~10 éves volt), akkor a szokásos "2 éve kellett volna" mondatok hangzottak el (a 2 év behelyettesíthető más számmal is, soha nem derül ki).
Kiss Gábor Signal és Heimann Barbár, Franciscus. És a Kopar 5-6 évesen.
@csalapet: kb. 3 hete nyitottunk egy palackkal a legutolsó kapható évjáratból (nem emlékszem és már nincs meg a palack) és nem volt rossz, de nem vertünk magunkat a földhöz az élménytől. Egy Lelovits Csudabogár 2019 ~1800Ft-ért majdnem akkora élmény.