Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Azonnali korrekció és bocsánat: pár napja nem néztem a netgombasz lapot. Hát ez óriási!!! Mekkora fejlödés az adatokban. Gratulálok, gyönyörü.!!!!!:))))
Igen-nagyon jó ez a topic!!!! Órákig lehet olvasgatni. Na: elkezdtem gyüjteni. De nem is most, hanem kb. egy hete: csak úgy magamnak, képeket meg recepteket innen a fórumról egy könyvtárba. Ha valahol gyüjtitek a - tökjó, csak adattal gyéren ellátott - weblapra, akkor hová rakhatom?
Igen, bizonyos Nagypapi így írt augusztus 12-én a meteoland.hu gombászati fórumán:
"Nyolc napos csavargás után múlt csütörtökön jöttünk meg a Zemplénből, tele élményekkel és mindenféle friss/szárított gyönyörűségekkel. Az időzítés tökéletes volt, egy nappal odaérkezésünk előtt szűntek meg a tartós esők, amiket Met megjövendölt. .......
Olvasva Tóth Miklós érzékletes szép leírását, megint (sokadszorra) eszembe jutott, ki kéne gyűjteni a Topikon 'elhangzott' irodalmi értékű idézeteket, leírásokat verseket stb... Közzétesszük egy csokorban a weblapunkon. A feladatra önkéntesek jelentkezést várjuk. :)
Tréfán kívül, van magyarázat arra, hogy miért volt tele spórával a gombád kalapja.
A múltkor hallottam a TIT-en egy előadást Tóth Miklós gombász barátunktól, ami erre a jelenségre ad magyarázatot. Biztos emlékszel még a rózsaszínben játszó kalapszínű nagy döggombára, amit erre a topicra feltettél és meghatároztunk. Az alábbiak talán mindkettőre magyarázatot adnak.
"....a tönk magasra emeli a kiterjesztett madárszárnyra hasonlító profilu kalapot. Ez a különleges, minden kalapos gombánál bevált forma úgy tereli a legkisebb légáramlatot is, hogy az elragadva a lemezekről levált spórák tömegét, minél magasabbra juttassa azokat. A kalap felett felgyorsuló levegő ugyanis szívó-emelő hatást vált ki az alul lévő légrétegre - ezért találkozhatunk sokszor az érett gombák kalapfelületén is az azt elszinező spóraporral. "
(Tóth Miklós egyébként a Természet Búvár című lapban szokott a gombákról írni).
A szakértő ismerősöd valószínő szögletes spórás gombát mondott, ami a döggombák (ezen belül a tövisalja gomba) egyik jellemzője. A gombavizsgálóban az a szabály, hogy május 15-e után nem szabad visszaadni a kirándulóknak a tövisalja gombát - mivel legtöbbje nem tudja, hogy mi alatt szedte (rózsafélék) - és koranyáron már más mérgező és összetévesztésre lehetőséget adó döggombák (zöldesszürke, stb.) is megjelenhetnek.
Köszi a tövisalja tippeket. Sajna egy szakértő ismerősöm személyes szemrevételezés után "spóraszóró szögletesgombaként" (vagy valami hasonló, már nem emlékszem) azonosította be a gombámat, ami szerinte nem ehető.
Az a kucsmagombás spárga igen jól hangzik, Nagypapi. Kár hogy egy szál kucsmagombát sem találván kénytelen vagyok szimpla spárgalevessel beérni (de az is finom).
Viszont kipróbáltam Műhód sporttárs Gévás Kisasszonytányér receptjét (topikos tipp), és nagy családi siker volt. Gévaszedő -kedvelő körökben érdemes kisérletezni vele.
Visszaolvasva hozzászólásaidat értesültem aról, hogy volt egy kellemetlen eseted. Engem érdekelnének a részletek, ha még visszatudnál emlékezni. Ha nem szánod a nyilvánosságnak, akkor írj légyszíves a heyderia@citromail.hu-ra. Ha nem szeretnéd felidézni, azt is megértem. Köszönettel
Barátaink hosszabb római tartózkodás után most érkeztek haza, a visszaúton Klagenfurt környékén rájuk tört az éhség: Egyebek közt spárgát ettek kucsmagombával... Mielőtt kekeckednétek: EZ a spárga /Asparagus officinalis/ legszebb magyar nevén: nyúlárnyéka, nem a nadrágszíj pótlására szolgál. :)) Majd megtudakolom a részleteket. Ha így alakul az időjárás, hét végén kiballagok, hátha kibújtak a piruló galócák. Tavaly is ilyentájt találtuk az elsőket. NP
Nyílván a súlyosan mérgező gombafajokat nem kóstolgatja az ember....
Én csak úgy általánosságban írtam, hogy szakirodalom híján magad is eldöntheted, hogy egy gomba étkezésre alkalmas-e. Egy nyersen, keserű, nagyon csípős, dohos, stb. rossz ízű gomba általában főzve sem kiváló, még ha nem is mérgező. Persze vannak kivételek (keserű gomba, rókagomba), melyek sütve, főzve finomak.
A nyárfagomba fiatalon ehető. Inséges időkben nem is olyan rossz.
Azért a fehér galócát + pár súlyosabban mérgező fajt se nagyon kóstolgatnék nyersen.
Kérdés: az elvileg ehető Panus tigrinus (nyárfagomba) élvezeti értéke mekkora? Elég sok szokott belőle lenni az ártereken, de eddig nem szedtem fogyasztásra.