Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Sziasztok! Új vagyok a topicon, de rendszeresen olvasom! Nagy gombakedvelők vagyunk mi is, de idén sajnos nagyobb mennyiségben csak hegyes kucsmát találtunk. Most hétvégén pedig csiperkét a Farkasréti temetőben. Látom megszületett az idei első vargánya termés, aminek nagyon örülök! Mit gondoltok ez a pár nap kánikula beindítja őket?
A kelkáposztát sós vízben puhára főzzük, leveleire szedjük és egy tiszta konyharuhával szárazra itatjuk. A leveleket megsózzuk, meghintjük törött borssal. A gombát megtisztítjuk, megmossuk és lereszeljük. Serpenyőben fél dl olajat hevítünk, benne a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, rátesszük a gombát, sóval, törött borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük, és addig pároljuk, ameddig víztartalmát elveszíti. Ekkor hozzákeverjük az elhabart 1 db tojást, és lágy rántottaszerűen megsütjük. A szétterített kelkáposztaleveleket a gombával megtöltjük, szorosan felgöngyöljük, kissé meglapítjuk, majd lisztbe, felvert tojásba, és reszelt sajttal összekevert zsemlemorzsába bundázzuk és bő, forró olajba téve megsütjük.
Igen, én is elgondolkodtam a hentes várható reakcióján - "kérek két csirkecombot, és a fél kiló karaj mellé még adjon négy bika arcizmot. De hízott legyen ám, és fiatal!" Talán más marhaalkatrészből is megoldható :).
Nem vagyok mindig netközelben, így csak ma reggel láttam a képeket. Sajnos gombaközelben sem vagyok mindig, mert dolgozni kell. De ha egyszer nyugdíjas leszek, minden nap kimegyek!
Cserépfalu után van telkünk, ott be az erdőbe és kutatás. Vagy csak séta a családdal, aztán a gombák meg megmutatják magukat.
Nagyon sok vaddisznótúrást láttunk. Szerintetek szarvasgombát kerestek?
Én szívesen cserélek lelőhejet, akár még utazni is képes vagyok érte, de már nem tudom ki kérdezte, meg azt sem, hogy találtam arra a lapra, ahol három nekem írt válasz volt. Még ismerkedem a lap működésével.
Passzív, magamnak való ember vagyok :-))) Fotózni egyelőre csak mobillal, ami azért nem olyan szép, meg régebben egy-egy nagy fogást a hagyományos géppel. A legszebb képek úgyis itt vannak a retinámon, kitörölhetetlenül :-))) Megyek enni, mert végigolvastam a tegnapi bejegyzéseket, és úgy jártam, mint a Pavlov kutyája.
Ja! Tegnap a TIT-be hoztak be (a Mátraaljáról) két tejpereszkét, a nagyobb kb. 35 cm átm, de a kisöccse is termetes volt, hatalmas tulipán csészegombákat, meg még vagy 50 fajt innen-onnan.
Szinte érzem a számban az elomló hús ízeit, amit ellenpontoz a kicsit ress, fanyarkás gomba... Kalla úr csak azt felejtette el közölni, hol kapható "4 hízott fiatal bika arcizma"
Najóvan, holnap fogmosás-kés-kosár-gázpedál, majd a Hortobágy szélén megnézek egy extra helyet, hátha lesz valami érdekes. Reménykedem a tejpereszke, májusi pereszke, csiperkék és nyári vargánya vonalban, de szegfűgomba biztosan lesz, az talán a legfinomabb... Egyszer voltam ott júniusban, valami irtózatos gombakiállítást rendeztek az égiek...
Nekünk egyszer egy túlzott önbizalmú helyi erő csavarhúzóval kibontotta az egyik oldalsó fix ablakot, aztán ugyanazzal a csavarhúzóval próbált indítózni, trélert kellett végül hívni és cserélni kellett az egész kócerájt, túlzásba vitte az izomerőt: azt hitte ha betolja tövig és el tudja fordítani 90fokkal, akkor nyer.
Ahol megálltam, otthagytuk a haverom barátnőjét a kocsiban, merthogy tanul. Mondtam neki, h nem jön erre senki, szóval nyugodtan hagyja ott a kocsit nyitva, ha kicsit sétálni van kedve. Erre nem hogy jött valaki, de még bele is tolatott a kocsimba. Otthagyott 5 ezret fényezésre. Mennyire készen vannak az emberek.
Hétvégén én is voltam kint végre valahára. Termés: 1 kis szegfű, egy kis csiperke (ez még később fog beindulni? mert idén még nem nagyon volt a lelőhelyemen. Persze én is keveset.) és amiért mentem: Akácpereszke. (Ehhez képest akkora volt, hogy először galócának néztem:)) ) Tigrincs, majd cserélünk lelőhelyet. :))))
Most, hogy jobban megnéztem, ölég selejtes...:-)) 'Vasárnapi ebéd' hétfőn este; natur pulykamell tejszínes szegfűgombamártással. (na jó, van benne 10% májusi pereszke, meg 1 mezei csiperke is...) a hús elősütve már alatta van... kellően összeérett a zöldekkel, meg a fehérborral, jöhet a tejszín! tányéron így fest(ett)