Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Szépek! Nekem úgy tűnik idén hamarabb szedjük őket! Mi tavaly Augusztusban szedtünk rengeteget, főleg a Mátrában és Kaposvár környékén, csak ott sajnos sok volt az etnikum. Sörös dobozokkal jelölték a gombalelő helyeket.
Sziasztok! Új vagyok a topicon, de rendszeresen olvasom! Nagy gombakedvelők vagyunk mi is, de idén sajnos nagyobb mennyiségben csak hegyes kucsmát találtunk. Most hétvégén pedig csiperkét a Farkasréti temetőben. Látom megszületett az idei első vargánya termés, aminek nagyon örülök! Mit gondoltok ez a pár nap kánikula beindítja őket?
A kelkáposztát sós vízben puhára főzzük, leveleire szedjük és egy tiszta konyharuhával szárazra itatjuk. A leveleket megsózzuk, meghintjük törött borssal. A gombát megtisztítjuk, megmossuk és lereszeljük. Serpenyőben fél dl olajat hevítünk, benne a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, rátesszük a gombát, sóval, törött borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük, és addig pároljuk, ameddig víztartalmát elveszíti. Ekkor hozzákeverjük az elhabart 1 db tojást, és lágy rántottaszerűen megsütjük. A szétterített kelkáposztaleveleket a gombával megtöltjük, szorosan felgöngyöljük, kissé meglapítjuk, majd lisztbe, felvert tojásba, és reszelt sajttal összekevert zsemlemorzsába bundázzuk és bő, forró olajba téve megsütjük.
Igen, én is elgondolkodtam a hentes várható reakcióján - "kérek két csirkecombot, és a fél kiló karaj mellé még adjon négy bika arcizmot. De hízott legyen ám, és fiatal!" Talán más marhaalkatrészből is megoldható :).
Nem vagyok mindig netközelben, így csak ma reggel láttam a képeket. Sajnos gombaközelben sem vagyok mindig, mert dolgozni kell. De ha egyszer nyugdíjas leszek, minden nap kimegyek!