Keresés

Részletes keresés

artillery Creative Commons License 2005.02.24 0 0 3346
Üdv!

Szal az előző hozzászólásomban az a B-21 igazából BM-21.

Valamint ezúton szeretnék gratulálni én is a századosnak. Van számára 1 jó /rossz/ hírem; a véleményét ezek után garantáltan olvasni fogja J.F. ;) Csak így tovább! Bárcsak még többen tennék meg ezt. Sztem többet érnétek el ezzel a módszerrel, mint eddig bármivel. A kulcsszó: média. Ez egy nyílt levél volt, nem tudták eltagadni, igen hamar közismert lett, jelentős problémákra mutat rá, meg a missziózók némileg közelebb állnak a társadalomhoz érzelmileg, mint úgy általában a katonák. Így aztán érdeklődést mutatott a levél iránt a média is. Tehát a "sztori" adott. Kívánom, hogy a honvédelem különböző területeiről még sok ilyen, nagy publicitást, és népszerűséget kiváltó "sztori" lásson napvilágot. Gondolom, még lenne mit elmondani a fejeseknek, és főleg(!!!) az embereknek, a társadalomnak.....

Hajrá!!!

Üdv!

Artillery
Előzmény: artillery (3344)
Sgt. Elias Creative Commons License 2005.02.24 0 0 3345

Hír lett belőle!

 

Egy tiszt levélben figyelmezteti a honvédelmi minisztert Forgalomból kivont golyóálló mellényeket kapnak a katonák?

 • Index

   2005. február 24., csütörtök 7:10

    

   Az interneten közzétett nyílt levelet írt a honvédelmi miniszternek egy százados, aki szerint a magyar katonák nincsenek biztonságban Afganisztánban – írja a Népszava. A tiszt szerint például forgalomból kivont golyóálló mellényeket kapnak a magyar katonát Afganisztánban.

    

   Internetes nyílt levelet írt Farkas Roland százados Juhász Ferenc a honvédelmi miniszternek, mert szerinte az afganisztáni misszióról készült értékelésből a szakminiszter nem fogja megismerni a katonák biztonságával kapcsolatos problémákat.

   A százados azt állítja, használhatatlan a sokmillióért kifejlesztett és a Mercedes terepjárók platójára felszerelt légvédelmi géppuska-állvány. Nyugtalanító az is, hogy a magyar katonák Afganisztánban úgy járőröznek, hogy a terepjárókra forgalomból kivont golyóálló mellényeket, esetenként pedig homokzsákokat erősítenek az utastér védelmére. A BTR-ek viszont azért nemigen hagyták el a tábor területét, merthogy ilyen járművekkel támadták az oroszok a helyieket.

   Nem vall nagy előrelátásra az sem, hogy a magyarokat egyenruhájuk miatt vagy oroszoknak vagy amerikaiaknak nézik a helyiek. A nemzetközi táborban minden nemzet drótvágókat szerelt fel a terepjáróira, a magyaroknak azonban nincs anyagi kerete a rendkívüli kiadásokra - állítja a százados, aki szerint előfordult az is, hogy lejárt szavatosságú naptejeket küldtek nekik a mínusz 22 fokos afgán télbe.

   Érzelmi megnyilvánulások?

   A minisztérium azért hozta létre internetes fórumát, hogy mint egy tükörbe, belenézhessen, lássa a hiányosságokat, és mód legyen a parancsnoki vonalon megakadt észrevételek vizsgálatára - mondta Bocskai István. A szaktárca kommunikációs igazgatója elárulta, hogy interneten tájékoztatja majd a századost arról: levelének érzelmi megnyilvánulásoktól megszabadított valamennyi szakmai jelzését megvizsgálja a Magyar Honvédség.

  • artillery Creative Commons License 2005.02.24 0 0 3344
   Szia Tuzer!

   Ebben az esetben én leginkább a B-21, illetve a hozzá hasonló űrméretű rakétákra gondoltam. Pontosabban ezeknek a sérülékenységére a különböző elhárító-fegyverek ellen. Megoldható lenne -e az, hogy pl. egy hagyományos csöves, tüzérségi lövedékbe pl. tankelhárító szubmuníciót, vagy egyéb "smart" cuccokat lehessen elhelyezni, legalább hármat. Persze ezt eléggé bonyolult lenne megvalósítani, meg sztem legalább 300 mm-es átmérőjű kellene, hogy legyen a hordozó-lövedék. Viszont itt még jelentősebb rakéta-póthajtásról is beszélhetnénk a csöves lövedék esetében (így már kb. el lehetne érni azt a távolságot, amit egy hagyományosan indított kiskaliberű rakétával el lehetne érni, sőt.... ). Valamint a rakéta-póthajtás miatt fellépő rosszabb szóráskép sem lenne nagy gond ebben az esetben, hiszen egy szabadjára engedett intelligens, és nagy gyorsulásra képes almuníciónak nem jelenthet gondot pár tíz, vagy száz méternyi eltérés.
   Vagy nem ér ennyit az egész, és inkább lődözzünk több rakétát, hátha nem szednek le annyit? Na, mind1.

