Keresés

Részletes keresés

mickeySA Creative Commons License 2007.04.17 0 0 2169

igazabol akik kintrol mentek be azoknak volt annyi kapcsolatuk,esetlegesen az imamok reven,hogy a megfelelo helyhez es emberekhez odaertek.De mivel volt olyan idoszaka a UIC-nek amikor gyorsan es sok embert kellett besorozniuk ezert a regi kormanyhadsereg illetve volt hadurak embereinek beigertek hogy rendszeres fizetest kapnak igy azok szaz szamra alltak be az islamistakhoz.Ezeknek az embereknek nyilvan amolyan mass szerepuk volt,nekik kvazi mindegy kire es miert lonek de az un. kormanytol,az allamtol mint katonak nemnagyon kaptak fizetest ezert azonnal ugrottak mar az igeretre is.Raadasul egy reszet mar a jelentkezeskor megkaptak.Valamilyen szinten az ezeknek a katonaknak a nagy szama es erdektelensege is okozta a viszonylag gyors poziciovesztest a fovaros korul.a gerilla illetve az ugynevezett iraki tipusu hadviselesbe a UIC mar a regi valoban kipobalt islamista harcosokkal kezdett bele.Eleg jelentos eredmenyeket ertek el pedig errefele nem ez a megszokott harcmodor,igy az etiopok is hamar szembesultek hogy a dicso moqadushui bevonulas nem egyenlo a totalis gyozelemmel.

hogy jutottak e be olyanok akik ugymond ugynokok lehettek?ugy gondolom nyilvan....viszonylag hamar es reg lehet mar tudni merre es milyen modon keszitettek fel a somaliai lazado islam harcosokat.Nem csinaltak hulyen kulonben mert a kikotoket azonnal megceloztak foleg akkor amikor a hadurak mar megfelelo modon meggyengitettek a kozponti babkormanyt es elkezdtek egymassal is acsarkodni..erre jottek a UIc erok es bevettek a fovarost es a masik jelentos kikotot kismayot.Azonnal biztositottak a rendet ezert sok ember ugy volt vele mindegy hogy islamistak reg volt mar ekkor viszonylagos nyugalom azokban a korzetekben.erre azert volt szukseg mert a municio,fegyver,ember stb foleg hajon erkezett illetve azok akik nem keves penzzel tamogattak oket a strategiai kikotok miatt azok elvartak a segitsegukert hogy legalabb a szallitmanyaik biztonsagban legyenek.Igy pl az islamistak voltak azok akik eleg nagy hatekonysaggal leptek fel a somaliai vizeken a kalozokkal szemben,par nap alatt szereztek vissza ertekes rakomanyokat ha epp valamelyik banda elrabolta,kegyetlenul es azonnal lemeszaroltak a kalozkodason ert embereket,stb.errol volt itt szo par honapja egy konkret hajonal is..szoval a logisztikajuk tavaly nyar ota nagyon figyelemremeltoan mukodott.ebben nyilvan szerepe volt az ugynevezett alkaida halozatnak illetve ezek tapasztalatanak,kapcsolatainak es penzenek.Amugy gondold el..egy somaliai islamista frakcio honnan tudna tobb szaz fegyveresnek azonnal penzt ajanlani?Olyan hirforras hatteruk van,volt mint internet,gps,stb..magas technikak..ez is csak penzbol lett.ezt a penzt pedig valamiert kaptak illetve a kikotok biztositasaval amguk is megszereztek egy reszet.Plusz uj  dologkent sok diaszporajuk kezdett megszervezodni szerte a vilagon-eddig a a somaliabol menekultek nemhogy adakoztak volna,igazabol az orszagbol valo menekulesuk alatt mar szinte nagy reszuk odaveszett-most meg Svedorszagbol csak tobb ezer euro es vagy negy-ot tucatnyi fiatal ment le.

ez a ficko meg az a Maldonado aki az alabbi cikkben szerepel.

igazabol ha ranezel dontsd el szerinted honnan szarmazhat..kb ilyenek illetve az eszak afrikabol ,franciabol jovo inkabb arabosabb kulseju emberekrol van szo.

