Keresés

Részletes keresés

Sivatag_hajoja Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4489
"ragadnak" nem tapadnak :-DDDDDDDDDDDD
Előzmény: Sivatag_hajoja (4488)
Sivatag_hajoja Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4488
Rád még most is "tapadnak"...:-)...Derek lejárt lemez
Előzmény: PuPu (4486)
PuPu Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4487

Ne röhögtessed ki magad, - nyomorogtál :O))) -  legfeljebb a hely lehetett szűkös a zacsiban, amelyikben a konkurenciával együtt utaztál.

Csak azt nem értem sehogysem, hogy lehettél te a győztes...

:O)))))

Előzmény: uhu20 (4475)
PuPu Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4486

Hát, nem akarlak itten hüjeségekkel traktálni, de azért kellemesebb ezt látogatóban járva szemlélni, mint benne élni.

Az, hogy mondjuk nekem személyesen jobban megy, mint abban a rendszerben ment, -  egy szerencsés adottság, és miután a rokonságom is olyan helyen él és olyan dolgokkal foglalkozik, amelyekből meg lehet élni, nekem sincs okom panaszra. Ez azért nem hinném, hogy vígasztalná a hatvanezer utcára tett bányászt, vagy a negyvenezer szövőnőt  és hozzátartozóikat, vagy a teljes nyomorba sűlyedt falvakat, a rövid és általuk soha nem értékelt kitérő után ismét zsellérsorba került parasztokat.

Hogy neked 89 nagyon tetszett, azt elhiszem, - a hőbörgők paradicsoma jött el akkor, lehetett az észt osztani, lehetett felmászni az erkölcsi piedesztálra, lehetett keresni a bűnbakot elcseszett karrierekért, meg nem valósított álmokért, ki nem elégített vágyakért, - a környékünkben is voltak nem kevesen, akikből kitört a világforradalmár.

Aztán a világforradalmárok egy részét világgáhajtották saját társaik, néhányan belekóstoltak a hatalomba és ma fizetett forradalmárként ezerszer erkölcstelenebbek, mint a komcsik valaha is voltak, és néhányan kiiratkoztak a politikából, legfeljebb errefelé mutatják a helyes irányvonalat, miként Ceausescu az ő népének.

Visszasírni nem kell és nem is lehet azt a rendszert, - a történelem egy adott időszakának volt a terméke, - azok az idők elmúltak és már soha nem jönnek vissza.

Nem is kell, hogy visszajöjjenek, - az ember nem érett a közösségi gondolkodásra, és ne is akarjuk boldoggá tenni az akarata ellenére.

De ettől az egyszerű ember még jóleső érzéssel gondolhat vissza arra az időre, amikor létbiztonsága volt és emberszámba vették.

Mint ahogy te is jó érzéssel gondolsz visza a fiatalságodra, amikoris  ugyan a komcsi erőszakszervezet prominenseinek zenélve segítetted elő regenerálódásukat, - meghosszabbítva ezzel a vörös rémuralom létezését e sokat szenvedett kis hazában, de emellett ragadtak rád a nők, mint légy a sörbe....

:O)))

  

Előzmény: Derek (4472)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4485

Két apró hiba van a gondolatmenetedben a) Mo-n sosem volt kommunizmus b) a nyomor a kapitalizmus bevezetése után kezdett kialakulni, és érte el mára tetőpontját.

Nem vitás, hogy a kádári szocializmusban a vége felé már nadrágszíjpollitikát follytattak, és beindult az eladósodás. De hadd kérdezzem meg tőled, hogy EHHEZ KÉPEST a "hatékony kapitalizmus" tulajdonképpen milyen újdonságot is hozott??? Sikerült a kapitalizmusnak világviszonylatban élvonalbeli  termékeket előállítania? Sikerült a kapitalizmusnak megállítania az eladósodást? Sikerült a kapitalizmusnak jobb életszínvonalat teremtenie a széles tömegek számára? Akkor tullajdonképpen mi a fenében is jobb ez a rendszer, mint amaz?

