Keresés

Részletes keresés

Locator Creative Commons License 2002.03.09 0 0 1106
Fadd kikötőjében mi a leggyakoribb áru,
amit rakodnak és hová?
tpuppi Creative Commons License 2002.03.06 0 0 1105
A könyv cime:A 80 éves magyar állami hajózás géphajói.1978.
Nemsokára a MAHART és a hajógyártás már csak lassan könyve létezik.
Előzmény: FOMA (1099)
európa Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1104
A hajó a horgonyzási helynél az út túloldalán található San-Team cég tulajdonosáé / ha tavaly ősz óta nem adta el./ A hajót eredetileg külföldi megrendelésre építették volna át, azonban a kinti partner minőségi kifogások miatt állítólag nem vette át, legalábbis a Duna Kurir szerint ez a hír járja.
Előzmény: Viking Star (1103)
Viking Star Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1103
Üdv mindenkinek! Még nem írtam a fórumra.
Én is hajómániás vagyok, engem azok az ún.'szállodahajók'érdekelnek igazán.

Írnék az 1081-es hozzászóláshoz néhány vontatót:
Inota, Gyöngyös, Sopron, Komárom, Vértes, Mátra, Mecsek, Cserhát, Kaposvár/t-v/, Eger,
Bakony /lapátkerekes/.
Utóbbi 5 már biztosan nincs meg, a Komárom állóhajó a Moszkva-bázisnál Pesten. A Gyöngyösről és a Sopronról nem tudok. Tavaly még láttam mindkettőt. Mármint működőképesen.

Nemtudom volt-e itt már téma: van /vagy volt/ egy kék-fehér, orosz nevű, kissé lerobbant állapotban lévő lapátkerekes valahol Verőce környékén, egy szál horgonyon vesztegelve.
Ha jól emlékszem pár éve még a nagymarosi kikötőnél állt. Tudja valaki hogy kié, és hogy mit szándékoznak tenni vele?

Előzmény: jakyg (1091)
trophy Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1102
A tűzoltó topicon egy topictárs hívta fel a T. társaság figyelmét a www.vizugy.hu honlapra.
Érdemes megnézni.
trophy Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1101
Köszi a kiegészítést, biztos voltam benne, hogy a helyismeret miatt pontosabbak az adataitok.
Üdv
Trophy

Ma reggel 8 körül az AM 32-es flottillás gép húzott át Bp.-en és ment valszeg Dunaföldvárra. Annyira jó volt látni, hogy szabályosan földbe gyökerezett a lábam. Akkor érkeztünk a nemzetköire. Légkürttel üdvözölt bennünket, beleremegett a környék.

Enzo Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1100
További adalék:
"Hegyalja az ex-Tihany, ami Szegedről került Tokajra, majd onnan a Dunára."
A Balatonról a Tiszára még a nyolcvanas években, vagy 5 évig Szolnokon is volt, akkor még nyitott volt, Szép volt, az a sorozat volt mint a Szemes, aztán "barmolták el".
FOMA Creative Commons License 2002.03.04 0 0 1099
Tpuppi

„A Szöke Tisza sose volt Erzsébet királyné mivel
az már rég odaveszett, szerintem ez csak a szent István lehet. VAn egy könyvem amibe leirták a dunai hajók elpusztulását vagy jóvátételét ami igen érdekes.”

Mi a címe a könyvnek?

Trophy:

Nagyon örülök a hírnek, kár, hogy Dr. Zsiga Attila már nem dolgozik a szegedi Passnave kirendeltség élén, nagyon sokat küzdött egy Moszkváért.

Az Óbuda egyébként eredetileg is ezen a néven jött ki Vácról, a Hegyalja az ex-Tihany, ami Szegedről került Tokajra, majd onnan a Dunára. Nekem egy nagy bajom volt velük, a zárt fedélzet. Egyedül a Csegét alakították át félig nyitottá.

Enzo:

Nem hiszem, hogy gond lesz, Szegeden már szolgált Moszkva, sajnos azt nem tudom, hogy melyik. Szvsz én Szegedre vagy Tiszacsegére „állomásítanám”, a Tisza-tavon ideális lenne. Tokajon a sok német turista miatt lenne jó, viszont a Bodrogra már tényleg nagy lenne. Oda el tudnék képzelni egy BKV-s hajót.

