Keresés

Részletes keresés

Omar Khajjám Creative Commons License 2019.12.15 0 0 361267

A te istened Bohr és Oppenheimer.

Ennyiben maradtunk...

 

(és veled ellentétben soha nem szoktam trágárkodni)

Előzmény: advocatusdiaboli (361266)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2019.12.15 -1 1 361266

Ó b+, én kérek elnézést....

Előzmény: Omar Khajjám (361265)
Omar Khajjám Creative Commons License 2019.12.15 0 0 361265

"Nem véletlenül nem nősült meg soha, nem lett családja, de még közeli barátai sem (persze lehet, hogy csak meleg volt szegény, és abban a korban ez még nem volt elfogadott"

 

Nem volt meleg, esetleg olyanról hallottál-e, akinek azért nem lesz családja, mert nem akar gyereket és a párkapcsolat amúgy is csak felesleges energiákat kötne le az életéből? Merthogy Tesla ilyen ember volt.

 

"volt még egy olyan zavaros kísérlete is, hogy már idős emberként a 30-as években célzásokon keresztül megpróbálta elhitetni, hogy az évtizedekkel korábbi, 1908-as Tunguz meteor-robbanás valójában az ő műve volt, az ő "energia-nyalábja" okozta..."

 

Annyiban igaza volt, hogy egy hasonló elven alapuló, fegyverként is használható energianyaláb okozta, nem pedig holmi óriásmeteor. De azt nem földönkívüliek építették, csak ennyi biztos.

A modern tudomány totális képtelenségét és tehetetlenségét bizonyítja, hogy a Tunguznál történt "robbanást" (ami valójában nem robbanás volt, hanem a terület pontosan olyan mértékű letarolása, mint Szodoma és Gomorra esetében) robbanásnak tartják mindmáig.

Akik a területen jártak nem sokkal az esemény bekövetkezte után (1-2 orosz jakut vadászokkal) másról számoltak be.

 

"jellemző egyébként, hogy még a térenergetikai, Faraday-kalitkás (filmekben előszeretettel szerepeltetett..) meddő kísérleteit is arra az éter-elméletre alapozta, amiről akkorra már tudta a fizika, hogy tévedés"

 

Vagy esetleg mégsem az, hanem arrafelé volna a szabadenergia nyerésének lehetősége.

Persze mint jól tudjuk, Bohr és Oppenheimer mást igazolt. De ők is a sötét oldalt szolgálták, Tesla meg nem...

 

 

Előzmény: advocatusdiaboli (361256)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2019.12.15 0 0 361264

A természetes folyamatok a végén mindég a tyúk vagy a tojás paradoxonnál kötnek ki és arra viszont nincs válasz. (lényeges benne a névelő, mielőtt valaki dino tojásokra kezdene hivatkozni, így nincs rá válasz) De a világ csak működik. Ebben látom Marx tévedését, ezzel nem tudhatott mit kezdeni, ő mindent a termelésből azzal összefüggő érdekekből próbált levezetni, pedig az nem úgy. A Világtörténet folyóiratban 1980 as években jelent is meg cikk ami közel se marxista szemlélettel részletesen elemezte, hogy a társadalmi rendszerek nem követik egymást hanem mindég jelen volt mindegyik.

Előzmény: advocatusdiaboli (361263)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2019.12.15 0 0 361263

Franc tudja. Még ez is lehet. Vannak egyfelől láthatóan történelmi szükségszerűségek - másrészt azért ezek kiteljesedését mindenféle körülmények akár több/sok generációs időtávokkal is képesek késleltetni vagy éppen előbbre hozni...

Bizonyos egybeesések véletlen teljesülése esetén az ipari forradalom akár 1500 évvel korábban, már a Római Birodalomban bekövetkezhetett volna - és éppenséggel tarthatna akár még ma is a sötét középkor, ha pár dolog nem alakul másképpen... Pár ezer évvel később vagy korábban persze végül egyes fejlődési fázisok valószínűleg mindenképpen eljönnének, de mondjuk ez itt és most nekünk már nem annyira mindegy...

Előzmény: zöldkomcsi: (361262)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2019.12.15 0 0 361262

Semmi lényeges, nyilas keresztet vágtak volna ki itt 56 ban a zászlóból de a rekéta válság kubánál ugyan akkor a német gorbacsov pedig létrehozza az európai úniót. Ennyi az egész. 

