Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.02.04 0 0 39742
Háát, ez a szavazás 2016-ban lesz. Reméljük, addigra megváltozik a helyzet. Ki tudja, kik ülnek akkor majd a parlamentben. Sok víz lefolyik még addig a vén Dunán.
Előzmény: Törölt nick (39738)
kiváncsi ödön Creative Commons License 2009.02.04 0 0 39741

Hali.

 

A szlovák haderö éppen most esett a gazdasági megszoritások áldozatául.

Egy gazdasági cikkben,emlitik hogy több ezer szerzödéses katonát elbocsájtanak.illetve utasitották a légieröt hogy ne vegye át a 2 szállitógépet ! 

Előzmény: M.Zoli (39733)
M.I. Creative Commons License 2009.02.04 0 0 39740
Szia!
A bátyámnak mutattam mit írtál a csontrészeg vadászpilótákról.
Ő Pápán szolgált. Erősen mosolygott és kérdezte beírjon-e ide! :-)
A kollegám aki szintén ott volt lokátortechnikus, röhögött és mesélte hogyan vitték arrébb a célgépet elfogás gyakorlásakor mert a pilóta rosszkor fordult rá!
:-)

Szerencsés vagy, hogy jó helyen, jó emberek között voltál.
Nyilván mindenhol voltak jók és rosszak, csak az arányok különböztek.
Előzmény: tuzer (39728)
M.Zoli Creative Commons License 2009.02.04 0 0 39739

Udv.

 

Lengyelorszagban 7 katona targyalasa kezdodik, megpedig azert mert 2 eve Afganisztanban meggyilkoltak 8 civilt, tobbet megsebesitettek. Allitolag tudtak, hogy nincsenek a megtamadott faluban ellenseges harcosok, csak civilek, es az egesz ugy torlesztes volt, mas neven bosszu. A katonakra akar eletfogytiglan is varhat. Az ugy kusza, tobb verzio is van. Ez melle terjed az a nezet, hogy a lengyel katonak szenvednek az " afgan szindromatol " - vagyis felnek barmit is tenni, tuzet nyitni esetekben, mivel attol tartanak, hogyha tevednek, otthon sulyos bortonbuntetes varja oket. Ezt termeszetesen a felsobb vezetes kategorikusan elutasitja, marmint a szindroma letet.

 

Udv.

Törölt nick Creative Commons License 2009.02.04 0 0 39738
"Erre azonban csak abban az esetben kerülhet sor, ha az akkori Országgyűlés ehhez hozzájárulását adja egy határozat formájában. Ezt a feltételt a bérleti megállapodás is tartalmazza" - remélem, az ország érdekét fogják képviselni, és nem civakodás lesz a vége.
Előzmény: Törölt nick (39737)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.04 0 0 39737

Erősen politikai színezetű tájékoztató a HM honlapján a gripen kérdésről:

 

10./ Hogyan értelmezendő a bérleti megállapodás?

Miről szól valójában a bérleti megállapodás? Repülőgépek vásárlásáról vagy 10 éves bérletéről? A 14 db repülőgép Magyarországra történő érkezésekor azok a magyar állam tulajdonát képezik-e, vagy sem? Ha akkor nem, akkor mikortól kerül át a tulajdonjog magyar kézbe?

A megállapodás 14 db repülőgép 10 éves bérletéről szól. A repülőgépek 2016 márciusáig a svéd állam tulajdonát képezik, amelyek piaci értéke a magyar pilóták által lerepült üzemórával és az eltelt naptári évekkel, évről évre folyamatosan csökken. 2016 márciusában a magyar állam a bérleti megállapodásban megjelölt összegért maradványértéken megvásárolhatja a repülőgépeket. Ez szándékunkban áll.
A bérleti megállapodás fizetési feltételek címet viselő fejezetében az évenként fizetendő összeget „éves bérleti díjnak” nevezik, míg a bérleti időszak lejártakor, 2016 márciusában átutalandó összeg „a repülőgépek megvásárlása” megnevezést viseli.

11./ Miért áll érdekében a magyar államnak 2016-ban maradványértéken megvásárolni a repülőgépeket?

A válasz két oldalról adja a magyarázatot: harcászati-technikai és költséghatékonysági meggondolások alapján.

