A Tahi(ti) megvan még, és azonos néven ráadásul. Nem vágták szét, a Lékai Hajózási Szakközépiskola gyakorlóhajója. Az Újpesti öbölben áll, de nem üzemképes, viszont szépen újítgatják fel.
Köszi a pontosításokat!
A TAHI egy ideig TAHITI névre átkeresztelve rozsdásodott az Újpesti öbölben, azóta szétvágtág talán?
A KÖRNER-t meg megpróbálom egyszer meglesni indulás közben is, csak kikötve láttam.
Valóban a Tahi testvérhajóját láttad, de az a hajó a volt Haláp. Jelenlegi nevén Attila, és a Panoráma Deck Kft. üzemelteti, mint rendezvényhajó. Kb. 130 fős.
54-ben építették egy csavaros Sakál gép hajtotta.
Most átalakították két csavarosra, és két MAN van benne.
A Theodor Körner már nem lapátkerekes, de valóban pár évvel ezelőtt még az volt. Érdekesen alakították át a hajtását. Ott ahol a lapátok voltak, középtájon, betettek két Z hajtást, amely egyenként 360 fokban elforgatható. Mivel kormánylapátja pont a régi lapáthajtás miatt nem túl nagy és hatékony, ezért a kormányzás nagyrészét is a hajtóművek forgatásával végzik. Amikor megy látható, hogy a "csigavize" derékban két oldalán jön ki.
Kéthetente van valóban Bp-en.
Nnna, ide is beköszönök, egyrészt, mert tele van a topic ismerőssel :-)), másrészt, mert magam is víziállatféle volnék!
Gyerekkorom nosztalgiahajóit látom újjáéledni talán? Mintha városi sétahajóként a TAHI pöförészett volna a múltkor az Erzsébet híd táján? A 7-es buszról úgy tűnt. A másik régi kedvencem a THEODOR KÖRNER, átlag 2 hetente látom a Közgáz előtt kikötve. Az utolsó működőképes lapátkerekes hajó a Dunán.
Locator:
A bolgárok elég régóta művelik, asszem csak a szerbiai hidak lebombázása idején nem jártak a kamionszállítóik.
>A küzdelemből a Monitor került ki győztesen a forgatható ütegtornyának, a nagyobb tűzgyorsaságának és a nagyobb kaliberű ágyúinak köszönhetően<
Sajnos ez így nem igaz.
A monitornak nem voltak nagyobb űrméretű ágyúi másrészt nem győzte le a Merrimmacet (Virginiát)
"Csak" meggátolta abban hogy az északi blokádot fentartó hajókat elsüllyssze.
A csata gyakorlatilag döntetlenre végződőtt.
"Ezért" vesztettek a déliek mert a gyapotot szállító hajóik nem tudtak eljutni Angliába Franciaországba az északiak által fentartott blokád miatt.
A cikkben a Bounty lázadásának a dátuma is téves, minium 100 évvel azelőtt volt.
Titanic.
120 méteres rést hasított az oldalán a jéghegy,és ez a luk már sok volt a hajótest rekeszeinek.
Ha csak simán nekimegy a jéghegynek max. behorpad az orra,de a hajó a felszínen marad.
Amúgy a cikk zexett sok eddig általam ismeretlen hajóról kaptam infót.
Na, most már legalább ebben a topicban is tudjátok :))
FOMA: Gondolom megyünk, eddig úgy volt, bár az összes vasútszeretetem ellenére nem sok kedvem van vonattal lemenni :) Nem megy valaki kocsival, ahol van két hely?
Bocs csak most volt időm a nethez a hétvégi vizi őrület miatt.
A zárlat úgy nézett ki:
13:40-15:30-ig az 1648,75 fkm (Margit-híd)-tól az 1647,00-ig (Lánchíd) teljes zárlat minden géphajó számára, majd este a tüzijáték alatt 21:30-22:10-ig ugyanitt szintén teljes zárás.
A hajókaravánok, és mellévett alakzatok számára 1652 fkm és 1642,5 fkm között 11:30-tól 22:30-ig teljes áthaladási és tartózkodási tilalom volt.
Az erős szél miatt néhány evezős csónak beborult a Lánchídnál, de mindenkit sikerült kimenteni szerencsére.
Nagy felhajtás volt elég gyenge szervezéssel. Szvsz.
Na, én is valami ilyenre tippeltem. Sajnos Sirályt nem fotóztak nekem szüleim, akik ezt a képet is csinálták. A 73 körül meg felirat nélkül is stimmelhet, az Erzsébet-hídon még látszik a villamossínek sebtiben befoltozott helye :)
73-ban a Szlovákoknak már megvolt a Meteor sorozatból két darabjuk, és jártak le vele Budapestre. Akkor a nemzetközi hajóállomás már az Erzsébet-és a Szabadság híd között volt. Vélhetően az egy Meteor a képen. (ha a kép 73-as valóban)