Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
majdnem*: a fegyveres topikokban továbbra sem javasolt (értsd: engedett) a politikai eszmék futtatása, agitálás, győzködés! Ilyenekre ott van a politika fórumcsoport. Köszönjük megértésed!
Még mindig nem értesz! Most már annyira bosszant, hogy nem tudom: ténylegesen mennyivel is repülhet az a ganaj tollpamacs? Normál esetben nem foglalkozom ehhez hasonló, az emberek 99,9%-át hidegen hagyó dolgokkal, de most nagyon zabos vagyok!
Tényleg nem találtam hitelt érdemlő adatot róla...
A felvidéken ezt terjesztik magyarul, és szlovák nyelven. Csak néztem mint a lőtt maci! :-)
ENSZ-főtitkár: Ukrajna 1991 óta nem létezik.
Az ENSZ főtitkára közleményt adott ki, miszerint Ukrajna 1991 óta nem kérte a határregisztrációt, így Ukrajna állam nem létezik ....
EZ A CÉL Fontos, érdekes, izgalmas!!!! És nem tudunk róla!!! 2014. április 7-én Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár lenyűgöző kijelentést tett, amelyet tilos terjeszteni az ukrán médiában és az interneten.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa során felvetődött a két állam közötti konfliktus kérdése. Ennek eredményeként a következő következtetésre jutunk: Ukrajna 1991. december 25. óta nem jegyezte be határait. Az ENSZ nem jegyezte be határait szuverén államként. Emiatt feltételezhető, hogy Oroszország nem sért jogokat Ukrajnával kapcsolatban. A FÁK-szerződés értelmében Ukrajna területe a Szovjetunió közigazgatási körzete. Ezért senkit sem lehet hibáztatni a szeparatizmusért és Ukrajna határainak erőszakos megváltoztatásáért. A nemzetközi jog szerint egy országnak egyszerűen nincsenek hivatalosan jóváhagyott határai.
A probléma megoldásához Ukrajnának be kell fejeznie a határok kijelölését a szomszédos államokkal, közös határukon kérve a szomszédos országok, köztük Oroszország hozzájárulását. Mindent dokumentálni kell, és minden szomszédos állammal megállapodást kell aláírni. Az Európai Unió kifejezte segítségét Ukrajnának egy ilyen fontos kérdésben, és úgy határozott, hogy minden technikai segítséget megad.
De aláír-e Oroszország határmegállapodást Ukrajnával? Természetesen nem! Tekintettel arra, hogy Oroszország a Szovjetunió jogutódja (amint azt a nemzetközi bíróságok határozatai is megerősítik a volt Szovjetuniónak külfölddel fennálló tulajdonvitáiról), azok a területek, amelyeken Ukrajna, Fehéroroszország és Novoroszország található, Oroszország és senkinek nincs joga rendelkezni ezzel a területtel orosz beleegyezés nélkül. Alapvetően most Oroszországnak csak annyit kell tennie, hogy kijelenti, hogy ez a terület orosz, és minden, ami ezen a területen történik, Oroszország dolga. Minden beavatkozás Oroszország elleni fellépésnek minősül. Ennek eredményeként a 2014. május 25-én megtartott választások lemondhatók, és minden, amit az emberek akarnak!
A Budapesti Memorandum és más egyezmények szerint Ukrajnának nincsenek határai. Ukrajna állam nem létezik (és soha nem letezett)
Ezt nem mondod komolyan ! Per pillanat a magyar kötvények illetve előbb is nem nőttek százalékban csak csökkentek .Milyenje válogatja mondjuk.Sokféle van .
Na ne! A fecskének ezzel nincs gondja. A szalonka teste akár védett lehet a kavitálástól- ki tudja? Most tényleg olyan vagy, mint eddig nagyon sok ismerősöm, kollégám: nem azt nézték, hogyan lehet valamit megcsinálni, hanem azt, miért lehetetlen megcsinálni! :-)
Te másodállásban nem vagy egészen véletlenül politikus, vagy jogi képviselő? Ők tudják ilyen rutinnal magukra igazítani a szabályokat.;-)
Az alap képlet az volt, hogy az újság adatait kétségbe vontad - mondjuk a 40 éve tanultak alapján. Jó, így is elfogadtam, hogy ebben lehet igazad is akár..
De én nem az újság cikkét vontam kétségbe, hanem a te kétkedésedre nem találtam alapos számadatokat!
Szóval, nem az újságnak kellene bizonyítani bármit. Már csak azért sem, mert diplomás analfabétáktól ilyet nem várnék el. ;-)
Tudom: nem véállalsz ingyen oktatást! Jó, megértem! De ezzel az erővel bárki bármit mondhat, ember nem tudja leellenőrizni (én legalább is magyar nyelven nem találtam róla valódi szakanyagot.
Én továbbra sem tartom ördögtől valónak azt a 75 km/h sebességetannak fényében, hogy a fecske tartósan tudja a 100 km-t.
De ettől még simán járhatok rossz nyomon.
A kétkedés meg - szerintem - jó dolog, ha után járással párosul! Legalább is nagyságrendileg jobb, mint a vakhit.
Lásd: kovid, Ukrajna, Világbéke, meg cuki szandálok. "...csak azt tudja, ami a Washington Post-ban olvas..."
Közben olvasom, hogy a 20 éves lejáratú államkötvények (5%-os éves hozammal) elvárt hozama a mai napon 8%-ra emelkedtek.
Hát egy hülye is képes belátni, hogy ez csak az lehet, hogy az MNB stromanokon keresztül bevásárol, hogy megállítsa a forint inflálódását az Euro-hoz képest.
Ki a faszom fog 20 éves kötvénybe fekteni, amikor a hiper infláció fenyeget?
Harkov a Belorusz határtól 600 km-re van . Az orosz határtól meg 40 km. A fehéroroszoknak nem kell beszállni mert az ukrán hadsereg a tartalékosokkal együtt 900 000 fő az orosz csak állományban levő 900 000 tartalékosokkal meg 1 900 000 fő . A technikai számok még durvábbak .
Nem jól tudod a dolgokat . Harkov az ukrán orosz keleti határ közelében fekszik Vele átellenben Belgorod orosz város van. Még a távoli Voronyezs is közelebb van Harkovhoz mint a Fehérorosz határ . A tüzérségről meg annyit , hogy annak nem 25 km a hatótávja mert a nehéztüzérség kötelékébe tartoznak a rakéta sorozatvetők mint a BM-30 önjáró 300 mm-es nehéz-rakéta sorozatvető aminek a hatótávja 70 km. Ezekből már jó ideje ott állomásoztak az orosz határon tűzvezető ponttal együtt .
Bár a konkrét ügyben én hajlamos vagyok az oroszok igazát vélelmezni, de azt is elismerem, hogy semmivel nem jobbak a másiknál. Csak módjuk nincs, hogy a világ csendőre játékot játsszák.
Viszont Amerika messze van, nekünk az orosz szomszédság jutott, velük kell boldogulni - nagyobb baj nélkül.
Majd most kiderül, hogy a mai kormánynak hogy fog menni a lavírozás a nagyhalak között.
Ha Ukrajna elesik, mi válunk az ütközőzónává. Nem öröm.
Nagyon sok minden múlik azon, hogy ezekben a pillanatokban a CIA mekkora erőbedobással hecceli az Erdogant, hogy eljött az Ő ideje és kinőheti magát a világtörténelembe.
Ha tűzérségi találat ért egy lakóházat Harkovban, akkor 25km-nél közelebb vannak Harkovhoz. Harkov akkor még ma elesik - bár ezek nem oroszok lesznek, hanem lukasenkók és azok nagyságrendileg gyengébbek a városi harcban. Majd kiderül.
"Orosz tüzérségi találat ért egy lakóépületet Harkovban, a Kijev után a második legnagyobb népességű ukrán városban. A pusztításról a Twitteren jelentek meg videók, áldozatokról egyelőre nem tudni."
A bizonyítási kényszer azt kell terhelje, aki a hírt médiásként felteszi. Én annyit-de annyit kritizáltam már azokat, akik kizárólag csak kétkedni képesek és soha senki nem állt ebben mellém - vagyis ez egy elfogadott magatartás itt.
Erre most, amikor én kétkedek, akkor én adjak tudományos mélységű bizonyítékokat?
Aha, szóval a világ többi részén, vagy többi részének egy részén 30 év múlva fogják ezt a fegyvert kifejleszteni, feltalálni. Jövő heti lóttószámokat el tudnád küldeni?
Legyen, elfogadom! De azért érzed te is, hogy egy ilyen jellegű félmondat nem tudományos mélységű bizonyítás! ;-)
Egyébként ettől függetlenül el tudom fogadni, hogy még gyorsabban el tud jutni néhány madár ilyen távra. Emlékezz csak arra a hírre, hogy szegény fecskéket - vagy gólyákat? - utasszállító repülővel költöztettek vonuláskor, valami háborús helyzet okán.
De láttam már orrszarvút, kengurukat, és egyéb, röpképtelen állatokat ily módon szállítani. Egy GPS adó nem mondja meg az ornitológusnak, váltott-e menettértit a szalonka a Lufthansa járatára, vagy sem! ;-)))))
"...erőre fognak kapni azok a hangok, amelyek szerint a COVID az egy szándékosan terjesztett fertőzéses forma.Mert ez másnak is eszébe fog jutni..."
Nem mondod? S ugyan miért? Az emberek döntő többsége képtelen összefüggésekben gondolkodni! Aki eddig nem akart látni, ezután is inkább a fehér botra esküszik majd! Ami kiderülhetett, az már régen kiderült, elérhetők az információk, és nem kell hozzá konteós oldalakat nézegetni napestig...
Anglia eltörli a karantént: ha pozitív a teszted, akkor sem kell otthon maradnod. Az optimisták ebbe a hírbe azt látják: na ugye, az átoltottság! Nálunk még a kóbor macskák is oltva vannak, örök élet, ingyen sör!
Én meg azt: kilóg a lóláb, így már csak oltottakat betegít a puruttya, mivel statisztikailag nem maradt más célközönség. Így inkább szemet hunyunka dolog felett, mielőtt valamelyik csőbe húzottnak feltűnik a turpisság.
És igen: az 1% is sok! De akkor sem 170%! Ahogyan azt be akar/t/ják mesélni nekünk! Hogy már kétszer kihalt az emberiség miatta... csak már elmúlt...
És: várom még a pisze orrú szalonka hivatalos repülési sebességét, amivel gondod van! Én - bevallom férfiasan - nem találtam a neten.
A kérdés az, hogy megáll-e a keleti régiók területén, vagy lenyeli egyben az egészet.
Nagyon nem jó hír ez senkinek.
Hogy miért kellett eddig élezni a helyzetet nem értem.
(Persze igen, megvan a saját verzióm, csak játszom a hülyét. Valahogy mindig amcsi vállalatok léptek be az orosz piacra az embargó miatt kieső nyugatiak helyére.)
El fognak szabadulni az árak. Elsősorban az energia: gáz villany - és az visz magával mindent.
Vajon milyen vakcinája lehet Putyinnak a COVID ellen?
Egy ilyen offenzíva során, amikor emberek százezreit ültetik össze csapatszállító járművekre, az Omikron tarolni fog.
Főleg a páncélozott csapatszállító járművek belsejében, ahol 4-6 köbméter levegőben utazik a gyalogság 5-10 órákat majd a következő napokban.
Ez vagy villámháború lesz, vagy Putyinnak többszáz tábori kórházat kell majd telepíteni a mozgó frontvonalra.
Kíváncsi vagyok, melyik hírügynökség fogja először lehozni ezt az összefüggést - a világsajtóban.
De ha ez a tömeges katonákat érintő Omikron fertőzés mégsem történik meg, erőre fognak kapni azok a hangok, amelyek szerint a COVID az egy szándékosan terjesztett fertőzéses forma.
Csütörtökre virradóra Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az ukrán nemzetbiztonsági tanács szerdán az egész országra kiterjedő rendkívüli állapotot hirdetett ki, bár a hatóságok azt hangsúlyozzák, ez még nem hadiállapot. A helyzet eszkalációja azután gyorsult fel nagyon, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este televíziós beszédében kimondta: elismeri a két szakadár kelet-ukrajnai terület, a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét. Ezután felhatalmazta az orosz fegyveres erőket, hogy vonuljanak be a szeparatisták által őrzött területekre. Az Európai Unió, az Egyesült Államok, Németország, Nagy-Britannia, Japán és Ausztrália is szankciók bevezetését jelentette be, válaszul az orosz agresszióra. Ukrajna megkezdte tartalékos védelmi ereje 1860 év közötti tagjainak katonai besorozását Volodimir Zelenszkij elnök rendelete alapján.
Mint arról beszámoltunk, hétfőn katonai egységeket vezényelt Oroszország a két kelet-ukrajnai szakadár tartomány, a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság területére, miután néhány órával korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a két régió függetlenségét. A Fehér Ház tájékoztatása szerint Joe Biden amerikai elnök egyelőre nem fog ellenlépéseket tenni, vagy szankciókat bevezetni Oroszország ellen. Elsőként az EU és Nagy-Britannia jelentett be szankciókat Oroszország ellen. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: elfogadták az EU oroszok elleni szankciós csomagját, amely fájni fog Oroszországnak. Utóbb Joe Biden is bejelentette az Oroszországgal szembeni amerikai szankciókat, amelyek lényege, hogy elzárnák Oroszországot a nyugati pénzpiacok elől. Rebekah Irina Koffler Oroszország-szakértő szerint már ma este megkezdődhet egy villámháború típusú támadás, amely akár egészen Kijevig is hatolhat. Az orosz bevonulásra reagálva az ukrán elnök tévébeszédet intézett az országhoz, amelyben kijelentette: Ukrajna határai maradnak a helyükön, nem adunk semmit senkinek. A helyzetet a magyar kormány is folyamatosan figyelemmel követi: Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kedden reggel a Karmelita kolostorban összeült a magyar kormány nemzetbiztonsági kabinetje az ukrán válsághelyzet áttekintése és a szükséges döntések meghozatala céljából. Cikkünk percről percre frissül, kövesse velünk a válság legfrisebb fejleményeit!
Bes..ok! Nem gondoltam volna, hogy ilyen sok, és ennyire művelt jó arc van itt a fórumon! Van olyan közeg, ahol - ha ezekből a filmekből idézek - szimplán lehülyéznek engem!:-(
Mondjuk, ahhoz meg is kellene érteniük ezeket a "felületes, tartalom nélküli" filmeket, hogy valódi véleményt formálhassanak róla.:-)))
milyen csőbe? :-) ti (direkt kisbetű) telefonon megbeszélitek,hogy egy szaros poszttal csőbe húztok? csak tudnám miért kell a fórumozókat hülyének nézni? nem hinném,hogy lemennének a szintetekre. az egyik azzal védekezik,hogy miattam nyomja a tiltott dolgot,a másik meg fedezi.(hmmm lehet)
Te a tudásodat forrásokból és oktató anyagokból szerzed. Én nem. Én rájövök arra, ami érdekel. Az is igaz, hogy nagyon sokat ültem iskolapadban, tehát igyekeztem alapokat szerezni. De alapvetően sokkal több tudást szereztem a saját spekulációimból, mint oktató anyagból, oktatásból.
Volt olyan tanárom, aki erre simán a második találkozásnál rájött és 4x UV-z tatott a kettesért, mert dühítette, hogy nem tanulok, hanem levezetek.
Ennek legszebb példája az egyik szigorlatom volt. Volt egy tanszékvezető tanárom, aki személyesen tervezte meg a Videoton gyárnak a legelső magyar PAl-SECAM konvertert, amitől kétnormás lett a TV.
Majd később ezt tanította a végzős évfolyamnak az utolsó félévben (vagy évben). Én ezt nem tudhattam, mert egyetlen előadáson sem voltam. A tanár azt is előre megmondta a hallgatóknak, hogy ez lesz az szigorlat feladat. Tényleg ez volt a feladat, kb ezzel a feladat szöveggel:
- rajzoljon fel egy Pal-Secam konvertert, adja meg jellemző mérési pontokat az oszcillogrammokkal és magyarázza el a működést.
és azt várta el, hogy az általa részletesen előadott konvertert adják vissza hallgatók. Hát nekem erről fogalmam sem volt. 3 óra volt a feladatra. Mivel nekem fogalmam sem volt, mi volt az előadásokon - azt hittem az a feladat, hogy tervezni kell egyet. Hát terveztem egyet 3 óra alatt, kiszámoltam az alkatrész értékeket is, fel is rajzoltam, hol melyik ponton mit mutatna a szkóp.
Azután ebédszünet és kint álltunk a folyosón. a tanár már mindenkit beszólított és leosztályozott délután háromig. Engem 17 órakor szólított be.
első mondat: ezt az áramkört honnan ismerem?
miután válaszoltam és bevallottam, hogy most terveztem délelőtt, újra kiküldött.
18 körül behívott. Második mondat: azt tudja maga, hogy ez működik?
Na. Ez a lényeg. Amit te tudsz a rakétákról, azt én egyáltalán nem tudom. Nem ismerem a mai típusokat, a rendszereket, a neveket, a kódneveket - szinte semmit sem tudok. Amit meg anno tudtam, azt régen elfelejtettem. Mert én nem az oktatásból értem azt, amit értek. Hanem rájövök és elviselhetetlenül jó helyességi aránnyal.
Szóval hagyjuk abba, mert ami szerinted a hozzáértés alapja kell legyen, abból én semmit sem tudok.
te meg úgy látom semmit sem tudsz abból, ami meg szerintem a hozzáértés alapja.
De van közöttünk különbség: én tisztelem a te tudásodat. de nem azért mert benyalok ( ahogyan ezt a mai ifjoncok értenék)
Hanem pont azért, mert rengeteg tanulás kell ahhoz, hogy saját rájövetel nélkül mégis legyen használható tudás.
Nyilvánvaló, hogy mostmár szándékosan érted félre:
"Semmiféle vezérelhetetlen spontán folyamat sincs a pontos leállítás körül:"
Na én ilyet nem írtam. A spontán kifogyás lenne vezérelhetetlen leállítás nélkül és ezt is írtam - mert kijavítottál és én azonnal elismerem, ha a másiknak van igaza.
Azt meg cikinek tartom, hogy a szögsebességet nem érted. Mert ez azt jelenti, hogy semmit sem értesz - és én nem vállalom, hogy felteszem ide a pálya rajzokat és rajtad kívül mindenki azonnal érteni fogja.
A szilárd-folyékonyhoz nem tudok hozzászólni, mivel nem érdekel egy kicsit sem, ezért nem is frissítem a tudást ezen a téren. Ha úgy van ahogyan írod, hogy szinte senki sem használ már folyékony hajtóanyagot, akkor az is jogos észrevételed volt, hogy frissíteni kellene a Bólyai-s tudást ( ami Zrinyi-s, amúgy)
Amit én tudok a szilárd-folyékonyról, az ellentmond a te tudásodnak, de mivel egyáltalán nem érdekel ez a része a témának - hát elfogadom az igazadat.
