Keresés

Részletes keresés

Georg Wolf Creative Commons License 2005.10.11 0 0 7032
Szija fijúk!
De örülök, hogy beindúlt a fantáziátok! Örülök, hogy ragozátok a 6982-met.
Gyerekek, akik a tábortűzhöz kicsinyt közel vannak, mongyátok má: Hogy reagálják le ezt az agyasak? Q.va kiváncsi vagyok! Tuggyátok ez oljan lehet, mikor a horgász húz a bottal vagy húszkilót, és amikor szákol egy rohadt nagy iszappal teli bakancsot húz húz ki! Szegény Bocsi! Ezt lekommentálni, anélkűl hogy ne izzadna le!
Marha jó! Fagyi, háromezer adag, tízmilla, meg az eü könyves kiszolgáló személyzet, télen-nyáron fagyi, amortizáció, gépkarbantartás stb! Én javasoltam az ELIN fagyigépeket öt fő/bd viszonylattal, és az ötletem ingyen van, de ki is kap ebből jattot? Mert ekkora baromságot csak érdekelt ember tud elkövetni! Ezek nem ismerik a "Szólj anyádnak, hozzon pénzt" szolgáltatást? Istenemre mondom, egy nem frekventált helyen lakom, de a "Famili" dalos kocsija - tudod: "Szój anyádnak hozzon pézt"- legalább százféle, (no jó: ötven) fagyi- jégkrém választékkal járja még a falusi utcákat is. Basszus, szerintem még fizetnének is érte valakinek (bocs: árengedményt adnának a seregnek) ha ők vónának a beszállítók! És ha kérik minden nap 13 óra, harmincnyócperc, húszmásodperckor a kecsói reptér tiszti étkezdéjénél lennének, (vagy egyébb más hajózó fiúk által látogatott helen) és hajózó fiaink legnagyobb elégedettségére, a legutobbi nyertes "plébojnyuszi", előnyalással vinné a ki a fagyit az asztalokhoz.
Apám! Magyar Hadsereg!.... (Bocs Fiúk: A vezetőitek! DE TI IS TEHETNÉTEK ÉRTE! Persze, aki tesz: Kivétel erősíti a szabályt!)
Üdv: Öreg Csóka
gencsydani Creative Commons License 2005.10.11 0 0 7030

"Más kérdés, hogy egy a 30 alatti, itteni olvtársunk, 2035 után emlékszik e majd még arra, hogy : igeeeen........mintha erről olvastam volna már valamit úgy 30 éve egy fórumon."

 

 

Majd felírom, nehogy feledésbe merüljön!:)

Előzmény: Törölt nick (7012)
HPéter1978 Creative Commons License 2005.10.11 0 0 7028
Azért mielőtt eljótékonykodjuk a 3700 adag fagyit, felhívnám a figyelmet arra, hogy nem lehet tudni, milyen teljesítményű készüléket vettek.
Csak azt, hogy 10 millából ekkorát is lehetne venni...
Meg gondolom kisebbet is...
Akár egészen kicsit...


TakyL Creative Commons License 2005.10.11 0 0 7027
A győr melletti HÖR kiképzőbázis az Csornán volt.
Adyligetet nekem is volt szerencsém megismerni, mint rádióskiképzésen részt vevő. Mikor visszakerültem Sopronba ahol nem kellett rádiós, ezért telefonközpontos lettem, majd őrsre kerültem.
Már mindent összecsomagoltunk az átthelyezés előtt, amikor kiderült, hogy a zárócsoporttal csak rádión lehet a kapcsolatot felvenni, és irány szép kék melegítőben a rádiószoba. De azért átthelyeztek, ha már egyszer meghozták a döntést (bár az igazat megvallva én sem bántam)

Taky
Előzmény: Kuruc71 (7008)
Némedi László __ Creative Commons License 2005.10.11 0 0 7026

nem is tiltakoztam, csak azt sajnáltam, hogy nem tőlem vették... ...így hogy alapozzam meg a későbbi vállalatbirodalmamat (ahol ez lenne az első egymilla dollár)...

 

 

Előzmény: Tiger205 (7025)
Tiger205 Creative Commons License 2005.10.11 0 0 7025

Magéval mindig csak a baj van Némedi!

 

Ha a parancsnok úr azt mondta, hogy maga fagyit akar enni, akkor maga fagyit akar enni, érteeem?!