   Üdv!
   Előzmény: tuzer (3251)


   Éhesló Creative Commons License 2005.02.24 0 0 3343

   Bocsi,

   még valami, a százados ne fikázza az AK-t, különösen ne a lőszert mert szerintem abban nincs igaza!

    

   Üdv, Éhesló

   Éhesló Creative Commons License 2005.02.24 0 0 3342

   Helló Mindenki,

   a századosnak sok mindenben igaza van. A gpu. állvány és a drótvágó nagy vajúdás volt (HM CURRUS Rt.), nem vagyok rá büszke, hogy a TH-nak is köze van hozzá. Szerintem a baj a Merci GWagenek nem megfelelő alkalmazásából fakad elsősorban, hiszen ilyen feladatokra páncélozott Humweek valók, vagy a Hamburger által vágyott Wieselek, Panhardok........ A kevlar sisakoknak kétségtelenül nagy a divatjuk, de a hiedelmekkel ellentétben nem jobb a repeszállóságuk mint a hagyományos acélsisakoké, bár lövedék elleni védelemben (amennyiben megfelelő az állszíj rendszerük, és be is van csatolva!!!!) kétségtelenül jobbak lehetnek egyes típusaik (egyébként ezeknek használhatósági idejük van, mint a mellényeknek, ezért időszakonként ki kell őket cserélni, mert különben szart sem érnek....).

   A hazai fegyverfejlesztés elpusztítása nem a HM TH-n múlott, már a kilencvenes évek elejétől mindent megtett a sereg (mocsok és tsa.-i), hogy írmagja se maradjon. Nagy erőfeszítéssel sikerült a P9RC-t, Gepárdokat és a KGP-t rendszerbe nyomni, de a komoly nagy darabszámú rendelések elmaradtak, az export engedélyeket pedig ne adták ki (na jó, elmondták, hogy be se adják!!!). Amíg voltak fejlesztő mérnökeink a feladatokra, addig évente jöttek ki a kollégák (CIFU, MIG) által javasolt megoldások.

   (Csak érdekességként a Szöcskére történt fegyveradaptációkhoz készült "kétszemes" légi-földi irányzék, a Gepárdokhoz extra minőségű (hazai!!) fegyvertávcső.)

   Az AMP volt az a fegyvervariáció, melyről lekerült a korcs mellső markolat, helyére egy rugózott sík-agy került, és a fegyvercső alá puskagránát vető (teljes gránátsorral kifejlesztve) volt szerelve, hihetetlenül lehetett vele lőni (egyes-rövid sorozat és sorozat is szinte egy tenyérnyibe ment). Természetesen irányzékok is voltak tervben és asztalon is.

   A 40-es gránátvetőért (fegyverre és automatában is) "sírunk" már vagy 10 éve. A gránátok (teljes sor) kooperációs gyártását a NIKE képes lenne elindítani (ők is lobbiznak már ezen vagy 10 éve!), a gránátvető adaptációra, fejlesztésre tett kezdeményezéseket eddig fagyasztották. Az utolső bemutató T.falván 1994-körül volt......

   Ne ennyit a negatív hangulatról, nektek jobbakat!

    

   Üdv, Éhesló

   Hamburger2 Creative Commons License 2005.02.23 0 0 3341

   Szervusz Kamov!

    

   Én akkor nem láttam alatta puskagránát kilövésére alkalmas szerkezetet. Az egyetlen eltérés (Kb. két percig nézegettem:) az optikai irányzék volt. Persze azóta eltelt pár év!

    

   Üdv: Hamburger

   Előzmény: kamov (3340)
   kamov Creative Commons License 2005.02.23 0 0 3340
   Ha jól emlékszem akkor ez az irányzék ahhoz a gánátvetőhöz tartozott amit az AMD csöve alá lehetett erősíteni, tehát nem "golyólövésre" szolgált. A gránátvető asszem egy csődarab volt egy elsűtőszerkezettel amely egy puskagránát és egy vaktöltény összeépítéséből keletkezett gránátot lőtt ki.Nyilvánvalóan az AMP hasonló cuccából csinálták. Volt másfajta is?