A többit fenntartom - és túlélem, ha te ezt kamuzásnak tartod.
Bármilyen területről van szó, amiben otthon vagyok - ez a fajta ellentét mindenhol előjön a helyi császárokkal szemben.
Már megszoktam - túlélem és pár hónap után ők is, mert már nem vívok az elsőségért.
A te szavaid: 89661hsz. " persze muszáj nekik, mert az orosz rakéták négyszer gyorsabbak" így kezdted.
A rakéta egy gyűjtőnév, a pár kilós repülőfedélzeti NIR-től az icbm-ig.
Hogy mit vélsz érteni a te problémád.
Konkrét típust nem tudtál adni, pedig egy Cirkonnal vagy egy Avantgarddal lehetett volna mérsékelni a nyilvánvalót.
A katonák nem nagyon töltögetnek üzemanyagot, mivel a modern icbm-ek jellemzően szilárd hajtóanyagúak, az összes
Usa-slbm is ilyen, az orosz slbm-ek folyékony hajtóanyagúak, viszont egy tengeralattjáróban problémás rakétát tankolni.
Szóval fogadjuk el hogy a hajtóanyag a gyárban belekerül a rakétába. A jövendő " lőtávtól"függetlenül.
Semmiféle vezérelhetetlen spontán folyamat sincs a pontos leállítás körül: a folyékony hajtóanyagú hajtómű tetszés szerint leállítható, szabályozható és újraindítható Gagarin óta. Ezért használják, no meg a nagyobb teljesítménysűrűség miatt.
Szilárd hajtóanyagnál egyszerűen lerobbantják az égéstér oldalpaneljeit a kívánt sebesség elérésekor.
Egyébként lehet meglepőt írok, de ahol lehet az összes modern rakétafegyver hajtóanyaga szilárd( ezt csak a speciális esetek írják felül, pl. teljesítménysűrűség- igény) a rakéta-ősidőkben használtak jellemzően nagyon mérgező és nehezen kezelhető folyadékokat.
Lehet hogy a Bolyais- tudásanyagot fel kellene néha frissíteni......
A sebesség-szögsebesség dolgot, meg azt " amiről a nép még nem tud, de te már igen" átteszem a befulladt kavitáció mellé, a MÓKUSVAKÍTÁS- rekeszbe. Szép nagy rekesz........😁
Én nem tudom, de lehet hogy kavitáció (üregképződés) leginkább folyadékban jön létre, de mond valamit Exhi mert (jár a szája :-) ) a levegő nagy sebességnél kicsit másképp viselkedik. Hasonlat képpen a víz is szinte betonként viselkedik ha nagy sebességgel csapódik bele valami.
Figyelj király. Értem a lendületedet. De a szögsebesség számít, nem pedig az abszolút sebesség. Normális katona kiszámított üzemanyaggal tölti fel a hordozót - amúgy meg tényleg biztos leállítják, mielőtt teljesen kifogy, mert vezérelhetetlen lenne a spontán folyamat - de ez csak nettó kötözködés, hogy ne legyen igazam. Majd vess egy pillantást arra, milyen röhelyesen kicsi üzemanyag tartálya van egy hiperszónikusnak, annak is, amelyik 7000-10000-re megy. Vajon miért? Ki tudod számolni az üzemanyag energia tartalmát te is. Na ugye.
Vissza idézem mit írtam, figyelj nagyon:
"Én azt látom, hogy Putyinék a kavitációs buborék problémát olyan szinten megoldották, hogy minden súrlódással korlátozott sebességű harci eszközük 4x gyorsabb, mint NATO-é."
Szóval a ballisztikus is csak azért került elő, hogy ne legyen igazam.
No?
És ne légy indulatos, azért, mert még nincsen a nép informálva. Ki tudnám fejteni, de tényleg félek attól, hogy az én házamon próbálnák ki. Én ezt a döntést hoznám a döntéshozó helyében.
Pár év múlva, majd röhögünk rajta, hogy 2022-ben ez még mekkora titok volt...
És azt is tudom, hogy Putyin is megéri a pénzét, nem jobb, - vagy nem sokkal jobb - mint a többi a túl oldalon.
Viszont a realitás az, hogyha nem mutat fel erőt - eltapossák, mint egy bogarat.
Sajnos a IIVH vége óta nem a felebaráti szeretet tartja fenn a békét (már ha ez az), hanem a félelem.
Ezért volt óriási jelentősége, mikor az orosz egyoldalúan elkezdte a leszerelést. Vissza is éltek vele, mert a gyengeség jelének tekintették. De ez már történelem.
A háború pedig valóban itt van a nyakunkon.
Ezért talán kicsit elnézőek lesznek a modik, hogy belekapunk a politikába. A mi bőrünkre is megy. A Kárpátalja magyar lakossága megy elsőként a fontra, erről az ukrán gondoskodik....
Idefigyelj te mocsadék indexes, telexes újságírókommandó-tag ( aki elraboltad a mi drága Exhi-nket és most épp
Novicsok- Malagyéc- és elektrosokk kezeléssel próbáljátok az IQ-ját 150-ről a cipőmérete szintjére hozni)!!!! 😄
-A ballisztikus rakétának nem elfogy az üzemanyaga az égésvégi sebesség elérésekor, hanem a vezérlőrendszere
állítja le a hajtóművét.Akkor is ha szilárd hajtóanyagú 😜
- egy icbm visszatérési sebessége 4-7km per sec, a hiperszonikus sebesség alsó határa 5 Mach, ezt már röhögve tudta
a 60-as években az X-15 rakétarepülő, olyan pilótákkal mint Joe Walker, vagy Neil Armstrong.
A kínai DF17 hipsz. rakéta sebessége 5-10 Mach, lényegesen lassabb egy icbm vagy slbm hez képest.
Ami a lényeg: a hipsz . fegyverek csak atomtöltettel érnek valamit, arra viszont a 40 éves icbm- ekkel kielégítő választ
tudnak adni, mert ha csak egy fontos harcálláspont( kvázi atombiztos bunker) épségben marad egy tömeges hipsz. vagy ball.rak. támadás után, lesz aki megnyomja a piros gombot bármely oldal is a megtámadott.
- a kavitációs marhasággal alaposan rászaladtál ám a leejtett Leo- jégkrémre. A " hagyjuk"-egy kicsit karcsú riposztnak
Haditechnikában nem kell a gugli- hoz fordulnom.
A htka.hu -n a "hiperszonikus fegyverek"-topic most tart kb. 1200 hozzászólásnál. Azt nem mondom hogy olvasgass, mert miért is bántanálak? 😁
Hááát, tudod, ha én valamit egyvalakinek szánok, azt elküldöm neki személyre szólóan, nem egy nyilvános fórumon teszem közzé. Különösen akkor, ha az aktuálpolitikai tartalmú, és azon a bizonyos fórumon az aktuálpolitika bizony tiltott téma.
(Meg béna vagyok, de hogy ez mitől lett kettő? Gőzöm nincs. De a múltkor meg a telóm Picurgyu-t hívta fel, úgy hogy a kezembe se volt - csak csörög, hogy mit akartam tőle?)
Putyin egy év végi sajtóértekezleten beszél "valamiről", meg "állítólag", mikor tudja, hogy nagyítóval fogják vizslatni minden szavát a túloldalon, és Oroszország és Nato szakértők ezrei fogják vizslatni világszerte, hogy mire lehet a szavaiból következtetni....
és akkor beleáll egy hazugságba?
Amit azóta se olvasott a fejére senki! Még a Nato oldaláról sem? SENKI nem cáfolja? Csak kummognak, mint szar a fűben.
Hát, biztos így van...
A magyar Nemzetbiztonsági Egyetem tanszékvezetője nyilatkozta kb. 2 héttel ezelőtt, hogy bizony Putyinnak igaza van, nem ezt ígérték nekik!
A politika mocskos. A katonai geo-politika meg pláne. Az akkor volt, ma meg meg ma van, tudom. A mi közreműködésünkről a német egyesítésben is qrva hamar elfelejtkeztek odaát! Mikor egy újságíró feszegette a németeknél azt mondták neki: A hála nem politikai kategória!
Kavitációt otthon is elő tudsz állítani vizes hengerrel. Kell hozzá egy piszkos gyorsan megrántott dugattyú (elég kalapáccsal megütni egy acélszárat), ami mondjuk egy mm út után leszakad, kiold, stb. A baj akkor van, amikor a víz visszarántja a maradék tömeget. Szóval ha kísérletezel egy ilyen rendszerrel, akkor a henger és közötted legyen egy minimum 1cm vastag vaslemez. Ja és füldugó, plusz fülvédő, szemüveg.
A történet folytatódik másképpen. Beszélgettem egy rendszergazda ismerősömmel, szóba jött ez a pedagógus probléma. Ezt mondta:
"Igen. Az egyik iskolám vissza hívott másodállásba rendszergazdának. Mert miután felmondtam a 4 órás státuszt megszüntették, és megbízási szerződéssel mintegy 40 ezer forintél várják el, hogy valaki ingázzon és tartsa karban a rendszert (15 km Nyíregyházától... - költségtérítés nincs még buszra sem...) ... Ezt tavalyig megcsinálta az infotanár de a nyáron ő is pályaelhagyó lett és felmondott... Szerinted?!?"
Az orosz elnök az év végi sajtóértekezletén közölte, országának következő lépései attól függenek, mennyire kerül veszélybe Oroszország biztonsága. Putyin arról beszélt, Oroszország válaszol az ukrán fenyegetésekre, és megvédi magát.
Közölte, nem ad garanciát arra, hogy Moszkva nem indít katonai akciót. Maguk kérnek tőlünk garanciákat. Pedig maguknak kell adni biztosítékot, és nem évek múlva, hanem most. Mi lenne, ha mi vinnénk rakétákat Kanada, az USA, vagy Mexikó határára? Mexikónak voltak területi vitái az USA-val, emlékeznek kihez tartozott Kalifornia, vagy akár Texas? Oroszországot egyszerűen becsapták, a NATO-t már öt hullámban is bővítették mondta az elnök arra utalva, hogy a nyugatiak állítólag a Szovjetunió szétesésének időszakában azt ígérték, nem vesznek fel kelet- és közép-európai államokat a nyugati katonai szövetségbe.
Közölte, nem ad garanciát arra, hogy Moszkva nem indít katonai akciót. Maguk kérnek tőlünk garanciákat. Pedig maguknak kell adni biztosítékot, és nem évek múlva, hanem most. Mi lenne, ha mi vinnénk rakétákat Kanada, az USA, vagy Mexikó határára? Mexikónak voltak területi vitái az USA-val, emlékeznek kihez tartozott Kalifornia, vagy akár Texas? Oroszországot egyszerűen becsapták, a NATO-t már öt hullámban is bővítették mondta az elnök arra utalva, hogy a nyugatiak állítólag a Szovjetunió szétesésének időszakában azt ígérték, nem vesznek fel kelet- és közép-európai államokat a nyugati katonai szövetségbe.
Rendesek vagytok! Ma már nem kell böngésznem a Napiszart, meg a Ninegag-et némi humorért! :-) Fészről nem sűrűn szoktam ollózni, mert ott szinte mindenki nézelődik...
"...Pedig az nem is volt közvetlenül határos velük, volt egy kis óceán még közöttük..."
Ez mondjuk szó szerint igaz, de kis túlzással egy izmos kubai emigráns erős izgalmi állapotában átúszik Floridába! Azért az nem annyira messzi, és távol! Ha jól emlékszem, még Washingtont, és New Yorkot is elérték volna a ruszkik rakétái...
Bármelyik közép vagy nagy hatótávú ballisztikus rakéta röhögve villogja le a hiperszónikus wunderwaffét.
Mondanám, hogy a ballisztikus rakéta attól ballisztikus, hogy a pályája java részét szabadesésben járja be, miután a tolóerő megszűnik az üzemanyag elfogyása okán -- de nem mondom, mert ezt szerintem te is tudod, csak ellapoztad a google-t.
Tekintve, hogy az SS 20 egyik vezérlőegységének a PLL áramkörét én fejlesztettem valamikor sok évtizede és a kapcsolat a mai napig is él, hát nem mondanám, hogy Google olvasókkal vitáznék erről...
Valaki betört Exhi-hez és most az ő nevében fórumozik!!!😳
T. Betörő: kavitációs probléma a nagysebességű torpedóknál merült fel, az oroszok kifejlesztettek egy Skval nevű
torpedót 15-20 éve amely valóban egy gázbuborékban halad a tengervízben nagyon gyorsan.
Cserébe vannak jókora hátrányai.
A hiperszónikus fegyvereknek semmi köze a kavitációhoz. Bármelyik közép vagy nagy hatótávú ballisztikus rakéta röhögve villogja le a hiperszónikus wunderwaffét 😁😄😜
Szerintem a konkrét témával kapcsolatban arról van szó hogy ebben a témában marhára nem vagy otthon, bedobtál
egy ütős mondatot, de nem jött be.
Szóval vagy írsz konkrét típusokat ( ahogy az szaktopicokban is illő, pl. a htka.hu-n) vagy maradhatsz a blikk meg a kiskegyed szintjén.
Haditechnikában típusok vannak és altípusok, korrekt megjelölésekkel, meg műszaki adatok, mértékegységekkel.
"A tűzszüneti megállapodásban foglaltak sorsa már a kezdetektől fogva megpecsételődött. Nem sokkal a memorandum kibocsátása után a Donyecki Népköztársaság erői május után másodjára is ostrom alá vették a Donyecki Nemzetközi Repülőtér épületkomplexumát"
Én azt látom, hogy Putyinék a kavitációs buborék problémát olyan szinten megoldották, hogy minden súrlódással korlátozott sebességű harci eszközük 4x gyorsabb, mint NATO-é.
Itt a NATO-nak sürgős az, hogy lelassítsák az oroszokat. A gázvezetéket is azért kellett a tengerfenéken elvezetni, hogy ne kelljen a szárazföldi folyómedrekben fektetni, ami könnyen támadható harcászatilag és akkor nyugat Europa gáz nélkül maradna.
Vagyis most már Ukrajna, Lengyelország simán lehet netto harctér.
Javaslom olvasd el a Minszki megállapodást - hamár emlegeted. Mert nem neked fog igazat adni, ami abban áll.
Milyen típusú orosz rakéta gyorsabb 4-szer a milyen típusú Nato ( Usa) rakétánál?
Az atomütőerő magvát a ballisztikus rakéták adják ( ICBM és SLBM) előbbiek repülési ideje a Washington- Moszkva-alsó viszonylatban 20-25 perc , iránytól függetlenül, az utóbbiaké távolságarányosan kisebb, hatékony védelem nincs ellenük, aki először lő, másodjára hal meg, ennyi.
Az ütközőzóna csak hagyományos hadviselés esetén számít, amint valamelyik fél megszorul, jön a nuki, akkor pedig vége a dalnak.
jelentette ki sajtótájékoztatóján, ahol nukleáris arzenált emlegetve arról is beszélt, hogy Ukrajna állig fel van fegyverkezve, így fenyegetést jelent Oroszországra. Putyin nyilatkozta
Most jött rá hogy ez a megoldás? Háborúzni kell,megölni rengeteg embert ,hogy nemes államfői álmát beteljesítse.Majd így megvédi az országát? Gazdaságilag ez is nagyon megviseli majd.
Ha a Nato támadni akart volna már régen megtehette volna.
Szerintem csak gazdaságilag akarja a ruszkit megszorítani.
"Annak idején, mikor felbomlott a keleti blokk és a Szovjetúnió, főként pedig a Varsói szerződés, azzal a feltétellel ment bele az orosz, hogy a helyét nem foglalja el a Nato, hanem ezek az országok semlegesek maradnak.
Ezt írásba adta a nyugat (az aláírt szerződések formájában).
Ebből egyetlen betűt sem tartott be a nyugat."
Melyik is volt ez az írásban lefektetett szerződés? Kik kötötték, kik írták alá?
Még az oroszok szerint is ez csak egy szóbeli ígéret volt, ( ami vagy elhangzott így konkrétan, vagy nem ) amire nemigen van írásban lefektetett bizonyíték...
Azt hiszem nem értetted meg, amit Fricu írt. Ezért mégegyszer ide másolom.
Annak idején, mikor felbomlott a keleti blokk és a Szovjetúnió, főként pedig a Varsói szerződés, azzal a feltétellel ment bele az orosz, hogy a helyét nem foglalja el a Nato, hanem ezek az országok semlegesek maradnak.
Ebből egyetlen betűt sem tartott be a nyugat.
Beléptették a Nato-ba a lengyelt, a magyart, románt, bolgárt, a szloválot, csehet, tejes északi lett-litván-észt részt, Macedóniát, Montenegrót, Albániát, a horvátokat, szlovénokat.
Itt nem az orosz szegte meg az adott szavát - meg az írásos szerződést. Az orosz számára az utolsó távolságot adó réteg a rakéták és Moszkva között -- Ukrajna.
És most a NATO ezt is elvenné. Persze muszáj nekik, mert az orosz rakéták négyszer gyorsabbak, ezért ha a NATO időben akar válaszcsapást adni, akkor a lehető legközelebb kell menniük.
Nem vagyok naív. Ez a háború nem hiányzik európának.Itt már a múlt hibáin nem lehet változtatni,de a jelen őrültségét megkellene akadályozni. Ebből az átlag polgár nem jön ki jól. Az atyuskának meg kell a népszerűség hogy múmiaként is hatalmon maradhasson.
És amikor a Nato bombázta a határ menti településeket, hogy létrehozzon (az orosz bosszantására) egy sosemvolt - és működésképtelen országot? Azok nem voltak áldozatok?
Tedd magad elé a világtérképet, és egyenként satírozd be kékkel azokat az országokat, amelyeket benyelt a Nato, és pirossal, azokat amit a Putyin.
Ebben a buliban a németek a legnagyobb királyok felfüggesztették A Déli áramlat 2 vezeték átvételét amín jönne az orosz gáz, szal így most nem fog jönni az orosz gáz rajta.
Ez körülbelül olyan mintha tökön rúgnám magam, hogy neked fájjon🤣🤣🤣
Továbbá emlékezzünk arra is,hogy ahogy Törökország NATO taggá lett és a Feketetenger partjukat usákok megtömték középhatótávolságú atomtölteteket hurcikolni képes rakétákkal vagy 8kilóméterre az akkor még szovjet partoktól,Hruscsov idegességében azonnal nagy hatótávolságúakat exportált Kubába.Lett is belőle hínye-húnye.;-) Tul.képpen a világon csak azok álltak haptákban,akik katonák voltak,a civilek csak kuksoltak bexarva.
