Keresés

Részletes keresés

acitrina Creative Commons License 2003.03.18 0 0 1408

találtam Debrecenben téli fülőkét, egyébként a Busójáráson is volt ugyanez, Mohácson.
Egyebkent szerintem nemsokára lesz nyár fagomba is főleg a napsütötte elázot tuskókon, na meg persze laska.
TTAMAS Creative Commons License 2003.03.17 0 0 1407
Ha elég helyed van a fagyóban, akkor lehet nyersen fagyasztani.
A párolt gomba összeesik és kevesebb helyt foglal.
Előzmény: mángorló (1406)
mángorló Creative Commons License 2003.03.14 0 0 1406
a nagycsarnokban az egyik néni mondta, hogy 20-ától várja a kucsmagombát

amúgy érdemes ott lemenni a keleti fűszerboltba, fagyasztva árulnak kimérve vargányát, de minden előfőzés nélkül. szerintetek ez jó dolog? én még nem hallottam ilyenről, de ha járható, nagyon sok munkaórát takarithatnánk meg egy nagyobb szedés után

vilmarci Creative Commons License 2003.03.14 0 0 1405
zsigrai76: Neked is csak annyit tudok mondani: ha fagyasztás elôtt nem állt napokat a hűtôben, akkor nyugodtan egyél belôle. De figyelj, hogy mindig csak annyit vegyél ki, amennyit megesztek, mert visszafagyasztani nem szabad!
Előzmény: zsigrai76 (1403)
Boarhunter Creative Commons License 2003.03.13 0 0 1404
"ahol jártál, egy-két héten belül lesz piros csészegomba"
Egy-két héten belül? A hétvégén voltam kinn a zselicben, tele volt vele az erdő...Egyébként jó valamire, vagy "csak" szép? :-)
Boarhunter
Előzmény: Lactarius Curtis (1401)
zsigrai76 Creative Commons License 2003.03.13 0 0 1403
találtam fagyasztott (már meg van főzve) vargányát és rántott pöfeteget a hűtőben. megehetem? nyár óta várja, hogy kis családunk megegye, de elfeledkeztem róla :(
vilmarci Creative Commons License 2003.03.13 0 0 1402
Hali!

Sajnos fotóm nincs, nem volt nálam fényképezôgép. Talán most hétvégén, megint megyünk járni egyet. Jó helyeket nem ismerek, összesen két tuti helyem van: egy ôzlábas és egy fenyôtinórus, de imádok barangolni az erdôben, lehet, hogy még találok :)

VilMarci

Előzmény: Lactarius Curtis (1401)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2003.03.12 0 0 1401
Hello
ahol jártál, egy-két héten belül lesz piros csészegomba :-) A kis gombákról fotó kellene...
Más gombák: laska kérdéses, téli fülőke esélyes :-) Persze ismerni kellene a jó helyeket.
üdv:
LC
Előzmény: vilmarci (1399)
pipacsmező Creative Commons License 2003.03.10 0 0 1400
Köszi az információt. Ettem belőle, eddig úgy néz ki, hogy megmaradok.
Hát a hóvirágot hogyan lenne érdemes elkészíteni? :-)
Előzmény: vilmarci (1398)
vilmarci Creative Commons License 2003.03.10 0 0 1399
Halihó!

Hétvégén volunk kirándulni (Hárs-hegy, János-hegy, Normafa). Sajnos egy árva gombát nem találtam (egy gyönyörű, hatalmas, talán bükkfataplón kívül) (pedig titokban reménykedtem egy kevés téli fülôkében vagy laskagombában), amin viszont nagyon meglepôdtem, hogy egy árva hóvirágot sem láttam.
Illetve mégis volt gomba. Apró (0.5-1 cm), tönkön (gallyon) nôtt, fehér, laskagombaszerű, világosbarna, ritkán álló lemezekkel.
Fogalamam sincs mi lehet, de friss volt, sôt, sok friss taplót (talán lepketaplót) láttam. Lehet, hogy hamarosan kezdôdik a szezon? :))

