No, de tanár úr!
Számtech óra alatt fórumozni!!!
Az, hogy mi az egész órát végignetezzük mindig az nem jogosítja fel a tanár urat arra, hogy kövesse példánkat.
OFF:
Es mindennek az alapja a szerkezet katasztrofalis allapota. A hid egy un. felallando hadihid, ami eredetileg arra keszult, hogy baj (bombazas, robbantas, osszeomlas, stb.) eseten gyorsan kivalthato legyen a katonasag altal epitett pontonhid, es biztositsa a hadsereg utanpotlasat egy esetleges haboruban. Ezert ilyen a szerkezete is. Modul rendszeru, rovid darabokbol csavarozott tartok, gyorsan osszerakhato, es szetszedheto, de csereben a terhelhetosege korlatozott. Termeszetesen az ilyen hid tervezesett elettartama is rovidebb, eredetileg 25 ev. Ez a hid megvolt valahol "tartalekban", a honvedsegnel, es amikor 45-ben gyorsan kellett valami a Deli-osszekoto helyere, ezt raktak oda. Aztan elkeszult az allando vasuti hid, ezt meg szetszedtek, es felvittek eszakra, hogy ott meg kiszolgal par evet, amig meg nem epul az allando hid oda is. (Egy darabja a hajogyari szigetre kerult hidnak, az is ott all ma is.) Na, az allando hid azota is epul. Szoval nem fikalni szegeny hidat! :-) Valodi matuzsalem, eredeti elettartamanak tbb, mint ketszereset lehuzta ugy, hogy kozben kapott egy szet- es osszeszerelest, ami ugye nem szokott tul jot tenni egy szerkezetnek.
Én is ezt hallottam, egyébként elég rajta átmenni!!
Viszonylag gyakran szoktam, nagyon kellemes nyári séta! Csak arra kell figyelni, hogy a lezárt oldalon menj, mert a sok kerékpáros és motoros életveszélyes!!
Az 1300-ason voltam matróc. Robinson a drága, vagy két éve visszarítta magát a MAHART-hoz, egy ezres uszályon volt matróz. Régi énjétől talán annyiban különbözött, hogy kevesebb foga volt.
:-))).
Én 2000 dec.-ben távoztam, nem tudom mi lett vele, de valószínű tőle is megváltak...
A vasúti hídon lévő sebességkorlátozásnak semmi köze a pillérütközéshez. Egyszerűen a hídszerkezet és a pálya van annyira elöregedve, hogy maximalizálták a sebességet.
Egyébként a híd alatt áthajózva gyakran "öszedudálunk" a fejünk felett szintén "száguldó" kis pirossal. Nagyot néznek a környéken, mikor a két légkürt egymásba szól... :))
A Pannónia köszöni szépen él és virul, és Pannónia néven szeli a habokat! :)
Új fa felépítményt kapott, és szinte teljesen zárt lett. Európa topictársunk tud több részlettel szolgálni, de eredeti géppel, és formával azonos névvel közlekedik. Jelen pillanatban a Batthyány téren áll, de csak Pest felől látható, mert az Európa m/s takarja. (azon áll)
Kicsit OFF:
Az Északi Összekötőn az 5 km/h-s sebességkorlátozáshoz igen sok köze van még a vasúti pálya moslék állapotának, attól függetlenül, hogy nekimentek-e a pillérnek, vagy sem. A Vasútmániás topicban van pár "szakértő", akik erről bővebben is tudnak mesélni.
A lényeg: ha kenuval megyek át a híd alatt, szeretem "elcsípni" a fölöttem zötykölődő vonatot, amolyan kellemes halálfélelem érzése van az embernek :-))))
Üdv Bócman!
Te aztán adtál szundikáló topicunknak :))
A Pannónia megvan, Budapesten szaladgál valami általam még nem megjegyzett néven. Előző neve nyilván nem volt korszerű sznob világunkban. :))
Egy Robinsont én is ismertem. Magas, vékony, fekete figura volt, s nagyon sokat tintázott. Ő lenne az?? Valódi nevére nem emlékszem.
Az imént hallottam egy ismerősömtől a topikok létezéséről, nosza, be is kukkantottam.
Megvallom, könnyes szemmel olvasgatom a hajóneveket, hiszen a legtöbbön én is utaztam.
Az Inota lenne ma a legerősebb??
Hol a Sopron, a Szombathely??
Csak nem ezeket is szétvágták már??
Azt hallottam, hogy a Kaposvár meg a Szob már jobb létre szenderült...
Hejj, amikor még Ogluval és Robinzonnal Tulcsán a pontonos feleségét a matrózkabinban...
Nem csúszóra, keresztben ráestünk.
