Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
"A teafaolaj "erejéből" következik, hogy az arra érzékenyeknél könnyen allergiás reakciókat válthat ki, például kipirosodást, viszketést, a bőr felhólyagosodását. A teafaolaj hatására fellángolhatnak a gyulladásos bőrbetegségek, illetve az ekcéma. A teafaolaj lenyelve mérgező hatású, és nagyon súlyos mellékhatásokat okozhat (például szédülést, zavarodottságot, hallucinációkat, hányást, hasmenést, izomgyengeséget stb.).
A teafaolajat tilos a száj közvetlen környékén, illetve a szemekbe csöpögtetve használni. A teafaolaj használata nem javasolt várandósoknak és gyermekeknek. Teafa illóolajat évszázadok óta alkalmazzák erős gombaölő, fertőzés-gátló és sebgyógyulást elősegítő hatása miatt. Túlérzékeny bőrűek ne használják! Közvetlenül a bőrön csak pattanásokra és szemölcsökre használjuk! "
Talán. Attól is függ, hogy mennyire szűkül le a befúvó ( mint a kerti slagnál, ha nagyon befogod vagy ha nem fogod be a cső végét).
Régen a műanyag medencére tettem 2 db esztergáltatott befúvót, egy elég lett volna. Azt rontottam el, hogy a kerti szivattyú 1 collos nyomóágát vettem alapul, és két 1/2 collos befúvót csináltattam. Ha befogtam teljesen az egyiket, akkor a másik nyomta rendesen, azután műanyag perselyekkel szűkítettem mindkettőn, hogy nagyobb legyen a nyomás ( mint a slagcsőnél).
"Baba-medence, pancsoló tisztántartása, csírátlanítása, fertőtlenítése, ha nem szeretné minden nap kimosni, újratölteni, de nem szeretne vegyi anyagokat sem beletenni:
A kitisztított medencébe feltöltés után csepegtessünk 100% tisztaságú teafaolajat és levendulaolajat. 100 liter vízhez 4-6 csepp szükséges olajanként (kb. 100-120 cm átmérőjű medence 10-12 cm magas víz). Naponta-kétnaponta az utántöltéskor minden esetben tegyünk hozzá még néhány csepp olajat. A víz nem csírásodik, nem poshad meg a nagy melegben sem. Így hetente-tíznaponta is elég a medencét teljesen kiüríteni és természetes mosószerrel kimosni. A természetes olajak ilyen kis hígításban semmilyen problémát nem jelentenek a kisbabák, kisgyermekek részére sem, ha véletlenül innának a vízből. Csak 100% természetes, tiszta, hígítatlan, kiváló minőségű illóolajat szabad használni erre a célra, a szintetikus, fél szintetikus, szennyezett olajak okozhatnak károsodást!
100% tisztaságú levendula és teafaolaj már 900.-Ft-tól, természtes mosogatószer medencéhez is már 890.-Ft-tól, raktárról! Folyamatos akciókkal várjuk, közel 4000 termékkel!
A termékek megrendelés és visszaigazolás után személyesen is átvehetők a Superplaza Webáruház Ügyfélszolgálatán Miskolcon a weboldalunkon meghirdetett és a visszaigazoló e-mailben megjelölt nyitvatartási időben."
Üdv mindenkinek! Medenceépítés előtt állok és itt az örök dilemma: klór vagy sós víz ? Őszintén szólva a sós felé hajlok, de annyi mindent lehet olvasni a neten, hogy már nem is tudom mit is akarjak... Van valakinek tapasztalata besűlyesztett fémfalú medence+sós víz terén?
Hát akkor passz. Mindenkinek kell porszívóznia, ezt nem lehet megúszni. Van mikor nincs kedvem, ilyenkor felrúgdosom a medence alját, és bekapcsolom a szűrőt befúvóra tett zsákkal. Olyan is van, hogy medencéből kiszálva futok pár kört, és akkor a kosz nagy része középre keveredik másnapra...
Lenne értelme még egy befúvónak?Arra gondoltam,hogy a másodikat zárhatóvá tenném.Csak akkor használnám,ha az egyiken a csodazsák van.Így meglenne a víz mozgatása is közben.
A homokszemcse, ami a homokszűrőben van, az szemmel láthatóan rizs alakú, és hamar visszakerül a flakon aljába.
Mióta nem használok pelyhesítő folyadékot, azóta nem nagyon van ilyen valamim. Az a furcsa, hogy más isészrevette ezt a jelenséget. Bár ha opálos a víz, akkor érdemes használni, de idén még nem kellett. Ha használsz is ilyet, akkor a befúvóra érdemes 1-2 napra zsákot rakni ( csodazsák, vileda).
Anno tettem fel képet, mindjárt átmegyek tablettről gépre és keresek a képeim között valamit.
Szerintem ugyan abban az országban élünk, mert itt is sokba kerül :-) Bevallom, én is úgy teszek, mint Te....de nekem az elmúlt 3 - 4 hétben, annyit párolgott, hogy ha nem kellene visszamosni a homokot, akkor is tölteni kell, és így meg vagyon a vízcsere :-)
Ezt a megoldást megfontolom. Ugyanis a párolgással bizonyos vegyszerek nem mennek ki a vízből, csak a koncentráció növekszik. A kilocsolás és után feltöltés erre megoldás. Kérdés, hogy a medence vízében levő vegyszerek -nem a klórra gondolok, még kismillió dolog lehet a stabilizátortól a kloraminokig- milyen hatással vannak pl a fűre. De már említették a múltkor, hogy többen ezzel locsoltok, és nincs gond.
Én adnék érte 4000.- is. Sajnos a munkám miatt nem tudok hétköznap elmenni,és ezért nem érné meg 1 nap szabit kivenni,és az üzemanyagköltségem is majdnem ennyi lenne.
Vagy ha valaki tud,és postával megoldható én vevő lennék rá.
Vaterás eladóhoz nekem sincs sok bizalmam,mert olvastam már róla rossz véleményt is.
Nálunk a víz qrva drága. Locsolni a virágokat KELL!. Így azt csinálom, hogy a medence vizét (visszamosatás, némi vízcsere) egy IBC tartályba engedem (ahová egyébként is gyűjtöm az esővizet), amit pár nap múlva virágokra locsolunk. A medencébe meg friss víz kerül. Így mindenki jól jár.
Úgy vagyok ezzel, hogy az illető kiszáll az autóból, esetleg orvos az illető életek felett dönt, gázzal főz, gyereket nevel, kés van a kezében, fűnyíró...
Ha tényleg olyan veszélyes egy deci meg egy deci (mondjuk akár kétnaponta, de akkor is...) szarrá hígított vegyszer kezelése, akkor menjen közfürdőbe vagy a Balcsiba.
Ja, el ne felejtsem, ilyen vegyszerrel mos, fehérít, fertőtleníti a wc-t, adagolja a kölöknek a lázcsillapítót, antibiotikumot...
Nem akarom elhinni, hogy ez probléma lehet. Az, hogy nem olvas utána, az egy dolog, ez ma már természetes, habár én ezzel is úgy vagyok, hogy ezért vannak a fórumok, mert hülyén nézne ki szerintem, ha minden dolog a világon úgy nézne ki, hogy az elején van egy kétoldalas összefoglaló, és utána ha kérdez valaki, mindig azt mondaná neki valaki, hogy olvasd az első hozzászólást...
Ha ezt nem zárja el, akkor nem zárja el a gyerek elől a duguláselhárítót sem, pedig az aztán tényleg tud csúfságot okozni, akkor meg teljesen mindegy.
De megértelek téged is, csak én valszleg kicsit realisztikusabban látom az embereket.
Én ennek már régóta nem tulajdonítok jelentőséget. Nekem is minden nap van ilyen "por" a medence alján. Ha van kedvem kiporszívózom, ha nincs egy körbefutással felkeverem és már nem is látszik. Ettől eltekintve a víz átlátszóan tiszta.
Szerény véleményem szerint (nálam) ezt a pelyhesítő okozza, szépen összeáll a láthatatlan por a vízben ilyen láthatóvá.
Ha lenne mászkálós robotom, akkor nem látszana ez a por a medence alján.
Ma csináltam nagy-mérést, meg vízcserét. Minden paraméterem tökéletes, a víz 34 fokról kb 500 liter segítségével visszahűlt 33 fokra. ;-)
Nem az alapok hiánya okozza a bajt, hanem a gőg, az arrogancia és a bárdolatlanság. Ha csak egy kicsit is utána olvas valaki, vagy átfutja amiket itt adnak-adunk tanácsokat, netalán átrágja magát a kisokoson, aminek összeírására kollégánk időt és energiát áldozott, akkor már nagy baj nem lehet.... persze ezt is lehet biztonsággal és ésszel játszani:
1. Megveszi a boltit....
2. Hypopor + sósav
3. vagy a kevésbé biztonságos, némi odafigyelést és józan paraszti észt kívánó hypó/sósav
4. Ezüst alapú fertőtlenítő (ezüstkolloid, azaz negatív töltésű ezüst-részecskék)
5. Stb.
Ha és amennyiben balga módon nem figyelünk, akkor bármi lehet veszélyes... a mérgezéstől a fulladáson át, a törésekig..... ami lehetetlen, az embert Önnön magától megvédeni! Hiába a jó szándék, a tett, ha a hülyeséghez akarat is társul... mert akkor biza, mindenre képes!
Szerintem azoknak akiknél az alapokkal van baj, egyáltalán nem kéne hypóval/sósavval játszaniuk. Sőt, nem is kéne tudniuk róla, hogy ezeket használják a profi medencések. Szépen meg kell venni a boltban a dobozos cuccokat, és kész. Nem figyel oda, nem jól csinálja, nem zárja el, más önti össze, gyerek nyúl hozzá, akármi. Annyit nem ér az egész.
Így senki nem mondja meg, mert egyszerűen nem lehet. Eleve az a gond, hogy lehet számolni a vízmennyiségeddel meg a hypóra írt töménységgel, de az nem biztos.
Teszterbe mindenképpen ruházz be, mindenképp. Hypót éppen ki lehetne számolni, de a pH-t már nem, márpedig ha az nincs a megfelelő tartományban, akkor a benne levő klór "nem dolgozik" megfelelő hatékonysággal, innét kezdve mondhatja bárki, hogy 1,5 dl, nem fog működni.
Szóval teszter, önts bele 1 decit, de csak azért egyet, hogy fejben könnyen lehessen számolni, megméred előtte, megméred utána, ekkor a kapott eredményből látod, hogy mennyire változott a víz klórtartama. A javasolt a 0,5-1 közötti tartomány. A sokkoláshoz ennél több kell, mondjuk 3 körüli.
De ez a történet fele, mert abban a pillanatban, amikor a hypót beleöntöd, a sósavas (kénsavas) flakonnak is ott kell lennie melletted, mert a hypó Na tartalma felnyomja a pH-t az egekbe, de szó szerint.
Rendkívül fontos megjegyezni, hogy NEM EGYSZERRE öntöd bele, pláne nem összekeverve, mert meghalsz a fejlődő klórgáztól!
Tehát elkeveredés után mehet bele a sósav is, ugyanúgy mint a hypó, előtte utána mérni és számolni. A jó érték a 7,2-7,4 között.
A vízbe csak akkorbelemenni, ha a benne levő klór lebomlott, ilyen időben és meleg vízben szellőztetés esetén kb. egy nap. És akkor vehetsz (ha nincs) klórtablettát, amit úszó adagolóban kell a vízbe tenni, az napokig-hetekig oldódik lassan, arra rá van írva az adagolása.
Ha félsz, irány a bolt és megvenni a biztonságosnak mondott direkt erre a célra kifejlesztett vegyszereket.
A medencézés azért kíván kis olvasást, rutint, feltalékonyságot, különben csak szopás lesz belőle.
És nem is írtam le minent, csak láttam, nálad az alapokkal van baj, de ez sem baj, mindenki így kezdte.
Papírszűrővel tartom kristálytisztán a vizet lassan 2 hónapja. A múltkori nagy melegben reggelre beopálososott (éjszaka keveset megy a szűrő) de egy nap alatt klórral és az uv-vel megoldottam. Én rontottam el, nem volt benne semmi klór.
1. Nem sikálni kell, hanem a lehető legnagyobb nyomással kiveretni.
2. Én az itt írtakkal szembemenve, "fordított" irányban használtam eleinte. Most már nem lehet olyan fehér színűre takarítani, mint korábban. Ez lehet az elhasználódás is, de lehet a felhasználás módja miatt is.
Én régebben slaggal mostam ki. A több állású fejből arra állítottam, ami nagy erővel széles sugárban jött ki. Azzal fentről lefelé szépen ki szoktam pucolni. Olyan fehér sosem lesz mint az új, de ki lehet vele tisztítani rendesen. Ráadásul nekem össze van varrva az alja, így a belsejét sem pucoltam soha.
Nem megbántani akarlak, de azon el kell gondolkodnod...:
- ha túl arrogáns vagy
- ha nincs rá időd
- ha nincs kedved hozzá
- ha nem vagy tisztában dolgokkal
akkor két lehetőséged van.
1. Állandóan cseréled a vizet! Ezt az árat kell megfizetned a fentiek miatt.
2. Nem medencézteted magad és kis családodat, hanem elmész a népek fürdőhelyére.
Nem akartam, de mégis leírom.... a papírszűrő sem annyira rossz, mit kiabálod... tudom, én 4 évig tartottam vele karban 16 m3-t! Igen, a homokszűrő jobb, könnyebb, de drágább.... DE!!!!!!!!!
