Keresés

Részletes keresés

Goto Creative Commons License 2002.06.04 0 0 936

Ha rózsaszínes a tönk alja és az illata az almakompóthoz hasonlít és csípős ízű, akkor a pectinatoises, ha büdös, olyan égett gumiszagú és a tönk alja nem ilyen, meg a lemezei közt szinte mindig van egy elágazás, akkor a pectinata. Ebből a csoportból én még Debrecen környékén nem találtam más fajokat. Ez nem azt jelenti, hogy nincs is, de majdnem. Ja, lehet , hogy a foetens is idevalósi?? Azt is találtam itt, de aztán kifújt..

Előzmény: acitrina (932)
Goto Creative Commons License 2002.06.04 0 0 935
. A vezetőnk - ki ért is a gombákhoz, nem csak szereti, mint jómagam - számításai szerint a gombakörök hozzávetőleg 150 évesek lehetnek

Na, mármint erről írjál csak az előbb nem rakta be a kimásolt szöveget. lehet, hogy most sem fogja??

Goto Creative Commons License 2002.06.04 0 0 934
Na most megfogtál. Kb. 8 éve határoztam meg. Annyit tudok neked mondani, hogy a Leucopaxillus (paradox?)-hoz hasonló, tudod az a nagyranövő..., csak ez világosabb, fehéres. Egyszóval majdnem olyan, mint egy kicsit lefutólemezű- bár ez a fiatal gombánál nem kifejezett- szélesebblemezű nem lisztszagú, fehér Májusi pereszke.Szép boszorkánykörben találtam a Debrecenben, a szabadban nagyon kevés (tudtommal) 2 db) szelídgesztenye - ez már segítség a debrecenieknek - fa egyike és asszem feketefenyő alatt, füves részen, nyáron.
Előzmény: Lactarius Curtis (930)
Goto Creative Commons License 2002.06.04 0 0 933
Előzmény: Törölt nick (927)
acitrina Creative Commons License 2002.06.03 0 0 932
A helyzet az hogy a szegfűgombák a tölgyes napsütütte szélén nöttek a fűben, de ott csak kevés, viszont szellős akácosban nagy tömegben volt, főleg Bánk után. Tegnap csak egy vöröstölgyes parcellába sikerült benézni, ott meg volt egy galambgombafaj a fésűs csoportbol.

Ehhez a védett, nem védett históriához annyit, hogy tudtommal nincs még Magyarországon védett gombafaj, ezért gomba miatt nem is lehet védett egy terület, viszont úgy gondolom, hogy védett területen minden védett, ezért gombát sem szabad sztedni.

No meg Debrecenben ujjabb eső volt úgyhogy már nagyon érdekes lesz nézelődni, csak nagyon lehült az idő.

Előzmény: Goto (919)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.03 0 0 931
Van egy kiváló szekszárdi csiperkés helyünk. Ahol legeltetni szoktak még. Ott az elmúlt években csak néhány darabot találtunk. De volt hogy annyit, hogy tele lett a kosarunk. Ha arra járok, most már mindig eszembe fog jutni ez a másik történet. Kár, hogy a védelem csak az. ún. "Vörös könyvre" terjed ki. Látható, hogy nem csak a gombát kell védeni a "leszedéstől", hanem a termőhelyet kellene valamiképpen oltalom alá helyezni.

Talán egyszer elérkezik ennek is az ideje. Remélem nem sokára.

Előzmény: Lactarius Curtis (929)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.06.03 0 0 930
Légyszíves írj pár szót erről a Leucopaxillus candidus-ról, mert nem ugrik be, hogy melyik gomba lehet. A nemzetségnév alapján a tejpereszke rokona, azaz tölcsérpereszke lehet.
Amúgy jó nektek, hogy Kelet-Mo-on esik az eső, Bp-en és nyugatra gyakorlatilag semmi sem esett (a tegnapi kis záport felszárította a viharos szél). Egy zivatar kerülgetett minket ma délután, de végül elment délre.
üdv,
LC
Előzmény: Goto (926)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.06.03 0 0 929
Tudtommnal a szekszárdi csiperke (Agaricus maskae) miatt az egyik mezőföldi legelőből lett természetvédelmi terület, de múltkor arról kaptam hírt, hogy felhagytak a rednszeres legeltetéssel, ezért elgazosodott a terep.

