Keresés

Részletes keresés

acitrina Creative Commons License 2002.09.08 0 0 1162
agar-agar nevű moszatfajtól, vízben főzve a szövete feloldódik, kihülve kocsonyaszerú lesz de kaját is kell hozzátenni a gombának, asszem maláta, talán gazdaboltokban lehet venni.
A lényeg figyelmedbe ajánlom Szili István által írt Gombatermesztés című kiváló könyvet ebben nagyon jól le van írva monden hobbistáknak és főállású termesztőknek is, de majd még irok erről a táptalajról.
Előzmény: kasarow (1161)
kasarow Creative Commons License 2002.09.08 0 0 1161
Koszi a valaszt! Mar csak azt nem tudom, mi ez az agaros táptalaj. Rakereste a google-on. Megtalaltam pl. hogyan lehet magic mushroom-ot termeszteni:) Csak azt nem tudom, mitol agaros az agaros táptalaj. Sok helyen tápagar-ra hivatkoznak. Ez kaphato valahol? Valaszod elore is koszonom!:)
Előzmény: acitrina (1160)
acitrina Creative Commons License 2002.09.08 0 0 1160
Lehet hogy valami nálam jártasabb embertől még kapok ezért hogy talán termeszthető a pöfeteg, mert lehet hogy hirtelen túl merészen rávágtam, nem olvastam még erről, de majd megnézem.
Biztos hogy úgy kéne belefognod, hogy agaros táptalajt készítesz sterilklkörülmények között és erre helyezel a termőtest közepéből kivágott szövetdarabot és állandó hőmérsékleten(legjobb a termosztát)tartva pár nap alatt fonalasan elkezd nőni, ez a legtöbb fajnál így megy pöüfinél nem tudom a folytatást vagy hogy van-e de ténleg megnézem mert már engem is érdekel.
Sok termeszthető gombát nem termesztenek, mert nincs rá elég nagy fogyasztói igény, állítolag ezuért hagytak fel a harmatgombával is, meg vannak betegségekre nagyon fogékony fajok ahol a kórokozók jelentik a termesztés gátját, mert védekezés drága, piaci ár és kereslet alacsony.
Előzmény: kasarow (1157)
acitrina Creative Commons License 2002.09.08 0 0 1159
No igen meg nekem az is a kérdésem hogy mi van azzal a gombával amit a nagyvárosi pincékben termesztenek, hogy mennyi ólom lehet bennne, mert sokat kell szellőztetni, városi levegővel.
Előzmény: kasarow (1157)
acitrina Creative Commons License 2002.09.08 0 0 1158
Ténleg nem tartozik ide, abba is hagyom viszont érdekel amit írtál csak nem vagyok nagy penge ebben a net dologban ezért légyszíves írd már meg pontosan hol találom azt az írást.Köszi.
Előzmény: Boarhunter (1156)
kasarow Creative Commons License 2002.09.08 0 0 1157
Koszi a valaszt acitrina! En is hallottam errol, hogy a gombak osszeszedik a nehez femeket, de csak akkor artalmas, ha nagy mennyisegben fogyasztasz belolle. Azt is hallotta, hogy a noveny es rovar irto szereket is osszeszedi.
Ha elvben lehetseges az Orias pofeteg termesztese, szerinted hogy kezdjek neki? Koszi!
Előzmény: acitrina (1155)
Boarhunter Creative Commons License 2002.09.08 0 0 1156
Az off nem a hülyeségre vonatkozik, hanem arra, hogy a téma nem ide tartozik. Ha érdekel, az "Állati"-ban van egy lyol elsüllyedt topic, "Hobbicélú vadászat-kell ez?" vagy valami ilyesmi a címe. A végén írkáltam egy két dolgot erről az etetés problémáról, olvasd el, mielőtt ítélkezel.
Üdv!
Boarhunter
Előzmény: acitrina (1152)
acitrina Creative Commons License 2002.09.07 0 0 1155
laska, csiperke, ördögszekér laska, shii-take, lila pereszke, téli fülőke, gyapjas tintagomba.
A pöfeteget pont nem tudom de elvben igen mert elvileg ami nem gyökérkapcsolt azt lehet, amúgy van öbb is csak most ez jut eszembe de megnézem még ha érdekel.
Egyébként állítólag növekedni fog a termesztett fajok száma mert elhitetik a nyugatiakkal hogy káros szabadon termő gombát szedni mert mérgező anyagokat halmoznak fel: higany kadmium, ilyesmi.
Előzmény: kasarow (1150)
acitrina Creative Commons License 2002.09.07 0 0 1154
Még én sem, nem is arra írtam de azért van párhuzam gombák közt, ha igaz mikorrhizás gombákat még nem tudnak intenzíven csak extenzíven termeszteni, ezt (extenzív)Nyugat-Európában csinálják szarvasgombával:laborban sterilen pici fa és gyökérkapcsolják szarvasgomba micéliummal így biztos hogy az lesz a szimbionta és húsz év mólva lesz ott szarvasgomba. Szerintem vargányánál sokkal olcsóbb kimenni Kárpátaljába hűtőkamionnal és jól telepakolni aztán vinni olaszba.
De vargánya laborban is növekszik borzasztóan táptalajon, a micélium úgy nő hogy kilövi a lombik dugóját (Rimóczi), csak fa nélkül nem hajlandó termőtestet fejleszteni.
Előzmény: andreja (1148)
acitrina Creative Commons License 2002.09.07 0 0 1153
Aha, szerintem is, lásd boszorkánygyűrű.
Előzmény: andreja (1147)
acitrina Creative Commons License 2002.09.07 0 0 1152
elnéztem szóval gondoltam hogy ez lesz amikor megírtam.
Ez az offolás gondolom azt jelenti hogy hülyeség?
Lehet is mert te biztos jobban képben vagy mint vaddisznó vagy kan vadász. Ami engem iszont zavar hogy a Fényi erdőben ahol nincs szinte egy négyzetméter ami ne lenne megtúrva és ahol renkívül sok a növény és gombaritkaság, miértr nem írtja senki a disznókat és egyéb helyeken miért etetitek télen a sok vadat.
Előzmény: Boarhunter (1146)
acitrina Creative Commons License 2002.09.07 0 0 1151
Gondoltam hogy ez lesz már amikor leírtam

