Mi tavaly mentünk Komáromból Pozsonyba. teljesen rendben voltak az utak.
Tavalyelőtt Págában voltunk, Bécs felől támadtunk. Teljesen keresztül mentünk a cseheken, Karlovy Vary érintésével felmentünk Németországba, Drezdáig. Nincsennek rossz tapasztalataim.
Köszönöm a részletes leírást. Idén terveztünk egy Görög Macedón Albán körutat. Annyi, de annyi rosszat hallottam az útviszonyokról a koszról a mocsokról a járhatatlan utakról, hogy inkább mi is maradunk a világ kulturáltabb felén.
Tavaly volt szerencsénk megjárni a Balkánt vonattal. Az is egy őrület volt. Kosz mocsok bűz húgyszag mindenütt. Mielőtt megszólna valaki. I osztályú jeggyel utaztunk "Euro night " hálókocsiban. Egy borzalom. A tenger gyönyörű és tényleg olcsó, de nem felejteti a hosszú körülményes út.
Tudom nem az volt acélod, hogy lebeszélj valakit az útról , de egy igazi élmény mélyen elgondolkodtatja az embert.
Jelenleg Svájcban és Szlovákiában gondolkodok. Tótország nem a világ fejlettebb fele tudom, de mégis kulturáltabb ,mint a Dinári hegység.
Svájc gyönyörű,de nagyon drága .. Olvastam valahol, hogy a nyugati országokban is van kempingklubos kedvezmény . Valaki tud segíteni ?
2015.05.24-én indultunk egy Mazda 3-al + egy lakókocsival, Pécs - Eszék - Belgrád - Szófia - Kulata - Tessaloniki - Sykia és itt Melissi camping!
1, indulás 05.24-én 10:30! Horvát határ Udvarnál pár perc alatt meg volt! Eszékig normális út, onnan az A5, majd az A3 a határig rendben! Horvát autópálya díj 82 kuna! ( autó + Lakókocsi )
2, Horvát - Szerb határ is pár perc alatt megvolt!
3, Tovább Belgrád felé, Belgrádnál mi a lakókocsi miatt az elkerülőt választottuk, de megbántuk!!! Tartottam a városon átvezetű út végén lévő húzós kanyaros emelkedőtől a lakokocsi miatt, de az elkerülő még annál is rosszabb volt. Ott is volt húzós emelkedő, ráadásul helyenként szűk, rázós! Ezt nem ajánlom senkinek! Ráadásul itt szakadt az eső végig! Átjutva rajta irány Nis, a Nis előtti Szófiai elágazást figyelve! Volt egy tankolás egy ÖMW kútnál 26.79 l / 4,029 RDS ezért a bankom 10,101 Ft-ot vett le, így 1l =377.43 Ft . Kinéztem egy lejebb évő ÖMW-t is, de azt eltévesztettem, csak a visszafelé oldalon volt ÖMW kút. Továbbmentünk az elágazásnál Szófia felé, de mivel esett az eső, és későre járt egy határ előtti kis kútnál megáltunk és ott töltöttük az éjszakát!
4, másnap 05.25-én korán indulás, majd Szófia felé egy darabig autópályán, itt tankoltam szintén ÖMW 38.02 l / 5,547,12 RDS ez 13,887 Ft-ba került így 1 l = 365,255 Ft átszámítva! Ezután elfogyott az autópálya, jött a sokalagutas szakasz, ami tényleg szép, de a szakadó esőben nem tudtuk igazán élvezni! Az autópálya épül,de ezt csak igazán " nyomokban lehet látni" , egy hidpillér, egy kanyar leaszfaltozva....stb! Szerb autópálya díj: 1 x 4,5 Eu, és 1 x 9,5 Eu.
5, A Szerb _Bulgár határ pár perc, itt kérték a Bulgárok az autó forgalmiját.....! Szófia előtt kicsit jobb lett az út, de a "Szófiai elkerülő" az egy tragédia!!!!! készen egyáltalán nincs, sok elterelés, össze-vissza a sávok és a körülötte lévő látvány, azok az emeletes házak, mint a "gettó", szörnyű!!! Szófiából kifelé még volt némi autópálya,de ami ez után jött az maga a rémálom egy lakokocsisnak, de szerintem csak autóval is szörnyű! Mintha macskaköves uton mentem volna, szétrázta a lakót, az autót, még engem is! És a haladási sebesség 40-50 km/h, rengeteg kamionnal akik mennek mint az őrültek! Ez egyébbként az egész útra igaz, mármint a sok kamion! A Bogár - Görög határ előtt tankolás szintén ÖMW, itt 19.174 l /41,99 leva, ezért 6,484 Ft-ot vett le a bankom, így 1 l = 338,16 Ft A Bolgár - Görög határ is probléma mentes volt, de mivel volt még vissza 187km, és a GPS szerint csak 17 óra utánra értem volna le,amit lakokocsival nem lehet tartani, és tartottam a Chalkidikin lévő útviszonyoktól, így úgy döntöttük a Görög határon éjszakázunk!
6, 05.26.reggel indulás Tessaloniki - Sykia! A határtól autópálya, Salonikin a GPS simán átvitt, lefelé sok húzós de jó minőségű autópályás emelkedő és lejtő! A tengerszinti 25 m-től a 780 m-ig váltakozva! Leértünk a Chalkidiki félszigetre, hát itt volt még egy kis kapaszkodás, rövid, de húzós kanyaros emelkedők jó minőségű uton!.( a GPS a rövidebb úton vitt..... ) De megérkeztünk, és maradunk.....terveink szerint sokáig!!!!!
Én nagy valószínűséggel nem megyek Bulgárián keresztül vissza, vannak itt Osztrákok, akik nem sokkal előttünk jöttek Macedonián át, elmondásuk szerint semmit nem tapasztaltak az általam felvázolt zavargásokból! Teljesen rendben volt minden az útjuk során!
Egy "kalandnak" jó volt, de nem érte meg! Nem siettem sehova, de egy nappal több lett az út, javarészt a Bolgár utak miatt!
Előbbi hsz-edra akartam írni, olyan ez mint az érettségi, két vizsgából áll. A mostani eső volt az írásbeli, a tavaszi feltárás meg a szóbeli, de most látom, tető miatt a lakód letette a 2 vizsgát egyszerre. :)
Nem akarlak riogatni, de sajnos ez nem sokat jelent. Idősebb lakókocsiknál a tömítések elöregszenek, elveszítik a rugalmasságukat, repedeznek, ezért előfordulhat az, hogy még ekkora esőben sem látsz beázást, pedig már van szivárgás. A gyártók többféle szigetelést használtak így vannak lakókocsik, amik jobban és vannak amik kevésbé bírják az idő múlását. A téli időszak az igazi "beázási teszt", mert olyankor a hó megáll a lakókocsin és ha napközben olvad, szép lassan beszivárog a legapróbb résen is a víz, majd az éjszaka megfagy a víz és szépen kitágítja a réseket. Tavasszal csak azt veszed észre, hogy szétázott a lakókocsi valamelyik sarka, vagy a tetőablakoknál ázott be. Sokan tudnánk itt arról is mesélni, hogy elkezdtek javítani egy tenyérnyi beázást és amikor megbontották a burkolatot, akkor látták, hogy ott szétrohadt a váz, ahol semmi sem látszott kívülről.
No, az előbb leesett vagy 15-20 mm eső negyedóra alatt, ennél nagyobb szerintem nem nagyon várható, úgyhogy a beázási teszten szerintem átment a készülék.
de Kaposváron tudok egyet, Kaposmérőben, Kaposvár mellett még egyet, illetve Marcali mellett az egyik faluban is van egy ha jól emlékszem. Ha útba esik, bármelyik jó lehet :-D
Ja és még valami: ez egy fórum, itt mindenki elmondhatja a véleményét, pro-kontra. Én nem azt mondtam, hogy ne menj oda, hanem azt, hogy én nem megyek többet oda és nem is ajánlom senkinek, miután van viszonyítási alapom, biztosra állíthatom, hogy Berekfürdőn kívül is van élet, sőt..........!
Esőben a legjobb fürödni :) A zuhanyzó-wc közötti részen is szoktak lakók és sátrak is állni, most május 1-jén ez a terület farakásokkal volt telepakolva, szóval ez a hely is mínusz.... Na nem mintha olyan jó hely lenne, gondolom kényszerből táboroztak ott le az emberek.
Hajdúnánáson volt már valaki közületek? Ott is egyben van a strand és a kemping, de a neten sehol egy kép :(
Láttam én már esőben a termálban üldögélő esernyős mamákat...
Javaslat, ha esik az eső a zuhanyzó mögötti részre ne álljatok, mert annyira ragad a sár hogy 3-4 méter után 5 centivel magasabbak lesztek és nagyon nehéz letakarítani.
A kempingről nincs de az éttermet az egyik barátom kezdte el most csinálni. :)
Nem akarom lehúzni a kempinget, de amint írtam a thermálban ha reggel 3 kor akarsz a Pillangó-here ;) medencében fürödni akkor reggel fürdesz... Ha "külsős" vagy fél 8-kor kondul a harang és lehet menni hazafelé, vagy vissza a másik kempingbe...
Igen, ezt írtam én is tegnap. A kényelem megfizethetetlen, ha meg alig van külömbség az árban, akkor meg -hogy is írjam finoman? :)- mi inkább a kényelmet szoktuk vválasztani. :)
Az Öreg Malom kempinget nem ismerem, de majdnem ott vannak az árak,mint a Termál kempingben ha még hozzáadod a strandbelépőt is, nem? Jó lehet hogy több, de a kényelem sokat számít.
Köszi, a negatív vélemény is vélemény :), nekünk messze van Tiszakécske is, ha egyszer nekivágunk, akkor inkább Cserkeszőlő, Kiskunhalas azon a környéken.
A Termál kemping mellett az Öreg Malom, ami érdekelne, van-e valakinek tapasztalata róla. Az egyik 8e/nap, a másik 3.7e/nap. Ezen a hétvégén mennénk, szerintem nem lesz fürdős idő.
Strand kb 50 méter és nagyon jó. A kemping kicsi és poros, árnyék nincs. A tulaj nővel sem voltunk megelégedve. Volt, hogy egyetlen hely volt egy kicsi fa alatt és nem engedett odaállni mondván, hogy ha vihar lesz és rákdől a 3 méteres fa, ó nem fizeti ki a kárunkat. Fél órát vitáztunk, hiába mondtam, nem kell fizetnie, nem állhattunk oda, maradt a tűző nap az út szélén vagy késő délután haza. Aludtunk egyet és elmentünk. Nem megyünk olyan helyre, ahol a vendég másodlagos. Szerencsére van választék rajtuk kívül.
A kemping egész területén van már wifi, tökéletesen működött, jó gyors volt a net :) Azért ez is kellett, szerintem fontos szempont a mai világban. Nekem pl. a nagyobbik gyerekem azért nem jött velünk egy időben, mert nem tudott netezni.
Tiszakécske milyen? A strand nagyon szép a képeken, a kempingről nem igazán van kép. Elérhető távolságban vannak a medencék? Vizesblokk?
Ott van pl. Tiszakécske. Kétszer akkora területen vannak az apartman lakások mint a kemping, holott fe akkora igény sincs rá. Néha nem lehet beférni a kempingbe, a házak meg üresen pusztulnak. Pedig mekkora beruházás ahhoz képest, mintha placcos kemping lenne és fullosan lakókocsikkal.
Nem is megyek oda, fene se fog tolongani............
Sajnos az a tapasztalatom, hogy ahol bővítenek, ott a szobakiadás a cél. ( Lásd Cerkeszőlő. ) A sátrasok, lakokocsisok, kiegészítés képpen megtűrt vendégek, mi nem hozunk annyi pénzt mint a szobák, ezért szarnak ránk.
A csúzda is elvett a kempingből, hiába mondták hogy az a terület már nem a kempinghez tartozik, minden évben teljesen a büfékig voltak a lakókocsik. Tavaly konkrétan úgy jártunk, hogy semmi hely nem volt, du. 4-ig vártunk egy lengyel famíliára, hogy elmenjenek és arra a szűk helyre bevarázsoljuk a lakót. Érdemes lenne a bővítésen gondolkozniuk, szó volt róla, hogy azokat a retro faházakat eltúrják és parcellák lesznek, nem tudom ez mikor fog megvalósulni, habár ha parcellák lesznek akkor a hely is kevesebb lesz szerintem. Ami újítás lett most szezonra az az wifi :)
Pár éve júlisusban Hajdúszoboszlóra mentünk, de lerobbantunk az autópályán Bogács közelében. Épphogy bebotorkáltunk. Az autót elvitték javítani, mi meg 9 napot vártunk Bogácson autó nélkül. Na akkor tényleg fullon volt, egy törölközőt nem lehetett lerakni. Akkor megerősödött bennem amit eddig is vallkottam. Hiába kedvelek egy termálstrandot, nyáron ki van csukva, hogy ilyen helyre mnenjek, mert egyik sem elég nagy ahhoz, hogy ne legyen tömeg. Ez alól talán Cserkeszőlő kivétel.
