Keresés

Részletes keresés

FBLLMAG Creative Commons License 2019.01.04 0 0 33719

Meglett a mérés. Letelt a 3 óra, fagyban.

Acebeam L16 - előtte 85 000 cd (583 m) > utána fagyban 110 000 cd (663 m)

Armytek Predator PRO - előtte 75 650 cd (550 m) > utána fagyban 80 750 cd (568 m)

Nitecore EA42 - előtte 51 500 cd (454 m) > utána fagyban 54 900 cd (469 m)

Nincs ezekkel semmi probléma.  Csak miért nem hagyták magukat lefagyasztani? 3 óra fagypont alatt, csempén, azért le kellet volna 10 °C alá hűlniük. 

Előzmény: FBLLMAG (33717)
FBLLMAG Creative Commons License 2019.01.04 0 0 33718

Szia!

Olvasgatva az írásodat, ennyire pontosan nem tudtam, mi mennyire vesz vissza, csak azt tudtam, hogy mind visszavesz. Sőt az Acebeam esetében, mintha gyorsabb fényáram csökkenésre emlékeztem volna. A TURBO fokozatot viszonylag rövid ideig szokom használni, mikor szükségem van rá. Egyébként a GT Mini nekem is tetszett, csak a Lumintop mint gyártó, hát, kicsit ódzkodok. Bár több termékük is tetszik.

Karácsony előtt nálam voltak a lámpáim, használtam is őket. Nincsenek feltöltve, de ha hidegben problémásak, most kiderül. Kb fél órán múlva már láthatom az eredményt. A kicsikkel a nagy hidegben sem volt gond, azok már le lettek mérve. ;-)

Előzmény: lampitactice.ro (33712)
FBLLMAG Creative Commons License 2019.01.04 0 0 33717

Kipróbálom az Acebeam L16, Armytek Predator PRO, Nitecore EA42 esetében, hogy bírják a hideget. Mérek előtte, utána. Kb 3 óra a balkonon. Majd jelzem az eredményt.

Előzmény: lampitactice.ro (33716)
lampitactice.ro Creative Commons License 2019.01.04 0 0 33716

Szerintem meg nem. 

Acebeam L30 -T27 - H30 ugyanazt az aksit használja. L30 tökéletesen működik miután 1 órát tartottam a fagyasztóba. T27 és H30 nem. További 2 aksival eljáttszottam ezt, ugyanaz az eredmény. 

L16- amennyiben kiég a driver, a lámpa egyszerűen nem működik. driver csere s lehet használni újra. 

Előzmény: x20fan (33715)
x20fan Creative Commons License 2019.01.04 0 0 33715

Annyiban elfogadható az akksira fogás, hogy hidegben gyengébben teljesítenek a LiIon akksik, és a lámpa ezt méréssel meg tudja állapítani, ha nem elég a leadott áram, akkor nem kapcsolja a turbót. Rá kell csíptetni egy tápot, és ugyanabban a hidegben megnézni azzal, ha megy a turbó, akkor tényleg az akksi az ok.

FBLLMAG Creative Commons License 2019.01.04 0 0 33714

Szia!

Az Acebeam L16 esetében, hogyan veszed észre a problémát? Kíváncsi vagyok, mert nálam is van 1 példány.

AZAKI13 Creative Commons License 2019.01.04 0 0 33713

Sziasztok!

Van esetleg valakinek eladó zseblámpája? Convoy, Haikelite, Emisar stb.

Ha kell adok e mail címet 

Előre is köszönöm a válaszokat 

lampitactice.ro Creative Commons License 2019.01.04 0 0 33712

Jóreggelt. pár emliteni való dolog azért kimaradt, éspedig:

L16: 2000lm, 25 perc múlva lép vissza, de 5 perc után nem lehet kézben tartani, eléri a majdnem 62 C fokot. Nagyon sok lámpában kellett drivert cserélni mert egyszerűen kiég a nagy hőtől.

GT Mini: PCB-s aksival 7 perc után lép vissza 37%-ra IMR aksival  10 perc után lép vissza kb 16%-ra. Egyszerűen imádni való kis lámpa sokkal többre tartom mint az L16-ot.

M3XUT: 1200lm, az első 5 percben csak csökken a fényereje, 1 mp-ig nem képes tartani az 1200 lm-t. 5 perc után 600lm-nel maradunk és azon marad majdnem 3 órán keresztül.

T27: szép, jó, nagy aksi, 2500lm. csak.... hiegben NEM MŰKÜDIK A TURBÓ fokozat semmilyen képpen. Gyári hiba, nálam tizenvalahány lámpánál érzékeltem ezt  a problémát. Gyártó az aksira fogja a hibát, de semmi köze az aksinak. Ugyanez a probléma a H30-cal is, turbó módban 2-3 fok alatt nem képes működni. Mindenképpen érdemes megvárni a második gyártást, mert az első használhatatlan. 

Alább a grafikonok is:

Előzmény: gaborka888 (33707)
FBLLMAG Creative Commons License 2019.01.04 0 0 33711

Természetesen a kapcsoló nyomva tartásával működik a fokozat szabályozása. De a RAMPING MAX kb 700 lm tájékán van, eddig lehet folyamatosan állítani. Gyors gombnyomásokkal (3, 4, 5, 6, 7) éred el az akku ellenőrzését, különböző beállításokat.

Egyébként az Acebeam L16 és a Mini GT is kézbe simuló. Neked kell majd döntened.