Nem védem az oroszokat mert a nyakunkon ültek évtizedekig . Figyelembe kell viszont azt venni , hogy a biztonságuk miatt csinálják amit csinálnak ehhez joguk van . Az erősen nacionalista ukránok be akarnak lépni a NATO-ba és azzal az oroszok Nyugatról és Délről közvetlen támadhatóak lesznek ami nem tetszik nekik mivel az USA már Romániában is tart fent támaszpontot .és valószínű Ukrajnában is lenne . Az Ukrajnai orosz többségű területek nem hiába váltak ki az ukránok nemzetiségi politikája miatt . A fiatal szomszédaim is emigráltak Beregszászból ez miatt . Remélhetőleg olyan kormányunk lesz továbbra is amelyik megvétózza az ukrán NATO csatlakozást mert különben az ottani kisebbségeknek még rosszabb lesz .
Emlékezzünk arra hogy mikor Hruscsov rakétákat telepített Kubába, milyen idegesek lettek az amcsik. Pedig az nem is volt közvetlenül határos velük, volt egy kis óceán még közöttük. Amerika folyton a biztonságról papol, de mindig van hátsó szándéka is, ezúttal a palagáz.
Annak idején, mikor felbomlott a keleti blokk és a Szovjetúnió, főként pedig a Varsói szerződés, azzal a feltétellel ment bele az orosz, hogy a helyét nem foglalja el a Nato, hanem ezek az országok semlegesek maradnak.
Ebből egyetlen betűt sem tartott be a nyugat.
Beléptették a Nato-ba a lengyelt, a magyart, románt, bolgárt, a szloválot, csehet, tejes északi lett-litván-észt részt, Macedóniát, Montenegrót, Albániát, a horvátokat, szlovénokat. Ha ki nem felejtettem valakit...
Magyarul az Eu felől teljesen körbezárták. A nyugati határait mind betelepítették Moszkvára irányított rakétákkal. Nem is értem, miért nem tetszik ez nekik?
Most jött volna az ukrán. Ezt már nem hagyták. Sokkal nehezebb egy zavaros országot beléptetni. Ezért lett a szakadár terület a Dnyeszter-mellék, a Krím, meg a többi. A nyugat nem hagy neki választást.
Lábon lőjük saját magunkat, hogy el tudja adni az amcsi a folyékonyított palagázt. Erről szól az egész. Amíg van olcsó orosz gáz - senkinek nem kell. Hamarosan 2000 Dollár fölé megy az ára -egyből versenyképes lesz amaz.
Európa meg fogja szenvedni, akár 1000 Ft-os benzinár jön, már most a 2-3 szorosa a villany, a gáz - és még csak most kezdődik. Viktor sem tud belőle kimaradni, hiába szeretne.
Nagyon helyesen járt el Benkő, hogy elrendelte a keleti határ fokozott védelmét a fegyveres csoportok elleni védelem miatt. Képzett katona és teszi a dolgát!
Én csak azt furcsállom, hogy az EU, USA nyomásra lesz@rja annak négy millió embernek őszinte akaratát, akik a saját föggetlen népköztársaságukat létrehozták és élhetőbb jelenre és jövőre vágynak.
Az EU és az USA most pontosan úgy tesz, mint a Szovjetunió 1956-n Magyarországgal.
Hát, az eredeti angolban kókuszdióról szólt a fáma, nem tökről. Így tudták jól lefordítani az angol szójátékot, gondolom.:-) De ez részletkérdés. Minden jóérzésem ellenére rászántam némi időt a szalonka repülésének megismerésére, de láma voltam hozzá.
Van rengeteg találat csúcssebességre, a kerecsensólyomtól az északi sarlósfecskéig, de az most a kutyát nem érdekli, hogy pár másodpercig milyen sebességet tud elérni zuhanórepülésben.
Amit találtam, az az amerikai törpeszalonka rekordja: 8 km/h-val tud úgy repülni, hogy még nem esik le a földre.:-DDD
Szóval, ha tudsz, segíts bátran link ügyben! Most már tényleg bizergeti a csőrömet! :-)
Érdekes, nekem nem! A tavaszi/őszi vonulás van felemlegetve. Tavaszi, és ősz nap-éj egyenlőséggel számolva ez "csak "75 km/óra. Tudod:"...az esti szürkület kezdetétől a..." És ez nem újságírói fa..ság, hanem hivatalosan elfogadott definíció.
Az Ural hegységi útvonalat nem ismerem, de azt tudom, hogy a madárka simán megteszi a Budapest-Torinó, kb 1100 km-es távot kb 9 óra alatt. Erről számtalan rendőrségi bejegyzés született már nem csak szalonkákkal, hanem egyéb, nálunk szigorúan védett énekes madarakkal is! Rigó, sármány, pacsirta - mindezt úgy, hogy mindvégig Luigi hűtőtáskájában dekkoltak lefagyasztva! ;-)
Viccet félre: az afrikai töketlen fecske bőven 100 km/h fölött repül tartósan. Ha jól tudom, mértek 200 környéki sebességet is, de - vélelmezem - azt nem tartósan. A szalonkáét nem ismerem, de azt tudom, kihívás a vadászata. Miért ne repülhetne átlag 75 km-es sebességgel? Kicsi is, gyors is. Ezért nem fogok gugliban turkálni, de ha küldtök egy linket az ellenkezőjéről, akkor meggyőztetek!
Ki kellene találni egy frappáns kifejezést azokra az emberekre, akik mindig minden esetben a hatalom pártján állnak. Az éppen aktuális hatalom pártján. Mert a "szervilis" az nem eléggé közismert és nem eléggé érthető. A "házmester" pedig nem fedi le ezt a fajta jellemet. Valahogyan bele kellene tudni fogalmazni azt is, ahogyan az ilyen ember drukkol a hatalom mellett, hogy a nála bátrabb, tisztább ember "jól megkapja" a "magáét".
Ezt meg tudom erősíteni: minden évben több pályázatot írunk, a lőtér fennmaradása, gyarapodása érdekében. Egy hónapnál nem régebbi nullás igazolás alaphangon! Emellett a lövész szövetségek felé fizetett éves egyesületi tagdíjhoz is mellékelni kell ugyanezt.
A mi cégünket meg vagy 8 éve 50.000.-Ft miatt inkasszózták számlailag. Minden számlás pénzünk benne volt munkákban, és 3 hetet megcsúsztunk a kötelezettségek fizetésével.
A konkrét fickót nem ismerem, sem az egyházát, de még a karitatív munkáját sem. Sem a pályázatot, amiért panaszkodott. Viszont ha olyan a pályázat, ami a köztartozások eltörlését szolgálja, akkor jogos neki a két pont...vagy 22-es csapdája! :-)
Ezt most nagyon nem értem: mi a problémád a cikkel? Én ugyan nem vagyok vad szakértő, a GPS jeladókhoz sem igazán értek, így nem látok a cikkben semmi ordas dolgot...
Olyat most nem találtam.;-) Meg nem tudom, ki itt a Fradis, akinek azt címezhettem volna! ;-)
A ..mivel szembesült, amivel eddig nem... kérdés: a főiskolások kötelezően eljárnak hospitálni iskolákba, x óraszámban. Ha mondjuk ezt a kötelezőt letette egy jobb környéknek mondható átlagos suliban, utána meg azzal szembesült Mordor Földjén első nap, hogy az urukhájok uralta suliban már az első óráján 4 életveszélyes fenyegetést kap, akkor teljesen megértem! Ő négy évig egy ideális állapotról tanult a fősulin, az életben meg első napon szembesült a rideg valósággal. Van ez így...
Vagy az etnikai összetétel. Gondolom ezzel a debreceni gyakorlóban nem szembesült. Az anyja apja biztos mondta neki, de nem hitt nekik :)
Amikor egy tiszta magyar faluban 32 elsősből 24 nem idén barnult le.
Ha csak az iskola előtt elmész (az épület vagy 5 m-re a kerítés vonalától) és mellbe vág a másság szaga! Az utcán. Be se kell menned.
Merhogy Debrecen pl. úgy szabadult meg a Darabos utcai szegregátumtól (igen a Kósa), hogy a környékbeli falvakban vett meg nekik kis házakat, ahonnan kihaltak az ősök. Kitelepítették oda őket.
Viszont a segély-alapot nem adták velük. Oldja meg a helyi önkormányzat, már ha tudja - ha engedte odaköltözni őket...
De nem tudom a konkrét esetben a motivációt, csak találgatok. A tény tény: pénteki kezdés után hétfőn felállt.
Na végre örülök , hogy megérkeztél . Látom nem látod át a kérdést . A rettentő humanista emberke akinél most vizsgálódnak valószínű tett ennek érdekében valamit . Arra lennék kíváncsi , hogy amióta műkszik a minek nevezzem egyháza mennyi lóvét kapott az államtól és abból mennyi ment a karitatív dolgokra mennyi az ő megélhetésére és a sleppje fenntartására ? Ha már belemerülünk az egyházak és szekták támogatásába akkor a világon nincs ilyen mint nálunk . Kérdezd már meg az USA elnökét , hogy mennyi millió Dollárral tömi pl. a mormonokat , unitáriusokat stb. ? Visszatérve a magyar állam által pénzel tömött nagy egyházak és szekták közül melyikek azok akik olyan iskolákat karitatív szervezeteket tartanak tartanak fent amit vallási hovatartozást és származást nem nézve mindenki igénybe vehet ? Nekem nem sok jut eszembe , katolikus , református.
1 pavilon. 1/3ada horgász, 1/3ada a szokásos minden kiállításon ott lévő bóvli árus, a maradékra meg egy kb 40*40 méteres agancs kiállítás. ha nem lett volna kint kb 10 lengyel stand kongott volna az ürességtől.
1 komoly bolt sem volt kint vagy aki int volt az kb értékelhetetlen méretben.
igaza lehet Robinak h túl közel volt a vadászati hacacáré, de akkor meg minek.
Ne keltsd a hangulatot álhírekkel! Mondhatnám én is, hogy olvastam egy olyan idézetet, hogy " ...A demokráciában a tanárok fizetése magasabb, mint a rendőröké. A diktatúrában meg fordítva..." Vagy valami hasonló...
Volt fénykép is, meg minden, de akkor sem vagyok teljesen biztos a hitelességében. 30 évvel ezelőtt is létezett fotomaipuláció. Meg aztán nem feltételezem egyetlen politikusunkról sem, köpönyegforgató lenne.
Boldogult fiatalkoromban, a múlt évezredben hazafelé tartva egy Kontrol Csoport koncenrtről az aznapi utsó volánbuszra várva még a Deák-téri buszvégállomáson megjelent vagy féltucat rendőr ( a BRFK a szomszédban volt ) oszt igazoltatás nélkül kiszedették a fényképezőgépemből a filmet, és valami sarkot lekordonoztak a váróban. Gondoltam, már csak elbámészkodok arra, mijatúró folyik itt, valaki felfújta a váró padlójára, hogy "rendőrállam".
Nem is tudom, miért jutott ez most eszembe a hsz-edről.
Azt,hogy egy navista nem enged be egy kerületi,meg egy főpolgármestert még csak-csak megértem,hogy a sajtót is ki akarja rugdalni szo-szo,de hogy igazolványaikat mutogató országgyűlési és europarlamenti képviselőknek is úgy kell betörni az ajtót,na,az már furi!
Ági iskolájában egy fiatal tanár kezdett pénteken.
Aztán ma bejött - leszámolni...
Tehát egyetlen napot se dolgozott végig!
Ebben két "megdöbbentő" dolog is van:
Akkora volt (van) már a baj, hogy Klikk engedélyezte egy álláshely meghirdetését - amire hosszú évek óta nem volt példa (60-ról 40-re esett a létszám pár év alatt, mert a kiesőket nem engedték pótolni, belső helyettesítéssel kellett megoldani, ami osztályok összevonását jelentette a gyakorlatban, meg azt, hogy tesitanár tartott matekórát, töritanár fizikát, stb.
A pedellus, takarítónő meg bármit!).
A másik, hogy a gyerek meglátta a valós állapotokat - és elmenekült...
Az iskola a nemzet temploma! Olvastam valahol, hááááát
Most volt a híradóban ez a beszélő holló. Állítólag egy szabolcsi néni kertjében landolt, majd odatipegett az asszonyhoz, és ezt mondta: Szevasz negró! A néni úgy megijedt, hogy rögtön papot hívott :-)))
Van néhány pálinkafőzdének ( Bolyhos, stb ) standja, ahol lehet kapni elvitelre és helyben fogyasztásra a termékeiket, jó pízért persze.
Életem legpocsékabb páleszét ott kóstoltam vagy öt éve, Bolyhosék levendula(!!!)pálinkáját, valami gyümölcspálesz levendulaágyon. Két cent után egy fél óráig olyan volt a szám íze, mintha elrágcsáltam volna egy fél levendulaszappant. Nem győztem valami normálissal leöblíteni. Nagyon hamar eltűnt a választékukból.
Néztem azokat is! Nyilván, tőlük ez már majdnem"természetes" elvárás. A fiataloknál ugyanez, vagy a hasonló eredmény viszont már egy kiemelkedő eredmény! Elővettem tegnap este egy légpuskás "csíkot", és úgy vizionáltam a Syus eredményeket. Nem tudta elhinni az agyam elsőre azt a 60 lövéses szórásképet, amit az élboly lőtt - csak papír alapú rásegítéssel...
kapkodás... Ezek a junior eredmények, nézd meg a felnőtt napot, ott már mindenki javított: 630 felett teljesített a női top3, a férfiaknál pedig Zalán 634.4-et lőtt (egy 9.8-al a végén!).
Ezek a junior eredmények, nézd meg a felnőtt napot, ott már mindenki javított: 630 felett teljesített a top3, a férfiaknál meg Zalán meg 634.4-et lőtt (egy 9.8-al a végén!).
Most én írom azt, hogy ne legyél annyira szigorú, és kritikus a FeHoVával!
A tavalyi világkiállítás után pár hónappal nem igazán lehet nagyot durrantani! Aztán itt van az oltás kérdés is: ez nem akkora rendezvény, meg aztán pöttyös labdát sem kergetnek ott külföldi csapatok, hogy szabadjegyet adjanak a kór terjesztőknek!
A belső parkolót nem láttam, hogy néz ki, de ha ramaty, akkor tényleg gusztustalan dolog többet kérni érte, mint a napijegy! Ha meg fedett, őrzött, klimatizált, akkor viszont a luxust meg kell fizetni! ;-)
A felújítás dologban se legyél túl szigorú! Egy 70 milliárdos beruházást kihozni 40-ből azért elég húzós, nem jut belőle mindenre! Lehet, a parkoló project is úgy készült el, mint nálunk, Miskolcon a sok-sok kilométernyi kerékpárút:
pár köbméter bitumen, meg beton, a többi meg sárga útjelző festék a már 100 éve meglévő aszfaltra!
Na jó: nyilván cinkellek is egy kicsit, de azért a nagyját komolyan gondoltam! :-)
Akkor már nem is bánom annyira, hogy idén kihagytam. Mondjuk kocsival vagy tizensok éve voltam először és utoljára, akkor is csak azért, mert a kifinomult módon fekete szemetesszákba csomagolt Keserű "Sniperrel" kicsit gáz lett volna bkv-zni. Meg a Fehovához nekem hozzátartozik egy kis pálesz-kóstolás, a sok spicces vadászt úgy könnyebb is elviselni ;-)
Tárolnak Tápiószecsőn a leselejtezett járgányok közt kisbuszokat is amikben van katalizátor . Ebben csak az a szép , hogy nem környékbeli dikmánok voltak hanem két Ercsi egy Dunaújvárosi akiket már elkaptak egy még nincs meg .
előre bocsátom, nem vagyok egy spúr ember. de azt baromira nem szeretem ha hülyének néznek.
tegnap kinéztünk a fehovára. hogy egyre színvonaltalanabb az egy dolog,
de
5000 forintért parkoltatni az utcán, na ahhoz pofa kell.
hogy a kerítésen belül ennyi vagy annyi azt eltudom fogadni, fizesd meg a kényelmedet.
de az utcán a semmiért.....
most építették újjá a nagy részét és a parkolókra nem maradt ugyan az a fos mint volt.
és csodálkozás van h egyre kevesebb a látogató és emiatt egyre kevesebb a kiállító. így a színvonal is hanyatlik. vagy így próbálják az elmaradt bevételeket pótolni.
Ha már ennyire ráérsz filmeket nézni: láttad a Csernobil minisorozatot? A fiam szerint egész hitelesnek tűnik! Bár ő a Földtudományi Karon végzett, így nem atomfizikus.
Viszont én most kezdtem nézni egy Netflixes sorozatot, ami az amerikai űr-erőről szól. Stílusban ez sem doku film, de szerintem valósághűen leképezi a mai USA technikai, és emberanyag szintjét.
Kíváncsi volnék a véleményedre ez ügyben! Két évad fent van szinkronnal.
Space Force / Űrhadosztály címen.
Ajánlom egyúttal Szimizsó kartársnak is megnézésre!
Nem harcjárműben, hanem egyéb járművekben, szolgálati személy- és kistehergépkocsikban van katalizátor. Azokat pedig ugyanazokban a kereskedésekben, ugyanazoktól a gyártóktól veszik meg mint bárki más.
"2021 júniusában társaikkal a két gyanúsított többször megjelent a Magyar Honvédség tápiószecsői telephelyén. Minden alkalommal miután átmásztak a kerítésen és behatoltak a területre a honvédségi telephely udvarán parkoló autókhoz mentek, amelyekből kivágták és eltulajdonították a katalizátorokat. Ezzel a módszerrel több mint 120 darab kocsit tettek tönkre és a sértettnek 8.650.000 forint kárt okoztak."
A cikk szerint kb. 73.000-be kerül egy katalizátor. Nem hiszem, hogy ennyiért lehet venni gyárit.
Van itt valaki, aki Németországból vett már használtan légpuskát? Magánszemélytől, 7,5 J alatt. Nem tudom, hogy a határon át lehetne-e hozni, vagy hogy egyáltalán ott legális-e külföldi személynek birtokolni. A használtpiaci árak sokkal kedvezőbbek ott, mint itthon.
40 m-ről beszéltem. ;-) Átnéztem a friss szabályzatot, és azon lendülettel téptem szét a kz kottámat!;) Nem utolsó sorban tavaly már eljutottam két versenyre - igaz, kölcsön cuccal - és szembesültem a változásokkal! :-D
A gyerekek addig nem mennek haza edzés után, amíg nem törlik át olajos ronggyal a légpuska fémrészeit. A felnőttek szinte mind saját fegyverrel lőnek. De 5-6 éve még más volt az arány. A vakrozsda, a pókháló a ringen, a fél centis zsiradék a pofadékon teljesen természetes volt..:-(
2 év után végre sikerült kicserélnem a szűkítést a D75-ben. Múlt héten teszteltem, újra végig lőttem a kottát ellenőrzés képen, stb. Idén már újra vele fogok versenyezni, ha az égiek is úgy akarják.
