Keresés

Részletes keresés

Ati_66 Creative Commons License 2022.06.26 0 0 219070

A tempó és kezdés jó lenne nekem is. Szívesen csatlakoznék.

A nyaram hétvégi programjai viszont annyira bizonytalanok, hogy dátumot javasolni sem tudnék.

Azon a héten már kiderül, hogy tudok-e majd menni.

Előzmény: 9:3 (219069)
9:3 Creative Commons License 2022.06.26 0 0 219069

Akkor hirdetek:

Velencei tókörre mennék júli 23-án, ideális esetben 7 körüli indulással. 

A terv 5:30-5:40/km-es tempó, egy életem, egy halálom. De ha valaki(k) lassabban futnák, a palacsintásnál akkor is találkozunk. Bringával is lehet jönni :)

Ha nem jön össze, akkor majd ősszel. 

9:3 Creative Commons License 2022.06.26 0 0 219068

Még én sem tudom 100%-ra az akkori programom, de tervezni lehet :)

Előzmény: O/O (219060)
Ati_66 Creative Commons License 2022.06.26 0 0 219067

És az ismerősőd matek mellett sportolt tovább valamit?

Sportol, esetleg fut még ma is?

Előzmény: Avarsavala (219065)
9:3 Creative Commons License 2022.06.26 0 0 219066

"Aztán meglátta a tévében Florence Griffith Joinert futni és inkább matek szakkörre kezdett járni"

jó, ilyen alapon Bach után senkinek sem kellett volna zeneszerzéssel foglalkoznia. Mondjuk így belegondolva nagyon sokaknak tényleg nem :)

Előzmény: Avarsavala (219065)
Avarsavala Creative Commons License 2022.06.26 0 0 219065

Van olyan ismerősöm, aki elég jó rövidtávfutó volt középiskolában, úgy készült, hogy sportoló lesz. Aztán meglátta a tévében Florence Griffith Joinert futni és inkább matek szakkörre kezdett járni. Belátta, hogy az ő szintje sose lesz elég nemzetközi versenyen.

Én nem vagyok ilyen bölcs, megpróbáltam volna utolérni FGJ teljesítményét és beledöglöttem volna. :)

Előzmény: Ati_66 (219051)
hallotessek Creative Commons License 2022.06.25 0 0 219064

#1stworldproblem rovat: júniusban lett volna egy 20% mindenre kuponom egy webshopba, de lassan vége a hónapnak és még nem érkezett meg hozzájuk a FR 955 😥

HCS77 Creative Commons License 2022.06.25 0 0 219063

hali srácok, na back on track,

egy hónapja nem gyúrtam, jó beteg voltam aztán meg már a verseny miatt nem akartam. szóval a héten már kettőször emeltem, hát rém rottyon vagyok, de no problem szépen felhúzom majd magam, voltam már gyengébb, de már hiányzott, kicsit fura volt beguggolni a súllyal, de jó lesz. jövő héttől úszom is ismét, csak technika lesz. a bringa marad, de csak heti egy-kettő. 

nyújtottam is. hatásszünet.

meg hengereztem a rücskös hengerrel.

wow.

a cél most a bp maraton, eddig 4:07 volt kb az időm, most be akarom rakni 4 óra alá, a jövő héttől több futi lesz, aztán kitalálok valami edzéstervet.. 104 nap van még, fel lehet készülni tisztességesen.

ultra, hogy én is hozzászóljak: eddig egy ultrám volt ami nem tudom annak számít-e, egy hat órás futáson vettem részt, ilyen körbe-körbe futás volt egy kb 1,1 km-es pályán, egy fürdő területén, a tavalyi budapest maraton után volt pár héttel, ezért vállaltam be, 57 km-t futottam. ha terepen lett volna akkor nem vállalom, így hogy az autómtól pár száz méterre voltam és bármikor haza mehettem volna így jó volt, nem tudom mit csinál az aki egy féltávon kénytelen feladni egy terepversenyen. ha lesz idén is elmegyek, nekem tetszős ez a monotonitás.