Egyébként nem csak a nácik és kommunisták tűntek el de az usa ban sincs már a maffiának akkora hatalma mint amikor itt ezek voltak.

Előzmény: advocatusdiaboli (361258)
rev251 Creative Commons License 2019.12.15 0 0 361261

Igen, azt érzem, hogy ez LENNE az előreszámítható (jelenleg csak előre érezhető) rész.

 

És vannak a később ható váltóállítások (rendezőpályudvar hasonlat)

 

És igen, ez csak egyfajta önszórakoztatás. Játék.

Előzmény: advocatusdiaboli (361258)
rev251 Creative Commons License 2019.12.15 0 1 361260

Vagy az is lehet, hogy az általad idézett, leírt technológiai (nem hatalmi!) központ áttevődés

nem észak-Olaszország (Velence) - Párizs/London/Hamburg - New York/Hamburg/London/Párizs utat (majd USA, Tokió, ill. ma már Sncsen-Peking) utat járta volna meg.

 

Hanem egy olyat, hogy Velence - Novgorod (Hansa város az is) -Moszkva

Szemben a németalföldiekkel meg spanyolokkal az oroszok lettek volna azok, akiknek nincs vesztenivalójuk, éls az aranycsinálástól a földrészmegkerülésig MINDENT meg kellett volna próbálni.

És ha az oszmán erősebb, mint a középázsiai Timur, akkor a tatár iga sem olyan goromba, hog Oroszország évszázadokig befagyjon.

 

Hogy Newton, Faraday meg a Carnot család (Ampere, Le Verrier, stb.) megfelelője ki lett volna, azt nem tudom, de ha Mengyelejevet kitermelték, akkor kitermelték volna azt is.

 

Mi, meg a lengyelek úgy huzakodtunk volna az orosz cárral, ahogy azt a mi valóságunkban a Habsburgokkal tettük.

Annyi, hogy a lengyel nyelv esélyesebben maradt volna meg, a magyar, hát az nem nagyon valószínű.

Most a helyi képletből a Havasalföldet meg a semmiből indul vlach projektet (beleértve az arnauta martalócokat, aza az albánokat is) nagyvonalúan kifelejtettem, a szerbeknek, bolgároknak annyi.

 

----------------------

 

Ez a szépsége az igazi folyamatoknak a számítógépes izékkel szemben.

 

Nem kiszámítható, és nem algoritmizálható, hogy mikor jön a képbe és áll össze a SEMMIBŐL egy ember, vagy egy új törzsszövetség (amit én projektnek becézek itt).

Vagy az ellenirányú folyamat: meddig egységes a szereplő, és mikortól bomlik, hasad (és hány részre).

Mikor kezd el számítani valami, ami addig elhanyagolható volt.

(ki jósolja meg akár utólag, hogy a Habsburg ház vagy a tágan értelmezett Németalföld hány részként áll össze vagy hasad szét. Vagy a Baltikum litvánokkal, lengyelekkel, dánokkal, hansával, német lovagrenddel)

 

Ha az ilyen hasadásokat egyszeri dolgoként vesszük be, azzal a peremfeltétellel talán lehetne valami számítástudományt ráilleszteni a valóságra (egyszer a jövőben, Asimov bácsiék bólogatásával kísérve)

 

Ennyit arról, hogy öszeomlott volna a francia front 1918 tavaszán. :)

Előzmény: havasesoesett (361255)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2019.12.15 0 0 361259

Volt olyan is, hogy a hideg szén akkumulátor. Olyan lett is jóval később, lehetne is alternatívája a rankin ciklusnak, csak nem foglalkoznak vele. Miért nem? Nem tudom, de lenne mit.

Igazad van, Teslával kapcsolatban sok ezoterika kering, de eltúlzod, annyira azért nem hülyült az meg.

Előzmény: advocatusdiaboli (361256)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2019.12.15 -1 2 361258

Ilyen alapon mi lett volna, ha Kína nem zárkózik be a XV. század végén újra, hanem Cseng Ho nyomdokain ők gyarmatosítják - Európa előtt 2-3 évszázaddal - egész Afrikát, Óceániát, felfedezik - keletről - Amerikát? Ha a fejlődés-ellenes, bezárkózó attitűdjük helyett náluk indul be az ipari forradalom?

