Erre a Hajozasi Szabalyzat a mervado. Amire szukseged van, az a 9. fejezet, a Mo.-ra vonatkozo altalanos rendelkezesek.
f) csónak olyan vízijármű, amelynek testhossza a 6,2 m-t vagy motorteljesítménye a 4 kW-ot (motorcsónak) vagy névleges vitorlafelülete a 10 m5-t (vitorláscsónak) nem éri el. Csónaknak minősül továbbá az a nem gépi berendezéssel vagy nem szélerővel hajtott vízijármű is, amelynek testhosszúsága legalább 6,2 m, de az a 20 m-t nem éri el, és tömege a 2 tonnát nem haladja meg;
(Nem minősül csónaknak a fürdés céljából igénybe vett úszóeszköz.)
[...]
i) vízi sporteszköz sport vagy kedvtelési céllal üzemeltetett, vitorlával, gépi berendezéssel vagy más módon meghajtott, nagy- vagy kishajónak, kompnak, illetve csónaknak nem minősülő vízijármű, amely a vízen való közlekedésre alkalmas, továbbá rendeltetésszerű használat esetén úszóképes és kormányozható. Fajtái:
vitorlás amelynek névleges vitorlafelülete legalább 3 m2 ,
motoros amelynek motorteljesítménye legalább 4 kW,
egyéb.
[...]
1.Csónakot és vízi sporteszközt a 2., illetve 4. pontban foglalt kivétellel az vezethet, aki:
a) 14. életévét betöltötte,
b) úszni tud,
c) a vezetésben kellő gyakorlattal rendelkezik,
d) ismeri a Szabályzat rendelkezéseit és az igénybe vett vízterület sajátosságait. Es akkor meg itt van a felszereles, stb. De azert azt lathatod, hogy csonakokra nem nagyon szigoruak a szabalyok, pl. nincs hatosagi vizsgaja. (Evezo, mentomelleny, tulajdonos nevtablaja azert legyen.)
Hajós szagértő szaktársak :)
Tudja valamelyikőtök hogy mi ez a nagy nyüzsi az uszájokkal az elmúlt hoszúhétvégén,a kis-dunán?
Ahogy elnéztem az Adony motoros is ment a célja felé.
Meg az Érd is, Tass felé üresen, viszafelé tele.
Hova és mit visznek ilyen ütemben naponta 2X,még ünnepnapon (pünkösd) is?
Ja a megfigyeléseket a szigethalmi hídnál végeztem talán a 38-as folyamkilométer van arra?
Nemrég feltámadt bennem a gondolat, hogy vegyek egy 4-személyes csónakot testedzés céljaira, a Velencei-tóra, ill. a Balatonra.
Egyrészt a hatósági oldalról tájékozottakat kérdezném, hogy ehhez milyen engedély, dokumentáció, képzettség, felszerelés, tartozékok stb. szükséges, kötelező, ajánlott. Szabad-e elektromos segédmotort ráépíteni? Mennyivel "komolyabb" a megítélése egy ilyen teknőnek, mint egy "krokodilfejű" snookynak, amellyel nem szabad a parttól x méternél jobban eltávolodni?
Másrészt pedig a hasonló járgányok boldog tulajdonosait kérdezném: ebből a kategóriából műanyagot vagy fémet jó-e választani? Mire kell figyelni a vásárlásnál? Mennyire hangsúlyos az új/használt kérdése? A teknőt valószínűleg sokat kell majd személyautó tetején szállítani, ezért sem akarok túlságosan nagy és nehéz darabot.
A "Tehénke" volt mindig is a leggyorsabb, a karcsú, áramvonalas teste miatt.
Ezek a mostani BKV ún. 100-as típusok (Morgó-Várhegy PL.) nem a legelsők ugyanezen a név alatt. Ezek a mostaniak kikötői tengeri boxer (rendező) hajónak készültek külföldi megrendelésre a Balatonfüredi hajógyárban. Eredetileg két gépesre tervezték őket, azért is ilyen széles, rövid, tözsi a formájuk, de mikor az első darabot a prototípust leszállították, közölték, hogy nem kell nekik. Ezután a BKV megvette őket, úgy, hogy az akkor futó Meseflottát elvitték teljes felújításra, ennek címén eltűntették azokat a hajókat, és felhozták a Sión ezeket az újakat. Majd megkapták ugyanazokat a neveket. (hét törpe) A tehénke maradt a régi, + János Vitéz, Farkas, Babszem Jankó, Iluska és társai is maradtak. Csak így tudtak pénzt szerezni anno korszerűsítésre. Állam bácsi nem akart költeni a fővárosi és helyi kishajózásra. Az akkori Pest Megyei Révhajózási Vállalat (PRHV) olyan szutyok hajókkal járt, hogy életveszély volt beszállni. Engedéllyel csak a "korszerű" vizibuszokat vehették meg, abból is 4-et.