Harcászati-technikai érvek:

A Gripen EBS HU típusváltozatú repülőgép teljesen NATO-interoperabilis, vagy másképpen megfogalmazva: korlátozás nélküli műveleti együttműködésre képes a szövetség országaiban lévő legújabb és a közeljövőben rendszerbe állításra kerülő harcászati repülőgépekkel. Az alkalmazott technológiai színvonal negyedik generációs, azonos a rendszerbe állítás kezdetén álló Eurofighter (új nevén: Typhoon) és az amerikai vadászrepülőgépek technológiai színvonalával.

Költséghatékonysági érvek:

A magyarországi rendszerbe állítás egyszeri kiadásai nem a 10 éves bérleti időszakra, hanem 35 évre, a repülőgép teljes élettartamára szólnak. Az egyszeri kiadások a következők:

- befogadó repülőtéri létesítményi infrastruktúra kiépítése a Gripen típusú repülőgépekhez, a karbantartáshoz, a szimulátorokhoz és más, specifikusan a Gripenhez kötődő földi telepítésű technikai rendszerekhez;

- 30-35 évre gyárilag garantált élettartammal bíró repülőgép-fedélzeti fegyverek (rakéták, bombák, speciális függesztmények) és karbantartó eszközeik megvásárlása;

- a repülőgép-vezetők, repülőműszakiak tartós külföldi és hazai kiképzése, a repülési és karbantartási tapasztalatok megszerzése, átvétele.

Ha nem vásároljuk meg 2016 márciusában maradványértéken a Gripen típusú repülőgépeket:
- 2016-tól gondoskodni kell valamilyen újabb, más típusú repülőgépek bérléséről vagy beszerzéséről;

- a befogadó létesítményi infrastruktúra jelentős része jobb esetben csak átalakításokkal lesz alkalmas az újabb repülőgépekhez;

- ki kell cserélni a teljes földi támogató rendszert (karbantartásit, kiképzésit és harcászatit);

- elveszítjük a repülőgép-vezetők és a repülőműszakiak kiképzésére és tapasztalatszerzésére fordított összegeket, mindent elölről kell kezdeni az új típuson;

- a 30-35 év élettartamra vásárolt fegyverek (rakéták stb.) egy része egészen biztosan nem lesz használható az újabb típushoz. Ha ezt mégis akarjuk, akkor a gyártó cégnél nekünk kell megrendelni és fedezni a fegyverintegráció nagyon jelentős kiadásait.

12./ A repülőgépek és a földi támogatórendszer maradványértéke benne van-e a publikált 210 Mrd Ft-ban, vagy ez azon felüli összeg?

A repülőgépek és a földi támogatórendszer maradványértéke (megvásárlása) benne van a 210 Mrd Ft-ban!

13./ Mit kell tenni annak érdekében, hogy a 10 éves bérleti időszak lejártakor magyar tulajdonba kerüljenek a repülőgépek és a teljes földi támogatórendszer?

A bérleti megállapodás erről úgy rendelkezik, hogy 2016 márciusában kell átutalni a repülőgépek maradványértékének megfelelő összeget a svéd államnak. Erre azonban csak abban az esetben kerülhet sor, ha az akkori Országgyűlés ehhez hozzájárulását adja egy határozat formájában. Ezt a feltételt a bérleti megállapodás is tartalmazza.


14./ Mit tartalmaz a 210 Mrd Ft? Milyen kiadások összeadásából jön ki ez az összeg?

- a teljes körű, korlátozás nélküli műveleti együttműködésre képes 14 db többletfeladatú harcászati repülőgép szűk (hétköznapi) értelemben vett bérleti díja 10 naptári évre és 16800 repült órányi használatra;
- a kiképzési program költségei;
- a 10 éves logisztikai, támogatási program kiadásai;
- a teljes földi támogató rendszer (eszközök) bérleti díja és megvásárlása;
- a 14 db repülőgép maradékáron történő megvásárlása;
- a fizetési kötelezettségek átütemezése miatt keletkező pénzügyi költségek (kamatok).

Kiegészítő kérdés: Mondhatjuk-e azt, hogy a magyar kormány „210 Mrd Ft elosztva 14 db repülőgéppel, egyenlő 15 Mrd Ft/repülőgép áron” megvásárolja a Gripeneket?

Nem. A repülőgépeket 10 éves használat után, azok maradványértékén vásároljuk meg. (A 210 Mrd Ft-ban arányaiban a legnagyobb értéket a 10 éves használatért, fenntartásért, logisztikai csomagért fizetendő rész képviseli.)

