Keresés

Részletes keresés

genziana Creative Commons License 2011.05.08 0 0 4555

Most is próbáltam, de szintén úgy jártam, mint reggel. Mérgemben a felszeletetlt sajtot beledobtam a sólébe, majd megeszem.

Én is gondoltam rá, hogy hideg van idebent, 18-19 fok. Csak ilyenkor az a rossz, ha befűtök, akkor állandóan nyitva vannak az ablakok, mert olyan meleg lesz. Ha nem fűtök be, meg hideg van a sajtnak. Keresnem kell, valami dobozos megoldást. Asszem szólok az anyósnak, hogy nézzen körül a nagykerbe doboz után.

 

Amúgy a parenyica alapsajtjának jó ez a recept (amit leírtam), vagy próbáljak mást?

Beírtam ide bal oldalra a keresőbe, és találtam más leírást is.

 

Holnap körülnézek ph csík után, gondolom a gyógyszertárban van, meg lehet, hogy megveszem azt a nagy kiszerelésű kalcium- kloridot....

Előzmény: elefada (4551)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.08 0 0 4554

Mi egy időben 12 fokos házban sajtoltunk pár hónapig. És finom lett! :) Igaz, kenhető, gyakorlatilag krémsajt, de finom.

Előzmény: elefada (4552)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.08 0 0 4553

Hát meg nem romlik. :) Idővel lesz hőmérő is, meg savfok-mérő, de most a kalcium-kloridra sikerült rávennem édesanyámat, ez volt a legolcsóbb szükséges tétel, 1200 Ft körül volt az Azúr vegyszerboltban.

 

(De nem tudom, mikor, mert most a Tigáz ránk fog verni egy 600 ezer Ft-os büntetést buherált gázóra miatt. 6 évvel ezelőtt költözött el apán tőlünk, de előtte még egyik évben visszatekertette, és most meg cserélték az órát és feltűnt, majd szívunk miatta... Egyelőre nem tudjuk, mit adunk el, hogy ne a házat árverezzék. A tucat kecskénket kevesebb, mint a feléért sikerült értékesíteni, igaz, legalább ősszel, de ez nekünk hatalmas pénz.)

Előzmény: elefada (4536)
elefada Creative Commons License 2011.05.08 0 0 4552

Tedd melegre, 20 fok fölé, ha tehén és kultúra nélküli,jártam már ügy télen, hogy 34-36 órára volt jó.

Van még remény, csak a meleget biztosítsd.

Mese nincs, ha ilyenkor akarunk sajtolni, be kell kapcsolni a fűtést.

Előzmény: elefada (4551)
elefada Creative Commons License 2011.05.08 0 0 4551

2,5 l  50 perc alatt a béka feneke alá hül, nem indul meg a savanyodás.

Mindkettőnél az a baj.

A töret megfázott.

 

Nyáron a 30 fokban nem lesz ilyen problémád, most viszont csak akkor mükszik, ha biztosítod a  hömérsékletet.

 

 

Előzmény: genziana (4549)
genziana Creative Commons License 2011.05.08 0 0 4550

Azóta is kutatok, hogy mit szúrhattam el. Valószínű, hogy az alapsajt nem jó.

Kiraktam egy farácsra, alá-fölé, papírtörlő, de már egy csomószor cseréltem, mert el van ázva....

De a tök sima gomolya is szivat ma, kultúra, aztán oltó, alig- alig májas, tiszta pehely a savó.

Na egy kicsit mindíg alágyújtok, most kezd jó lenni.

Úgy látszik, ma nagyon bénázós napom van...........