vilmarci Creative Commons License 2003.03.10 0 0 1398
A friss gomba igen gyorsan romlik. Az elkészített ételt természetesen a legjobb azonnal elfogyasztani, de 1-2 napig hűtôben még eláll, ha mindenképpen tartósítani akarod a kész gombaételt, ajánlatos rögtön kihűlés után rögtön lefagyasztani, de szerintem, ha a 1-2 nap (inkább 1) után a hűtôbôl egybôl a fagyasztóba rakod, nagy baj nem lehet.
Előzmény: pipacsmező (1397)
pipacsmező Creative Commons License 2003.03.09 0 0 1397
Sziasztok!
Nyilván esett már róla szó, de nem áll módomban végigolvasni a topicot, az lenne a kérdésem, hogy meddig áll el az elkészített gomba. Tegnap este készítettem egy hadseregnek elegendő gombás csirkét, de nem fogyott el az egész, elég sok megmaradt, beraktam a hűtőszekrénybe. Ma este ehetek-e még belőle? Ha még mindig marad, és azt berakom a mélyhűtőbe, akkor még később az alkalmas-e fogyasztásra.
Gyors segítség kellene, mert nagyon éhes vagyok, köszönöm :-)
Levendula Creative Commons License 2003.03.01 0 0 1396
Most már meg is köszönöm. Az alapfokút elvégeztem tavaly, most megnézem a felsőfokút. Mégexer kösz. LEV
Előzmény: Szelini (1389)
zsigrai76 Creative Commons License 2003.02.28 0 0 1395
LC, köszönöm, küldöm is a mailt :)
Előzmény: Lactarius Curtis (1393)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2003.02.25 0 0 1394
Ha egy picivel melegebb lenne (ejszaka -10 helyett mondjuk 0 fok, nappal pedig 5-8 fok), akkor lassan lehetne laskazni vagy telifulokezni menni.
Előzmény: vilmarci (1392)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2003.02.25 0 0 1393
Hello,
eloszor is gratulalok! Masodszor: a galoca levelezolistara mindenkeppen javaslom a feliratkozast!Ez nem egy "szakmai", tudosok altal dominalt levelezolista, hanem lelkes amatorok baratsagos listaja. Persze az evek soran rengeteget lehet fejlodni, mar csak a levelek olvasgatasabol is. Szerintem iratkozz fel.
udv:
LC
Előzmény: zsigrai76 (1391)
vilmarci Creative Commons License 2003.02.24 0 0 1392
Halihó mindenkinek!

Engem is érdekelne a gombás tanfolyam, nem feltétlenül a felsôfokú, de végül is mindegy. Nekem is elküldöd az infót emilben? (vilmarci@freemail.hu)
Köszi
Mikor érdemes elindulni gombászni? Úgy értem, olvad a hó, süt a nap, lehet, hogy a hó alatt akár találhatok is valamit?

VilMarci

Előzmény: Szelini (1389)
zsigrai76 Creative Commons License 2003.02.17 0 0 1391
huh, de gyönyörű

üdvözlök én is mindenkit így a 2003-ban. nekem kimaradt a novemberi gombaszakértő tanfolyam, hatalmas pocakom és lustaságom miatt. már nagyon várom a tavaszt, hogy immár hármasban indulhassunk az erdőnek. a karácsony hozott isteni könyveket, így már csak a tanfolyás hiányzik, amit megpróbálok majd pótolni.

galóca lista mit jelent, jelentkezhet e lelkes amatőr is?