Vegyszer és törődés nélkül a legdrágább szűrő sem ér semmit..... s bár nevedből adódóan (és az unokákból következtetve) a korod meg van ahhoz, hogy akár bölcs is lehetnél... itt segíteni akartak neked többen. Leírták, hogy kész receptet nem tudnak neked adni, mert hiányzik minden fontosabb információ, ami alapján konkrétumokat írhatnának... írták, hogy olvasd el a kisokost, és ott mindenre választ kaphatsz..... de Te inkább hisztizni kezdtél.
Gondolom már sokan megkérdezték: csodazsákot,h lehet kimosni? Próbáltam csak alatt sikálni, de nem lett olyan szép fehér mint volt?
Más: asszony sírt,h minden klórszagú lesz fürdés után. Ez valóban így is volt, ezért felére vettem az úszó adagolót. Tegnapra olyan enyhén sárgás/rozsdás színe lett a víznek. Különben "kristálytiszta", átlátszó. Elég lehet ha visszaadom a klórját?
Idén már nem, de esküszöm jövőre veszek pár métert, mert annyian keresik. :-)
Csak kíváncsiságból, mennyért lenne a "nem lehúzás"? A boltban 2500 Ft/m2 Ha 3500-ért adnám megvennéd? Ez alatt nem igazán éri meg elmenni érte, postázni...stb. A vaterás alig fél m2-es darabot (100*42 cm) ad 3300 Ft-ért az közel 7000 Ft-os m2 ár. Az már tényleg lehúzás.
OK. De mégis mivel érdemes? Utolsó amway beszervezős akció (nem aktív beszervező, hanem passzív beszervezendő résztvevő voltam) egyik "maradványával", a zom-al szemezek...
Vízcserekor mivel érdemes átmosni a medence oldalát? (A korábban már említett, fél köbméteres pancsoló az alany, ezért a vízcsere.)
Az aljával nincs gond, de az oldala a vízszint alatt mintha kezdett volna csúszós lenni. Van valami házi praktika? Ecet, hipó....? Gondolom érdemes kerülni az erősen habzó tisztítószereket, hogy ne kelljen százszor leöblíteni, de más tippem nincs.
Én inkább fürdök szép tiszta átlátszó vízben, és néha kiporszívózom az aljáról a koszt, mint hogy fürödjek tejszerű valamiben. Valaminek össze kell állítania azokat a fonom koszokat, hogy szűrni lehessen. Én is ritkán rakok külön pelyhesítőt, csak amikor nagyon sokan használják a medencét, utána. Egyébként meg elég ami a kombi tablettában van.
Ha meg kifogyott a klór, és nem vetted észre, akkor ne is csodálkozz, hogy megjelenik az alga.
Jogos! Múlt héten le volt takarva, ment a homokszűrő és a vegyszeradagolóból kifogyott a klór. Nem csúszott még a medence fala, de azért sokkoltam. Utána pelyhesítés, majd szívás.
Pelyhesítőt soha többet! Ami a napokban téma volt, az bizony a pelyhesítés eredménye. Elhalt alga... Ki is dobtam a flakont, inkább ne látnám a redőkben a dolgot, így meg zavar.
Sajnos a medencézés az már egy ilyen szakma. Vagy rá költesz egy csomó pénzt, és szinte nincs vele gondod egész nyáron, vagy sok időt töltesz el vele, és akkor is hellyel-közzel szép vized van egész nyáron. Ha meg nem költesz rá, és nem is foglalkozol vele, akkor 3-4 naponta cseréled a vizet.
Pedig szükség volna a vizet forgatni, szűrni, hogy a vegyszerek ne ülepedjenek le, még ha papírszűrő is. A vegyszerek kb 10 eft-ba kerülnek, amivel kb 2 -3 évig nem lenne gondod, de a vízcsere is megoldás, ha neked úgy is jó. Ezzel viszont több a munka, de egy kis szűrő tunningolással el lehet a papírszűrővel is lenni. Az áramot alig zabálja, és nem kell 24 órán keresztül járatni egy ekkora medence méretnél.
Nem szükséges csúnya szavakat írni, megértjük mi úgy is a gondod.
A papír szűrő lószarnak egy pofon, csak az áramot fogyasztja. A nagyobb koszt megfogja, de a bacikat és az algát nem. Inkább cserélem a vizet ha már észreveszem, hogy zavarosodik. Az olcsóbb is mint az éjjel nappal működő papírszűrős szar. Egy 3.5 m3-es medencéhez nem fogok beruházni egy 60-100.000-es homokszűrőre sem. Ha meg telebaszom a medencét mindenféle pejhesítővel akkor meg állandóan csak porszívózhatok. Van nekem más dolgom is mint a medence körül ugrálni. Marad a víz csere.
A legnagyobb bajuk, hogy nem bírtak neked telefonálni, hogy valami probléma lehet otthon, talán látogass haza... Remélem mindenki levonta a következtetést.. ;)
Opálsodásra keress rá a www.mobilmedencek.atw.hu oldalon. Ámúgy ilyen melegben nem csoda, ha megborul a medence vize. Lehet egy kicsit több klórt adni, ha meleg a medence vize, mert az alga jobban képes szaporodni.
Sziasztok! Másfél hónapos 13 m3 medence vízem kezd opálosodni, folyamatos klórozás, algagátló szer, ph érték figyelése mellett a kezdetektől, PoolTrend / PontAqua, Pooltrend 20tabs klórtabletta, készítménnyel próbáltam a medence indítása óta az algákat elkerülni, ez az elmúlt években sikerült, idén kezd vele gond lenni, milyen megoldást ajánlatok, hogy ne legyen nagyobb baj, köszönöm a segítséget!
Népfürdőre keveredtünk szombaton...háát, volt ott minden. Hatalmas tömeg, aranyláncos Ricardora kiabáló "emberek", kemény volt... Mondtam anyának, hogy ez volt az utolsó eset, hogy hétvégén strandra menjek.
Más:
Pénteken itthon áramszünet volt, ház fi-reléje leoldott, hűtő/fagyó leolvadt, riasztó lemerülésig visított, azaz ma délutánig.
Szomszédok alvatlanok, és csúnyán néznek. Mi bajuk van? :-)
Ez nem olyan egyszerű, mint ahogy írod. A medencevíz ph-ja 7.2-7.6, és fertőtleníteni kell, hogy ne szaporodjon fel semmi benne. Az algaölő nem elég, hiszen más egyéb baci is felszaporodik az alga mellett a vízben.
Mérni kell a ph-t, mert ha magas vagy alacsony, akkor nem használ a vegyszer, ahogy szeretnénk. Ezentúl mérni kell a klór/ fertőtlenítő értéket is, mert nem szeretnék gyereket vegyszerben fürdetni. Ezt is mérni kell, normál értéken tartani, ami 0.8-1.5-ig is terjedhet, a medence vízhőfokától függően. Ha a hőmérséklet emelkedik, úgy változik a víz is, korrigálni kell, karbantartani stb...
Hipo-t is szoktak bele önteni, de rossz ph mellett hiába, és felelőtlenség.
Csak is saját felelősségre tedd, de mérés(ek) nélkül senki nem fog tudni segíteni kérdésedben. A fejlécben lévő honlapon található, hogy milyen kellékek kellenek a medencéhez, szó van a hipo előnyéről, hátrányáról stb...
Vettünk egy kicsi 3.5 m3-es puhafalú medencét az unokának, neki még bőségesen elég nagy. Keringető szivattyút nem adtak hozzá. Nem is nagyon akarok venni, ilyen papírszűröt, mert drága, és semmit sem ér. Régebben volt egy nagyobb intex medencém, annak a gyári szűrője (szivattyúja) 2 év alatt megdöglött.
Eddig egyszer cseréltem a medencében a csapvizet. Persze leengedés után súrolókefével és slaggal alaposan elmosva, majd úgy ment bele a tiszta csapvíz.
Most megint kezd egy kicsit zöldülni a víz, raktam bele kb 15 ml algenint. Nekem gyanúsan kevésnek tűnik ez a mennyiség. Többen javasolták már, hogy háztartási hipót rakjak a vízbe, de fogalmam sincs mennyit kellene és milyen időközönként. Az nem zavar, hogy nincs keringető meg szűrés, havonta, vagy ha szükséges úgyis le fogom engedni a vizet és újra kitakarítom. De ebben a dög melegben 3 nap alatt elkezd zöldülni a víz, azért ilyen sűrűn nem szeretném cserélgetni a vizet.
Nagyon megköszönném, ha meg tudnátok mondani, hogy mennyi 20%-os hipót rakjak bele.
Két éve porosodik a garázsomban egy Shott 4 m3/órás előszűrős homokszűrő.Egy szezont használtam. Szintén van még hozzá beakasztós szkimmer, szűrőről használható medence porszívó, csomó gégecső. Adnék még bónuszként hozzá egy 4,5X0,9 m-es Blue puhafalú medencét, létrával.
Azért válnék meg tőle, mert nincs még csatorna és a 10 m3 víz eltüntetése gond volt.Némi sikálással és slagozással nagyon jó kis házi uszoda válnék belőle.Én meg már biztos nem állítom fel.Plusz lustaságból váltottam 2,5 m-es puhafalúra, amit egy óra alatt felállítok a teraszra :-)
Az átvétel és megtekintés Szigetszentmiklóson lehetséges.Mindezért hatvankilencezer FT-ot kérnék. Akit érdekel, keressen privátban, az emilem publikus.
Az amit mutattam a zsákban összegyülve.Szerintem is a finom szennyeződések,nagyon apró porszemek.Ha van papírszűrő,akkor egyszerű a dolog.Most ez 1-2 naponta megjelenik.2 napig papírszűrőt kell használni.Ha megjelenik nem homok, ha nem akkor köze van a homokszűrőhöz.
Ha porszívózás után 1-2 nappal már megjelennek a foltok és a homok a gyanús, akkor egyszerűen nem kell bekapcsolni porszívózást követően 1-2 napig a szűrőt és ha így nem jelenik meg, akkor bingó! :-) Az Intex homokszűrőkbe 0,45 - 0,85 kell, tehát ha az van, akkor nem jó a 0,4-0,8 bele. Én sóskúti 0,5-1,2-t használok, igaz csak kb 1 hete, de eddig bevált. Ja, és igazán letakarhatnád éjszakára takarófóliával, így ki lehetne zárni a külső behatásokat (rovarok, madarak, támadó marsi űrlények, atomvillanás) :-)
Szerintem vegyél belőle mintát. Slaggal szívjál ki egy edénybe belőle, majd öntsd le a vizet.
Ha homok, az egyértelmű lesz.
Ha felkeveredik, akkor az nem homok, hanem két lehetőség maradt, amin minden évben vita megy.
Nálam is van a gyűrődésekben pár naponta "kosz szerű izé". Ha hozzá érek, felkeveredik.
Egyesek szerint döglött alga, ami hiába magas a klór szint, a lappangó részeknél, vagy bárhol elkezd szaporodni, de aztán amikor kap egy kis klóros vizet megdöglik.
Szerintem meg csak a pelyhesítő által összeállított nagyon finom szennyeződés. Abból is gondolom, hogy amikor kicsi a víz terhelése, akkor világos színű, ha sok a terhelés, (és még pelyhesítőt is teszek bele külön) akkor sötétebb színű.
De az is lehet, hogy mindkettő.
Szerencsére nálam az áramlatoknak köszönhetően csak pár helyen gyűlik össze, így azt ki tudom porszívózni.
A betöltéskor (májusban) nem sokat tököltem a homok kimosásával (akkor még nulla betűt értettem a medencékhez), de azóta már nagyon sok órát ment a keringető, sokat porszívóztam, és szinte mindig visszamostam/öblítettem.
A szűrőben középen egy rózsa van egy függőleges oszlop alján, ami egyébként feltöltéskor szét is esett. tehát csak egy rózsa van. Úgyhogy ha ez tényleg homok, akkor vagy tényleg a szűrő 'ereszt' valahol (ez egy legalább 8 éves homokszűrő), vagy esetleg nem jó szemcseméretű homokot vettem bele. Ezt sem figyeltem anno. Ez 0.4-0.8 mm-es homok, megnézem majd a szűrő papírját.
Egyetertek, folosleges bele a vegyszer, meg a vegyszerhez szures is kell..folosleges, kiontod masnap, friss viz azt csoki, raadasul a gyereket se terheled semmivel..
De a medence le van takarva, és simán a peremtől 1 méter távolságban is ilyen, a közepe felé haladva megszűnik. Az igaz, hogy repkednek errefele is rovarok, de kétlem, hogy az csinálna ilyet.
Pancsoló, de hívhatjuk lábmosónak is :-). 2 méter hosszú, 1,2 széles és olyan 20-30 centi vizet lehet bele tölteni. Két felfújható "hurka" az oldala. 1 éves a lányunk, neki éppen optimális: ha lehuppan a fenekére, vagy négykézláb grasszál, akkor is a felszín fölött marad a feje.
Annyi előnye van az LPE csőből készített medencefűtéssel szemben az SMC-nek, hogy nem kell két helyre elmenni az összetevőkért. Cserébe az ára borsos.
A hatásfoka viszont rosszabb. Akkor juttatja a meleget a medibe, amikor jár a többszáz wattos szivattyú, míg az LPE csöves megoldáshoz elég egy folyamatosan járó, 60-100W fűtéskeringető. Ez egy szezonban 150-200 kWh villanyáram különbséget is jelenthet.
mini pancsolómban (mindössze fél köbméter!) feltöltés után 7,6-os ph-t mértem. 40 gramm ph minusz (leírás: 10m3 0,1 tizedes csökkentéséhez 100g-ot ír) feloldása és beöntése után nem vettem észre változást.