Annyít fűznék hozzá Trophy-hoz, hogy sajnos nyaranta tartós igen alacsony vízállásnál Tiszabő környékén 10-13 dm körüli, 30-40 m széles gázlók is előfordulnak. Nagyon hiányzik a Tisza III. Kisköre és Tokaj között viszont a hajózóút megfelelően széles és a vízmélység is 8-12 m közötti.

Enzo Creative Commons License 2002.03.04 0 0 1098
Köszönöm szépen!
Előzmény: trophy (1097)
trophy Creative Commons License 2002.03.04 0 0 1097
Vizibusz merülésben elképzelhető, hogy igazad van, bár én kicsit keveslem a 10 dm merülést, és azon is meglepődnék, ha a 100 főkre vizsgáztatott vizibuszok merülése teljes utasszámmal csak 10 cm-rel nőne.

Elég kiles az orrvonal folytatása: (nem "vagizni" akartam a szakszöveggel, csak gondoltam a kil szó nem ismeretlen) a hajógerinc a fenékrészen egy külső a fenéksíkból kiálló élben végződik, mely az iránytartást, dőlési stabilitást hivatott erősíteni. Minél nagyobb, kiállóbb, hosszabb, annál jobban hátráltatja a fordulóképességet, de annál inkább megkönnyíti az egyenesirányú futást.
A moszkvára, ha alulról nézi az ember a nagy felületű orrész keskeny, alacsony élben végződő hajóorrot takar. Ez az él a vízfelszín alatt kiugrik a kezdődő fenéksíkból, és innen vezet el kb. az első 1/3-ig. Itt elkezd "visszaolvadni" a testbe, majd eltűnik. Ezért orrkil. Gyorsabb folyású szakaszon azért nehéz manőverezni a moszkvával, mert Pl. egy melléállásnál még ha szélcsend is van, ebbe az orrtőkébe pici ráfordulásnál is belekap a sodrás, és könnyen rávágja a hajó orrát az úszóműre, vagy a másik hajóra.

Kikötő raszterre cserélte őket: két vizibuszról van szó, amelyek a Tiszáról érkeztek, az Óbuda, és a Hegyalja m/s-ok. Talán FOMA tudja mi volt a régi nevük, hacsak nem ugyanez. A Hegyalja most Várkert névre hallgat. Ezeket a Mahart úgy adta el egy magánvállalkozónak, hogy beszámította a korábban ennek a vállalkozónak a tulajdonában lévő Parlament előtti pontonhelyet, (ez a kikötőraszter), majd később a pontont, bejáróhidat, és a sarpánokat-támgerendákat is. A fennmaradó különbözetet kellett csak fizetni.
Ehhez tudni kell, hogy Bp. frekventáltabb területein egy-egy kikötőhelynek sokkal-sokkal nagyobb értéke van, mint akár egy hajónak is. Mert nincs több szabad hely, vagy nem adnak ki az önkormányzatok városképi okokrahivatkozva. Tehát csak a már meglévő helyeken lehet osztozni. Ebben van a legnagyobb konkurenciaharc. Persze szigorúan szabályozva van, hogy melyik társasági lobogó alá tartozó hajó, melyik pontonra állhat rá, illetve milyen térítés ellenében. Az új, esetleg még szabad raszterek, amiket meg lehetne szerezni, nincsenek a turizmus szempontjából frekventált helyen, ezért azok nem minősülnek értékes kikötőnek. Ilyen szempont alapján a Parlament előtti egy kiemelt hely, és nagyon érdeke volt a Mahartnak, hogy megszerezze. A kikötőhelyek többsége Budapesten a Mahart és a BKV tulajdonában vannak, van még a KDVI-nek (Közép-Dunai Vízügyi Igazgatóság) és néhány magánvállalkozónak is csekély számú.

Végül: nem tudom melyik városba kerülnek a hajók.

Előzmény: Enzo (1096)
Enzo Creative Commons License 2002.03.04 0 0 1096
De, elég kimerítő voltál, köszi!

Én meg csak amolyan parti rajongó vagyok, úgyhogy ha volnál olyan kedves megosztani velem mit jelent a következő mondat:
"Mivel elég kiles az orrvonal folytatásában"?

És még annyi, hogy tudommal a vizibusznak 10, terheléssel 11 dm a merülése.

Mit jelent, hogy "kikötő raszterre cserélte őket"?

És még egy kérdés, azt nem tudod véletlenül hogy melyik városba kerülnek? Szeged? Szolnok? Tokaj? Stb?

Ha ezteket is megtudom, akkor télleg okos leszek.

