Keresés

Részletes keresés

riffentyu Creative Commons License 2006.05.18 0 0 13223
Azonnali korrekció és bocsánat: pár napja nem néztem a netgombasz lapot. Hát ez óriási!!! Mekkora fejlödés az adatokban. Gratulálok, gyönyörü.!!!!!:))))
nagypapi51 Creative Commons License 2006.05.18 0 0 13222
Küldd a mélemre, köszi!
Előzmény: riffentyu (13221)
riffentyu Creative Commons License 2006.05.18 0 0 13221
Igen-nagyon jó ez a topic!!!! Órákig lehet olvasgatni. Na: elkezdtem gyüjteni. De nem is most, hanem kb. egy hete: csak úgy magamnak, képeket meg recepteket innen  a fórumról egy könyvtárba. Ha valahol gyüjtitek a - tökjó, csak adattal gyéren ellátott - weblapra, akkor hová rakhatom?
nagypapi51 Creative Commons License 2006.05.18 0 0 13220
Helyesbítek: sokadik merítésre az első gyöngyszem..:)
Előzmény: maplesyrup (13219)
maplesyrup Creative Commons License 2006.05.18 0 0 13219

Első??? 133-98 -ig  oldalakat lapoztam fel (mer' annyira ráérek). Ebből 1 irodalmi idézet, és több érdekes recept kigyűjtve.

Nem is tudjátok milyen jó ez a topik, érdemes újra olvasni.

Előzmény: nagypapi51 (13218)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.05.18 0 0 13218
Micsoda mázlista...
Első merítésre gyöngyszem! :))
Előzmény: maplesyrup (13217)
maplesyrup Creative Commons License 2006.05.18 0 0 13217

Na, mit találtam:

 

lord válasz | megnéz | könyvjelző 2004.08.17 18:30:19 (2282)

Igen, bizonyos Nagypapi így írt augusztus 12-én a meteoland.hu gombászati fórumán:

 

"Nyolc napos csavargás után múlt csütörtökön jöttünk meg a Zemplénből, tele élményekkel és mindenféle friss/szárított gyönyörűségekkel. Az időzítés tökéletes volt, egy nappal odaérkezésünk előtt szűntek meg a tartós esők, amiket Met megjövendölt. .......

shuffle Creative Commons License 2006.05.18 0 0 13216
1. Browse
2. Feltölt
3. !!! Beszúr !!!

balivi Creative Commons License 2006.05.18 0 0 13215

Sziasztok!

Új tag vagyok, tetszik a topik. Jók a képek, én is szeretnék feltenni, aki tud segítsen.Köszi:balivi

maplesyrup Creative Commons License 2006.05.18 0 0 13214
Lelkileg vállalkozom rá, ha már gombát nem tudok gyűjteni, maradnak az idézetek. :)
Előzmény: nagypapi51 (13213)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.05.18 0 0 13213
Olvasva Tóth Miklós érzékletes szép leírását, megint (sokadszorra) eszembe jutott, ki kéne gyűjteni a Topikon 'elhangzott' irodalmi értékű idézeteket, leírásokat verseket stb... Közzétesszük egy csokorban a weblapunkon. A feladatra önkéntesek jelentkezést várjuk. :)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.05.18 0 0 13212
Meg néhány fórumozó lelki hasonlósága...
Ha nem látom a feladót, Maplere tippeltem volna :))
Előzmény: Kardemumma (13211)
Kardemumma Creative Commons License 2006.05.18 0 0 13211

Természetjárás, konyhaművészet, japán költészet, aerodinamika... mily sok területtel áll kapcsolatban ez a mi kis egyszerű kedvtelésünk :).

Előzmény: lilapereszke (13210)
lilapereszke Creative Commons License 2006.05.18 0 0 13210

Szia Beetee!

 

Tréfán kívül, van magyarázat arra, hogy miért volt tele spórával a gombád kalapja.

A múltkor hallottam a TIT-en egy előadást Tóth Miklós gombász barátunktól, ami erre a jelenségre ad magyarázatot. Biztos emlékszel még a rózsaszínben játszó kalapszínű nagy döggombára, amit erre a topicra feltettél és meghatároztunk. Az alábbiak talán mindkettőre magyarázatot adnak.

 

"....a tönk magasra emeli a kiterjesztett madárszárnyra hasonlító profilu kalapot. Ez a különleges, minden kalapos gombánál bevált forma úgy tereli a legkisebb légáramlatot is, hogy az elragadva a lemezekről levált spórák tömegét, minél magasabbra juttassa azokat. A kalap felett felgyorsuló levegő ugyanis szívó-emelő hatást vált ki az alul lévő légrétegre - ezért találkozhatunk sokszor az érett gombák kalapfelületén is az azt elszinező spóraporral. "

 

(Tóth Miklós egyébként a Természet Búvár című lapban szokott a gombákról írni).

Előzmény: beetee (13202)
lilapereszke Creative Commons License 2006.05.18 0 0 13209

Szia Edula!

A szakértő ismerősöd valószínő szögletes spórás gombát mondott, ami a döggombák (ezen belül a tövisalja gomba) egyik jellemzője. A gombavizsgálóban az a szabály, hogy május 15-e után nem szabad visszaadni a kirándulóknak a tövisalja gombát - mivel legtöbbje nem tudja, hogy mi alatt szedte (rózsafélék) - és koranyáron már más mérgező és összetévesztésre lehetőséget adó döggombák (zöldesszürke, stb.) is megjelenhetnek.