Előzmény: unguided (2166)
mickeySA Creative Commons License 2007.04.17 0 0 2168
Ethiopian officials acknowledged Tuesday for the first time that they had detained 41 terrorism suspects from 17 countries who had been fighting for Somalia’s Islamist movement.

“Suspected international terrorists have been and are still being captured by the joint forces of the transitional federal government of Somalia and Ethiopia,” said a statement from the Ethiopian Foreign Ministry.

For weeks now, human rights groups have been urging Ethiopia, which has a nettlesome human rights record, to shed some light on the detainees. Many were captured in Kenya, sent to Somalia and then secretly taken to prisons in Ethiopia.

The acknowledgment by Ethiopia of its role in detaining terrorism suspects prompted officials in Washington to speak more candidly about American interrogations of the captives. Those officials, who spoke on condition of anonymity because they were not allowed to speak publicly, said Tuesday that American intelligence agents had questioned several of the detainees in Ethiopian jails over the past several months.

But they denied that the United States had played any part in transferring or detaining the prisoners, and denied that the prisoners were part of a covert rendition program in which suspects are captured by American forces and flown to another country to be interrogated. In the past, many rendition suspects have been taken to countries where torture is routine.

It was unclear whether the Ethiopians acted unilaterally in detaining the suspects, or with encouragement from American officials. The Washington officials said that the Ethiopian military had been anxious to get Islamic fighters off the battlefield in Somalia because they had successfully attacked Ethiopian troops, and that the government in Addis Ababa had rarely hesitated in the past to begin operations in the Horn of Africa without American approval.

Several Ethiopian opposition groups had been using Somalia as a base for attacks on Ethiopia, and another American official said it was suspects from those outfits that most interested Ethiopian intelligence agents. Also, Eritrea, Ethiopia’s neighbor and bitter enemy, is widely suspected by Ethiopian intelligence agents of supporting Islamists in Somalia.

Although Ethiopia has a long and storied Christian history, its population today is about half Muslim. Some Ethiopians worry that the conditions are ripe for a radical Islamist movement in their own country.

The United States and Ethiopia have grown closer over the past year as their interests in combating Islamic extremism in the region have aligned.

Last December, Ethiopian forces, with clandestine American help, overthrew an Islamist movement that briefly ruled Somalia. Thousands of Ethiopian soldiers remain in that country and many Somalis say that if they leave, Somalia’s weak transitional government will collapse.

At the time of the invasion, the United States provided the Ethiopians with detailed intelligence about the fighting positions of Islamic fighters. The Pentagon has also used a secret airstrip in Ethiopia for Special Operations raids into Somalia.

The significance of the detainees in Ethiopian custody was unclear. American officials have said that none of the top operatives in Al Qaeda who have been active in the Horn of Africa have been killed or captured since the Ethiopian invasion began in December.

Human rights groups have accused the Ethiopian government of running a secret detention program and breaking international law. They have also accused Ethiopia of committing war crimes during recent fighting in Mogadishu, Somalia’s capital. They cited the bombing of several neighborhoods by Ethiopian forces that caused hundreds of civilian deaths. Ethiopian officials have said their troops did not intentionally single out civilians.

As for accusations of illegality, the statement from the Ethiopian Foreign Ministry said, “All legal procedures are being followed, and the suspected terrorists have been allowed to appear before the relevant court of law.”

Five suspects have already been freed, the statement said, and 29 others have been cleared by a military court. It said that the five were from Denmark, Sweden, Tanzania, Sudan and the United Arab Emirates. The statement added that foreign investigators had questioned some of the suspects but it did not specify the nationalities of the investigators.

American Special Operations forces have been working closely with Ethiopian forces for several months to hunt terrorism suspects believed to have played a role in attacks during the past decade, including the bombings of the American Embassies in Kenya and Tanzania in 1998.

American intelligence agencies believe that Qaeda operatives responsible for those and other large-scale attacks have been hiding in Somalia, which has been mired in anarchy since the central government imploded in 1991.