Mennyi idő kell, amíg hat a szer? Erről semmmmmmit nem ír a "bőbeszédű" leírás.
Szerintetek daraboljam, vagy dobjam egészben az úszó adagolóba a kombi tablettát? 2m-hez írja kb. 1 hétig, ha ez igaz, nálam négyszer ennyi ideig lesz/lehet elég. Indítás után naponta mérjek klór szintet?
Most kaptam egy új német "csodaanyagot" homok helyett (műanyag gombócok, kb. 5 cm-esek), úgy néz ki, jobban szűr, mint a homok, mosógépben ki lehet mosni, nincs behordás a medencébe, csak nem éppen olcsó.
Ha megnyugtat más is van így.És a homokcsere sem segített.A legrosszabb,hogy a 250W-os homokszűrő szívóereje kevés ahhoz,hogy kefés porszívófejjel kiszedd.Elvileg a kefének fel kellene kavarni és a fej egyből beszívná.Nos ez nem müxik.A kefe valóban felkavarja (ahogy írtad kis mozdulat is),de gyenge a szívóerő,hogy mindent berántson.Én 2 dolgot teszek ezt csökkenteni.(megszüntetni nem sikerült eddig)1.pelyhesítő és 32-es pvc csővel kirántom ami összeállt, 2 kefével felkavarom és cirkulációs állásban a csodazsákon átküldöm a vizet.Néha újból felkeverve.Pont ma gondoltam,hogy felesleges lenne robotot venni,mert az is csak felkavarná.
Nálam valamilyen repülő jószág okoz ilyesmit. A medence peremén találok reggelente fél mm átmérőjű gömbicekből álló csomókat, 1-3 mm méretben. Ez a vízbe esve pillanatok alatt elporlad. Lódarázs, madár a fő gyanúsított.
Bennem is felmerült. 0.4-0.8-as homokot vettem anno, de akkor még nem tudtam, hogy erre is figyelni kell, így a szűrő manualjában nem néztem meg, hogy mi kell neki. Lehet, hogy pont nem ilyen.
a felfújhatós szélű medihez vettem anno a skimmert, de ehhez a csővázashoz nem jó, nem lehet rögzíteni. a "kampót" le lehet szedni, azaz elméletileg lehetne másfajta rögzítést felapplikálni rá.
Hogy tudnám átvariálni szerintetek, van-e hozzá csővázashoz való rögzítés? Vagy kénytelen leszek venni újat - már ha van ehhez való...?
Ha ez igaz, akkor véleményem szerint akkor jársz el a leghatékonyabban, ha ilyenkor nem kavarod fel, hanem nagyon óvatos mozdulatokkal kiporszívózod a foltokat - tüneti kezelésként.
azok a szemtelen kis fekete foltok továbbra is megjelennek a porszívózás után 1 max 2 nappal, még letakarva is. Algaölő van benne, múltkori vihart követően -telement az egész piszokkal- megemeltem 5mg-ra a klórt, kipucoltam szépen, víz kristálytiszta lett, tényleg kifogástalan, pH is rendben, de hiába, 2 nap múlva elkezdtek gyűlni a foltok, sávok. Pici legyezésre azonnal felkeveredik.
Holnap óvatosan belemegyek, és megpróbálom kitapogatni, hogy miből lehet. A medence alja, oldala egyáltalán nem csúszós.
Ha ez az egy jelenség nem lenne, piszok boldog lennék a medencével, de hogy 2 napot nem bír ki tiszta aljjal, ezt nem értem.
Mivel én írtam az ominózus sorokat, a "terhelés függvényében" szóösszetételt emelném ki.
Ugyan az az alap, mint a vízcsere esetében.
Ha már rutinos öreg róka valaki, akkor csak belenyúl a vízbe naponta, megsimogatja a medence oldalát belül, hetente mér egy pH-t, és korrigálja a paramétereket.
Én ebben az évben 1 azaz egy alkalommal sokkoltam. 1 azaz egy alkalommal tettem pelyhesítőt külön a medencébe. és naponta 2-3 alkalommal fürdünk.
Amíg "kopasz" medencés voltam, kapkodtam, rendszertelenül mértem, és nem tudtam mit mi után tegyek.
Ezért született a leírás, hogy legyen egy "checklist".
Nem kötelező betartani, de ha betartod, tuti egész nyáron fürdőzhetsz.
Valójában nem. De a topikleírásban linkelt, gyakran hivatkozott leírás ezt írja:
Szükséges-e a sokkoló klórozás?
Igen, célszerű, mert a medencébe bevitt kórokozók eléggé rezisztensek már a klórra, és a normál klórszint mellett szépen szaporodnak, ezért javasolt a sokkolás hetente egyszer a terhelés függvényében"
Több helyen 2 hetet olvastam. Én eddig 1 hónap alatt egyszer csináltam, akkor 6mg/literre ment fel. 1 hét legalább kellett neki, mire lement 1-2 köré. Igaz, 95%ban le volt fedve, és keveset volt használva.
Miért, mennyi idő után áll vissza a normál szint egy nagyobbacska (30m3) medencénél, letakarva?
Tényleg, azt nem tudjátok mitől habzik a víz? Persze alapból nem, de ha van egy kis pancsolás, akkor laza hab képződik, ami kb 5-8 másodperc után megszűnik.
Én nem tettem bele semmilyen spéci vegyszert -a medence előző tulaja legutóbb tavaly téliesítette, én meg május-júniusban kezdtem használni.
Csak az a bajom, hogy akkor akár egy hétig is magas a klórszint sokkolás után. Az meg nem igazán tetszik, hogy mondjuk 2 hetente sokkolok, utána meg 1 hétig várom, hogy normalizálódjon a klórszint. Úgyhogy én inkább ilyenkor kiveszem a tabit.
Igen, állítsd le. A pelyhesítő csak álló víznél hatásos. Akkor az alján vattacsomószerűen összegyűlik az apró szmötyi.
Nem tudhatom, hogy automata, önjáró csoda mennyire alkalmas a pelyhesítés utáni takarításra, nincs ilyenem, de félek sokáig eltarthat. Kézi porszívózással szerintem lényegretörőbben, hamarabb lehet elvégezni a pelyhesítés utáni takarítást.
sokkolás ideje alatt (nekem simán 4-5 napig is eltelik, mire visszamegy 5-6mg/literről 1mg-ra) nem kell a medencében hagyni a lassan oldódó, kombinált tablettát, ugye?
A pelyhesítő után a pihentetés, keringetés szüneteltetése nem elhagyható. Ha a porszívózáskor a csodazsákot használod, gyorsabban érsz el eredményt, de minden porszívózás után érdemes kitisztítani.
Jól csináltad, csak türelem kell hozzá. Ha a PH rendben, akkor a klórsokk, majd algaölő, pelyhesítő, ülepítés, pihentetés, porszívózás kombó (így, ehhez hasonló sorrendben) pár nap alatt megoldja a problémát. Egyik napról a másikra nem fog menni.
Ha tényleg van legalább 40 kg-os töltete, vagy agyobb, és váltószelep is megvan,csak a szivattyú hiányzik, akkor igen. Kerti szivattyúm van itthon, rá tudom kötni.
Ezzel a ph mérővel van vkinek tapasztalata? Jól mér? Picivel drágább, mint a sárga, de helyben van, azonnal használatba tudnám venni (már ha van kalibráló folyadék is a boltban).
Sziasztok, hála a sok segítségeteknek "idáig" minden rendben a víz minőségével, családom meglepett, duplán is !homokszürővel, így ha ez itt etikus szívesen eladnám az egyiket, ami GRE márkájú,a tartály műanyag, 55cm magas 38cm széles,teljes magassága 70cm,kb.40kg homok kell a szűrőbe ,3 funkciós váltófejjel,38mm csőcsatlakozokkal,nyomásmérővel. Képet tudok küldeni róla, 20.000 ft-ért. Ha valakinek kell megírom az e-mail címemet. Köszönöm a sok segítséget, ami több évig lázálom volt, most az egész családnak "bitang" jó fürdőzés, stressz mentes, napi kb. 10-15- perces odafigyelés mellett. Remek ez a fórum, szerintem minden új, leendő medencetulajdonosnak itt kellenne kezdenie, hogy ne élje át amit én az előző 2 évben !
35 fokos a víz, kis sokkolàs is kellett. Köszönöm a tippet, a homokszűrőmben nincs előszűrő, a porszívózàsnàl beiktattam a papírszűrőt, teljesen jól sikerült, gyors is volt és nem került a homok közé a kosz.
Adott egy szivattyú és egy homokszűrő hozzá. (fórumtárs segítsége...köszi!)
A szivattyú szívó és nyomóagának csonkjai 38 mm-ek.
Mivel a medencénk Intex, így az 32-es csövekkel rendelkezik.
Szeretném összekötni a szivattyút a medencével.
Illetve a fejszeleppel. ( A fejszeleptől a medencéig már meg van a csövezés ...)
Tehát a 38-asból- szivattyú- hogyan tudok 32-re - medence- csatlakozni, illetve a a szivattyú nyomóágától a fejszelephez milyen csövet használjak??? A kapott bordás gégecső egy kicsit lötyög a szívóág csonkján.
Mutatom, hogy miért is kérdezem:
Látható , hogy a nyomóág leszűkül.... a Szívóág némi deformációt mutat, de talán az még megoldható....
Olyan ötlet kellene, amit egy vizes boltban meg is tudok venni....
Ezért lepődtem meg én is, mennyivel nagyobb az amúgy 16cm-el kisebb 350-es fémfalú medencém egy 366-as puha falúhoz képest. Jó fél méterrel szélesebb a vízfelület.
Igen. Nekem van egy 2m3/h -s egy 1,3m3/órás ( az újabbhoz ezt adtak már) ls mindkettő elviszi egyedül is. Nálam folyamatosan megy, nem kapcsolgatom, mert a szivattyúnak árt a túl meleg víz. Így egy teljes forgatásra (kb 2 óra) 2 fokot emel a hőmérsékleten.
3 év használat után, idén kicseréltem a váz csöveit gyári új műanyagokra (a korábbit használtan vettem, fillérekért - próbára jó lesz alapon; már volt hajlítva) - esztétikailag nem tetszett, baja nem volt
a tetőt könnyű egyedül is mozgatni, sokkal tisztább a víz - falevél, bogár;
itt már tényleg csak a műanyag vázat kell kicserélni alu-ra és rá a polikarbonát és kész a tető, ha szeretném
tél:
én kint hagytam az első télen a fekete fólia felett
a 4 m-es szélesség, a nem sok köztes merevítő és a fólia gyenge rögzítése miatt - egy hirtelen jött ónos esős hó meg tudott állni a fólia tetején az egyik elemnél, aminek a súlya behúzta a fóliát, az meg meghajlította és megroppantotta a két tartó 4 m-es bordát. Azóta télre leveszem az átlátszó fóliát, csak a műanyag vázak vannak kint.
Csak azért írom le, mert nem tudom, h az alu tartását mennyire kell köztes merevítőkkel megerősíteni, de ezt érdemes átgondolni
ugyanez a merevítés átgondolás vonatkozik a mozgatásra is, hogy legyen tartása 4 m szélességben
sajnos ennél jobban nem tudom megfogalmazni (szőke)
Lejjebb ott a megoldás,de a viccet félretéve,csak reménykedem,hogy nem kell téliesíteni,de a fő oka,hogy tovább tudjam használni a medencét kevesebb gonddal.
Gépészettől nem tartok,hogy szétfagy.4 éve van meg a medence.Első évben még kivettem a gépészetet az aknából,de felesleges volt,mert nem volt fagyás az aknában.Azóta csak a szűrőt mosom át,téliesítőt teszek a vízbe,leengedem a skimmer alá a vizet ,és lefedem fóliával.
Viszont azt nem tudom,hogy ha még a viz nem is fagy be a fedés alatt a befúvók vezetékeiben vajon nem lenne-e gond.Azok már feljebb vannak,és a keringetésem naponta csak 3X megy 3 órát.
A téliesítés-bár Én idén először teszem majd-nem csak a takarásról szól.Ha a gépészet,csövek nincsenek 100% fagymentesen akkor úgyis bontani kell.A vízkezelés pedig muszáj.Tehát szerintem nem sokat spórolsz,ha csak ez miatt csinálnál fedést.
Nem voltam még télen ilyen fedéssel ellátott medencénél.De nem tudom elképzelni,hogy ez miatt a téliesítés kihagyható.Egy faza -15 fokos hideg héten azért ez alatt is fagy. Szerintem,de majd megmondja akinek van.
Gratulálok hozzá! Szépen összeraktad,és előre gondolkodtál a sínrendszer süllyesztésén.
Felfogom törni a betont,így az igazi,ahogy nálad van,és a tolókapus megoldásnál maradok.
Erre a sínre majd jól lehet építeni a polikarbonátos fedést.
Őszre remélem kész lesz az enyém is,és nem kell bajlódnom már a téliesítéssel.
Ahogy épül rakom fel a fényképeket majd.
Más.... Kb. 1 hete már zavaros a víz.Próbáltam sokkolást,pelyhesítést,de nem segít rajta.
Klór,ph. szintek jó a medencében,de nagyon magas a lúgossága. Az miatt lehetséges ez? Víznek ez a 3. szezonja a medencében.Téliesítés utána tűzoltóság hozza bele a visszatöltendő vizet,utána a szűrő mosás,és párolgásból veszített vizet kútból pótolom,mert külterületen vagyunk,és itt nincs vezetékes víz.
