Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Létezik nóném német, 2900.- körül (Mamut) ha nálad van, biztos nem fúj el a szél :)) Opinelt rendelhetsz Nimród boltokban 5000.-, Tbálinit Corában Victorinoxnál 6990.- Sógoroknál megkapod 17€-ért
Érdekes. Én mindig úgy tudtam, hogy közvetlenül kiadós eső után nem érdemes gombászni, mivel 1. új gombának még úgysem volt ideje kinőni, 2. a régebbi pedig teljesen szétázott (pedig van esernyője).
Citromsav: Haas termék sárga tégely, 100g kiszerelésben bármelyik Tesco, madaras tesco, spar, stb boltban, vagy nagyobb élelmiszer áruházban, ahol van jólfejlett sütés-főzési segédanya készlet. Ára kb 150-180 Ft
Na-benzoát: Fellelhető ugyott, általában zacsis kiszerelésben
Holnap végre megrohamozom az erdőt, remélem lesz "kapás"! Majd vasárnap megírom nektek mit találtam! Lehet, hogy Zselic felé veszem az irányt, talán ott már van vargus!
Én alapból nem vagyok híve a tartósító szereknek….
Szalicilt alapból nem szabad szerintem használni’
Ha valaki nem szörpöt csak bodza levet akar csinálni arra nekem is van egy kipróbált receptem:
10-15 bodzavirág
3-4 citrom (esetleg + citromsav (citrompótló) ha valaki a savanykásabb ízt szereti)
30-50 dkg cukor attól függően, hogy ki mennyire édesszájú
+víz 4-5 liter
A cukor felét meg kell karamellizálni, majd felengedni a vízzel, és feloldani benne a maradék cukrot (citromsavat). A citrom felét én bele szoktam csavarni a másik felét felkarikázom és úgy rakom bele (a kicsavart citromot érdemes leszűrni hogy ne legyen zavaros a lé). Ha langyosra felmelegedett az elegy, akkor bele lehet tenni a virágokat és félre lehet tenni (nem kell tovább melegíteni) egy pár órát összeérni. Én max. egy napot szoktam hagyni a virágokat benne, utána leszűröm flakonokba töltöm és hűvös helyen tartom.
Ha esetleg túl édesre sikeredik akkor lehet fogyasztáskor hígítani.
A topikkal nem versenyzek, jó sok recept közül választhatsz. Én nem keverem semmilyen más gyümölccsel, csak megszórom cukorral, másnap főzöm egy órát. Nagyon kellemetlen szaga van, de ha kihül isteni finom. Igazából mérni sem szoktam, kevés cukrot használok általában mindenhez.
Próbáld meg: félkiló bogyót, 20 dkg cukorral, ha ízlik jöhet nagyobb adag.
Ugyanígy csinálok bogyószörpöt, 1-2 napig áll a cukorban, utána finoman átpréselem és a levet felforralom, majd tartósítóval üvegekbe teszem. Természetesen ezt több cukorral készítem, mint a lekvárt.