LC

Előzmény: Törölt nick (927)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.03 0 0 928
Bocsánat talán félreérthető vagyok. Védelem alatt, most azt értem, ha a termőhelyet helyezik védelem alá - az ott található gombával egyetemben. Hahh, de nyakatekerten írom. :-(
Előzmény: Törölt nick (927)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.03 0 0 927
Egy kiváló tejpereszkés helyünk van. Az aszály miatt tavaly semmi nem volt ott. A boszorkánykörök viszont még láthatóak voltak. Köszönöm, hogy irod, kimegyünk megnézni, hogy mi van vele. Utoljára tavalyelőtt szedtünk, de akkor nagy mennyiségben. Még fényképet is csináltunk magunkról - hátha utoljára? Sajnos ez az érzés sokszor bennünk van.

Ez a tejpereszkés hely ugyanis az egyik kedvencünk. Szeretnénk valamilyen módon, egyfajta "természetvédelmi oltalom" alá helyeztetni, de még nem sikerült. A vezetőnk - ki ért is a gombákhoz, nem csak szereti, mint jómagam - számításai szerint a gombakörök hozzávetőleg 150 évesek lehetnek. De reményeim szerint pár éven belül biztosan sikerrel járunk.

Ha fa lenne, bizonyára már előrébb járnánk a védelemben. De így hogy "gomba", csak a fejüket csóválják, vagy hüledeznek, hogy "de érdekes".

Tényleg, tud-e valaki rá precedens, hogy Magyaroszágon védelem alá helyeztek "gombát"?

A Magyar Mykológiai Társaságra véleményem szerint csak korlátozott módon számíthatunk. Nem nagyon karolja mindezt fel ---, szerintem. De remélem csak tájékozatlan és ezért tudatlan vagyok.

Előzmény: Goto (926)
Goto Creative Commons License 2002.06.03 0 0 926
Olyan alapon, ahogy én ezév június 2-án hegyes kucsmagombát találtam, májusi pereszke is lehet még. Ugyanekkor lett vége a tövisaljának is. Egyébként Debrecenben van egy a májusihoz nagyon hasonló faj, nevezetes Leucopaxillus candidus, (egyébként ehető)a piacon is szoktam látni "pereszke" kiírással, ami részben igaz is, de nem tudom elhinni, hogy az aki kiírta rá, tudja is, hogy melyik fajról van szó.Hanem a tejpereszkével mi a helyzet, bár erről talán nekem illene beszámolnom, mert tán az Alföldön gyakoribb, bár a fene tudja, ja te meg szegedi vagy, az még Alföld...
Előzmény: Törölt nick (925)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.03 0 0 925
Gombákról, tisztelettel.

Hét végén két szép példány Homoki szömörcsögöt találtam.

Szegeden szakad az eső. Már szervezzük a soros vadászatot. Az optimista barátaim már abban is reménykednek, hogy érdemes lesz felkeresni óriáspöfeteges helyünket. Hát nem tudom, mindenesetre esik és elég langyos idő van.

Egyébként van közöttünk egy kisebb vita. A májusi pereszke. Van, ki szerint már nem fogunk találni, mert ahhoz már meleg van. Mások szerint még néhányat találhatunk. Természetesen a terepen fogjuk ellenőrizni - kinek volt igaza?

Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.06.03 0 0 924
Egyetértésem, és csak annyit jegyeznék meg, hogy a nagyon liberális hozzáállás általában addig tart, amíg az "igazság bajnoka" egyszer személyesen meg nem tapasztalja a valóságot (pl. olasz kamionos kisebbségiekkel leszedeti a Mátra v. Őrség őszi gombatermését előled stb.). Ez nem fajgyűlölet, ez tény. A továbbiakban pedig inkább gombákról, ha lehetne...
üdv:
LC
Előzmény: Goto (923)
Goto Creative Commons License 2002.06.03 0 0 923
Ha neked jobban tetszik, ezentúl nácit, cigányt, romát, cigánt, FIDESZ-est, MSZP-st,stb. írok, meg hogy ne sértődjön meg senki. Egyébként mi van, ha én is az vagyok?? Van sok cigány ismerősöm és az egyik köztük a legjobb barátom is+művelt is nyelvek stb., de mivel tudom, hogy vannak azigazságbajnokaszerepjólállnekem emberek akiknek erre is van "logikus" megmagyarázásuk (akinek nem inge...), ezért előrevetítem, hogy ez volt az utolsó ilyenirányú megnyilatkozásom, ezentúl "egyének" lesz a megnevezés.
Mély alázatom...
Előzmény: Törölt nick (922)
Törölt nick Creative Commons License 2002.05.31 0 0 922
>Tudom, hogy valami jó csattanót vártál a végére, én is azt hittem, hogy lesz,de "most" csak ennyi tellett tőlem..