Sajnos az is igaz, hogy Bogácson a lengyelek és szlovákok egyre többen vannnak és egyre pofátlanabbak. Tartok tőle, hogy a tavaly megépített csúszda csak fokozza majd a tömeget. Eljöhet még az idő, hogy le kell húznunk a listáról. :(
Addig is minden évben koratavasszal és ősszel megyünk Bogácsra, az még általában viselhető időszak.
Egyébként a medence neve lóhere volt. Tavaly, vagy tavaly ellőtt vátoztatták pillangóra, számomra érthetetlen okból.
Azt hiszem Pillangó annak a medencének a hivatalos neve :) és igen nincs annál jobb mikor szinte a 'szájában' sikerül helyet találni és csak pár lépés :), de ahhoz nagy szerencse kell, vagy tényleg odatelepíteni a lakót. A május eleji hosszú hétvégén is ott voltunk és csak a bejárat közelében volt hely annyian voltak, főként lengyelek akik kommunában jönnek és úgy telepednek le, hogy nincsenek tekintettel másra :(
Én úgy gondolom Bogácson szezonban nagyon nehéz jó helyet találni, pedig nekünk is közel van és tényleg a medencék közelsége és a fürdési idő szinte korlátlansága miatt szeretjük. Ezért kértem tőletek, hogy írjatok hasonló adottságú kempingeket, nagyon sok helyen az a gond, hogy csak nyitvatartási időben lehet fürödni pl. 9-20 óráig, pedig számomra megfizethetetlen a hajnali vagy épp az esti csobbanás.
Most hétvégén Nyírbátor lett kiszemelve- Sárkány Wellness, pár éve voltunk ott még sátorral, szép a kemping, a vizesblokk gyönyörű, a strand is szuper, viszont többet kell gyalogolni a kempingből és este nyolcig lehet fürödni /utána ha van éjszakai fürdőzés akkor a kempinglakóknak is külön belépő 1200 Ft / szóval Bogácsot nem hiszem hogy überelni fogja :)
Én soha nem mennék olyan kempingbe ami távol van a strandtól, a kempingezés lényege szerintem, hogy cuccolás nélkül egy szál törülközővel megyek a medencékhez, nem mázsás pakkokkal felszerelkezve :)
"""Meg egyébként ezért tartunk lakókocsit, hogy ne kelljen az apartmanból, bungaloból, szállodából málhás szamár módjára cuccolni naponta többször is a strandra!"""
Ez a lényeg!
Ennek csak eszmei értéke lehet és ez megfizethetetlen. Ha nem így lenne, az egész lakókocsizásnak nem volna értelme.
Én ilyet már nem merek írni, meg azt sem, hogy ha megveszi a belépőt külön, akkor már csak egy százas a különbség, ezzel meg nem érdemes foglalkozi, mert ilyenkor mindig megjelkenik valami "rendes " ember és beszól, hogy miért ugatok bele más életébe, meg a péz és nagyarc, ésatőbbi. :)))
Meg egyébként ezért tartunk lakókocsit, hogy ne kelljen az apartmanból, bungaloból, szállodából málhás szamár módjára cuccolni naponta többször is a strandra!
Lehet akkor én is tévedek, mert van az Öregmalom-nál a kemping, a fürdő területén. Plussz láttam tavaly 2 helyen még több lakókocsit együtt, de akkor az a terület lehet csak ki volt adva és nem camping...
Teljesen igazad van, milyen dolog már az, hogy külön meg kell venni a fürdő belépőt. Pontosan ezen rágtam be Berekfürdőn 3-4 éve, amit tegnap egy kolléga kifogásolt. De "no problem" , nekem Berekfürdő storno!
Én csak a strandon lévő kempinget ismerem tapasztalatból. Nem tudom a többinek mi az ára, de ha fele annyi mint a strandon lévő és a fürdőbelépőt külön meg kell venni, akkor vagy drágább lesz mint ami helyben van, vagy elhanyagolható a különbség.
A macera viszont, ami egy külső kempingből oda-vissza cuccolást jelenti, nem elhanyagolható. És mint Szakiss írta, ha helyben vagy többet fürüdhetsz.
Van több is (3-4). Mi a fürdősben szoktunk lenni. Drágább de nem 9-től fél 8-ig lehetsz a medencékben, hanem ha akarod akár reggel 4-kor vagy este 11-kor is.
Természetesen mindenkinek magának kell eldöntenie mit szeretne csinálni. Ha inkább kirándulni akkor nem feltétlenül szeretné áztatni magát egész nap a vízben.
1000 Ft / nap... Igen nem olcsó, de ha ott van akkor bármikor mehetünk jöhetünk, fürödhetünk, meló mellett is. Így akár egy hétköznapi melós napot is zárhatunk vagy nyithatunk a medencékben ;)
Igen, ha úgy gondolod - szapulom! Nem tudom hányszor voltál ott? Mi 2002-től gyakorlatilag májustól, szeptemberig majdnem minden hétvégét ott töltöttük, ameddig be nem vezették a mostani módit. ez kb. tíz év és ha májustól szeptemberig öt hónappal számolunk és csak minden második hétvégét, ez akkor is több mint száz alkalom. Személyesen is ismerem a kemping főnökét, ő sem értett egyet akkor ezzel, csak annyit javasolt írjunk a fürdő vezetőjének, aki szellemi atyja volt ennek az új módi kitalálásának, már mint annak, hogy aki három éjszakánál kevesebbet tölt, annak külön meg kell venni a fürdőbelépőt is, hát arra sem méltatott, hogy válaszoljon az "úriember", megpróbáltam még egyszer, szintén semmi, na itt "lefőtt a kávé" nekem Berekfürdővel kapcsolatban. Azóta egyszer voltunk tavaly, csak fürdeni és megnézni mi változott. Hát nem estem hasra. Most már csak Cserkére járunk, sokkal jobb!
Tulajdonképpen ha szerencse is az ember mellé áll, akkor a lakóból " egyből" lehet a pillangó vagy lóhere medencébe csobbani. ( milyen hülye szó ez így ló here medence ;) )
Berekfürdőn kicsit elszálltak az árakkal, én nem ajánlanám, még egy normális fedett része sincs. Cserkeszőlő viszont patent, a kempingben is nyugati színvonalúak a vizesblokkok és fűtöttek is.
Örülök, hogy bevált az antenna. Nem tudom, hogy bogácson milyen messze van a medence, de amiket tudok ajánlani az Cserkeszőlő. Egy kerítés választja el a kempinget a fürdőről.
Egy kis segitség kellene egy t4 transzporterhez szeretnék csináltatni árnyékolot vagy elösátrat tudnának esetleg valakit ajánlani aki profi ebben?Az idei nyaralást szertnénk vadkempingezve megoldani Görögországban.Segitséget elöre is köszönöm.
Pár hete kértem tanácsot antennával kapcsolatban tőletek, nos jelentem sikerült Bogácson ezzel az antennával /+ set top box/ gyönyörűszép képet varázsolni. Biztos a házi hosszú cső is közrejátszott :)
Kérdésem lenne felétek... most hétvégén útnak indulnánk, szívünk csücske Bogács de ugye nem lehet mindig oda menni, kérlek írjatok olyan helyeket nekem ahol a medencék olyan távolságban vannak, mint ott és lehet este /éjszaka/ sőt hajnalban is fürödni?
Az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban, valamint Svájcban a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétét a magyar forgalmi rendszám és a gépjárművön a rendszámtól elkülönítetten, ovális mezőben lévő "H" országjel tanúsítja.
Ezekbe az országokba nem szükséges aZöldkártya kiváltása:
Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia (és a Feroer Szigetek), Észtország, Finnország, Franciaország (és Monaco), Görögország, Hollandia, Horvátország, Izland, Írország, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Nagy-Britannia és Észak-Írország (a Channel-szigetek, Gibraltár és Man szigete), Németország, Norvégia, Olaszország (Vatikán és San Marino), Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia
A fentiektől függetlenül az alábbi országok területére történő utazáskor ajánlott a Zöldkártya kiváltása:
Bosznia-Hercegovinába, Macedóniába, Máltára, Montenegróba, Nagy-Britanniába és Észak-Írországba, valamint Szerbiába.
Minden esetben kötelező kiváltani a Zöldkártyát az alább felsorolt országokba gépjárművel történő utazáskor: Albánia, Belarusz, Irán, Izrael, Marokkó, Moldávia, Oroszország, Törökország, Tunézia, Ukrajna
Szerintem annyival ér többet mert többnyelvű, így a külföldön tudod magad egyértelműen igazolni és védeni, ha véletlenül belekeveredsz valami "bádogrotyogtatásba" :-D
Ezért kell a többnyelvű bizt. bejelentő is.
Bár a jó Isten mentsen meg mindenkit attól hogy külföldön valami érje. Ha nem arról van szó hogy átruccanunk épp a határ túloldalára bevásárolni meg ilyesmi, hanem külföldön nyaralunk, utasbiztosítást is mindig kötök. Szerencsére még nem volt rá szükség, soha ne is legyen.
Van ismerősöm, aki az egyhetes spliti nyaralást a spliti kórházból élvezhette, mert ott "érett meg" egy vakbélműtétre, nem volt mese :-D
Igazából ugyanaz, csak ez a nemzetközi, értelmesebb biztosító egyébként már kiküldi a díjigazolással együtt, később nem kell vele külön foglalkoznia, meg az ügyfélnek is kényelmesebb.
Most intézem a zöldkártyát a lakóhoz, nemsoká szükség lesz rá. Jelenlegi biztosítómnak egyetlen irodája van Budapesten. :(( Baromi nagy öröm, ezért is mászkálni, levelezésre nincs idő.
De erről jut eszembe, meg, hogy szó volt a zöld papírról. Mi a pi....ának kell ez? Mennyivel ér többet mint a rendes bizt. szerződés, különösen, hogy nincs rajta annyi infó mint a szerződésen?
Nem lesz nehéz dolgod. Mármint a megszerettetéssel. Nálunk is meg volt első ránézésre. :)
Én ha olyan messzire megyek, számít a kemping is. Nem állok meg csak olyan helyen, ahonnan a lakókocsitól szabad rálátás van a tengerre. Este pótolhatatlan élmény kiülni a sátor elé, egy pohár bor mellett és nézni, nézni, nézni, nézni..............
Kerestem egy olyan kempinget amiről egy szó sincs a neten magyarul :-)
De a kempinget csak alvásra akarom használni, napközben, ha az időjárás lehetővé teszi, bepakolom a családot a csónakba aztán megyünk "robinzonkodni". A gyerekek nagyon kicsik, Görögország történelmi látnivalói még ráérnek. Egyenlőre az a cél, hogy a nagyobbik lányommal megszerettessem a tengert.
Te már megint torzítasz. Nem szerencséje volt, volt zöldkártyája. Amúgy van ebben a dologban ráció, nem is olyan régen még egy csomóan lazán autóztak kötelező biztosítás nélkül. A macedónok egyszerűen el akarták kerülni a vitás ügyeket.
Örülök, hogy szerencséd volt, megúsztad. Biztosan nem fordyít vissza, hanem elkéri az említett összeget és máris mehetsz tovább. Végül is valahol egész jó. Sőt sokkal jobb mintha ténylegesen beszereztetné veled a hivatalos zöld kartN???
Én egyszer biztos elmegyek még egy nagyobb nyaralásra Parga, Sivota környékére, ott baromi jó tengerpartok vannak, a hegyekben is nagyon jó helyek, hajókirándulással klasszak a környékbeli szigetek, Korfu város. Ott egy hónapot simán eltöltenék.
Abban igazad van, hogy a negatív vélemény könnyebben megragad az emberben. Ettől eltekintve, én Görögországról még egy negatív véleményt sem olvastam. Vagyid ez téves, egyet mégis, miszerint Athén, az Olümposzt leszámítva, egy érdektelen koszos város. Ezt komoly kétségekkel kezeltem, mert elég elképzelhetetlennek tartom, a a kultúrya bölcsőjével ennyire ne törődnének. Ez egyébként nem beszámoló volt, hanem egy túrisztikai dokumentumfilm, a National Georarphicon.
Egyszóval bármit olvastam a görögökről, az mind csodás, szép élményekről számolt be. Ilyenkot jön számomra a következő lépés, minnél több képet keresni az adott környékről. Ebből nincs hiány, annyit lehet találni, hogy nem lehet a végére érni.
A képek között, olyan környékeket, amiket mi kedvelünk, inkább repülőutas, messzibb részeken láttam. Lakókocsis beszámolók, színte majdnem mindegyike, kihalt, kopár, ritkán lakott tengerparti körülményeket mutat be, mint kedvelt célpontot. Ebből jött a következtetés, hogy akik autóval mennek Görögországba, azok inkábba vadregényes, érintetlen, robinzoni körülmények kedvelői. Ezzel a következtetéssel természetesen tévedhetek, de jobban szeretek biztosra menni, ezért amig van olyan célpont, ahol nem érhet meglepetés, addig halogatom a görög utat, bár az tény, hogy mindig is nagyon izgatta a fantáziámat egzotikus és semmi máshoz nem hasonlítható mivolta miatt.