Előzmény: genziana (4549)
genziana Creative Commons License 2011.05.08 0 0 4549

Nem sikerült a parenyica:(((

2,5 liter tehéntejből készítettem. Még itt találtam valahol egy receptet, 36 fokon 30 perc, és 20 perc alatt a formába. Ma reggelig csöpögött. Felvágtam, a víz 70 fokos, és nyuviskoltam, forgattam a két fakanál között, de csak nem akart elnyúlni. Törött, szakadt, meg már tiszta gumi íze lett. Amikor felvágtam egy kicsit nyálkás volt, talán még maradt benne savó, most várok egy kicsit, aztán délután megpróbálom a maradékból. Ha akkor sem sikerül....., brühü, miért vagyok ilyen béna?:((((

elefada Creative Commons License 2011.05.07 0 0 4548

Utánna volt csicsik hatig. Tovább nem lehet, mert olyankor már reklamálnak a csajok.:-D

Előzmény: Törölt nick (4547)
elefada Creative Commons License 2011.05.07 0 0 4546
Előzmény: Törölt nick (4543)
genziana Creative Commons License 2011.05.06 0 0 4545

Ma kerestem provanszi fűszert, lehet, hogy én vagyok a vaksi, de sehol nem lehet kapni.

genziana Creative Commons License 2011.05.06 0 0 4544

Akkor az enyém azért törött a vízpróbánál, mert nem savanyodott ki?

Napközben 18-19 fok van, csak este fűtünk be. A sajt a konyhába, és általában 24 órát ott van.

Előzmény: elefada (4541)
elefada Creative Commons License 2011.05.06 0 0 4542

A kecsketejböl készültet nehéz elkapni, nem is lesz tökéletesen olyan, mint a tehénböl.

Lehet, hogy meg sem indult.

Milyen lett az elözöleg készített lesózott?

Ha törik. morzsálodik, tulsavanyodott.

Ha sajtosodik...jó

Ha gumis, nem savanyodott ki

Van bizony! A tehén a fürgébb.

Előzmény: Anett :) (4540)
elefada Creative Commons License 2011.05.05 0 0 4541

Akkor jó volt a tippem.

Nem csodálkozom,eleinte én is így jártam.

Miota mérem, nem húz csöbe.

A kecsketej, az alacsonyabb cukor, magasabb zsírtartalom és a hosszú baktericid fázis (meg még ki tudja, mi miatt)  nem olyan ideális táptalaj a tejsav baktériumoknak számára, mint a tehéntej.

Egy pár ötlet a megindításhoz:

1.Meleg környezet :  Én hungarocell dobozt, befötes üvegben melegvízzel felfütöm, így tartja a höt.

(a sajt is itt csöpög a formában)

2.Anyakultúrát készítek, gyorsabban dolgozik mint a CHN, pontosabban lehet vele dolgozni, 5-6 napig használható.

(1l tejet felforralni, lehűteni 25 fokra. 6-8 szem CHN, alvasztás,(20-25 fokon) nem megvárni a savókiválást,összekeverni, hűtöben tartani. Akár sajthoz, akár túróhoz 1%

3.63 fok 30 perc is segíthet

4. pH mérő nagy segítség, ha tutira akarsz menni.

Segítségével kitaláltam egy "kecskepannit", 3* reprodukáltam ugyanazt, tehát működik.

 

 

 

 

 

Tegnap este készült, lágysajt, ez ma már fogyasztható sajt.

Előzmény: L.Myke (4537)
Anett :) Creative Commons License 2011.05.05 0 0 4540

A víz hőmérsékletét mértem, mindig 71-69°C között volt, legalább 5x megcsináltam a próbát, először a 19. órában, de mindig ugyanilyen szétmállós volt... az a baj, hogy azt nem figyeltem, hogy fényes-e...

Amikor tehéntejből csináltuk a sajtot, egyből jó volt a próba, és csak az utóbbi két kecsketejes kísérletnél nem akart összejönni... Az a fura, hogy a tehénsajt 16-18 óra alatt kisavanyodott(és úgyanúgy csináltuk mint a kecskét, csak a beoltási hőmérséklet különbözött), ezért az első kecskesajtnál készítéskor is a 16. órában csináltuk az első próbát, és egészen a 26.-ig ismételgettük, és akkor sem volt jó, így inkább besóztuk, mert nem tudtuk, hogy mi is lehet a baj...