A teljes GYIK-et

itt találjátok
Előzmény: Törölt nick (39729)
M.Zoli Creative Commons License 2009.02.04 0 0 39736

Udv.

 

Nem exportaljak, mivel egyelore meg csak a prototipusokat tesztelik. Abbol is a C meg nincs ilyen stadiumban sem. Ennek ellenere a fejleszteset finanszirozza kb. egy tucat allam az USA-n kivul, mivel a jovoben terveznek belole venni. Teljesen egyertelmuen az F 16 felvaltotipusanak szanjak, minden ertelemben. Tehat ha elkeszul, akkor az lesz talan a legfontosabb exportcikke az USA-nak.

 

Udv.

Előzmény: Törölt nick (39734)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.04 0 0 39735
Én úgy tudom, hogy a 210 milliárdos árban benne van a megvásárlás is a lízingszerződés lejárta után, és a szerződést is így kötöttük. De ennek utána kell nézni.
Előzmény: Törölt nick (39729)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.04 0 0 39734
Az F 35-öst exportálják egyáltalán?
Előzmény: Törölt nick (39732)
M.Zoli Creative Commons License 2009.02.04 0 0 39733

Udv.

 

Ez erdekes. Nem emlekszel hol olvastad? Egyebbkent mar par eve rebesgetik, hogy a Patria AMV-t preferaljak beszerzeshez, ami logikus is lenne, elvegre a lengyel Patriakhoz - Rosomak - gyartanak nalunk alkatreszeket. Ennek ellenere nemigazan hallani arrol, hogy tender lenne ra. Ugyanugy a taktikai szallitogepekrol is evek ota beszelnek, ennek ellenere csak mostanra hirdettek gyoztest allitolag. Akivel, allitolag, meg csak most fognak kezdodni a targyalasok a konkretumokrol. Szoval nekem ugy tunik,hogy nalunk nemigen kapkodjak el a beszerzeseket, foleg a kulfoldieket nem.

 

Udv.

Előzmény: Törölt nick (39732)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.04 0 0 39732
Ellenben valahol olvastam, hogy a szlovák légierő a nemrég modernizált MIG-29 kivonása után F-35-öst szeretne beszerezni.
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.04 0 0 39731
Szia!

Legjobb esetben ismét csak bérelni, ha lesz miből.
Előzmény: M.Zoli (39730)
M.Zoli Creative Commons License 2009.02.04 0 0 39730

Udv.

 

Minek? Elvegre akkor mar F35-osoket fogtok venni.

 

Ez egy egyaltalan nem vicces vicc.

 

Udv.

Előzmény: Törölt nick (39729)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.04 0 0 39729
Üdv!

Lehet, hogy a Gripent meg sem vásároljuk?

tuzer Creative Commons License 2009.02.04 0 0 39728

Sajnálom, ha tényleg ezeket tapasztaltad, és röstelkedem is miatta. Mindazonáltal nem ez a teljes kép, pl. képzelj el egy csontrészeg vadászpilótát.

 

Te nyilván felülről láttad az MN-t és a javával találkoztál.
Én sorkatonaként alulról.

Hát szakaszparancsnokként én se valami magasról kezdtem a sereg tanulmányozását. Csakhát az én alakulatom mindig élesben dolgozott, engem pedig mindig a szakaszom teljesítménye alapján értékeltek, és mondhatom, részrehajlás nélkül, már csak a nagy pofámat befogandó.

Előzmény: M.I. (39711)
belic Creative Commons License 2009.02.04 0 0 39727
Hello!

Ha jol ertem, ez arrol szol, hogy amit ajandekba* adtak az amerikaiak, azt mar legalisan hasznalhatjak a kulonlegeseink.

*ajandek: amiert nem penz, hanem ver a fizetseg.

Bel
Előzmény: Törölt nick (39718)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.04 0 0 39726
Harc beépített területen (városi harc, településen vívott harc, utcai harc, ahogy tetszik).
Előzmény: csíkos_elefánt (39725)
csíkos_elefánt Creative Commons License 2009.02.04 0 0 39725
A helységharc alatt mit kell érteni?
Előzmény: Törölt nick (39721)
Nr.121212 Creative Commons License 2009.02.04 0 0 39724

korrigálnék

 

"más terepviszonyokhoz vannak kialakítva "

 

Na ez egy baromság (félra lett értve) a régebbi svéd S tankra mondták ezt és nem a Leo 2 (S)-re.