Az meg kifejezetten vicces, hogy még 19 év elteltével is a kádár rendszerre mutogattok. Ember, 19 év alatt mi, kommunisták üszkös romjaibóll felépítettük  az országot, és létrehoztuk a hatvanas évek pannonia motoros, panelházas fogyasztói jellegű jóléti társadalmát! Nektek mik azok az eredményeitek az elmúlt 19 év alatt, amire büszkék vagytok? Leromboltátok ezt, munkanélkülivé tettétek őt, elkótyavetyéltétek amazt. A "hatékonykapitalizmus" levágta éskirántotta a tyúkot, ami holnap az aranytojást tojhatta volna, és még mindig visszafele mutogat, hogy az egésznek a keltetőgép az oka. Vicces. :-(

Előzmény: uhu20 (4468)
Derek Creative Commons License 2008.02.23 0 0 4484

En voltam Floridaban eleg sokszor ,oszinten szolva a Balatont jobban szeretem. nem mondom ha a huszas eveimben kerultem volna oda biztosan jobban ertekelnem:-))

 

Persze ha nem juthattam volna el akkor biztos maskepp latnam.

Nekem az a csoro ,kispolgari Fonyod nagyon megfelel,jo pecak aztaan kellemes kavezqas unikumozas a kikotoben a helybeli nemes egzisztenciak kozott ,mint naplopok,orvhalaszok es hasonlok.

Előzmény: Törölt nick (4483)
Derek Creative Commons License 2008.02.22 0 0 4482
Az a helyzet nekem  a nyaralasban sosem voltak olyan igenyeim hogy valami csili vili helyre menjek,nekem tokeletesen megfelelt amig egyetemi dolgozo voltam a ceg uduloje amikor meg mar nem akkor valami olcso horgasztanya ,vagy a Balatonon nem tul frekventalt helyen egy szereny nyaralo berlese. Mert nekem csak az a nyaralas ami vizparton van es ahol peca van. Vagyis a szegedi felso tiszapart es a kornyezo vizek, a balaton ,vagy a Gyekenyesi to ahol a sogoromnak van vizparti haza es annyit lehetek ott ingyen amennyit akarok. Sajnos a Balaton mar evek ota nem jon ossze ,nem anyagi okok miatt hanem nem tudjuk osszeegyeztetni a csalad tobbi tagjaval,ketten meg a nejemmel nem megyunk le  , mert elsosorban az unokakat latni megyunk haza. En meg nagyon jol elnyaralok SZeged Felsovaros-Kati uszohaz es hasonlo muintezmenyek kornyeken
Előzmény: Törölt nick (4481)
Derek Creative Commons License 2008.02.22 0 0 4479

En 89 elott is elmentem meg 89 utan is.

 

 

Ja kerem aki kapitalista lett annak aggodo szemet allandoan a cegen kell tartania,nehogy kilopjak alola.

 

Mellesleg aki maszek volt 89 elott az sem nagyon jart nyaralni, vagy ugy hogy majusban kikoltozott a Balatonra azt onnan jart dolgozni,mint jopar ismerosom akik maszek kereskedok voltak.Raadasul nekik a nyar volt a szezon.

Előzmény: Törölt nick (4478)
Derek Creative Commons License 2008.02.22 0 0 4477

Ez nagyon sok gyumolcsnel igy van ha eretten szeded ,nem szallithato, csak a helyszinen fogyaszthato, a mango meg kulonosen ilyen.

 

De speciel nekem a mango hianyzott legkevesbe 89 elott ,azota sem szeretem kulonosebben. Sorigenyemet meg a szocialista cseh soripar is ki tudta elegiteni:-))

Előzmény: Törölt nick (4476)
uhu20 Creative Commons License 2008.02.22 0 0 4475
Én sem.

Illetve, igen, nyomorogtam és szerintem te is, ha összehasonlítjuk az akkori helyzetet azzal, ami lehetett volna, ha nincs a kommunizmus.

És nem csak a pénzről van szó. Én pl. nem láttam akkor gyömbérgumót...vagy mangót....pedig ezek nem nagy dolgok.
Előzmény: Derek (4474)
Derek Creative Commons License 2008.02.22 0 0 4474
En nem nyomorogtam 89  elott se meg utana se.
Előzmény: uhu20 (4473)
uhu20 Creative Commons License 2008.02.22 0 0 4473
TGM is jól járt, mikor végre a ki tudja hány nyelvtudásával meg a doktorijával végre nem kellett nyomorognia.
Előzmény: Derek (4472)
Derek Creative Commons License 2008.02.22 0 0 4472

"Helyette szabadságnak csúfolt primitív kapitalizmusra és polgárok nélküli polgári társadalomra tett szert, amelyik majd ugyanúgy negyven év múlva válik élhetővé, mint elődjével történt...