Pinyo Creative Commons License 2022.06.25 0 0 219062

Igen panaszkodtam, hogy akár 2-3-5 méter (nem emlékszem, de ilyen nagyságrend) eltérést tapasztaltam kilométerenként (vagy szigetkörönként?). A gyorsaság relatív, szoval mondjuk egy 5:30-as és 4:00-as tempót kellene összevetnem, de már nincs kedvem ilyenekkel szórakozni.

Előzmény: Törölt nick (219056)
Ati_66 Creative Commons License 2022.06.25 0 0 219061

Tapasztalatom szerint annyira azért nem adaptívak, hogy figyelembe vegyék az edzés előzményeket, így előfordulhat hogy tényleg kevés.

Legalább is én 2020 év elején Jeff Galloway edző 17 hetes heti 3 edzéses tervét indítottam szintén 1:44-es fm célra.  Szépen erősödtem, gyorsultam, de egy hónappal a vége előtt a cél versenyt a covid miatt lefújták, így én sem kínoztam tovább magamat. Ezért nem derült ki, meddig jutottam volna a megcélzott 4:50 átlagtempóval, de a számok szépen közelítettek a tervhez.  

Viszont én megtoldottam a tervet, mert az 5 perc bemelegítés nekem kevés, tehát általában a szokásos 2-3 km bemelegítő futás után kezdtem az aktív részt és a terv levezető 5 percét is rendszeresen megtoldott. Pl a terv 4 hetente esedékes 1 mérföldes felmérő futásos edzését is 5 perc levezetés helyett 5km-6 km futással zártam.

Jeff mester a walk-run-walk edzésmódszere sem az én világom volt. Így ahogy erősödtem úgy a 800m-es résztávozások közötti pihenő 3 percek - terv szerint séta- egyre jobb tempójú futások voltak.

Mondjuk én azért is növeltem a távot, mert a cél fm verseny után 2 héttel az 54km-es Mátrabérc TT-re is készültem, de azt is le kellett fújni. :-(

Ismerve magamat, ha csak a kiírt távokat és tempókat futom biztos nem értem volna el a megcélzott tempót félmaratonon, mert sokkal kevesebb edzés idő lett volna, mint amennyit korábban edzettem, és az átlag intenzitás sem lett volna magasabb annyival, hogy elég legyen a rövidebb idő.

Előzmény: 0ff (219059)
O/O Creative Commons License 2022.06.25 0 0 219060

Próbáljuk meg, bár nekem szombatra jöhet meló, vasárnap ami tuti szabad. De legyen 23, minél korábban, ahogy jó a többieknek. Ha lesznek többiek ;)

Előzmény: 9:3 (219058)
0ff Creative Commons License 2022.06.25 0 0 219059

Kb. egy hónapja tart nálam a tunyulás. A futásaim még az edzettség fenntartáshoz sem jók szerintem. :)

Úgyhogy itt volt az idő erőt venni magamon, változtatni, meglépni valamit, és..

..indítottam egy Garmin órás edzéstervet. ( :D )

Úgy tudom ezek adaptív edzéstervek, ha így van biztos tudja az algoritmus, mit hogy kellene, de félek, hogy túl kevés km-t fog kérni tőlem.

Legjobb félmaratonom 1:52. Indítottam egy 1:44-es céllal. 16 hét. Meglátjuk.

Volt egy felmérő futásom és egy emelkedő/lejtős edzés. Holnap hétvégi hosszú, 12 km alacsony intenzitáson.

9:3 Creative Commons License 2022.06.25 0 0 219058

Júli 23.?

Előzmény: O/O (219057)
O/O Creative Commons License 2022.06.25 0 0 219057

Én ajánlom a próbafutást hosszabb távokon is! Tókörre szívesen megyek!

Előzmény: 9:3 (219054)
9:3 Creative Commons License 2022.06.25 0 0 219055

látod, abban is van vmi jó, hogy öregszünk, lassan mindenki megtanulja saját kárán, mit nem kéne :)

Előzmény: Ati_66 (219052)
9:3 Creative Commons License 2022.06.25 0 0 219054

a hasgörcsöt kihagynám :)

Amúgy most én is úgy gondolom, hogy mennie kéne. Egyetlen bajom, hogy augusztusban 2 hétre elutazunk, s ez idő alatt szerintem csak ilyen 5-6 km-eket tudok majd futni reggelente. De végülis felfogható pihenőidőszakként. 