A múlt szezonban a sziluett minősítőimet lőttem a te puskáddal, adott kölcsön Sam6, meg Maci is versenyre. Különböző PCP puskák, különböző távcsövek, különböző nagyítással.
Mindegyikkel ott, és akkor lőve először gond nélkül ment a NM szint meglövése. Ahogyan a Dianámmal is. Mondjuk, nálam a távcső a gyenge pont - brutális betekintési hibája van a kis Hawke Endurance csövemnek, legalább is a tiétekhez képest.
Nekem most, vén fejjel már kezd előjönni az, hogy a kölcsönadott fegyvereitek ízére rácuppanva igen csak értékelni tudom töltés előtt a kurblizás hiányát! HFT-ben ez a difi különösen elő fog majd jönni, attól félek! ;-)
Hogy mitől tud kevesebbet a puskám a tiétektől? Az árát most hagyjuk, mert a Zsiga Bácsi által kiglancolt puskámat nem adnám oda fél kosár csipás macskáért sem!
Amitől hátrányt szenved:
- A felhúzása. Elég nagy tér kell hozzá, széles mozdulatok. Sziluettben nincs gond, de HFT-ben egy sűrű galagonyás közepén gondot jelenthet. Mondjuk, lehetne rosszabb is, pl. egy LGV. Nekem eddig az volt a legkényelmetlenebb...
- Nem állítható a pofadéka (sem). Kénytelen vagyok szemgumival lőni, hogy valamennyire optimalizálni tudjam a betekintést.
- Nem lehet testre szabni (rongálás nélkül) a fegyvert. Most, hogy lassan kezdem megtanulni a lövészetet, érzem ennek a hiányát. Markolat pozíció, tusa hossz, súlyozás, stb. De raknék csendesítőt is szívesen a csőköpenybe, mint a P70-em köpenyébe.
A Dianára nem tervezek rászerelhetőt. Így is elég hosszú a puska...
Pontosság tekintetében én egy deka különbséget nem tapasztaltam közöttük. Az én szintemen, tegyük hozzá rögtön! Mert belövő padba berögzítve egy zárt lőcsatornában ( mint a gyári teszteken) kipróbálva biztosan elő jönne némi eltérés szerintem.
Ez a különbség viszont nem lenne akkora, hogy azért hátrányba kerüljek olyan versenyeken, mint a HFT, vagy a Sziluett. Ott hombár nagy célpontok vannak, és nem 0,5 mm-t kell eltalálni minél központosabban.
Rakok fel egy képet a legutóbbi 40 m-es tesztemről. 19 lövés, egyre erősödő, de viszonylag egyenletes(nek tűnő) szélben. 30-at akartam lőni, de a két jobbos után leálltam, annyira felerősödött a szél.
A két jobbos lövés a 40 mm-es kill szélén koppant volna félig, nem borított volna szerintem. De a többi 17 igen. Szerintem ekkora pontosság már elégséges kell legyen a tereplövészethez...
A cica csak a méretarány miatt van a képen, és ebben a lőlap pozícióban lőttem végig. Ülve, elől pokróc, hátul váll, ahogy szoktam...
Ismerős a tagság hozzáállása . Anno csak annyit kértem a tagoktól , hogy lövészet után legalább a revolverek és MCM pisztolyok TOZ -8 puskák csöveit húzzák ki amihez nem kell nagy szerelési tudomány . A Smith&Wesson pisztolyokat meg főleg a Ruger Mk 2 pisztolyt amit egyes fegyvermesterek sem tudnak összerakni csak szétszedni majd csinálom én . Természetesen nem csinálták . Nekem kellett feláldozni egy-egy hétvégét , hogy bemenjek egyedül a lőtérre és a 21 fegyvert kiganézzam.
Hajaj... volt párszor, meg úgy néz ki lesz is részem éjjeles hét utáni szombati építésben Győrben , Délig mint a gép, utána kicsit lassulva de kibírom este 6ig a munkát . És jót alszok másnapra is :D nincs gond az elalvással sem.
Ugyan mit szólnék? Aki gerinctelen féreg BAZ megyében, az gerinctelen féreg NY DC.ben is. Ennyi!
Egyébként vagy 5 éve nem voltam a Plázában - így a mozijában sem. Nem ignorálom, csak azóta valahogy nem akadt arra dolgom.
A diákmunkát idén mi is kifogjuk használni! Már kötöttünk szerződést egy gimnáziummal, hogy ledolgozhatják nálunk a kötelező 50 órájukat a diákok.
Ha minden sikerül, a nyár végi Sziluett OB mindkét napjára lesz diák segítség célokat állítani. Hozzuk-visszük, etetjük-itatjuk őket, és lehet, egy kis zsebpénzre is futja nekik a nap végére. Még mindig olcsóbban jövünk ki, mint az "ingyen" tagsággal...
Elegünk lett abból, hogy a tagságunk csak a tagi viszonnyal járó ingyen nevezés, ingyen kaja, fizetett szállás, esti termálvizes strandolás, minden ingyen van előnyeit élvezi, dolgozni meg az alapszabályban rögzített kötelező tagi munkában sem akarnak!
Ez nem pont ide vág, de nemrég írt Gyümölcsfás a mai "fiatalok" hozzáállásáról. Nos, nálunk 40, 50+-os, kiforrott egzisztenciájú, életerős emberek is úgy állnak a közös érdekhez hogy más is kényelmesen odaférjen!
Kivétel azért van: pl. nyugdíjas korú, nagyon jó nevű szájsebész tagunkat rendszeresen zavarom vissza a lőállásba, mert önként és dalolva bicegne a fájós lábaival célt állítani 50-100 m-re...
A jövő héten extra sürgős kétkezi melóra van szükségünk egy napra, mert a szélvihar nem válogatott, azonnali beavatkozásra volna szükség. Huszonéves korú, hegyomlásnyi méretű melós tagunk nem tud jönni, éjszakás lesz egész héten. Kell neki az alvás napközben. Pénteken azért eljön velünk Debrecenbe, egy országos középdöntőbe versenyezni. Úgy, hogy ingyen visszük, lő a fegyvereinkkel, meg minden.
Nesze neked szép új világ!
Persze hogy szüksége van az embernek pihenésre, alvásra! De hogy egyetlen napot ne bírjon ki nélküle, az nonszensz!
Tíz évig nyomtam 4 műszakban, ebből hatot úgy, hogy jött az első, majd a második gyerek. Rendszeresen volt olyan, hogy melóból haza, pelenka mosás, gyerekekkel le a játszótérre, stb., és 3 nap alatt pár óra alvás összesen.
Az ember általában túléli az ilyet, nem hal bele azonnal...
Ennyit tőmondatokban a hozzáállásról, a lojalitásról, meg a kecskesajtról....
A frissen születetteknek kell annyi bevezető, hogy abban az átkos szoci rendszerben az állami vezetésnek, párttitkároknak, katonáknak, munkásőrségnek, stb saját kommunikációs hálózata volt.
"K" vonalnak hívták. Minden ilyen irodában volt egy külön készülék, ezzel lehetett bizalmasan beszélni a körön belüliekkel, mert ez nem volt nyilvános hálózat, semmi fizikai kapcsolata nem volt a publikus telefonokkal. Még a vezetékeik is védett csatornákban, elkülönítve voltak kiépítve. Saját - belső - telefonszámokkal. Hogy tökéletes legyen a biztonság (lehallgatás), saját központjaik voltak. És mert akkoriban már Crossbar központok voltak divatban, de azok könnyen lehallgathatók voltak, ezek a titkos központok még ilyen forgó-morgó útválasztós (Ericson) gépek voltak. Ezt nemigen lehetett lehallgatni...
Persze saját karbantartó személyzet is tartozott a rendszerhez, aki odakerült, átvilágították, mint manapság is.
(mellékszál, de minden szállodában is volt ilyen vonal, és műszerész is, aki figyelte a vendégek forgalmát is, nem csak a "K" vonalat)
És akkor a történet:
Hívtak minket egy péntek délután, hogy küldjünk ki valakit, mert tönkrement a Munkásőrség Központ központjában egy hajtómotor.
A kocsik már a központi telephelyen, szóval a kollégát villanyossal, metróval küldtem ki (Arany János utca, a belvárosban). Ami elég szívás, mert a motor volt vagy 15 kiló...
Kértem őket, hogy várják.
Az idióta illetékes nem szólt az őrségnek, azok meg nem tudtak róla, nem kapott kíséretet, nem tudták beengedni.
Pista megvonta a vállát, ha nem hát nem, és visszajött a motorral.
Még vissza se ért, mikor tajtékozva hívott az Munkásőrség ügyeletes tisztje, hogy lecsukat, mert mi veszélybe sodorjuk a világbékét. Ha most támad a gaz nyugat - itt állunk védtelenül, ezért megütjük a bokánkat!
Közben beesett Pista is a motorral, és mondja, hogy nem engedték be. Küldeném vissza, de megmakacsolta magát - bőven a munkaidőn túl voltunk - hogy ő márpedig nem megy gyalog vissza.
A vége: az országos parancsnok Volgáját, sofőrjét küldték el a melósomért!
Vigyorgott, mint a tejbetök.
Még a motort is velük vitette a kocsihoz, meg az emeletre...
Ezt jól mondod Fricu ! Aki marad és lojális a céghez azt szopatják . Én is így voltam . 78.-ban léptem be TMK-snak a Metrohoz . 80 -ban csoportvezető lettem . Agitáltak lépjek be a MSZMP-be . Nem léptem be pedig jobban jártam volna . 88 -ban lehettem volna művezető pártkönyvvel . Így csak 93-ban lehettem a gengszter váltás után amikor már mindenki eldobálta a pártkönyvét és csak a szaktudás volt a lényeg !
Robi ! Te mint BAZ.-d megye fővárosában élő vállalkozó mit szólsz ahhoz , hogy nálatok Miskolcon a Pláza mozi büféjében a szemetesbe kidobott popcornos és üdítős műanyag poharakat kiszedik kimossák és abban kapja a következő vendég a cuccot . A vállalkozó szerint ezt a diák munkásai csinálják haszonszerzés miatt ő ebben nem sáros . Szerinted mihaszna van ebben a diák munkásnak ? Ők veszik a műanyag szarokat nem a vállalkozó ? A vállalkozókról csak annyit van okos és buta . Amikor nálunk csinálták a csatornát több alvállalkozó dolgozott egy szakaszon . Az egyik a mi utcánkban hatodik al-al vállalkozó egy MTZ tolólapos markolós traktorral és egy IFA billencs teherautóval és az embereivel . November vége volt és az IFA-ba sajnálta a fagyállót és az a sima víz miatt ami belefagyott kinyomta a motorblokk fagydugóit . Jött , hogy csináljam meg mert szarban van . Kérdezte nem -e tudok addig egy billencses csávót akinek egy kanyarért fizet 50 000 Forintot számla nélkül ,amiért a markolóval kiszedett földdel egy utcán fordulva vissza borítja a be tett csatornacsőre az árokba . Napi kb. 20 kanyar . A fagydugókat kicseréltem neki akkor 15 000-ért zsebbe de mondta ha kérdezi esetleg a felette levő vállalkozó mondjam 30 volt .
Még a Te generációd lojális volt, a következő ( a miénk) már nem annyira.
40-50 közötti emberek is lelépnek ám, ha sok a sz@r.
Aztán mivel a meló és elvárás nem lesz kevesebb azok is kezdenek besokallni akik maradnának és csinálnák. Egy idő után ezek 1 része is elmegy és a kör bezárul.
A fiatalokat meg hagyjuk.
Morálban olyan messze vannak Tőletek, de még tőlünk is, mint Makó- Jeruzsálemtől.
A Fő utcai Ügyészségre az miatt kellett járni mert a Déli pu. Metro állomáson az egyik mozgólépcső megskalpolt egy nőt . Az 501.-es gépszámú szovjet LT-3 típusú gép volt az állandó hegymeneti . A gép javítás alatt állt mert a gyorsjáratú hajtómű bemenő tengely csapágyait kellett cserélni . Ezen a tengelyen van a gép négypofás üzemi fék fékdobja . Az utastérben el volt kordonozva alul felül , hogy az utasok ne tudjanak rámenni . A másik két gép volt üzemben . Az 503.sz lejmenetben üzemelőn meghalt egy idős férfi és az utasok megállították stop gombbal . Feltorlódtak a lefelé menni akarók és egy katonatiszt eltávolította a felső kordont amin tábla is volt , hogy a mozgólépcsőre lépni tilos és életveszélyes . Elindult lefelé gyalogolva és a többi utas ezt látva utána . Az utasok súlya miatt a befékezetlen gép elindult és rendesen begyorsult üzemi sebességnél gyorsabbra . Az alsó belépőtér fésűjét feltépte és az függőlegesre felállt fogakkal felfelé mikor beleakadtak a lépcsőkocsik . Ekkor a gép megállt és a nő előre fejjel pont a fogakra esett . A fejbőrét hajjal együtt leszakította a fésű . A másik eset szerencsésebb volt . Mentem be reggel melózni vonattal mikor hívott a szolgálatban levő csoportvezetőm , hogy baj van mert a Batthyányi téren a lejtmenetben üzemelő Orenstein & Koppel RTHD M5 gép vonóláncai elszakadtak ( Azok mozgatják a lépcsőkocsikat amin az utasok állnak ) és egy hat méteres lyuk van a felső belépőtér után de megállt a gép . Mindjárt azt kérdeztem , hány halott van ? Szerencsére egy utas látva ezt elállta a HÉV felől bejövők útját és ne esett be senki a vasszerkezetbe . Leningrádban egy ilyen esetnél 125 halott volt mert ott nem állt meg a szétszakadt láncú gép és bedarálta őket mert a láncszakadás érzékelő végálláskapcsolók nem működtek karbantartási hanyagság miatt . Nos ilyen nyugalmas stressz mentes volt a művezetői életem amiért nevetséges bért kaptam .
A pályaválasztás előtt volt még egy szülői, vele is beszéltünk.
Ezt mondta:
Márk nagyon jó töriből, az Isten is erre teremtette. De ne menjen se töritanárnak, se történésznek!
Mindkét esetben nélkülözni fog élete végéig. Ha tanár lesz, még rugdossák is!
Ha meg történész és nem nyal be elég mélyen, kartotékokat fog rendezni nyugdíjig. Jó esetben.
Mondta egy ezt a fiatal, lelkes, tehetséges töritanára. Egy olyan gyereknek, aki a helyére léphetett volna egykor.
Ez végtelenül szomorú!
A munkahely iránti lojalitást meg büntetik. Szó szerint. Az új mindig jobb, több pénzt keres - kevesebb munkáért.
Egyszerű pszichológia munkaadó részéről: Ha eddig itt volt ennyiért - marad is. Nehezebb felállni, és új munkahelyet keresni neki. Minél régebbi munkavállaló - annál biztosabb, hogy marad. Inkább összeszorítja a fogát, de marad. Az újat meg nem kapom meg ennyiért.
Aljas, cinikus hozzáállás, de ez van. Kapitalizmus. Ezt akartuk, hát nem????
Segíts, kérlek! Nincs most érkezésem híreket boncolgatni, meg találgatni. Attól sokkal éhesebb vagyok! ;-) Küldhetsz linket privátban is, ha ide nem akarod...
Azért jó veled vitatkozni, mert mindig eltalálod a szarva között a tőgyét! :-)
Én nem ellenfelet látok másokban egy vitában, hanem vitapartnert! Éppen ezért nem degradálom hülyének! Miért is?
Azért, mert ha hülyének tartanám, nem állnék szóba vele, nem hogy vitatkozzak vele! Szóval, ha ezt most neked címezve olvashatod, akkor levonhatod a konzekvenciát a hülyének nézésről!
Más a véleményem, mint a tiéd, és ezt le merem írni? Meg ragaszkodom hozzá körömszakadtáig - vagy amíg meg nem győznek az ellenkezőjéről? Igen! Hajlamos vagyok hinni a szememnek!
És igen: többször előfordult már, hogy sikerült valakinek valamiről meggyőznie! Észérvekkel. Tényekkel. Például.
Mondhatnám azt, hogy egyszer azt hittem, tévedek. De aztán kiderült, hogy mégsem! ( Ez volt a kötelező poénkodás a komoly témában! )
A sztrájk időzítés témát hanyagolom, mert úgy látszik, csak neked nem egyértelmű a dolog! Pedig Fricu két mondatban, közérthetően leírta a miérteket! Nem atomfizika!
És nem keverem ide a saját "időzítésemet"! Ha fejbe ba..ak egy szőlő karóval, nem két hónap múlva megyek orvoshoz sebvarrásra azért, mert mondjuk ünnep, vagy hétvége van!
A cérna nem akkor szakad az embernél, amikor hetek múltán feldolgozta, és elengedte a dolgot. Hanem akkor, amikor túl csordul!
Az "elégséges szolgáltatás" újságban olvasott naivitásodon meg inkább sírok, így azt sem feszegetem nagyon sokat.:-( Csak gondolj a taxis blokádra annó! Ezt tedd szembe mondjuk a jóval utáni devizahiteles tüntetésekkel! Az utóbbiból kettőn ott voltam! 20-22.000 ember a Parlament előtt, majd 3 pár ezer az Andrássyn, Oktogonon. Az utóbbiak bejelentett, rendőri biztosított tüntetések voltak. Nem is nagyon hallottál róluk a tévében, rádióban. Egy hozadéka azért volt a dolognak: úgy átépítették a Kossuth teret, hogy lehetetlen többé nagy tömegeknek ott tüntetni! Éljen a demokrácia dicső szelleme sokáig! Elégséges szolgáltatás.... Na persze!
Azért kicsit szomorú nekem, hogy mások kétségbe esett tetteit, segélykiáltását kicsit viccesnek tartod!
A törpepálma az ablakod alatt hasonlatom még mindig fenntartom!
Mint ahogy a látás-nézés utalásomat is! Bár biztosan elolvastad, amit írtam - ahogy Fricu e témában született gondolatait is - de úgy siklottál el felette megértés nélkül, mint Liu Kungfu Sándor a jégen!
Hány, az oktatásban járatos ember írja meg még neked, hogy végre megértsd, mi az általános, és mi nem? Miért sírnak a tanárok valójában, és ez mekkora probléma ténylegesen? Mondjuk, én csak pár éve tolom, nem is főállásban, de valahogy itt is teljesen mást látok napi szinten, mint te!
Az elefántcsont tornyod hamis biztonságában annyira vagy szociálisan érzékeny mások problémáira, hogy "inkább nem veszem észre, és akkor nincsen is.."
