Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Vettem egy ilyen tönköt.
Vajon a tönköt fel lehet valahogy arra használni (vagy termelt spórákat), hogy esetleg forgácsot vagy tönköt átszövessünk? Vagy a micélium fejlődése már teljesen leáll a tönkben, és csak termőtestek lesznek?
A gombatönk tapasztalatom szerint 1/2-1 kg-ot terem egy hullámban, viszont 4-5 alkalommal is termőre lehet fordíttatni. A termés leszedése után 2-3 hetet kell pihentetni, majd az újra áztatás után ismét terem.
Lehel csarnokban (Bpest) láttam ma ugyanilyen tönköt a gombásnál. Ő is Vasastól hozza, persze. Jót beszélgettünk. Az átszőtt tönk ára 850 Ft és 1 kg szüretet garantál, ahogy mondta.
Gombaporok is voltak kis zacsiban (Shii take főleg) és szárított keverék, de nagyon csúf. Néne csillogó szemmel nosztalgiázott a szép időkről, mikor még tintagombát is árult. Leginkább erről dumáltunk, aztán a zsenge tökök továbbcsábbítottak.
Voltam ma délelőtt Debrecen keleti határában savanyú hoimoktalajú tölgyesekben gombázni, eredmény:
erdei és mezei szegfűgomba
sárga gévagomba
valami tintagomba, kertire hasonlít de nem merek ilyen merészet állítani
rosdásszárú fülőke
fehér porhanyósgomba
no meg a vargányák, ugyhogy azóta is bambán vigyorgok magam elé, azért nagyon meglepő mert két napja esett az eső.
No mindegy holnap már püspökladányi szikes erdőben fogok kószálni ott két hete nagy eső volt.
Debreceniek figyelmébe:szombaton lehet hogy lesz a gombász tanfolyamnak terepgyakorlata, de még én sem tudom azt sem hogy Rimoczi proffal, vagy mással.
A galoca lista mar hatodik eve mukodik, de meg nem volt tomegnyomoros kozos gombaszas eddig. Nem mintha nem lenne affinitas, de megse. Egyszer majd lesz, turelem.
Elnézést kérek, ezek szerint türelmetlen voltam és nem olvastam egész elejéről a topicot :)
Mindenesetre köszönöm az infot.
Ha már mondtad a gyakorlati tapasztalat fontosságát, ti gombás topicosok nem szoktatok ilyet szervezni? Tudom nagy tömegben elég érdekes lehet gombázni, de én speciel szívesen csatlakoznék hétvégi gombavadászatokhoz.
A tanfolyami lehetőségekről már volt régebben szó. A TIT rendszeresen szervez kezdő gombászoknak tanfolyamot, az ELTE TTK (Jakucs Erzsébetet kell keresni) pedig évente indít gombaszakellenőri tanfolyamot. Könyvekből nem lehet igazán megtanulni a gombákat, mert gyakorlat nélkül nehezen lehet értelmezni a leírtakat (nem tudod igazán értlmezni pl., hogy mit jelent az, hogy ritkán álló lemezek, ha nincs mihez viszonyítanod), általában a fényképek sem tükrözik hűen a színeket, és több ehető és mérgező gomba nehezen megkülönböztethető. Azt javaslom, hogy vagy jelentkezz egy tanfolyamra vagy keress egy olyan ismerőst, aki jól ismeri a gombákat és el tudsz vele menni gombászni. A gyakorlati tapasztalatok nélkülözhetetlenek.
A legfőbb, hogy nem egyél ellenőrizetlen gombát!
Köszönöm szépen a szakdolgozatot. Sajnos még nem volt időm arra, hogy elolvassam (a kinyomtatásig már eljutottam), de a külalak tetszik, főleg, hogy képeket is tartalmaz. Remélem, beszámolsz az eredményről.
Nem írtad, hogy mikor lesz a vizsgád, és nem tudom, hogy sikerrel jártál-e a TIT-ben. Amennyiben nem, akkor a Shii-Take gombák termesztésével Vasas Gizella és Locsmándi Csaba foglalkozik. A Nagyvásárcsarnokban van árúsító helyük. Ők árulnak átszőtt gombatönköket is (henger alakú, kb 15 cm átmérő, 25 cm magasság), kezelési utasítást is adnak hozzá, áztatás után kb. 1-2 hét után fordul termőre. Világos helyen 20-25 C-on lehet termeszteni.
Ha már azon gondolkodol, hogy szemléltető anyagot is akarsz bevinni, akkor a figyelmedbe ajánlom, hogy a Shii-Take nyersen is fogyasztható, és kellemes, enyhén fokhagyma illetve retek izű, így meg is kínálhatod a vizsgáztatókat.
Ha fokozni akarod a gasztronómiai élvezeteket, akkor lehet kapni (a fent említett helyen) szárított Shii-Take gombaport is. Ezt előző este összekevered vajjal (kb. fele-fele arányban, de lehet érzékelni, hogy mennyi gombaport vesz fel a vaj), és éjszakára beteszed a hűtőbe, hogy összeérjen. Biztosan ismered a szeletelt négyszögletes alakú kenyeret (tartós kenyér vagy pesti kenyér néven ismerik). Reggel két szelet közé kened a vajas gombaport, majd sandwich-maker segítségével feldarabolod (ha nincs, akkor a kés is megfelelő célszerszám), egy-egy darab tetejére teszel egy petrezselyem levelet, és az egészet átszúrod szendvics karddal (jobb hiján fogpiszkáló is megteszi), majd az egészet egy tányéron tálalod a vizsgáztatóknak.