Early this year, F.B.I. agents in Kenya questioned several militia fighters who escaped over Somalia’s southern border into Kenya, including two Americans, Amir Mohamed Meshal and Daniel Joseph Maldonado. Mr. Meshal was deported to Somalia and wound up in an Ethiopian jail. Mr. Maldonado was later flown to Houston, where he faces terrorism-related charges.

One American intelligence official, speaking on condition of anonymity because he was not authorized to speak publicly about the matter, said that the interviews in Ethiopia had produced “valuable information.” It would have been “irresponsible” for the United States to give up the opportunity to interrogate suspects who could have information about Al Qaeda in the Horn of Africa, the official added.

Paul Gimigliano, a C.I.A. spokesman, declined to give details about the agency’s activities in the region, but said that the “C.I.A. acts boldly yet legally, alone and with partners, just as our government and people expect us to.”

Bar egy csomo reszt mar ismersz-akar innen is-es kilehetett volna venni,de eleg ha csak az alapinfokat latod meg benne,azok-nevek,orszagok,-pontosak.

Előzmény: unguided (2167)
unguided Creative Commons License 2007.04.17 0 0 2167
mickeySA

"""ha gondolod,beszelsz angolul rakok be amerikai cikkeket..."""

Johet. Megkoszonnem.
Előzmény: mickeySA (2163)
unguided Creative Commons License 2007.04.17 0 0 2166
mickeySA

"""gondolom ha setalgatnal at a hatarsavon..."""

Teoretikus volt a kerdesem. A fene se akar arra maszkalni, ha nem muszaly. :)))

"""...ha ismered a vallas alapjait akkor vittek si..csak bealltal a sorba es annnyi."""

Nem is ellenoriztek, hogy ki a fene vagy? Barmilyen alapszinten felkeszitett ugynok belephetett volna? Hogy-hogy meg nem gongyoltek fol oket?

"""...ha bebizonyitod hogy csak kikepzest kaptal de harcban nem voltal par honappal meguszod."""

A legolcsobb kikepzes a piacon. :)))
A honvedsegnel asszem ugyanez 5 evbe kerul. :))
Előzmény: mickeySA (2162)
bimba5672 Creative Commons License 2007.04.16 0 0 2165

Köszönöm a vàlaszodat, de tudod valoszinüleg kilométerek vannak közöttunk. Egyvalami hoz össze minket az érdeklödési köreink meg akkor is ha te a hajozàshoz közelebb àllsz. Nagyon sok mindent a gyakorlatban làttam és ki is probàltam. A helikopterek sebességük miat jelentenek könyebb légi célt a repülök meg le és felszàlàskor. A harrierek amugy sem elég gyorsak... Az életben vannak lélegzet elàllito dolgok föleg egy hàboruban. Làzsd Egri asszonyok vagy màr az aknavetök kitalàlàsa ota föleg a németeknél és a magyar hadseregben elterjett hogy majd 90° - ban sajàt magukat lötték a védök.... Nem emlitetted a repülöket Super Etandar + Mirage-ok. Kinek hisz az ember a pletykàknak vagy a cenzuràlt médiànak? Lényeg hogy megbeszéltük és érdekes adatok kerültek a forumra...

Előzmény: ambasa (2164)
ambasa Creative Commons License 2007.04.16 0 0 2164

Szia Bimba!

bocs valószínüleg Én is túlreagáltam, úgyhogy, ha egyet értesz spongyát rá.

Megnéztem a linkeidet, elveszek a számomra teljesen érthetetlen szövegben, de ennek ellenére sehol sem találtam az általad utalt esetet (ez nem jelenti, hogy azt mondanám, hogy nincs ott, csak azt, hogy nem találtam).  az elsőn egyébként jó a térkép.

Akkor a vitánkról:

A megsemmisült hat gép csak a Sea Harrierek, ezen kívűl megsemmisült még négy Harrier GR.3, azokról elfedkeztem.

Nézd Én leírom a 10 gép megsemmisülési körülményeit, fenntartva a tévedés jogát, mivel főleg a hajós részével foglalkoztam és tudom, hogy majd minden esetnek 2-3 variációja is van. A forrásom:  Burden: Falklands the Air War, ahol gyakorlatilag az összes repülőgép és hajó harccselekményét leírják, nem szentírás, de jobbal még nem találkoztam.