Előzmény: Törölt nick (1145)
kasarow Creative Commons License 2002.09.07 0 0 1150
Arrol szeretnek erdeklodni, mely gombakat lehet termeszteni.
Peldaul lehet-e ay O'ria's po:feteget lehet?
andreja Creative Commons License 2002.09.07 0 0 1149
mikorrhizas gombaknal
Előzmény: andreja (1147)
andreja Creative Commons License 2002.09.07 0 0 1148
A varganyatermesztesrol meg nem olvastam. Sajnos...
Előzmény: acitrina (1139)
andreja Creative Commons License 2002.09.07 0 0 1147
Szerintem ez a huzodozas nem szaporodasi hanem taplalkozasi tortenet. Raadasul amit mi huzodozasnak latunk (a termotestek megjelenesenek a helye) az egyaltalan nem biztos, hogy a miceliumhalozat helyenek a valtozasat tukrozi.
Előzmény: Goto (1140)
Boarhunter Creative Commons License 2002.09.07 0 0 1146
OFF
Elnézést, hogy offolok, de ekkora butaságot nem tudok szó nélkül hagyni.
Szóval a vadászok sok mindent elszaporítottak sokhelyütt, de a vaddisznót még véletlenül sem. A vaddisznóállomány elszaporodása a sertéspestis elleni védekezésnek, a szabadtéri sertéstartás megszüntetésének de legfőképp a monokultúrás mezőgazdaság, ezen belűl is a többszáz hektáros kukoricatáblák elterjedésének köszönhető. Írtjuk tűzzel vassal, de ettől csak jobban szétterjed az állomány. Három-négy éve Püspökladányban még összefutottak egy-egy disznó láttán, az idén az ottani haverom több disznót lőtt, mint én somogyban.
ON
Az avart télen is rettentő módon összetúrják, amikor az alákerült makkot, csimaszokat esetleg egereket keresgélik. Soxor aljnövényzet mentes helyeken keresgélnek, tehát nem hiszem, hogy gyökerek, gumók után turkálnának.
Üdv!
Boarhunter(magyarul "vadkanvadász")
Előzmény: acitrina (1143)
acitrina Creative Commons License 2002.09.06 0 0 1144
Ezt a piruló galócás megfigyelést én is aláírom meg hozzátenném a párducot, igaz ez a két Amanita gyakran nő együtt, viszont a piruló kicsit talán melegigényesebb, na mindegy én is debreceni vagyok, így ezzel nem sokra mész, mert gondolom hasonló viszonyokkal találkozunk, én főleg a várostól keletre, Panoráma út környékétől halápi térségekig szoktam keresgélni.
Előzmény: Goto (1142)
acitrina Creative Commons License 2002.09.06 0 0 1143
Szerintem majdnem, mbiztos lehetsz a vaddisznóban mert itt Debrecen környékén is és ÉK-re a nyírség sok részén a vadászok nagyon sikeresen elszaporították a disznókat csak nem vadásszák le és borzalmasan túrnak.
Egyébként van aki állítja h ilyen túrt helyen van sok érdestinóru, mert oxigénigényes a micéliumja, de én ezt még nem tapasztaltam.
Előzmény: Lactarius Curtis (1141)
Goto Creative Commons License 2002.09.06 0 0 1142
Az első kérdésedre talán némi választ adhatnak előző leveleimben felvetett dolgok, kulcsszavak: növénytársulás (vegyesség), elpusztult vagy pusztulásban lévő fák, fekvés, huzatmentes hely, jó víztározó terület. Meg az, hogy abban az adott pillanatban, ha nem találsz az ugyanolyan helyen gombát, még nem jelenti azt, hogy ott nem is lesz soha. Általában vannak olyan részek, ahol szinte mindig van, viszont az aránylag rosszabb helyeken lehet, hogy egy évben csak egyszer találsz vargányát. Ehhez kapcsolódva: figyeljétek már meg Ti is, hogy párducgalócatelepek közelében van- e vargánya, mert itt szinte mindenütt így van.