Ezért van az, hogy ezek a hajók, már jóval újabbak 80-as évek elején készültek, de mivel a két gép helyett csak egyet kaptak, lassúak, nem iránytartóak, de piszok jól, szinte egy helyben megfordulnak, és jó a manőverképességük. De a szélre érzékenyek. Ami állami engedéllyel lett a BKV-hoz megvásárolva, azok a különjáratra készült 100-as típusok a Kék-Duna, és a Tabán, valamint a repihajó 130-as típusok, már két géppel, elkészülési sorrendben Pest-Buda, Halászbástya, Dunaföldvár. (emlékeim szerint az Általad kérdezett Morgó 82-es, ő az első szériából való) onnan ismerni meg az első szériás 100-asokat, hogy a kerékállás ablakuk előre döntött, és nem a tetőn van a kémény, hanem a farrészen (fartükrön) kipufogó valamint némelyiken még a rendezőhajókon látható ütköző gumihengerek is rajta vannak elől oldalt hátul. PL. Szent Kristóf(Tudor) Várhegy(Morgó). Ezek nem turbó feltöltésű Rábával mennek, ezért még lassabbak. Kivétel ez alól a Szentendre (korábban Vidor) nevű, ebben pár hónapja gépcsere volt, azóta szinte repül.
„Hófehérke (…) gerincét 107 éve fektették le csavargőzösként kezdte”
Tyű a mindenit, ezt nem gondoltam volna róla. Egyszer az egész sulink (a Vizafogó, akkor még Vágó Béla általános) hajóval kirándult Visegrádra. A mi hajónk fekve maradt már a Margitsziget mellett (Jászairól indultunk), ekkor a Hófehérkéhez kötötték a hajónkat, az meg húzott minket, mint az ááállat! Marha gyors, erős volt, legalábbis az általam mexokott BKV-szerűekhez képest.
Igazad van, bajosan lenne itt vasárnap, hiszen szerdán dél körl indult.
A románoknak nem jó a híre, több hajó magyar személyzetétől is hallottam már. Arra emlékszel, hogy jó pár évvel ezelőtt a DeltaStar mikor forított nem jött ki neki a rundó, ledobta a horgonyát egyenesen belehúzta a horgonyozni tilosba, és fölkapott egy postai kábelt? Ott lógott a horgonyán fél napig...
A Viking Star csak kedden délben jön, s szerdán megy fel, azért jön vasárnap délután négy, de reggel elmegy egyszerre hat, úgyhogy azért el fognak férni...a két új sem marad sokáig. Tényleg ilyen rossz híre van a két románnak? Mondjuk én sem tudom hogy mér kell néha már a Lánchídnál elkezdeni a fordulást...
Mohács típus: 1545 kW/610 t
Adony típus: 1030 kW/588 t
Szombathely: 1177 kW/356 t
Gyöngyös/Inota: 883 kW/407 t
Sopron: 1177 kW/521 t
Papírforma szerint, a vízkiszorítás egyedenként néhány tonnával eltér.
Egyébként, szerintem, ha kimész Csepelre, anikor az adott hajó ott áll, biztos nagyon szívesen elárulnak mást is magukról.
Kérdésem lenne a T. Kartársakhoz:
Hol keresgéljek, ha egy 1970 körül gyártott lengyel tengerjáró hajó sorsáról szeretnék többet megtudni? Van valami regiszter, ami nyilvántartja a hajókat, azok kapitányát, esetleg fényképekkel együtt?
Már szanaszét cincáltam a mindenféle keresôket, jártam a POL oldalán, néhány regisztert is megnéztem, különösebb eredmény nélkül :-(
Szépségverseny:
Igen-igen a Rákoczi-Hunnyadi-Táncsics trió, a Szent István gőzős (vagy hogy is hívják azt ami Szegeden áll(t) a rakparton, talán a régi neve Temesvár volt? (de rég jártam már ott).
Bár nekem a kedvencem a Theodor Körner. Csodálatos klipper orra van és lenyűgöző a tatja. Szerintem bazi jól néz ki az osztott híd, a felépítmény, kiváltaképp akkor amikor az ember mondjuk egy magassabb partól egy kanyarban látja, vagy úgy hogy közel van nagyon az emberhez és fordulásban van (pl starndolás a Nagymaros alatt lévő zátonyokon), s külön szép még benne, ahogy a régi felépítmény takarta a lapátkereket és most alatta az a jóféle speckó turbina van. Engelhartszell alatt láttam egy helyben
megfordulni. Jó látvány volt.
Egyébként bazi jó látvány, mikor árvíz idején az Ukrajna kabrióként megy át a Szabadság-híd alatt. Ha valaki tud erről egy képet az dobj már be ide a topicra, köszi...
Erőverseny, avagy aki tényeket tud, az áruljon már el párat (+ mikor épültek):
Haány lóerősek a:
moszkvák
Táncsics-Rákoczi-Hunnyadi
Miskolc tolóhajó
Dunafoldvár-Mohács-Érsekcsanád-Kalocsa
Adony-HArta-Csepel-Eger-...