Pénzzel kapcsolatban: Nem azért nem foglalkozom ezzel a részével, mert hegyekben áll itthon, hanem mert egy 2 hetes, 3000 kilóméteres út, igy is, úgy is sokba kerül. Márpedig egy többszázezres kiadásnál nem az a lényeg, hogy spórolok-e 20-30 ezer ft-ot, hanem, hogy hol van több élmény. Persze ettől még mindenki úgy csinálja ahogy neki jól esik.
Egyébként nem tudom, hogy nekem idáig szimplán csak szerencsém volt vagy csak külföldön mindig próbálok szabályosabban közlekedni mint itthon, de engem még soha sehol, egyszer sem büntettek meg, pedig elég régen lakózom és elég sok helyen jártunk már.
A mai tömegtájékoztatás és az internet világában, bárki kialakíthatja a maga véleményét olyan helyről is, ahol még nem járt.
Nem feltétlenül. A képekből nem jön át a hangulat, a leírásokból meg hajlamosak vagyunk elsősorban a negatív vélemények alapján ítélni.
A horvátok lehúzósdija a görögökre nem jellemző, az emberek kedvesebbek, lazábbak. Aki meg hajózik, az a horvát költségekből bőven letudja a hoszabb utat, onnantól meg Görögország olcsóbb. Én, ha nem jön közbe semmi, az idén megyek először gyerekestől, lakókocsival. Mivel mindkét dolog új az életemben, lehet, más szemmel fogom nézni eztán de egyenlőre bizakodó vagyok.
Nem a feszkó miatt kérdeztem, csak hogy mennyire általános ez. Én nem voltam sűrű vendég arrafelé és meglehet, szerencsém volt de nem piszkáltak. Az meglepett, amikor visszafelé kérte a határőr a zöldkártyát(magyarul). Mi van, ha nincs, visszafordít Görögországba?
Ha megnézed a honlapját, nincs ilyen megkötés, hogy meddig maradhatsz. Más fórumokon, ahol ezzel foglalkoznak, sokan írják, hogy milyen gyönyörű a napfelkelte, ergo ahhoz ott kell éjszakázni. Engem nagyon foglalkoztat a dolog, biztosan neki futok a nyáron.
Nem volt ott senki, aki csőszködne. Szerintem lehet maradni. Mi reggel indultunk fel a gloherre, eltöltöttük ott egy kis időt, aztán gó le. Nagyon kiüldögélni nem kívánkozik, mert hideg van. Eléggé sűrűn változik az idő. Ha beborul nagyon hideg tud lenni. Napsütésben akár + 1-2-3 fok augusztusban.
Még nem jártunk a Grosslockneren. Laknak rokonok Ausztriában, ők nem ajánlják, hogy lakóval felmenjünk a környékre. Az útvonaltervezők sem ajánlják, úgyhogy mi inkább kerülőúton megyünk, de mi előbb eltöltünk Hallstattban és környékén pár napot.
Arra mi is jártunk. Nem volt gáz, csak a víz a 100 fok előtt járt és volt sokszor 2. ban menés. Viszont van sok helyen parkoló, ahol félre tudsz állni. Lefelé meg a féknek volt szaga. Mi lefelé menet álltunk meg, felfelé egy szuszra ment a játék.
Érdeklődöm, hogy a Grosslockneren húztad-e már át a csigát? Úgy akarok menni Villach-ból Hallstadtt-ba, ahogy a netről szedem össze az infókat nem olyan gáz, max. 10-11 %-os emelkedőket írnak.
SZERINTEM mindenki menjen oda ahová az ízlése, ideje és pénztárcája engedi. Ami valakinek robinzoni kemping az másnak valószínűleg tökéletesen megfelel. Valaki egy helyen szeret lenni valaki váltani szeret néhány naponta. Van akit a tenger vonz és nem kíván városlátogatást tenni valakinek ez a fő cél. Tanácsokat jó kapni (jókat), de a mások által kedvelt dolgok "fikázása" nem tartozik ide.
""egy-két hétre én se húznék el lakókocsit 1500 km-re.""
Szerintem nincs azzal semmi gond. Mi többször mentünk 10 napra, össz 3000 kilómétert. Minden a megállókon múlik. Ilyen távolságra nem érdemes egy helyre menni, mert akkor az oda-visza, 3-4 nap útidő soknak tűnik. Ha kétszer 5-6 napos parkolást tervezek, akkor nem sok és a látnivaló is több.
Csak egy példa: Legurultunk a Gardáig, ahol 5 napot fürödtünk és lazítottunk. Onnan átmentünk a Ligurhoz Livornóba. 2 nap pihi után pedig elindultunk vissza, Pisa, Firenze és egyéb nevezetességek érintésével. Észre sem vettük, hogy mire hazaértünk, majdnem 3500 kilómétert mentünk.
Újat nem mondtál, mert mindenki ezt mondja: olcsóbb, az idő jobb! Ha mondjuk egy Lefkadát veszünk alapul, oda-vissza 3000 km, 300 liter gázolaj, az 120 eFt, autópálya min. 100 euró, 30 eFt, akkor már csak az útiköltség 150 eFt. Ellenben Mondjuk Split oda-vissza 1700 km, 170 liter gázolaj, 68 eFt, Bosznián keresztül nincs autópályadíj, akkor máris 82 eFt-al kevesebb. Mondjuk a spliti kemping nem olcsó, de szuper/ hét csillag/ kb. 12 eFt/éj, de ez főidényben akkor ez tíz napra 120 eFt, ellenben gondolom görögben sem igen van főidényben normális kemping 7 eFt/éj olcsóbban, ami 10 napra ugye 70 eFt, tehát a görög szállás 120 mínusz 70= 50 eFt-al olcsóbb, az út meg 82 eFt-al több, ergo + egy nappal több az utazás, a gyűrődés és nem is olcsóbb, akkor még valaminek lenni kell, hogy elmozduljak a holtpontról. Na erre lennék kíváncsi!
A mai tömegtájékoztatás és az internet világában, bárki kialakíthatja a maga véleményét olyan helyről is, ahol még nem járt. Jól is néznénk ki, ha csak olyan dolgokról lehetne véleményünk, amit láttunk, érintettünk. Legjobb példa a vallás. Nem kell ahhoz a saját kardombva dőlni, hogy találkozzak a teremtővel. Elég ha bemegyek egy templomba és a pap megmutatja a miseboros poharat meg a nem bálvány de szobrokat. :)))
Einstein is bebizonyította, attól, hogy nem látunk dolgokat, még tudjuk, hogy vannak és, hogy milyenek. :)) ( A tanára és annak agya, jópofa történet. )
Egyszóval szerintem az agyhalált kivéve, majdnem mindenről lehet véleményt formálni amit személyesen nem láttunk, lényeg, hogy elég infónk legyen róla. :))
Lakókocsival a negatívum a távolság, ill. Szerbia egy részén, Macedóniában meg szinte végig azért óvatosan mennék, nem tökéletesek az utak. Lenne elég időm nyaralásra, ezek egyáltalán nem lennének lényegesek. Dalmáciát szerettem, de már 2006-ban is drága volt, meg túl gépies turistagyárrá kezdett válni. Azóta nem jártam arra, de gondolom ezek nem nagyon változtak. Mondjuk én Görögországot is Inkább nyár elején vagy ősszel kedvelem, sokkal nyugisabb, olcsóbb akkor, az idő meg tökéletes már, ill. még.
Kedves Dokeee, elfogadom a véleményedet, győzzél meg, hogy az idén ne menjünk Dalmáciába. Kérlek sorold el a pozitív és negatív érveidet, nagyon örülnék, ha átbillentenél a holtponton és ezután odamenjek. Előre is köszönöm.
Akkor most ketten fogjuk tartani a hátunkat a kritikáért, ami jogos is lesz a személyes tapasztalat hiánya miatt. A távolság alatt én sem a vezetés és az útiköltség tényezőket értettem. Mi nem szeretünk és nem is vagyunk berendezkedve vadkempingezésre, bár nagy víztartály, gázboyler, agregátor is van, de nekem szükségem van a környezetemben "társaságra". Persze volt már olyan is , hogy pontosan ez volt a gond. Azon kívül mi is aktívan pihenünk, nem csak a napsütés és a tenger. A nagyobb atrakciók görögben, a Meteorák, Olimposz stb. elég időigényesek, ergo egy hét, tíz nap kevés rá.
Mi 2002-től 2006-ig Damáciába jártunk, azóta csak Görögországba. Annyi a titok, hogy messzire el kell kerülni Katerini-Paraliát, ami a magyarok jó részének Görögországot jelenti.
Hasonlóan látom én is Görögországot és ez most nem vélemény, csupán a saját teóriám.
Sok képet, beszámolót láttam, hallottam.
Mindenhol kopár, kihalt, esetleg minimális terjedelmű, egyhangú de szép kis falut, kis várost látok. A tenger általában szebb mint a horvátoknál, olaszoknál, de mi nem csak a tenger, hanem a környéken lévő látnivalók miatt is megyünk. Általában ahol letelepedünk, annak 100 kilóméteres körzetét bejárjuk. Úgy látom, a görögöknél inkább a szigeteken van látnivaló, centralizáltan minimális kiterjedésű területek, ezek bejárását pedig körülményessé teszi a kompozás.
Mi is évek óta gondolkodunk egy görög úton, mert az olyan egzotikus, idén még azon is gondolkodtam, hogy csatlakozom Tarzyhoz. (persze nem tolakodóan).
A távolság nem gond számomra, mentünk már ennyit egyszerre. A pénzből sem csinálok ügyet, mert minden út pénzbe kerül, az utazás kiadással jár.
Következtetés képpen, úgy gondolom, görögország azoknak való, akik a robinzoni körülményeket kedvelik és mivel mi, az urbanisztikával és infrastruktúrával bőven ellátott területeket kedveljük, ezért a balkán helyett egyelőre marad a nyugati félteke. :)
De még járhatsz! Én sem voltam görögbe még, furdal a kíváncsiság, de a vélemények nagyon megosztók. Azon kívül, hogy olcsóbb és melegebb van, más csábítót nem hallottam róla. Az hogy szebb, mint az Adria, az ízlés kérdése. Ami engem eltántorít, a távolság, az drága autópálya, az igénytelen és kevés kemping, a szigetekre drága a komp /nekem/. A sógorom kamionnal heti szinten jár Görögországba, ő szerinte balkán. Most biztosan sokan fognak támadni, de ezeket hallottam azoktól akik már jártak ott, természetesen addig nem is volna szabad véleményt formálni, amig az embernek nincsenek személyes tapasztalatai, kb. öt éve készülök ezeket a tapasztalatokat megszerezni, de mindig az Adrián kötünk ki.
Fene tudja, én 2007 őta járok arra, volt hogy nem is egyszer egy évben, soha egy fillért nem fizettünk, egyszer egy barátom nem csináltatta meg a züldkártyáját, azt is kidumáltuk, pedig az hivatalosan is 50 euro lett volna.
Az egy dolog, hogy veled egyszer, valamilyen okból fizettettek 20 eurót, az meg egy másik, hogy leírod, mindenkit lehúznak 20 euróra, áthaladási díj fejében.
Nekem is ez a véleményem, hogy felesleges csinálni a feszültséget. Semmi gond a bosnyákokkal. Mi már csak erre járunk az Adriára évek óta, a drága horvát autópálya miatt. Időben hosszabb, az utak talán még a magyarnál is jobbak, a látnivaló mindenért kárpótol. Mi is fizettünk már rendőrnek 10 eurót, de igaza volt /lakott területen 100-al lakóval/ úgy, hogy 40 euro-ról indultunk.
Voltunk, már elég sokszor (szóló személyautóval, személyautó+utánfutó, személyautó+lakókocsi) Görögországba Macedónián át, de ilyen még velünk nem történt. Tudom ez nem jelenti azt, hogy a jövőben nem történhet meg, de szerintem nem kellene "frászt" hozni a tapasztalatlanabb érdeklődőkre. Legyetek óvatossak, tartsátok be a szabályokat (amennyire lehet), készítsetek elő minden papírt amit kérni szoktak (nemzetközi jogsi és társait ne) és, ha mégis megbüntetnek ne húzzátok fel magatokat rajta ne rontsátok el a nyaralás örömét, hanem vegyétek bele az út költségébe (ez már Magyarországon is megtörténhet). Jó nyaralást mindenkinek.
Szerbia , Bosznia mindegy " nagyon szeretnek " minket. Nem kell nagyot vétkezned ,rendesen lehúznak.
De kisebb összeggel is beérik.Persze valutával. A görögök nem sokat foglalkoznak, nagy rumlit kell csinálni
hogy megfogjanak. Náluk a közlekedés olyan irányadó : többször láttam görög rendszámút átmenni a piroson, persze senkit nem veszélyeztetett. Na próbáltam volna megtenni.A horvátok jobb fiúk, nekem ez a
tapasztalatom. De összegezve a dolgot arrafelé be kell ezt is kalkulálni . Sajnos.