   Olvastam a katonai fórumot és maximálisan egyetértek a levélíróval.
   Itt jegyzem meg ha kiküldetésekre 5.56-os Kalas kéne, meg lehetne csinálni hogy átalakítanak rá párszáz fegyvert. A csövet, a zárat, a tárakat kell kicserélni meg talán a zárvezetőt. Kifejleszteni sem kellene ezeket az alkatrészeket drága pénzen hiszen az oroszok már rég megtették ezt a szívességet az AK-101-essel...
   Persze tudom... kéz... bili...

   Előzmény: Hamburger2 (3328)
   Gyöki II Creative Commons License 2005.02.23 0 0 3339
   Visszakerültek a kimoderált hozzászólások.
   Előzmény: Hamburger2 (3328)
   Allesmor Obranna Creative Commons License 2005.02.23 0 0 3338
   Most kezd a kör bezárulni!
   Erre várok már több mint tíz éve!
   Némedi László __ Creative Commons License 2005.02.23 0 0 3337

   mivel nem talált, így nem tudom mi volt, az autó meg nem Pobjeda volt inkább olyan Porazsényijének nézett ki :)))) (most egyfolytában orosz anyagokat olvasok :)

   Előzmény: Tiger205 (3336)
   Tiger205 Creative Commons License 2005.02.23 0 0 3336

   Mindjárt kiderül!?

    

   válaszolj:

   Lefüggönyzött Pobjeda volt és  sósavval fröcskölt volna le ???

    

   üdv:

   TGR

   Előzmény: Némedi László __ (3334)
   Tiger205 Creative Commons License 2005.02.23 0 0 3335

   Szia!

    

   Éppen erről az oldalról beszéltünk eddig

    

   üdv:

   TGR

   Előzmény: Hpasp (3333)
   Némedi László __ Creative Commons License 2005.02.23 0 0 3334
   Lehet, hogy én is célpont lettem? mert majdnem lefröcskölt egy autó, ahogy mentem egy tárgyalásra :)))
   Előzmény: Tiger205 (3332)
   Hpasp Creative Commons License 2005.02.23 0 0 3333

   Egyébként ajánlom figyemetekbe: http://forum.honvedelem.hu/viewtopic.php?t=192  Igen komoly felvetések, aminek mindenképpen lesz következménye.

    

   Majd megint jól kimoderálják.

   :-(

   Előzmény: Hamburger2 (3328)
   Tiger205 Creative Commons License 2005.02.23 0 0 3332

   véletlen autóbalesetek?

    

   ilyenek ár nincsenek...

    

   és már Lentibe sem tudják büntiből elvezényelni.

    

   de - szerintem - ez már belső ügy lett, nem kéne itt forumon boncolgatni.

   gromek?

    

   üdv:

   TGR

   Előzmény: Némedi László __ (3331)
   Némedi László __ Creative Commons License 2005.02.23 0 0 3331
   Kösz, hogy felhívtad a figyelmet. Ha bármi történne a kollegáddal, illetve egy idő után nem történik valami, akkor is figyelmeztess minket! Ki akarok állni érte, és értetek!
   Előzmény: Hamburger2 (3328)
   Yoshi Creative Commons License 2005.02.23 0 0 3330

   megnéztem

    

   félelmetes

    

   amit leírt és a körülmények is

    

   (különösebben én meg se lepődök, de akkor is)

   Előzmény: Hamburger2 (3328)
   M.I. Creative Commons License 2005.02.23 0 0 3329
   Én mindig azt hittem, hogy a Rejtő Jenő az idegenlégióról írta azt a sok marhaságot.
   Lehet, hogy a mostani honvédségről írt és nem is viccelt?
   Előzmény: Hamburger2 (3328)
   Hamburger2 Creative Commons License 2005.02.22 0 0 3328

   Szervusztok!

    

   Hajdanán az AMD-hez is gyártottak optikai irányzékot! 1993-ban láttam ilyen változatot a HTI-nél.

    

   Egyébként ajánlom figyemetekbe: http://forum.honvedelem.hu/viewtopic.php?t=192  Igen komoly felvetések, aminek mindenképpen lesz következménye. Egyszer már kimoderálták a hozzászólásokat, de valaki visszatette!

    

   Üdv: Hamburger

   Előzmény: kamov (3327)
   kamov Creative Commons License 2005.02.22 0 0 3327
   Volt tüzér jól elmondta amit én is akartam.
   Annyi hogy az M16-nál a tusban van a helyretoló szerkezet.
   Ezért van az hogy csak teleszkópos, részben betolható válltámasszal rövidítik.