Előzmény: trophy (1095)
trophy Creative Commons License 2002.03.04 0 0 1095
Pesti vagyok onnan tudom... :)))
(meg kicsit érintett is)

Nagynak nagyok a moszkvák, mármint pl. egy vizibuszhoz képest, de elférnek. Fordulékonyságra a két gép miatt szinte csak annyival kell nagyobb hely a megfordulásához, amennyivel hosszabb, mint a busz. Mivel elég kiles az orrvonal folytatásában, elég jó iránytartó, de nagy sebességnél nagyobb a helyigénye a fordulásra. A legjobban, legkisebb helyen úgy fordul meg, ha üresben hagyja az ember "kifutni" a hajót, hogy lendületet veszítsen, kitekeri a kormányt (hidraulikus a kormánya) végpontig, a moszkváknál ez 40-es axiométer állást jelent, és csak a kitekerés után ad neki erőt, ráadásul a fordulókörív belsején lévő gépnek először, mert így ott a csavar által keltett propulziós vízmozgás a kormánylapátra hat, amelyet az klasszul megvezet, és nagyobb a fordító erő. Ha még kisebb a hely, lehet csavarni is, a belső íven lévő géppel hátrázva, a külsővel előrét kérve egy helyben saját tengelyében fordul a test. Ez sem nehezebb a moszkva esetében, mint a vizibusznál, mert arányosan amennyivel hosszabb a moszkva (37 m), annyival nagyobb a két csavar egymástól való távolsága, ezért ezek az erők jobban érvényesülnek.
A szélre ugyan érzékenyebb lenne a nagyobb felület miatt, de merülésben és killel ez kompenzálva van. A merülése teljes utasszámmal is 15 dm alatt marad max. 15,5, ez sem jelent gondot, bár nincs tiszai vonalam. A vizibuszoké 12-14 dm.

Hogy miért nem a vizibuszokat hozzák vissza?

Nos:
1.: Nem a Maharthoz kerültek, hanem egy magánvállalkozóhoz, aki megvette (kikötő raszterre cserélte) őket
2.: arra a fajta rendezvényhajózásra, catering tevékenységre, különjáratozásra, amit a mahart tervez alkalmatlanok jelenlegi formájukban.

Pl. a Matthias Rex egy tejes étteremnek berendezett utasterű moszkva. Bárpult, spotlámpasor, középen büféasztal, 4-5 személyes asztalok, padlószőnyeg, kis tálalókonyha van benne, a felső fedélzeten is asztalok és székek vannak. Ezért aztán a befogadóképessége is a korábban a hajóbizonyítványban szereplő 240 fő helyett max 110-120 fő. Nem tud többet leültetni.

Elég kimerítő voltam? :)

Előzmény: Enzo (1094)
Enzo Creative Commons License 2002.03.04 0 0 1094
Szolnoki lévén ennek örülök, de honnan tudod? Nem nagyok a tiszára a Moszkvák? Miért nem a vízibuszokat hozzák vissza?
Mert én mindig kötözködöm!
Előzmény: trophy (1093)
trophy Creative Commons License 2002.03.04 0 0 1093
Szia FOMA!

Most már végleges lett, hogy a Mahart Passnave a Tiszára is terjeszkedni akar. Már biztos, hogy legkésőbb májusban minimum 1 moszkvát (a Matthias Rex nevűt) viszik a Tiszába, és tárgyalnak a BKV tulajdonában lévő 130-as típusú személyhajók megvásárlására, ebből 3 db van, és mindhámat a Tiszára akarják. Csak különjáratozni akarnak, etetni és itatni a hajókon.

tpuppi Creative Commons License 2002.03.04 0 0 1092
A Szöke Tisza sose volt Erzsébet királyné mivel
az már rég odaveszett, szerintem ez csak a szent István lehet. VAn egy könyvem amibe leirták a dunai hajók elpusztulását vagy jóvátételét ami igen érdekes.
Előzmény: FOMA (974)
jakyg Creative Commons License 2002.02.26 0 0 1091
1081-es hozzászólásomban lévő közép-dunai vontatók közül eszembe jutott még egy: az Ózd. Tud még valaki ezeken kívül ilyen hajókat?
trophy Creative Commons License 2002.02.25 0 0 1090
Szia Sas!

Szabin voltam, most kezdtem újra. Sajnos semmit nem tudok róla.