ÉS nekem ne jöjjön az évszakokkal, amikor MAGA miatt - politikai kockázatot is vállava - 9,9 milliós fagyigépet vett a tárca!

 

Magának aztán semmi sem elég jó, mi? Tipikus civil mentalitás!

 

Lelépni/távozhat!

 

TGR

 

ps: Taxxx - attól függ hol voltál akkor - 4011?

Amúgy szvsz 1990 okt 24-27, és  nem  1989 !!!!

 

Előzmény: Némedi László __ (7024)
Némedi László __ Creative Commons License 2005.10.11 0 0 7024

Ne felejtsd el, hogy bele kell számítani az új gép költségét is. Hiszen mondjuk 9 év után ki kell dobni a gépet, akkor újat kell venni, tehát az önköltségbe most bele kell számítani az újratermelés költségét, tehát egy új fagyi gép árat 9 év alatt.

 

Nem számoltunk azzal sem, hogy a fagyizóban tölcsérben kapod (vagy legalább eldobható műanyagba), míg itt kell szakács, pultos, mosogató is, és egy karbantartó (vagy kötni kell karbantartási szerződést), és kellenek eszközök is hozzá.

És még ne is számoljunk a köjál által megkövetelt konyha és hűtési környezetről.

 

Hmmm, ráadásul télen én nem nagyon szeretem a fagyit, tehát vagy csak nem-téli időszakban használják. Tehát nem is szabad teljes évvel számolni vele, így kell kiegészítő édesség (van 9millióért egy alig használt forrócsoki automatám)...

 

Tehát az önköltségszámítás:

gép ára: 9 milla (egyszeri kiadás)

újratermelés költsége (évi 1 milla)

humán költség (szakács, pultos, mosogató kb évi 2 milla)

fogyó eszközök (vagy műanyag tölcsér, vagy edények, evőeszközök)

karbantartó vagy karbantartási szerződés (kb fél-egy milla)

egyéb termék (pl tejallergiás pilótáknak, vagy télen forró csoki) pár milla

 

szerintem megérte, csak kár hogy nem tőlem vették meg, így Hawaii helyett maradok itthon...

 

 

Előzmény: blue-dragonfly (7020)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.10.11 0 0 7022
Barna István? tábornok, az akkori budapesti rendőrfőkapitány is kerek-perec visszautasította a belügyminiszter vonatkozó elképzeléseit. Nem is sokáig maradt meg a posztján.
Előzmény: Törölt nick (7012)
blue-dragonfly Creative Commons License 2005.10.11 0 0 7020

Elméletileg ugye a kiindulási alap az az, hogy szabályosan csinálunk mindent. Azaz számolj monnyuk 400 hajózó státuszban levő emberkével... Szóval 4 gombóc/400 fő (ne vizsgáljuk a földrajzi elhelyezkedést vagy azt, hogy dolgozik-e az illető), azaz 1600 gombóc/ nap. Tételezzük fel, hogy télen nem esznek, nyáron akár többször is ehetnek az emberkék fagyit. Szóval ott tartunk, hogy 1600 gombóc / nap. Számolja már ki valaki, hogy mikor vagyok nullán!!! Valaki jó közgázos kellene, mert én ebbe csak tönkremegyek. Nem tudok ilyen számítást végezni... Egyáltalán mennyi ideig tud egy ilyen ketye dolgozni? 2 év? 10 év? Ugye nem kell spec alapanyagot beszerezni? De mi van azokkal, akik puncsosat szeretnének? (Én szeretem a puncsosat. Sok mazsolával) és ha valakinek tejalergiája van? Az nem repülhet? Ha igen akkor annak muszály fagyit enni????

 

 

Őrület. Már hullik a hajam. Főleg azért mert ezt a fagyigépet az ÉN pénzemből is vették, és rohadtul idegesít, hogy egyrészt baromságokra költik, de mégjobban idegesít, hogy ráadásul madárnak és hülyének is néznek. Valaki valahol kitalálta, hogy van még egy kis pénz valamelyik kereten és el kellene költeni. Ezzel még nincs gond, csak azzal, hogy egy el****ott beszerzés után nem rúgták ki a Bocskait és azt aki aláírta a beszerzést. Ennyi a problémám a dologgal. A nyugdíjas otthont/SZOT üdülőt/állatmenhelyet (tessék behelyettesíteni a szimpatikus szervezetet) lehet támogatni, de ne a HM költségvetésből. Annak megvan a rendszeresített költségvetési fejezete. Szerintem.