A Pusztaszentlászlói Aqva Barbara kemping és fürdőről van valakinek tapasztalata ? Hiába hívom nem veszik fel a telefont az emailre nem válaszolnak . Talán bezárt vagy csak turnosoknak van nyitva ?
A határon elveszi a serif az útleveled, majd keres valamit amibe bele lehet kötni, "fog találni, van fantáziájuk"félre állít és addig nem adja vissza ameddig ki nem perkálod neki a 20 eurót. Vagy megvárod a műszak végét. Persze akkor lehet átadja az irataidat a váltójának. Mi így jártuk meg az utat.
Fentebb: Tök mindegy mivel mész, lehúznak. A buszon érkezőknek is össze kell gyűjteni az áthajtási díjat. Arra így működik. Jobb ha oda adod nekik, mert különben szétforgatják az egész autódat, minden cumódat. Sajnos joga van hozzá, sőt ez a dolga.
A Macedonok a szarozók. Mi arra mentünk és tök mind 1 húsz eurót készíts. Ezt általában akkor is beszedik, ha van zöld kártyád vagy nincs. Valamit kitalálnak. Ezt lehet áthaladási engedélynek számolni. Kalkuláld az útiköltségbe, ne vergődj sokat rajta.
Mi már voltunk itt, igaz hogy már van vagy 4-5 éve. Akkor nekünk kisgyerekkel annyira nem jött be, nekem vacaknak tűnt a zuhanyzók állapota, gond volt a meleg vízzel, nagyon iszapos volt a Balaton, a medence meg teli volt. Azt hiszem 1 éjszakát töltöttünk ott és tovább álltunk :-D
A környezet amúgy tiszta rendezett, csak a fenti okok miatt mi hanyagoljuk.
Ha Balaton, akkor csak is vízpari kemping nállunk a nyerő. De a kempingben inkább a parttól távolabbi helyet választunk, Mert ha feltámad a szél, gyakorlatilag "élhetetlen" lesz a helyzet. Míg bentebb védettebb helyen, már szinte nem is észlelni a szelet. Kezdő lakókocsisként választottunk parti helyet, a szél szószerint szétszedett bennünket, az öreg elősátrat. Nem beszélve az állandó szélnyomásról.
Pedig a képek alapján nem is tűnik rossznak. Sajnos sokszor csalódás a vége a dolognak, de én mindig azt mondom, hogy a lakózás egyik hatalmas előnye, hogy bármikor odébb állhatok, ha nem tetszik a hely és az is előny, hogy a szállásban sem csalódhatok. :))
Köszönöm az infókat.
Szétküldtem pár mailt Balatonparti kempingeknek, kiváncsian várom a válaszokat.
Első sorban a pecát illető szabalyaikról azeretnék tájékozódni, mert ért már kellemetlen meglepetés....
Még annó a huzatlakon hallottam Tőletek róla. Tavaly mikor indultunk, leírtam hova megyünk, még reagáltál is, hogy jó választás. Majdnem odajöttek a Gyuláék is, elmondtam nekik telón hol vagyunk, egy szóval sem mondták, hogy nem ugyanaz lenne.
Beérünk Tomajba, a kemping egyik oldalka a fő út, másik a Balaton. Egy kis családi vállalkozás. Évek óta másról beszélünk és másra gondolunk?
Valami itt nem stimmel....nem egy kempingről beszélünk...ahová mi járunk, ott nem stégről kell a balatonba menni, nincs medence sem, kenyeres kocsit nem láttam soha, a falubeliek ide nem járnak fürödni, (van külön strand a falu másik részén)
Annyi stimmel, hogy a parthoz közeli helyekből kevesebb van, bár mi még mindig itt voltunk..étterem is csak egy van... de tiszta, ápolt a kemping...
Tudod, hogy nem kötekednék veled DE! Ez a tomaji kemping egyenesen borzalmas, a balatoni viszonyokhoz képest. Tavaly azért mentünk mi is oda, mert hasonló szépet és jókat mondtál róla mindig.
Ehhez képest a mi tapasztalataink: A kemping kicsi, ha nem érkezel jókor, nincs hely se a parton, se a part közelében. Fürdeni egyenesen képtelenség vagy undorító! Egyetlen hosszú stégen lehet bemenni a vízbe, ahol térdig érő iszapba lépsz a lépcsőről. Ez az iszap végig mindenhol meg van, ezt csupán a rengeteg hínár űbereli kicsit bentebb. A kemping medencéje használhatatlan, egyrészt mert nem elég nagy és nem elég mély, másrészt mivel a Balatonban nem lehet fürdeni, ezért még a falubeli gyerekek is ebbe a medencébe járnak, egész nap tele van. Az ellátottság 0! Egy kenyreskocsi hangos zenéje ébreszt korán reggel, ezt leszámítva csak autóval, kílóméterek utazva szerezhetsz be bármit. Egy étterem van a kempingben, a környzetéhez képest horror árakkal.
Nem utolsó sorban pedig, ebben a kempingben volt a rázós problémám, amit tavaly sokáig veséztünk itt, miszerint a lakókocsimmal minden rendben volt, mégis minden rázott, a kemping tulaja pedig nem foglalkozott az üggyel, mert biztos az én készülékemben van a hiba. Miután hazajöttünk 10 ezer forintomba került az érintésvédelmi szakember, aki bemérte éskimondta a lényeget, nálam nem volt és nincs hiba.
A vénusz kempinget nem igazán ajánlom....tavaly volt szerencsénk egy!!!!! napot eltölteni ott...alig vártuk a reggelt..pakolás és mentünk Badacsonytomajra...ott jók a horgászati lehetőségek is...
Visszatérve a Vénuszra...balkáni állapotok...20 éve nem fejlesztettek semmit...parkosítás, fű nincs, kopár minden....sem üzlet, sem büfé...de még a faluban sem...kenyérért is a következő településre kellett menni, ami Révfülöp...
Áram 4 Amper!!!! Ha kell több, napi 1000 Ft plusz.... A strand katasztrófa, kb, 20 méter egy öbölben...
Badacsonytomajt viszont ajánlom.....sok éve járunk vissza oda...
A Szavatolnál, Lakókocsiparknál, Hollakónál nagy valószínűséggel tudsz venni használt, jó állapotú szőnyeget, jóval olcsóbban mint az új.
A vízmelegítőre visszatérve. Igen, azt csak azzal a termosztátos konnektorral szabad használni, mert anélkül nincs szabályozva a hőmérséklet és felforralhatja a vizet.
Lakókocsi elé milyen szőnyeget javasoltok, és hol érdemes venni? Mert ami most van egy ilyen zöld filces szerű akármi, de nem vált be. A kosz, falevél száraz fű beleragad, és ha esik a vizet is felszívja. Szóval erre alkalmatlan.
Pontosan így néz ki ahogy a képen látszik. Van hozzá az a hőmérő meg az a digitális óra. Akkor azzal kell használni, mert gondolom az kapcsolja be ki. Csak az a baj hogy elemes, és mikor használnánk addigra mindig lemerül. :)
Egyébként tegnap kipróbáltam, és bedugva hagytam. 1x oda ültem és már éreztem hogy nagyon meleg a víz. Ki is húztam azonnal, majdnem forrt....
Nem nagyon tudom elképzelni, hogy merülőforraló lenne a tartályodban. Vannak olyan gyári 230V-os (75, 125, 250W-os) vízmelegítők lakókocsikhoz, amiket egyszerűen csak a tartályba kell belógatni, az alján elfekszik és már lehet is használni. 37-40 fokos vizet lehet vele csinálni. Nem lehet, hogy ilyen van bent neked. Egy képet tehetnél fel róla.
Vannak egyébként nagyobb teljesítményű szabályozható akvárium fűtések is amivel simán fel lehet fűteni 20-30 liter vizet. Én is gondolkodtam már azon, hogy veszek egy ilyet a tartályba. Ezek általában 32 fokot tudnak csinálni, ami egy kézmosáshoz, vagy egy tányért elmosni már szerintem elég.
Akkor az addig melegít, ameddig van áram... víz tulajdonképpen nem is kell neki. Szüntesd meg szerintem, vagy egy hőfokszabályzót, és egy biztonsági korlátozót építs be a víztartályba.
Van a vizes tartályban egy merülő forraló ami melegíti a vizet. Kérdésem az lenne hogy tud valami kárt csinálni ha nincs kihúzva? Vagy ha elér egy bizonyos hőfokot akkor lekapcsolja magát? Bocs a hülye kérdésért, de nem tudom hogy hogyan működik.
Nekünk is volt ilyen hűtős történetünk a régi lakón, de azt kívülről a rácson keresztül lehetett intézni. Nem kellett az egész hűtőt kiszedni a helyéről. Tip: Electrolux
Sajnos tönkrement a 220V-os fűtőbetét, cserélni kellett. A csere során derült ki hogy olyan rövid kábellel kötötték be a hűtőt hogy kb 10 cm-t lehetett kihúzni a hűtőt, de így még gyakorlatilag semmit sem lehetett csinálni rajta. A kábel elvezetése olyan volt hogy gyakorlatilag bontás nélkül nem lehetett kifűzni. Remélem a tervező és gyártó sokat csuklott ma és örülnek a megspórolt 100 Forintnak amibe még 20 cm került volna.
A szerelővel közös erővel azért megoldottuk. Köszönet neki.
Első körben kb 1-1,5 óra volt az összeállítás 2 embernek. Aztán lassan rájöttem, és most már kb fél óra egyedül. Szintén előszőr sátor majd a megjelölt váz. A bontás még koönnyebb.
Ha van rá lehetőséged próbálj meg rájönni hogyan kell. Ne a nyaraláskor bosszantsd magad és a családot mert nem sikerül felállítani!
Jól gondolod, de szerintem ne sörsátrat vegyél, hanem sört, aztán ha kellően lehűlt, akkor álljatok neki gyakorolni. :)))
Első időkben mi is csak néztünk mint a vettmalac, hogy mit kéne az elő sátorral csinálni. Azt javaslom, ha felállítottad egyszer, akkor jelölgesd meg a rudazatot, hogy melyik melyikhez tartozik. Például több színű szigetelő szalaggal. Nem tudom, hogy mások hogyan szokták, én először behúzom a sátrat a sínbe, aztán jön a rudazat a bontásnál pedig fordítva.
Mi akkor nyitunk elősátrat, ha 3 éjszakánál tovább vagyunk. Persze számít a méret is. Mikor 3,5 méteres lakónk volt, akkor már 2 nap miatt is felállítottuk, mert nem volt elég a beltér 2 felnőt, 1 gyerek számára.
Elkezdtem nézegetni az elősátrat, jól gondolom, hogy ezzel akkor érdemes foglalkozni, ha hosszabb időre le akar táborozni valahol az ember? Van vagy 40 kg, és ahogy elnézem, nem rakjuk össze 10 perc alatt. Arra gondoltam, hogy veszek egy sörsátrat, az napvédőnek megteszi.
Az nagyon jól teszed, hogy cseréled. Mert a leszakadó futófelület, úgy szétver mindent. Még a hűtőből a szalámit is kikapja, ha éppen a kerék fölött van elhelyezve.
Hát én megnéztem az én 25 éves lakóm gumijait, amik mintázatilag hibátlanok, az oldalukon még " szőrösek", de amikor megláttam, és értelmeztem a DOT számot, hát én is " DOT-tam egy hátast!
Az egyik 0507 ( 2007 5.hét) a másik 1400 ( 2000.14.hét) gyártásúak .....!
Ez a görög túrád engem nagyon fog érdekelni, nekünk ez idén biztos nem jön össze, de hosszú távon rendszeressé szeretném tenni. Én a kora nyarat, vagy a kora őszt szeretem Görögországban, ill. a késő őszt Krétán, de idén ez nem megy, ha külföldre megyünk lakókocsival, akkor az Toscana lesz valamikor júliusban.
AutoSOS - A fedezetben lévő autóhoz kapcsolt utánfutóra is érvényes a gépjárműre kötött assistance biztosítás?
A gépjárműre megkötött autós assistance szolgáltatás az autóhoz kapcsolt utánfutóra is teljeskörű szolgáltatást nyújt.
AutoSOS - Az európai assistance csomagok csak az Európai Unió területén érvényesek?
Assistance szolgáltatásunk Európa teljes területén érvényes, az alábbi országokban teljeskörű szolgáltatást vállalunk:
Andorra, Ausztria, Balti Államok, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Ciprus, Cseh Köztársaság, Egyesült Királyság, Dánia, Finnország, Franciaország, Gibraltár, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Lengyelország, Liechtenstein, Luxemburg, Macedónia, Málta, Monaco, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovák Köztársaság, Szlovénia, Törökország (európai rész), Vatikánváros
Utazás - Meg tudják erősíteni, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EHIC) terhére is olyan teljes körű szolgáltatást kaphatunk, mintha utasbiztosítással rendelkeznénk?
Sajnos nem, hiszen az EHIC a magyar TAJ-kártyához hasonlítható, így elsősorban az egészségügyi ellátás költségeit téríti. Fontos kiemelni, hogy bizonyos esetekben önrészt is kell fizetnünk, illetve egyáltalán nem térít olyan költségeket, mint például a rosszul sikerült síutakkal együtt járó hegyi mentés amit a modern síbiztosítások viszont tartalmaznak. Továbbá, az EHIC egyéb biztosítási károkat sem térít, például a hozzátartozó kiutaztatását, poggyászkárokat, vagy a korábbi hazautazás költségeit sem.