Szóval nem tudom, nem hiszem, hogy 16 óra alatt túlsavanyodna, de azt gondolnám, hogy 26 óra alatt már jónak kéne lennie...csak a gond, hogy nem érek hozzá annyira...Ezért kértem segítséget :)

Lehet, hogy a tejjel van a gond?

Vagy ilyen nagy különbség lehet a tehén és a kecske kisavanyodási ideje között...és a kecskesajtot tovább kellene hagynom savanyodni?

Mindenesetre köszönöm a választ! Remélem majd azért csakcsak összejön a dolog :)

Előzmény: elefada (4539)
elefada Creative Commons License 2011.05.05 0 0 4539

Ha szétmálik, lehet tül meleg a víz, lehet túlsavanyodott.

Ha még nem jó, az összeállt anyag nem fényes és kissé " grizes"

Tehénnél ha tulfutott, nagyon ragad, vékony szálakat lehet húzni.

Előzmény: Anett :) (4538)
Anett :) Creative Commons License 2011.05.05 0 0 4538

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy ha a melegvizes próbánál a sajt összeáll elsőre, de nem nyújtható, és nemis szakad...inkább szétmállik, akkor túlsavanyodott, vagy még nem jó..?

Köszi a válaszokat! :)

L.Myke Creative Commons License 2011.05.05 0 0 4537

A sófürdő biztos, hogy elég tömény, azzal szerintem nincs gond. A sófürdő után is eresztett némi levet. Kecskesajt volt  és huszonpár órát savanyodott. A próbát próbáltuk megcsinálni, de nem jött össze...

Akkor várom a további ötleteket. :) Köszönöm előre is a segítséget! :)

Előzmény: elefada (4535)
elefada Creative Commons License 2011.05.05 0 0 4536

Aztán mire használod?

Jobban jártál volna egy hömérövel.

Előzmény: Törölt nick (4529)
elefada Creative Commons License 2011.05.05 0 0 4535

"nyálkás lett és büdi.."= fehérjebomlás

Oka,lehet magas pH 5,2 felett, tehát nem indult, vagy nem zárult le  a savanyodás, nem bomlott le a cukor.

Ilyenkor  a sófűrdő után is levet ereszt.

Nyálkás lehet még akkor is, ha alacsony  a sófürdő sótartalma.

Én az elsőre tippelnék.

A 20 fokkal semmi baj gomolyánál.

Este írok 1-2 ötletet, hogy indítsd meg.

Előzmény: L.Myke (4533)
genziana Creative Commons License 2011.05.05 0 0 4534

Végre megszült az utolsó lányom is.

Az egy órás alvasztásos lilahagymásom nagyon finom lett.

L.Myke Creative Commons License 2011.05.05 0 0 4533

Az érlelnivaló kecskesajtunk nyálkás lett és büdi... Lemostuk és felvágtuk, az íze is érdekes lett :( Inkább nem ettük meg :(

Lehet meleg volt neki... kb 20 fokon volt, olyan 5 napos lehetett, de sajna nem nagyon van hidegebb helyiség a házban :(

 

 

genziana Creative Commons License 2011.05.05 0 0 4532

Aha, mert én nem mindegyiket kultúrázom be. Van amikor igen, van amikor nem.

Szép ez a sajtika!

 

Előzmény: L.Myke (4528)
genziana Creative Commons License 2011.05.05 0 0 4531

Megkérdezhetem, hogy hol akadtál rá?

Én már az összes gyógyszertárat végigjártam, a legtöbb helyen hülyének néztek, meg nem is tiszta csak valami vízzel higított kutyvalék volt.

A mez. gaz boltban van, de marha nagy kiszerelésben, kb. 10 évre elég lenne.