Vegtere is csak 14 napod volt ra, hogy elorukkolj vele, hat igy sikerult, nem szegyen az.

>Amúgy ne vedd gúnyolódásnak ezt az
egészet, inkább némi irónia van benne.

Ironikus ciganozas, ez jo, most tenyleg tanultam.

Előzmény: Goto (920)
Törölt nick Creative Commons License 2002.05.31 0 0 921
>Amúgy ismered ezt a fajt??:{)

Melyik fajt? A cigánt......? :(

Előzmény: Goto (920)
Goto Creative Commons License 2002.05.31 0 0 920
Két toleráns gombász találkozik az erdőben.
-Szia, látod azt a vargányacsoportot ott az erdő végén, ott van, amerről te bejöttél, úgyhogy téged illet. Igaz, hogy én már hónapok óta nem találtam egy megveszekedett szemétgombát se.
-Vidd el inkább te, mert én egy nálad is toleránsabb gombász vagyok, és ha én vinném el már többé nem vallhatnám magamat annak.
Míg így vitatkoztak, odajött egy cigán és leszedte a gombákat, kb. 8 kg. volt.
A két gombaőpült meg utána azon veszekedett, hogy mért nem vitte el a másik a gombákat.
Tudom, hogy valami jó csattanót vártál a végére, én is azt hittem, hogy lesz,de "most" csak ennyi tellett tőlem.. Amúgy ne vedd gúnyolódásnak ezt az egészet, inkább némi irónia van benne.
@@@@@@@
@@@@@@@
..@@@
..@@@
--@@@--------
Amúgy ismered ezt a fajt??:{)
Előzmény: Törölt nick (898)
Goto Creative Commons License 2002.05.31 0 0 919
Valszin., hogy azok a vargányácskák még az előző esőkre indultak be, ugyanis lehet, hogyy a helyi esőkkel nem számoltál. Ilyen, hogy kontrasztos a szárazság meg a tócsás rész mostanában errefelé (kb 1 m az átmenet a lucsok meg a sivatag között a helyi esők szélén. Nálunk az utca egyik végén nem lehet átlátni az esőn, az utca végén meg pucin kapálnak a kertben) Ami viszont engem meglep, az az erdei meg mezei szfgmb. jelenléte a sav. talajú homoki tölgyesben, mert én még ilyen helyen nem találtam ezeket. Nagy mennyiség volt ezekből??
Előzmény: acitrina (912)
vilmarci Creative Commons License 2002.05.30 0 0 918
Köszi az infokat! :) A könyvtárból már vettem ki egy könyvet a termesztésről. Én egyelőre csak kísérletezgetni akarok, elsősorban otthon az erkélyen. Mi az a legegyszerűbb táptalaj, amit házilag be lehet szerezni?
Előzmény: szilu4 (917)
szilu4 Creative Commons License 2002.05.29 0 0 917
A micélium növekedése csak akkor áll le a tönkben, ha teljesen kiszárítod, vagy elfogy a tápanyag. Tehát, ha megfelelő tápanyagban gazdag anyagot találsz (laboratóriumi körülmények között pl. agar-agart szoktak használni tápanyagként), akkor a tönk egy darabját letörve szaporíthatod, de a termőtest egy része is megfelelő a szaporításra (lehetőleg steril körülmények kellenek). Egyébként a szaporítással nem a megfelelő tápanyag megtalálása a legnagyobb gond, hanem a kártevők szaporodásának megakadályozása, ezért ezeket a tömböket mindenféle vegyszerekkel kezelik. Sajnos még így sem tökéletes minden esetben a védekezés, ugyanis, ha nedvesebb környezetet biztosítasz a termesztés során, mint ahogy szükséges lenne, akkor a tömb egyes helyein a termőtest helyett zöld-penész jelenik meg. Ezt minnél előbb el kell távolítani, ugyanis annyira agresszív, hogy tönreteheti az egész tönköt. A kártevők problémája általános gond a gombatermesztésben.
A gomba termőteste gyakorlatilag egy sűrű micélium, így a szaporítás is könnyebb, mint a spórák alapján. A Növénytárban lévő gomba génbankban található anyagot is a termőtestből állítják elő.
Előzmény: vilmarci (915)
Levendula Creative Commons License 2002.05.29 0 0 916
Vilmaci!
Megkaptam, de Macintosh gépeken dolgozom, a Zip tömöritést nem tudom nyitni, de megoldom! LEV

(hálistennek esett:))))