•

•

XZ450 Sea Harrier FRS.1 800. szd. május 4. 16.12z

Goose Green repterét támadta bombával, miközben a reptér légvédelme 35 mm-es Oerlikon gépágyúval lelőtte. A hajózó Lt. Taylor meghalt.

XZ452 Sea Harrier FRS.1 801. szd. május 6. 12.00z

XZ453 Sea Harrier FRS.1 801. szd. május 6. 12.00z

A két gép a HMS Sheffield közelében összeütközött.

XZ972 Harrier GR.3 1.(F) szd május 21. 12.35z

az argentin klgs csapatok Blowpipe rakétával lelőtték fegyveres felderítés közben Port Howard  térségében, a pilóta Flt.Lt. Glover fogságba esett.

ZA192 Sea Harrier FRS.1 800. szd. 82.május.23. 22.54z

A HMS Hemesről való felszálás után közvetlenül felrobbant. A hajózó Lt.Cdr Batt meghalt.

XZ988 Harrier GR.3 1.(F) szd május 27. 16.35z

Goose Green térségében 35mm Oerlikon gépágyúval lelőtték, a pilóta katapultált.

ZA174 Sea Harrier FRS.1 801. szd. 82.május.29. 18.49z

Felszállás közben a gép a tengerbe csúszott, a pilóta sikeresen katapultált.

XZ963 Harrier GR.3 1.(F) szd május 30. 15.20z

Port Stanley térségében kézifegyver tűztöl megsérűlt, a tüzelőanyaga elfolyt és 30 tmf-re a HMS Hermestől a tengerre szállt.

XZ456 Sea Harrier FRS.1 801. szd. 82.június.1. 17.40z

Port Stanley térségében fegyveres felderítés közben Roland légvédelmi rakétával lelőtték, a pilóta katapultált.

XZ989 Harrier GR.3 1.(F) szd június 8. 15.00z

Port San Carlos térségében lévő szükségrepülőtéren durva leszállás közben összetört.

A tíz esetből öt baleset, és öt argentin behatás következménye

2 gá, 1 Blowpipe, 1 Roland és 1 kézifegyver tűz.

Az általad idézet időpontban és helyen a forrásom gépágyú tüzet ír.

A véleményem szerint, a franciák jó reklámnak tekintették z Exocet sikereit és nem titkolták, akkor miért tették volna azt egy olyan esetben, amikor egy irányított páncéltörő rakétával sikerül lelőni egy nagysebességű légicélt? Miért lenne titok a francia-német Milan birtoklása, ha a hasonlóan korszerű szintén francia-német sikerét, pedig mindenki elismeri? Miért lenne probléma a francia-német rakéta birtoklása és sikere, akkor, amikor egy brit gyártású repülőgépet, egy szintén brit gyártású korszerű légvédelmi rakétával lőttek le (Blowpipe).

A tévedés jogát fenntartva, szerintem a forrásod a Roland rakéta alkalmazásával keverte össze a Milan alkalmazasát.

TG

Előzmény: bimba5672 (2153)
mickeySA Creative Commons License 2007.04.16 0 0 2163
ha gondolod,beszelsz angolul rakok be amerikai cikkeket,amik fuggetlenul attol,hogy mennyit ernek ezek a cikkek,ebben a konkret utalasok-nevek,naciok,stb-ezuttal hitelesek.hogy a tartalma milyen kovetkeztetesekre kesztette az irot az mas kerdes.
Előzmény: unguided (2160)
mickeySA Creative Commons License 2007.04.16 0 0 2162

hat ezt most a kerdesed nem nagyon ertem,bocs...:))))

hogy minek neznenek?gondolom ha setalgatnal at a hatarsavon akkor valoszinuleg nem turistanak..fegyverrel meg plane)