És előzetes ajánlatkérésemre utasbiztosítással együtt 1 évre ( 365 nap) 18885 Ft!
Nezd meg a khb.hu oldalt. Termeszetesen az utasbiztositast. En mindig itt kotok online. Szerintem ok a legolcsobbak a szolgaltatast tekintve. A teruleti vezeto kodjat hasznalom, igy meg olcsobb. Ha erdekel segitek.
A nyári tervek szerint több, 2-3 hónapot töltenénk el Görögországban! Nézegettem a biztosításokat, hát.... 2 fő+autó .... egy kissebb vagyon, és akkor a lakokocsival mi van?
Ki, hogy gondolja, intézi ezt?
Azt olvastam, hogy a Macedon határon kérhetik a meglétének igazolását...?
Szia! Természetesen nem érdemes,de Ő megoldást keresett.Ő dönti el,hogy megpróbálja e.Persze van több megoldás azon kivül is amit javasoltam.Ám azok méginkább macerás dolgok.
Szerinted egy kölcsönkapott vagy bérelt lakókocsiért érdemes ekkora tortúrát végigjárni ?
Biztos van rá példa, hogy sikerülhetett,de 1975 óta minden gyártott kocsinak van "dögcédulája " így ha " Zöldfülűnek" van egy Veterán járműve nem hiszem, hogy azzal rángatja a bérelt lakóját.
A legkorrektebb ajánlatok egyike. Ha 16-18 napot lakózol akkor biztosan megkedveled a kempingezés ezen válfaját. Lehetőséged van a megszeretett és bevált lakókocsit jutányos áron megvenni is.
Sokan így kezdték. Próbáld ki Te is !
Azt nem értem milyen géped lehet mert 3500 kg -970 kg akkor az egy 2530 kg-os vontató autó .
Indulás és használat előtt próbálj mindenre kiterjedően érdeklődni megéri !
"Nagyon szívesen segítünk még időben, de eső után köpönyeg..."
Nagyon köszönöm a választ. És ezen felbuzdúlva: tud valaki bérelhető 5 személyes lakókocsit, amelynek az össztömege 970 kg, vagy kisebb? Július végén kellene, úgy 16-18 napra.
A vonójármű össztömegének csökkentése a LEHETETLEN kategóriába tartozik.
A gyártóknak elfogadott nemzetközi szabványban leírt lajstromai vannak. Ezen nem változtathatnak.
Az Önkormányzathoz,meg ne küld szegény zöldfülű topiktársunkat ott ugy sem tudnak neki segíteni.
A Nemzeti Közlekedési Felügyelet a legjobb ötlet a levél beérkezésétől számított 30. napig válaszolnak is neki. Legtöbbször annyit, hogy pontosítsa legyen szíves a kérdését,mert így nem értik .
A válaszlevélre újfent 30 nap múlva válaszolnak, hogy kérnek még újabb 30 napot ,mert intéznék az ügyet , hogy ne unatkozz azért belinkelik az összes jogszabályt , de ugye azért kérdezed őket,mert eleve nem tudod a választ.. Addigra szegény visszaadhatja a kölcsön bódéját és nem volt vele sehol se. !
Tényleg "zölfülü "vagy ! Én is így kezdtem csak a lakókocsim volt nehezebb,mint a megengedett vontatási súly potom50 kg-val.
Én újra levizsgáztattam a lakómat szerencsére sikerült.
Egy közlekedési rendőrt kérdeztem meg aki az utcán áll és megállít , hogy mit kell tenniük ilyen esetbenamikor valami súly vagy jogosítvány probléma van a karavánnal.
A válasz egyszerű " büntetni " mivel egy ilyen fogás nekik jutalomnak számít ilyen esetnek roppantul örülnek prémium osztáskor a rend éber őrei .
Külföldre meg nem is merészkednék . Főleg nem a szerbekhez. Leállítanak és mit csinálsz a hegyekben a világ végén a lakóddal ?
Azt ajánlom add vissza bérletet , és válassz egy olyan lakót amivel közlekedni is tudsz !
Nagyon szívesen segítünk még időben, de eső után köpönyeg...
Talán a vonójármű össztömegének hivatalos csökkentése lenne a megoldás.Vagy a közlekedési főfelügyelet,vagy az önkormányzat lenne az,ahol kérhetnél információt.
A válasz egyszerű:lehet hogy soha nem ellenőriznek,és nem is sok ez a kevés túlsúly.De ha megállitanak,bárhol az úton,akkor nagy az ára a dolognak.És ha csak 1kilóval léped át ezt a határt akkor is.úgyhogy kockáztatsz,és elindulsz,vagy átgondolod a dolgot.A jogosiványt is elvehetik,de lehet számtalan problémád ebből a szerelvényből.
Abszolút zöldfülű lakókocsis vagyok: sikerült a nyárra olyan lakókocsit bérelnem, amelynek megengedett össztömege az autónkkal együtt 3531 kg.... Világos, hogy a szabályok alapján ehhez már kell E-s jogsi. Kérdésem, mennyire kockázatos e nélkül közlekedni? Mennyire veszik ezt szigorúan itthon, illetve Szerbiában? Végül is 31 kiló nem olyan sok. Van valakinek tapasztalata erről?
(A logikus megoldás - kisebb lakókocsi - nem igazán működne, mert nagy a család....)
Egy évig jártam a régi lakómmal rossz torziós rugóval közel 2500 km-t
A tapasztalatom: kicsit nehezebb volt húzni és kanyarban óvatosabban kellett vele menni.
A lakóm alvázát egy közbetéttel 8 centiméterrel megemeltem ez 5 ezer forintba került a torziós rugó javítása közel 100 ezert jelentett.
A legnagyobb gond a vertikális erő növekedés a rugózás egyeletlensége miatt. A vonóhorogra így a személyautóm hátsóhídjára borzasztó nagy erő nehezedett . Ha teheted csináltasd meg Soci által ajánlott kecskeméti céggel korrektek megbízhatóak.
A DOT es a szamok kozotti egyveleg (ha van) a gyartas helyere, orszag, varos, uzem, gyartosor, muszak, stb utal. Igy reklamacio, esetleges baleset utani perben minden visszakeresheto. Gondolom igy vedik magukat a gyartok, vagy csak eloiras.
Le kell szerelni, és valamelyik Kecskeméti mágussal megcsináltatni.....
Az ugyan már gumitorziós lesz, de a célnak teljesen megfelel, és a rögzítési pontok sem változnak.
Végigjártam ezt az utat én is, mert vásárláskor nem vettem figyelembe a gyártmányt... na meg nem is értek hozzá. Mai eszemmel már csak AL-KO alvázas lakót vennék, ahhoz minden kapható.
Ez a gumi kérdés is régi téma...egyébként a gyártók 10 évet mondanak a biztos megfelelőségre...feltéve, hogy nem repedezett...tehát normálisan volt tárolva...
Valóban cserélni fogom. Ez nem lehet ebben az esetben tétel, meg a biztonság a lényeg. Kétszer voltam vele úton, akkor igazán nem gondoltam mert szemrevételezésnél jónak találtam.Pont ma cseréltem gumikat
és felhomályosítottak ,öt-hat év feletti gumi már nagy odafigyelést igényel vagy inkább cserét.
Én tegnap cseréltettem le a kocsin mind a 4-et. Az ismerősnek mondom hogy a 2 jobbat visszakérem, mert az még eladható ( van olyan náció aki ettől rosszabb mintázattal jár) majd legyen már gondja neki ha megveszi.
Sajnos nem tudok segíteni, nem volt ikres lakóm. Egytengelyesnél nem a vonófej emelkedik ha nagyobb a kerék, hanem a lakó feneke lesz magasabban a mérleg mozgás miatt. Nem tudom az ikres hogy viselkedik.
Nem hallottam még ezt a márkát. Gugli barátomnál rákeresve, csak a képtárban találtam, sehol máshol. A képeket nézve csak öreg példányokat látok, a névből ítélve pedig ritka darabok.
Elképzelhető, hogy semmit nem kapsz hozzá. Vagy le kell gyártatnod a cuccot vagy futóművesekkel konzultálva valami idegen de kompatibilis lehetőséget kell keresni.
Itt a fórumon többen javíttattak futóművet Kecskeméten. Keresgélj a gooleben biztos megtalálod a céget, esetleg a kollégák közül aki ott javíttatott olvas és reagál a címmel kapcsolatban.
Tegnap előtt voltunk Bogácson! De csak szétnézni, a fedett medence szétszedve. Már 5-6 lakóautó bent állt, az iker medencében baromi sok fejet láttunk (gondolom volt hozzá test is, mivel nem vörös volt a víz) :)
Lassan már ki kellene takarítani, a ponyvát már kb 1 hónapja leszedtem róla, szellőztetem, had melegedjen át. Most egyenlőre még más projekt van (ház körüli munkák, kerítés építés stb)
Így nekünk még várat magára az idei első út.
De aki már megy, vagy ott van: Jó kamperolást kívánok.
Reméljük, hogy megint mellényúlnak az időjósok. 2 hete még jó időt jósoltak. 1 hete is, de kicsit változót. Azóta meg egyik nap ilyen, másik nap olyan. Ha én így dolgoznék, éhen halnék. De már csak azért is elmegyünk, legfeljebb megint ernyővel ülünk a medencében, hogy legyen min mosolyogni a többinek akik áznak. :)
Pálinka feszten nem számít az eső. Neked is jó utat.
Ez egy Eriba nova 460- hoz lett vásárolva anno. Fotó nem sokat mond, mert nem tudom mihez felállítani. A befűző nem ér földig, a tető befordulása után kb egy méterrel vége az egyik végén, míg a másik a kanyarban ér véget; az oldalfal pedig alulról visszafűzhető - ezáltal a végén is lehet bejárat, nemcsak elöl.
Bár gyanítom, ez kisebb járgányra való, mert nekem a beyerland 430-as, és a befűzője földtől-földig kb 830. Kár lenne ha így lenne, mert nézegetek rá való sátrakat.
Ha valakit érdekel, előkerült egy túlraktározott elősátor kb 4,5 méteres bódéhoz. Teljes befűzőhossz 6,3 m, plusz az egyik végzárón egy méternyi függőleges befűző. Vas megvan hozzá. Ára 35 pénz, mailcímem publikus.
Mi évek óta járunk, nagyon szeretjük. Nyáron nem voltunk, mi inkább téli fürdőnek tarjuk. Már 20 méterre is parkolhatsz a medencék mellett. A kemping olcsó, a víz isteni, főleg hétvégén. Az egyik full eleg 38 fokos de néha felnyomják 39,5-re. Másik langyosabb 36-37 fok. Sajnos ez csak hétvégén van, téli üzemmódban hétköznap csak egy külső termál medence üzemel, de olyankor általában nincsennek sokan. Mosdók szépek, tiszták, kemping rendezett füves és csendes, tvasz elején, ősz végén kevesen vannak. Szombat éjjel néha a szomszéd szállodában van zene de kibírható, mert zárt helyen van. A városka szép, délutáni sétákta alkalmas, szombatonként zsibi piac. A Petőfi ház melletti téren 2 éve nyilt egy giroszos, ez kihagyhatatlan. Életemben nem ettem olyan finomat mint náluk.
Mi elég sokat voltunk Gyopároson..a kemping része nem egy hiper modern, de a strand az szép....a zuhanyzást itt oldhatod meg legjobban...a strand használata benne a díjban, de az élményfürdőt külön karszalaggal, felár ellenében veheted igénybe..a környéken találhatsz látni valókat...
Közbe meghozták a hűtőt, minden úgy történt ahogy írtátok.
Mondták a szakik, nem szabad bekapcsolni, csak 2-3 óra múlva.
Mind ezt továbbá azzal fokozták, hogy a csomagolását sem szabad eldobni, tartsam meg mert azon van a kód és az kell a garanciához. Persze nem azért, hogy nekik ne keljen elvinni. Nagy nikecel csomagolást, ami a kukába 4-5 alkalommal sem fér bele.
Nem rendeltem még, mert közben meglett az összes eredeti függöny, itt egy link, lehet, nem az, amiről a képet küldtem! Egyébként térképtartó sínből akartam csinálni ( képtartó?), egyik oldalá tkeskenyebbre vágva és előre fúrt lyukakon át varrva( mert biztos nem puha a képtartó!)
Volt egyszer egy olyan lakóm, amibe én építettem víztartályt. Közel volt az ajtóhoz, ezért nem akartam megfúrni a lakókocsi oldalát. Behúztam a slagot és go.........
Nem vmelyik sapka, kupak helyére kell applikálni a szivattyút? Gondolom azért nincs hozzá gyárilag, mert víz éa szennyvíz tartály. Az utóbbinál sz@rt sem érne a gyári beépített szivattyú.