üdv

 

dragonfly

Előzmény: blue-dragonfly (7018)
kavkaz Creative Commons License 2005.10.11 0 0 7019
Vedd csak azt, hogy ez 9900 doboz (kb 1kg) jó minőségű jégkrém. Ha egy pilóta megeszik egy dobozt naponta, akkor húsz pilóta majdnem másfél évig napi egy doboz jégkrémet lapátol be! Akkor viszont a felszedett kilók miatt fegyverzetet már nem lehet a gépre szerelni!

Ha csak négy pilóta eszik napi egy doboz fagyit, akkor a 9900 doboz fagyi hat és fél évre elég!

És ez még csak a fagyigép ára. Ha hozzáadom az alapanyagok árát, akkor szerintem (sacc/has) tizenöt-húsz év alatt megértül a fagyigép. Ha viszont vettek volna egy BOSCH MUZ4EB1 típusú (mondjuk M-2005 néven rendszeresítve) fagyigépet 9900,- HUF+ÁFÁért, akkor már néhány hónap múlva megtérül a cucc!

Viszont vegyük figyelembe, hogy így ezerszer olcsóbb lett volna!
Előzmény: blue-dragonfly (7018)
blue-dragonfly Creative Commons License 2005.10.11 0 0 7018

:////

 

Háááááát..... Tulajdonképpen igazad van.... Kiszámolnád nekem, hogy mikor térül meg ez a beruházás? :) Igazán érdekelne....

 

üdv

 

dragonfly

Előzmény: Törölt nick (7017)
blue-dragonfly Creative Commons License 2005.10.11 0 0 7016
Kecskeméti vadászpilótáknak jár a fagylalt a HM szerint
2005. október 11. 0:01


Magyar Nemzet - Haraszti Gyula
Vadászpilóták ellátására vásárolja meg a Honvédelmi Minisztérium (HM) azt a lágyfagylalt-készítő gépet, amelyre közel tízmillió forintot költenek el a szaktárca költségvetéséből – közölte a hét végén Bocskai István, a HM szóvivője.

Lapunk szombati számában számoltunk be arról, hogy 9,9 millió forintért a szaktárca fagylaltkészítő gépet vesz, de akkor nem kaptunk választ a honvédelmi tárcától arra, hogy hol használják majd a cukrászati eszközt. A HM szóvivője szerint a gépet a kecskeméti vadászpilótáknak vásárolják, akik veszélyes munkát végeznek, ezért az úgynevezett élelmezési normák szerint jár nekik az édesség.

Bocskai István állítja: a beszerzésnél a legolcsóbb ajánlatot választották, és a fagyigép segítségével kisebb költséggel láthatják el a pilótákat édességgel, mintha a boltban vásárolnának. A szóvivő egy televíziós nyilatkozatában úgy érvelt: „sokkal olcsóbb, ha ezt mi állítjuk elő, mintha kereskedelmi forgalomból szerezzük be. Azt gondolom, hogy ez egy olyan észszerű és gazdaságos beszerzés, amely biztosítja annak a normának a biztosítását, amelyet nálunk szabályok, törvények írnak elő.”

Tízmillió forintból szakértők szerint a kereskedelmi forgalomban már olyan fagylaltgép is vásárolható, amely óránként 150 kiló fagyit készít. Ez négydekás gombócokkal számolva több mint 3700 adagot jelent.

Szintén szombaton számoltunk be arról, hogy több mint 4,5 millió forintot költ napozóágyakra a honvédelmi tárca társasága, a HM ReCreativ Kht. Erről szólva a szaktárca úgy nyilatkozott, hogy az üdülőkben osztják majd szét az ágyakat. Információink szerint az augusztusban megkötött szerződés alapján a szaktárca közhasznú társasága több száz napozóágyat vesz az üdülők számára.

 

 

 


Gondoltam beteszem ezt a cikket, mert nem értem, hog milyen megsemmisülésről beszéltek? Mi az, hogy nem történik fejlesztés, új eszközök beszerzése? Nem értem. Mi a probléma a sereggel?????? Kecskeméten megoldódott az egyetlen probléma, ami a Magyar Légierő előtt állt. Van fagyi. Jövő tavasztól kényelmes nyugágyakon tölthetik jól megérdemelt pihenésüket a tisztek, tiszhelyettesek, legénységi állományuak, amikor Kenesére, .... ööööööö, izé, szóval amikor a HM Üdülőkbe mennek pihenni. Feltéve, hogy a kereskedelmi vendégek miatt lesz helyük.... Ha elég ügyesek, akkor a pihenésről videófelvételeket is készítnek és azt a missziókban használt házimozi rendszereken nézhetik katonáink, akiknek így jüval magasabb lesz a morálja.

