Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
A mai kirándulás eredménye: barna porhanyósgomba nyári laska harkály tintagomba rengeteg fiatal tövisalja gomba fattyú kucsmagomba sárgatönkű kígyógomba ízletes csiperke sereges tintagomba májusi pereszke És ami lényeges, virágzik az agárkosbor, a sárga csalán és a későn ébredő kankalin (is)
Szia,én a tövisalj gombát mindíg csak a májusi pereszke mellé szedem és készítem is.Igazad van mert szerintem is ízileg jellegtelen,de a kettő együtt(mivel a pereszke meg túlzottan is füszeres ízhatású)nagyon finom tud lenni levesnek,mártásokhoz,húsok mellé.Az egyik kedvencem,piritott szűzérmék e két gombából készült mártással.Ősszel pedig márvány pereszkéből szoktuk készíteni.
Szia Ricso3! A tövisalját, hogy készíted el? Kevés gomba, soksok fűszer? Nekünk nem sikerült még soha finomat készíteni belőle. Egy jó receptet megköszönnék.
Én nem hiányoltam egy mondatot sem, örvendetes, hogy ilyen tartalmas leírásokra bukkantál.
Babos 1989-ben ezeket említi:
A Jászságban is akad és a Ferihegyi reptér környéki erdőrészeken is. Vágásra érett akácosokban terem, mivel általában a fakitermelők három-négy év gombászást engedélyeznek csak, azután tarra vágják a legjobb lelőhelyeket.
Ma ismét kimentem májusi pereszkézni,fél karkosár az eredmény. Találtam még mindíg kicsiket,de egész elszáradtakat is,valamint tövisalj gombát.Nagyon kell válogatni,elég sok a kukacos.És errefelé is állat sok a szúnyog!
A tegnapi vacsora emlékére. Gomba-brassói vargányából, na jó, van benne egy fél csirkemell is...
És a mai találat, egykilónyi primőr bébi-géva :-) Az egymilliárd szúnyogról nem beszélek, de ifjnagypapi kijelentette, idén csak méhészruhában hajlandó gombászni.
Jellemző, homokos talajú akácosban csak homoki szömörcsögöt találtam százával (meg nagyőzlábat és sárguló csiperkét), akácpereszkét sose :-/ Lehet a boróka hiányzott :)
Szerintem nagyon részletes, jó leírások ezek a "hungarikum" gombákról, végre egyszer részletesen lehet olvasni arról, hogy egy adott faj milyen körülmények között terem. A gombáskönyvekből általában azt hiányolom, hogy fajjellemzők + kép formában ki is merülnek, de az, hogy a gomba pontosan hol szokott előjönni, illetve milyen egyéb érdekességek kapcsolódnak hozzá, mindig hiányzik vagy csak 1-2 mondat.
Ja, és lehetne látni képeket a találkozó(k)ról? Milyen volt? Vagy persze aki nem volt ott, az ne nézegessen-kíváncsiskodjon.. mondjuk, ez érthetö volna.
Legalább tíz órán keresztül olvasgattam a topicot. Kezdetétöl - meg össze-vissza. Iszonyú szimpatikus!
Vajon a netgombasz oldallal mi újság?
Tegnap beugrottam a Kamaraerdöbe egy órácskára - munkából hazafelé menet - egy fiatal akácos-fenyves-bozótos részt becserkésztem. Gombát persze egyet sem találtam, de a korábban a topicra fölrakott (szabokucsma) réttisztogatós képeken föllelkesülve legalább összegyüjtöttem két (kis) zsák szemetet.
Már Nagypapinak is igértem, hogy hozom a recepteket, de nemigen jártam erre az elmúlt hetekben. Hétfőre hozom az olajban tartósított, az ecetben eltett és a só alá rejtett "gombakonzervek" receptjét. Sajna most nincs itt velem az irodában. Egyébként mindegyik eredeti olasz recept :)