Előzmény: kopaszsas (1089)
kopaszsas Creative Commons License 2002.02.25 0 0 1089
Sziasztok Hajómániások!

trophy: A napokban volt valami olajos balhé az újpesti öbölen, a Vác nevü tolóhajóval kapcsolatban. Tudod mi történt?

Sas!

jakyg Creative Commons License 2002.02.22 0 0 1088
Eredendően a Hannoveri Világkiállításon mutatkozott volna be. Természetesen pénzhiány miatt nem készült el addig, s azóta gondolom még nehezebb pénzt szeezni.
Előzmény: Enzo (1087)
Enzo Creative Commons License 2002.02.22 0 0 1087
Ja, és pestiek! Már kérdeztem, de még mindíg nem tud senki semmit arról, hogy Széchenyi Hableány nevű hajójának újraépítése miért akadt el? (Hajógyári sziget)
Előzmény: tpuppi (1086)
tpuppi Creative Commons License 2002.02.22 0 0 1086
Udv Mindenkinek.

Allig hallani a régi gőzhajókrol, kinek van nyil-
vántartára ezekről az őshajókrol, pedig megérde-melnének egy honlapot.

jakyg Creative Commons License 2002.02.22 0 0 1085
Böngészem a topicot visszafelé. Egy kicsit megkésve adnék infót FOMA kollégának. :O))

"FOMA válasz erre | adatok | e-mail 2000.08.30 11:37 (97)

Győrben a Rábán van egy lakóhalyó ebből az osztályból. Sajnos már kicsit lepusztult (legalábbis kívülről) Nem tudjátok, hogy honnan került oda és mi volt a neve?"

Nos a kérdéses a hajó a volt Dunaföldvár motoros, amely a 80-as évek elején Apostag és Dunavecse térségében csinált munkásjáratokat, majd 86-ban kibelezték. Gönyüre került. Bakokon állva rohadt a parton a vízparti kocsma mellett. Majd újra vízre tették, s egy építész alakította ki magának irodának. Ekként működik a Rábán.

Előzmény: FOMA (97)
Csokis Creative Commons License 2002.02.22 0 0 1084
Off:
<b>Ez a bold!</b>
Ez a bold!
Előzmény: jakyg (1083)
jakyg Creative Commons License 2002.02.21 0 0 1083
No a tördelés nem igazán jött át. :O))
Amúgy hogyan lehet ide az indexre félkövéren stb szedett szövegeket feltenni??
jakyg Creative Commons License 2002.02.21 0 0 1082
A Kecskemét gyászos halála kapcsán megpróbáltam felidézni a közép-dunai vontató sorozat tagjait. Szeretném teljessé tenni a sort, ezért kérem, tegyétek teljessé a listát, ill. javítsátok a hibákat.

Vontatók
Vontató Megjegyzés
Dorog szegecselt testtel
Tatabánya 2001-ben még üzemelt
Szombathely ma is üzemel
Győr ma állóhajó D.földváron
Esztergom pár éve még állóhajó Uszodon
Vác

Toló-vontatók Megjegyzés
Szob
Szekszárd
Szolnok
Kecskemét
Balatonfüred nem emelhető kerékállással
Miskolc megszélesítve
Pécs megszélesítve
Paks megszélesítve

FOMA Creative Commons License 2002.02.20 0 0 1081
a href="http://www.tar.hu/foma/hajozas/eniko.JPG">Utolsó kísérlet mára, aztán inkább feladom.:-)
Előzmény: FOMA (1080)
FOMA Creative Commons License 2002.02.20 0 0 1080
a href="http://www.tar.hu/foma/hajozas/eniko.JPG">Még egyszer.

Előzmény: FOMA (1079)
FOMA Creative Commons License 2002.02.20 0 0 1079
A jég elmúltával ismét van egy kis élet Szegeden. A hajóállomáson pihen egy kis testmozgás után a Jégtörő I. és még egy vendégmunkás, aminek nem, tudtam leolvasni a nevét, illetve tegnapelőtt pont elkaptam az a href="http://www.tar.hu/foma/hajozas/eniko.JPG">Enikő

tolóhajó érkezését, amiről viszont semmit nem tudok, még soha nem láttam Szegeden. Akinek van infója róla, kérem, hogy ossza meg a topic-kal.
Enzo Creative Commons License 2002.02.20 0 0 1078
Ez 'biz nem gyenge!
Előzmény: trophy (1075)
európa Creative Commons License 2002.02.19 0 0 1077
Bocs külföldön voltam, hamarosan küldöm. Üdv Európa
Előzmény: LUCzI FERencz (1068)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!