Keresés

Részletes keresés

lord Creative Commons License 2002.08.30 0 0 1117
Töltelék meg ilyesmi ügyben asszem én is erősen ellene vagyok az unalmas tojásos (und paprikás)megoldásoknak, vagy ha úgy tetszik: inkább preferálom a juhtúrósat (brindzásat, ordásat, krasosat, gorgonzolásat, stb.)

Ahhoz képest, hogy mi mekkora okosak vagyunk, érdemes megnézni máshol mekkora khm khm izéket bírnak leírni:
http://www.terasz.hu/main.php?id=egyeb&cikk_id=3816&page=cikk®i=1&PHPSESSID=c34cc041ba69f747f10792389ef135a2

Ja meg: a májjal töltött gombafejeket se feledjük a rend kedvéért, meg a fűszernövényekkel tömötteket se.

Goto Creative Commons License 2002.08.28 0 0 1116
Egyrészt nem tudom, mikor lesz időm rá, másrészt nagy a szárazság itt mifelénk, pedig pont most kéne jönnie az őzlábgombaszezonnak... Most még egy-két szárított galambgombát lehet szedni. A CNN szerint Debrecenben péntek, szombat környékén van esély egy kis esőre... Ja, apám tegnap csinált félrészegen egy gombás lecsót ötféle gombából, de én még olyan jót életemben nem ettem. A gombák olyan 4-5 centisekre voltak összevágva (jó nagyok voltak)A paradicsom és a paprika is elnagyolva. Ötféle gombából készült: vargánya (jó érett példányok voltak zöld termőréteggel, ennek van jóíze, meg szaftja), nyárfa érdestinorú, barnulóhúsú galambgomba(nem mindegy, mert szerintem ez a legfinomabb /majdnem olyan, mintha halat ennél/, molyhos tinorú, őzlábgomba. Erőspaprika, só,bors, lecsóalap. Három tényérral ettem belőle, a maradékot meg, mint valami kincset, eltettem mára...
Előzmény: szydi (1115)
szydi Creative Commons License 2002.08.28 0 0 1115
Én többnyire grillsütőben sütöm: a kalapok belsejét jól bekenem juhtúróval, vagy kenhető sajttal, hajszálvékony szalonnaszeleteket teszek rá, aztán be a sütőbe.
Sütöttem már szabadtűzön is (parázson) ott is finom.
Favágók csinálták úgy, hogy a keserűgombákat felfűzték egy drótra, parázs fölött sütötték és közben szalonnazsírral locsolgatták. Isteni volt.
A gombapalacsinta ötleted szerintem szuper! Sütőben kéne jól átsütni. Ha megvalósítottad számolj be lécci!
Üdv: szydi
Előzmény: Goto (1114)
Goto Creative Commons License 2002.08.28 0 0 1114
A szalonnás zsírban kell így megsütni, Szydi? Hallottam már erről a juhtúrós mókáról, de én magam még sosem próbáltam, meg a részleteit se tudom az elkészítésnek, pedig a hegyekben élők ódákat zengenek a juhtúróval sütött keserűgombáról... Ja most találtam ki egy őzlábgombareceptet, ebben a pillanatban született meg a fejemben, csak nem tudom, hogy kivitelezhető-e a gyakorlatban. Így talán áthidalható lesz a nyitott- és a kinyilatlanőzlábgombapártiak közt tátongó szakadék. ÍME: A KINYÍLT ŐZLÁBGOMBAKALAPOKAT A LEMEZÜK FELŐL BEKENJÜK ( a tölteléken még gondolkodnom kell, de ti is kitalálhattok valamit, TALÁN MINT A GOMBAFASÍRTÉ VAGY PEDIG JUHTÚRÓVAL KENJÜK BE) AZTÁN A KALAPOT PALACSINTASZERŰEN ÖSSZETEKERJÜK, FOGPISZKÁLÓVAL ÖSSZETŰZZÜK ÉS PIRÍTOTT HÚSOSSZALONNA ZSÍRJÁBAN VAGY TEPSIBEN MEGSÜTJÜK. AZ ÉTEL NEVE: GOMBAPALACSINTA :-))
Előzmény: szydi (1113)
szydi Creative Commons License 2002.08.28 0 0 1113
Szia Goto!
Az őzlábakról adott véleményed szerintem pontos és korrekt.