ha arra gondolsz,hogyan fogjak el es hogyan derul ki,kb ugy hogy ezek az emberek ugye egyszer beutaztak somaliaba a sajat utlevelukkel(ez a szakmaban fontos,mindennel fontosabb,mindig vigyazz az utleveledre:))..aztan bekerultek egy kikepzotaborba a somaliai semmi kozepen,(ez nem volt nehez,mogban ilyen kempingasztalok mogott ult a sorozobizottsag es ha ismered a vallas alapjait akkor vittek si..csak bealltal a sorba es annnyi.Skandinaviabol szepen megvolt szervezve.nem volt olyan bonyolult ha benne vagy ezekben a vallasi,etnikai kozossegekben.azonosultak kulsoben es belsoben azzal amire keszitettek fel oket,harcoltak,menekultek,megnott a szakalluk eloirasszeruen,koszosak voltak,van aki sebesult..az intervencio utan szetspricceltek ezek a sejtek,csoportok,elindultak ilyen allapotban kifele,van aki fegyverrel van aki analkul.a hataron rendszeres a patrol,van aki megadja magat es orul a hataroroknek hogy elete legrosszabb dontese utan eselye van hazajutni van akit megfognak de nem banja amit tett.Aztan kihallgatasok sora es tobbnyire a sajat orszaguk torvenyei szerint vagy perbe fogjak vagy nem..

ez pl egy januari hir...

Kenyan authorities have arrested five people, including a U.S. citizen and a French citizen suspected to be fighters for Somalia's outdone Islamist movement.

az amerikai illetot usaban pl birosag ele allitottak hazaarulasert,terrorert,stb,stb..volt rola fotom,de nem raktam el..egy igazi arab kulseju fiatal srac,szakallal,ilyenek..echte amerikai szuletesu..a vallasa vitte oda.De a francia pl nem fog ilyen komoly per ele nezni,szerintem a kihallgatasa utan nem lesz komolyabb baja.

Ha teged megfognanak eloszor is a kenyaiak bezarnanak.aztan kihallgatnak,valoszinuleg amerikaiak,aztan attol fuggoen mit deritenek ki rolad vagy kidobnak vagy birosag ele allsz ha esetleg harcoltal.ha bebizonyitod hogy csak kikepzest kaptal de harcban nem voltal par honappal meguszod.ha csak setafikaltal a somaliai hataron mint magyar turista..nos akkor..egy elete megtanulod hogy felesleges ilyen helyekre kivancsinak lenned:)))

remelem jol ertelmeztem a kerdesed)

bimba5672 Creative Commons License 2007.04.16 0 0 2161

Jobb ha a nélkül talàlnak....

unguided Creative Commons License 2007.04.16 0 0 2160
mickeySA

"""Nagyon sok olyan fiatalt fogtak meg a hatarokon akik svedek,norvegok,amerikaiak,angolok mert mar ott szulettek,de amugy vagy somaliaiak a szarmazasuk vagy csak ugy muzulmanok."""

Azert lenne meg egy kerdesem.
Ha En arrafele setalnek, engem minek neznenek?
Mondjuk ha fegyverrel, es ha anelkul talalnak?
Előzmény: mickeySA (2143)
unguided Creative Commons License 2007.04.16 0 0 2159
mickeySA

"""...nekik minden elfogott kulfoldi islamista egy adathalmaz..."""

Ertem. Koszonom.
Előzmény: mickeySA (2143)
mickeySA Creative Commons License 2007.04.16 0 0 2158

udv

ambasa,toto majd gondolom lesz mostanaban kevesebb idom jut sokmindenre.etiopok..marmint a somaliai intervenciora gondolsz?igazabol napi szinten mostanaban nem jartam benn,igy ha bemegyek akkor se mindig ezek a fo temak,atfutok tobb tucat briefet,reportot,stb..nem mindig marad kedvem ra.De a nemzetkozi sajtoban nyomon lehet kovetni.En annyit tudok most,hogy a kivonasukrol szolo hirekkel ellentetben tobb egyseguket is bekuldtek,aztan hogy rendszeresen tamadjak oket a mara gerillakka lett islamistak.

