E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Köszönöm a megerősítést! Bevallom, ránézésre dunsztom se' volt, hol készülhetett a kép, de az ócsó poéné' nagyon túrtam a gugliban a templomos képeket. =)
A megoldás: nincs változás a képek számában, mindíg 4986 kis kép és 4889 nagy kép volt/van a Fortepanon. Ezért tűnt nekem néhány megfejtett kép újnak, mert azok csak kicsiben léteznek a Fortepanon, így azokat nem találtam a nagy képek között.
Az 1938-as budapesti Eucharisztikus Világkongresszus képei még az alábbiak is. Leginkább (legalábbis a Hősök terei képek) a május 25-i megnyitó, vagy a május 29-ei záróájtatosság (és előtte a körmenet) alkalmával készülhettek (bár ez utóbbi napon a Katolikus Lexikon szerint végig zuhogó eső volt, és a képeken ennek nincs nyoma).
9073 Hogy a Kongresszus képe, az biztos (ott a logó), de hol állt a különös építmény (és mögötte feltehetőleg az úgynevezett "Ünnepi Csarnok")?
9074 A sorozatba illeszkedés miatt gondolom, hogy szintén az Eucharisztikus Kongresszus, és a felsorakozottak ruházata is a korra utal, meg hát láthatóan valaminek/valakinek az elvonulását várják, fehér zsebkendők a kezekben integetésre készen... Nagyon jellegzetesnek tűnik a jobb felső sarokban látható ívelt épülethomlokzat, de nem tudom, mi az. (Csarnok?) Baloldalt a BÜFFÉ felirat alatt, a különféle nemzetek zászlói fölött (ez is a kongresszust sejteti) a portálon halványabban olvasható ez is: IMPERI[ÁL?] AUTOMATA BUFFET. A túloldali járdaszigeten az oszlopon felül mintha "kettős megállóhely" felirat lenne.
9076 A Hősök tere. Ez a kép a 7534 ikertestvére (amit Moulin a 21-ben már megfejtett), pár másodperccel előtte/utána készülhetett.
Úgy látszik, hogy ugyan oda tették az újakat is ahol a régiek voltak. Na most vagy kiválogatom az újak címét és csak azokat töltöm le, vagy mind a pár ezret...
(407) 4566 - Szekszárd, autóbusz-állomás (408) ... vagy mégsem, de azzal egy kaptafára készült. (1046) Szerintem sem Szekszárd. Nem volt/van 3-4 emeletes ház ebből a szögből azon a környéken. A patakmedernek is látszania kellene valahol.
* * BPO-700 * * már megfejtette a 674-ben: Budapest, Kosztolányi Dezső téri autóbuszállomás. (Ugyanígy a 4563 is.)
Így van (a strand felé jobbra egyébként az Egészségház utcán lehet menni), a fotón ábrázolt utca hivatalos neve pedig Kossuth Lajos utca, és a templom a Ferences templom avagy Barátok temploma, Kossuth L. u. 14.
2588, 2592 - kiegészítés, csak hogy a feledés homályába ne vesszen A pécsi Irgalmasok utcája és Rákóczi út sarkán állt egykor a villanyrendőr tornyocskája, amit a pécsi köznyelv pinaretnek nevezett az itt posztoló rendőrnő és Pécs nevezetessége után. "A pinaret"