 

Biztos vagyok benne, hogy Hamburgerék és a többiek is élénken helyeselnek, hogy ezek a régóta hiányzó kényelmi tényezők is bekerülnek a sereghez, hiszen már minden más felszerelés és kiképzés világszinvonalon áll rendelkezésre. A pilóták is a hajózó pihenő plafonháig ugranak, hiszen már csak a fagyi hiányzott nekik az évi 300 óra/fő lerepülése közben....

üfv

 

dragonfly


Megint megcsináltak valamit szeretett előljáróink.

Münci Creative Commons License 2005.10.11 0 0 7015

Möszjők!

 

Bocs, hogy belepofázok, de nekem is vannak némi emlékeim, merthogy éjszakás lévén egész délelött a rádió mellett ülhettem.

Egy habzószájú egyszer azt nyilatkozta, hogy a katonaság vagy a rendőrség ha kell erővel is, de megtisztitja a dunahidakat.

Na, erre jött igen gyorsan G.Á. rádió nyilatkozata. Az inkriminált kijelentés többet nem hangzott el. Már nem emlékszem ki volt ez a lüke. Miniszter? Államtitkár? Hivatásos rendőr vagy katona?

Lényeg, hogy a feszült helyzetből nem lett baj! Az összes érintett végül józanul -és jól- döntött.

 

Tisztelettel, Münci

Előzmény: Stylist (7001)
Cs_ Creative Commons License 2005.10.11 0 0 7014
Estére utánanézek ennek, ha tudok.
Előzmény: Stylist (7011)
Stylist Creative Commons License 2005.10.11 0 0 7011

Szerintem érdemes lenne utánanézni, de pont a precedens volt itt a lényeg. Amikor az új - bár inkább átbarkácsoltnak nevezném - Alkotmányt megfogalmazták, az inkább általánosságban írta le az Államfő jogköreit. A Für Lajos által kieszközölt Alkotmánybírósági döntés azt a célt szolgálta, hogy anélkül, hogy az Államfő jogköreit korlátoznák, - tehát kvázi megszégyenítenék - mondassék ki, hogy konkrét parancsokat ( a kormány és a honvédelmi miniszter megkerülésével ) nem adhat ki, tehát nem utasíthat közvetlenül alakulatokat cselekvésre, vagy laktanyában maradásra. Mivel erre az alkotmányozáskor valószínűleg senki sem gondolt, ez így implicite nem lett megfogalmazva...

Üdv:  

Előzmény: Cs_ (7010)
Cs_ Creative Commons License 2005.10.10 0 0 7010

Ezzel vitatkoznék. Így fejből. Megesküdni nem mernék rá.

 

A közt. elnök jogai emlékeim szerint ezzekkel a megkötésekkel lettek megalkotva már az elején is (de ezek még nem szerepeltek a 0.99 változatban). Egyébként ez így jó. Így a közt elnök se tud katonai huntát létrehozni, illetve, ha az alatta állóknak sikerülne áttörnie az egyéb alkotmányos fékeket és rosszban akarnának sátikálni, akkor neki elég joga van ezt megakadályozni.

Előzmény: Stylist (7001)
Kuruc71 Creative Commons License 2005.10.10 0 0 7009
A helyesírási hibákért elnézést kérek, de sietnem kellet mert állandóan kilép a gépem.
Előzmény: Kuruc71 (7008)
Kuruc71 Creative Commons License 2005.10.10 0 0 7008

Én akkoriban friss  eskü utáni HŐR ( Határőr ) voltam, és a kiképzésünk ady-ligeten folyt. Az Ay-ligeti HŐR laktanyáról tudni kell hogy ide vonultatták be a él országból a sorállományt, és innen osztották el a különböző kikbázisok között. ( Siklós, Nyírbátor, és volt egy Győr mellett i de a neve...... )

 

A laktanyában csak a kiképzés zászlóaljnyi erővel folyt. Bár ezrednek hívták de csak nagyon ritkán csökkent 2000 fő alá a létszám ( az étkezési létszámot kezdetben mint konyhamunkások nagyon tudtuk :-))) Volt olyan időszak amikor 3200 őre is felfutott a létszám.