Próbáld ki egyszer juhtúróval, vagy krémsajttal bekenni a lemezeit (jó vastagon) és úgy süsd meg! Természetesen a szalonnapörcökkel együtt fogyaszd! Nagyon ízletes.
Én leggyakrabban keserűgombával teszek ilyet, de csináltam már termesztett sampipivel is.
Üdv: szydi
Előzmény: Goto (1112)
Goto Creative Commons License 2002.08.28 0 0 1112
Egyetértek. RECEPT: VÉGY HÚSOSSZALONNÁT ÉS VÁGD FEL OLYAN 0,5*0,5 cm-es KOCKÁKRA. SÜSD KI A ZSÍRJÁT, ÚGY, HOGY A SZALONNÁK JÓL MEGPIRULJANAK. A CIMBALOMÜTŐ FORMA ŐZLÁBGOMBÁK TÖNKJÉT ÓVATOSAN HÚZD KI. A TÖNK HELYÉT TÖLTSD MEG VALAMIVEL (MI FŐTT TOJÁSOS, HAGYOMÁNYOS TÖLTELÉKET RAKUNK BELE) AZ ÍGY MEGTÖLTÖTT GOMBAKALAPOKAT SÜSD MEG A SZALONNÁVAL. Szerintem az őzlábgomba így a legjobb. Én kinyílva meg se eszem szegényt, csak vegyes gombáskajába, ugyanis ílyenformán olyan, mint a mosogatórongy. Ja még gombafasírtba is jó...
Előzmény: Mulan (1109)
Zolcsi67 Creative Commons License 2002.08.28 0 0 1111
Ezt mondd a szekszárdiaknak! :-))
Éjjel özönvíz méretű felhőszakadás volt arrafelé.
Előzmény: Goto (1110)
Goto Creative Commons License 2002.08.28 0 0 1110
Kezdődik már megint ez a hülye szárazság... :-((
Mulan Creative Commons License 2002.08.27 0 0 1109
Püff neki, én is szeretem a még nem kinyílt őzlábat (is):-(
Előzmény: Zolcsi67 (1090)
andreja Creative Commons License 2002.08.27 0 0 1108
Nahat en ugye arrol alkottam velemenyt, miszerint az a gyakorlat, hogy a gomba termoreteget a talalas helyen eldugod az avarba, az szerintem ott nem fogja tovabb szamottevoen szaporitani ot.
Mivel te egyebkent a termeszetes dolgok nagy tiszteloje vagy, biztos megfigyelted mar, hogy a gombak _tobbsege_ igyekszik a termoreteget lehetoleg minel magasabbra kiemelni a foldbol, hogy a szel el tudja hordani a sporakat onnan, ahol keletkeztek, mashova ahol esetleg nem. Ennelfogva ha tenyleg a szaporitast tartanank szem elott, akkor a mokusokat kene utanoznunk (ami szinten eleg termeszetes dolog, igy nem kell szegyenkeznunk) es az avarba asas helyett inkabb fol kene szurni a gomba(reszeke)t valami faagra.
Ekkor azonban a lelohely alcazasa nemi csorbat szenvedhet, ezt el kell ismerni, de ezet lehet orvosolni, ha eleg magasra maszunk a fan, mert a gombasz ugyse az eget kemleli. De ez sem igaz teljesen.
Előzmény: Goto (1107)
Goto Creative Commons License 2002.08.26 0 0 1107
És akkor a gomba maga miért szaporítja magát? Miért nem elégszik meg avval amit már elért, mi a fenének strapálja magát azzal, hogy újabb termőtesteket növeszt. Avagy avval a céllal teszi-e ezt, hogy azok a spórák majd valahogy szélesebb körben elterjesztik a gombát? Vagy nem lehet, hogy a földböl általuk felvett tápanyagmennyiség megnövekedése következtében a telepek több termőtestet kezdenek növeszteni, hogy így majd a megnövekedett telepek hatékonyabban tudják elbontani azt? De lehet, hogy sokkal egyszerűbb az egész: a gombáknak sok a szabadidejük, mert jóllakottak a telepek, így jöhet a szex!()
Előzmény: andreja (1091)
Goto Creative Commons License 2002.08.26 0 0 1106
Hát szegény májgombába nem sok íz szorult, így hát mindenfélével kell fűszerezni lsd. pincebogár alias termesztett csiperke. Én ecetes gombasalátának ajánlanám + még egy kis pácolódás sem árt neki, vagy ha már van egy tízféle gombából készült pörkölted (a gombák súlya 1 kg) akkor rakhatsz még bele 5 dkg májgombát, egyébként nekem a májgombára rövid a válaszom: semmirevaló... sajnos.