Szívesen és gyakran kirándulok és eközben sokszor vertem már a fejem (jobb híján fába), hogy nem ismerem a gombákat. Természetesen az alapok megvannak még nagyapától (galamb, őzláb, csiperke), de szeretnék mélyebbre ásni a témában. Tudnátok e ajánlani könyvet, linket, tanfolyamot ahol ez elsajátítható? Előre is köszönöm.
Egy leendő gombász...
sziasztok, ma nagy eső volt DEbrecenben, majdnem egész nap jött lefelé, most jó hűvös van de gondolom holnap már meleg lesz.
Kérdésem, szerintetek hány nap múlva lesz gomba?(eddig totál szárazság volt)
Köszi a tippet. Egyébként TIT=Tudományos Ismeretterjesztő Társulat? Remélem, elengednek a gyakorlatról, megkeresem őket napközben.
Egyébként a hétvégi fogásom 25dkg gyönyörű laskagomba volt. Nem sok, de a levest feldobta :) Mindenesetre hagytam párat ott, hátha 1x még arra járok :)
Akkor nem vagy húsgombász :)
Hétvégi hírek: az egyik listatag nagy nyári vargánya-fogása Budekeszin (5 kg) + királyvargányát is talált. Én csak a Csúcs-hegyig mentem ki (időhiány), ahol kommersz fajokat (tintagombák, galambgombák, kérészgombák, porhanyósgombák, májusi pereszkék stb) és egy két érdekességet - pl. bordás serleggomba - találtam.
Üdv!
Curtis
Mielőt valakit megsértenék, az eset idestova tíz éve történt, azóta volt néhány személycsere arrafelé.A pletykák szerint egyébként az illető úr családostól néhány napig a helyi kórház lakója volt, gombamérgezésnek miatta. Talán innen a túlzott óvatosság.
Egyébként, súlytson bár megvetésetek, magam is gasztronómiai indíttatásból gombászom, de az ismeretlen avagy ismert ám mérges gombákat nem taposom össze. Talán még nem vagyok igazán profi húsgombász...
Shi–take gomba telep. Ha hétfön bemész a TITbe, vagy infót, vagy materiális segítséget kaphatsz, de ott tudják a termelö nevét. A szakdolgozatot én is kértem, ha lehet...
LEV
Csináltam egy két szép fotót, ha valakit érdekel. Sárga dévagomba, pisztric,...
Milyen e-mail cimre kuldted a szakdolit? Ugyanis nem kaptam meg, pedig nagyon kivancsi lennek ra! A hetvegi kirandulashoz pedig kosar, ill. nejlonzacsko helyett egy papirszatyrot javasolnek, mert osszehajtva kis helyen elfer, hasznalata pedig gombak eseteben tobb, mint praktikus (nem fülled be a gomba, felszivja a felesleges nedvesseget, szellozik a gomba stb), csak vigyazni kell, hogy ki ne szakadjon. Üdv!
Ja, szombaton megyünk páran kirándulni Lillafüred-Szilvásvárad útvonalon. Éjszakai túra :) Mit érdemes gyűjtögetésre vinni? (mert ugye kosárral pokoli hülyén néznék ki, nejlonzacsi + nem jó)
Köszi, felírtam! :) Papírra. Az a legbiztosabb :)
Ha bejutok a suliba, délután elküldöm. (Egyébként L. Curtisnak már elküldtem, ha szeretnéd elolvasni 7végén, tőle is elkérheted) Egyébként most az opponensnél van, még nem mertem felhívni :)
Ja, az államvizsgán akarok valami különlegeset... Nekünk nincs vizsga, csak be kell mutatni a dolgozatot, arra gondoltam, lehet-e valahol venni kisebb méretű átszövetett gombás rönköt, amit, mint egy virágot, bevihetnék... Mégis csak látványosabb, mint 1 ppt vagy írásvetítő...
Van valakinek valami ötlete?
"Segítsetek Vuknak, a kis rókának!" :))
Nálunk Debrecen környékén a vargányára a legveszélyesebbek a cigánok, meg van az egyik legjobb területen egy féig-meddig értelmi fogyatékos család, akik ellen mindent be kell vetni.(még a gyilkosgalócalé vargányába injekciózását nem próbáltam, de a kicsi epeízű tinorúkat néha a vargányás helyekre "ültetem":)Pontos időzítéssel, és szorgos munkával azért elég jól ki lehet babrálni ezekkel az elemekkel is. Én pl. a sötétedés előtti gombászás híve vagyok, ellenben a hajnalkelőkkel. Napközben szerintem nagyobbat nő a gomba, mint éjjel. stb...
Csak az ne legyen a vége, mint a GYOMnak kikiáltott növényeknél. Hogy irtják, permetezik őket és ahol erre pénz nem jut: kazalba rakják és bambán elégetik.
Normális. Meleg, esos majusunk van, elorebb van a termeszet, jonnek elo a gombak.
Nem is tudtam, hogy a soproni Novenytan Tanszek vezetoje "husgombász" =:-O - ők ugyanis csak pár gombafajt ismernek, minden egyéb "mérgesgomba". A profi húsgombászok ezért a cszászárgalócát és az egyéb érdekességeket összetapossák :-(
Hali!
Császárgalócát én is találtam Sopronban, legalábbis én annak azonosítottam, mert a Növénytan Tanszék vezetője nem ismerte, és helyből "lemérgesgombázta". A tanszék folyosóján vitrinben viszont voltak gombapreparátumok, és ott ráismerni véltem.
Normális az, hogy már találok bimbós pöffeteget?(vagy valami hasonló apró, de sima külsejü pöfit)