E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Az egykori Szentháromság-szobrot, melyet 1827-ben avattak, 1965-ben elvitték onnan. A régi szobor kecses korinthoszi oszlopokon állt az út és a tér közepén. A Szentháromság-szobor körül volt egykoron Mohács első körforgalma. Helyére közkívánatra modern Szentháromság szobor került 1993-ban, mely Trischler Ferenc pécsi szobrászművész alkotása.
Packh János tervezte a római Pantheon mintájára. Megépíti ezt templomot hogy gyakorolatra tegyen szert, mielőtt a bazilika nagyobb méretű kupoláját megépítené.
Ez jó kép. Ennyire neobarokkra a Corvin téren emlékeztem. Az az is. Ezt meg keményen visszarégiesítették barokkos, klasszicistára. Erkély, pilaszterek, párkány nuku.
Köszönöm a próbálkozásokat, a fortepan wikit nagyrészt átnéztem, egyelőre nem találom a fotót. Nem biztos, hogy Fortepan, az elmúlt hetekben új weboldalt csinálunk és emiatt iszonyatos mennyiségű képet böngésztem át - szóval összekavarodhattam.
A budapesti Kosztolányi Dezső tér,biztos,hogy nem!A Fortepanon vannak régi képek a budapesti Kosztolányi Dezső térről,és az a fotó nem hasonlit rá.(1945 előtt Lenke térnek hívták a mai budapesti Kosztolányi Dezső teret.)
Mindenesetre egy átlagos fényképezőgéppel és filmmel lehetett nagyon szép és részletgazdag képeket készíteni.
Azt nem mondom, hogy teljesen amatőr volt a fotós, mert azért a legdurvább hibákat (levágott fej, ferde kép, beégett vagy túl sötét kép stb.) nem követte el.
Valóban. Inkább azért lehetett olyan szép a tónusa a képnek mert mint a Fortepanos oldalon is írták, a háború előtt minőségi gépekkel minőségi anyagra dolgoztak a civilek is.
Off, de a kompozíció messze nem profi. A postaládának a lába hiányzik a képről, a telefonfülkének a teteje is. A fülke mögött zavaró a félbevágott pad, a ládánál pedig az egész háttér fölöslegesen zavaros. A telefon esetében a készüléknek felismerhetőnek kéne lennie.
Pontosan. Hátul jobboldalt még a Palatinus házak fehérlenek, majd balra immár a bauhaus stílusú beépítés következik 1935 utánról. Kb. a Radnóti (Sziget) utcával van egyvonalban. De hogy mi az a félig kiálló akármi a nő mögött??? Mintha öltözők lennének. Vagy szökőkút?