Előzmény: Zolcsi67 (1094)
Goto Creative Commons License 2002.08.26 0 0 1105
Az árvégűnek a tönkje hosszú, fekete árszerűen gyökerező, a csuprosnak, kissé pikkelyes a kalapja és középen van egy kicsit sötétebb pont. A csupros csoportot egészben ki tudod venni, az árvégű meg szétesik, mert a tönkök az aljukon nincsenek összenőve. Az árvégűnek a színe olyan hússzínű (de van olykor kifakultabb is), a csuprosé inkább okkeres)De egyébként jobb a gombáknál, ha a habitusukat figyeled, és nem tömöd tele a fejedet avval a sok fölösleges jeggyel, ami csak megtéveszthet, persze már csak a későbbiekben... Később csak azt mondod magadnak: Ez árvégű fülőke és kész, hogy miért? Mert csak! Akkor leszel már igazi jó gombász ha ezt tudod.
Előzmény: zsigrai76 (1085)
Goto Creative Commons License 2002.08.26 0 0 1104
Ja meg azt még szeretném hozzáfűzni, hogy SZERINTEM mindig az a legjobb ami természetes, főleg ha a természetben lévő élőlényekről van szó. Minden élőlénynek a legfőbb célja az, hogy fennmaradjon, alkalmazkodjon. Csakhogy az alkalmazkodás egy lassú folyamat. Na most a természetben mi baj érheti a gombát az embert leszámítva (mert ugye az a szerencsétlen vargánya ehhez van hozzászokva évmilliók alatt)? Helyes a, válasz kirúghatja egy őz vagy ráborulhat egy fa stb. Én úgy vélem, hogy mindenképp tövestül fordul ki, ha a természetes "halálát" nézzük a vargányának. A kgb-nek viszont nehéz kihúzni a tönkjét, ezért én azt levágom, vagy lecsípem, mert annak viszont ez a természetes. Egyébként ebbe még azt se számítom bele, hogy nekem mi a jó, lényeg az, hogy a gombákban lehetőleg ne okozzak nagy kárt. Ez az én nézetem, de észérvekkel engem meg lehet győzni az ellenkezőjéről is...
Előzmény: Törölt nick (1100)
zsigrai76 Creative Commons License 2002.08.26 0 0 1103
szóval a pöfetegek felkerültek a szokásos oldalra
kep.tar.hu/szepesiviktor és itt a kirándulások között az utolsó képek.
Goto Creative Commons License 2002.08.26 0 0 1102
Nem tudom biztosan, én így szedem már jóideje, és azokon a helyeken, amiket csak én tudok ez bevált, meg hát megfigyeltem, hogy általában kevesebb ott a gomba, ahol így vágják le... Ki kell kísérletezni, elvégre nem vagyok én hittérítő...
Előzmény: Törölt nick (1100)
zsigrai76 Creative Commons License 2002.08.25 0 0 1101
Hohó, micsoda hírekkel jövök: óriáspöfetegeket találtunk' van egy óriási, egy nagyon-nagy, három közepes és egy kisebb. Holnap felteszem a képtárba. Valami hihetetlen' Ja és isteni rántva, palacsintatésztába forgatva...
szydi Creative Commons License 2002.08.23 0 0 1099
Andreja!
Az első bekezdéssel maximálisan egyetértek.
a másodikhoz: szuper jó a vargánya fokhagymával és petrezselyemmel - egyszerre és külön-külön is - ugyanúgy, ahogy leírtad.
Üdv: szydi
Előzmény: andreja (1098)
andreja Creative Commons License 2002.08.23 0 0 1098
ha mar igy halazunk, ahogy a halaszle is ugy az igazi, ha tobbfele hal van benne, szerintem a gombapaprikas, meg a hasonlo szaftos gombas kajak - a milanoi-szeru tesztasok es a pizzak is - igazan jo tud lenni, ha sokfele es jofele gombabol van benne. Kulonosen ha a takony-tinoruk keverednek a ropogos (pl.galamb)gombakkal.