a falklandi kerceshez.Ha annyira erdekel es kepbe vagy osszehozhatnal szinesitendo a topicot egy osszeallitast,ugyis napokon belul aktualis a 25.evforduloja...:)

a Milan kerdeshez..az teny hogy voltak lenn francia tanacsadok..es nem csak a AAF miatt.Bar a tenyleges harcokban nem vettek reszt,en igy tudom..eltudom kepzelni hogy volt az argentinoknak milanjuk de hogy mit lottek le vele arrol semmi infom.

bimba5672 Creative Commons License 2007.04.16 0 0 2157
vagy az Amik behünyt szemmel nézték végig a briffingeket és ràjuk jütt  az ugy mint Vietnàmban szöveg..............
Előzmény: Amerigo Gal (2156)
Amerigo Gal Creative Commons License 2007.04.16 0 0 2156
Tény hogy szinte több brit halt meg "baráti tűzben"mint ellenségesben.Hogy mi volt az oka nem tudom.
Talán a rossz kommunikácio,talán tul sok tartalékos az amiknál,talán a körülmények,talán mindez együtt.
Szerintem az angol pilóták nem röhögtek.....
Előzmény: bimba5672 (2155)
bimba5672 Creative Commons License 2007.04.16 0 0 2155
A legutolso iraki hàboru kitörésekor Koszovoban voltam. Onnan néztük a történeteket. A hidegben megmentette az életünket mert halàlra röhöktük magunkat az Amik-on hogy lövik egymàs utàn le az angol helikoptereket..............
Előzmény: Amerigo Gal (2154)
Amerigo Gal Creative Commons License 2007.04.16 0 0 2154
És az Excoset-ek?A francik jol leszivatták vele a britteket,nem?Szerintem a feszültségnek a két
kormány között inkább lehetett ez az oka.A Sheffild/ha jol irom/mégis csak többet kóstált mint a Harrier
Érdekelne hogy mit tudtok arrol az esetről mikor az SAS meg az SBS egymást lőtték egy éjszaka.
Volt egy halott tengerészgyalogos is.
Persze csak ha nem topicidegen a téma.
Tisztelettel:Amerigo
Előzmény: bimba5672 (2153)
bimba5672 Creative Commons License 2007.04.16 0 0 2153

Nincs semmi baj nekem is van egy stilusom, meg most megrohantalak titeket mert nincs mit csinàlnom. Minenesetre nem akartalak megbàntani, bocs ha igy lett volna. 

Még a 80' as években olvastam a falklandi hàborurol othon a könyvnek azt hiszem Gordon Smith az iroja. 

Alkalmam volt ott szolgàlt emberekkel talàlkoznom, fel is tettem nekik a kérdést :

Mi is volt pontosan ?

Mind a két fél megerösitette hogy az Argentinoknak abban az idöben elég sok csucstechnologiànak szàmito francia eredetü fegyverük volt. Többek között MILAN tipusu rakéta & hordozhato rakéta kilövö. 

Söt az egy argentin szàrmazàsu katonatàrsam elmondta  hogy helikopterek és repülök ellen is hasznàltàk ezeket a fegyvereket. A MILAN erössége a hordozhatosàg és a rakéta indulàsakor kitörö arànylag rövid hàtra kicsapodo inditolàng.

sajnos igazad van, szo szerint nem emlitik meg sehol hogy mivel löttek le legalàbb egy Harriert. Csak enyit irnak az egyik lelött gépröl :

Màjus 4. egy Sea Harrier MK1 - et leöltek Goose-Green fölött a pilota meghalt.

Itt van két link, Franciàul, Yahoo-n vagy valamilyen forditon probàld meg öket leforditani.

http://www.ebabylone.com/encyclopedie_Guerre_des_Malouines.html

http://www.stratisc.org/Malouines.htm

Előzmény: ambasa (2151)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.04.15 0 0 2152
Kamov-52 "Aligator"
Előzmény: ambasa (2147)
ambasa Creative Commons License 2007.04.15 0 0 2151

Nézd Én szivessen olvasgatnák róla, ha megmondanád, hogy hol.