   Ehesló
   Ha már benne vagy a dolgokban...
   Cifu felvetése nagyon is jogos.1965 óta negyven év telt el. Nálunk mintha megállt volna az idő... Az NGM-óta semmi. Az is elvérzett...
   Azóta a világ minden részén elterjedtek a kompakt gépkarabélyok. M4, G36K,C, AKSz-74U.

   Nem állt volna sokból lerövidíteni egy AMMSz-t az AKSz-74U méreteire.
   A 7.62-es űrméret maradhatott volna, esetleg egy más méretű tágulókamrával.
   Modern szerelékekkel egy ilyen fegyver még mindig világszínvonalon lehetne.
   A Spec. Katonai alakulatok és a rendőrségi SWAT teamek a világ többi részén régóta el vannak látva ezzel a fegyvertípussal. A példa adott...

   Foglalkoztak nálunk legalább ilyesmivel?
   Voltak tervek, rajzok? Publikusak?

   Tiger205 Creative Commons License 2005.02.22 0 0 3326

   "...a románok fából faragott mellső markolata is jobb volt. ..."

    

   mert az legalább visszafelé hajlott...

    

   üdv:

   TGR

   Előzmény: Volt tüzér (3325)
   Volt tüzér Creative Commons License 2005.02.22 0 0 3325

   "...hogy mi a baj az AMD-vel..."

   Csak annyi, hogy azt eredetileg deszant fegyvernek tervezték. Mégpedig ejtöernyősökek, harcjárművek kezelőszemélyzetének, stb. Viszont a válltámasza nem igazán sikerült túl jól, mert a rengeteg pucolás, ki - be hajtogatás miatt megkopott, utána meg már nem volt képes betülteni a funkcióját nem tartott mereven. A "gyalogság ellátására az AKM-63-at tervezték, de végül nem sok lett belőle rendszeresítve. Pedig nem volt rosszabb, mint az AMD-65, a súlya néhány dekával lehetett több, a hossza volt egyedül kissé nagyobb. Az meg egy bizonyos határig nem számottevő. Nézd meg az amerikai M-16-osát. Arról sem szedték le a tusát, csak amelyikről feltétlenül szükséges volt.

   Az AMD ellen szól (legalábbis nálam) az ergonómiailag tökéletesen félretervezett mellső markolat. Utoljára az AK sorozat különféle változatainak fa mellső markolata volt jó. Még a románok fából faragott mellső markolata is jobb volt.

   Előzmény: M.I. (3320)
   Cifu Creative Commons License 2005.02.22 0 0 3324
   Kamov:

   Még én is megtervezném, de nincs ki legyártsa...
   De akik nálam ezerszer jobban megcsinálnák, azok már rég mással foglalkoznak...
   Lehetne tervezni egy modernizált moduláris felépítésű AK-t.
   Annyiba kerülne mint egy Galil. Ki venné meg? Senki.


   Na igen, csakhogy ez éppen azt mutatja, hogy a magyar fegyvergyártás ment tönkre részben ennek hála. Mégha minimális előnnyel is járt volna egy új, saját fegyvertípus rendszeresítése, legalább a szakembergárdát és a gyártókapacitást meg lehetett volna tartani vele... :(

   Szerintem ezekből ki kellene válogatni a legpontosabbakat. Ellátni őket szereléksínekkel, felszerelni Red-Dot irányzékkal. A lengyelek cső alá szerelhető gránátvetőjét kellene felszerelni rajonként egy fegyverre.

   Na ez így egyben szépen hangzana....

   De még a Red-Dot ra sem látok esélyt mert az is pénzbe kerül...

   ...de itt a szörnyű realitás...


   Éhesló:

   A váltásnak akkor lenne értelme, ha az új fegyver jelentősen többet tudna és árban is versenyképes.

   Ugyanazt tudom ismételni, mint amit az előbb: csak minimális változtatások (mondjuk fa tus és előágy helyett karbon v. üvegszálas műanyag, rendes szereléksínek optikai célzóberendezés és egyébb kiegészítők, mint fegyverlámpa használatához), de ezek is segítettek volna a fegyveripart megőrizni. Igen, ezek valóban nem drasztikus dolgok, és le lehet söpörni azzal, hogy felesleges és drága...
   De mégis...


   Allesmor Obranna:

   Igazából városban 150, terepen 300 méternél nagyobb távra nem szokás gépkaráblival lődözni.
   Oda bőven jó ez a primitív vepön is.