:O)))"

 

 Mindenesetre en az elso napjatol sokkal jobban ereztem magam benne mint az elodjeben. Az elodjeben a legszebb a vege volt ,a 89-es ev.

 

Szukebb es tagabb kornyezetem MO-on elegge elhetonek tartja 89 tol es egyaltalan nem sirja vissza az elodot.

Előzmény: PuPu (4471)
PuPu Creative Commons License 2008.02.22 0 0 4471

Helyesen: a mai jobboldaliak által nemes egyszerűséggel kommunizmusnak nevezett szocialista állammonopol-kapitalizmus történelmileg determinált időszak és folyamat volt.

A kétségtelenül fellelhető negatívumok ellenére ez időszak alatt az ország hatalmas fejlődésen ment keresztül társadalmilag  és gazdaságilag egyaránt, majd a nagyhatalmi alkuk által determinált rendszerváltással az ország majdnem teljesen elveszítette nemzeti vagyonát, az elért társadalmi eredmények egy részét.

Helyette szabadságnak csúfolt primitív kapitalizmusra és polgárok nélküli polgári társadalomra tett szert, amelyik majd ugyanúgy negyven év múlva válik élhetővé, mint elődjével történt...

:O)))

Előzmény: uhu20 (4468)
uhu20 Creative Commons License 2008.02.22 0 0 4470
Magyarországnak abban az időben nem volt összehasonlítási alap Bulgária, de Lengyelország sem.

A vita egyébként nem is ezen folyik, hanem azon, hogy volt e a helyzet kialakulásában szerepe a bornírt politikának.


Miért? ha hoznátok olyan adatsort, amiből látszana, hogy a magyar export sokkal nagyobb mértékben csökkent, akkor ez egyfajta közvetett bizonyíték lenne, hogy lehetett valami plusz tényező.
Ha viszont a visszaesés ugyanolyan szintű volt azokon a helyeken is, ahol nem volt tavarisi konyec plakát (meg hasonlók), akkor az meg arra lenne közvetett bizonyíték, hogy a folyamatot külső, általunk nem befolyásolható tényezők irányították.
Előzmény: PuPu (4469)
PuPu Creative Commons License 2008.02.22 0 0 4469

Magyarországnak abban az időben nem volt összehasonlítási alap Bulgária, de Lengyelország sem.

A vita egyébként nem is ezen folyik, hanem azon, hogy volt e a helyzet kialakulásában szerepe a bornírt politikának.

Volt.

Tovriscsi konyec.

Olcsó kőolaj konyec.

Olcsó földgáz konyec.

Piac konyec.

:O)))

Előzmény: uhu20 (4467)
uhu20 Creative Commons License 2008.02.22 0 0 4468
A rendszerváltás Magyarország és a magyarok számára káros folyamat volt.

Helyesen:

A kommunizmus Magyarország és a magyarok számára káros folyamat volt. Emiatt a gazdaság tönkrement, az állam a csőd szélén állt, ezért megbukott.
Előzmény: Törölt nick (4465)
uhu20 Creative Commons License 2008.02.22 0 0 4467
Nos, akkor neked is címezném az előző hsz-omat. Meg a korábbiakat.
Azaz hozzatok már pl. olyan adatsort, ami bizonyítja, hogy a magyar export lényegesen nagyobb mértékben esett vissza, mint a lengyel vagy a bolgár.

Előzmény: ebenezer (4464)
uhu20 Creative Commons License 2008.02.22 0 0 4466
Az exportunk nem szűnt meg, csak drasztikusan visszaesett. Most hozhatsz még 10 másik példát, de arra akkor sem adtok választ, hogy a hatalmas orosz gdp- és vásárlóerőcsökkenést hogyan tudhatták volna kivédeni a magyar exportőrök; ill. hogy ha a visszaesés alapvetően politikai okú volt szerintetek, akkor miért esett vissza hasonló mértékben a szlovák, a lengyel, stb. export a SZU.ba/Oroszországba.
Előzmény: Derek (4463)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.22 0 0 4465

"a fizetésképtelenségnek egy olyan szintjén volt Oroszország (és általában a FÁK) ... hogy nem tudtunk árut exportálni oda. ... A nagy, tőkeerős nyugati cégek, hátuk mögött a nagyhatalmi kormányokkal, képesek voltak az orosz exportra. Mi meg nem" - ezzel tán azt akarod állítani, hogy a kapitallista országok minden ellenszolgáltatás nélkül látták el áruval a SZUt? Na persze, a kapitalizmus erről híres. ;-)

