Jó kérdés... Mivel jogszabály ilyen kategóriát nem definiál, számora az a vizibusz, amibe be vagyok zárva (mint egy buszba:-) ), és ezt nagyon nem szeretem. Persze, most Szegeden még egy ilyennek is örülnék.:-(
Egyébként szerintem sem 56-ban épült. Annál ő fiatalabb kell, hogy legyen. A típus nem sokkal idősebb, mint a moszkva, és azokat is a 70-es évek második felében kezdték el sorozatban gyártani.
Szerintetek a vizibusz egy hajótípus? Ha igen mitől függ, hogy ebbe a kategóriába sorolható? Tehát mitől vizibusz a vizibusz?
Méret, forma, befogadóképesség, vonalviszonylat, menetrend?
Szia Bokika. Hát az én legjobb tudásom szerint is a Lelle a Szovjetúnióban készült. Ha visszalapozol néhány tíz hozzászólást, már írtunk róla pár topictárssal. Tengeri vizibusznak is szokták becézni ezt a típust.
Van belőle a Dunán is két darab. Az egyik Vácon áll és Beatrix névre hallgat, a másik a Foka öbölben van jelen pillanatban, felújításra vár, mert kicsit kiégett 98-ban. Ez utóbbi még Ukrán lobogós, nincs honosítva.
(igen, aktívan hajózom)
A felfedezésem a kiskönyv Balatoni Hajózás részében található, mely szerint egy kép szerepel a Lelléről a következő felirattal:
"Az 1956-ban épült "Lelle" vizibusz.
Legjobb tudomásom szerint a Lelle nem vizibusz, és 1978-ban épült Szovjetunióban.
Eddig csak ezt találtam, számomra ez is elég nagy probléma.
A Cegléd II. m/s közlekedik ott. Egy volt PRHV-s kisgéphajó. De mivel már teljesen magánkézben van az átkelő, a kisebb forgalmú napokon egy fartükrös ladikkal, amin egy kismotor van, viszik át azt a pár emberkét.
Fix menetrend szinte már nem is létezik.
Fütyülnek a révésznek, ha át akarnak menni. :))
Maczikám! Szmájli ide vagy oda, a nagyképű stilből elég volt. Mostantól nem kívánok a hozzászólásaidra reagálni.
Ha olyan szuper hajós lennél, még most is hajóznál és nem csak a népet okítanád.
Egyszerűen érthetetlen, hogy mire vered a nyálad.
Ha nem bántásból írod, akkor miért teszed. Tudod kik a keresztbehajósok? Az átkelősök, révészek, meg a BKV ex tarifosok. Ha történetesen ezt csinálnám, azt sem szégyellném, mert még mindig inkább hajózás, mint íróasztal mögül észt osztani. Gyanús, hogy neked ez ennyire megy. Sok könyved van? :)
További beírásaidra nem reagálok, mert nem tartalak arra érdemesnek.
Tegnap este láttam egy számomra új hajót a Mahart szárnyasbázisnál egy komppal kötött ki.
Zala motoros. Kicsit hosszabb volt, mint egy kisboxer, de nagyon alacsony. Szürke-fehér mahart színekben pompázik.
Tud valaki valamit róla?
Miert, az letezett valaha teljes valojaban? Minden terkepen ugy van rajta, hogy elindul, majd Dunavolgyi-focsatorna nevel elanyarodik delnek. Nem csak terv volt az 50-es evek "vas es acel orszaga" szamara?
Az ez évi LogInfo kiállításon, ami a SAP csarnokban volt, kint volt a MHRT is. (Mármint a szabadkikötővel)
Itt osztogattak MHRT-os zászlót, és egy "Magyar Hajózástörténeti képeskönyvet". Tud valaki arról regélni nekem, hogy ha hibát fedezek fel benne, akkor kihez kell fordulni?
Az ez évi LogInfo kiállításon, ami a SAP csarnokban volt, kint volt a MHRT is. (Mármint a szabadkikötővel)
Itt osztogattak MHRT-os zászlót, és egy "Magyar Hajózástörténeti képeskönyvet". Tud valaki arról regélni nekem, hogy ha hibát fedezek fel benne, akkor kihez kell fordulni??
Sajnos a "mi" Duna-Tisza csatornánkat megette az idő, pedig 2 méteres vízmélységgel és 17 méter fenékszélességgel 600 tonnás hajók közlekedhettek rajta.
A "csíkon" túl van egy hajózható csatorna, Bezdántól Becséig. Egy-két öreg hajóstól hallottam róla, hogy hajózott rajta, de pontosan nem emlékszem a méretkorlátozásokra.
Valami dereng, hogy a Z hajók átfértek rajta, talán slepp is, de nem vagyok benne biztos.
A Dunáról a Tiszára csak Jugoszlávián át vezet út?
Ez a jelenlegi és közelmúltbeli jugoszláv vízügyi és politikai helyzet miatt nem nagyon problémás? (Gondolok itt pl. a lebombázott hidakra, meg a NATO tagságunk miatti kicsit feszültebb jugoszláv-magyar viszonyra.) Hajózható már a Duna végig?
A Duna-Tisza csatorna nincs kész végig? Vagy csak nagy hajók nem tudnak végigmenni?
Nincs belföldi víziutunk a két nagy folyónk között?
Laikus kérdések, tudom, de nézzétek el nekem, én csak egy hajómániás tiszai hobbihajós vagyok.
Miután írtam az előbb ugrott be, hogy hetekkel ezelőtt a 16-oson hallottam a Csepelt bejelentkezni a Budafoki gázlónál. Valszeg tényleg a Dunára jár.
Kíváncsian várom a képeidet! :))
Valamikor a nyáron kerültek át a Tiszára. Sajnos csak a partról tudtam elég rossz szögben fotózni, délután felrakom a képeket. Mozogni még egyiket sem láttam, az Ipoly valszeg naponta fordul valahová, mert délutánra mindig visszajön, a Csepel napokra el szokott tűnni. Feltehetően az Ipoly az algyői rakodótól a kikötőig forog, amolyan "tolatómozdonyként", a Csepel meg két 1400 tonna körüli bárkával jár a Dunára.
Az Ipolyt ismerem, mentem is vele, még a Csepeli szabadkikötőben volt rendező. Testvérei a Bodrog, Marcal (selejtezték) Hernád (selejtezték), Sajó, és még volt, de nem emlékszem.
A Csepel egy kategóriával nagyobb. Én már nem is sorolnám a boxerek közé. Kifejezetten toló formájú.
FOMA! Mikor kerültek ezek a Tiszára? Tényleg rég nem láttam őket. A Sajó most a rendezőhajó a szabadkikötőben, de sokáig a Bodrog volt.
Nem ismerem a Csepel m/s-t sajnos csak látásból. Nincs róla több infom.
Azt mondod gabonát szállítanak? Hány bárkát tolnak? Vagy mellévettben viszik? Mettől meddig?