 

Ami még fontos, hogy ez az alakulat NEM Hovdségi, hanem BM parancsnokság alatt, azaz a kormány ( Benne a belügyminiszter ) közvetlen alárendeltségébe tartozott.

ormányközvetlen alakulat !!! :-)))

 

Szóval az alapkiképzésünk tán folyt a szakkiképzés, már ellőttük a fejenkénti 9 db lőszerünket  ( 3x1 egyeslövés 100 méterre + 6db sorozat 200m szembefutó )

Ha jól emlékszem akkor vagy csütörtök, vagy péntek volt mikor a laktanyában érzékelhető volt hogy "valami van" de hogy mi azt nem tudtuk. Nemsokára mindenkinek a körletébe kellet mennie. Itt kaptuk folyamatosan a "híreket" illetve azok következményeit.

 

- először ahétvégi kedvezmény megvonás ( hurááááá :-( )

- fegyver, és felszerelés ellenőrzés

- körletelhagyási tilalom

 

Ezek mellett az alakulótérre felállt at első lépcső szállító részlege cca 10-12 db IFA tgk. A kiképző zászlóalj teljes személyzetének felkellett készülni egy azonali indulásra : rohamsisak, vegyvédelmi táska, GYALÁSÓ, stb.

Fentiek mellett a fegyverszobát is kinyitották ( pecsét feltör, ajtó kinyit tárva nyitva )

 

Ott ültünk megszeppent ujjoncokként és vártunk. Infó, tájékoztatás semmi !!!!

Ez így volt két napig, majd a következő hét elejétől elkezdett normalizálódni a helyzet.

 

Amit utólag tudtunk meg az az volt hogy minden század pk-tól hangulatjelentést kértek, melybe a pk állomány döntő többsége azt írta, hogy z állomány szimpatizál a tüntetőkkel, és nem mutat hajlandóságot a civilekkel szembeni bevetésre.

 

Sajna a nevére nem emlékszem de a szd pk-ám ( talán Tóth százados ) akkor tartott eligazítást a tiszteseknek ( a szd pk, és pk h -n kívül csak sorállomány volt a században !!! ) akik a szakasz, és raj pk voltak, mikor én éppen kihalgatást kérve mert a hétvégén nem mehettem haza és sírni szerettem volna egy kicsit , bent voltam. Nem nagyon foglalkozott velem , és míg én hátúl sunnyogva várakoztam közölte az állománnyal hogy " ha kiezényelnek akkor keresünk egy nagy udvaros bérházat ( ilyen van rentgeteg Bp-en ) és a század oda betelepül. Egy GÉPPUSKÁS+ egy karabélyos a kapuba, és lélek az ajtón se , se be. Ő nem fogja  katonákat a civileknek vezetni "

 

Szóval ezek mentek a fejünk fölött. Azt még tudni kll hogy az Ezred parancsnokság az első hangulat jelentések után sem adta fel hog bevethető egységet állít ki. Az őzászlóaljjal közölték hogy a "Pestiek hisztije miatt nem mehetnek hétvégén haza" ( az őrzászlóalj 90% BAZmegyei volt ) Ezzel próbálva olyan hangulatot, harci szellemet teremteni, mely alapját adhatja egy bevethető alakulatnak.

 

 

Szóval ez zajlott anno Budapest határánál egy cca akkor 2 500 fős laktanyában.

 

Az utánnunk következő valamennyi korosztálynak már ujra oktatták az alakzatban való felvonulást, kiszorítást, tömegoszlatást. Többek között gyalásóval is.

 

Még annyit, hogy mint "belügyi alakulat" az egész elkövetkező egy évünk olyan zűrös volt hogy a felét különböző okok miatt ( Taxissztrájk, Tejsztráj, Jugó háború első felvonás, Román forradalom évforduló, Pápalátogatás, stb ) a fele időnket hksz-ben töltöttük.

 

Arra jó volt, hogy a benti időt legalább  kiképzésre is fordíthattu, és az átlagtól messze több harcászkodásban, és fegyver, és lőismeretekben volt részünk.

Ekkor lőttem RPG-vel, és kaptam meg a kiképzést az SzVD-re is.