Egyébként, a hogy került az argentinokhoz brit fegyver 79-ben adták át az ARA Santissima Trinidadot angliában, majd argentinában 81-ben a testvéthajóját anit már Argentínában adtak át az ARA Herculest, mindegyik Sheffield osztály. Az egyik fél évvel elötte volt angliában Sea Dart éleslövészeten. Az argentínok ismerték a Harrierek gyenge pontjait, mivel a repülési profiljaikat és a harcszabályzatokat megszerezték a spanyoloktól, úgyhogy nem értm mi lenne ebben a nagy titok, amiről még sehol sem találkoztram adattal. De tényleg szeretném ha megosztanád a forrásodat, hogy eloszoljon a kétségem.

Amúgy meg vagy hivatkozol valamire, vagy ne oktass ki, ilyen lekezelő módon. Persze ha félreértettelek, akkor bocs.

Tg

Előzmény: bimba5672 (2148)
ambasa Creative Commons License 2007.04.15 0 0 2150

érdekes a válaszod, mert a PG-ben volt egy ilyen legenda az orosz elnevezésről.

itthon csapatnál a varangynak, a PG-ben egyszerüen csak "Nagy Tarka Istennek" hívták.

TG

Előzmény: Zicherman Istvan (2149)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.04.15 0 0 2149

24-est? Sehogyan se hívják. Általában egyszerűen ,,húsdaráló" (,,mjaszorubka") vagy ,,propeller" (,,vertuska") a katonai köznyelvben.

Én nem állítottam, hogy RPG-vel lőtték ki a képen látható gépet, csak feltételeztem, mert az tűnt logikusnak.

Előzmény: ambasa (2147)
bimba5672 Creative Commons License 2007.04.15 0 0 2148
Nyugottan olvasgass tovàbb Milan harckocsielhàrito rakétàkkal lötték le öket az Argentinok. A NATO és se az Angolok meg a Franciàk nem feszegették az ugyet mert ugyan hogy kerül az ellenséghez hazai ferver..................Kicsit feszült volt a helyzet éveken àt több ismerösöm van akik ekkor egymàs ellen harcoltak.
Előzmény: ambasa (2145)
ambasa Creative Commons License 2007.04.15 0 0 2147

Tudom, hogy RPG-vel már lőttek le több Mi-24-est. Minden féle okból szovjetek 333 Mi-24-est vesztettek Afganisztánban, köztük RPG találattól is (az ukrán Krilla a forrás, ami azért elég sok érdekeset ír le). Hidd el azért valamennyire ismerem a varangyot.  Én csak azt vitatom, hogy a képen lévő találat RPG-től származna. A füst egyébként gép közepétől, vagy előrébbtől jön.

Segíts ki István nem jut eszembe az oroszok aligátornak, vagy krokodilnak hívják?

köszi!

TG

Előzmény: Zicherman Istvan (2146)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.04.15 0 0 2146

Az RPG-kel általában a hátsó rotorokra lőnek, vagy hegyvidéken felső rotorokra és kabinra.

Szomáliában is így lőtték ki az amerikai helikoptereket, és Afganisztánban is a MI-24-eket.:((

Előzmény: ambasa (2145)
ambasa Creative Commons License 2007.04.15 0 0 2145

Sziasztok!

már régóta olvasom a fórumot, de most én is hozzászolnák.

Először is hiányolom MickeySA  a totót, meg hogy mostanában nem írtál az etiópokról.

A másik Bimba, mi van a Harrierekkel Falklandon?

1. 1982-ben volt a háború.

2. 6 Harrier "potyogott" le  egyet légvédelmi gépágyúval lőttek le, egyet, Rolanddal, kettő összeütközött, egy felszállás közben felrobbant, egy pedig kigorulás közben a tengerben kötött ki. Milanak híre hamva sincs.

Bocs csak kis helyreigazítás, persze ha van más adatot kíváncsian várom, mert nagyon érdekel a falklandi-háború.

A Mi-24-es képről nem láttam még RPG találatos helikoptert és a kép is eléggé kicsi, hogy jobban meg lehetne nézni, de szerintem inkább a 3. tartályt találták el a bal oldalon, ahonnan ömlik a keró, és az porlad szét a levegőben, vagy fent a bal hajtómű olajrendszerét (bár ezt egy páncéllemez védi), ahonnan a fúvócsőre mennő olaj képzi a fehér füstöt. Minden esetre, ha a gép égne, szerintem fekete füstöt húzna a keró úgy ég. Egy RPG találat, pedig felgyújtotta volna.