Megnézheted itt a 39392 és a 39028 sz. hozzászólásnál. Egyszer egy nagy É-i szél leemelte a sinről és 20 cm-el elmozdította D felé. A hó lepergett, lecsúszott róla. Volt, hogy valamennyi ráfagyott, de az első napsütésnél leolvadt, lecsúszott.
vettem 4x20m fél collos slagot az obiban, ez 1200/db. ( ez a legolcsóbb cső, amit találtam, elég sötét, ami jó a szolárnak.)
Kerítettem egy falapot, kb 1 m2 (ez volt nekem). Erre tűzőgéppel rögzítettem (a lap külsején indulva ) 12 centis kábelkötegelőt, amivel 20-40 centinként megfogattam a slagot. A 4 slagot úgy rögzítettem, hogy a legkülsőből megcsináltam egy majdnem teljes kört és utána jött a következő. majd folytattam addig, amig volt hely a táblán és nem tört a cső.
A 4 slag párhuzamosan van kötve, el kellett mindkét felén a medencéből jövő vizet osztani, ezt lehet is kapni, én rézidomokból magam forrasztottam.
Volt vastagabb slagom (3/4 collos) ez megy a medence/szivattyú felé.
Ragasztható 32-es pvc nyomócső bilinccsel rögzíthető a kijövő gégecsőre, a másik felén megfelelő méretű külső menetes pvc vég, amire a vastag slag hollandija csatlakozik.
A párhuzamosan kötött 4 slag annyira kicsi ellenállású, hogy a gyári szivattyú simán elviszi.
A medencéből kijövő cső megy a kollektorba, onnan a szivattyúba 4 mikornos csodaszűrővel, majd be a medencébe. Találtam megfelelő könyökcsövet ( azt hiszem villanyszerelős 25mm-es), ami egy harisnyával tökéletesen passzol a befúvó kék bütykére, nem esik le, így forgatja is a vizet.
Megoldottam azt is, hogy a lap a nap felé legyen fordítva, de ez már csak a légtelenítés után szabad, hogy ne akadjon el a csőben levő levegő miatt az áramlás.
Ha van még kérdésed, szívesen válaszolok, küldök fotót.
én idén már semmit nem csinálok, talán majd télen, de köszönöm a címet
nekem télen évek óta fekete mezgaz fólia van a vízre engedve, kívül körbekötve, tökéletes, semmi gond nincs vele
a műanyag váz az első télen az ónos esős havat nem bírta (meg tudott állni a fólián a hó), így téliesítésnél az átlátszó fóliát leveszem, csak a váz marad és felkerül a fekete fólia a vízre
Van olyan átmeneti időszak, amikor éjszaka, reggel hideg van a medizéshez, de ebéd után én még tudnék egyet csobbanni.
Nem lehet a végtelenségig kitolni ez is biztos. Ha valakinek meg van olyan fedése, ami alatt lehet fürdeni, akkor meg szinte egyenesen kötelező a fűtés.
Az én medencém fölötti 6x4 m-es fóliasátram mindkét oldalon 4 db akácfából esztergált 10 cm átmérőjű 5 cm széles fakerekeken mozgott. (Kb. 8 évig, utána téliesítettem a medencét.)
Sajnos a süllyesztett sin csak a beton feltörésével menne már csak. :(
PEdig mondták az építésénél,hogy érdemes az elején kihagyni,vagy letenni a síneket a fedésnek,mert úgy is fogok rá tenni.Akkor csak legyintettem,hogy nekem ugyan nem kell,minek az...... elég a kék buborékos fólia,télen meg a fekete. Most meg naponta szedem ki a skimerből a bogarakat,meg a faleveleket.4 éve van meg,de eddig 1X sem sikerült a téliesítés se normálisan. :(
Sajnos a képeket nem találtam meg.2014 augusztusáig nézetm vissza.Mikor raktad fel őket?
nekem eltolható fedésem van, 2m osztásokkal 6x4 medencéhez (vannak fent képek a kezdeti állapotokról...)
én sem találtam meg az alus megoldást, ezért átmeneti megoldásként mezgaz fóliasátor csővel oldottam meg. süllyesztett sínben gurulnak kapumozgató kerekekkel
amit az eredeti elképzelés után módosítani kellett, az a műanyag tartása (nem tartása) miatt kellett, hogy mozgatás közben stabil maradjon. a 2 mozgató kocsit egy merevítő rúddal összekötöttük, így egy ember is simán tudja mozgatni a fóliasátrat :D
ha megvan az alu-s, én is szeretném tudni, bár most már teljesen megbarátkoztam a bolgárkertész fóliámmal ;-)
Optimális napsütés esetén 70-90m LPE20 csőkígyó folyamatos keringetéssel 300 liter vizen 3-5 fokot melegít. Ettől eltérő vízmennyiség a hatásfokot rontja.
Ez annyit jelent, hogy a medence vize egy napi üzemeltetés után 3-5oC fokkal melegebb, mint fűtés nélkül.
Ha több, hosszabb csövet használsz, érdemesebb a többletet párhuzamosan kötni, és a vízmennyiséget növelni. Akkor jó a hatásfok, ha folyamatosan keringetsz, minél kisebb energiabefektetéssel, tehát például 40-100W teljesítményigényű fűtéskeringető szivattyúval. Minél alacsonyabb a csőkígyó bemenetén a víz hőmérséklete, annál könnyebben nyeli el a hőenergiát, amit a medencébe továbbít. Ez a hosszúság már érzékelhető hőmérsékletnövekedést eredményez.
Jó pár oldalt visszaolvastam,és látom van pár tapasztalt -vén róka- a fórumon. :)
Egy kis segítséget szeretnék én is kérni,sajnos elakadtam. :(
Polikarbonát medencefedésbe vágtam,mert a gyári 1-1,5milliós ajánlatoktól erősen elkezdett hullani a hajam. :)
6X5-ös fedést készítek,2 méteres osztással. Nagy nehezen találtam egy céget,aki vállalja az alumínium zártszelvény hajlítást egyedi méretben is,viszont a sin rendszerrel bajban vagyok,mert nem tudom mi lenne a jó hozzá. szelvény 45kg. amihez elméletileg jó lenne a tolóajtók alsó görgője is.Amit kinéztem 50kg.-ig írják,hogy terhelhető,és biztonsági görgős is,tehát a szél nem tudja kiemelni a sínből a fedést.http://falcodepoudvar.hu/webshop/show/Sevr_-_also_gorgo_Gemini_WDFc18_teherb_50kg_5321 Viszont nem tudom,hogy ez mennyire tartós dolog,mert ezt elméletileg beltérre tervezték.
Másik az a tolókapuk görgője lenne.Azok jól terhelhetőek,viszont a sin rendszerük elég magas,ami elég balesetveszélyes a medencénél,és még tartok attól is,hogy a szél kiemeli a sínből.
Ha valaki már készített saját maga otthon fedést,vagy lenne tippje,ötlete ezekre az nagyon nagy segítség lenne,vagy ha valaki tudja,hogy a medencefedősök honnan szerzik be a sin rendszerüket,az lenne az igazi.Sajnos egyik se mondja el,amit valahol megértek,vagy 10ezer/méterért szívesen adnak. :(
A ~28m3-es medencénél azt vettem észre, hogy szolárfóliával kb 0.5C fokot hül egy éjszaka alatt. Ezt az elmúlt napokban mértem. A medence be van süllyesztve, a vízszint kb földfelszín magasságban van.
Nem tudom, hogy ez a fél fok sok/kevés/tipikus.
Mindenesetre nekem egyelőre nem nagoyn ment 24-26 fok fölé, mert sajnos délután 1től a teljes medence árnyékban van. Bár lehet, hogy ez akár jó is :)
Tehát ebbe az úszós cuccba kell tenni?Kicsit szkeptikus vagyok az állíthatóság hatásosságáról. Nem próbáltam még, de ha 1 lyuk van, vagy 4, ugyanúgy be és kifolyik a víz. De lehet, hogy ér valamit.
De akkor ez az úszós dolog legyen mindig bent (kivéve fürdéskor), és lehet szolártakaró alatt is?
sajnos keserű tapasztalattal kellett rájönnöm, hogy a Vinilfix nem mindenre jó, pl. A Shott fekete csonkjait nem igazán fogja. Érdekes módon az egyiket sikerült valahogyan, de az előszűrő csonkját már nem tudtam többedszerre sem.
Kellett vennem saválló könyököt, meg egy KK-s toldót, valamint egy K-s PVC csonkot, nem került többe 4200-nál. Mondjuk ez meg túléli az atomvillanást is.
A szolár SZERINTEM arra jó, hogy egyrészt kitolja a medencehasználat idejét (május-szeptember), másrészt meg az esetlegesen rossz idő, vagy utántöltés miatti vízhőfokcsökkentést leküzdeni. Amúgy tényleg elég a nap, sőt.
Én régebben sima slagot tekertem fel, majd rá egy fekete fóliát és egy üveglapot tettem rá kísérletképpen, sikerült 38 fokra melegítenem:) Azóta rájöttem, hogy nem érdemes fűteni, kánikulában épp a hideg víz a frissítő, amikor meg kint csak 20-25 fok van, akkor nem is kívánjuk a medit.
Én nyaralás előtt sokkolok, az úszó adagolót nagyobbra állítom, és átlátszó mezgaz fóliával takarom, de úgy, hogy a vízhez érjen. Így nem melegszik annyira.
Természetesen nem jelet minőség beli különbséget az, hogy drágább, de it a fórumon több embernek van shott szűrője ami megbízhatónak bizonyult. A
Az alkatrész ellátás is biztosított.
Míg pl a TIP-ről semmit nem tudni. Még az is lehet, hogy a Shott alkatrészei passzolnak rá, de ezt így látatlanban nem lehet megmondani. Ezért döntöttem a Shot mellett
Egyébként ez is Kínában készül, de nem mindegy, hogy egy noneme terméket címkéznek fel különböző márka nevekkel, vagy hogy a shott gyártatja le Kínában a szűrőt.
Köszi, olvasom. Egyébként intex és bestway papírszűrösök közül melyik az ajánlott? Vagy egy kategória? Mintha tegnap este azt néztem volna (késő volt, semmi sem biztos), hogy az utóbbi drágább, és kevesebbet fogyaszt.
Ja,szóval kisipari. Nekem a Senak GMK-tól volt (többek között) egy 6*200-as végfokom, csak a főnök nem rendelte meg bele a lágyindító elektronikát, és egy csomó helyen be sem tudtam kapcsolni, vagy mondjuk a 10. próbálkozásra.
Nekem először volt valami GMK saját gyártású spec végfoka, aztán meg... hu, bakker, el is felejtettem. Igaz, nem is kellett rajta semmit néznem, csak bekapcsolnom.
Vazze... de hülye vagyok... Még van is ilyenem! A szolárszőnyeg szettben volt ilyenem és ezt tettem fel a homokszűrő DRAIN ágára, ezen keresztül öblítettem le beüzemelés elején. Ezek szerint kapható külön! király! Intex 10849 ... zsír!
Sziasztok! Holnap kapom meg a homokszűrőmet ha minden igaz.Néhány mondatban leírnátok,hogy homokkal való feltöltés után visszamosást ? kell csinálni,és azt meddig kell? Porszívózni milyen szelepállásnál stb... Köszi előre is.
Én beleragasztottam a 32-es pvc csődarabot Vinilfixel.Tök jól szuperál.De azért egy újat nem illik még kókányolni.Főleg,ha nem 9 ruppó az ára,mint a mienk volt.
Holnap megyek 5 napra "nyaralni" és most nem tudom, hogy takarjam, vagy ne takarjam...
Szombat vasárnapra már 35 fokot mond, viszont ha nem takarom tele megy bogárral. A keringetőt időkapcsolóra kötöm, és két adagolóba teszek két 200 g-os tablettát. Így a klórszinttel nem igen lesz baj:)
De a kérdés tovább is :takarni, vagy nem takarni???
Felejtsd el. Az esztergályos azt mondta, hogy nem szabvány a menet. Innentől kezdve game over.
Vettem dolomitot, esztergályos csinált menetes csonkokat, ami többe került, mint az egész szűrő. Bár én is 9000 ft-ért vettem anno, és majd 20 eft-ba lett a végére.
Szerszám kell minden szivattyú szétszereléséhez. Ezt a Shott márkanevet max Efbé-Schott verzióban ismertem, ami egy német cég. De megnézve, ez a Shott egy olasz cég. Emlékszem, amikor az Eso márkenevű olasz keverőpultok milyen menők voltak. Ma kukázod, mert csődbe mentek és nuku alkatrész... Mégiscsak Geminit kellett volna venni, vagy Pioneert...
Vagy ott a még jobb példa, a Parmalat. Az is másodpercek alatt omlott össze...
Szóval, ha egy német céget állítanánk etalonnak, azt még megértem, de az olaszok ma már sehol sincsenek az iparukkal.
Ráadásul van olyan gyanúm, hogy ez is kínai, csak egy olasz cég hozza be...
Az intexnek van komplett alkatrész listája, minden egyes alkatrésznek az utánrendelési cikkszáma meg van adva a kézikönyvben.
Kétségtelenül nincs még tapasztalatom, mert még semmi sem romlott el, de van kb 25 cím megadva a könyvben, ha alkatrész kell majd, írok mindegyiknek. Valamelyik csak segít majd... Az biztos, hogy nem az örökkévalóságnak készültek, ezek otthoni felhasználásra való, néhány évente cserére szoruló felszerelések. De a többi ilyen árkategóriás is! Akárki akármit mond, pár ezer forint különbség még nem jelent egyértelmű minőség különbséget.
