De lehetne szövetkezni olyan pálinkással, aki rendelkezik mindennel és korábban már szerzett ilyen tapasztalatokat, ebből is van azért itthon. Úgyis bajban az ágazat, ez egy príma lehetőség.
Nyilván, minden megoldható csak akarat, kapcsolat és lehetőség kérdése :)
Emiatt nem bírom felfogni ezt a megoldást... Ipari szesz. Bármi lehetett volna, akár boros vonalon is. Ráadásul ha értékesítési gondok vannak akkor lépni kell, mert szüret minden évben van. Lepárolták a '19-est hogy megmaradjon a '18-as. Mi lesz a '20-as terméssel? Jövő nyáron az is megy a lecsóba?
Megeszem a kalapomat ha a Szepsy családnak nincsen erre kapcsolata, de ha nekik nincsen akkor a BT-nek egészen biztosan van. Márpedig a BT-nél nem ok nélkül szent tehén a Szepsy márka. Nyilván bizalmi kérdés egy ilyen projektben együtt működni egy céggel.
Amúgy ha furfangos akarnék lenni, akkor a következőt csinálnám :)
Van ugye mondjuk 5 ezer liter korrekt borom amiből frankó érlelt párlatot akarok csinálni. Fogom lefőzetem okosba és a párlatot szépen berakom egy olyan pincébe ami nincsen semmilyen hatóság látókörében. Eddig simaliba, de ugye ezt a párlatot nem tudom forgalomba hozni. Na, ekkor veszek szaréhugyé bármilyen fospermet bort pontosan 5 ezer litert, lepároltatom ezt hivatalosan és törvényesen, szépen palackba, hogy jó legyen. Ezt a tételt vastagon leszarom, lehet ott ahol éppen nemkér sok kenyeret. Ennek a tételnek az a dolga, hogy legyen papírja. Majd X év múlva ezt a szeszt kukázom a 'csába és az addig érlelt frankó párlatomat letöltöm és berakom a papír mögé. Nyilván ügyelni kell, hogy a szesztartalom stimmeljen.
Persze nyilván pár dologra oda kell figyelni, de ha nem akarok fahordóban bértároltatni akkor valami ilyen okos megoldást érdemes kitalálni.
Igen ez működik, ha fehér érleletlen párlatot szeretnél. Tapasztalatom alapján nem szívesen vállalnak több éves hordós érlelést, hanem letöltik az acél gyűjtőtartályból rögtön palackokba. A párlat szkéna még valahol a friss reduktív, primer gyümölcsös világban tart még nagyrészt.
Persze nem zárom ki, hogy van olyan cég is akivel lehet kooperálni és vállal érlelést. Kapcsolat kérdése
Nekem az első ötletem biztos az lenne, hogy felhívok egy ilyen adóraktárral rendelkező céget, hogy közösen csináljunk borpárlatot. A cég megveszi a lét, lefőzeti, a költséget pedig kiszámlázza.
Ácsi ez nem ilyen egyszerű. Égetett szeszt nem lehet egyszerűsített adóraktárban tárolni, csak erre alkalmas adóraktárban - amihez a NAV jövedéki adó letétet kér - ennek mértéke (amikor legutóbb néztem) 50 MFt - majd ha jó fiú vagy és nem követsz el jövedéki kihágást akkor ennek mértéke 4 év alatt fokozatosan csökkenhet.
"A somlói bor alapja volt: vegyes szüreteléssel, leginkább furmint, juhfark és ??házasításával készítették a somlói bort, a fajboroknak nem volt olyan nagy szerepe, mint napjainkban. Régi feljegyzések szerint a hagyományos somlói bor eleganciáját, harmóniáját a furmint adta, savgerincét a juhfark, gazdag illatát pedig a ??."
Több juhfark rajongónk jelezte, hogy a 18-as fúró az hozza azt a élményt amit a 18-as juhfark.
Egy jó somlói furmint szerintem sosem olyan gazdagon gyümölcsös mint egy jó tokaji. Ezt szerintem el kell ismerni. Viszont karaktere, intenzitása tud több lenni mint a hegyaljaiaknak.
A 18-asban 8,5g/l a maradékcukor. Ami kicsit magasabb mint az átlagos furmintunk (6,7 a tízéves átlag), de a savai is egy g/l-rel magasabbak mint a 6,5-ös átlag.