Szeretném ugyanezt a próbafutást megcsinálni még 30, ill. 35 km-en (tudom, sokak szerint felesleges, de engem megnyugtatna). Akár Velencén, ha lenne rá jelentkező. 

Előzmény: Csempa (219053)
Csempa Creative Commons License 2022.06.25 0 0 219053

Menni fog, simán. Én is kb ilyen paraméterekkel futottam neki 2018-ban és 4 órán belül értem célba, pedig kb 4 percet egy óbudai vendéglő mellékhelyiségében hasgörcsöltem közben. Simaliba. 

Előzmény: 9:3 (219050)
Ati_66 Creative Commons License 2022.06.25 0 0 219052

Sikeres teszt futáshoz gratulálok! 

A születésnapi km lefutását én soha nem mérlegeltem komolyan.

Amikor könnyen ment volna 40 éves korom előtt nem is hallottam ilyesmiről :-)

40-50 között már talán hallhattam volna, mert már olvastam időnként a fórumot, de éppen nem a rendszeres sport töltötte ki az időmet abban az időszakban, főleg decemberben nem lett volna edzettségem hozzá, de azért pár évben akkor is elmentem a Téli Máta XL távra január végén, bár az csak 40km.

Ami az 50 feletti időszakomat illeti, amikor lett volna erőnlétem hozzá, akkor sem igazán jelentett motivációt, hogy csak ezért fussak itthon egy 50km feletti távot, mert 1 évvel idősebb lettem :-)

Ezt írva eszembe jutott hogy megnézzem melyik években voltam, szóval ha még a szülinapot követő hónap is ér, akkor 40. születésnapom közelében volt egy 40km-es terepfutásom, ami a második leggyorsabb lett.

És ez futásom ugyan nem ultra futás, de éppen jól kapcsolódik a tegnapi témához, amikor az ember a józan ész ellenére csak egy futás miatt hosszú időre leamortizálja magát. Én speciel a porckopásod térdemet nyírtam ki 2006 karácsonya és 2007 márciusa között.

A sztori röviden. 2006 IM felkészülése és teljesítése után nem álltam le, nem vettem vissza télre. Decemberi napfordulós Tortúra 65km TT-re gyúrtam, amit egészen jó idővel teljesítettem. Karácsonykor pedig a Téli Mátrára készülve körbe futottam az S távot, mert kíváncsi voltam milyen gyors vagyok a Pisztrángos tó Kékes szakaszon ha nem vagyok úton előtte már 4 órája. Ezen a futáson Kékesről lefelé jelzett a térdem, hogy túlterheltem a nagy lelkesedésemben. Kicsit visszavettem, és bár fájt időnként a térdem egy kicsit, elmentem a TM XL távra és a jó eredményt úgy értem el, hogy Kékesről lefelé már nem tudtam normálisan behajlítani a térdemet.

Ennek ellenére egy hónap múlva még egy rövidebb versenyt is bevállaltam, hogy meglegyen a téli futóverseny sorozat 3. állomásának teljesítése is. Így utána hónapokig tartott míg regenerálódott annyira térdem, hogy újra rövideket kocogjak.

Szóval a sportoló tesz néha értelmetlen a józan észnek ellentmondó dolgokat az egészsége rovására. Hogy ezt ultra távon vagy rövidebben az teljesen mindegy.

Előzmény: 9:3 (219050)
Ati_66 Creative Commons License 2022.06.25 0 0 219051

A Strava kapcsán én is éppen ezt akartam írni. Bár van más vonzata is hogy a másik statisztikáit látod. Az már megint csak az egyéni mentalitás függvénye, hogyan kezeled magadban, hogy ha azt látod sokkal kevesebb edzésből sokkal jobban teljesít a másik :-)

Előzmény: Csempa (219049)
9:3 Creative Commons License 2022.06.25 0 0 219050

bevallom, sokáig vonzott a gondolat, hogy egy nappal a szülinapom előtt lefussam az életkoromat. Tavaly, amikor kerek volt, esély se volt rá, idén viszont úgy érzem, megfelelően visszafogott tempóban gond nélkül menne.