Ez ugyan nem Mi-24, csak annak látszik, de szerintem inkább ílyen egy közvetlen rakétatalálat:

http://youtube.com/?v=bhYlbklg1Fs

TG

Előzmény: bimba5672 (2139)
mickeySA Creative Commons License 2007.04.15 0 0 2144
igen..gyakorlatilag ha a neten van fenn mirage video Tchadbol akkor az 100%-ban olyan felveteleket mutat amin a frencsi pilotak par meterrel a fold felett akrobatikaznak..:)
Előzmény: bimba5672 (2142)
mickeySA Creative Commons License 2007.04.15 0 0 2143

hm..

Az aktualis sudani kormany az elmult 30-40 evben rendszeresen igenybe vett kulfoldi zsoldosokat,meg a polgarhaborus idokben is,az eszak-del,muzlim-kereszteny harcok idejen.

amire most en celoztam az az,hogy a somaliai islamistakhoz rengeteg olyan harcos,ember csatlakozott akik maguk is islam hituek,es vagy egy halozaton keresztul,vagy vallasi buzgalombol vagy fanatizmusbol jottek innen onnan.Saudiatol sok europai orszagbol,amerikabol..volt itt is roluk tobbszor szo...Az etiop bevonulas es Mog feladasa utan nem csak ok,ugy altalaban az islamista erokbol nagyon sokan elindultak kifele,a kornyezo orszagokba.A kulfoldiek azert mert talan a "hivatalos" utlevelukkel jobban ki tudnak menni egy Kenyabol,etiopiabol,stb mint Somalibol ahol mki az islamista csapatokra vadaszik.Nagyon sok olyan fiatalt fogtak meg a hatarokon akik svedek,norvegok,amerikaiak,angolok mert mar ott szulettek,de amugy vagy somaliaiak a szarmazasuk vagy csak ugy muzulmanok.Ezek jonnek ki,a kaukazusi,obolmentiek meg maradnak..Es avan akinek sikerul kijonni,van akit megfognak,van aki marad es vannak akik kimennek es pl csatlakoznak a kornyeken,Afrikaban valamelyik bandahoz,van beloluk eleg.Igy a legtobb adat onnan van,hogy sokan mentek egy bizonyos sudani lazadocsoporthoz is.Pl janjaweed.Oket meg ugye a sudani kormany tamogatja.Most hogy volt a tchadiak benyomulasa,onnan is jott megerosites hogy talaltak kulfoldieket a sudani tobb szaz aldozatuk kozott.Vagyis amit kerdezel,nem a sudani kozponti kormany ellen kuzdok koze mentek hanem az arab miliciakhoz.

Ezert van hogy amerikai egysegek iranyitjak pl a kenyai hadsereg hatarmenti egysegeit..nekik minden elfogott kulfoldi islamista egy adathalmaz,hogyan jott be,ki altal,hol kepeztek ki az islamistak,stb,stb..ezert inkabb kuldenek be par marine sf csapatot minthogy a kornyekbeli orszagok rutintalansaga akar egy elveszett "nyelvet" is elengedjen veletlenul.

Előzmény: unguided (2120)
bimba5672 Creative Commons License 2007.04.15 0 0 2142
Ja 94'-ben sajàt szememmel Nadjamenàban hogy a pilota elszàmolta a leszàlàst és beleàllitotta a gépet a kifuropàlya elejére rögtön a körforgalom elött.....................
Előzmény: mickeySA (2141)
mickeySA Creative Commons License 2007.04.15 0 0 2141

A Mirageokhoz pl Tchadban lassan rpg  se kell..:))

a mult heten is, a biraoi incidens meg a tchadiak benyomulasa sudanba elott egy felderitest vegzo gep megint lezuhant..ez

bimba5672 Creative Commons License 2007.04.15 0 0 2140
Van azért életem nekem is ........................

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!