 

Nagyon szórakoztató egyébként alternatív történelmeken agyalni, de szerintem kicsit hiba, ha mindig csak egyetlen egy elemen változtatunk - hiszen a valóságban ritkán múlott a történelem egyetlen történésen, egyetlen csatán - ha Waterloonál nem veszít Napóleon, végül valószínűleg akkor is legyűrték volna, akkor egy következő vagy harmadik csatában - lévén addigra már szó szerint "mindenki bögyében volt", és egy a SZU legyőzésével járó Hitleráj sem biztos, hogy fennmaradhatott volna, vagy óriási mértékben konszolidálódik, vagy valami kontinentálissá fajuló méretű lázadás söpri el, mert a 42-43 utánra kiteljesedett Gestapós náci rémuralmat maguk a németek sem tűrték volna el békeidőben pár évnél tovább, stb...

Előzmény: rev251 (361251)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2019.12.15 0 0 361257

De igen, gyógyították, meggyógyulni többen biztos nem mint ahányan ráolvasástól vagy imádságtól, de vagyont szerzett rajta valaki. 

 

Inkább ajánlanám figyelmedbe elgondolkodni magadon, mert a "vízhajtásautó" igenis ott bújkál az benned is, van valami vak hit féleséged a technológia határtalanságában. Bennem ez csak azért nincs mert határozottan figyelek rá, lehet, hogy néha túl is lőve a célon.

Előzmény: advocatusdiaboli (361245)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2019.12.15 -1 0 361256

Nem nyilvánították szélhámosnak, sőt, nagy volt a tekintélye, rengeteg kutatásba bevonták (pl: az USA katonai radarkutatásaiba is!!), a Time még a 30-as években is címlapon hozta le pozitív kontextusban, 43-ban (mondjuk halála évében..) ítélt ugyebár úgy a bíróság, hogy a rádiónak nem is Marconi, hanem Tesla a feltalálója (megjegyzem, szerintem tévesen, a rádiónak nem volt "egy konkrét feltalálója", viszont Marconi állt elő az első gyakorlatban is használható megoldással, az elvekhez-alapokhoz ugyanakkor a legtöbbet Hertz tette hozzá). De Tesla nehéz természetű (még Edisonhoz képest is), furcsa ember volt, és tetszik vagy sem, középkorúvá válva leragadt a XIX. század végi fizikában, onnan többet nem is tudott kimozdulni.

 

Korábbi eredményeivel kivívott óriási tekintélye alapozta meg azt a tehetetlen lendületet, ami még nagyon sokáig hátteret adott neki, de a 20-30-as évekre már minden szakmabeli látta, hogy nem tett ő kb: 1900 után többet semmit sem le az asztalra, jellemző egyébként, hogy még a térenergetikai, Faraday-kalitkás (filmekben előszeretettel szerepeltetett..) meddő kísérleteit is arra az éter-elméletre alapozta, amiről akkorra már tudta a fizika, hogy tévedés, de ő változatlanul hitt benne. Lassan megzakkant, mániákussá vált, volt még egy olyan zavaros kísérlete is, hogy már idős emberként a 30-as években célzásokon keresztül megpróbálta elhitetni, hogy az évtizedekkel korábbi, 1908-as Tunguz meteor-robbanás valójában az ő műve volt, az ő "energia-nyalábja" okozta...

 

Nem véletlenül egy szállodában és úgy végezte be - magányosan - ahogy. Nem véletlenül nem nősült meg soha, nem lett családja, de még közeli barátai sem (persze lehet, hogy csak meleg volt szegény, és abban a korban ez még nem volt elfogadott).

 

Bárhogy is, ha kicsit is utána nézel, veszed tényleg a fáradtságot, hogy ne ezoterikus lapokról, hanem valós tudományos forrásokból tájékozódj, akkor rájöhetsz, hogy Tesla inkább az imidzs-építésben volt jó és abban is főleg csak fiatalabb korában - valójában inkább remek újító és elektrotechnikus, mint valódi fizikus és tudós volt (bonyolultabb számításokat el sem tudott végezni !!), és amint a tudomány-technika fejlődése átlépte a XIX. század végének gyerekcipőben járó, még az alapvető összefüggések felfedezésénél tartó (mint indukció meg hasonlók) állapotát, és igazi tudóst és igazi kutatást igényelt - ő bizony kiesett a fősodorból... Ahogy egyébként Edison is, csak ő azért képes volt egy valódi céget felépíteni, és amikor eljött az ideje, átadni a stafétát másoknak, így a GE a mai napig virágzik...