Előzmény: onobody (1376)
Levendula Creative Commons License 2003.02.13 0 0 1390
Nagyon megköszönném!
Előzmény: Szelini (1389)
Szelini Creative Commons License 2003.02.11 0 0 1389
GoTo: Levél küldése: galoca@primlista.hu
Jelentkezés: galoca-feliratkozas@primlista.hu
Lemondás: galoca-leiratkozas@primlista.hu
Levendula: gombaszakellenorire gondolsz? 2003. marcius. Tovabbiakat ha kered, kuldom mailben.
Udv!
Szelini;-)
Előzmény: Goto (1387)
Levendula Creative Commons License 2003.02.11 0 0 1388
Sziasztok! FElsőfoku gombatam,folyam mikor indul? Tudja valaki?
Goto Creative Commons License 2003.02.11 0 0 1387
A galoca levelezőlistára, hogy lehet feljelentkezni. Légyszi írjátok már meg. Ja igen sikerült netközelbe kerülnöm...
Lactarius Curtis Creative Commons License 2003.02.10 0 0 1386
Sopronban tényleg nem esett hó, a metneten olvastam.
Sikerült újra netközelbe kerülnöd? Üdv:
LC
Előzmény: Goto (1385)
Goto Creative Commons License 2003.02.10 0 0 1385
Sziasztok, itt vagyok hosszú kihagyás után. Januárban még sikerült szednem vagy nyolc kiló fafülgombát, amit leszárítottam, aztán utána lejött ez a "kis" hó, így aztán vége a dalnak, most meg várom, hogy elolvadjon. Úgy hallottam, hogy Sopronban nincs is hó... Ki tud erről bővebbet?
Lakki Creative Commons License 2003.01.25 0 0 1384
Köszönöm a megnyugtató válaszokat. Azért megnyugtató, mert akkor továbbra is minden gombát szeretek, és akkor legközelebb meg fogok próbálni egy frisset mondjuk.

Ennek semmi köze nem volt a fokhagymaillathoz, hanem tényleg égettgumi szaga volt. És nem is kicsit. De megettük. Igaz, hogy rosszul lettem tőle, de sebaj :)

Ilyen tömbös shiitake-t én még nem láttam, frisset is csak a tecsóban fólia alatt, vidéken meg nincs a csarnokban. Legalábbis ezen a vidéken. Majd szétnézek.

Előzmény: Lactarius Curtis (1383)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2003.01.24 0 0 1383
Lakki (és TwiHu)!

A shiitake egy jóízű (fokhagymára emlékeztető), gyógyhatású gomba - rossz ízt vagy "gumiszagot" sohasem tapasztaltam. Valószínűleg romlott vagy szakszerűtlenül tartósított gombát vásárolhattál.
üdv:LC

Előzmény: TwiHu (1382)
TwiHu Creative Commons License 2003.01.23 0 0 1382
Biztos vagy a gumiszagban? A gombáskönyv szerint íze és szaga a fokhagymára emlékeztet... :-)

Bár múltkor én is főztem friss sikakából meg busából pörköltet. Hát... Én a busára fogtam a szagát.

De most a csarnokban árulnak tömböt, ha van kedved próbáld ki, akár a lakásban is termeszthető, és frissen, olajban és petrezselyemmel megpárolva - busa nélkül - isteni csemege!

Előzmény: Lakki (1381)
Lakki Creative Commons License 2003.01.22 0 0 1381
De jó hogy van ilyen gombászós topic. Nekem volna egy kérdésem.

Nagyon szeretem a gombát, mindenfélét és mindenféle formában. Nemrég vettem szárított shiitake gombát, és tegnap hozzá is láttam megcsinálni - annál is inkább, mert már lejárt a szavatossága a címke szerint. Beáztattam vízbe, három órán keresztül ázott, és már áztatás közben is nagyon büdös volt. Olyan szaga volt, amit gombán még sosem éreztem, legutóbb a gumiszerelőnél tapasztaltam ilyen erőteljes gumiszaggal keveredett égett fáradtolaj szagot. Gondoltam majd főzéskor elmegy. (pároltam, reszelt fehérrépával és zellerrel, fokhagymával, hagymával, kevés vajon)
Nem ment el. Csak legfeljebb enyhült. Én még ilyet nem tapasztaltam, hogy gomba ennyire rossz legyen. Olyan volt mintha gumiégetéskor keletkező füsttel füstölték volna át, nagyon intenzíven.
Ennek ilyennek kell lenni?

acitrina Creative Commons License 2003.01.14 0 0 1380
dehogynem, minden nap nézegetem a gombás könyveimet, meg néha a preparátumokat is átlapozgatom.
de tényleg jó lenne már pár kucsmagomba, de addig még sokat kell aludni.
Előzmény: Lactarius Curtis (1378)
onobody Creative Commons License 2003.01.13 0 0 1379
Hát nem :) , iglut épitek éppen!

Azért lassan-lassan készülhetünk a kucsmagombákra.

onobody

Előzmény: Lactarius Curtis (1378)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!