Szerintem rosszul emlékszel. Az amit a Józsi abban a videóban hatalmas nagy baromságokat mond. A whataboutism pedig ősi bolvesik trükk :) Az, hogy a Ráspi mekkora kapitális pöcs az nem teszi hitelesebbé Pistabácsit.
A Királyudvar sztori pedig a napnál is világosabb. Istvánunk bizony a Királyudvarhoz érkező vendégeknek bizony-bizony a saját borait mutogatta. Pistabácsi bizony, kőkeményen a Királyudvar erőforrásait és infrastruktúráját felhasználva futtatta fel a saját márkáját. Ez tény.. és ez az olyan tény amiért mondom, a világ civilizáltabb részein bíróság elé szokta a munkaadó vinni az ilyen etikátlanul viselkedő alkalmazottját, a kevésbé civilizált részein pedig úgy megverik, hogy összeszarja magát. Pistabácsinak mindig is jó szokása volt más farkára verni a csalánt... amikor a Somlón a milliárdos vállalkozónak is nagy bölcsen a teraszosítást tanácsolta meg a száz éves fák kivágását akkor is kijárt volna neki egy akkora saller, hogy az uzsai bazaltfal adja a másikat.
Hitelesnek pedig azt tartok amit akarok és kamunak is azt nevezek amit annak tartok. Bár tudom, hogy pipacsvirágos szép hazánkban ha valaki nem borul le a szekértáborok félistenei előtt az jellemzően meg szokták próbálni eltaposni. Ha valaki nem ereszt maga alá Pistabácsi megható történeteitől akkor az eretnek akit meg lehet köpködni. Ilyen ez... de mondom, egyszer beszélgess el néhány hegyaljai borosgazdával.
Willi Haag Riesling 2017: a moseli Haag-klán egyik ágának terméke. Mivel a palackon semmi nem jelölte az édességet, ezért anno kabinettként vettem. Bontás után szembesültem vele, hogy ez bizony egy félédes (lieblich) cucc. Ezt a bakit leszámítva ez egy egész korrekt, tiszta, jól csúszó, gyümölcsös darab. A savak sokat segítenek, hogy ne fulladjon unalomba a korty. Hozza a moseli karaktert. 5- pont.
Frischengruber Riesling Smaragd Kirnberg 2016: a pince belépő smaragdja. Meglepően sokrétű, közepes testtel, sok ásvánnyal. Vakon talán egy német (nem moseli) Erste Lage-nak mondanám. 20 € alatt elég jó vétel. 6+ pont.
Ha jól emlékszem valami olyasmi szerepel a cikkben, hogy "egyszer valaki mondta".
Tehát idézett, nem saját forrásból származik qz ostyás hasonlat.
A személyében úgy látszik nem fogunk konszenzusra jutni, minden esetre emlékeztetnélek, hogy amikor Kovács Anti mond például bődületes hülyeséget a Ráspis - őzes videóban, akkor sokkal megengedőbb vagy.
A Királyudvarral kapcsolatban megint csak véleményes, hogy ki nevelt ki - és kicsodát, ki mit adott a közösbe és mit vett ki abból... minden történetet több oldalról lehet nézni, én konkrétan a másik fél verzióját ismerem.
Kamunak nevezni azt pedig amiről max. félinformációd van az minimum bátorság.
Igen, de Lazaridi éppen a 18-as Hársat vizsgálja. Tegnap (nyitáskor) birsalma volt, ma inkább citrom, de szép citrom, kiváncsi vagyok mi lesz még, nekem tetszik. Zoli ugye ebben kevés a maradék cukor?
Ott a pont... lepároltatja szakszerűen, belerakja egy erre való frankó hordóba. Vár vele pár évet, lepalackozza és eladja aszú áron fél literét. Ezzel simán olyan árat tudna érvényesíteni amit az alap furmintjaival. Ráadásul nem kér kenyeret a termék.
Én a lepárlást önmagában nem látom problémának, ha jó céllal, szándékkal végzik. Gondolom hibátlan alapanyagot főzetett le, miért kell egy ilyennek szélvédőmosó alapanyagként végeznie (ha igaz) ahelyett hogy borpárlat lenne?
Esetleg a fiatal Szepsy ezen is töprenghetne, hogy érdemes lenne borpárlatot érlelnie.
Nem koncepció egyébként Somló kihagyása, csak jellemzően a készleten levő borokból csináljuk, talán 1 alap Balassát vesz hozzá Balázs. Túl sok bort bevenni amúgy sincs értelme, amikor max. öten leszünk.