"Tudom a többi vagy félt vagy megvették kilóra.." Ezt max. csak sejtheted! Én viszont iskolákhoz, tanárokhoz nevesíthetően tudom! Ahogy a vasutas vonalat is. Fricunak este leírtam, ide nem fogom még egyszer!
"Neeem, rögtön le kell dobni az atombombát, hisz már nincs hova hátrálni. " Állj egy nagyon mély szakadék legszélére háttal, és kérd meg egy ellenségedet, üssön izomból az arcodba egy boxerrel!
Utána majd hívjál fel, és meséld el nekem, hogyan reagáltál! Kíváncsi vagyok rá! Tényleg!
Most tényleg szívesen folytatnám veled a csatározást, de főznöm kell gyorsan valami ebéd félét, utána meg neki kell esnem két szétlőtt Chroni életre varázsolásának....
Azt a mérhetetlen cinizmust, ahogy a szakmájukat szerető, értő szakikat semmi beveszik, szarnak a gondjaikra.
Ez érvényes az ápolókra, nővérekre, de a pedagógusokra is. Ezek - még - viszik a vállukon az ellátást, a tanítást, mert elhivatottak.
Erre alapoznak! Hogy ők úgyse fognak felállni, és mennek el dupla pénzért fele felelősségért máshova.
Hogy nem dőlt be még a rendszer, csak az ő egyéni becsületükön múlik, semmi máson. Segítséget, támogatást nem kapnak intézményesen. A legutóbbi béremelések mind valójában bércsökkentések voltak. Az órabérük csökkent mindig.
Mert ha emeltek 10%-ot - az elvárásokon 20-at. Sokkal több munkával hozott haza az asszony kicsivel több pénzt.
Kifacsarták,mint egy citromot.
És közben hígul az állomány, sok szar tanár (nővér, stb.) van (olyan, aki máshol sem kellene), és lehet velük példálózni:
Lám ilyen szarok, minek beléjük a pénz?
Csakhogy amíg ilyen szar a helyzet honnan válogasson egy igazgató? Kiröhögik, akik a piacról mennének vissza tanítani.
Ennyiért tűrjem, hogy szarba se vegyenek? Kizárt.
És ezt fönt tudják. Csak nem érdekli őket. Az ő kölykeik magániskolába, mini-Svájcokba járhatnak, van pénzük rá.
A tiédnek meg az enyémnek marad az állami, ahonnan hülyébben kerül ki, mint mikor bement.
- minek menjen borsodba? Hisz a tanároknak mindenhol az országban borzalmas.
megfogtál 1 belső pesti elit iskola.Ja nem, egy a 4 és 13 ker határán lévő nem is túl nagynevű-szal- átlogos suli. Valóban nem írtam, mert nincs jelentősége. Bár látván a sztereotipiáid...
- nem kell az ébresztőd, a hozzánk gyakorlatra járó asztalos tanoncokon pontosan látom a színvonalat, pedig ők technikusok lesznek. Azért ez régen adott 1 rangot.
- sztrájk: ugye megvan, nem a béremelés szúkségességén mégcsak nem is a mértéken vagy a munkakörülményeken van a vita. A vita simán csak az időzítésen van. Ezt nem én állítom, hvg és telex cikkekben olvastam.
-Polgári engedetlenség: jó nagy maszlag ez is,
Az egyén érdeke sosem írhatja felül a közösség érdekét Miért is kellett szabályozni most ezt a sztrájkolósdit?
Nem sikerült az elégséges szolgáltatásban megállapodni ami ugye kötelező. A bíróság ki is mondta hogy törvénysértés történt. Ezért
akinek a dolga az lépett, ezt mondjuk meg is lehet volna támadni, urambocsá megegyezni.
Neeem, rögtön le kell dobni az atombombát, hisz már nincs hova hátrálni.
Pont most reggel olvastam egy cikket egy tanárnőről aki 1 gimiben 1edül volt polgári engedetlen, és ezért ő egy hős. Ugyanez sztrájknál értelmetlen baromság lenne.
Értem! Csak azért ez egy kicsit vicces. No meg a mennyire is volt népszerű a sztrájk az érintetteknél, az egynegyede vett rész kb. Tudom a többi vagy félt vagy megvették kilóra..
Szóval nem tudom ki lát és ki néz. De én azt látom, kiszabadultál fűrészpor rabságából🙂 , tanító bácsi lettél és ha kell ha nem, azonnal szolgálatba is helyezed magad😁
de 1 a lényeg mint általában minden témában, a te igazságod az egyetlen igazság.
Gyere, költözz ide, Borsodba! Vagy küldd ide mondjuk az aranyember biosz föci tanárodat Szikszóra, Rudabányára, vagy még sorolhatnám napestig! Megnézem két hét után, a helyi fizetésekért, és viszonyok között mennyire marad idealista, és mennyivel pörög még az ezerből!
Ma megint az az osztály volt soron, amelyikről legutóbb megemlékeztem. Igaz, most kivételesen majdnem teljes létszámban. Akkor - ahogy már írtam - a legmocskosabb, legbüdösebb gyereket ötössel osztályoztam órai munkáért, olyan aktívan, és helyesen felelgetve vett részt a tanórák alatt. Ma ugyanaz a gyerek - ugyanabba a mocskos ruhába, ugyanazzal a félre nem ismerhető három tenyérnyi nagy mocsokfolttal a kabátja hátán - szinte teljesen kezelhetetlen volt. Most itt voltak a spanok is, játszotta az eszét. Nem szoktam kiabálni, fenyegetőzni gyerekekkel (sem), így fél órámba tellett, mire kussolás szintre leszereltem. Kezdik lassan megszokni, hogy nem azon a szinten vagyok, mint a tanáraik a suliban! Én nem kapok utánuk fejlesztő tanári plusz pénzt, és leszarom a "majd a bátyám, meg a fater, ha kijön a sittről" szövegüket! Elmondtam nekik érthetően, hogy buktatok év végén, és vésem az igazolatlant pofázásért, hiába jelent meg az órán... és év végén fizethetik vissza az ösztöndíjakat.
100 röp doga. Aha! Mesélj még, Hajnalka! Első órát Feri tartotta nekik. Kb. egy, hézagosan teleírt oldalt kellett csendes magányukban lemásolni a füzetbe a kivetítőről. 43 percbe tellett nekik. A kísérő tanáruk mérte.
A másik 3 oldalnyi anyagot - ami valamivel azért szellősebb volt, de cserébe tele jogszabállyal, stb. - kb. ugyanannyi idő alatt toltam le a torkukon. Én is mértem. És ne kérdezd, milyen módon sikerült. Nem akarod tudni!
Tudod, egyszer-egyszer elmegy ez elmebaj nélkül, meg az is igaz, gyerekekkel nem mindenki tud foglalkozni normálisan az új generációs tanárok közül, de hosszú távon ilyen közegben semmi nem marad a kezdeti lelkesedésből!
Zsolti! Tanulj már meg végre egyszer az életben Látni, és nem csak nézni!
Kinézel az ablakodon, látsz egy törpe pálmát dézsában, és azt hiszed, a szubtrópusokon laksz. Mondjuk, ha pont akkor mennének el ablakod előtt a dél holland cserediákok, még meg is értenélek egy pillanatig! :-))
Az ország nem csak Budapestből, Dunántúlból, és egyes frekventált iskolákból, környékekből, meg munkahelyekből áll! Az, hogy te az egészből mit veszel észre, meg a számos pedagógus spanod mit mond az arany életéről a kiemelten hátrányos helyzetű gyerekek oktatására szakosodott nyóckeres iskolájában, az egy dolog! Bocsi, ez a nyóckeres hátrányos helyzetűs suli csak találgatás volt részemről, mert nem írtál konkrétumot! (én írtam!).
Zsolti! Ébredj! A mostani, 11.-es osztályom egy része funkcionálisan analfabéta! Megkaptam feladatba, hogy szúrópróba szerűen olvastassak vissza részeket a ma leírt anyagból az utolsó óra végén. Hármat kérdeztem, egy nem tudta elolvasni azt, amit ő maga írt le a füzetébe, saját kezűleg! Elsütöttem azt az aljas poént, hogy " hogy fogtok ilyen csiga tempóban jegyzetelni, ha egyetemre mentek tanulni?" A sofőr tanáruk mondjuk meg is értette! Szegény gyerekek meg nem értették, miért röhög fuldokolva a tanáruk!
Zsolti! Úgy tudom osztályozni őket órai munkáért, hogy egy két értelmesebb lányt, aki aktív kicsit, meg odafigyel órán, jutalmazom némi jobb jeggyel, nyilvánosan, és azonnal! Erre a kandúrok is felszívják magukat óra végére, és próbálkoznak, nehogy már a kis gádzsik lenyomják őket! Szerinted ez milyen oktatási szint? Sok értelme van? Lesz közülük valaha is agysebész?
Elsütöttem nekik még egy poént ma! Kérdezem:
- Hogy fogtok fizetést kapni, ha ilyen lassan írjátok majd le pl. a neveteket a fizetési utalványra?
Ők is poénra vették: - Milyen fizetés?
Ez ma mind tényleg elhangzott órán, nem a poén kedvéért, vagy színes ceruzát használva meséltem el!
Szóval, ha meg nem haragszol rám, akkor úgy vagyok ezzel a témával is, mint a koviddal: vastagon benne vagyok, a naponta átélt tapasztalatoknak hiszek, nem a csillámpónis, mesevilágos közmédiának!
Van két tanár ismerősöm- több is van,de ők a jó példa a végletekre-
Mind 2ő tanár dinasztia tagja.
Az 1ik biosz föci szakos, szétszopatja a kölköket 100 röp doga komoly számonkérések stb. Imadják, mert tanít, nevel 1000fokon ég. Nincs semmi amivel nem kereshetnék meg. Mindent is csinál pedig 6 gyereke van..
Kérdeztem sztárjkol e? Nézet rám hülyén, és mondta, hogy tehetném meg ezt a lúrkokkal.
A másik tesi tanár. Bejár melózni mert ez a végzetsége. Komázzák a gyerekek mert laza. Én mellesleg kecskéket sem bíznék rá, ismerve a dolgait.. 🤣 ő persze sztrájk meg forrafalom mert szar minden..
Szerinted hány ember fog rájuk haragudni hogy nem fog tudni menni dolgozni mert a kölökre kell otthon vigyázni és őt meg a főnök baszogatni fogja kvázi kockáztatja az egzisztenciáját.
Persze hogy nem a szakszervezetek gerjesztik ezt a "polgári engedetlenséget"
Pont ezt vartyogom. Pár hőzöngő feltüzelte még a normálisokat is. És miért? Saját kis önös céljaik érdekében.
Hidd el ez az akció k****** kontraproduktív lesz, csak nehogy arc vesztés legyen a vége. Mert akkor tényleg rá basztak.
Szerintem te túl naiv vagy, vagy idealista. De meglátjuk kinek lesz igaza.😉
ezeket a polgári engedetlenségeket NEM a szakszervezet(ek) szervezi(k).
Nem is tehetné, mert akkor törvénytelen dolgot tenne, és feloszlatnák.
Ezeket maguk a tanárok akarják, csinálják akiket végképp felbőszített az a cinizmus amivel őket kezelik, és az utolsó csepp a pohárban a rendelet volt. Nem kellett volna, és erre rá fognak jönni, hogy túltolták.
Ezek a tanárok (harmada, fele a tantestületnek) a napi betevőjüket kockáztatják! Ezek szegény emberek, a nemzet napszámosai - ahogy régen mondták.
Semmi tartalékuk nincs, máról holnapra élnek. Soknak a férje, felesége is tanít. Nem egy ugyanabban a tantestületben.
Ha bosszút állnak rajtuk - és fognak! Nagy bajban lesznek.
Azért csinálják, mert nincs hova hátrálni. Persze hogy a választások előtt. Ennyi eszük még van. Vagy most, vagy soha.
Kit fog érdekelni április közepén a tanárok baja? Senkit.
A mi testületünkből hárman mentek nyugdíjba, egy 60-as (!) otthagyta a pályát, elment valami boltba árufeltöltőnek.
Kettő meg kiment unokákra vigyázni németbe, Londonba. Elegük lett.
40-ből 6 esik ki.
De tíz éve még 60-nál is többen voltak! Kevesebb a gyerek is, de nem ennyivel. A többi maradóra dupla teher jut.
Bocsi, a lényeg maradt csak le: párhuzamot akartam vonni egy már megszűnt, és egy még működő, de a Kohászathoz hasonlóan szándékosan szanaszét szabdalt cég között! ;-)
Hidd el nekem bemondásra, hogy mindkét cégnél tisztában vagyok/voltam a "szociális foglalkoztatás" témakörében...
A módszerváltás előtt hatalmas vízfejet tartott el a cég, kezdve a szaros focistáinkkal, akik a saját pankjukat sem ismerték fel a lakatosműhelyben, ahol elvileg napi 8 órába nyomták!
Aztán jött a fene nagy demokrácia, meg a kapitalizmus, az emberek jó részét szétzavarták, a jól felépülőrendszereket kiszervezték külsős cégekbe, és az egymást kompenzáló termelés egyszeriben azonnal veszteséget kezdett termelni.
Ezt most csak úgy leírtam, akit nem csapott meg a Martin kemence füstje, az is jól láthassa. Viszont azt nagyon jól tudjuk, hogy ez annó bizony színtiszta politika volt! Kellett a piac a Nyugatnak, és ugyanígy vágták telibe a tejipart,meg a cukorfeldolgozó gyárainkat. De ezt most hagyom azonnal abba, mert ez már szerintem is politika.
Tudom nehez megérteni amit Gyula és én is feszegetünk.
De akkor lassan h mindenki is megértse😄
2020ban 2021ben nem volt szar a tanároknak, vasutasoknak meg akiknél szakad a cérna, ugye.?
Semmi furcsaság nincs itt.
Plane a feltüzelők hova is tartozása miatt sem.
Es a tanárok akiknek pár hete lett megígérve h ők jönnek idén, pont most kell "cirkuszolni" hisz üres ígéretnek tűnik. Az orvosok is hogy jártak már tavaly....
Robi ezt meg csak neked.
Lenyomtam pár mávos projektet, láttam ezt meg azt és minden szinten. hidd el akit nem baxot meg a mozdony füstje az pontosan latja h a cég egy szocialis foglalkoztató, és ez nincs azzal összefüggésben h a kaller, bakter meg a krampácsoló mennyit is gürizik az "éh"bérért.
Az első osztályfőnök nőm mesélte, hogy ezt a Gauss-os sztorit az elődje mesélte neki, aki betanította őt kezdő tanárként ( tanya bolyban kezdte a tanítást, vegyes osztályban 1-től 8 osztályig mindent (is) tanítottak.
A sztori az volt, hogy az egy szem nyolcadikos diákját le akarta foglalni egy kis időre, amíg a kicsiket tanítja betűvetésre. Aztán csodálkozott, hogy 10 perc múlva már unatkozott a jófejű gyerek...
Persze, meglehet, a tanárom tanára is csak az eredeti sztorit adoptálta...;-)
Ha tudod a trükköt, gyakorlatilag másodpercek alatt fejben is kiszámolható ilyen számokkal. Triviálisan egyszerű, mégsem jut eszébe automatikusan az embernek..
Nem tartozik szervesen a témához, de a tanárnőm városi lányként annyira tanyavilágban kezdte a tanítást, hogy majdnem behalt egy siló teknőbe! Nem hogy gazdaságot nem látott addig életében, de a tőgymeleg tejről nem akarta elhinni,hogy az tehénből van... pedig a régi zacskós, és a mai tejek köszönő viszonyban sincsenek egymással...
Ez is csak részben kapcsolódik Gausshoz: a legutóbbi pszichó 1. paca boncolgatáson kérdeztem valamit a dokitól: ha nincs két fül a fején, körbe szalad a mosolya! :-D
Azt mondta: a sokadik krumpli, meg szarvasbogaras MKV-s, meg MÁV-os ember után ez volt eddig a nap fénypontja! :-)))
Gépeltem, formáztam a képeket, nyomtattam neki, segítettem, amikor a Kréta makacskodott. Csak a szele, széle.
Nem bánom, hogy vége.
De Áginak hiányzik. Szerette a gyerekeket - azok is őt. Persze nem mindet, de a zömét. Tudta kifélék, mifélék, ki a nagyapja, anyja-apja, hány tesója van, mindent.
A hivatalt, az állandó baszogatást már rosszul tűrte ő is a végére.
Egy mai gyerek, aki tanárnak menne, meglátja, próbálja és visítva menekül.
Én Ferivel csak heti egy napot tanítunk. Feri megírta az éves tanmenetet a négy osztálynak (ki tudja, hány óra alatt), én meg ez alapján folyamatosan (hétvégenként, több órában) dolgozom ki az órák anyagait tematikusan, + a dolgozatokat, teszteket, ami alapján oktatni, majd osztályozni tudunk majd. Legutóbb Ferinek csak az tellett másfél órájába, hogy az egyik tanár kolléga "segítségét" kijavítsa a Krétában!
Szóval: ja! Egy tanár pl. nem 4 órát dolgozik egy nap, hanem csak 4x45 percet. A többi szünet, meg lébuskázás! Haza megy, és el van felejtve a napi munka, ahogy írod!
És, ahogy írtam, nálunk egyáltalán nincsenek etnikai problémák, mint egy pl. egy vegyes osztályban...
Leírtam, hogy nem akarok bele menni látatlanban, melyik kút, és hogyan tud fennmaradni, árat képezni. Nem vagyok látnok, csak a publikus/hivatalos árakra tudunk ránézni - ami leginkább egy tól-ig információ csak.
Én legalább is biztosan nem találtam kutakra lebontott ár szerződéseket. Ezért ezt a kérdést ígéretem szerint hanyagolom is.
A másik kérdéskör: amit most válaszban leírtál, annak semmi köze nincs az alap kérdésemhez: Mennyi pénzt fizetnél ma ki a kasszádból az alkalmazottad után, ha pl. 230.000.-Ft nettót kap kézhez? ( nyóc gyerek, meg egyéb kedvezményeket most nem számítva)
A Strabag példád a lehető legrosszabb: Még aktív vállalkozó koromban sem álltunk szóba a Strabag-al, Bandó jótanácsát megszívlelve!
Én most tisztességes rendszerről beszéltem! Ahogyan magunk után is becsülettel befizettük a járulékokat, azt feltételezem fel másokról is most! Tudod: az ártatlanság vélelme! ;-)
Az Erdőkertesi viszonyokat nem ismerem, de az egyik barátom 2016.-ban hagyta ott a kutas melót Miskolctól 20 km-re. Mielőtt ide írtam volna bármit, előtte kibeszéltem vele telefonon a helyi fizetési szokásokat, árképzést, stb. Azóta csak nőhettek a fizetések, csökkenni nem csökkentek, az biztos...