Varganya: eros langon valami zsiradekon piritani, csak so es bors hozza de nem az elejen, hanem amikor mar a java vizet elparologta, es a vege fele zoldpaprika, ugy hogy az is inkabb suljon, mint parolodjon. Masik langon natur szelet, mikor 95%os mindketto, akkor vegyiteni es befejezni. + rizsa hozzaja.

Rantott varganya kalapokat mar lehet, hogy irtam, nem baj. Panirozas elott tomenyen (nem kemiai ertelemben, fel literben pupos evokanal) sos, forron lobogo tejben par percig elokezelni. Jo tartar nelkul fel elvezet.

Előzmény: bd (1095)
Tyrannosaurus Rex Creative Commons License 2002.08.22 0 0 1097
A májgombából gombavadast érdemes csinálni savanykás ize miatt.
Zolcsi67 Creative Commons License 2002.08.22 0 0 1096
Az őzlábgomba kalapját én fogom, teszek rá 1-2 csík szeletelt bacont, némi fűszert, aztán bele a pici grillsütőbe, és 5 perc alatt finom lesz!
Előzmény: bd (1095)
bd Creative Commons License 2002.08.22 0 0 1095
Vasarnap mi is talaltunk egy gyonyoru nagy, de zsenge majgombat, finom leves lett belole. Ugyanugy vagtuk fel, mint a leveszoldseget es egyutt foztuk egy leveskockaval. Tejfol illik hozza, mert egy kicsit csersavas ize van.
Egyebkent nagyon elvezem, hogy minden erdei gombanak mas, egyeni ize van es mindegyiknek mas a leghozzaillobb elkeszitesi modja. Ha errol valaki tobbet tud, kerem, irjon rola.
Pl a legutoljara aratott ozlab olajon osszerottyantva maris zamatos, mig az ugyanugy keszitett fenyotinoru semmilyen izu.
bd
Előzmény: Zolcsi67 (1094)
Zolcsi67 Creative Commons License 2002.08.22 0 0 1094
Jobban szeretem, ha ki van nyílva rendesen az őzlábgomba, úgy sokkal kiadósabb!
Valahogy úgy vagyok vele (bár nem horgászom), mintha méreten aluli halat fognék ki.

A májgombát milyen formában lehet fogyasztani? Milyen kaját lehet csinálni belőle?

Előzmény: vilmarci (1093)
vilmarci Creative Commons License 2002.08.22 0 0 1093
Ja, igen, azt el is felejtettem az előbb: találtunk májgombát is rengeteget, volt köztük egy kétkilós, de fiatal példány is :))
Miért barbár dolog leszedni a ki nem nyílt őzlábgombát? Sajttal töltve, enyhén fűszerezve egyszerűen mennyei! (ha arra gondolsz, hogy az a gomba még fiatal, gondolj bele, hány tojást ettél már meg :)))
VilMarci
Előzmény: Zolcsi67 (1090)
vilmarci Creative Commons License 2002.08.22 0 0 1092
Halihó!