 

Előzmény: Nr.121212 (39691)
Hamburger2 Creative Commons License 2009.02.04 0 0 39723

Szervusz Éhesló!

 

Talán bővebben? Ez így elég elég sommás! :)

 

Hamburger

Előzmény: Éhesló (39713)
Kavics78 Creative Commons License 2009.02.03 0 0 39722

"volt-e valaha itthon valamilyen intézeti tesztelése, csapatpróbája, stb. az M16 családnak? Vagy egyéb Stoner tervezésűnek? Pld. Stoner 63, AR-18?" - Muhahahahhaaaaa! :-) Szerinted? Nagyon egtek a "szovetsegesek" elott a kontingensek az AK-kal! (Rinyaltak a felsobb szerveknel, hogy az mar nem modern! De annak idelyen antallek is igy adtak at a horvatoknak a kalasnyikovokat, hogy az csak a csoszoknek lesz!)

Mondjuk ez erdekes mert pl. anno Rustyban az egyik ismeros kapitany aki az iraki rendorok kulonleges alakulatait oktatta, ugy indult bevetesre, hogy behajitotta a feldiszitett M4-eset a hummer hatuljaba O meg egy AK-t hasznalt odakint (biztos nem volt tapasztalata :-) )!

Ennyit errol!

Előzmény: Plieur (39720)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.03 0 0 39721
Üdv!

Elfelejtettem a forrást megadni:
http://www.hm.gov.hu/files/9/11125/honvedelmi_kozlony_2009_2.pdf
Előzmény: Törölt nick (39718)
Plieur Creative Commons License 2009.02.03 0 0 39720

Tiszteletem!

Lehet hogy a kérdésemre a válasz megvan itt valahol a fórumon, de nem leltem, rákérdezek: volt-e valaha itthon valamilyen intézeti tesztelése, csapatpróbája, stb. az M16 családnak? Vagy egyéb Stoner tervezésűnek? Pld. Stoner 63, AR-18?

Ha már rendszeresítették az M4-est, volt valamilyen előzménye amire lehetett hivatkozni?

Miért kérdezem? Mert a svédek 1975-76 -ban  az 5,56x45mm-re áttérés keretében tesztelték/keresték az Ak-4 ( HK-G3-as) utódját, többek között az M16-ost, Galil, Sig 540, HK-33, stb.

A tesztek győztese az FN-FNC és a hazai kísérleti FV890C-lett, ez utóbbi  Galil klón. Az M16-os nem jutott be a második körbe. A második kőr ( 1979-1980 csapatpróbák) győztese az FNC lett, a mostani Ak-5 az a svédeknél gyártott FNC.

A svédek meg nagyon alaposak szoktak lenni...

 

 

Előzmény: Éhesló (39719)
Éhesló Creative Commons License 2009.02.03 0 0 39719
Szép új világ:
a nullaközeli csapatnak minél többféle új fegyvertípus és ennél is több új típusú töltény, mindenkinél amit szeret (aki meg utánszállít találja ki mi kell).......

Csak így tovább a "rendszeresítés" rögös útján....
Előzmény: Törölt nick (39718)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.03 0 0 39718
Üdv!

Ismét rendszeresítésre került néhány eszköz:

Kavics78 Creative Commons License 2009.02.03 0 0 39717
Szerintem ott vette a piacon!
Előzmény: Törölt nick (39716)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.03 0 0 39716
OK!

A Bercsényi KMZ használ ilyet?
Előzmény: Kuruc71 (39715)
Kuruc71 Creative Commons License 2009.02.03 0 0 39715
Csigatár .
Előzmény: Törölt nick (39709)
Éhesló Creative Commons License 2009.02.03 0 0 39714
A rábákban nem tudom, hogy a futóműveken, légfékszerelvényeken és az összeszerelésen kívül kívül van-é "magyar" (inkább itthon gyártott) termék....
Tartok tőle nem van.
Előzmény: swordmanus (39705)
Éhesló Creative Commons License 2009.02.03 0 0 39713
A WTC óta ezt nem venném kötelező erejű példának.
Úgy tűn arrafelé átestek a ló túloldalára, ami pedig felénk volt divatban.....
Előzmény: Hamburger2 (39701)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!