Ez mondjuk lényegtelen. Szerintem ott nem számoltak azzal, hogy egyszer véletlenül vki letarolja, vagy azt mondták: ettől tekintsünk el, sokba kerülne úgy megépíteni, hogy ilyesminek is ellent tudjon állni. (Nekem úgy tűnik ez folyik manapság az élet minden területén M.o.-n.)
Ha már itt tartunk...
1993-94 körül két érccel teli bárka nekiszaladt egy árviz idején szántó horgyony miatt az Északi összekötő hídnak és egy napig rajta lógott a baloldali második pilléren. Azóta a vonat csak 5 km/h-val mehet át rajta. Állítólag ha valaki a pesti oldalon áll, látszik, hogy megnyekkent a pillér. (megjegyzem sose álltam még ott megnézni)
Akik ott laktak, azok azt mondják, hogy jó nagyot szólt...
Én is gondolkodtam, de én akövetkezőkkel magyaráztam meg magamnak a dolgot. (ne értsetek félre nem vagyok mérnök-vagy fizikus, csak így gondolkodtam):
Tegyük fel, hogy a tolt karaván a két üres bárkával kis jóindulattal 1000 T. (az RTL hiradóban látott képek alapján nem kisdarabok voltak éppenséggel), tegyük fel, hogy (azt tudjuk, hogy völgymenetben haladt) a folyó az adott szakaszon 5-6 km/h-s sebességgel folyik, ehhez jön még hozzá a géperő által kifejtett sebesség, amit tudunk, hogy nem mérsékelt a parancsnok, mert állítólag szívrohamot kapott. A gépekben is gondolom dolgozik néhány ezer paci. A pillért telibe, szemből kapta el, ez látszott a bárkaorr csúnya eldeformálódásán, tehát nem csúszóra vette, mint amikor macilaci által említett rozsdafoltok keletkeznek a hídlábon. (ilyen van egyébként több is a Margit-híd völgymenő nyílás bal pillérén, és a Lágymányosi-híd völgymenő mindkettőn)
Szóval a fentiek ismeretében nem látom lehetetlennek, hogy akkora erővel történhetett az ütközés, ami még egy jó alapú, megerősített pillért is kimozdít a helyéről.
Egyébként amikor a Bayern önjáró-Lánchíd-Szabadság-híd "csata" volt, akkor is a hid egész éjszaka zárva volt statikai vizsgálatok miatt. Pedig terheletlenül, géperő nélkül, vízfolyás sebességgel, keresztbe esett rá a hídlábra.
Ezt en sem ertettem. Emlekeim szerint (BME - Epitomernoki Kar) a pillert erre is meretezni kell. Ez meg allitolag tobb pillert is elvitt. Ugyan a ma.hu ugy irta, hogy egy "meg nem erositett resznek utkozott", de hat az is gaz, ha csak a hajozoutban levo pillereket meretezik erre a teherre. Mondjuk nem ez az egyetlen ilyen huzasa az amiknak. A WTC is tovabb allhatott volna(sot tan allhatna ma is), ha az acelszerkezet megfelelo (eu-i szabvanynak megfelelo) tuzvedelmet kapott volna. Na, de ez mar off.
Nem egészen értem ezt a balesetet. Két üressel tarolta le a hídlábat, ugye? Nem lehetett túl jól megépítve az a híd. Csak azért gondolom, mert volt szerencsém átélni hasonlót. Bécsben, még amikor nem volt a freudenaui zsilip, ráfordítás közben oldalt kaptuk az egyik hidat, Dorog m/s+egy üres 1300-as uszály. A hídon lett két rozsdafolt, a Dorogon szétszakadtak a vascsövek, kő kövön nem maradt, az 1300-as oldala 25 m hosszan beszakadt. Szóval két ürestől (mégha jóval nagyobbak is) nem lett volna szabad kidőlnie a hídlábnak. Vagy vmit nem jól értettem?
Azert ennyire nem gaz.
16. melléklet - Kishajóra, csónakra vonatkozó előírások
1.Általános előírások
[...]
c) Csónakban az úszni nem tudó, illetve munkát végző személyek részére személyenként egy darab mentőmellényt kell elhelyezni. Tehat ha kedvtelesi celra veszed igenybe, akkor csak az uszni nem tudoknak kell melleny. Legalabbis en igy ertelmeznem, bar latvhatoan üti a trophy altal betett Kishajó, csónak, vízi sporteszköz kötelező felszerelése [...] 2.Csónak pontot. Azert agyon valoszinuleg nem utnek a rendorok, ha mentomelleny es elsosegely csomag nelkul horgaszol. :-)
Sziasztok!
Érdekesség: egy "igazi" tengeri hajó áll a csepeli Szabadkikötőben. A neve: Tisza Királynője III.
Azért az idézőjel mert (bár ez biztosan volt már tengeren)kb 7-800 tonnás.
Üdv
Mp