Úgy gondoltam, hogy kiírom: "Remélem nem közülünk valókkal történt!", de rájöttem hogy ez hülyeség lenne. Mivel lakóautóval voltak, így egyértelmű hogy "közülünk valók" még akkor is ha esetleg nem magyarok (ezt nem tudom), hanem vmi más nemzetiségűek.
Egy biztos hogy rendesen oda lett a lakókocsi... :((((((
Ahogy Pibacsi is írta, az az áramtalanító fókapcsolo kívülre szereléséhez szükséges! Én kívülre tettem, mert mi van, ha valami hiba folytán nem tudod a movert kezelni, megállítani a lakókocsit, akkor ott kívül le tudod kapcsolni.....mert mire beszálsz.......?
Egyébbként igen, olyan fúrógépbe fogható körkiszúróval "vágtam ki" a lakó oldalát!
A függöny legegyszerűbben felszerelhető a rövidárú boltban kapható függönycsipesszel, amin pici görgők vannak, ezwket felcsúsztatni a műanyag sínre....
Kis műanyag rögzítő kütyükkel kell felrakni a függönyt. Az én elő sátramon is ilyesmi van, de sajnos most nem tudok róla képet csinálni, mert a lakót nem itthon tárolom.
Mert ha én veszek egy vala milyet amit azASSzzony nem hagy jóvá, akkor aztán hallgathatom a morgását addig amíg ki nem szekírozza a konyhából a neki nem tetsző szerkezetet.
Ugyan ezt a történetet egy nem közösen kiválasztott lakó járgány is szintúgy produkálhatja. Ezek azz assszonyok már csak ilyenek. Későbbi kamperolásoknál csak a morgás van. Nem a szép élmények.
Lakókocsinkhoz vettünk új elősátrat, függöny nem volt hozzá, a réginél rá volt varrva a függöny, de ezen egy felfelé álló műanyag sín szerű valami van és fogalmam sincs, hogy kell felrakni rá függönyt úgy hogy ne tegyek kárt az elősátorban. Valaki tud segíteni?
Tarzy, Pibacsi es a harmadik kollega (bocsanat, elfelejtettem)!
A moverhez kaptam egy, a lako oldalaba beepitheto fedeles univerzalis csatlakozo modult. Olyant mint a vizbetolto, az aram csatlakozo, stb. Azt miert adtak? Minek kell kulso csatlakozo a moverhez? Arra gondoltam hogy felhasznalom TV csatlakozonak. Epitett mar be valaki ilyent? Mivel furta ki a kocsi oldalat? En olyan faipari szerkezetre gondoltam amivel 40-80 milis lyukakat lehet vagni egy furogeppel. Jo otlet, jarhato? Vagy bele se kezdjek?
Az en szervizem abszolut fuggetlen. 20 eve a baratom, markafuggetlen (majdnem) szervize van. Az ilyen kerdesekre csak azt szokta mondani: mindegy. 6-8 evre kalkulalj. E folott minden ev ajandek. Fogyasztoi tarsadalomban elunk.
Persze mondhatnák én is nekem megfelelő típust, de ha Te is olyat veszel biztos hogy hordhatod a szervizbe. Szerviz jó tanácsról... minden szerviz a maga termékét dicséri. Esetleg független szerviz. Menjél be egy nagy szervizbe és amilyen típust nem látsz olyat vegyél.
Most adok egy megfontolandó tanácsot: fogjad kézen az életed párját sétáljatok el több olyan boltba ahol hűtőszekrényt árulnak. Nézegessétek meg őket és amelyik a legjobban tetszik azt vegyétek meg. Evvel elkerülöd az Én hülye miért hallgattam másra esetet.
Beszelj egy szervizessel is. Ar/elettertam (uzemora) kozott van nemi osszefugges. Neha aprosagokon mulik egy-egy komolyabb kiadas. Pl az ajton cserelheto-e a gumi vagy csak kompletten az ajtoval egyutt. Nekem ezert kellett kidobnom egy kb 7-8 eves 40e Ft-os hutot mert az ajto 20e lett volna. Pedig csak levalt a gumija, de az bele volt sutve az ajtoba.
Gondolom a sok csavar alatt a keret szerelésére gondolsz.
Én a kitolható múanyag sapkára írtam a négy csavart, abból is a kissebbik fajtára, mert BluElite lakóját ismerve feltételezem, hogy nem panoráma tető van rajta.
Ha a mindkét oldalon ragadós, vastag fekete szalagra gondolsz, arra nem szoktak plusz ragasztót tenni. Nálam a tetőablak alatt nem volt csak ragasztó gyárilag.
Én tavaly cseréltem tetőablakot,( Fiamma) de annál sokszor 4 csavar volt, nyilván tipustól függő.
Ennél gyárilag nem tartozék a lemezcsavar, ezeket is külön kell beszerezni. Arra is lehet számítani, hogy rozsdamenteset nem tudnak rögtön a polcról adni. Így ideiglenesen horganyzott csavarokkal szereltem fel.
A régit eltávolítani és a tömítőfelületet letisztítani a nagyobb munka. Az enyém elöregedett az UV sugárzástól ezért cseréltem.
Amibe belefutottam, hogy fix a szúnyogháló az alsó kerettel. Így időnként le kell csavarozni ha tisztítani akarom. Igaz csak 4 csavar, de félő hogy sok ki-be csavarozást nem fog bírni a műanyag furat.
""másra nem kell figyelni?"".....Nem, ennyi elég lesz.
A tetőablakok, két részből állnak. Felülről 4 csavarral kell rögzíteni a behúzó fülekhez. Lehet, hogy az elrepült fedél csavarjai kilazultak. Ha biztosra akarsz menni, a rögzítőcsavarok alá is nyomj egy kis ragasztót betekerés előtt.
Ha már benéztem, egy szakmai kérdés, immár kempinges:
Lakókocsin tetőablak csere. Van valami trükkje, vagy azon kívül hogy az újnál tisztességesen vízszigetelek a tető-keret illesztésnél sikafelxxel, másra nem kell figyelni?
Ugyanis múlt csütörtökön kiskunmajsára menet elhagytam a fürdőszoba tetőablakot. Induláskor le volt csukva, és mire odaértem, nem volt meg a fedél... Vettem a helyi spárban egy megfelelő méretű tepsit, azt ráfordítottam, meg a vastag, barna szemetes zsákot több rétegben ráragasztottam, teljesen vízhatlan :-D
Nekünk jelenleg General Electric van, semmi gond vele, több éve megy. Amikor az előző Whirlpoolt eladtam, akkor vettük. Viszont a whirlpool is jó volt, '95-től folyamatosan üzemelt néhány évvel ezelőttig. Egy kis boltot üzemeltető asszonyság vette meg, a közelmúltig használta.
Van egy hűtős szervizes ismeretségem, ő az Ariston, Beko, meg ilyesmiket NEM ajánlja....
Régebben szóba kerültek a hűtők. Az eszmefuttatás átment a háztartási részre. Ha kell egy a konyhába "semmi kemping" akkor milyet? Van valakinek javasolt márkája? Mit érdemes? Venni?
A villanyhoz még annyit szeretnék hozzá írni, hogy amikor végre nyáron sokan vannak egy kempingben, akkor az áramért + díjat kérnek. Nem úgy megy mint a TECSKÓban, hogy kettőt fizetsz, hármat vihetsz. Hanem pont fordítva. Ha sokat fogyaszt, egy bizonyos KW/H után még drágábbat fizet. Büntetésből.
Vagyis nem kell külön díjat fizetni mert a számlán szerepel az alábbi táblázat utolsó sora-
https://www.edfdemasz.hu/pages/aloldal.jsp?id=862
Nem kötözködésnek szánom a fentieket csak mint villamos szakembert igaz már nyugdíjast érdekel ez a dolog. Neked is sok piros tojást.
Uí: Ez a sonka nekem túl nagy falat.
h2no : bocs hogy itt írok , ez a kapitalizmus eredménye, én régi gyerek vagyok az átkosra utaltam a jogtalan haszonszerzéssel nem kívánom vissza azt az időt de ilyen árrés alkalmazása esetén a régi világban mehettél a kaptárba . Most viszont csak zúgolódhatsz mint én ,illetve nem veszed igénybe a szolgáltatást.
Minden nézőpont kérdése. Egy jobb kempingben (netes böngészés alapján) Lakókocsi+autó két felnőtt, két gyerek fürdőbelépővel 9-10e Ft. Plusz a villany és víz fogyasztás. Ugyan ez egy apartmanban 12-15e Ft plusz költség nélkül. Nagyjából pariban vannak a szolgáltatásokat is figyelembe véve. De itt az érzés a lényeg, ami "megfizethetetlen" :o)
"Gondold át a lakásodon településtől függőben fizetsz a villany KW ért 35-45 Ft a kempingben fizetendő 180 Ft/KW al szemben. Ugyanez a helyzet a vízzel,,, 3-400 Ft /m3 csatornadijjal együtt, a 150 Ft / literrel víz árral szemben."
A mi kis falunkban a villany 55 Ft a víz 1250 Ft csatornával együtt . Én nem félek, hogy éhen hal a tulaj egyszerűen igazságosabbnak érzem, ha tudom mit és mennyiért fizetek . Ez így van a fogyasztói ár ki van írva és ez alapján kalkulálok. és ez nem jogtalan haszonszerzés.
Valamikor régebbi hsz-ekben már írtam arról, hogy a villany Kilowattért azért számol magasabb díjat a kemping, mert alapdíjat is kell neki fizetni. Ami független az elfogyasztott KW/órától. Vagyis ha van mondjuk háromszor 100 Amper bejövő árama, "ezzel egyáltalán nem mondtam sokat" akkor a számlája a szóban forgó kempingnek egyetlen csepp áram fogyasztása nélkül is úgy indul, hogy 120 ezer Ft. utána jön rá az elfogyasztott KWatt/h. Az adat nem pontos, csak egy számot mondtam. "Az én cégemnél csak háromszor 25 Amper van. Erre 17 ezer Ft-ot kell fizetnem. Csak úgy, azért mert biztosítja az ELMŰ nekem az áram felvételt. A villany bekötésekor plusz még fizetni kell az áram vételezés lehetőségéért. Azért, mert az ingatlan előtt van az oszlopon drót. Szintén a megigényelt Ampertől függ az ára." Ezt az összeget fizetnie kell minden hónapban. Tavasszal, meg ősszel is, amikor szinte csak lézengenek nála a fizetős vendégek. Persze ne gondolja senki, hogy meg akarom őket siratni.
A vízről pedig: Nem tudom merre élsz és merre fizetsz vizet? De nálunk a csatornával egyben a víz ára 1000 Ft körül van. Ez egy kemping esetében "mivel cég" csak még több lehet.
Mindenkinek jó nyulat. Fogyasszátok a kötözött sonkát egészséggel.
Ár-érték arányt kell nézni. Mindenképpen igazságosabbnak tartom, ha a tényleges fogyasztás után kell fizetni. Más helyett nem szívesen fizetem télen a villanyradiátort, nyáron a légkondit, mert ha átalányos, akkor ugye mind a kettő megy ezerrel.
Szerintem a tényleges fogyasztásnak nevezett szabad rablással sem a valós fogyasztásodat fizeted mega kempingben hanem a tulajdonos pofátlanul magas hasznát növeled. Gondold át a lakásodon településtől függőben fizetsz a villany KW ért 35-45 Ft a kempingben fizetendő 180 Ft/KW al szemben. Ugyanez a helyzet a vízzel,,, 3-400 Ft /m3 csatornadijjal együtt, a 150 Ft / literrel víz árral szemben.
A régi világban ezt hívták jogtalan haszonszerzésnek. A mostani világban meg ez a korrekt eljárás??
Mint már írtam, mi ezért nem járunk igazán kempingbe, ( inkább vadulunk)
Napkollektor + munka akksi, és ha olcsó ásványvízzel fürdök akkor is jobban járok.
Az, hogy a kempingekben mért áram, vagy általány nem hiszem, hogy döntő szempont lehet.
Ár-érték arányt kell nézni. Mindenképpen igazságosabbnak tartom, ha a tényleges fogyasztás után kell fizetni. Más helyett nem szívesen fizetem télen a villanyradiátort, nyáron a légkondit, mert ha átalányos, akkor ugye mind a kettő megy ezerrel.
Amennyiben összevetjük a szolgáltatások színvonalát kijön, egy átlagár én mindig ezzel kalkulálok. Ebbe beletartozik az oda és visszautazás költsége is Sajnos így nagyon sokszor a Panziónál kötünk ki.
Nagyon magasak lakókocsis kempingek árai talán csak kivételt a találkozók lealkudott díjai képeznek kivételt. E körbe viszont az MCC 50 éves mostani találkozójának fizetős programjai nem tartoznak, bele az nagyon sok pénzbe kerül.
Több féle lehetőség közül választva levonhatjuk a tanulságot sajnos a mai Magyarországon megindult a lakókocsis, lakóautós társadalom lenyúlása.
A tavalyi árakhoz képest jelentősen megnövekedtek a táborozás költségei a kedvezmények a legtöbb helyen csökkentek néhol teljesen megszűntek-átalakultak-.