Második kérdésedre annyit, hogy az erdei állatok itt is hektárokat túrnak fel, de inkább vargányás helyeken, savanyú talajon, földalatti gombákat ott nem találtam. Szárazság idején különböző gumókat keresnek, meg gyökereket, hagymákat meg még mittudom miket. Nagyjából a növényzet évről évre ugyanaz, mint az előző évben... Nem tudom aztán lehet-e valamit a leírtakkal kezdeni...
Előzmény: Lactarius Curtis (1141)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.09.06 0 0 1141
Én csak azt sajnálom, hogy nagyvárosban - vegyük Budapestet - a parkokban nemigen nő értékes gomba (pl. hiába vannak tölgyfák, vargánya sose), illetve ami van - ízletes csiperke, gyapjas tintagomba, mezei szegfűgomba - azt az ólomtartalma miatt nem merem leszedni. Az is érdekes, hogy ha van mondjuk egy jó vargányás hegyoldalad, és attól mondjuk 100 méterre, azonos életfeltételek mellett miért nem lehet ugyanazt a gombafajt megtalálni?! Ilyen pl. a Visegrádi-hegység, ahol szigetszerűen mázsányi nyári vargányát lehet szedni, de aztán kilométeren keresztül - szimpatikus, savanyú talajú tölgy vagy bükk erdőben - nincs semmi.
üdv:
LC
u.i.: rengeteg olyan erdő van Bp környékén, ahol a talaj úgy néz ki, mintha egy vaddisznó-sereg feltúrta volna. Szerintem viszont ennyi vad nincs, ráadásul miért pont ugyanott túrnának minden évben. Mi az igazság?
Előzmény: Goto (1140)
Goto Creative Commons License 2002.09.06 0 0 1140
Igen, annyi volt, hogy kaszálni lehetett. Fülöpön lovasszekérszám szedték... Volt egy csoport képzelj el 53 darabot összenőve. Na meg rengeteg Bronzos tinorú is volt... Köszönöm Acitrina, hogy tudományosan is alátámasztottad a tapasztalataimat, ami persze nem azt jelenti, hogy másnak nem lehet igaza. A Többiek is jól megindokolták az Ő elgondolásukat ezügyben... Egyébként, ha megfelelő helyet talál a spóra magának, nem is kell belőle sok, és olyan helyen, ahol addig sose volt, megjelenhet tömegesen egy-egy gombafaj... Ezt avval is alá tudom támasztani, (biztos már Ti is megfigyeltétek) hogy ha van egy vargányás foltod az erdőben, azon az útvonalon, ahol bejárkálsz kihúzódik a vargánya az útszélre. (A talpaddal pedig nem túl sok spórát tudsz kivinni!) Szerintem a vargánya sem akarja túl messzire elszórni a spóráját, mert ő az a húzódozós fajta. Általában egy évben két-három métert húzódik arrébb az előző helytől, de találkoztam, olyan teleppel is, ami vagy tíz métert is arrébment.
Előzmény: acitrina (1139)
acitrina Creative Commons License 2002.09.05 0 0 1139
na sztervusztok, régebbi leveleket olvastam, és szerintem is jobb leszedni a gombát levágáds helyett mert a férgek belemennek a vágott részbe és már keresik is a legkisebb gombákat. A gombarészeket meg azért jobb elásni mint lógatni mert a spórával való terjedésre kisebb az esély mint a szövetből kiinduló micéliumnövekedésnek ezt az jobban tudja aki olvasott már gombatermesztésről.