Tudod, hogy eddig hogy sztrájkolhatott a pedagógus? Mit jelentett a minimális szolgáltatás, amit nyújtani kellett?
Azt, hogy a gyerek nyugodtan mehet iskolába, van óra amit megtartanak, van amit nem, de vigyáznak rá, kap enni inni, fűtenek rá, stb. Délután napközi, és a szokott időben mehet haza.
Szerinted melyik szülő nem szarja le nagyívben, ha így sztrájkol pár tanár? 20 évente egyszer, fél napig.
Ettől melyik kormány rezel be?
Ha nem fogadnak egyetlen kölköt se az ország egyetlen iskolájában sem, hanem odateszi a szülő ahova akarja - egy hét alatt megadja magát bármilyen kormány!
És most még ezt a jogot is elvették tőlük. Rendelettel, ami jogi nonszensz. Egy rendelet nem ír felül törvényt. Olyan nincs.
Most az az elvárás, hogy minden órát tartsanak meg, pl. az érettségizőknek, felvételire készülőknek. Vannak 4-6-8 osztályos sulik, tehát gyakorlatilag bárki, bármikor készülhet felvételire. Alsós, felsős, gimis, bárki.
Úgy sztrájkolsz, hogy bemész és dolgozol! Gratula!
És mikor hőbörögjenek - ha nem most? Mikor van csak szemernyi esély, hogy meghallják a hangjukat? A választások után? Már most is leszarják őket, akkor meg....
És a mai gyerekek azzal szavaznak, hogy nem mennek tanárnak. Harmad annyi aki beiratkozik a fősuliba, mint ahányan nyugdíjba mennek az adott évben. Hova vezet ez? Ki fogja tanítani az unokáimat? Már így is 35 fős az osztálylétszám, és vannak fél napok, amikor a takarítónő, vagy a kapus bácsi néz rájuk, mert tanár nincs.
Bocsi, ezt még csak ide szúrom, nem bírom megállni! ;-)
3 éve tanítok 9-10-11-12 évfolyamosokat.Kréta rendszerben osztályozva vannak, tehát nem valami mondvacsinált történetben bohóckodunk.
A négy osztályfőnököt, a két igazgatót, meg az egyik sofőrt( aki szintén tanár ugyanott, de ő tudja csak szállítani busszal hozzánk az osztályokat) ugye alapból ismerem, heti szinten találkozunk tanévben.
Ma beszéltem a "sofőr" tanárral, aki a Comeniusra járt. Mondott egy fizetési sávot, amit itt nálunk, Mordorban kapnak ő, és a kollégái.
Aztán mondott egy számot, ezelőtt 15 évvel hányan jártak az Alma Materébe, és idén hány helyet indítottak ugyanott..
Kifejthetem ezt is 04.04. után, de fölösleges. legyen neked igazad, hogy sikerszakma! Főleg nálunk, ahol is a 4 teljes osztályom etnikai összetétele 100%-ban egységes!
Aztán: megvan neked, hogy milyen klubban lövők? ;-) Tucatnyi mozdonyvezető, fele annyi kaller, és ugyanannyi cimbi, jó ismerős van közöttük műszaki (Biz.Ber. Forgalmis, stb.) területekről.
Erre inkább nem is reagálok. Nem azért, mert politika, hanem hiába, ha azt sem tudod elképzelni, azért a "halom" pénzért mit, és mennyit kell dolgozni az egyes területeken.
Választások után visszatérhetünk rá - privátban - , így a látszatát is el lehet kerülni annak, amit vélelmezel! Egyébként szerinted mikor a búbánatos pék f..ba szakadjon a cérna? Amikor csak a nőkről, meg a szép időről szól a nóta?
Nyilván most, amikor a fél baráti, ismerősi kör megőrül körülöttem, és egy pohár sört ( na jó, ez csúsztatás: vagy korsóval iszom, vagy inkább sehogy! ) sem tudunk meginni együtt nyugodtan, mert valaki valamelyik rendszert biztosan el kezdi szídni!
Az alkoholizmus komoly dolog, ha jól csinálod! Egész embert, és odafigyelést igényel! ;-)
A fiam tanárai közül hárommal is baráti kapcsolatunk volt mert a volt asszonyom is az iskolában dolgozott . Egyik sem siránkozott mert szolgálati lakásban laktak ingyen volt a lakhatásuk az mellett megkapták a fizetésüket amit magukra költöttek semmi rezsi itt Erdőkertesen . Nos erre mit szólsz ?
Nézd én tudom , hogy a mai pedagógusoknak nehéz elviselni a nagy liberalizmus miatt , hogy nem verhetik nyakon a renitens tanulót mint régen a mi időnkben a Makarenkói elvek szerint . Nálunk a B. Pesti Deák téri Általánosban ha nem volt elég egy nyakleves a delikvensnek akkor hívta a tanárnő a Kovács tanár elvtárs igazgató helyettest és az kivitte a WC-be a diákot és a méteres favonalzóval megmagyarázta neki , hogy mihez tartsa magát . Nekem most csak két dolog nem tetszik . 1. ha tudják mit vállalnak , mennyiért akkor csinálják . 2. Miért a választások előtt jönnek rá nagy hirtelen , hogy kevés a fizetésük ? Mondjuk tudom erre a választ kik bíztatták fel őket erre pont most . Ez ugyan olyan mint a mozdonyvezetők sztrájk fenyegetése is pont most pedig jól keresnek . Aláírom meg kell rendesen fizetni őket mert sok ember élete van rájuk bízva de nem egy nagy megterhelés azt csinálni mert saját magát kell csak adni hozzá . Én feketén vezettem egy menetrend szerint közlekedő Ganz villany motorvonatot a Nyugatiból Veresegyházig mert a szomszéd fia volt a vezér és mondta üljek be és vigyem. Mondta ne sza..jak be nem bonyolult . Indulásnál figyeljem mindkét vontatómotor beindul-e , állomásra érve a légfékkel szakaszosan fékezzek mert ha ráadom teljesen előbb áll meg ha elszarom túlfutunk az A betűs táblán . Simán ment elsőre és sehol nem mentem túl és még Fót- Fürdő megállónál emelkedőre indulva sem gurultam vissza a szerelvénnyel . A munkahelyi stresszről meg csak annyit , hogy én feleltem a beosztottaim munkája után azért , hogy ne legyen utasbaleset a 150 mozgólépcső mechanikai hibája , karbantartási hiba miatt . A lépcsők besorolása helyhez kötött tömegszállító jármű . Én ezért nyugdíj előtt brutto 450 000 Forintot kaptam előtte kevesebbet . Remélem vágod a különbséget , hogy napi több tízezer utas biztonságáért felelsz vagy 30 kölyökből kettő rendetlenségét kell elviselni . 46 évben egyszer kellett a BP. Fő utcai Katonai Ügyészségre járni egy súlyosabb utasbaleset miatt . Az sem a mi hibánkból volt . Ha érdekel le írom mi történt .
Egy megoldása van. A komód magassága volt a kérdés. A többi csak paraméter. Ráadásul a két paraméterből az egyik függ a másiktól. De nem feladatom senki meggyőződését megváltoztatni.
"A" és "B" értéke nem kérdés a képeden, simán csak ezekkel határozták meg a kuka és a lámpa magasságát. A feladat ("C" értékének meghatározása) szempontjából a pontos méretüknek nincs is jelentősége. Ne menj pedagógusnak, ott azért ciki, ha az ember a saját maga által feladott példát nem érti ;)
Egy "selejtezéskor" ráizgultam egy réges-régi bársony öltönyömre(szép fényes kék bársony-ebből már gyaníthatod a "korszakot")Felleltem a zsebében 3db szép vasalt piros százforintost.Ez akkortájt egy pár jó cipőt ért.Szerinted ma mennyit is?(legfeljebb a numizmatikusoknál) Nálunk senki sem húzta át hivatalosan azokat a nullákat,de............
Ha kipróbálnád a szitut: napi 5-6 órában 25-30 vérszomjas kölyök elé vetve ( és egyiket sem csaphatod agyon ha szemtelen) rohannál vissza a barátságos meleg rejtekadó alagutadba 😄
(ami leírtál, nagyon tiszteletreméltó pálya, de hidd el tanítani egész másfajta idegi terhelés)
Nos Fricu erre azt tudom mondani van egy közmondás : Aki ku..ának áll ne csodálkozzon ha megb...ák ! Én nem sírtam-ríttam az alagútban a koszban mert ezt vállaltam . Amikor elkezdtem még kaptunk alagúti pótlékot de azt is elvették mégsem sztrájkoltunk mert akkor abban az időben börtön lett volna amiatt a jutalmunk . A plusz munkáról annyit , hogy Metro K-Ny-i vonal gépész karbantartó művezetőként kezdtem de a létszám leépítés miatt az É-D vonal is hozzám tartozott ugyanannyi pénzért és később még ki kellett járnom a Kőér utcai Főjavító Üzembe ellenőrizni a az ottani munkákat is . Hogy még szebb legyen a Főjavítóban levő szerszámgépek javítását is én csináltam ( eszterga gépek , 250 tonnás présgép , 3 méteres lemezolló , 3 méteres hidraulikus lemezhajlító , hidraulikus vésőgép stb. ) azért , hogy ne kelljen a cégnek több millió Forintot kifizetni külső cégnek ezért . Mindezért a plusz munkáért egy szóbeli köszönömöt kaptam csak . Különböző célgépeket kellett csinálnom amit otthon terveztem meg szabadidőmben mert bent nem volt időm rá . Azt is ingyen puszira . Ennyit az én munkámról meg a " túlhajtott " tanárokéról . Egyszer volt részem sztrájkban amikor a Metro kocsivezetők sztrájkoltak és nekünk gépészeknek bent kellett maradni éjszakás műszak után 8 óráig amikor indult a forgalom amiért szintén nem kaptunk egy fillért sem .
Te is, - és azóta én is - szépen belesimultunk az oktatási rendszer által belénk sulykolt elemző típusú gondolkodási sémába.
A feladatban három ismeretlen látunk és csak két matematikailag független egyenletet - tehát minden ismeretlen bizonyosan nem meghatározható. És ez persze így is van.
De a gyerekek agya még nem így működik. Őket még nem kötik a beléjük nevelt konvenciók.
Megoldják a feladatot - de teljesen máshogy. Már, ha akarják, ha képesek rá. A jobbak megoldják - egyenletek nélkül is.
Jó példa erre a kis Gauss esete. De lehet csak legenda...
Kisiskolásként a tanárához vendég érkezett, és nehéz feladatot adott a kölköknek, hogy ne kelljen rájuk figyelni:
Adják össze a számokat 1-től 1000-ig!
A gyerekek bőszen adogatták össze a számokat, aztán elvétették és újra: a terv bevált.
Míg fél óra elteltével Gauss jelentkezett a jó végeredménnyel.
Nekem is sikerült anno, de vagy egy hétvégém ment rá - ennyivel jobb matekos volt Gauss....
A hidrogénhajtás készen van és összehasonlíthatatlanul olcsóbb, környezetbarátabb a litium aksiknál. A kilogrammonkénti energia tárolási kapacitás pedig egyszerűen összehasonlíthatatlanul jobb.
Ez az aksis dolog szerintem csak átmenet lesz, a hidrogén a végső megoldás.
Csak szólok, senki nem tartott fegyvert a fejedhez hogy ezt csináld...
A tanárokról meg: ofőmnek az átlag az volt hogy 7 körül ért haza.....
Ennyit arról hogy királyi életük van.... Esetleg nem recseg minden porcikájuk 30 éves korukra, cserébe apránként a tábla firka és az osztályok közti sétába ők is kopnak a futóműnél...
Osztályfőnökként több éves tapasztalattal nem ütötte a fizuja a 200at....
Én nem kritizálom a más szakmáját, a metró szerelőkét sem, mert nem próbáltam.
Szerintem te se tedd...
26 tanítási órát tart meg. Ezt látod.
De nem látod, hogy egy héten kétszer 1 órával előbb megy be és 2-vel később megy haza, mert ügyeletes.
Te leteszed a szerszámot és hazamész. Ő hazaviszi a dolgozatot, amit előtte ő kitalált, megírt, kinyomtatott minden gyereknek a saját gépén, a saját nyomtatómon - tudod mennyi egy patron? Igaz egy (1) csomag papírt kapott minderre szeptemberben.
Felkészül a következő napra, minden órára, minden osztálynak munkatervet, óravázlatot ír (ellenőrzik, évekre visszamenően tárolva van), könyvel mindent a Krétában, beírja az osztályzatokat, elküldi a leckéket ha online oktatás van, egyenként, sorról sorra megnézi, végigolvassa amit a kölkök visszaküldtek és kijavítja. Egyenként, mindet. Mind a 30 gyerekét, mind a 6-10 osztályban, ahol órája van.
Jó nap, ha este 6-ra végez.
Nincs kafetéria - ruhapénz, ebédjegy, Szép-kártya, eü pénztári befizetés. Nincs semmi. Egyetlen fillér sem, semmilyen jogcímen.
Van viszont kötelező továbbképzés 2 évente 60-120 órás a "szabadidejében", de kötelezően.
Van táboroztatás, osztálykirándulás szervezés lebonyolítás a "szabadidejében", de kötelezően.
Van kötelező helyettesítése a beteg kollégáknak - ingyen. Egyetlen fillért nem kap érte. Se szabadnapot, se szabadságot.
Van júni 8-tól bejárkálás egész hónapban, és neki augusztusban is 15-el kezdődik az év. Közbül meg a táborok ugye...
Van már 32 gyerekből 24 cigány, akik semmit nem hajlandók dolgozni, ha bal lábbal kelt fel, és vigyázz, hogy meg ne verjen valakit. Volt akinek a kezéből vettem ki a vasszéket, amivel ütötte volna a kicsit.
Van fegyelmi és kirúgás, sőt büntetőeljárás, ha megfogod a táskájánál fogva, hogy az igazgató elé vidd.
Év közben nincs szabi, egyetlen nap sem, semmilyen jogcímen. Ha el kell menni, mondjuk a fogorvoshoz - ő keres helyettest - akinek vissza kell adni persze.
És van 40 év után 240 ezres nettó fizetés.
Az a csoda, hogy még van aki csinálja!
Van ok a sztrájkra.
Ok van, de lehetőség nincs. Eddig legalább papíron lehetett, bár szart se ért, mert a gyerekre felügyelni kellett, de az új rendelet szerint már tanítani is kell őket.
Most polgári engedetlenséggel, a kirúgást kockáztatják iskolánként. Hol itt, hol ott.
Az általános forgalmi adó, ami a kiskereskedelmi árak döntő részében benne foglaltatik, 27%.
Tehát ha a pógár elmegy vásárolni a bótba, 127 jó magyar forintonként a már adózott jövedelmébül ( nem nyögdíjról beszélünk ) 100 forintot fizet a kiskereskedőnek, amiből ő nagyon jó eséllyel még adózik egy valagnyit, és 27 jó magyar forintot meg bérak a közös kasszába. Ez a 27% amúgy a világon az egyik legmagasabb, mint fogyasztási típúsú adó, vagy hogy a túróba hívják.
A nátriumhidroxid pediglen lófaszt robbanik. A lítium, kálium, nátrium, mint alkálifém vízzel érintkezve hitrogént fejleszt, na az igen. Valamint ha a fém magában begyullad, mivel elég alacsony a gyulladási hőmérséklete, az meg durván tud égni, rájadásul vízzel olthatatlanul, sőt, mint az előbbiekből kidereül.
Le kell menni a a Metro alagútba a tanároknak és szívni a port és tönkre kell tenni a tüdejüket a szemüket a műfény miatt és utána 49 év után lehet tépni a szájukat . 8 -12 Óra éjszaka műszak meg délután stb. Nevetséges csapat . Ráadásul nehéz fizikai munka . Ezeknek mg tavaszi szünet nyári szünet téli szünet stb. Vicc !!!!
Akkor mire jó a Hidrogén? Csak az energia átmeneti tárolására?
Arra jó az aksi is.
Nem könnyű a hidrogént tárolni, szállítani, sűríteni, átfejteni, stb. Egy baleset estén esélyes a nagy bumm - kicsiben.
És a termelődő oxigén sem veszélytelen.
Majd meglátjuk.
A vízzel hajtott autóknál (kimondatlanul) az elv, hogy energiát nyernek a semmiből. Ez aggályos...
A te megoldásod időben és térben elválasztja a vízbontást a hidrogén elégetésétől a kocsiban. A tisztán elektromos kocsik is könnyen verik magukat, hogy nem termelnek káros mellékterméket. Hát ott helyben nem, de az áram előállításakor sem?
Csak áttolják a szart a szomszéd elé.
De ha csak az alternatívval töltenénk a kocsikat, bontanánk a vizet, az valóban nyereség lenne.
Persze még akkor is marad a gyártás - akku, autó -, az ártalmatlanítás a végén.
Hagyjuk már a szrtájkokat . Vicc az egész főleg a tanároké !! Kérdezem mennyi az éves ledolgozott órájuk ????? Én az alagútban éjjel-nappal szar körülményeken ledolgoztam 46 évet !!!! Ezek nagyon csöndbe lehetnek ezzel szemben !!!
Nos Robi válaszolok a kérdésedre a kifizetett bérekről hogy tudd , hogy műkszik nagyobb berkekben mint ahol te ezek szerint nem vagy képben . Én dolgoztam harmad állásban nagy cégeknek al-al-al vállalkozóként .Ott a fővállalkozó pl. Strabag kifizete az első alvállalkozóját az a másodikat és én a hatvanadik zsebbe kaptam a már előttem levő vállalkozótól az ő már leadózott pénzéből a fizetésemet . Egy példa . A Budapesti Metróban a Red Bull csinált egy biciklis versenyt . A mozgólépcsőkön mentek a biciklisek le-fel be az álló metro szerelvényekbe stb. A forgalmisták főnöke kapott valahány százezret ezért én meg abból akárhány százezret zsebbe hogy oldjuk meg ennek a lebonyolítását . Mindezt zsebbe fizetve . Ugyanúgy dolgoztam vidéki áruházi mozgólépcsők felújításán is ahol szintén leadózott pénzből kaptam zsebbe pénzt .
Robika ! Csak annyit a szösszenetedről , hogy miért tudja az Erdőkertesi kutas adni 477 Forintért a benzint és gázolajat a 480 Forintos ár alatt ? Ezek szerint hülye mert maga alatt vágja a fát ? Vagy így is van haszna rajta !