Előzmény: Törölt nick (4529)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.04 0 0 4529

Yeah, vettünk kalcium-kloridot :D

L.Myke Creative Commons License 2011.05.04 0 0 4528

Mindig kultúrázom. Amikor otthon vagyok CHN-22-vel, amikor barátnőmnél csináljuk, akkor élőflórás joghurttal. Nem minden esetben lesz nálam sem lyukacsos. Igazából örülnék neki, ha az lenne. :)

 

Ennél a sajtnál a CHN-22-őt használtam.

 

 

Most csepeg a következő kecskesajt, ha készen lesz, arról is teszek képet. Most élőflórás joghurtot használtam kultúrának.

Előzmény: genziana (4526)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.04 0 0 4527

Ezek nem szabályos lyukak, szóval szerintem semmi rendkívüli nincs benne. Minden lakásban kicsit más a sajt. :) Én pl. akkor örülök nagyon, mikor lyuk nélküli, vagy alig-lyukas sajtot sikerül csinálnom, azt lehet a legjobban szelni.

Előzmény: genziana (4526)
genziana Creative Commons License 2011.05.04 0 0 4526

Egyre- másra azon gondolkodom, hogy hogyan raktad azokat a lyukacskákat a sajtba:)))

Te mindig kultúrázol? Valahogy nekem nem sikerült még ekkora lyukacskákat raknom bele.

 

Előzmény: L.Myke (4509)
genziana Creative Commons License 2011.05.04 0 0 4525

Jah értem, tehát úgy sírnak...

 

Igen, ha jól emlékszem akkor a körüli hőn börödzik...

Előzmény: Törölt nick (4523)
L.Myke Creative Commons License 2011.05.04 0 0 4524

Legutóbbi sajtkészítésnél nálam is 60 °C-on jelent meg a "bőr" a tetején. Mindjárt erőt veszek magamon és nekiállok a kecskesajtnak. 6 liter tejből fog készülni. Az előzőt érlelem. Majd hoztom a képeket. További szép napot! :)

Előzmény: Törölt nick (4523)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.04 0 0 4523

Van "ovi", de csak míg bent vannak. Este nyolctól délelőtt tízig. :) Tavaly voltak kisbakok, akiket már egyáltalán nem vittünk ki legelni a második-harmadik hónap után, néhány nap alatt elcsöndesedtek, ha a többiek is bent voltak. De mikor a nagyok kivonultak a legelőre, és ők egyedül maradtak bent öten, akkor indult az éktelen sírás órákig, hiába adtam nekik a frissen kaszált füvet. És ez így ment hónapokon keresztül, míg mindet el nem tudtuk adni. (Pár hónap után még visszaeresztettük őket, hátha nem kapnak már vissza az anyjuk tőgyére, de bizony hogy azt tették. :D) Egyrészt azt tapasztaltam, hogy növekedésben némileg lemaradtak a legelő lányoktól - pedig mindig bőven adtam nekik a kaszálékot -, márpedig akiket idén tejelésre tartunk meg, azokkal ezt nem kockáztathatom. Másrészt a szomszéd olyan szinten megorrolt ránk emiatt, hogy többet ilyet nem szeretnénk, mert jobban megkeseríti az életünket, mint a pár liter tej mínusz.

 

Egyébként egyszer egy év után eresztettünk vissza egy lyányt az anyjához, mikor annak már új kicsije volt, és mégis rácuppant. :D Sőt, ezek itt az unokáikat is szoptatják, mi sem természetesebb! Ilyen családias kecskéink vannak nekünk. :D

______________

 

Hanem tegnapról maradt 2,5 liter tej, ma is lesz vagy 3-3,5 liter, ebből már kellene valamit kezdeni. Hogy is van a hőmérő nélküli termizálás - ha bőrözik, az van 60 fok körül?

Előzmény: genziana (4522)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!