Debrecen, Monostorpályi út. A Mikepércsi út felől behajtasz, vasúti sínen átmész ( a csülkös után :)) ), majd lesz egy régi gyárterület jobbra. Ott lehajtasz óvatosan, mert meredek, és hátul középtájon található a bolt. Ne félj, nem gagyi a bolt, csak ott van a raktár is.
Itt a kép, mert nem hozott nevet, címet a gouuugle:
Valóban nem jártam így, mert most léptem méretet, eddig 305-ös felfújható peremes volt.
Látom én is a csavaros megoldás hátrányát, szerintem is jobb lenne a bilincses.
De hidd el, sok olyan háztartás van, ahol még egy phillips csavarhúzó sincs...
Azon már töröm a fejemet, hogyan lehetne kiváltani ezeket a gyári hegesztett hollanderes csatlakozásokat. Tulajdonképpen kellene találni egy ekkora baromi nagy hollanderes csőcsonkot, amire bármilyen csövet rá lehet húzni. Szerintem tuti létezik, csak meg kell találni :-)
Szerintem át tudná forgatni feltéve hogy a szivattyú a vízszint alatt van, de elég macerás le kötözni a csöveit és hogy ne szívjon fals levegőt. Tescóba 4700 ft ért vettem 244x60 as medencét vizforgató nélkül, arra kötöttem egy bestway vízforgatót. Vagy miért nem próbáljátok ki a baba medencét abba naponta tudod cserélni a vizet és a baba se a vegyszeres vízbe pancsikol.
Hát,ha a könnyű összeszerelés a hollanderes előnye,akkor még nem jártál úgy,hogy kijukadt,vagy eltörött a hollander.Mert itt többen így jártunk nem is egyszer. (Én 4 alkalommal)Sima csövet nem tudsz rátenni sehogy,úgyhogy rendelhetsz nem kevés pénzért.Ja és addig amíg megjön,mit csinálsz?Egy bilincs leszedése kb.5 másodpercel hosszabb.De rárakok egy új csövet,amit szinte bárhol kapsz (vagy rövidebbre vágom ,ha belefér)és mehet tovább.Minél több egyedi dolog van rajta,annál problémásabb.De hajrá.Csak tanács volt sok tapasztalat alapján.
Én azt mondom, nem mindig az árat kell nézni. Ami most olcsó, lehet, hogy a későbbiekben drága lesz.
Nem látni jól a képeken, de nagyon zártnak tűnik az intex szivattyúja. Nem tudom, hogy lehet-e egyszerűen javítani.
Akinek meg már akkora medencéje van, hogy egy 10m3/órás homokszűrő kell hozzá, annak gondolom tellik jó minőségű homokszűrőre, de lehet, hogy én látom rosszul.
Én is filóztam tavasszal, hogy megvegyem a TIP-et 34e-ért, vagy vegyek Shott-ot 50e-ért. A shott mellett döntöttem, mert régóta bevált típus, megbízható, ellenőrizhető gyártótól. A szivattyúja hagyományos, jól szerelhető típus.
Végül is a hossza mindegy.A szélessége legyen annyi,hogy könnyen ki tudd fordítani tisztításkor,de a cső behelyezése után ne legyen vastag a száján ha összefogod,mert nehezebb bilincselni.
Köszi a gyors választ! Felfújhatós a medence, nincsenek rajta lukak a csövezésnek. Mintha egy meghajtogatott gumimatrac lenne az oldala. Ha a papírszűrősnek belógatom a vízbe a csöveit, feltöltöm a szűrőt és a csöveket vízzel, akkor sem tudja megforgatni?
A 10 m3-esre írta a hozzászóló, hogy zajos. De annak 650 Wattos motorja van! Szerinted van csendesebb 650 Wattos motorú 10 m3-es azonos, vagy alacsonyabb áron, megfelelő jótállással?
A 4 m3 és 6 m3-es (utóbbit most helyeztem üzembe, lásd korábbi hozzászólásomat:
A 6 m3-ös kifejezetten csendes szerintem, a tücsök ciripelés hangosabb...
Így az előbb belinkelt 4 m3-est szerintem még süket szobában sem hallod kis túlzással. Semmiképpen sem vennék ilyen saját márkás kütyüt. Közben csekkoltam, ez a Marimex olyan, mint a Tesco saját márka, csak valami cseh medencés cég saját márkája. Jönni kínából ,kici, olcó... jó lenni egy hülye kelet-európaiaknak...
Én idegenkedem attól, hogy a szkimmer kosárba tegyek klórtabit. Ugyanis ha onnan kiesik véletlenül (gyerek lelöki, vihar, atomvillanás), akkor a tabletta lesüllyed a medence aljára és megeszi a fóliát.
Szerintem az úszóadagoló a jó megoldás, a madaras teszkóban most fillérekért vehetsz (kicsi kb ötcá' /500/, a nagy kb 950.-Ft a kiárusításos akciójukban)
A nagykönyv szerint eleve a tablettát ki kell venni, amikor használod a medencét, ezt hogyan realizálod a szkimmerrel, azt is kiveszed állandóan?
A szolár alatt szerintem ugyanúgy bent kell hagyni az úszót, a tablettából szerintem nem tud olyan nagy mennyiség kioldódni, hogy gond legyen ebből. Másrészt amikor melegebb a víz a szolár miatt, akkor a vízből könnyebben távozik a benne lévő klór, tehát célszerű "felnyomni" a szintjét.
Ha a medencén nincsenek előkészített nyílások a szűrő ki és bevezetéséhez, akkor azokat el kell készíteni. Ha ez megoldható, akkor egy legolcsóbb, akár használt papírszűrőt érdemes venned. Ha nem oldható meg, akkor nem tudsz ilyen szűrőt használni, mert felszívni nem tudják a vizet.
Ha a szűrés megoldott, akkor pedig egy legkisebb vegyszertartó úszó, abba a kis kombi-klór tabletta és kész is vagy. Még egy fölözőhálót érdemes kiegészítésnek venned.
Ha nagyon telemegy kosszal, akkor pedig tényleg lecseréled a vizet (kb 1-2 alkalommal a nyár során)
Keresnék az én pancsolómhoz hasonló méretű "medence" tulajdonosokat. Olvastam az összegyűjtött okosságokat, és belelapoztam a fórumba is, de az én 1m3-esemnél lényegesen nagyobb méretű medencéket találtam csak.
Tudom, milyen víz folyik a csapból, van ph tesztem és a kis pancsolóm. Viszont, eddig még se vízforgatóm, se szűrőm, se vegyszerem, se klór tesztem.De abban sem vagyok biztos, hogy megéri-e mindezek beszerzése, vagy egyszerűen csak cseréljem néhány naponta a vizet. (Most kb. 500 forintba kerül egy újratöltés.)
Van egy 300 liter/órás, porosodó külső akváriumszűrőm, azt esetleg ráköthetném a pancsolóra, de a szükséges háromszoros megforgatáshoz napi 10 órát kellene járatnom. Akkor ez annyi, mintha nem is lenne, és ne is foglalkozzak vele?
Megköszönök minden tanácsot, vagy korábbi bejegyzésre mutató linket. Akár még virtuális sört is fal tudok ajánlani a megértő segítőnek.
305x75-höz erősen túlzás lenne egy 10 m3-es homokszűrő, igaz, akkor legalább van hova fejlődni később a medencével, nem kell újabb szűrőt venni.
Ha Intex a medence, én is inkább Intex homokszűrőt ajánlanék hozzá. Van itt pár okos hozzászólás, amiben a hollanderes megoldást kritizálják, de ennek pont ez a lényege, könnyű összeszerelni.
Komplett alkatrész lista van a kezelésiben, az alkatrészek külön rendelhetőek.
Ajánlom megtekintésre az alábbi katalógust (árak nagyon rosszak benne, de infó annál több van):
Én a TIP-pel meg vagyok elégedve. Csak bilincset, csövet és homokot kellett venni hozzá. Teszi a dolgát. A víz tiszta, még azt a luxust is megengedtem magamnak, hogy a tartályba szippantom fel a körözés után leülepedett szmötyit. 305-ös a medim, ahhoz bőven jó, 2 óra alatt kb. 3* megpörgeti a vizet. Lehet a régi papírszűrőt beteszem előszűrőnek, ha nagyon visszafogja, akkor kiiktatom.
Hétvégén lesz visszamosatás és öblítés, majd beszámolok.
Homokot az Obiban vettem, 0,4-0,8 mm, 2100 ft/ 20 kg zsák
Nekünk egyébként egy Intex 488 *122, csővázas van, a belinkelt szűrővel és egy sóbontóval, kútvízzel töltve, 21 méter mélyről ( ezzel azt hiszem szimplán szerencsém van :-) )
Köszönöm, én is megtaláltam ezt az oldalt, itt nem adnak hozzá használati utasítást a vásárlói vélemények szerint.
Nem ragaszkodom ehhez, csak szeretnék egy olcsó, de jó homokszűrőt, mert 2 gyerek mellett nem hiszem hogy sok időm lenne tisztogatni a papírszűrőt naponta.
A másik választásom az T.I.P. gép lenne, amiről már itt érdeklődtem.
Csővázas 305x75 medencém van, vettem hozzá uvc lámpát, igaz nemtúl nagy teljesítményűt.
Nagyon szívesen. Leveleztem egy ideig a közüzemivel, mire megküldték. Mindig más adatot kértem, végül átküldték a táblázatot. Valahol a honlapon is fent van, de ember legyen a talpán, aki rátalál.
Nekem az akváriumomhoz kellett, a medence egyenlőre egy 1m3-es téglalap alapú pancsoló. Az egy éves lányunk fog benne lubickolni; majd egyszer.
De egyenlőre csak az ölünkbe hullott pancsoló van meg. Esetleg egy 300l/h teljesítményű "szűrőcskét" tudok bevetni. A papírszűrőket nézegetem a neten. De 1m3-hez nem tudom mennyire létszükséglet, még a legkisebb is bőven sok. Vegyszereket még nem vettem. Úgy néztem, hazai kereskedő nem postázhat, így a webáruházak nagy része kilőve. Sparnál jobb ötletem egyenlőre nincs.
Találtam egy előszűrőst, de nem található benne magyar használati utasítás. Hasonló elven müködik mindegyik?
Univerzális termék, minden típusú kerti, földefeletti medencéhez csatlakoztatható puha- és merev falúhoz egyaránt
Homok szűrő rendszer segít fenntartani a kristálytiszta víz minőségét a medencében, az egész nyári szezonban
A víz egy durva előszűrőn halad át, amely felfogja a nagyobb szennyeződéseket
HAT szelepen keresztül jut el a szűrőtartályba a víz
Itt a víz átfolyik a homokon, majd megszabadul a szennyeződésektől
A víz vissza kerül a medencébe
Fel van szerelve egy durva előszűrő piszok, homok, konténer, hat szeleppel és (szűrés, tisztítás, le, vissza, mentesítés), nyomásmérővel
A csomag tartalmazza a szűkítő tömlőt 32/38 mm
Paraméterek
Átfolyó víz mennyisége: 4 m3 / óra
Teljesítmény: 250W / 50Hz
Max víz hőmérséklet: 35 C fok
Max Üzemi nyomás: 1.5 bar
Csomagolás: 70 x 46 x 33
Köszönöm az eddigi válaszaitokat, ugyanitt adnak homokot 3000.Ft-ért.
Várom a további véleményeteket erről a gépről. Vásárlói hozzászólásokat olvastam, de hosszútávú vélemény még nem igazán van, csupán a magyar használati utasítás hiányzik!
Nekem ilyen van, 120l/min motorral. Ha jól emlékszem egy éve vettem.
A szűrőben alul, ahol bejön a víz egyedi kialakítású, nem + jel alakú. Erre mondták itt többen, hogy kérdéses a hatásfoka. Nálam szépen tisztítja a vízet (~16-18 m3), nincs összehasonlítási alapom.
Viszont most vettem észre a motor külső burkolata a hütőbordák épp csak megérinthetők, forrók. Ez normális lehet?! Lehet vhogy megelőzni anagyobb bajt?
Sajnos a táblázatot nem tudtam betenni, de itt meg vannak adva a határértékek is. Érdekes,h pH-ra mást ír a körülöttünk lévő településekre, pedig egy csövön jön a víz...
Akár az is jó lehet. De a legjobb egy olyan lenne, amin egy mozdulattal be/ki tudom kapcsolni a keringetőt, a programozástól függetlenül. Elég nehezen hozzáférhető helyen van a dugalj, és kényelmetlen kihúzni/bedugni a csatit. Ezért gondoltam digitálisra.
Köszönöm szépen az adatokat, váriban lakunk, ezek szerint nem a tesztem rossz hanem tényleg ennyire magas a phja az ivó víznek. :S Nem tudom hogy lehet nevet beilleszteni :D Te hol szoktad venni a vegyszereket?
Én a sóskúti bányából hoztam, ott 841 forint a 0,5-1,2 -es homok 25 kg-os zsákban. Persze ezért el kell menni a bányába...
Láttam az egyik közepes budapesti tescoban, szerintem a nagy debreceniben is lesz! Szóval nézd meg ott szerintem. 3000.-ft körül volt a 25 kg-os zsák. Nem szégyenlősek!
A korábbi posztomra nem sokan reagáltak, pedig jó pár nyitott kérdést tettem fel... No sebaj.
Akkor ma dicsekszem egy kicsit...
Az Auchanban van ugyebár ez az akció:
Ma a törökbálinti excorában lelőttem az utolsó darab Intex 28001-et. 19990 - 20% = 15992.-Ft-ért. Ennyiért igazán nem hagyhattam ott, már a csövei is megérnek egy kisebb vagyont a fittingek miatt.