Én ezt "köszönjük, Emese" fordulattal szerettem volna lereagálni, mert tényleg sok értelmes - és remélem, köztudott - dolgot is leírt, de, utánad már nemigen tudnék érdemben többet írni ;-)
És igen!Oda hurcikolhatod egy-két fejlődő állam sokéves bevételét,vagy mint az már bizonyított,akár egyszerre több államét is(nácik),meg sem kérdezik,ki vagy.De!Az állampolgáraik "üdvösségére" igenis vigyáznak! Vannak játékfüggőik,akik "józan pillanatukban" kitiltatják magukat!Egy illen kitiltás,mindkét országra érvényes.
Te a kaszinójukban elverheted az államháztartásunk éves jövedelmét egy golyón,de a sajátjaik nem léphetik túl a legális vagyonukat! Havi negyven "törzsjátékos" ellenőrzése!!!!És ez nem a legnagyobb kaszinó azon a tájon!
(A lánykánk teszi ezt negyedmagával,ha nincs szerencséje és valakinél épp' bejelez a gép.Sejtheted,hogy nem mindenki nyeli be mosolyogva!Akad néha orrhúzás is.Irigylik a ház igazgatóját,Ő már fölül áll az ilyen faxságokon.;-)
Ha akar még jönni,hozza ha nem,akkor egy kaszinót kipipált,de a kettő ország egyetlen játszóhelyére sem engedik be addig.A NAGYTESTVÉR vigyáz rájuk!;-)
akkor miért nem voltak ilyenek amikor a lengyelek levágtak 4 nullát, és a zemberek ilyen arányban el is vesztették a kis vagyonkáikat, megtakarításaikat.
azon kívül jelentkezzen már egy hiteles lengyel ország szakértő, mert ha az az érv a határon túliakkal h szavaznak de nem ismerik az itteni viszonyokat. akkor ne példálózunk már egy másik országgal hogy bezzeg ők .. .. ha pl csak tudunk róluk mint a....
Érdekes amikor a szocik voltak kormányon, minden ében sztrájkoltak a vasutasok többször is. Az akkori ellenzék MÁVos szakszerkezeti embere valamit mindig kitalált, hogy miért ne dolgozzanak a vasutasok. Amikor a fütyesz került az élre, akkor azért gondosan kitalálták, hogy azért ne lehessen munkabeszüntetni! Ojjééé! Milyen érdekes :-(
Liechtensteini kaszinó:Minden menager(van négy)kutya kötelessége havi 10-10 állandó vendég Státusát,jövedelmét,pénzügyi helyzetét lecsekkolni.(jövedelem kimutatások,adó papírok,stb)A vendég beléptetésekor a központi számítógép kidob egy jelzést és a górék "rávetik magukat"a riadt szemű kuncsaftra.;-DDD (ugyan ezt Svájc is játssza) A törvények így akarják megvédeni maguktól a "játékosokat" Nincs eladósodás,de nincs pénzmosás sem!!
Amíg csak NI-metall hybrid cellák a biztonságosak, addig nem lesz áttörés villanyautókban. A LI-Po akksik jó energia tárolók, gyorsan tölthetők, és nagy áramot lehet kivenni belőle (5-50 szeres) a névleges áramának 20-30 másodpercig. Egy nagy baja van, ha az kigyullad, úgy ég mint a magnézium, vagy a termit. Elolthatatlan. Ettől rováznak a gyártók, ha esetleg töltéskor/ütközéskor kigyullad az akksipakk, akkor leég minden. Bár most kaptak valami akkumulátor oltó tüskét, de megbakhatják, mert mire kiérnek, meg aláteszik az akksinak, már seperhetik is az autót össze, rosszabb esetben az utasokkal együtt, ha nem nyílik az ajtó az okos központi zár miatt.
Hogy lehet egy víz - vízbontás - H - elégetés termodinamikai egyenlege nem nulla? Ez egy zárt rendszer, ha nem teszel bele plusz energiát (a veszteségek fedezésére) bizonyosan leáll.
Ha csak az energia tárolására gondolsz - víz, hidrogén formájában - az működhet, bár kérdés a hatásfok. De a mostani akksiknál szarabb nem lehet.
Rövid távon az energia-ínség megoldása az lehetne, ha a termelt "zöld" energiát tárolni lehetne. De nem lehet. Ezért van bajban a német. Leállította az atomot, szénről szó sem lehet, gázt meg csak az orosztól lehetne venni, de az usákok nem hagyja, mert akkor eladhatatlan a palagáz. Ha felnyomja a földgáz árát (ukrán cirkusz..) - rögtön eladhatóbb a szarja...
Nagyobb baj, hogy még azt az energiatermelést sem tudjuk kihasználni, amit telepítettek. Napelem, szélerőmű, ár-apály, egyik sem tervezhető, szabályozható. A hetekben napi csúcsra járt az ország energia-felhasználása. És ugyan megawatt nagyságrendben van az elméleti napelem kapacitás, de pár százalékkal tudott csak beszállni. Nem egyeztettek sem az órával (este - éjszaka kellett volna a zöme), se a felhőkkel, mert borult volt.
Kicsit segítene, ha az összes autó elektronyos lenne, központilag, alternatívból töltött akksikkal, a felhasználó csak begurulna a kúthoz, a lemerült akksit kihúzza, a cserét betolja a kutas és mehet. Az akksi nem a tiéd, (mint most) csak használod, mint a gázpalackot. A kút meg tölti, amikor van fölös áram, és rendelkezik forgó-készlettel. Amikor kell, cseréli, selejtezi, ártalmatlanítja - központilag - tehát biztosan és olcsón.
Csakhogy hallani nem akar erről az energia-lobbi. Pár éve próbáltuk.
Akkor lenne valódi tétje az akkuk fejlesztésének. Ha az egyik gyártó azt tudná mondani: Vedd az én akksimat, mert kétszer annyi távot tudsz vele megtenni, jobb a hatásfokom, és hamarabb visszatölthető!
A Jóisten kitalált egy egész jó, hosszú távú energia tárolási szisztémát - és nincs jobb...
úgyhogy tőlem nyugodtan szidhatod akár a lusta tanárokat, meg a szintén sztrájkra készülődő vasutasokat ( meg még ki tudja, kiknél fog elszakadni a cérna)
ja tényleg van ok h pont most a választások előtt szakad el az a cérna....
2022ben
mozdonyvezető fizetés: 300ezer és 850ezer között a ledolgozott évek számától függően.
(tudom vasutast írtál, de a vasutasok közt mindig is a mozdonyvezetők voltak a legegységesebbek meg a "leg" sztrájk hajlandóbbak. mellesleg a fele vasutast ellehetne küldeni és ugyan úgy mennének a vonatok ;-) , a máv az egy szociális foglalkoztató is egyben... szvsz)
a tanárok bére is pont most kell sztrájkra sarkalljon hisz az ö bértáblájuk is egy fos.
195ezer-420ezer + az egyebek.. ( itt is számít a ledolgozott idő)
milyen véletlenek ezek az időzítések, cérna szakadások.... :-)))))))))))))))))
Légyszi-légyszi vezesd le nekem,hogy miként képes örök barátunknak(polák) beosonkodnia a mi hatósági áraink alá,ha mint állítod,ezt az uniós minimum teljességgel kizárja!
De tán még azosztráksvagereknek is,bár nem figyelem napok óta a juró-Forint viszonylatokat.
Ha csökkenteni akárták volna az üzemanyag árát akkor az adókulcsot kellet volna lentebb vinni. Más faxával verni a csalánt nem elegáns.
na megint sikerült okosat mondani.
ja nem.
ugyanis, az adókban 1 tétel az fix (az, uniós minimumban van meghatározva.) nem változhat, és mi a legkisebb minimumot alkalmazzuk. a többi adó pedig (jó csak azok amik nagy tételek) %osak.
szal a hatósági árral pontosan elég nagy összegről mond le az állam is.
ennyit a más faxáról. :-)))
Hatósági árral szabályozni a kereskedelemben szó szerint baromság,jelen esetben választási fogás.
gondolom te sem használod ki ezt a butaságot... sőt te is áttértél a prémcsi üzemanyagokra, hogy megmentsd a kedvenc benzin kutadat, meg az ott dolgozókat.
Gyanítom,hogy Spanyolra gondol(ki másra?ha ki duzzogja magát,talán elárulja)A Sanyol féle (talán Zoltán)motor a víz közvetlen plazmásításával operál,az általa kinyert 3-5000Celziuszfokos gőz felhasználásával turbinákat,egyebeket üzemeltetne.Megesküdött,hogy az atomreaktorokat IS kukába vágja.
Életedben valaha fizettél már bért, és járulékokat alkalmazottad - vagy magad után? Mondd már meg nekem, hogy ma a melósodnak kifizetett nettó mondjuk 230.000.-Ft munkabér neked mennyibe fáj, mint munkaadónak?
Keress a neten valami hivatalos kalkulátort, (én hirtelen találtam vagy hatot, és teszteltem is őket) és ha megtaláltad a helyes választ, írd meg nekem ide, nyilvánosba!
Aztán nézz utána annak, hogy a MOL melyik kút/hálózat/nak mennyiért szállítja a naftát, ( Súgok kicsit: minél kisebb a kút, vagy kút hálózat, annál drágábban.) és a maszekban felépített kutak mekkora összegekből építhetőek fel ( hitel).
Ezt lenne hivatott törleszteni pl. a bevételből származó tiszta nyereség. Egyéb költségeket már nem is számolok, mert a kutaknak ingyen van az energia, a víz, meg a munkaruha, stb....
Magára a síró-rívó, csődbe menő kutasokra nem reagálok, mert az már nem egyszerű számviteli, hanem politikai dolog lenne. És attól próbálok a fórumon elhatárolódni ... mielőtt bárkinek bármi durvát találnék mondani erős felindultságból!
Úgyhogy tőlem nyugodtan szidhatod akár a lusta tanárokat, meg a szintén sztrájkra készülődő vasutasokat ( meg még ki tudja, kiknél fog elszakadni a cérna) is, csak a feltett pénzügyi kérdésemre válaszolj, légy szíves!
Amúgy "építész világpolgár" barétom Trabant kombival járt nyaralkodni.Mindenféléket fúrt-faragott szerencsétlen papírsárkányba,ami kicsit is komfortosabbá tette a táltost.Többek között világításokat,gázkütyüket,kávécsinálót,meg persze víztartályt étolajos kannából.
Képzeljétek azt a jelenetet,mikor spanyolországban benzinkúton a hátsó sárvédőbe kialakított tölcsérszerű lyukon vizet töltött a Trabantba!A spanyolok honnan tudhatták volna,hogy a benzint egyenesen a motortérbe kell töltögetni?Volt ámulás-bámulás-videózás,amint a magyar vizet "tankol".
Pedig ha jól emlékszem a nyolcvanas évek végén olvastam valami tanulmányt a véletlen folytán, hogy a japók asszem 67-ben már előrukkoltak egy tartós tisztán vizes motorral.
Persze az is hamvába hult az olajlobbi miatt de állításuk szerint tartós és stabil tesztekkel fotókkal bizonyították , valamilyen szaklapban volt és igen terjedelmes méretű motor volt.
De szerintem amíg még minimum 100 évig folyamatosan kitermelhető a szénhidrogén tanulmányok bizonygatják, addig nem lesz olcsósítás.
Hiába a "nagysikerű" villanymotor azt táplálni kell kapacitás kell és jóval több fosszilis energia mint az gazdaságos lenne , azért is olyan irreálisan drágák mint autó pedig egyszerűbbek mint a faék.
A lényeg az , hogy olyan járgányt nem lehet készíteni ami teljesen vízzel működik mert nincs minimum 30 kW -ot produkáló elektromos berendezés az autóban ami képes annyi hidrogént fejleszteni ami a motor folyamatos működésére elég lenne egy kis autóban sem . Ki lehet számolni , hogy egy csak 1000 köbcentis motornak mennyi liter hídrogén kell percenként bizonyos motorfordulat esetén tudva , hogy egy vízbontó egység ami belefér a kocsiba víztartállyal együtt mennyit tud produkálni és akkor még nincs meg az áramfejlesztő .Azt max egy mini atomerőművel lehetne megoldani . Ezt egyébként az Ausztrálok megcsinálták a 70-es években . Egy nagy amerikai kocsiban volt egy mini atomerőmű ami hajtott egy gőzturbinát ami meg az autót .
Ha már szóba jött az üzemanyag megy a hiszti a hatósági ár miatt . Sírnak a kutasok . Az egyik azt írja 8 Forintot bukik egy literen. A másik egy Somogyi azt , hogy ő 30 -at és 7 kútja van ahol 15 000 000 Forint bért fizet havonta az alkalmazottaknak . Maszek kútról van szó ahol max két váltásban 4 embert foglalkoztat az 28 fő . Ezek szerint neki egy kutas 535 714 Forintban van havonta . Nagyon érdekes , hogy 30 Forint veszteséget hazudik literenként . Nálunk a maszek kút nem 480-ért adja a 95-öst és a gázolajat hanem 477-ért és nincs korlátozás mennyit vehetek . Érdekes ugye ? Azt már nem is emlegetem amikor vették a maszek kutasok a szőkített gázolajat nem ríttak ! Azok a kutasok sem sírtak akik a Debreceni katonai szükség repülőtérről vették a lopott repülőbenzint bizonyos adóktól mentesen és eladták az adóval terhelt áráért .
A probléma az energia egyenletben van - ami nyilvánvaló. Röviden kifejtem, hátha még valakit érdekel.
Szóval. A nap energiát közöl a bolygóval. A bolygó magja is melegít belülről. Ellenben a bolygó nappal ellentétes oldala hőt sugároz a hideg űrbe.
A légkör vastagsága miatt viszonylagos egyensúlyban van a bolygó felszíni hőmérséklete.
A sugárzását a napelemek ( hullámerőművek, szélturbinák, stb) átalakítják árammá. Amit a napsugárzásból nem tud árammá alakítani az hőhét sugárzódik el a környezetbe. A hatásfokkal most azért nem foglalkozunk, mert a napelem nélkül a napsugárzás egésze a felszínt melegítené, így meg mondjuk 50% árammá alakul és csak a maradék 50% sugárzódik el, ami megint a felszínt melegíti.
Na az így termelt árammal tegyük fel 100% hatásfokkal vizet bontunk. A vízből hidrogén és oxigén lesz. Amikor ezeket újra egyesítjük, akkor megint víz lesz az eredmény + mozgási energia, ami végül megintcsakcsak hővé alakul, mert a mozgó járműveinket megállítjuk. A mozgási energiáját nagy hatásfokkal árammá tudjuk alakítani ( kis veszteséggel, ami megint hővé alakul), de végül ezzel az árammal megint mozgási energiát hozunk létre ( kis veszteséggel, ami hővé alakul) - látható, hogy a folyamat vége az, hogy a vízbontásnál nyert 50% áram végült teljes egészében hővé alakul pontosan úgy, mintha a napelemet levinnénk a pncébe és hagynánk hogy a Nap tegye a dolgát és melegítse a felszínt.
Az ökölszabály: végül minden hővé alakul, ami nem az a növényekben alakul kémiai kötéssé, azután évmilliók alatt földgázzá és kőolajjá.
Mivel a földkéregben van földgáz és kőolaj - nem lehet tagadni, hogy az évmilliók alatt a Nap által a Földre sugárzott energia egy része tárolódott így le - és az tuti, hogy ez az energia meg is maradt és nem sugárzódott ki az űrbe a Föld napárnyékos oldalán.
Tehát úgy alakult ki hűmérsékleti egyensúly a Föld felszínén, hogy a Föld kevesebb energiát sugárzott ki évmilliók alatt az árnyékos oldalon, mint amennyit kapott a napos oldalon. Mivel "betárolta" a különbséget kőolaj és földgáz formájában.
Ennyit kell érteni. De ami a probléma? A probléma neve valamikor a 70-es évek végén ez volt: Pyber-Butkai probléma. De az évtizedek alatt elkallódott.
Tehát mi a Pyber-Butkai probléma?
Az, hogy ha elégetjük a letárolt szénhidrogén készletet mondjuk 100 év alatt, akkor több milliárd évnyi a Nap-ból származó hőtöbbletet szabadítunk a Föld felszínére - és ezt nem tudja az árnyékos oldal elsugározni - mert ha el tudná, akkor már elsugározta volna és akkor nem lennének szénhidrogén tartalékok a földkéregben.
A hidrogén energia ciklus azért jó, mert eleve olyan energiát hasznosít ( ami végül 100%-ban hővé alakul), ami eleve 100%-ban hővé alakult volna a Föld felszínét melegítve.
A benzin és gázolaj mint szénhidrogének egyetlen összetevője a hidrogén ami a beszívott levegő oxigénjével végez munkát a motorban a többi alkotó ilyen szempontból csak fölösleges salak .
Kisegítő bízbontó készülékeket lehet kapni kereskedelemben amivel benzint lehet spórolni de hosszú a megtérülési ideje a magas ára miatt . Kamionhoz is lehet kapni . Van egy másik módszer is amivel hidrogént lehet fejleszteni amihez nem kell áram . A kipufogó leömlőcsőre építenek egy köpenyt amibe bevezetik a vizet és az a nagy hő miatt bomlik szét .Ezek csak spórolni jók teljes hajtást nem lehet autóban megoldani . Régen a SAAB 900 autóban gyárilag volt beépítve teljesítmény fokozásra vízbontó ami a nagy méretű ablakmosó tartályból vételezte a vizet .
Egyszerű vízbontás a lényege elektromos árammal és a keletkezett hidrogén hajtja az autó motorját . A problem csak az , hogy egy kis autó mozgatásához is 30 kW befektetett elektromos teljesítmény kell ahhoz , hogy annyi hidrogént tudj bontani amivel hajlandó folyamatosan működni .
Nem tudom ki volt az a magyar ember, akire gondolsz. Persze mindig megpróbálják bemagyarázni, hogy vízautót nem lehet készíteni, a baj csak az, hogy már volt pár működő. Persze vannak botcsinálta "feltalálók" is de működő példányok is készültek. Az 1. vízautó 1976-ban készült el. A Horváth István féle vízautó 2 évig működött, aztán a feltaláló cápaeledel lett. Később Stanley Mayer is csinált egyet, őt hamarabb kivonták a forgalomból (megmérgezték). Erősen sért érdekeket így aztán nem egy életbiztosítás a vízhajtású autó. Legutóbb 2015-ben Ricardo Azavedo készített. Mondjuk az motor volt nem autó, de az nem számít. Én azóta nem hallottam róla.
Tegnap Svájcban bejelentették,hogy mától eltörölgették az intézkedéseiket.Szabad a gazda maszkilag,bandázásilag,ki-be utazásilag,stb.Csak az 5 napos karanténia marad "divatban"
Rá 2 órával Liechtenstein bejelentette ugyan ezeket,Ausztria pedig azt,hogy majd jövő hónaptól dobja be a gyeplőt.