Az úgynevezett Mangókban magán kempingekben- a legtöbbször szezonális nyitvatatásnál inkább zárt közösségek vannak jelen, ha van kemping, akkor is magas rezsijű és díjú, de ez a tény nyugati vendégeinket nem aggasztja. Nagyon sok Mangóban érdeklődve csak a megnövelt és rossz konstrukciójú ár-érték aránnyal találkoztam, persze ha egyáltalán van hely.
Igaz tavaly voltak extra kedvezményes lehetőségek, de ezt csak nagyon kis közösség tudta kihasználni. Olyan is volt, hogy ilyen helyre még a teljes áron fizető vendégnek sem jutott hely.
Több nagynevű gyógyfürdő melletti lepusztult kempingben drágább a lakókocsizás, mint az ótvaros Panziójuk. A kis forgalmú fürdőcskék forgalmát fellendíteni igyekvő találkozók nem nagy bevételt hoznak, de reklámnak talán elmennek.
Talán még a horgász kempingek nem emelték meg az áraikat látványosan.
Boldog nyulat és tervezhető költségű kempingezést kívánok!
Az, hogy a kempingekben mért áram, vagy általány nem hiszem, hogy döntő szempont lehet.
Amennyiben összevetjük a szolgáltatások színvonalát kijön, egy átlagár én mindig ezzel kalkulálok. Ebbe beletartozik az oda és visszautazás költsége is Sajnos így nagyon sokszor a Panziónál kötünk ki.
Nagyon magasak lakókocsis kempingek árai talán csak kivételt a találkozók lealkudott díjai képeznek kivételt. E körbe viszont az MCC 50 éves mostani találkozójának fizetős programjai nem tartoznak, bele az nagyon sok pénzbe kerül.
Több féle lehetőség közül választva levonhatjuk a tanulságot sajnos a mai Magyarországon megindult a lakókocsis, lakóautós társadalom lenyúlása.
A tavalyi árakhoz képest jelentősen megnövekedtek a táborozás költségei a kedvezmények a legtöbb helyen csökkentek néhol teljesen megszűntek-átalakultak-.
Az úgynevezett Mangókban magán kempingekben- a legtöbbször szezonális nyitvatatásnál inkább zárt közösségek vannak jelen, ha van kemping, akkor is magas rezsijű és díjú, de ez a tény nyugati vendégeinket nem aggasztja. Nagyon sok Mangóban érdeklődve csak a megnövelt és rossz konstrukciójú ár-érték aránnyal találkoztam, persze ha egyáltalán van hely.
Igaz tavaly voltak extra kedvezményes lehetőségek, de ezt csak nagyon kis közösség tudta kihasználni. Olyan is volt, hogy ilyen helyre még a teljes áron fizető vendégnek sem jutott hely.
Több nagynevű gyógyfürdő melletti lepusztult kempingben drágább a lakókocsizás, mint az ótvaros Panziójuk. A kis forgalmú fürdőcskék forgalmát fellendíteni igyekvő találkozók nem nagy bevételt hoznak, de reklámnak talán elmennek.
Talán még a horgász kempingek nem emelték meg az áraikat látványosan.
Boldog nyulat és tervezhető költségű kempingezést kívánok!
Én még nem voltam olyan kempingben ahol külön mérik az áramot , még Horvátországban sem.
Az áram díj, ahol eddig én jártam 800-1000 / nap. Cserkében külön mérik ??? Az idén biztos kipróbáljuk, idáig csak elszaladtunk egy -egy napra strandolni.
Berekfürdő valóban drága ahhoz képest, amit kapsz a pénzedért, de szerintem az áramdíj nem jó kifogás, mert szinte az összes hazai kempingben ez a rendszer van.
Azt, amit Berekfürdőről írtam, sajnos annak ellenére írtam, hogy tíz évig majd minden második hétvégét ott töltöttük, rengeteg emlék, élmény fűz oda bennünket. De a tények magukért beszélnek, pofátlan árak, mert egyszerűbb 900 Ft-ot elkérni az áramért, mint hogy mérőket felszerelni. Miért én fizessem a német és holland égész nap üzemelő klímájának a villanyszámláját. A vizesblokkok színvonala nyomában sem léphet a Cserkeinek, mert ott pl. fűtés van mindegyikben, aminek nyilván nem augusztusban van jelentősége. Próbáljátok ki egyszer, majd látjátok Ti is a különbséget.
Csak az a baj Berekfürdővel, hogy 4-5 éve olyan pofátlanul megemelték az árakat és "bónuszként" még azt is kitalálták, hogy aki három éjszakánál kevesebbet tölt el a kempingben annak pluszban meg kell venni a fürdőbelépőt. Tették ezt annak ellenére, hogy egy normális fedett medencéjük nincs a mai napig sem, de összességében sem léphet pl. Cserkeszőlő poros nyomában sem. Nem is voltunk azóta sem, de nem is megyünk és ha lehet le is beszélek róla mindenkit, mert a magyart le...ják, a német meg a holland nyugdíjasoknak nyalják a valagát.
Igen a Tábor utca itt van nem messzi tőlünk : Ők hol tartják a lakókocsijukat ,mert erre elég kicsik a telkek . Én a Holt-Tisza parton lévő telkünkön tartom .
A Tiszaörsi fürdő is régi, dédnagyapám még lovasfogattal vitte a családot nyaralni. Igaz ő nem maradhatott, csak néhány órát fürdőzhett. Mennie kellet vissza, mert a gazdaságot nem lehett magára hagyni. Ma igen csak feltűnést keltene, ha valaki lovas "szerelvénnyel" érkezne.:)
Én Jászapátiban még nem láttam problémás cigányokat, pedig 4 éve, évente egyszer megyünk. Szerintem nagyon jó kemping, ritkán van tömeg, jó a víz és sok a medence. Ezzel szemben mindenki Jásszentandrásra jár, ahol egy medence van, a kemping a telepítések miatt állandóan fullon van és még messzebb is van a medence.
Találtam hajófestéket és kádjavító festéket is. Ezek két komponensűek és fényes, szilárd felületet adnak.
Esetleg infó vagy tapasztalat egy klorkaucsukk nevű festékről, ami egykomponensű műgyanta tartalmú és kemény gumiszerű bevonatot képez a felületen. Medencékhez, vizes helyiségekhez ajánlják.
Igen voltam, kb. 35-40 éve. Sajnos amióta a nagy létszámú helyi dakota törzs fürdőszoba híján oda jár fürdeni, a kényes gusztusom nem engedi. Bár igen kedvező lenne üzemanyag tekintetében.
Elolvastam az igényeidet, az általad támasztott követelményeknek tökéletesen megfelel, komplett mindene megvan, csak fel kell akasztani és menni vele. Első lakónak, méhészkedni, terepen ütni-vágni, tanulni nagyon megteszi. Hatszázezer az utolsó ára: http://www.hasznaltauto.hu/lakokocsi/hobby/hobby_de_luxe_460-8787744
Ez az én régi csigám, a télen vettem másikat, ezért adom el. Én vagyok a második gazdája, 2002-ben hoztam be Németországból. Meg kell nézned, bár itt biztosan kapsz hozzá véleményt!
Vándorlás a kényesebb szempont, mert kényelmileg a minél nagyobb volna jó. De viszont figyelembe kell venni, hogy terepen is vontatni kell, szűk és buckás utakon behajló ágak között, ferde, vízmosta erdei gazdasági utakon. Elképesztő helyekre is kényszerül az ember néha.
Ami fontos hogy minden gázról is tudjon üzemelni, utólagos beszerelésük költséges. Tehát legyen gázkonvektor, gázos illetve 3 üzemű hűtő, ha esetleg még van benne gázbojler is, az már igazán bónusz. rezsó is legyen gázos, a villannyal nem sokra menni az erdőn. Kétvégű kialakítás előnyös ha hűvös időben beszorul az ember ne kelljen mindíg a fekhelyet átalakítani. Egy jó stabilizátoros vonófej sem hátrány. A főzést mi, ha csak nincs ítéletidő az elősátorban dupla égős kemping tűzhelyen szoktuk végezni.
Egyébként tényleg van esélye hogy a külsejét ágak csikarják. Jellemző májusban a jégeső akár diónyi méretben is. Minket már vagy 3-4 alkalommal is elvert. Én inkább viharban a kidőlő fák miatt szoktam aggódni. eddig még szerencsénk volt. A futóműnél a lelógó lengéscsillapító szokott jellemzően beakadni, terepen tuskókra külön figyelni kell.
Nem tudom mióta méhészkedel, gondolom nem kell bemutatni hogy milyen egy vándorlás. Az ember saját biztonsága, és a méheké fontosabb szempont mint egy szalon állapotú lakókocsi épségéért ráadásként aggódni . Sokszor vándoroltunk viharban, szakadó esőben mindezt éjszaka kimerülten, Én közel két évtizede csinálom, ezt szokni lehet, de megszokni nem.
Ha nem talász jobbat, írd be gugli barátunkba, hogy kádfestés, kádjavítás. Én nemrég nézelődtem ebben a témakörben és láttam, fém, illetve műanyag kádakra való festékeket is. Ezek elég vastag és szilárd bevonatot adnak, ecsettel és hengerrel felhordhatók. Műanyag zuhanytálca, műanyagkád ugyanaz.
Ennyi zsetonbvól már biztosan kapsz olyat ami megfelel. Angolok nagy lutri, körültekintőnek kell lenni. Diósdon van a magyar angool lakó piac, nem javaslom.
Legfontosabb, hogy a Te céljaidnak megfeleljen, felszerelésben és méretben. Próbálj minnél fiatalabbat venni, 1,5 millából már lehet.
Ha egyáltalán nem értesz a lakókhoz, próbálj olyan ismerőssel vásárolni aki tudja mit kell nézni, mert nem olyan mint az autó, nagyrészt nem lehet látni a rejtett hibát még akkor sem, ha a fél lakókocsi rohad.
Ablakokat ki-be megmozgatod, fixen kell állni, nem mozoghat. Általában az ablakoknál, tetőablaknál kezdődik a beázás, ami mielőtt kiszáradna, a körülötte lévő anyagok beszívják a vizet mint az itatós papír. A szndvics szerkezet miatt nehezen szárad, ezért mire kiszáradna, el is rohad. Nyomkodd meg a tetőt föl-le, padló hullámosan mozog ha elfáradt. A fáraddtság minden esetben rohadást jelent.
Nézd meg az alvázat, főleg a doboz négy sarkát és a kerékjáratot, mert ott folyik le a víz, ott kezdődik a rohadás ami felszivárog az oldalakba is. Belső borítás ne legyen hólyagos, figyelj a megszáradt vízfoltokra, nem málhat és az oldalfalak sem mozoghatnak.
A műszaki berendezések ha van probléma az nem nagy gond, mert viszonylag kevés pénzből javíthatók, ritkán kell kompletten cserélni.
Szia elcapitano...ha gondolod hívj fel tudok segiteni valószínű,jelenleg is van 2 olyan lakóm amit sajátrészre,szóval nem üzletelésre hoztam,ha küldesz email címet tudok képet küldeni,vagy ha konkrét elképzelésed van tulajtól Hollandia,vagy Németo. beszerzem ...0620 5277226...
Teljesen uj vagyok itt, de orulok, hogy ratalaltam a forumra, mivel a temaban tamaszra lenne szuksegem es ugy latom, itt igazi regi motorosok vannak. Ennek megfeleloen a bizalmam es a bizodalmam is nagy!
Szoval a csaladba szeretnenk venni egy lakokocsit.
Cel:
- meheszet, vandorlaskor szallas, fozesi, zuhanyzasi lehetoseg a termeszetben
- klasszikus kempingezes
Az elobbire nyilvan kar tul sokat aldozni az igenybevetel es a korulmenyek miatt. Utobbira mar igenyesebb kellene, de azt meg sajnalja az ember az elobbire. Igy valami aranykozeputat kene talalni es ebben szeretnek tanacsot kerni. 1-1,5M koruli osszeg all rendelkezesre, talan 1-2 szazas meg kipreselheto, de az elso cel miatt nem biztos, hogy ennyit be szabad fektetni. 4 szemelyes lenne az igazi, de a kettestol sem zarkozunk el. Az elosator viszont fontos.
Felmerult az angliai import lehetosege, de itt rosszakat olvasok rola es igazabol pontosan nem is tudom, mivel jar a behozatal labon es a honositas?? Bar az angolok tetszenek leginkabb.
Olvastam par biztato kommentet a hazai kinalatrol, de nem ismerem a piacot, azzal egyutt, hogy hetek ota bujjuk a hirdeteseket.
Olvastam egy Takizse nevu forumozorol, aki valamikor felujitott bodekat kinalt es megbizhato hireben allt.
Megkoszonnek par jotanacsot, utbaigazitast! Erdemes e kiutazni? Kihez lehet itthon fordulni, aki megbizhato? Tudtok e valamit Takizse-rol?
Sérült tustálcát kellene javítani. Az üvegszálas műgyantás megerősítés megtörtént. Festeni kellene! De mivel, hogy ne pattogjon le és ne ázzon fel a festék?