Értelme ugyanakkor felkészülés szempontjából nem nagyon lett volna, ráadásul instám nincs, fb-ot nem használom, és a straván is csak heten látnák, úgyhogy észhez tértem, és helyette egy próbafutást végeztem. A próba lényege az volt, hogy 25 km-en fussak az októberi maratonra tervezett tempómban. Ugye a cél a 4 órán belüli teljesítés, ehhez minimum 5:40-es km-ek kellenek.

Ma sikerült 5:31-es átlaggal letudni a távot, amiben már benne van két pisiszünet és két direkt belegyaloglós ivás (ahogy a versenyen is lesz a frissítőpultnál). A második felére beütött a meleg és kevés volt a magammal vitt 2,5 deci iso, de így is gyorsabb lett, mint az első fele. 

Ennek örömére végleges az elhatározásom, hogy benevezek a sparra, a rohadt rakpart ellenére is. És reménykedem a jó időben.  

Csempa Creative Commons License 2022.06.25 0 0 219049

Én óriási különbséget látok az fb-s magamutogatás és egy kiemelkedő strava-s teljesítmény között. 

A strava-n pedig vissza lehet nézni évekre a fejlődést általában. 

Nyilván vannak csalók is…, de miről is beszélgetünk? Hogy vannak bizonyos szempontból szélsőségesen vagy esztelenül viselkedő embertársaink? Igen, vannak. Egy felnőtt embert általában nem lehet megmenteni önmagától, s főleg akkor nem, ha az ellenéra történne. 

Amit nem tanulunk meg gyermekkorunkban jól kezelni, arra felnőtt kurunkban kéne rájönnünk. Ez sokaknak sikerül, de nem mindenre kiterjedően, sokaknak meg egyáltalán nem. Ráadásul olyan világban élünk, amire nem volt lehetséges felkészülnünk gyermekkorunkban, mert azóta alakult ki. Nincs arany középút, ha nem tudjuk hol a dolog közepe…;)

Előzmény: Avarsavala (219048)
Avarsavala Creative Commons License 2022.06.25 0 0 219048

> (l.: fb, tiktok és hasonlók)

Na meg a Strava és társai. Ahol csak az eredményt látod, de a befektetett munkát nem. Ezért azt hiszed, hogy ha neki ment X évesen, akkor neked is fog. Egyenes út a sérülésekhez.

Előzmény: Csempa (219041)
O/O Creative Commons License 2022.06.24 0 1 219046

Engem különösen nem zavar hogy egyre többen ultráznak legalább nem én vagyok az utolsó a versenyeken :) ami viszont zavar, itt is szóba került pár hete, hogy sokan természetesnek veszik sőt vele járója, csak az csinálja jól aki felétől már szenved, befosik, kihányja a belét, hólyagos a lába lejön a körme, elájul a célban és napokig nem tud lábraállni. Lassan ha szóba kerül az ultra erre gondol a többség. Szerencsés aki nem így csinálja és igazi örömét leli benne 😉

goyko14 Creative Commons License 2022.06.24 0 0 219045

Jó hagyjuk mert már csak lefelé megyünk ebben.

Én látom azt a trendet amiről amatőr és 9:3 írt, ettől függetlenül nekem aztán biztos nem fáj ha minél többen ultráznak.  

Előzmény: Csempa (219044)
Csempa Creative Commons License 2022.06.24 0 0 219044

Vannak evőversenyek.

Vannak magukat agyon napozók / szolizók, és bizonyos körökben ez a menő...

A testépítést is sokan túlzásba viszik, ahogy a tetoválást vagy a plasztikai sebészeti beavatkozásokat, az alkoholt, a szerencsejátékot vagy éppen a munkájukat. Ilyen mindig volt és mindig lesz, nem kell hozzá reklám, csak a megfelelő ember a megfelelő helyen :)

Előzmény: goyko14 (219042)
9:3 Creative Commons License 2022.06.24 0 0 219043

"De most jó messzire mentünk a topic témájától..."