Még régebbi levélhez: volt szó a globalizációrol eg a pénzközpontú világról meg hogy nincs már tiszavirág. Az idei virágzáshoz foghatót a fater sem látott még esetleg gyerekkorában pedig Tiszaparti, szóval érdemes ám akkor kimenni mert nagfy élmény.

Na és nem néztem a fórumot de kb két hete ti is találtatok sok vargányát Debrecenben?

lord Creative Commons License 2002.09.05 0 0 1138
Dehogyis: lobogó vízbe beleszór, onnan kikap, jeges vízben hűti, onnan kivesz, csöpögtet. Jeges vizet nézi, hogy homokos-e. Ha nem: mehet főzőlének. Ha igen: onnan többet szárítottat nem vásárol, hanem maga szárít.

Rizike: szerintem nagyon jóízű natúron, vaslapon, letaposva, pirítva, lehetőleg egyben, lehetőleg csupán sóval. Aki nem bírja a savanyúságát az áztassa kicsit tejben, sózott tejben. (Amit nem bírsz megenni, mehet a savanyítottak közé. Mert ott is jó, de jó.)

Mulan Creative Commons License 2002.09.04 0 0 1137
Na látod, az ülepítéssel nincs semmi pepecs, csak békén kell hagyni, és a gravitáció elintézi a dolgot. Mindazonáltal én erre nem gondoltam; én egy gyors öblítés után szoktam áztatni.
Előzmény: Goto (1136)
Goto Creative Commons License 2002.09.03 0 0 1136
Nem, hanem később már, amikor egy kicsit pirítottam a gombát meg a húst, öntök alá vizet és párolom. Azért nem öntöm a saját levét vissza, mert abban lehetnek még homokszemcsék, bár lehet, hogy le kéne ülepíteni, de én nem vagyok annyira pepecses, hanem inkább éhes... Vannak vájtfülűek, vájtgyomrúak, na meg vájtorrúak... :-))
Előzmény: Mulan (1135)
Mulan Creative Commons License 2002.09.03 0 0 1135
Kinyomkod, pirul, utána saját leve vissza?
Előzmény: Goto (1132)
andreja Creative Commons License 2002.09.03 0 0 1134
Azer kell lehetoleg a legkevesebb vizzel aztatni.
Előzmény: andreja (1133)
andreja Creative Commons License 2002.09.03 0 0 1133
Pirul az, csak kesobb. fizika.
Előzmény: Goto (1132)
Goto Creative Commons License 2002.09.03 0 0 1132
Igazad van Andi, mert kinyomkodva veszíti az ízanyagokat, de sajnos enélkül meg egy kicsit sem pirul, hanem fő. Valahol a kettő között van az igazság...
Előzmény: andreja (1131)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!