 

 

Előzmény: edula (13208)
edula Creative Commons License 2006.05.18 0 0 13208

Köszi a tövisalja tippeket. Sajna egy szakértő ismerősöm személyes szemrevételezés után "spóraszóró szögletesgombaként" (vagy valami hasonló, már nem emlékszem)  azonosította be a gombámat, ami szerinte nem ehető.

 

Az a kucsmagombás spárga igen jól hangzik, Nagypapi. Kár hogy egy szál kucsmagombát sem találván kénytelen vagyok szimpla spárgalevessel beérni (de az is finom).

 

Viszont kipróbáltam Műhód sporttárs Gévás Kisasszonytányér receptjét (topikos tipp), és nagy családi siker volt. Gévaszedő -kedvelő körökben érdemes kisérletezni vele.  

nagypapi51 Creative Commons License 2006.05.17 0 0 13207

Most találtam...(21.28)

Kimentél megkötni a kutyát, és megláttad? Nagyon érdekes...:))

egyébként szép kis fenyőtinóru.

Előzmény: szabokucsma (13206)
szabokucsma Creative Commons License 2006.05.17 0 0 13206

 

Most találtam!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

heyderia Creative Commons License 2006.05.17 0 0 13205

Szia Tantien!

 

Visszaolvasva hozzászólásaidat értesültem aról, hogy volt egy kellemetlen eseted. Engem érdekelnének a részletek, ha még visszatudnál emlékezni. Ha nem szánod a nyilvánosságnak, akkor írj légyszíves a heyderia@citromail.hu-ra. Ha nem szeretnéd felidézni, azt is megértem. Köszönettel

Heyderia

Előzmény: tantien (13200)
heyderia Creative Commons License 2006.05.17 0 0 13204

Sziasztok!

 

Csak a fiatal, csak a kalap, főként levesekbe szerintem is jó - sőt, puhul is.

Előzmény: Lactarius Curtis (13197)
beetee Creative Commons License 2006.05.17 0 0 13203
Az biztos sokat segített volna, hogy amin nőtt, az maga a lószar. :)
Előzmény: beetee (13202)
beetee Creative Commons License 2006.05.17 0 0 13202

Még a gondolatot is visszautasítom! Így nőttek. :))) Már mielőtt a füvet széthajtottam volna, ilyen sötét volt az első kettő kalapja.

 

Tényleg Félgömbalakú harmatgomba.

Előzmény: lilapereszke (13194)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.05.17 0 0 13201
Barátaink hosszabb római tartózkodás után most érkeztek haza, a visszaúton Klagenfurt környékén rájuk tört az éhség: Egyebek közt spárgát ettek kucsmagombával...
Mielőtt kekeckednétek: EZ a spárga /Asparagus officinalis/ legszebb magyar nevén: nyúlárnyéka, nem a nadrágszíj pótlására szolgál. :))
Majd megtudakolom a részleteket.
Ha így alakul az időjárás, hét végén kiballagok, hátha kibújtak a piruló galócák. Tavaly is ilyentájt találtuk az elsőket.
NP
tantien Creative Commons License 2006.05.17 0 0 13200
Nagyon köszi az infót! Nem sok mindent találtam róla, őt magát viszont elég sokat:) peace
Előzmény: lilapereszke (13196)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.05.17 0 0 13199
A gasztro-értékskálán nálunk előkelőbb helyen áll, mint a tövisalja.
Rendszerint együtt jelenik meg a gévával, de az magasabb kategória.
Előzmény: Lactarius Curtis (13197)
lilapereszke Creative Commons License 2006.05.17 0 0 13198

Szia!

Nyílván a súlyosan mérgező gombafajokat nem kóstolgatja az ember....

Én csak úgy általánosságban írtam, hogy szakirodalom híján magad is eldöntheted, hogy egy gomba étkezésre alkalmas-e. Egy nyersen, keserű, nagyon csípős, dohos, stb. rossz ízű gomba általában főzve sem kiváló, még ha nem is mérgező. Persze vannak kivételek (keserű gomba, rókagomba), melyek sütve, főzve finomak.

 

A nyárfagomba  fiatalon ehető. Inséges időkben nem is olyan rossz.

Előzmény: Lactarius Curtis (13197)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2006.05.17 0 0 13197

Azért a fehér galócát + pár súlyosabban mérgező fajt se nagyon kóstolgatnék nyersen.

Kérdés: az elvileg ehető Panus tigrinus (nyárfagomba) élvezeti értéke mekkora? Elég sok szokott belőle lenni az ártereken, de eddig nem szedtem fogyasztásra.

Előzmény: lilapereszke (13196)
lilapereszke Creative Commons License 2006.05.17 0 0 13196
Nem ehető, rossz, kaparós ízű. (Meg lehet nyersen kóstolni a gyilkos galóca kívételével minden gombát, aztán az ember kiköpi).
Előzmény: tantien (13195)
tantien Creative Commons License 2006.05.17 0 0 13195
Szasztok! Lentinus cyathiformis a rőt fagomba ehető????? Légyszi mondjátok meg.
Előzmény: Bonard (13164)
lilapereszke Creative Commons License 2006.05.17 0 0 13194

Beetee!

Szerinted mit keres a gombaspóra a kalap tetején? :))

 

Előzmény: beetee (13187)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!