 

 

-

Némedi László __ Creative Commons License 2005.10.10 0 0 7007
Én akkor a BKV-ban dolgoztam (központi számítástechnika, első munkahelyem volt). Semmi különösebb készültség nem volt, viszont egy probléma miatt az éjszaka haza sem mentünk, így igazából nem sok maradt meg bennem, pedig az egyik (akkor közepes) párt alelnöke volt a főnököm, de ő is ott dolgozott velünk...
Volt tüzér Creative Commons License 2005.10.10 0 0 7006

Vegyes emlékeim vannak a taxis blokádról. Időnként bennem is felmerült, hogy a saját kocsimmal ki kellene állni, de amikor mennem kellett, akkor voltak kellemetlen tapasztalataim is. Volt olyan blokád, ahol a KrAZ-t nem akarta néhány begőzölt fejű hülye átengedni, és ráadásul elkezdték az üvöltözést, hogy "a hadsereget vetették be ellenünk". Rajtuk erősen látszott, hogy a hideg ellen nem forró teával védekeznek. Aztán valami normálisabbal csak sikerült szót érteni, hogy mi tulajdonképpen a falujába visszük az embereknek a kenyeret. Erre meg a vállukon akartak átvinni a blokádon, de szerencsére erre nem került sor, mert a kocsit csak nem akartuk otthagyni. A fegyvert központilag letiltották. Én mindenesetre egy szerelő vasat a kezem ügyében tartottam. Meg az önvédelmi pisztolyomat is.

Előzmény: Tiger205 (7005)
Tiger205 Creative Commons License 2005.10.10 0 0 7005

Amúgy az ügyeletes parancsnok őrnagy töltetlen (!!!!) fegyvert is akart osztani ehhez!

a hadnagyunk beszélte le...

 

Ja, és mire odaértünk, az összes tejet kivitték a cég teherautói, így mi kaptunk pár rekesz joghurtot, és vissza a Kraz? Ural?-lal a Zách-ba.

Azt ment mindenkinek a hasa (a katona amit tud megesz') mert azt nem néztük, hogy lejárt joghurt volt. 

 

 

De tényleg veszélyes pszciholóóógiailag ez a bezáértság, a tiszteken keresztül csöpögű híreket hallva (nem engedik át a szülni induló terhes nőket sem, stb, stb) a végén tényleg lett volna kedvünk áthajtani a taxisokon!

És ez valamilyen szinten gáz...

 

TGR

Előzmény: Tiger205 (7004)
Tiger205 Creative Commons License 2005.10.10 0 0 7004

Vajh' ki lehetett az az ismerős?

:o)

 

Az eset VELM (is?) történt meg!

 

Pedig csak hadtápkiképző központ voltunk!

 

TGR

 

Előzmény: belic (7002)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.10.10 0 0 7003
Az ismerősöd hírét csak megerősíteni tudom. Amikor mindenféle beavatkozási elgondolás le lett állítva, a kórházakba, kisebb falvakba, egyéb helyekre való tej, kenyér, stb kihordás a sereg egyes kijelölt alakulataira maradt. Én is szállítottam KrAZ-zal kenyeret. Elbírta. Alighanem a blokádot is elbírta volna.
Előzmény: belic (7002)
belic Creative Commons License 2005.10.10 0 0 7002
Hello!

Sosem fog kiderülni, hogy Antall Józseféknek volt-e bármilyen szándékuk a mozgósításukra

Persze ez igy mar nem tul megbizhato (mivel nem szemelyesen velem tortent), de egy ismerosom azt mondta, hogy ok azt a parancsot kaptak, hogy teherautoval haladjanak at a blokadon (ahogy tudnak), hogy elelmiszert szallitsanak a korhazakba. A taxisok atengedtek oket, persze az elelem mar regen a korhazakban volt (mivel azt is atengedtek).

Bel
Előzmény: Stylist (7001)
Stylist Creative Commons License 2005.10.10 0 0 7001

"Hála Istennek a Köztársasági Elnök nagyon gyorsan és józanul intézkedett..."