Mindenesetre használjátok egészséggel! Kiváncsian olvasnám majd a tapasztalataitokat, mert én is angol csigára vadásznék ha végre találok egy számomra megfelelőt.
Nem attol feltem hogy elojonnek problemak es kolteni kell ra meg dolgozni rajta. Mivel a lako ertektartasa rendkivul jo es hosszu tavra tervezem (10-15 ev) ezert pusztan gazdasagi dontes volt az uj vasarlasa.
Egy vadonatúj, garanciás, nyilván bombabiztos, de ilyen felszereltséggel az bőven túl lett volna azon, amit szántunk erre a dologra. Meglátjuk, remélem nem lesz vele nagyobb gáz.
Gratula, szep nagy es jol felszerelt lako! Legyen sok oromotok benne. En majd kivancsi lennek a folytatasra is. Amikor mar belakjatok es eltelik par honap. Arra gondolok hogy elojohetnek ismeretlen dolgok mint minden mas hasznalt dolognal. En is ilyent nezegettem mindig. De mashogy dontottem.
Ez korrekt kis lakókocsi, én is gratulálok hozzá. Nem tudom mennyiért sikerült hozzájutni, de az biztos, hogy elég régóta hírdették.. Igaz, akkor még 1218kg önsúllyal, de lehet azóta könnyebb lett :-)
Kábel van itt, de szerintem ennél minden ér azonos vezető keresztmetszetű és úgy tudom, hogy a lakókocsinál két különböző keresztmetszetű erek vannak a kábelben. (talán 1,5 és 2,5 mm2) Szerintem érdeklődj körbe a lakókocsis boltoknál is. (Karavándor, Váradi Karaván, Kempingvilág, Lakókocsipark. 13-as dugvilla többféle is létezik, azt is vehetsz ezeken a helyeken.
Sziasztok, szükségem lenne egy 13 pólusú lakó kábelre a csatlakozó villás dugóval együtt, mert a meglvő 7 pólusút szeretném az első csatakozó dobozig kicserélni. Honnan lehetne ilyen szerezni? A lakó egy 2002-es Knaus Eifelland Holiday 520 TKM.
Valaki tudna segíteni, a Thetford CV2 WC-nek a szintjelzőjét hogy lehet kivenni? Arra gondolok, ami a WC elején van kivülről, nem a tartályban lévőre! Csavaros, pattintós...? nem akarom eltörni!
Ja, és mégegy: a felső oldalon a végállásoknál testre kapcsol a fésű - ami negatív háznál nem gond, de pozitív esetén szikroszkóp lesz belőle... Lehetőség szerint azt kiiktatva, közvetlenül a tekercs két végét használva ajánlatos próbálni.
Ne felejtsd el, hogy a motor háza az egyik pólus - üzem szerint a negatív. Tehát a ház a negatív, és az egyik drót a pozitv, illetve ugyanígy fordított polaritással.
Pár évig javítottam háztartási hűtőket, amikből egy dugulás alkalmával tisztességes mennyiségű olaj jött ki a csőrendszerből. Ezek szerint lehet, hogy nem i az volt. :)))
Tibola megadta a választ. Ez nem feature, csak a rendszer sajátossága. Nincs jelentősége, hogy mit csinál az olaj (dugulást biztosan nem), nálunk okosabbak kitalálták, és így működik...használjuk megelégedéssel, amíg működik. :-)
Még annyi: olyan mennyiségű olaj van a gépben, amibe bele van kalkulálva a kihordás, ezért nincs jelentősége, hogy várjunk, míg visszafolyik. Ha fejreállítod, az sem okoz gondot - csak úgy nem működik, és félő, hogy leszakad a kompresszor felfüggesztése.
Csak egy bugyuta kérdés : ugyan miért kellene az olajat körülhordani a rendszerben ( hogy kenje a csöveket belülröl) az olaj szerepe a kompresszor kenése és ennyi, ezért kel megvárni míg visszafolyik a kompresszorba mert ha a csövek falán üldögél a kompresszor szárazon megy.
Közben én is utánajártam. A dugattyú csak pontosan illesztett, nincsen lehúzógyűrű mint egy hagyományos kompresszorban. A szívó oldalon pedig az olajtér fölé lép be a gáz. Pár éve olyan szintetikus olajok voltak amelyek kicsapódtak a gázból és dugulást okoztak. De állítólag kb 6 éve már nincsen ez a probléma.
Évekig hurcoltam fekve hűtőket, felállítás után két másodperccel akár üzemelhet is. Más kérdés, hogy a kuncsaftnak azért mondják a pihentetést, hogy ne kelljen beüzemelni, várni míg nekiáll hűteni.
Alapesetben az olajat a hűtőközegnek kell körülhordani a rendszerben...bátran keveredik a hűtőgázzal.
Sziasztok! A hűtőgépeket lehet fektetve szállitani.De.. A szállitás után legalább 1 napig nem ajánlott a bekapcsolása.És ez pont az olaj miatt van.Ennyi idő alatt visszaszivárog a helyére.És nem keveredhet a hűtőgázzal.A többi stimmel.
Helló "érdeklődő 49 ". Az agyamat eldobom, nem hiszem el , hogy ilyet csináltál ! Pont a napokban gyártottam egy ehhez hasonló szerkezetet. Több mint valószínű, hogy csak otthoni mozgatásra fogom
használni. Én egy kapálógép kerekét vettem a pécsi zsibin. Valami lánc meghajtással gondolnám az erőátvitelt, egy erős kis motorral. Irányításnak egy rúd féleség lenne , erre van rászerelve a kapcsoló.
Csak motort kellene szerezni ami irányváltós. Persze a "háziak " dobtak egy hátast az ötletemre de
majd meglátjuk mi sül ki belőle. De agyalni jó ! Jó munkát !
Én mint egyszerű user csak azt tudom, hogy a 1971-es két csillagos LEHEL-em még üzemel és jobban hűt 1-esen mint a modern Elektrolux 4-esen, és amit öt évente ki kell cserélnem valami apró szarság miatt mert nem gazdaságos a javíttatása.
A hűtőközegek valóban változtak bizonyos szabályozásokkal, de ezekkel változtak az olajak is. A kompresszorokban a hűtőközeghez megfelelő olajakat alkalmaznak, amik ásványi, vagy észterolajak.
A gázzal kering az olaj is. Az viszi. A régi gázokban jól oldódott az olaj, a mostaniakban (EU és környezetvédelmi szabályok miatt) nem. Ezért sem hűtenek olyan jól. Valami ilyesmit magyarázott a szaki. De majd valaki aki nagyon ért ehhez felvilágosít.
Nem viszem én ezt a kempingbe, ha majd igazán jó lesz , akkor a kertbe való betolásra kell hogy segítségemre legyen . De lehet hogy inkább tolatni kellene megtanulni . A fordulattal nincs baj, csak gyenge . Betonon ok, gyepen 00.
Még szerencse hogy nem működik:) Viszont a méhnek gyenge a rágója, igaz a már darazsak által kikezdett vagy túlérett, kihasadt szemekre már rá megy szívogatni az édes nedűt. Gondolom főleg az aszályos nyárvégén, őszökön jellemző amikor kevés vagy nincs nektárt adó virág.
Nekem a szőlőben kell védekeznem a darazsak ellen. Egy 1,5 literes pet palack nyaka levágva, megfordítva belenyomva a palackba és felkötve a lugasra. Bele pár deci cukros (szörpös) víz. A darázs bemegy a tölcsér szerű nyakon, de kijönni nem tud. Bizony szüretre pár hét alatt félig megtelik darazsakkal. Méhek ellen ez nem működik. Ellenük ecetes vízzel kell lepermetezni a védendő gyümölcsöt. Ideig-óráig védelmet ad.
De tudok egy jó módszert a ritkításukra. Végy néhány üveg sört, és a nemes cél érdekében idd ki őket, de az alján hagyj egy ujnyit. Ezzel kész is a tökéletes darázs, és légy csapda. A méhek viszont még véletlenül sem szoktak belerepülni. Ha jó helyre teszed, akár a nyakáig megtelik az üveg rovarral.
Darazsakat nem veszel? Bizniszelhetnénk kicsit. :)))
Pár éve állandóan beköltöznek a teraszom teteje alá. Idáig irtottam őket, de ha neked kell, befognám a bandát. Lehetnének K1 harcosok a méhek mellett, védhetnék őket. :)))
Én is használom kempingben is a lakókocsit. Ha lehet válogatni a parcellák között, lehetőleg árnyékos helyet választok. 230 V-ról nem annyira veszélyes a dolog, mert nem keletkezik annyi plussz hő. Továbbá egy nagyteljesítményű hálózati műszerventilátor üzemel ilyenkor. Csak független módban használom a 12V-os, kevésbé hatékony tápventilátort.
Az erdőn nehézkesebb árnyákot találni, picik még olyankor a levelek. A táborozás végefelé, már kezd sűrűsödni a lombozat. Sajnos az elmúlt években, nem a hőséggel kellett küzdenünk.
Nagyon igazad van. Az erzes megfizethetetlen. Az ember buszke ra. Nekem uj a lakom mert ez volt gazdasagos vetel. Viszont a motorom 99-es. Amikor megallok vele mindig megnezik. Es olyankor nagyon jo erzes tolt el.
Legyél is rá mindig büszke, szerintem aki egy ilyenbe bele mer vágni, az azt bizonyítja a többi embernek, hogy én ezt is meg tudom csinálni, de lehet, hogy te nem. Általában azok szoktak fűt-fát felhozni a lakózás ellen, akik egyébként maguknak sem merik bevallani, hogy irigyek ránk.
Azt már olvastam az előzőekben, hogy méhészkedsz. Így törvényszerű a hálózati áramtól független működés. Biztos vagyok abban is, hogy a lakót árnyékos helyre állítod le két-három hétre, így a normális működéshez adottak a feltételek.
Én egész mással foglalkozom és a lakókocsit kikapcsolódás gyanánt vettem, szerintem a magam fajta van többségben. Az ilyen célú használat során nem mindig van lehetőség olyan helyet választani, ami megfelel az általad támasztott feltételeknek.
Na már most akkor, a lakót ne használjuk ilyen célokra?
Az abszorpciós hűtők 28°C környezeti hőmérsékletig működnek igazán jól. Ha nincs dugulás bennük, a koruk lényegtelen. Jelenleg is egy 38 éves Elektrolux működik nállam kiválóan. Ha kompresszorosra cserélte volna az előző tulaj a lakókocsiban a hűtőt, meg sem veszem. Mert számomra fontos a gáz üzem.
(3 hétig irreális volna áramfejlesztőről hűtőt üzemeltetni. A jelenlegi benzin árakkal is 120 ezer Ft lenne + olajcsere minimum vagy tizszer.)
A lényeg az, hogy lehetőleg ne a tűzőnapra állítsuk a bódét. Biztosítsunk intenzívebb szellőzést a hűtő hátuljának. Akkor minden rendben van. Persze fagyit azt nem szoktam benne készíteni.
A hétvégén nem is volt az én új csigámban sem több, mint 17-18 fok, a hűtőben nem egész fullra tekerve, a legaljában is -7 fok volt! A Hobbynál sem volt gond ilyen időben, meg nyáron éjszaka, csak éppen amikor szükség lett volna rá akkor nem állt a helyzet magaslatán. Elejében érdeklődtem itt is ott is, szervíz, hűtősök, azt mondták: ez ilyen !? Ekkor lett hadrendbe állítva egy 160 literes kompresszoros Lehel. Kerekeket szereltem alá kettőt hátra. előre lábakat, ezek mindegyike állítható /vízszint/ felülre két fogantyú, magamra döntve, mint egy molnárkocsit úgy mozgattam, két kis deszkán egyedül felhúztam a kocsi hátuljába /P.Boxer/ azóta nem gond a 45 fok sem. Hosszabb nyári nyaralásra kapott egy 60 literes fagyasztót a tetejére.
Akkor hasonlok vagyunk. Engem nem zavar a feny csak a zaj az alvasban. Az asszony meg pont forditva. Okoz is neha problemat. Az esot viszont imadom! Hallgatni, nezni, stb. Megnyugtat.
Majd a nyaron megmondom mennyire jok vagy sem az ujak. A haztartasiaknal sajnos sokkal rosszabbak az ujak mint a regiek. Minden tekintetben. A gaz is rosszabb, nem ken rendesen, es sajna mukodik a tervezett elavulas is. Megtapasztaltam.
""Van olyan is hogy kisparna :o)""..Móver elkvitte a zsetont, majd jövőre. :)))))
Nem tudok aludni a lakóban ha esik az eső. Tulajdonképpen csak teljes csendben tudok rendesen aludni. Ettől függetlenül valamiért szeretem a lakóban ha esik az eső. Amolyan különleges extra érzésként ül le bennem. :)
Nekem most a hetvegen kb 1/4 allasban volt, nagyon is hutott. Egy vicces dolog volt. Hajnalban felebredtem es valami apro neszezest hallottam. Olyant mintha eger ragna. Kerestem orulten a hang forrasat, mikor rajottem hogy szemerkel az eso. Jol kirohogtem magam.