Ha beüzemeltem, teszek fel arról is fotókat majd. Remélem beválik, mert a hurrikán szemetét nem tudtam rendesen kiszedni a slagos venturis porszívóval. Vizet meg nem szívesen engedek le, így is magas lesz már a vízszámlám...
Egy apró megjegyzés: nagyon sok posztnál jó lenne, ha egy-egy képpel illusztrálnák azt, amiről beszélnek. Sokkal könnyebb lenne a megértése a magyarázatoknak...
Ha egy szűrőbe a gyártóműnél megadott mennyiségnél kevesebbet teszel, azzal rontod a szűrés hatásfokát, kevesebb szennyeződést fog kiszűrni a vékonyabb homokréteg. Kisebb medencéhez nem kevesebb homok kell, hanem kisebb szűrő
Szerintem az a baj ezekkel a nevenincs termékeknek,hogy attól függ mit fogsz ki.Még a nevesebb cuccnál is előfordul.Sokan vettünk itt anno (2010?) Bestway homokszűrőt.Mivel 9000 Ft volt akcióban a 9000-es név ragadt rá itt a fórumon.Talán 1-2 kívétel volt akinek nem
ment tönkre.(Én még mindíg nyüstölöm.Ha felújítható a szivattyú,akkor még maradni is fo egy darabig)
Szóval lutri szerintem.Hiába garanciás kb.3-4 hónapot használod.Mire a következő szezonban újra használod már ugrott a garancia.
Nem. A homok mennyisége ( a homokréteg vastagsága/felülete) a szivattyú teljesítményétől függ. Az előírttól eltérő mennyiségű homok ront a szűrőhatáson.
Szerintem ennyit simán megér. Alkatrész ellátást nem tudom, és éppen emiatt vettem shot szűrőt. Még ha jóval drágább is, de bevált típus, és van hozzá alkatrész ha kell.
Az, hogy bele lehet rakni egy szűrőbe x mennyiségű homokot, még nem jelenti azt, hogy bele is kell annyit rakni. A mérvadó az adatlapon feltüntetett homokmennyiség.
Túlszűrt víz nincs. A nagyobb fogyasztás nagyobb teljesítményt takar, de cserébe rövidebb ideig kell üzemeltetni. Ha nagyobbra cseréled a medencét, akkor is jó lesz hozzá. Ha meg tudod venni, vedd meg a nagyobbat.
Csatolok a gyulai víz paraméteriről két táblázatot (korábban az akváriumom miatt kértem a közüzemitől). A ph valóban 8 körül mozog. Kineda, (((hogyan lehet valakit "belinkelni" a szövegbe?))) van - nem medencés - csepegtetős ph és keménység tesztem, ha esetleg össze szeretnéd vetni az eredményeket. A Galbácskertben a tesztjeim szerint a ph: 7.6, a KH: 8,5nk, GH: 6,5nk.
Végül is mindegy, savazd. A flakonra ráírtat el ne hidd, pláne, ha teszkós szarságot veszel, arra eleve 5-15% van ráírva, mérd le előtte, önts bele 1-2 decit a savból, mérd megint, a különbségből ki tudod számolni, hogy ABBÓL a flakonból mennyi kell a medibe, hogy az az egészséges7,2-7,4 pH legyen.
Lehet pH mínusszal is levinni, de a pénztárcád bánja, mert a pH mínus nem viszi le a TA szintet, és amíg az magas, mindig fel fog mászni a pH.
Savazással jóval olcsóbb, és egy idő után beáll a TA, és utána már stabil lesz a ph is.
A pelyhesítő nem azonnal fejti ki a hatását, hanem pár óra múlva. Lehet köröket mászkálni ugyan úgy. Amikor kiszippantottad a nagyobb koszokat, pár óra múlva elkezd a medence alján lerakódni finom szemcséjű kosz, egyidejűleg átlátszóbb lesz a víz.
Én sem találtam még stabilizálatlan klórt. Én is a stabilizált granulátummal sokkolok. Az idén még egyszer sem sokkoltam. Majd a nyaralás előtt.
-Ha mindig felmászik a pH, akkor muszáj sósavazni, vagy ha van türelmem, játszhatok azzal, hogy mindig lenyomom pH mínusszal, amikor már magas (esetemben kb. hetente)? Egyelőre az utóbbit csinálom, és talán nem tökéletes a víz, de látszatra nem is ment tönkre, kicsit opálos.
-A pelyhesítés közben/után lehet olyat csinálni, mint a sima porszívózásnál, hogy megyek pár kört, és középen összegyűlik a dzsuva? (Nincs rendes porszívóm, egy sima feles slaggal szívom az alját a medencének. Ez a jól látható finom pornál picit pepecs munka, de nem vész, és jól működik. Nem tudom, hogy a pelyhesítésnél is működhet-e ez a maszek megoldás.)
-Van többféle klórtabblettám és -granulátumom, de végignéztem, és mindegyik cianurátos, azaz stabilizált, ha jól értem. Ha sokkolásra is ilyet használok, az gond? Vagy arra inkább stabilizálatlan kéne? Mekkora hiba ez, muszáj korrigálni? Szerintem pld. a Bauhausban talán nem is árulnak stabilizáltatlan klórt.
Aki használ DPD1 reagens tablettát, ajánlom neki ezt a helyet. Én is most vettem. 250 db-ot adnak 3852 FT-ért 15,4 Ft darabja. Ennyire olcsón sehol nem kapni. De még postával együtt is 5282 Ft, így is csak 21,1 Ft darabja. Nincs nekik raktáron, de pár nap alatt beszerzik.
pár napra eltűntem... Mielőtt elmentem, kicsit felsokkoltam a vizet 20-30gdgk klórgranulátummal. A szivattyú ment 2-4 órát / nap. és szép tiszta a víz.
Megjött a PH mérő is, amit innen vettem Janitól! a Sárga ATC. este próbáltam, hogy belenyomtam a medencébe.. 7,6 és 8,1 között ugrált. Lehet, hogy úgy érdemesebb és pontosabb, ha egy pohárba veszek ki vizet, és abban mérem?
Viszont, amiért írok, hogy van egy Bestway homokszűrőm!
Ránézésre olyan, mint a Shott cégé.. Bár lehet hogy ez ugyan az... Nem mai darab... 170w de az nincs rajta hogy hány köbmétert mozgat meg óránként...
De gondolom az idő múlásával öregszik a műanyag, és a csatlakozó hollandik elég tré állapotban vannak! Néztem , próbáltam vizes szerelvényekkel helyettesíteni, de nem találtam hozzá hasonló menetet! Esetleg valaki tudja, hogy ilyen hollandi kell rá? vagy hol lehet értelmes áron kapni?
Sziasztok! Újra én :) A teszt elvileg tényleg jó, sok kisérletezést követően arra jutottam, hogy tényleg magas a ph nálunk (Dél Magyarország, Gyula) 8.1 körül lehet, gondolkodom hogy megkérdem a víz ügyeseket.
Üdv! Szeretnék egy ilyen csodazsákot készíteni. A kérdésem az lenne hol lehet kapni alapanyagot hozzá, illetve pontosan mit is kellene vennem? Miskolc ,Nyíregyháza ,Debrecen környéken mozgok, itt valahol lehet kapni?? SOS!
Csak volt. Az első medencémnél kerti szivattyú volt, plusz egy ilyen szűrő, de a betét be volt tekerve 2-3 réteg vileda-val. Tovább bírta az elkoszolódást, mert nagyobb lett a szűrőfelület, és hatékonyabb is volt. Asszem 1 évig csináltam így.
Na meg még ez mára ha valaki nem akar foglalkozni saját maga a zsákkal akkor már készen is lehet kapni igaz van ára de minek nem .Ja és nem én csinálom most találtam :)http://www.safedip.com/aboutus.php
Az a befúvó több részből áll.Elvileg nálad is.Az első elem,golyó rögzítő.Ha leveszed ki lehet venni a befúvó golyót.Aztán van egy közcsavar.Ha azt is kiveszed (kitekerhető egyben az egész egyébként) máris belső menetes.
Ezt találtam, ezt írtad nekem (többek között) : Ugyan ezt tapasztaltam idén a kefés porszívófejjel.Eddig a homokszűrő szűrés állásban csináltam.Hiába tettem rá, alig mozdult,nem hogy felszívja.Aztán leeresztő fejállásra tettem a homokszűrőt.Így a másik csövön tolja ki,nem a befúvón.A csövet belógatom a medencébe és rárakom a "csodazsákot".Így szív mint állat és szűrve megy vissza a víz is.
Ezt én úgy értem, hogy nem a befuvőcsőre tetted a zsákot, hanem a " 3. lyukra" ahonnak a visszamosatás, nachspülen és waste távozik a szürőből, nem?
De ugye én a befúvóra szeretném ráeszkábálni a zsákot - így a keringetés funkcióval tudnék porszívozni (+alapból is rátenném időnként)
A képeket itt köszi, nem teljesen tudom értelmezni... :(
Nekem a befuvónál egy külső menet van, ha jól látom a te képeden belső menettel kezdődik (?)
Vettem forgatható porszívófejet.Alumínium nyél,gégecső.Hát még nem sikerült vele felszedni semmit.Helyette vissza a tutihoz.Felkefélem az alját,majd forgatás.Kosz középen egy kupacba.Szkimmerbe bele a tányérja, azon gégecső+2m pvc 32-es cső.Így a szélén állva simán kirántom a közepéről az egészet 5 perc alatt.Porszívófej kuka.
Mindössze egy kis melegragasztó a rögzítés. A megemelésre pedig valami kefeszerű kell. Esetleg három gumiláb. A lényeg hogy elférjen a legnagyobb szennyeződés. Ha túl közel van az aljához, akkor a víz nem tud alatta elfolyni.
Igen arra én is rájöttem, hogy ha bekacsolom akkor egy picivel jobb, de ez még nem volt a teljes megoldás :). És hogy emeled meg? Ehhez akkor 4,5m kell valami erősebb fából :)
Én a golyón levő lyukat bővítettem, hogy beleférjen a lehetséges legnagyobb könyök.
Ha jár a homokszűrő/keringető, akkor a kosz középre sodródik. A szennyvízszivattyút picit meg kell emelni, mint a szárazföldi porszívófejet padló takarításakor a kefével. Egyszerre járjon a két szivattyú.
A vihar után ma végre volt időm kicsit rendbe rakni a medencét és elvégezni pár fejlesztést:
-Én is "lerángattam az asszony harisnyáját" és felhúztam a szkimmer szűrőjére.
Egyelőre nem tudom eldönteni, hogy jó-e így, ugyanis alul kilyukadt üzem közben. Most vagy a szkimmer "oldaláról" ( a fehér ház és a kék perem között) is szív vizet, mert az "üstjében" is volt szemét, amikor szétszedtem, vagy a lyukon ment át a cucc. Holnap újra próbálkozom, de érdekel, hogy kinek van ilyen tapasztalata.
-Beüzemeltem az új 6 m3-es intex 28646 homokszűrőt. 0,5-1,2-es homokot hoztam a sóskúti bányából, az került bele. Nagyon "fasza" !
Könnyű az összeszerelése, az útmutató végig visz mindenen.
Viszont a gyári kávédarálónál már tapasztalt jelenséget tapasztaltam még erősebben, a medencébe bekötő csatlakozásoknál a cső súlya úgy elforgatja a csatlakozásokat, hogy az egyrészt már aggasztó, másrészt a becsatlakozásnál gejzírt csinál a medencében. Ezt a korábbi módszerrel oldottam meg, erős kötéllel kikötöttem két irányba:
Másnál is jelentkezik ez? Hogyan oldjátok meg?
-Végül a legviccesebb probléma, ami már a kezdetek óta fennáll, de mostanra sikerült megnyugtatóan "megoldanom":
A gyári Intex csővázas medencére feltéve a gyári Intex szkimmert egy komoly probléma adódott: a két leszorító nem tarja meg a szerkezetet, a felhajtóerő elforgatta folyamatosan az egész szkimmert és levegőt kezdet szívni (már a kávédaráló is).
Egy elhasználódott bőr munkáskesztyű lett a megoldás, ezt megfelelően hajtogatva alá, jelenleg áll, mint Katiban a gyerek. Kérdés meddig..
Mikor medencézni kezdtem, azt mondták az akkori nagyok, hogy ilyen szűrőt nyomóagra tegyek, mert az a szivattyú halála, ha nem tud szívni. Ez pedig akkor van, ha a szűrő elkoszolódik.
Így nyomóagra tettem, de itt is érvényes az, ha koszolódik, leesik a nyomás.
Mivel baromira nem érdekes jelenleg, hogy BW medencére hogy lehet rádugni az Intex szkimmert inkább koncentráljunk arra, hogy az utóbbinak ezexerint akkor 38-as és gondolom oldható a tányér-cső csatlakozási pontja. EZ a fontos infó nekem. köszönöm.
"Y" elágazóval van bekötve a vízmelegítő és a vízforgató nekem. 32-es PVC 'Y' elágazót tettem a a medence mindkét külső csatlakozójára és így hol a melegítőt hol a vízforgatót használom,szerelés nélkül.
Szia Intex skimmerem van Bestway medencéhez.A medence csatlakozója 32-es az intex skimmeré 38. Ezért 32-es PVC csőből csináltam egy csatlakozót minimális szigetelő szalag felhasználásával. Az Intex dobozában lévő anya nem jó a B W csatlakozójára.