Nem, kérem,  itt nem ez történt, hanem az, hogy mi elkezdtük konvertibilis valutáért venni a kőolajat, fölldgázt, elektromos áramot és atomerőmű-fűtőelemeket (meg még porszívót, táskarádiót, traktort, személygépkocsit és ezer más fogyasztási cikket), a SZU pedig ezért a konvertibilis valutáért vásárolt a kapitalistáktól olyan cikkeket, amelyeket korábban Mo-róll  szerzett be. Hogy ezt a változást ki kezdeményezte, arról vannak viták, néhányan azt álllítják, hogy a SZU, néhányan azt, hogy MO. Egy azonban megmásíthatatlan történelmi tény: Magyarország nettó vesztese lett ennek a változásnak, piacait elveszítette, új piacokat nem tudott nyitni, és miután pont ekkor a termelő szektor állami támogatása is elfogyott, visszafordíthatatlan gazdasági folyamatok  indultak be, melynek végeredménye a mai szociális és gazdasági katasztrófa lett. Még tallán pár évig elvegetálgatunk, de utána kegyetlenül jön az államcsőd. A rendszerváltás Magyarország és a magyarok számára káros folyamat volt. Talán még van néhány személy, aki pillanatnyi jószerencséje folytán nem érzi közvetlenül ennek anyagi terheit, de egyre kevsebb ilyen lesz, a multik nagyja meg a demjánsándorok pedig már rég kivonták a tőkéjüket országunkból. Ez az egész csődtömeg le van írva, csak bosztás kérdése, hogy mennyi idő alatt éljük fel a tartalékaink maradékát, míg aztán egyszer egy reggel nem nyitnak ki a bankok és a közértek, mint pár éve Argntínában.

Előzmény: uhu20 (4462)
ebenezer Creative Commons License 2008.02.22 0 0 4464

Mondjuk én nem értem félre a vitátokat, de annyit megjegyeznék, azelőtt is mentek a barter ügyletek, csökkent mértékben ha másként nem is, de mehettek volna tovább is, hoci nesze alapon.

Ha egy tanulatlan juhász csak úgy, saját ésszel és kapcsolataival meg tudott még gazdagodni is belőle, már miért is nem tudtak volna az addig is abban ügyködő, tapasztalatokkal bíró szakemberek?

Ha csak 30 százalék marad a volumen, akkor annyi, és nem zéró.

No persze, ha valaki nem akarja?

Fogtunk is akkora csontot, hogy belerokkantunk.

 

 

Előzmény: uhu20 (4462)
Derek Creative Commons License 2008.02.22 0 0 4463

"Nos, igen. A nagy, tőkeerős nyugati cégek, hátuk mögött a nagyhatalmi kormányokkal, képesek voltak az orosz exportra. Mi meg nem. "

 

Meg Stadler is kepes volt, Kapolyirol nem is beszelve:-)

Előzmény: uhu20 (4462)
uhu20 Creative Commons License 2008.02.22 0 0 4462
Nézd, egy idetévedő esetleg félreértheti a köztünk lévő vitát.

Nincs olyan normális ember, aki örült/örül annak, hogy a szovjet piac összeomlása miatt becsődölt jópár magyar gyár.

A vita abban áll köztünk, hogy ti úgy gondoljátok, hogy ha akartunk volna, szállíthattunk volna árut. Én meg úgy tudom, hogy a fizetésképtelenségnek egy olyan szintjén volt Oroszország (és általában a FÁK) a 90es évek első felében, majd 98 után ismét, hogy nem tudtunk árut exportálni oda.

Folyamatosan jöttök azzal, hogy milyen nagy a szovjet piac meg hogy bezzeg mások tudtak árut szállítani.