Előzmény: Omar Khajjám (361248)
havasesoesett Creative Commons License 2019.12.15 0 0 361255
Simán élhetnénk középkorban, ami elég súlyos
:/
Előzmény: rev251 (361253)
havasesoesett Creative Commons License 2019.12.15 0 0 361254
Ugye renegát nyugatiak adták az oszmán eszközöket, boszporusz tüzérségét az Enciklopédiából szerzett ismeretekkel építette ki egy nyugati dezertor...
Előzmény: havasesoesett (361252)
rev251 Creative Commons License 2019.12.15 0 0 361253

Pont te estél bele.

 

Mivel Timur Lenk-kel kb. 70-80 évet nyertünk (legyen 100), ez kb. a Rigómező-Esztergom távolságot jelenti, ha ezt ráméred Budára (Esztergomra, Sárvárra, Kőszegre), akkor nem jutsz ki az Atlantiig.

 

És hát az Alpok az nem a Fruska gora meg a Mecsek, Bakony.

Nem is a Kiskun homokhátság meg a Somogyi, meg tiszamenti (és akkor még dunamenti!) mocsarak.

 

Viszont:

Amerika fel nem fedezésével igazad is lehet, ez jogos.

Jóval Timur Lenk után tett fel némi aprópénzt a spanyol király Columbusra. (Szerintem Palos kikötő 1 évi bevételét, mert kb. ez a kikötő szerelte fel a 3 hajót, királyi kérésre.)

Ha meg vannak mórok (nincs Timur), akor spanyol király sincs, Palos sincs (felégették, vagy egyenesen mór uralom alatt van),sőt, Tengerész Henrik sincs, mert más dolga van szegénynek.

Kopernikusz meg a nyugodt Balti-tenger melletti csillagvizsgálás helyett sürgős erődítéstani felméréseket végezne a német-lengyel hátságon.

 

A tárgyalt hipotetikus Török (oszmán) Birodalomnek nem kell új és bizonytalan dolgokra pénzt kockáztatni (1 bejön, 10-ből-100-ból, csak a többit nem ünnepeljük).

Tehát A columbus féle kalandorok nem ERRE kapnak pénzt.

Columbus éppenséggel a török kémszolgálat Velencébe épített ügynöke is lehetett volna.

Előzmény: havasesoesett (361252)
havasesoesett Creative Commons License 2019.12.15 0 0 361252
Beleesel az egyetemes = nyugateuropa hibába

Simán lehetne, hogy kina és japán meg az iszlám irországig ;) egy despotikus bürokráciában leblokkol és máig nincs amerika felfedezve, akik elvannak magukban, az arannyal, ezüsttel, mint szakrális fémmel...
Előzmény: rev251 (361251)
rev251 Creative Commons License 2019.12.15 0 0 361251

Nem. :)

 

Ha kijutnak az Atlanti-Óceánra, akkor az angolokkal kell gyarmati háborút vívni a Nagy Tavak és a Szent Lőrinc folyó nyomvonalán

 

Az altarnatív történelemben Wolfe ezredes nem Montcalm-mal harcol, hanem valami Ali efendivel, a kapudán pasa (az admirális török megfelelője) kedvencével, és a Szent Lőrinc folyónk is valami Mohamed neve van.

A németalföldi rendzsinálsá is a törökökre hárul a spanyolok helyett. és a török uralkodóház fűződik szét spanyol és kelti ágra, nem a Habsburg.

Az egyenletben a sötét pont a Krím meg az oroszok.

 

No meg a harc az indiai uralomért.

Lett volna Török Kelet Indiai társaság.

 

Az ópiumháború is más lett volna Kínában, mert az mákony a törkhöz közle áll kulturálisan.

Előzmény: havasesoesett (361246)
havasesoesett Creative Commons License 2019.12.15 0 0 361250
Vegyél egy legolcsóbb multimetert, amibe nincs beleépítve az antitesla, alternatívfizika kiiktató chip, aztán reprodukáld
;)
Előzmény: Omar Khajjám (361248)
havasesoesett Creative Commons License 2019.12.15 0 0 361249
Viszont ha lenne ilyen, 10.000 Ft-ból reprodukálni lehetne, csak nem dizájndrogot kéne kinából rendelni, hanem egy multimetert és egy marék alkatrészt.
De gyorsan, amíg ingyen a posta

;)
Előzmény: advocatusdiaboli (361244)
Omar Khajjám Creative Commons License 2019.12.15 0 0 361248

Azért abban egyetértünk, hogy Teslát lényegében a 20-as évek közepére mintegy szélhámosnak nyilvánították?