Az előző medencém fehér-kék mintás volt.Azon nem volt látható amia mostani kék fólián.Az elpárolgott víz után fehér csík körbe, ami nem is akar lejönni.Ez most klór kicsapódva,vagy vízkő?
igazából bőven megforgatja a vizet így is, bár nem kétlem, hogy a kicsi vízforgató lefojtja némileg. valójában arra kérek tanácsot, hogy ki hogyan kötötötte be a vízmelegítőjét. kössem párhuzamosan? nem látok ehhez gyári Y elosztókat váltócsappal. akkor viszont ti hogy szereltétek? Gondolom a kávédaráló hamarabb fog kinyiffanni a túlzott terheléstől így.
Valamelyikünk félreérti a másikat. A porszívó fejre rádugható a 32-es és a 38-as cső is. A szkimmernél a leírásban ez van: "Intex belső bekötő csőve 38mm-es és csavaros csatlakozású", amiből én arra következtetek, hogy ha veszek egy 3m-es 38-as csövet, akkor a felcsavarozható tányérnál lehúzva a szkimmer rövidke feltehetőleg 38-as csövét és bedugva a 3m-es 38-as cső egyik végét, akkor tudok porszívózni. tehát TERMÉSZETESEN nem a szkimmer rövidke csövével akarok porszívózni. A kérdés tehát: a szkimmerhez adott medence belső csatlakozásra felcsavarható kék "tányér" az ugyan olyan, mint amit porszívózáshoz ajánlanak, csak nem 32-es, hanem 38-as? mert akkor NEM 32-es csövet veszek 3 métert és egy 32-es tányért, hanem megveszem a szkimmert és porszívózáskor csak lehúzom szkimmer csövét a medencefali "tányér" csatlakozóról és rádugok egy 38-as hosszú csövet. tányérokat nem akarok fel-le csavarozgatni, ezért szeretném tudni attól, aki ismeri ezt a szkimmert, hogy
1. használható-e? érdemes-e megvenni?
2. szabvány 38-as a csatlakozása?
Természetesen tudom, hogy a 32-es cső nem jó a 38-s csatlakozóra és fordítva.
Írtad,hogy egy papírszűrőst tennél előszűrőnek.Nos ezen elgondolkoztam már Én is,de annak hiába 32-es a csőcsatlakozója a szívócsonk belül leszűkül egy kb.13x13mm-es négyzet alakú átmenetre.Hiába bír a homokszűrő 4 m3 vizet átforgatni óránként ezen át nem megy annyi.Szerintem,de lehet rosszul gondolom.
Aplikáltam egy kicsi csodazsákot a szkimmer kosara köré.Kíváncsi vagyok lesz-e látható változás,illetve a porszívózás egyszerűbb lesz-e így.Mivel edig cirkuláció állásban porszívóztam és a befúvóra kellett átszerelnem egy csodazsákot kpe csővel.Ha így is jó lesz ezt nem kellene cserélgetnem.
Nem tudod használni a szkimmer csatlakozófejet porszívóhoz, és a porszívó fejet sem a szkimmerhez. Mert a porszívóba menő gégecső is a porszívós csatlakozó méret, vastag hozzá a szkimmer gégecsöve, és nagyon rövid is. Illetve magára a szkimmerre se tudnád ráhúzni a porszívó vékonyabb gégecsövét, mivel a szkimmer kimenője vastagabb gégecső méret...
Köszönöm, de a nagyobbik kérdés nem az volt, hogy hol vegyem meg, hanem hogy jó-e nekem. Sajnos egyáltalán nem gyorsabb és pláne nem olcsóbb, ugyanis én hévízen lakom, legközelebbi auchan meg székesfehérváron van.
...vagy hogy a kettőt ne cseréljük fel egymással? Kicsit elbizonytalanodtam.
Megnézem, hátha megvan még a papírja, mert a folyadék az bazi drága, vettem tablettákat, ugyanabban használom, mert amikor még volt folyadék, összehasonlítottam a kapott eredményeket és jónak találtam.
nekem is az a mechanikus kerekes van! Amikor megvettem, arra gondoltam, hogy addig jó lesz, amíg veszek egy C-síneset, de aztán azóta működik, de úgy, hogy 2008-ban kiraktam, azóta kint van télen-nyáron.
Ez az Intex szkimmer, amit belinkeltél, itt 4.400.-Ft, az Auchanban 4900.-Ft. körül van, ebből még azt hiszem lejön most 20%, ha él még az akció.
Csak a neten a legalacsonyabb szállítási díj 990.-Ft. (az oldalon olvastam, amit belinkeltél), és még várnod is kell rá, amíg kiszállítják. Csak azért írok, hogy esetleg gyorsabb, olcsóbb is, ha elmész az Auchanba megvenni.
ugyanúgy, mint most te meg én a szűrést. Megfelelően biztonságos hálózati táplálással ellátott készülékkel. Én a munkámból kifolyólag elektromossággal foglalkozom (ha nem is direktben mindig), dolgoztam áramszolgáltatónál is elég sokat, és bizton állíthatom, ami nyilvánosságra került elektromos baleset, azok közül szinte a nullával egyenlő mértékben volt az, ami nem házi szerelésű, ekecseléssel megbolondított készülék miatt történt.
Van nekem egy világverően okos medencés haver - mondjuk nagyon rég találkoztam vele - voltam is őszentségével egy-két tényleg gyárira kialakítottnál, sehol nem használtak mást, mint te meg én, csak bonyolultabb volt. Az automata működtetési roló sem volt más. Mondjuk ott a motor vízfelszín felett volt, csak a hajtás ment a víz alá...
Ha nagyon félsz - és ezt jól teszed - vegyél tényleg egy leválasztó trafót, vagy tekercseltess egyet, ha van ismerős.
Köszi! Ezt az előszűrőt néztem én is, de ennek milyen a csatlakozója? én a normál 32-es csövekkel dugtam a medit rá a szűrőre. Ehhez milyen kell? csőcsonkokat nem akarok ragasztgatni. A gravitációs porszívózás volt eddig a megoldás nálam is. lassú, pazarolja a vizet (a kis szívóerő miatt) és az időmet. Az általam leírt megoldás a homokszűrőmmel tökéletes, nem lapítja össze a jobbfajta csövet, csak a szkimmer miatt kérdeztem, hogy annak a tányérja alkalmas-e rá, mert akkor 32-es cső helyett veszek 38-asat ,már ha jól néztem, hogy annak 38-as a csatakozója.
A szivárgáskereső hab meg kb 10 sec alatt rászárad a felületre. a lyukas medencém már farakást takarja, de a habotodaadtam a kolléganőmnek, most ő szenved vele.
Porszívózásnál én nem használom a szivattyút, csak simán 3/4-es slaggal a gravitációt. Próbáltam bedugni a szívóágra a slagot, de összelapította a szívóerő. :-)
A szivárgás keresőt rá kell fújni a peremre, és ahol lyuk van, ott elkezd buborékot ereszteni. Szerintem ezt a szezon elején érdemes megtenni, mert bele fog menni a vízbe az anyag, és habozni fog a víz. :-)
Rengeteget tanultam tőletek a fórum és a "gyűjtőoldal" alapos tanulmányozásával. 3 év alatt sikerült eljutnom oda, hogy a medencém folyamatosan tiszta és algamentes. Leírnám pár tapasztalatomat és kérdésemet, ha nem bánjátok.
Jelenlegi felszerelésem:
- Intex 305x75 puha falú medi. Korábban 366x90-es Bestway volt, 2+1 szezont használtam, RIP.
A medence belső csatlakozásaira intex "porszívó-csonkot" raktam, a porszívózáshoz és a befúváshoz könyök idom felszereléséhez. A csatlakozások sorrendje: medence-papírszűrős bestway vízforgató betét nélkül-homokszűrő-szolár szőnyeg-sóbontó-medence.
Időzítővel keringetem napsütéses időben a vizet a kávédarálóval, szép komótos tempóban, de majdnem folyamatosan. Jó időben 1 nap alatt felmelegíti a vizet 30 fok köré/fölé. Napi 2-3 órára meg átkapcsolok a homokszűrőre, ami a befúvóra rakott könyök idomon keresztül meg is forgatja a mediben a vizet. ilyenkor dolgozik a sóbontó is. Kb. hetente csinálok visszamosást, 1-2 naponta porszívózom a szmötyit.
Úszó adagolóban minimális kombi tabletta, inkább a sóbontó dolgozik. A medencébe kb. 4 Kg/m3 sót raktam, amitől igen kellemes, selymes is lett a víz. A sóbontót idén szezon elején ecetes vízzel vízkőtelenítettem, azóta teszi a dolgát. Még ha magas is a klórszint, nem marja a bőrömet annyira, mint ha a tablettát adagolom túl. Szezon elején nagyon szépen be tudom állítani 1-1,5 liter sósavval a ph-t, esetleg most a tegnapi vihar és eső után ment 1-2 tizedet feljebb, de még nem igényel beavatkozást.
A korábbi Bestway medence a lufinál elkezdett ereszteni a második szezonban, a harmadikban meg már 1 óra alatt leeresztett, nem találtuk meg a lyukat, szenvedés volt. Idén vettem egy nagyon akciós kisebb Intexet előszezonban. Az Intexnek jobbnak találom a felfújható részét, van is benne valami "merevítő szál". A belső oldalra felcsavarozható csatlakozós tányér miatt sokkal könnyebb a porszívó és a könyök rákötése, mint a Bestway esetében. A munkatársam 2 m3/h teljesítményű intex papírszűrőse egy kicsit kevés a porszívózáshoz, de azért működik, az én homokszűrőm bőven elég. Amúgy a közepes-nagy méretű lufis medinek nem látom értelmét. úszni egyikben sem lehet, henyélni meg a legkisebb 244x76-os is elég. amíg csak a belefetrengés a cél, addig nincs értelme magára a medencére többet költeni, pár év alatt úgy néz ki mind tönkre megy. nekem az új 305x76-os intex kb 7000-be került, ugyanis a szűrőjét eladtam bontatlanul. ennyit meg akár évente hajlandó vagyok rákölteni.
Alapvetően elégedett vagyok a ráfordított idő/medence tisztaság aránnyal.
Alá közepesen vastag műfüvet raktam alátét fóliára. kellemesen puha, nem nyomja össze a víz mint a polifoamot, nem nő át rajta a gaz és nem ment még tönkre, ez a 3. szezonja. nekem bevált. Korábban próbálkoztam saját készítésű napkollektorral, de komoly konstrukciós hibákba futottam bele, rövid működés után tönkrement, ugyhogy vettem egy szolár kapilláris szőnyeget, ez most teszi a dolgát rendesen.
pár kérdésem azért akadna:
- lehet-e a homokszűrőmhöz valami előszűrőt venni? a homokot azért a nagyobb dzsuváktól, bogaraktól kímélném. Vagy használjam a bestway papírszűrőst "előszűrőnek"?
Jól látom, hogy ehhez is hasonló belső csatlakozócsonkot adnak, mint amit a porszívózáshoz használok, csak ez 38 mm-es? ebben az esetben ha veszek 3 m 38-as csövet, akkor ezzel a "tányérral" is tudok majd porszívózni gondolom, csak lehúzom a szkimmer csövét és bedugom a porszívóét. Vagy más javaslat?
- vettem egy ilyen szivárgáskeresőt. mit kell vele csináljak? valami hab jön belőle:
- érdemes lenne esetleg a két szűrőt inkább párhuzamosan kötni? ez újabb beruházás és igazából a ha a kis kávédaráló beszarik a terheléstől legfeljebb veszek másikat, szerintem.
Tehát szerintem elektromos biztonság tekintetében nem sok különbség van egy búvárszivattyú és egy homokszűrővel ellátott szivattyú között.
Ez így nem feltétlenül igaz. Több száz keringtetőszivattyút terveztem már be, de még egyiknél nem hallottam arról, hogy a motor a medencevíztől zárlatos lett volna, viszont a merülő szennyvíz szivattyúknál ez jó néhány esetben előfordult Igaz, ezek a szivattyúk jobb minőségűek (Wilo, Grundfos, Astralpool), az olcsóbbakkal nincs tapasztalatom
Na kérem szépen, szétszedtem a tartályt. Eredmény = semmit nem találtam viszont már alig szörcsög, de ennyi hangja mindig is volt. Megszenvedtem, cserébe egy halom kosz is kijött.
Megnéztem a rajzot, több ilyen hibát nem vétek, köszönöm a segítséget!
Van mikor a konnektoros fi relém leold magától. Vagy érzékeny vagy áramingadozás/ kimaradás okozhatja. Volt régebben vita erről, hogy mi van akkor, ha elutaztok több napra, a medence meg véletlenül levágja a ház reléjét.
"fi relét és időkapcsolót hol keressek? Bármelyik barkácsáruházban, vagy hiperben is van?
Olvastam a "könyököt" a honlapon, az neked van? Azt hol vegyem meg?"
Fi relé: igen, barkácsáruházban vannak. A fi relé olyan legyen, mint a honlapon, konnektorba kell dugni, abba pedig az időkapcsolót. Lesz rajta két gomb, az egyik a teszt, a másik a bekapcsológomb. Ennyi, nem kell villanyász. Kb 2500-3000 ft, életet ment(het).
Időkapcsoló: Nekem mechanikus van, olcsó ( 800 ft körül van)...asszem a honlapon is van kép, de mindkét terméket a google-ban megtalálod. Vehetsz időkapcsolót digitálist is, de minek...