Különböző vontatóink
s ami még az eszetekbe jut (+ egyéb műszaki paraméterek: tonna, motor nagysága, hengerek száma, stb...)
Vízről láttam, dolgoztam én is.
Kíváncsi leszek rájuk, biztos szép darabok lesznek. A Viking Star is úgy tudom vasárnap délben érkezik, majd megint sakkozhatnak kit melyik pontonra állítsanak. Én a legkevésbé a két románt kedvelem a nagyok közül, a Steua Delteii-t, és a Steua Dunari-t. (asszem Duna és Delta csillaga) rondák, koszosak, hülye helyen fordítanak minden érkezéskor, és utál mindenki melléjük állni, mert állítólag lopkodják a dörzsfákat, ballonokat köteleket. :)) ez csak pletyka... :) de hihető
Széltében nem múlják felül, hosszában olyan 5 méterrel. Azért a Mozartot láttam már itt-ott manőverezni...háát, még plusz 5 méter...nagyon kiszámolhatták...
trophy: Biztos volt szerencséd belülről is látni,/a sapkából és a pólóból gondolom/. A TK-t honnan nézted? Én is 'kinn voltam' az indulásnál, bizony nincs orrsugarasa. Valóban szép a négy ukrán, talán még a két bulgárt is ide lehetne sorolni, kicsit hasonlítanak, bár azok holland építésűek. Én szinte minden ilyen üdülőhajóban találok valami szépet, na azért van egy-két Nyugati, mely úgy tégla ahogy van...
DLala: Constanta RO. Méretük miatt csak a Duna Passau alatti szakaszára specializálódnak, tán még itt is nehézkesen fognak működni. Az egyik Szo. reggel célozza meg a Nemzetközit, a másik Vas. reggel.
A River Cloud nekem is nagy kedvencem. (van is polóm, meg sapkám tőlük :)))
Nekem tetszenek a nagy Ukrán személyhajók is. (Moldavia, Ukrajna, Dnipro, Volga, stb.) Ezek olyan klasszikus hajóformák, magas felhúzott orral.
A Theodor Körnert nézegettem ma reggel ahogy indult. Érdekes megoldás ez a kerekek helyére épített cikloida propeller hajtás. Jól manőverezhető lehet saját tengelye körül megfordul, tán még orrsugár kormány sincs benne.
Na akkor reagáljunk...:-)... Nekem is a kedvenceim közé tartozik a magyar-trió /bár amivel az utóbbi időkben 'kiegészítették' a Táncsics és a Rákóczi oldalának középtáját, kicsit rontja az összhatást, szerintem nem kellett volna belenyúlni, jó volt az úgy.../és a régi gőzhajók is, de azért a maiak közt is akadhat szemrevaló. Ismeri valaki a River Cloud-ot? Van orra, van tatja, szép fedélzete, feltünően magas árboca. Egész formás kis hajó, annak ellenére, hogy szabványméretekkel rendelkezik. Igaz hogy svájci, de legalább nem magas a hasábos teltségi foka...:-)
Amúgy most hoznak fel két vadonatúj hajót Konstanzából. Állítólag ezek lesznek a Duna leghosszabbjai. Talán úgy a hétvége környékén érik el Pestet...
Hali!
Lezajlott tegnap a verseny sikeresen +jó idő volt.
Egész nap fölalá mászkált az ADONY. Kotorják a szmötyit a ráckevei dunán aztán azt hordta.
Ma tettem fel pár képet,holnap felteszem az Adony képét,és más uszó alkalmatosság fotóját is.
A lap elérése alábbi sorokban megtalálható.
Melyik szép???
Személyhajók: ex Pannónia, Attila (ex Szentendre?? szóval a Tahi, Zebegény stb. típus), vagy a jó öreg Ráckeve (melyből korunk Old Boy-t csinált, vagy Baján a Déry éstermészetesen a már említett Kossuth.
Teherhajók: számomra egyértelműen a Közép-dunai vontató sorozat tagjai (a még "élők": Szombathely, Tatabánya), a zuhatagi tigris Sopron, a Zoltán kis vontató no és a jegesek, közülük is kiemelkedően a Jégtörő V. De nekem tetszenek az öreg mahartos Z uszályok is.
Én már küldtem levelet neked,de nem válaszoltál.
Május 12-én Vasárnap élethű hajómodell verseny csepelen.Ott meg lehet tekinteni működés közben is. Egyébként évadnyitó verseny lessz,tehát az ország minden részéről jönnek hajómodellezők.A flottillás aknamentesítővel indulok.
Bővebb infó,és képek:
http://ingyennet.hu/~cavman
Így van! (És a Petőfi...:-(MÉG egybenvan végül is...:-) A "maiak" közül pedig (amik most is közlekednek) talán a Hunyadi, Rákoczi, Táncsics -trió (bár nem egyformák 100%-ig) egész kultúrált hajó-formájú!:-)