Igen, de ezáltal sikerült konszenzusra jutnunk. :)

Előzmény: Csempa (219041)
goyko14 Creative Commons License 2022.06.24 0 0 219042

Ja, és lehet az sem feltétlenül vinné a követőket jó irányba ha egyre többször olvasnál/látnál olyat hogy egyél/napozz kurvasokat (a legjobb nézd 63 órát evett/napozott egyfolytában) és ez menő, lásd neki sem lett semmi baja tőle.

Előzmény: Csempa (219039)
Csempa Creative Commons License 2022.06.24 0 0 219041

Ezt nem vitatom, magamutogató, látszat-boldog kirakat-világban élünk, hála az internetnek, ami a legtökéletesebb találmány arra, hogy mindenki megtalálja az addikciójának legmegfelelőbb tartalmakat. A legnagyobb tartalomszolgáltatók éppen abból élnek, hogy olyan tartalmakkal tudják célzottan elárasztani az egyes felhasználókat személyre szabottan, amitől az betegesen fog kötődni a szolgáltatáshoz (l.: fb, tiktok és hasonlók).

A felhasználó profilozásának egyik célja a célzott reklámok arcba tolása, a másik pedig a felhasználó képernyő/szolgáltatás előtt tartása korlátlan ideig. Az extremitás ma az érdeklődés legkeresettebb tárgya, mert a normalitást már minden addikt tartalom fogyasztó unja.

Ezzel a "fogadd el önmagad (és még legyél büszke is rá), akármilyen beteg is az amit ez jelent" mentalitással nekem is tele van a hócipőm. Ahogy a PC-vel is, és az ezek körül keringő hisztériásoktól is. De most jó messzire mentünk a topic témájától...

Előzmény: 9:3 (219040)
9:3 Creative Commons License 2022.06.24 0 0 219040

vannak trendek, amiket én látni vélek, de lehet, hogy te a saját környezetedben nem. Ez pedig az, hogy egyre inkább bátorítani kell a hülyeségeket, minden áron, és tilos ellentmondani valakinek, nehogy megbántsuk. 

Pár példa:

1. fat acceptance. Bátorítsuk, tapsoljuk meg a 40 kiló felesleggel futót és szégyellje magát, aki álomgyilkosként el akarja venni a kedvét azzal, hogy előbb ússzon, sétáljon, adjon le 25 kg-t és utána kezdjen kocogni. A saját egészsége érdekében. 

2. 496-os kihívás - Valami sportoldalon kezdett bele egy 2:15-ös félmaratont tudó 55 éves, nagy darab újságíró, akit sokan buzdítottak, lebeszélni nem akarták. Na én abszolút nem vagyok edző, de ennél értelmetlenebb futópróbát keveset ismerek, pláne átlagosnál nem jobb edzettségű kocogók számára. Egyszerűen rossz példa az amartőrök előtt. Még akkor is, ha az ürge teljesítette.

Ugyanígy az ultra esetében sem azt látom, hogy az általános attitüd az óvatosság, a másik nehézségekre való figyelmeztetése lenne, hanem az, hogy gyere, jó buli lesz, az ultra az igazi, levált körmöt, kidörzsölt lábat fotózni menő.  

Még egyszer, nem az ultrával van a baj, ráadásul ebben a topikban nem ilyenek az ultrát futók, hanem pont, hogy megfontoltak és sokat edzők, de ettől függetlenül a korszellem ilyen. Vagy csak nekem tűnik ilyennek. 

De főleg azzal tudom alátámasztani, hogy míg első futós korszakomban (97-2006/7 között) eszembe sem jutott, hogy maratonnál többet is lehet futni, nem is ismertem olyat, aki ultrázott volna, tíz év kihagyás után újrakezdve másról sem olvastam, csak ultráról, és ultraszűzként kisebbségbe kerültem. És bevallom, engem is vonz, hogy kipróbáljam egyszer, ilyen erős a hatása. (Csak most a maratoni pb nagyobb vonzerő :))

Előzmény: Csempa (219037)
Csempa Creative Commons License 2022.06.24 0 0 219039

Dehát ez épp úgy igaz az ultrázásra, mint pl az evésre vagy a napozásra...

Előzmény: goyko14 (219038)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!