Könyök: van két könyököm.... vicc volt. Van könyököm, de mostanában nincs felrakva. Múltkor leesett, azóta nem raktam vissza. Meg kellene mérni vagy nézni, milyen a befúvód és mit lehet rárakni. Az én 90'-os könyököm egy szürke pvc könyök, amit a vízszerelési boltban 100-200 ft-ért adnak. Csak tudni kell a méretet, hogy a befúvódba mekkorát lehet passzosan beledugni. Ha nem is lesz passzos, szigetelőszalaggal 1-2-3 kört tekersz rá és úgy már jó lesz....
Homokszűrő: egyszer vegyél egy jobbat, mert utána évekig nézheted... Ez olyan, mint a trabant, és a mercedes, mindkettő elvisz, de...
Shott 5-6m3/ h, előszűrővel, a szivattyú 400W alatt ne legyen.
Csőcsatlakozási méretek: gondolom 32 mm-es medencecsonkok vannak a medencén, olyan szűrőt ( nagy teljesítményűt ) nehogy vásárolj, amit le kell szűkíteni, mert akkor ugyanott leszel.
Ha esetleg egy rászánt összeget írnál, találnánk, ajánlanánk...
Nem baj, ha nincs rá két táskányi pénzed, nekem például idén nem jött össze egy normális medencére való, legfeljebb lebeszélünk vagy rábeszélünk, hogy ne kapkodd el a vásárlást. Ennyi.
A kollégámat lebeszéltem a medencéről, mert ő úgy gondolta, hogy megveszi és élvezik a kristálytiszta vizet. Azután közöltem vele, hogy vegyszerek, normális szűrő, esetleg lámpa, betonozás stb... még vagy 100 eft, akkor feladta. De ez az igazság...
És tényleg 4 csepp. Nem tudom akkor, de én nem tartom valószínűnek azt, hogy 8 feletti lenne a csapvized.
Azt nem tudom, hogy ebbe is beleírták-e, hogy a mérés után az elszíneződött folyadékot nehogy beleöntsd a medibe! Aszzem azért - emlékeim szerint - mert meghamisíthatja a következő méréseket.
Kérek egy óriás szívószálat, és egy napernyőt a fejem fölé, és megvagyunk. Ja még egy szőke is jöhet! Amíg az asszony el nem olvassa ezt a hozzászólást. :-)
He-he!A múltkor írtam,hogy feladva elveim,hosszú idő óta mértem egyet.Ugyan ilyet használtam.Ph=olyan narancs-piris lett ami nincs a kontrollskálán, a klór teljesen átlátszó színtelen.Kidobtam.Nem mérek azóta sem.
Volt még építkezésből egy hidroforom, arra tettem a 2 db 10" szűrőt, most azzal szűrök.
Az átlátszó csövön szívja a szivattyú át a két szűrőn, az első 80 mikonos, a második 20 mikronos, a szivattyú tetején jön ki zöld slagon és megy vissza a medencébe ahol rá van erősítve a végére az 5 mikronos csodazsák. Az első szűrőn fennakad a nagyja, ezt 4-5 naponta takarítani kell.
Az egész hátránya, hogy mivel nem inox szivattyú, így 1 nap múlva már rozsdás lesz benne a víz, tehát indításkor kb. egy vödör víz pocsékba megy mire feltisztul. Majd ha látok olcsó inox szivattyút lehet, hogy lecserélem.
A homokszűrős hordóba cmi c-scp 400 szivattyút raktam.
Nem lebeszélni akarlak, de szerintem a kék hordó is gyenge lenne, nekem is van, megnyomkodtam egymás mellett mindkettőt - kéket és az átlátszó hordót is - és a kék nem sokkal erősebb.
Ha tudsz szerezni pl. 30-40 cm vastag KGE csőből egy darabot meg a két végére sapkát, abból már strapabíróra meg lehetne építeni.
Nekem is volt cseppentős, nekem tetszett is, de nekem nem 4 cseppet kellett, igaz, más gyártmány is lehetett. 10-re emlékezem, de ez nem biztos, de tuti nem 4. Mondjuk nekem két sárga meg egy barna (?) fiola volt, amiben a teszt reagensek voltak.
Tehát szerintem elektromos biztonság tekintetében nem sok különbség van egy búvárszivattyú és egy homokszűrővel ellátott szivattyú között.
A lámpák esetében viszonylag olcsón és könnyen megvalósítható a kisfeszültségű működtetés, ellenben a motoréval.
Persze ez olyan kérdés, ha én búvárszivattyúval oldanám meg a keringetést, én akkor is kivenném a fürdés ideje alatt a mediből, ha elemről menne.
A logika is azt mondatja, hogy amit lehet, azt akadályozzuk meg (hiba, balesetforrás), de amit meg nem, azt biztosítsuk túl, de van egy nagyon is gyakorlati logika, amit a biztosítók is követnek. Jelesül az, hogy SOHA nem a lehetséges legrosszabbra készülnek, hanem a szóba jöhető legrosszabbra, átlagban. Tehát ha egy folyóra gátat kell építeni és finanszírozni, akkor nem a 100 évenkénti legmagasabbra tervezik a magasságát, hanem a 100 évenként átlag áradásra. Lehetne méterrel magasabbra is, mint az addig mért legmagasabb, csak az anyagilag nem kifizetődő, ergo olcsóbb 100 évente egyszer a legmagasabbat kifizetni, mintsem azt megépíteni és azt üzemeltetni.
Tehát vissza a medihez, leválasztó meg kisfeszültség meg ÉV-relé, sőt az áramtalanítás, de van normális és működő is, ami korrekt, biztos olcsó (relatíve). Nekem (megnéztem 2008-as a medim) SOHA nem kapcsolt le az ÉV relém, igaz, egyszer pottyan ami esik.
Na de én nem átallok évente-kétévente elhívni a mérésügyi tesót, aki hozza a műszerét és megméri az ÉV-t nem pedig a tesztgombra hagyatkozom.
Hát, így gondolom én ezt.
De lehet, hogy rosszul, akkor bocsi.
..
Ehhez a szűrőhöz kell 250 W-nyi teljesítmény. Hogy ez a felvett vagy a tengelyen mért nem tudom, de szerintem a felvett, majd egyszer ha unatkozom megmérem. Ezt 12 V-on 20A egyenáram, azért ezt egyenirányítani... Nem volt olcsó megoldás szerintem.
Mindig is hülyék voltak a jenkik, ezt régóta tudom.
Valaki tudna válaszolni arra kérdésemre hogy, ma jött meg a csepegtetős ph klór tesztem feltöltöttem a medencét és rá mértem, a skála szerint a nem mérhető tartományba van. A sima csapviznek 8 nál magasabb phja lenne? Köszi a segítséget!
A visszamosatás működött, azzal nem volt gond, még úgy is, hogy semmi előszűrő nem volt, ma már biztosan tennék elé meg utána egy 80 mikronos szűrőt. Utána azért mert kicsit homokolt.
szennyvíz szivattyú azt hiszem membrános, ezek nem szorulnak meg, nem égnek le tudtommal.
Igazából mióta vettem egy m2 csodazsákot, azóta nem látom szükségét a homokszűrőnek.
Végül is ez is egy megoldás ...csak adódik egy másik probléma ,mégpedig az hogy, mit csinálsz ha már majd nagyon sok szemét lesz a hordódban levő szűrőhomok tetején? Visszamosni nem fogod tudni !
Ezeken a csöveken egy 400W -os motort megfojtasz !
Egy gyári homokszűrőn amin kb400W-os motor van ,és 38/40-as csonk azok tudnak 10m3/h-t
Bocs, pontosítok: a medencevízzel üzemszerűen érintkező berendezésekre (nemcsak szivattyúk, hanem pl. medencevilágítás) vonatkozik. Az EV relé pedig bizony mindig kell! A régebbi (?) amerikai, illetve Shott szkimmereknél a szivattyú a szkimmerbe volt beépítve, és 12 voltos volt
Vihar utáni magányában pihen a medence... A kép átverős... a takarófóliát ugyanis leszedte a július 8-i hurrikán. De hősiesen visszaraktam utána. Persze telement "szeméttel", amit nagyrészt kiszedtem, a többit, majd, ha jó idő lesz. 30 fokról 25-re hűlt vissza eddig...
Fi relé van a házban, de biztosra megyek, a medence használatakor áramtalanítva van a medencével kapcsolatos minden elektromos berendezés. Konkrétan a szivattyú mindig ki van húzva pancsoláskor, addig bele sem megyünk.
Az ötlet zseniális, csak elektromos vagy biztonságtechnikai szakember meg ne lássa! (a medencéknél a medencevízzel érintkező berendezések -az áramütés miatt- max 12 voltos feszültséggel működhetnek)
Ez egy 30 liter körüli hordó volt, zöld cső végén volt a medence porszívó, ott szívta be a koszos vizet.
-400 w-os szenyvíz búvár beleállítva a hordóba, csonkról slagdarab rákötve a tartályfedél egyik csonkjára a képen az átlátszó cső, itt jön ki a tiszta víz.
-szivattyú körberakva egy vödör mosott kulé kaviccsal
-kavics leterítve 2-3 réteg műanyag rasel háló csíkkal, vagy jó geotextil is
-rápakolva 2-3 cm vastag 0,5-1 cm-es gyöngykavics
-ismét rasel háló réteg
-építkezésből maradt szitált sóder ki sósavazva, jó párszor átmosatva, ebből olyan 15 liter.
-ismét rasel háló lazán beletömködve
-egy virágcserép, hogy a bejövő vízsugár abba érkezzen, ne mossa szét a homokot
-feltöltés vízzel
működése egyszerű:
-beindul a búvár és elkezdi lökni vissza a medencébe a tiszta vizet
-tartály felső részében vákuum keletkezik, a másik csonkon itt szívja be a medencébe lógatott slagon a vizet, amely átszívódik a homokrétegen majd a búvár visszalöki a medencébe
-fontos a jó tömítés, hogy ne szívjon fals levegőt a fedőnél
Maga az elv működött, de hosszú távon gyengének bizonyult a hordó, minden működésnél kicsit behorpadt, az idény végére a nap is rideggé tette a műanyagot, aztán egyszer elfáradt, berepedt.
Ha van elfekvőben strapabíró tartály, és kisebb szennyvíz búvár, akkor könnyen megépíthető.
Évekig én is először szépen feloldottam egy vödör vízben a savat, és úgy bele a vízbe, most meg már bele locsolom a szélén töményen, elkeverem, aztán annyi. Természetesen a vegyszerek a legmagasabb polcon vannak, a gyerekek miatt.
Nekem többször is belevegősödött, de pár perc után kidolgozta a levegőt. Próbáld meg a szelepet állítani, lehet, hogy nem ugrott valami a helyére.
Azt viszont nem értem, hogy felejthetted ott a visszarendeződésen. Nekem ugyanis a visszarendeződésnél ugyan úgy kifelé jön a víz mint a visszamosatásnál. 10 perc után fele víz eltűnt volna a medencéből.
Egyreszt gyerek ne csinalja, masreszt aki egy medencebe nem tud beleonteni flakonbol par decit ugy, hogy egy 20%-os sav kart ne csinaljon, (nemtud kulonben sem, ha csak nemdirektben a szemebevagy a szajaba nem locsolja) amkor az se autot ne vezessen, ne biciklizzen, kest se hasznaljon, meg hat arammal mukodot sehasznaljon.
Tudom, az en bajom, hogy bent ulom a pocsolyaban es ugy mosom savba martott szivaccsal a medi oldalat a vizvonalnal, ne is utanozzon senki, de ez olyan dolog szerintem, hogy elmeletben veszelyes, valojan es gyakorlatban pedig semennyire.
De a nyomatek miatt meg egyszer: aki 20%-os sosavval kart tud tenni barmiben is, az menjen kozcurdobe ey remenykedjen, hohy a medencemeyter nem baszott el semmi.
Mondom ezt asszem 5 evnyi medence uzemeltetes utan.
Homokszűrő kérdés: többször visszamosattam már idén (heti 1-2 alakalommal), de a mostani esetben ott felejtettem visszarendezés funkción vagy 10 percig véletlen. Most a szelepnél/homoktartálynál szörcsögő/levegős hangot hallok.
Mert a hypoklorit, a kénsav, a sósav veszélyes anyag, és a kézzel történő adagolásból már számtalan baleset származott. Minden vegyszerszivattyún van mennyiségszabályozási lehetőség, tehát lehet nagyobb mennyiséget szállítani vele
Igen, mert az egyik tévedett 4x-eset az 50ml-rel (kettővel osztott a kettővel szorzás helyett), a másik meg 10x-eset az 1m3-rel.
Én úgy tudom, hogy a 30%-osra igaz az, hogy 100ml sav per 10m3 víz okoz 0.1pH csökkenést. Így használom, és eddig nem ért meglepetés, óramű pontossággal működött.. :)
De majd ha akarnak, megerősítenek vagy megcáfolnak a hozzáértők.
Én a fent linkelt szentírásban azt olvastam, hogy a TA-hoz csak akkor nyúlj, ha gondod van a pH-val, úgyhogy én nem sósavazok, amíg nincs gondom a ph-val... :)
A 38ezres intersparos szinte ugyanez, csak nincs benne előszűrő.
Amúgy érdekes, 13 liter homokot írtak hozzá, de simán belement a 20 liternyi és még így is valahol 2/3- és 3/4 között van a tartály töltöttsége. Jó így.
Még megpróbálok utánakérdezni, hogy lesz-e ezzel gond, mert 2 ismerősöm is dicsérte az Intexet, de a Bestwayre ők is mondták, hogy az nem olyan jó, meg gond volt a csatlakozással. Az egyiküknek ilyen van - csak kisebb teljesítményű - 5 éve, és nincs vele baja. Még utánaolvasok. Köszi!