LEV

vilmarci Creative Commons License 2002.05.29 0 0 915
Vettem egy ilyen tönköt.
Vajon a tönköt fel lehet valahogy arra használni (vagy termelt spórákat), hogy esetleg forgácsot vagy tönköt átszövessünk? Vagy a micélium fejlődése már teljesen leáll a tönkben, és csak termőtestek lesznek?
Előzmény: szilu4 (914)
szilu4 Creative Commons License 2002.05.25 0 0 914
A gombatönk tapasztalatom szerint 1/2-1 kg-ot terem egy hullámban, viszont 4-5 alkalommal is termőre lehet fordíttatni. A termés leszedése után 2-3 hetet kell pihentetni, majd az újra áztatás után ismét terem.
Előzmény: lord (913)
lord Creative Commons License 2002.05.25 0 0 913
Lehel csarnokban (Bpest) láttam ma ugyanilyen tönköt a gombásnál. Ő is Vasastól hozza, persze. Jót beszélgettünk. Az átszőtt tönk ára 850 Ft és 1 kg szüretet garantál, ahogy mondta.

Gombaporok is voltak kis zacsiban (Shii take főleg) és szárított keverék, de nagyon csúf. Néne csillogó szemmel nosztalgiázott a szép időkről, mikor még tintagombát is árult. Leginkább erről dumáltunk, aztán a zsenge tökök továbbcsábbítottak.

Előzmény: szilu4 (906)
acitrina Creative Commons License 2002.05.23 0 0 912
Voltam ma délelőtt Debrecen keleti határában savanyú hoimoktalajú tölgyesekben gombázni, eredmény:
erdei és mezei szegfűgomba
sárga gévagomba
valami tintagomba, kertire hasonlít de nem merek ilyen merészet állítani
rosdásszárú fülőke
fehér porhanyósgomba
no meg a vargányák, ugyhogy azóta is bambán vigyorgok magam elé, azért nagyon meglepő mert két napja esett az eső.
No mindegy holnap már püspökladányi szikes erdőben fogok kószálni ott két hete nagy eső volt.
Debreceniek figyelmébe:szombaton lehet hogy lesz a gombász tanfolyamnak terepgyakorlata, de még én sem tudom azt sem hogy Rimoczi proffal, vagy mással.
andreja Creative Commons License 2002.05.23 0 0 911
A galoca lista mar hatodik eve mukodik, de meg nem volt tomegnyomoros kozos gombaszas eddig. Nem mintha nem lenne affinitas, de megse. Egyszer majd lesz, turelem.
Előzmény: zsigrai76 (910)
zsigrai76 Creative Commons License 2002.05.23 0 0 910
Elnézést kérek, ezek szerint türelmetlen voltam és nem olvastam egész elejéről a topicot :)
Mindenesetre köszönöm az infot.
Ha már mondtad a gyakorlati tapasztalat fontosságát, ti gombás topicosok nem szoktatok ilyet szervezni? Tudom nagy tömegben elég érdekes lehet gombázni, de én speciel szívesen csatlakoznék hétvégi gombavadászatokhoz.
Előzmény: szilu4 (907)
Salax Creative Commons License 2002.05.23 0 0 909
Hétfőn?! Vasárnap már önjáró példányok is voltak, ami legalább két hét. (De legyen csak tíz nap.)
Előzmény: Tyrannosaurus Rex (908)
Tyrannosaurus Rex Creative Commons License 2002.05.23 0 0 908
Hétfőn, a budakeszi környékén megjelent a nyári vargánya. Volt aki egy kosárnyit szedett.
szilu4 Creative Commons License 2002.05.22 0 0 907
A tanfolyami lehetőségekről már volt régebben szó. A TIT rendszeresen szervez kezdő gombászoknak tanfolyamot, az ELTE TTK (Jakucs Erzsébetet kell keresni) pedig évente indít gombaszakellenőri tanfolyamot. Könyvekből nem lehet igazán megtanulni a gombákat, mert gyakorlat nélkül nehezen lehet értelmezni a leírtakat (nem tudod igazán értlmezni pl., hogy mit jelent az, hogy ritkán álló lemezek, ha nincs mihez viszonyítanod), általában a fényképek sem tükrözik hűen a színeket, és több ehető és mérgező gomba nehezen megkülönböztethető. Azt javaslom, hogy vagy jelentkezz egy tanfolyamra vagy keress egy olyan ismerőst, aki jól ismeri a gombákat és el tudsz vele menni gombászni. A gyakorlati tapasztalatok nélkülözhetetlenek.
A legfőbb, hogy nem egyél ellenőrizetlen gombát!
Előzmény: zsigrai76 (904)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!