Nos, igen. A nagy, tőkeerős nyugati cégek, hátuk mögött a nagyhatalmi kormányokkal, képesek voltak az orosz exportra. Mi meg nem.
Előzmény: PuPu (4461)
PuPu Creative Commons License 2008.02.21 0 0 4461
Az export-volumen csökkenése és egy adott piacról való kivonulás között azért van egy-két lépcső.
És azért vásároltak volna pl. az oroszok és az utódállamok tőlünk, mert pl. az összes forgalomban résztvevő autóbuszuk Ikarus volt, ezekhez alkatrészek és esetenként utánpótlás kellett, - ez utóbbit aztán meg is kapták azoktól a gyártóktól, akik a te teóriád dacára mégiscsak láttak fantáziát az orosz piacban. - De ugyanez volt a helyzet a százmilliárdos kinnlevőségünket képviselő majd hatmilliárdért eladott tengizi beruházással, vagy a cipőiparral, - hogy a magyar mezőgazdaságról ne is beszéljünk.
Minden egyes esetben volt, aki betöltötte a távozásunkkal keletkezett űrt és az orosz államról sem hallottam, hogy összeomlott volna...
:O)))
Előzmény: uhu20 (4460)
uhu20 Creative Commons License 2008.02.21 0 0 4460
"Eléggé lassú a felfogásod."

Lehet. Így továbbra sem értem azt, hogy miért csökent le az összes posztkom ország külkereskedelmi forgalma a SZU-val, ill. Oroszországgal, ha csupán elhatározás kérdése lett volna az export.
És azt sem értem, hogy egy 50%-os gdp csökkenés mellett miért is akarták volna megvenni a magyar árukat.

Ezeket magyarázd meg nekem lsz, hisz, mint írod, lassú a felfogásom.
Előzmény: PuPu (4459)
PuPu Creative Commons License 2008.02.20 0 0 4459

Eléggé lassú a felfogásod.

Bár valóban gondokat okozott az oroszoknál is a gazdasági visszaesés, de ettől ők még vásároltak volna, mi meg a gazdasági nehézségek mellett  politikai okokból sem kívántunk árút adni nekik, mindenáron nyugaton kívántuk eladni a tízmillió ballábas 46-os körömcipőt, aminek a gyártására felkészültek voltunk.

Viszont adtak nekik árút a nyugatiak, és villámgyorsan beültek a piacra, elfoglalták az addig biztos pozicióinkat és a vesztesek természetesen mi lettünk.

Már kaptál olvasgatni két neves közgazdászt, akik pontosan ismerik a  kor folyamatait, kár, hogy nem érted őket.

Olyat pedig, hogy egy ország leírja, hogy fékezi  a gazdasági kapcsolatokat egy nagyhatalommal - ahonnan egyébként a létszükségletet jelentő energiahordozókat kapja, - nemigen fox találni, - a dolgok nem így működnek...

:O)))

Előzmény: uhu20 (4458)
uhu20 Creative Commons License 2008.02.20 0 0 4458
Oroszország nem tud olyan szegény lenni, hogy ha akar, ne vegyen meg minket leggazdagabb állapotunkban szőröstül-bőröstül, - ha érted...

Értem. Értem, hogy már megint személyeskedésekkel becsomagolt általánosságot adtál meg válaszként.

Én azért igyekszem értelmezni a válaszodat. Szóval szerinted: miközben Oroszország GDP-je a felére esett vissza, a magyar áruk forgalma azért esett vissza oly drasztikusan, mert a magyar politikai elit úgy döntött.

Ezek szerint a lengyel, a cseh, a szlovák, a bolgár, de a finn politikai elit is elbaltázta a dolgot. Hiszen az oroszok venni akartak, de senki nem akart adni nekik.

Ha nem így gondolod, akkor jelezd, kérlek!
Előzmény: PuPu (4457)
PuPu Creative Commons License 2008.02.20 0 0 4457

Ha nem csak íerni, de olvasni is megtanultál volna, akkor az általam bekopizott idézetekben erre a kérédsedre fellelhetted volna a magyarázatot.

Meghát ugye a méretdifferenciák.

Oroszország nem tud olyan szegény lenni, hogy ha akar, ne vegyen meg minket leggazdagabb állapotunkban szőröstül-bőröstül, - ha érted...

:O)))

Előzmény: uhu20 (4456)
uhu20 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4456
Ugyebár a vita részben akörül forog, hogy a magyar fél tudatosan szüntette meg-e az orosz exportot, vagy ez objektív folyamatokból következő dolog volt-e.

A grafikon jól bemutatja azt, hogy mennyire összeomlott a FÁK (és benne Oroszo) gazdasága, így a fizetőképes kereslet is.
Előzmény: PuPu (4451)
uhu20 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4455
Attól tartok, kedves Pupu, hogy messzeföldön legendás humorérzéked ezúttal cserben hagyott.
Persze, nyilván nem arra gondolt Heiler elvtársad, amit írtam...csak gondoltam, karikírozom kicsit a dolgot. :)
Előzmény: PuPu (4452)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!