 

Régen történt, persze, spongyát rá, de az ügynek lett azért máig ható következménye is. Amikor a taxisblokád kezdett "eldurvulni", Göncz Árpád, mint a Fegyveres Erők Főparancsnoka, sajtónyilatkozatot tett közzé, miszerint parancsot adott rá, hogy minden katonai egység maradjon a laktanyában! Sosem fog kiderülni, hogy Antall Józseféknek volt-e bármilyen szándékuk a mozgósításukra, de az biztos, hogy amikor lenyugodtak a kedélyek, akkor Für Lajos első dolga volt, hogy kimondatta az akkori Alkotmánybírósággal, ( elnök: Sólyom László ) hogy az Államfő csak névlegesen a Fegyveres Erők Főparancsnoka, konkrét parancsok kiadására nincs joga! Természetesen ez a mai napig érvényes, úgyhogy a Sólyom László vs. Zengői Bazsarózsák ügyben lehet, hogy az öntökönszúrás esete manifesztálódik...

Üdv:   

Előzmény: Bujazliz (6999)
st_patrick Creative Commons License 2005.10.10 0 0 7000

Üdv Mindenkinek!

JF nyilatkozata és a fagyigépek, nyugágyak után nem állom meg hogy be ne üssek pár részt a HT új számából. (Végh Ferenc: A törörk hadsereg ma) Tehát:

 

"A török hadsereg mai jellege és szerepe történelmében, kulturális és társadalmi hagyományaibanm gyökerezik. A hadsereg értékeit, hagyományait a török emberek sajátjuknak tekintik. A török ember büszke hadseregére. A hadsereg a stabilitás és a társadalmi rend legfontosabb védelmezője. A legfontosabb és a leghatékonyabb bizalmi tényező. Társadalmi elismertsége meghaladja a 80%-ot." (?)

 

"A török hadsereg a nemzeti egység szimbóluma, a biztonság garanciája. Fennállása során győzelmeket és becsületet szerzett a népnek. A katonai hagyományok az Oszmán Birodalomig tekintenek vissza. A hadihajókat az oszmán hősökről nevezték el. A katonai tanintézetekben jelentős szerepet tölt be a török hadtörténelem oktatása.. Atatürk szerepe, a görögök, a kurdok elleni harc bemutatása erős érzelmi alapokopn történik. A katonát a mindenkori reformer szerepében láttatják. A török katona társadalmi megbecsültsége igen magas. A társadalom tiszteletben tartja a hadsereg hagyományőrző tevékenységét és követi a hagyományait. (...) A katonai kultúra ápolása, az alakiság a laktanyák falain kívül is fontos szerepet tölt be. Amikor például a sorköteles megkapja a behívóját, baráti körével, fellobogózott gépkocsikkal kürtölve, az utcákon végigvonulva tudatja a hírt a helyi lakossággal. A településeken bevonulási és leszerelési ünnepségeket tartanak, ahol tanácsokkal látják el a fiatalokat. A török nemzeti ünnepek velejárója a katonai díszszemle. A sajtó kiemelt figyelmet fordít a haderő bemutatására."

 

" A török tisztikar egységes és összetartó, a társadalom elitjéhez tartozik. Az atatürki ideológia pontos követője, hatékony, tagjai erősen motiváltak. Mély hazafiság és hazaszeretet jellemzi őket. A katonai erények, a szilárd erkölcsiség és etika kiforrott személyiséggé formálja, egységbe tömöríti a tisztikart. felelősségérzetük a nemzet iránt vitathatatlan. Fegyelmük, tartásuk példautató. (...) A civil vagy katonai középiskola elvégzése után általában 19 évesen kezdik el a 4 éves tisztképzést. Korlátozott mértékben a nők számára is nyitott a tiszti pálya. A felvételi követelmények összetettek. A vallási vagy politikai aktivitás kizáró ok. A felvétel előtt a pályázók fizikai, pszichikai felmérésen és különböző vizsgákon estek keresztül.A tanulmányok harmadik évében történik a fegyvernemi szakosodás. (...)

A tábornoki rendfokozat elérése az elithez tartozást jelenti. (...) Az avatott tisztek mindössze 5%-a érheti el ezt a rendfokozatot. A kinevezésekről évente egy alkalommal, augusztusban dönt egy magasrangú bizottság, melynek tagjai a miniszterelnök, a védelmi miniszter, a vezérkari főnök és az összes 4csillagos tábornok,admirális. ..."

 

Nesze neked a katona tartozzék a közszolgálat szférájába szemlélet!

 

Érdemes végigolvasni a cikket pl az előmeneteli rendszerről, etika, fegyelem, kiképzés, stb.