   De azért valószinüleg nem hadakoznál kézzel-lábbal az ellen, hogy városi harcnál red-dot irányzék legyen a fegyvereden, terepen pedig mondjuk egy 4x-es optikai irányzék, nem igaz?
   below Creative Commons License 2005.02.22 0 0 3323

   TOP SECRET!

    

   Allesmor Obranna Creative Commons License 2005.02.22 0 0 3322
   Az AKM deszantváltozata elég sokfelé van rendszerben, pl a Petőfiben sorosként nekünk is az volt.
   Ennek valamivel rövidebb a csöve, mint a fatusásé, és kész.
   Igazából városban 150, terepen 300 méternél nagyobb távra nem szokás gépkaráblival lődözni.
   Oda bőven jó ez a primitív vepön is.

   Éhesló Creative Commons License 2005.02.22 0 0 3321

   Helló Cifu,

   mint azt zárójelben jeleztem, az MH nem került vele ellátásra, csak a munkásőrség,

   hogy ma hol van az a néhány ezer darab, az isten se tudja.

   A váltásnak akkor lenne értelme, ha az új fegyver jelentősen többet tudna és árban is versenyképes.

   Ma ezt egyik sem tudja.

   A raktáraink tele vannak fegyverekkel. Lőszerekkel is. Kiképzésre viszont nem jut elég lőszer (miért van ez a hülyeség, csak a hadművészek tudnák elmondani!).

    

   Üdv, Éhesló

    

   Előzmény: Cifu (3318)
   M.I. Creative Commons License 2005.02.22 0 0 3320
   Már régóta szeretném megkérdezni, hogy mi a baj az AMD-vel. Amikor nekem a kezembe adták én lelőttem vele mindent amit mondtak. Könnyű kényelmes.
   Láttam fényképeket magyar katonákról akik egy AMD-hez hasonló de csőszájfék nélküli és eltérő behajtható váltámaszú AK verziót cipeltek.
   Ha a cső ugyan olyan hosszú és ua a lőszer akkor miért jobb ez a másik?
   kamov Creative Commons License 2005.02.21 0 0 3319
   Még én is megtervezném, de nincs ki legyártsa...
   De akik nálam ezerszer jobban megcsinálnák, azok már rég mással foglalkoznak...
   Lehetne tervezni egy modernizált moduláris felépítésű AK-t.
   Annyiba kerülne mint egy Galil. Ki venné meg? Senki.
   Egy másik fegyver rendszeresítése darabonkénti többtízezer forintos beszerzési árral szerintem esélytelen.

   Másik űrméret még zűrösebb. 5.56x45-öst nálunk tudtommal nem gyártanak, az erre való felkészülés pénzbe kerülne.
   Mit nyernénk vele? Semmit. Jó pár NATO tagállam használ 7.62x39-est.

   Szerintem az AMP-t és az AMD-t el kell felejteni...
   Rengeteg AMMSz van raktáron.
   Szerintem ezekből ki kellene válogatni a legpontosabbakat. Ellátni őket szereléksínekkel, felszerelni Red-Dot irányzékkal. A lengyelek cső alá szerelhető gránátvetőjét kellene felszerelni rajonként egy fegyverre.
   Ez többszörösére növelné az alkalmazhatóságot.
   De még a Red-Dot ra sem látok esélyt mert az is pénzbe kerül...
   Előzmény: Cifu (3318)
   Cifu Creative Commons License 2005.02.21 0 0 3318
   Nem tartom arra elegendőnek a saját szegényes tudásomat hogy komoly érvekkel próbáljak itt vitatkozni, de én mégis kicsit másként látom.

   Ha egyszer a Lengyelek már megcsinálták a saját kis AK-módosulatukat (wz. 96 Beryl), akkor azért ott van a felvetés, hogy lehetne még mit fejleszteni. Elhiszem, hogy nagyon hatásos az AMP, de a katonáink nem AMM és AMMSZ gépkarabélyokkal vannak felszerelve?

   (Adott esetben szívesen meghalgatnám Hamburger véleményét is)
   Előzmény: Éhesló (3315)
   Éhesló Creative Commons License 2005.02.21 0 0 3317

   Helló,

   tudod én úgy vagyok vele mint az amik Irakban (meg korábban Vietnámban), jó nekem a hozzáférhető AK variáció. Na jó, ha válogathatok akkor az AMP (hazai ráfejlesztés kiváló sorozatlövő tulajdonságokkal és puskagránát lövési lehetőséggel..... (a munkásőrségnél rendszeresítve még a "boldog békeidőkben)).

    

   Üdv, Éhesló

   Előzmény: Tiger205 (3316)

   Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!