Akkor nincs is több kérdésem.

 

(Nem azért írok a fórumra, hogy bárki bármiről is meggyőzzön. Te sem engeded meggyőzni magad egy világnézeteddel homlokegyenest álló rendszerről, legyen az bármennyire logikus is, mert csak a sajátodat tartod elfogadhatónak ill. lehetségesnek.)

Előzmény: advocatusdiaboli (361244)
havasesoesett Creative Commons License 2019.12.15 0 0 361247
Másik fajta fizika

;)

Ráadásul 100 éves anyagtechnológiai háttérrel
:/
Előzmény: rev251 (361243)
havasesoesett Creative Commons License 2019.12.15 0 0 361246
Ha lenyomnak mindenkit, akkor nem kell beltengeri hadiflotta...

Na és, ha a vikingek lenyelik Vinlandot?

Most ónorvég lenne az EU nyelve Brüsszelben?
Előzmény: rev251 (361240)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2019.12.15 -1 0 361245

"Gyógyítottak itt rákot is cseppekkel,"

 

Dehogy gyógyítottak...

Előzmény: zöldkomcsi: (361236)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2019.12.15 -1 0 361244

"És mi van akkor, ha Tesla mindezzel együtt egy másfajta fizikára is rájött, vagyis arra, hogy mindazok a találmányok pontosan azért lehetségesek, mert egy olyan határterületet "lépnek át", ami mindezt lehetővé teszi?"

 

Mondom: hit alapú gondolkodással nem lehet vitázni... Nem, nem jött rá Tesla semmi ilyesmire, de téged erről úgysem lehet meggyőzni...

Előzmény: Omar Khajjám (361237)
rev251 Creative Commons License 2019.12.15 0 0 361243

Vagy feleannyi elektorn, mint a hidrogénben...

Előzmény: havasesoesett (361241)
rev251 Creative Commons License 2019.12.15 0 0 361242

No de miért nem északolasz vagy francia hegemónia lett?

(Netán, ha már mindképpen hideg éghajlat kell a hegemóniához, akkor dán vagy orosz)

 

Utólag könnyű bölcsnek lenni.

Vagy nem is olyan könnyű.

Előzmény: zöldkomcsi: (361238)
havasesoesett Creative Commons License 2019.12.15 0 0 361241
És ha mégis?
Miért ne lehetne olyan fém, amiben fele annyi elektron van, mint a litiumban, csak TITKOLJÁK?
Micsoda csoda-aksi lenne belőle...

;)
Előzmény: zöldkomcsi: (361239)
rev251 Creative Commons License 2019.12.15 0 0 361240

Jussanak.

 

De akkor a török úgy jár mint az orosz. 3 részre szakad a flottája, és nem tud összpontosítani. Igaz, legalább van nem befagyó És nem beltenger kikötője.

De legjobb esetben is, mint a francia: 2 részre, közte Gibraltár

 

És a francia-orosz (spanyol) geostratégiai betegséget tetőzendő: erős és állandó szárazföldi hadseregre lesz szüksége.

 

Kinyírjuk a kutya oszmánt, na!

Előzmény: havasesoesett (361235)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2019.12.15 0 1 361239

És mi van akkor, ha Tesla mindezzel együtt egy másfajta fizikára is rájött, vagyis arra, hogy mindazok a találmányok pontosan azért lehetségesek, mert egy olyan határterületet "lépnek át", ami mindezt lehetővé teszi?

 

Nincs másfajta fizika.

Előzmény: Omar Khajjám (361237)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2019.12.15 0 0 361238

De a háborúk kimenetelének nincs jelentősége. A német menetelés az európai hegemónia felé a 19. század közepén kezdődött és 100 év alatt el is érte. Ennyi az egész, a többi csak duma propaganda.

A háborúk azért vannak mert az nyit teret a kiemelkedő képességek érvényesüléséhez.

Előzmény: rev251 (361227)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!