Vasárnap elnéztünk a Hárs-hegyre vargányára vadászni... Persze inkább kirándulásnak indult, mivel eddig sem nagyon találtunk ott semmit. Most se találtunk egy fia vargányát sem... ellenben egyszer csak megláttunk egy fiatal nagy őzlábgombát. Aztán még egyet. S ahogy haladtunk egyre többet találtunk. Nem is akármekkorákat. Volt köztük 40 cm magas is!
Alig bírtuk hazahozni. Hazafelé egy másik úton jöttünk, mondván, hogy már nem kell gomba, és arra kényelmesebb, erre az erdőből csak úgy kiabáltak ki nekünk az őzlábak!
Aznap este a fél szomszédság gombát evett :) Válaszul az egyik szomszéd hozott két hatalmas pontyot. Ők éppen horgászni voltak :))
Legyetek jók!

VilMarci

andreja Creative Commons License 2002.08.21 0 0 1091
Szerintem ott, ahol termotestet talalni, nincs sok ertelme tovabb szaporitani, mert minden valoszinuseg szerint azon a helyen mar teljesen atszotte a talajt a micelium. A sporak pont azert olyan konnyuek, hogy baromi messzire el tudjanak repulni, mert a kozelben nincs rajuk szukseg.
Előzmény: Goto (1089)
Zolcsi67 Creative Commons License 2002.08.21 0 0 1090
Sajna kedvenc helyemen, áthatolhatatlan bozót ide vegy oda, minden ehető gombát lezabáltak :-(( Nem ehetőt láttam szépen, pár fotó is készült, alkalomadtán a neten is látható lesz!
PS: azt meg csak otthon, a határozóból tudtam meg, hogy a májgomba ehető. Pedig abból volt!
És találkoztam még egy csapat nyugdíjassal, akik a még nem kinyílt őzlábgombákat legelték le. A nagy le***ást azért megkapták tőlem!
Megyek haza, aztán eszem egy zacskós instant gombakrémlevest bánatomban...
Goto Creative Commons License 2002.08.21 0 0 1089
Olyat viszont tudok, hogy én négy évvel ezelőtt találtam egy vargányás helyet, ahol már el voltak rohadva, aztán ott azóta se volt egy darab se, csak most. /kommentár: a termőtestek teljesíteni tudták a feladatukat, azaz a gomba szaporodott. Akkor meg minek strapálja magát? Tudjátok a szeksz fárasztó, ha túlzásba visszük:-)/ Tehát úgy néz ki, hogy nem kell elkeseredni, ha valahol már három éve nem találtál, ahol addig igen. Hanem van egy újabb megfigyelésem: Ha leszeded a még nem érett vargányákat egy foltról, akkor ott pontosan négy nap múlva újra kijönnek, aztán négy nap múlva megint, van ahol még negyedszer is. Az első turnusban kijön valamennyi, a másodikban még több, aztán a harmadikban annyi, mint az elsőben, a negyedikben már kevés. Ha nem szeded le akkor négy nap alatt kijön az ott található összes példány és több egy szál se. Ha megtörténik a spóraérés, akkor már elkéstél. Úgyhogy gazdaságosabb, ha leszeded, amilyen hamar csak tudod. Még valami. A legnagyobb kitolás a teleppel, ha anélkül, hogy kiszednéd, levágod a gombát az alján, mert akkor megtéveszted, és ott többet nem jön ki gomba, csak egy garnitúra. Én úgy szoktam szaporítani, hogy a kissé idős gombának a termőréteg tetejét lemetszem késsel, és eldugom az avarba, meg az öregeket kirordítva a földből otthagyom az avarban.
Előzmény: andreja (1088)
andreja Creative Commons License 2002.08.21 0 0 1088
Itt senki, de en is olvastam mar olyat, hogy a nagyobb varosok kornyeken ritkul (statisztikailag, es hosszutavon). Hogy ez a jelenseg kifejezetten a szedestol van-e, azt szerintem nagyon nehez lenne bizonyitani, meg akkor is, ha tortenetesen ez igaz lenne.
Előzmény: Goto (1087)
Goto Creative Commons License 2002.08.21 0 0 1087
Az előző levelemhez kapcsolódva. Ki mondta, hogy a vargánya a szedéstől pusztul?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!