Tegyük fel hogy csak a fele igaz a leírtaknak...Nekem meg csöndben ég az arcom, miközben ferikére "a gondviselés vigyázott" az USÁban. Ha politikus létére ennyire bízik a teológiai ismereteiben, csak remélni tudom h az isteni gondviselés nem csak rá hanem Magyarországra is vigyáz. Úgy tűnik, erős szükségünk van rá...

Bujazliz Creative Commons License 2005.10.10 0 0 6999
Akkoriban telefaxon és géptáviraton érkeztek az utasítások, amelyeket nem sokkal később kötelező volt "meleg ügyiratkezelésnek" alávetni.
Ne fegyveres beavatkozásra gondolj, annyira azért nem volt őrült senki, de - ismereteim szerint - BAT-ok, műszaki-mentő harckocsik készenlétbe helyezése volt tervezve.
Hál istennek a Köztársasági Elnök nagyon gyorsan és józanul itézkedett a beszűkült látőkörű politikai ée egyes katonai vezetők helyett/ellen.
Néhány magas beosztású katonát - ismereteim szerint - nem sokkal később gyorsan lenyugdíjaztak.
Ha jól tudom a "munkalassítást" a technikák üzembehelyezési idejének meglehetősen elnyújtott végrehajtásával oldották meg.
Erről azok tudnának többet mondani, akik ott szolgáltak.
Mivel holló nem vájja ki másik holló szemét, az utasítást kitaláló/helybenhagyó politikusokat nem vonták felelőségre.

Ez már a múlté, spongyát rá!
Előzmény: Kuruc71 (6998)
Kuruc71 Creative Commons License 2005.10.09 0 0 6998

Már sok legendát hallottam a "taxisblokád" honvédségi részvételéről !

 

Lehetne egy kicsit többet megtudni erről ?

 

Már csak azért mert én akkor egy olyan alakulatnál szolgáltam amit bizony bevetni terveztek......!

 

Kiváncsi vagyok a te általad ismert történet mennyiben fedi a velem megtörténtekkel.

 

 

Előzmény: Bujazliz (6997)
Bujazliz Creative Commons License 2005.10.09 0 0 6997
Üdv

A hadseregtől féltek 89 előtt és után egyaránt.
Sosem bíztak meg igazán benne.
Pedig a magyar katona sosem fordult saját népe ellen.
'89 előtt nem volt igazán nagy kockázat a politika számára a hadsereg, mert itt volt a "nagy testvér", aki szó szerint mindíg úgy települt, hogy ha kell órák alatt "lefogja" a magyar hadsereget.(Nézz utána annak, hogy egy magyar alakulathoz képest milyen távolságra és milyen ereővel települt akkoriban a hasonló fegynemű szovjet alakulat.)

Az egyik '89 előtti állománygyűlésen a hadmérnököknek egyenesen azt mondta a VK-helyettese, hogy a mérnökök a hadsereg renitensei, mert gondolkodnak, így vakon nem hajtják végre a parancsokat.

Hogy miért nem igazán bíztak meg '89 után a saját hadseregünkben, arra itt két kiragadott példa.
A '89-es puccstervet a katonák hazaszeretete hiúsította meg. (Erről majd néhány évtized múlva talán a történészek fognak vitatkozni.)
A taxisblokád elleni erőszakos katonai fellépést is a katonák bürokratikus és szándékos "munkalassítása" akadályozta meg addig, amíg az akkori államelnök közbe nem lépett. (Ezzel ma már nem dicsekednek az akkori politikusok.)

A katona három jelszava: hazaszertet, hűség és becsület.

A korrupcióval átitatott erkörcstelen politikusi magatartás ezzel szöges ellentétben áll. A félelem így ma is érthető.
Előzmény: belic (6996)
belic Creative Commons License 2005.10.09 0 0 6996
Hello!

Azt sem tudja, az ellenség, hogy hol vagyok már, amikor a diverziós rombolást, pusztítást végrehajtom. Ezt a katonai főiskolákon tanították anno jó pár évvel ezelőtt.
Ma már ezeket a feladatokat kivették a katonai oktatásból épp a terrorizmus elleni félelem miatt.


Ugy erted, hogy az '56 megismetlesetol rettego MSZMP vezette kormanyoknal is jobban felnek a neptol a rendszervaltas utani (megvalasztott) kormanyok?

Ha kulso terrortamadastol felnenek, akkor minnel tobbet, minnel szelesebb retegnek oktatnanak, hogy felkeszultebbek legyunk.

Bel
Előzmény: Bujazliz (6986)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!