29 g/mol kellett kg/mol-ban, és én 10 ad -4-et írtam. Kettővel vittem arrébb a tizedest, de rossz irányba, így lett 10 ad -2 helyett -4. A nevezőben, tehát 100x-os a jó eredmény.
Ezért a végeredmény 21 g lett a 2100 helyett.
De, mert következetes vagyok, a tartály tömegét is - ez alapján - számoltam, tehát az is két nagyságrenddel lett kisebb.
Viszont ez elfedte a hibát, mert az arányuk volt a kérdés - és az nem változott!
Tehát megtaláltam a jó választ (kb. 12 töltés), csak hibás számolás alapján...
Gondolták, hogy te is nagylelkű leszel, és nem hisztizel a plusz két kiló miatt :-) Egyébként meg gondolom, hogy a böllér, meg a fogó emberek sem dolgoztak ingyen, meg a pörzsölés-mosdatás-pálinka, hogy lelkesek legyenek. Na az lehetett az plusz két kiló.
Érdekes ez a lélek dolog.Valamikor régen,disznóvágásra vettem disznót.Ha élve kértem,akkor annyi volt amennyit a mérleg mutatott.Ha levágva,akkor a vért mellétéve mérlegelték és rászámoltak 2 kg-ot a lélekre.Nem tudom honnan eredt ez a módszer,de így volt.
És tudod hányan nem hitték,amíg meg nem ismerték a palit? A műhely a Hegedűs 68-ban volt,Ő meg a comcéd épület földszintjén.Ránézésre sem Ő volt a leges,rájadásul a neje sem igazán.
Nem nagyon értettem,miként is kerülhettek a "zsidónegyed"be.
Mikor ezt a tenyérnyi fecnit megláttam az ajtóba tűzve,azonnal bevállaltam,hogy majd én megyek,de a levél az enyém!!!Mindenki meg szerette volna kaparintani.
Ja. 2,706 bar abszolút ( azaz 1,706 bar relatív ) nyomásra töltve
A levegő sűrűsége légköri nyomáson, szobahőmérsékleten cirka 1,293 g/l.
A 6 l-es palack töltési tömege 300 bar-ra töltve, és feltételezve azt, hogy a levegő itt még ideális gázként műxik: 2327 gramm, azaz cirka 2 kiló 33 deka. És 300 bar-on már messze nem működik ideális gázként, szóval ennél több!
Nyilván! Portán tarthatsz szamuráj kardot, de villamoson csak az etnikumok viselhetik szabadon.
De van ettől nagyobb baromság is a FT.-ben! Szabadon vásárolhatsz gáz-riasztó, és Flóbert töltényt. Ha viszont kiesik az a borsszemnyi ólom gömböc a hüvelyből, már tiltott lőszer elemnek minősül, és orálozhatnak érte.
Ha annó jogalkotóink nem esnek a mohóság (és a magasszintű inkompetencia bűnébe ), minimum 100,000 db legális fegyver után tudnának némi észszerű dézsmát szedni pár évente.
A lélek - ha van egyáltalán - csak több, az általunk használt 3-4 dimenziót meghaladó dimenziók feltételezésével képzelhető el.
Más magyarázat nemigen lehet arra, hogy hol van, hol nincs, hol itt, hol ott "száll le" valakire. Mindig ott van körülöttünk, csak nem feltétlen az érzékelhető dimenzióinkban. Mikor belép a mi dimenziónkba, csak egy szegletét, vetületét mutatja meg magából.
Mint a gömbvillám. Az sem a mi ismert világunk része alapból, csak amikor valamiért adott helyen "átlyukasztja" a mi világunkat, akkor válik többé-kevésbé láthatóvá, érzékelhetővé. A java része kívül marad a világunkon, ezért lehet (többnyire) túlélni a megtapasztalását.
Mint amikor egy kétdimenziós világot (papírlapon élő emberkék) átdöfjük egy tűvel. Az ő világukban csak egy pont - három dimenzióban egy dárda - tetszőleges hosszal.
Játszottunk olyat, hogy kidolgozzuk a háromdimenziós fizikai törvényeinket két, majd egy dimenzióssá. A teljes rendszert.
Azzal a nem titkolt céllal, hogy később felfelé is kitolhassuk, vagyis megjósoljuk azok érvényességét több dimenziós valóságokra.
Belegondolni is szédítő, hogy mit lehetne kezdeni egy ilyen tudással. Idő és tér-ugrások oda-vissza bárhonnan bárhova.
Jobb is, hogy leálltunk. Mit kezdene vele a világ? Rövid úton elpusztítanánk nem csak a földet, de mindent.
Tejszőke barátunk,miután közműtartozások okán kikötötték nála az áramot egy Zsiguli motorral míködtetett generátorral "oldotta meg az ügyet"Naphosszat dödörgött az udvaron alapjárat körül zsiga, Ez a barátunk kísérletezte ki,hogy milyen fordulatnál mennyi vizet lehet a benyához kutyulni,hogy optimálissá váljon az üza. fogyasztás.
Fiú nyakatekert gondolkodását ékesen bizonyítja,hogy később cigány menekült ként Kanadába emigrált.
Egy nagy nyomású vízzel működő reaktív hajtóművet el tugnék képzelni, a nyári kánikulában az úttest hűtése is meg lenne oldva. Mondjuk, az ilyen autót követő jármű nem biztos, hogy örülne egy szembejövő qrva erős vízsugárnak, különösképp egy motoros...
Függ, hogy mennyire dúsult fel CO2-ben, párában...
De tökmindegy, szerintem a kísérlet kiinduló állapota elhibázott: egy haldokló tömegét nem lehet olyan pontosan meghatározni, hogy abból aztán a halál beállta utáni tömeget kivonva bizton lehessen állítani, hogy a lélek 3/4 uncia. A kísérletet amúgy 1907 óta senki nem tudta rekonstruálni, igazolni.
Én tudok olyan magyar embert, aki komoly EU-s támogatást kapott a vízzel hajtott autó fejlesztésére. Ennyi erővel a lélek tömegének meghatározására is lehetne kapni.
Természetesen a 21 grammot sem kel tűpontosan 21,0000000000000000000000stb grammnak venni, már csak azért sem, mert az eredeti kísérletben még unciában mérték, a 21 g egy hozzávetőleges, kerekített szám. Az eredeti kísérletben 6 páciens "vett részt", közülük egynél jött ki a 3/4 uncia, asszem, másik háromnál átlagosan, kettőt maga MacDougal minősített érvénytelennek.
Szerintem már maga az abszurd feltételezés, hogy a léleknek egyáltalán van tömege.
nagyon kicsi az esélye, hogy pont 21gramm legyen. A lélek tömegét Isten határozta meg, a tömeg mértékegységét pedig az ember - millió évekkel később. Nulla az esélye annak, hogy az ember véletlenül éppen úgy választotta meg a tömeg mértékegységét, hogy abban kifejezve a lélek tömege egész számmal legyen leírható.
Máshol van a kutya elásva, élő ember testsúlyát szerintem gramm pontosan egy normál ( persze gramm pontosságú és megfelelő méréshatárú ) mérleggel lehetetlen meghatározni. Az emberke lélegzik, dobog a szíve, mozog, egy haldokló különöse. A mérleg nem fog beállni egy pontos értékre.
Cégnél használunk drága gázokat is, ezek korrekt nyilvántartása csak a súlya (pintesebben tömege ) alapján lehetséges, van egy vagy 100valahány kg méréshatárú, gramm pontossággal mérő digitális mérlegünk, ha azzal méretzkedek, az utsó két számjegy nemhogy 21g-mal, de annál jóval többel mászkál fel-alá, akármilyen nyugodtan-lazán próbálok állni rajta.
Régebben egy ugyanilyen hagyományos mérleget használtunk, úgy nézett ki, mint egy ruhásszekrény méretű patikamérleg. A szekrénye tele volt feliratokkal, tán még a 30-as évek végétől, kollégák nevével-testsúlyával.
Egyedül a közterületen dezodor formájában való viselése tiltott, szabadon vásárolható és tartható/használható otthon, és az engedéllyel közterületen viselt gázriasztóknál sincs megkötés a hatóanyagra, OC is lehet. Teljesen logikus szabályozás, nem?
Tulajdonképpen csak becsapja az embert, azokra az idegvégződésekre hat, amik a meleget (forróságot, égető forróságot) érzékeléséért felelősek, így azok az idegek tulajdonképpen hamis információt küldenek az agyba: itt valami kurva forró.
Azt tudjuk,hogy az utolsó normális "lélekzetünk",amit ugye "kilehelünk" kampecoláskor,hány liter levegőt jelent és annak mennyi lenne a súlya,amennyiben vákumba lehelnénk ki?
Nem misztifikáltam semmit! :-) Egyszerűen semmi rálátásom ne volt rá. Aztán ott van még a mennyiség kérdése: nálad legálisan 20 g mennyiség lehet, a rendőröknél meg halonnal oltó palack méretű is.
Na, ha abból 1-2 milliós erősségű töltet volna egy laza fújással: azt ember nem köszönné meg! De a rendőrló sem! :-)
Hidd el nekem, már orálisan bejuttatva is olyan pánikroham fog el a fájdalommal szembeni teljes tehetetlenség miatt - ami egy ideig még szép lassan fokozódik is - mint amikor először kapsz kovidot, és otthon,
38,2°-os lázzal, paplan alatt vacogva nézed a Mónika Show-t. ;-)))))
Küldj a privátomra egy mailt leírással, és egy prt scr képpel. Dino kolléga leírásával továbbítom a fiamnak. Egy misét megér. Látott már programot "belülről".;-)
2-3 millától indulnak a leggyengébbek. A 16 millásat most nem tudtam megkóstolni- de már nem is nagyon akarom! Fizikai fájdalommal járt az összes több millás kóstolása - de az utolsó háromtól mindkét fültövem (nyálmirigy, stb.),
a fejem iszonyat fájt vagy 20 percig, és az utolsótól az epém is görcsölt! Vagy 10 másodpercig nem is érzed, hogy csíp! A különböző szintek máshogy épülnek fel, és más a lecsengési hosszuk. Semmi nem enyhíti a fájdalmat - max. a hideg tej, amíg a szádban tartod, egy rövid ideig.
A fiam barátai közül többen rosszul lettek tőle. Voltak olyan felelőtlenek, hogy egy szórakozóhelyen, sör kóstolás mellett csellendzseltek vele. Mondjuk, a csehó tulaja állítólag jól bírta a középmezőny kóstolásáig...
Csak tőlem nagyobb elmebetegeknek ajánlom kipróbálni! Viccen kívül!
Európai beszerzést nem ismerek ilyen brutál hatóanyaggal, a fiam is innét rendelte a kihívás csomagokat:
El nem bírom képzelni, mit művelhet az emberrel aerosol formájában! Nem véletlen, hogy nálunk tiltott hatóanyag önvédelmibe!
Amit finom por alakban, étkezéshez vett a fiam, nem meri megkóstolni! Amikor felnyitották a tasakot, utána kóstolás nélkül elfújtak egy csík papírzsepit ketten, akik a lakásban voltak....fél nap szellőztetés mellett....
Szépen hangzik,de a csatának nem volt győztese,csak vesztesei. Mindkét oldalon rengeteg halott,és Attila meghalt értéket nem hagyott hátra a birodalmát meg elmosta az idő és a népvándorlás.
A hunok nagy királya hatalmas fa trónusán ült, és a kém jelentését hallgatta. A legutolsó megjegyzést azonban nem tudta szó nélkül hagyni.
- Jól értem? A hajdan egyszerűségre törekvő, dolgos és férfias rómaiakat nem érdekli más, csak az élvezetek hajszolása?
A kém buzgón bólogatott.
- Önhittek, lusták, kizárólag az anyagi javak és a kényelem számít nekik. Ha szóba hoztam valami erkölcsi kérdést, magasztos elvet, kikacagtak.
- Hát nem félnek az Istentől?
- Nem törődnek semmivel. Elhanyagolják a családjukat, összeáll férfi a férfival, nő a nővel, és még büszkélkednek is vele.
- Az nem lehet!
- Rabszolgákat tartanak! Egyik ember a másikat megalázza. Néhányan pimasz jólétben élnek, esztelenül szórják a pénzt, felélnék a Földet egyszer, kétszer, százszor, amíg mások nyomorognak. Közben pedig minket neveznek barbárnak, primitívnek. Ők akarnak bennünket tanítani. Noha igazából csak a földünkre fáj a foguk, hogy azt is ostoba költekezésük szolgálatába állítsák.
- Megérett ez a világ a pusztulásra - jelentette ki Atilla, s keze ökölbe szorult.
A táltos, aki végighallgatta a beszámolót, két karját az ég felé emelte.
- Ez a bűnös Nyugat önmaga mocskába fullad - kántálta. - Vissza kell metszeni a beteg növényt, hogy a gyökeréről új, egészséges hajtásokat neveljen.
Atilla kirántotta a kardját.
- Vissza bizony, különben a járvány felemészt mindannyiunkat.
A táltos kiterjesztett karjait a király feje fölé tartotta.
- Te vagy, uram, az Isten ostora. Téged küldött a Mindenható, hogy lesújts az álnokokra, képmutatókra, istentelenekre, nagyképűekre, tolvajokra és gyilkosokra. Lehet, hogy a Nyugat ezért gyűlölni fog téged. Lehet, hogy hazugságokat terjeszt rólad, veled rémisztgeti a kisgyermekeket. Pedig a jövőre nem mi jelentjük a veszélyt.
- Mit tanácsolsz tehát?
- Tedd, amit a szíved parancsol! Legyél a kéz, ami büntet és áld! Róma így is, úgy is pusztulni fog. Legalább mi ne pusztuljunk vele együtt
Nem Misimókus, az OC dezodorok cirka 2-3 milla Scoville fokosak. Janinál a piacon vettem vagy 3 éve egy féldeci Gabko chiliszószt, az járt közel a millához, mostanában fogyott el...
Lehet, én tanultam túl régen/rosszul ókori mitológiát, de mintha abban nem keveredtek volna a Pegazus látványelemei az unikornissal, és a csillámpónival!
Kicsit olyan ez a játék, mint a medvedisznóember a South Park- ból. Csak nincs Tom Cruise az egyik lába helyén...
Jó nem jó... de amikor úgy tudnak belenyúlni anonhímként 2 tűzfalon keresztül a gépbe amiben minden külső beavatkozás szándékosan tiltva van a gép minden felületén , akkor már el kell gondolkodni az pi cím tönkre kódolásán is , vagy jönnek a gondnok és az új sds ...:D
Urakok, egy kis együttgondolkodásra hívlak benneteket. Nemrég ment vmelyik IQcsennölön, egy műsör, (sokadszorra) a régóta fennálló közvélekedésről, miszerint az emberi lélekre bizonyíték egy doki a XX. század elején elvégzett kísérlete, amiben több, még élő, és nem sokkal később öröklétre szenderült betege testsúlya közötti különbséget 21 grammban állapította meg, és ez az eltávozott lélek súlya, ergo létező dolog. Asszem, még egy film is futott az erre utaló 21 gramm címmel. A műsor böcsületire váljon, hogy elmondták, azóta sem sikerült ezt a kísérletet hitelt érdemlően rekonstruálni.
Nem állítom, hogy nincs emberi lélek ( tulajdonképpen: sőt Rejtő Jenő ), azt se hogy evvel a kísérlettel bebizonyítottnak tekinthető a léte ( sőt: Raszkolnyikov blues ).
A kísérletben van egy alapvető mérési baki, és erről viszont vannak több évtizedes saját tapasztalataim ( élő emberekkel természetesen, hóttestöket szerencsére nem volt alkalmam mérincskélni ).
Mi lehet szerintetek ez az alapvető baki az eredeti kísérletben?
Na ja valóban pofás a disznóhátas, viszont nekem hasonló de pisztolfogású és variálható agyazású lenne a szimpibb, lehetőleg golyós szorítású állíthatóságú és sportosabb.
És alul mindenképpen d75 sínnel, sőt még a csövét is 250mm-re megcsappantanám.
Uraim, segíjjetek! Mi a csudától lehet az, hogy előbb-utóbb mindegyik böngésző alatt csinál az index fórum felülete egy olyan húzást, hogy belépéskor egy kisméretű világos, álló téglalap jelenik meg, és mögötte besötétedve az fórum felülete, amin viszont semellik gomb nem reagál, ergo használhatatlen, és ez így is marad újabb belépéseknél. Eddig a Chrome-mal, az Operával és a CC Browserrel jártam így, most épp a Firefox alatt futok.
Több gépem is megcsinálta már az utóbbi években, saját és céges is.
Liu Shaoang olimpiai aranyérmet nyert rövid pályás gyorskorcsolyában a férfi 500 méteres egyéni számban! A magyar korcsolyázó elsősége sporttörténelmi aranyérem, mert ez az első egyéni magyar aranyérem a téli olimpiák történetében! Gratulálunk Ádónak!
Ne legyél már ilyen demagóg! Nagyon is jól tudod, hogy amíg a 40.000.-Ft-os, ipari hulladékként Indiában megvett laptopot eljuttatják a rendeltetési helyére, annak bizony költsége van!
Így a végére tényleg megállhat 300-ban az egységára!
Én legalább is nem mernék olyat feltételezni róluk, hogy valamit túláraznának, meg lenyúlnák a pénzt! Az olyan skandallum volna, amire eddig nem volt példa még!
Na most megyek, és reszelek egy üveg szondát magamnak! Elképzelhető, hogy nem sikerült teljesen feltisztulnom tegnaptól...
Az Adventi sörválogatás az Interspárban le volt értékelve 16-ról 6 ezerre. Haza cipeltem az utolsó előtti kartont. Tegnap végig kóstoltuk a két fiammal, nincs-e gond az íz érzékeléssel.
Szerencsére nem volt. A Fricu féle sör volt csak kicsit édes (édes kevés) , de annak is éreztük az ízét..:-)
Tudom: a farkast kiáltó fiú esete! ;-) Pedig most nem is raktam szmájlit, mert tényleg tudományról volt szó! Tegnap említette a fiam, hogy a csajnak több hasonló videója van a fizika világából. Majd rákeresek....
Éééés,mély gyász hazánk minden bizonnyal legszebb stadionjában!;-(
Az ifjúságnevelésünk bástyája picinyet leomlott.;-( Mondjuk-valamit nem igazán fogok a buta agyammal:a PUSKÁS AKADÉMIÁn mit keresnek a külföldi profik?"Óraadó vendégelőadók" lennének?
Mondjuk---ha "esetenként"mocskosságokat sem akarsz észrevenni,némelyektől,még ha deresre húznak sem,akkor más esetekben SE nézz oda!Mondjuk állandósítsd és terjeszd ki rossz szokásodat,miszerint kissé figyelmetlenül böngészed a "falka" hozzászólásait!;-)))
És ugye tudod,hogy minden viccnek (is)lehet ám nem kis valóság alapja?