Nekem még Armytek Predator PRO -m van, és még a Barracuda PRO -n gondolkodom, ez még használható számomra. Gyorsabb a fokozatváltása. Az Olight is elég gyorsan váltható a felsorolt lámpák közül. A TURBO fokozat az összes lámpánál gyorsan elérhető. ;-)

Előzmény: gaborka888 (33710)
gaborka888 Creative Commons License 2019.01.03 0 0 33710

Köszönöm, majdnem minden kérdésre választ kaptam. Egyvalami maradt ki amit nem értek, hogy a GT Mini-nél a gyakorlatban hogyan működik a fokozatmentesség, folyamatosan kell nyomi a gombot amíg eléri a kívánt fényerőt? 

Előzmény: FBLLMAG (33709)
FBLLMAG Creative Commons License 2019.01.03 0 0 33709

Pontosan mit is szeretnél tudni? Elég nagy a különbség a felsorolt lámpák között.

Fejátmérő:

Acebeam L16 - 4 cm

Lumintop GT Mini - 5 cm

Olight M3XS-UT - 6 cm

Acebeam T27 - 7 cm

Hatótávban ugyanez a sorrend. > 600 m, 750 m, 1000 m, 1180 m

Az Olight 2 akkut használ (ezért a leghosszabb, de +1 akkus cső is jár hozzá), a többi 1 db -ot. A T27 -es 21700 -as akkut használ, nagyobb kapacitással.

Az Acebeam visszalép, belső töltéssel rendelkezik. Az Olight lassabban lép vissza. A GT Mini fokozatmentesen állítható. Az Olight, Lumintop 1200 lm, az Acebeam 2000 - 2500 lm, de hamarabb (nagyon hamar) visszavesznek.

Acebeam, Lumintop - 2 kattintás a TURBO fokozat, az Acebeam esetében a hátsó kapcsoló is a TURBO fokozatot aktiválja.

Acebema - oldalsó kapcsoló hosszú lenyomásával kapcsol az 1 lm -es holdfény, hosszú gombnyomással vált fokozatot, a TURBO fokozatot kihagyja

Olight - a 2 kapcsoló együttes lenyomásával indul a 3 lm -es "ECO" mód, oldalsó kapcsolóval váltasz fokozatot

Megfelel ennyi információ?

Előzmény: gaborka888 (33707)
FBLLMAG Creative Commons License 2019.01.03 0 0 33708

Már volt a kezemben a BLF GT Mini és a Emisar D4S is. Tavaly a találkozón, Győrben. Nekem is tetszenek. Ha jól emlékszem, a videóra is felkerültek. Sajnos, rákerültem a videóra.

https://www.youtube.com/watch?v=U6CacXLV5vM&t=362s

Mostanában a lámpáimhoz kiegészítőket, hogy minél többfélére lehessen ezeket is használni, és a Nitecore TUP -ot rendeltem. 

Szereted, tetszenek ezek a kis lámpák. A Fenix E16 is ilyen lámpácska. A BC25R, BC35R bicajra való lámpákkal újított. Ami viszont érdekelhet, az a LD05 toll lámpája. Ez magas CRI -vel rendelkezik, valamint UV led is van benne. Esetleg a kistestvére, a LD02 -es. Ezekkel a pénzt is tudod ellenőrizni, nehogy hamisat kapj. 

Előzmény: ...slr... (33706)
gaborka888 Creative Commons License 2019.01.03 0 0 33707

Thrower lámpák közül ti melyiket választanátok? A két jelölt Acebeam T27 és Olight M3XS UT Javelot. Tapasztalat van valakinek valamelyikkel?

Illetve kisebb kategóriában az Acebeam L16 és a Lumintop GT Mini közül melyik a jobb?

...slr... Creative Commons License 2019.01.03 0 0 33706

Megértettelek, szereted az elemlámpákat, ahogy én is a fényképezőgépeket. Miért van hetven fényképezőgépem mikor már nem is fényképezek? Nehéz lenne megmagyarázni, de mindegyikhez vannak elemek, akkumulátorok és tartalékok. 

Nekem nincs olyan széleskörű tapasztalatom a lámpamárkákkal, mint neked. Sőt, egyáltalán nincs széleskörű, aminek az az oka, hogy ezen a környéken egyetlen jó lámpaboltot ismerek (kitalálod melyikét), és Kínából vásárlásról azelőtt leszoktam, hogy belekezdtem volna, miután a magyar posta sorra lopta el a küldeményeket. 

Az én menetcsomagom S2 + S10R II + 10 AH-s Lipo powerbank, és minden lipo aksiból van tartalékom. Amit neked az S2A markolata jelent, nekem az a TW10 Traffic Wand: lámpássá alakítja a lámpát, és fluoreszkál a sötétben. Van fehér és piros TW10-em, így az elöl fehér hátul piros kombinációt is tudom, ha például egykerekezek sötétben.

Ha most bővíteném a lámpáim sorát (nincs rá okom, túrákra sajnos nem tudok menni), két lámpa érdekelne: a BLF GT Mini messzehordóként és az Emisar D4S mindenesként. Utóbbinál nem korlátozzák előre megadott üzemmódok a fényerőt, mert van folytonos állítási lehetőség is.

Előzmény: FBLLMAG (33705)
FBLLMAG Creative Commons License 2019.01.03 0 0 33705

Köszönöm a bókot, de nem érdemlem meg, szerintem.

Írásod alapján, mintha nem értettél volna meg. Kicsit akkor máshogy fogok fogalmazni.

Mint már írtam, nekem nincs gondom egyik lámpatípussal sem. Mindegy, hogy milyen tápot használ.

A magasabb fokozatokat, mint írtam, ritkábban használom, ezért a TURBO fokozat engem sem érdekel.

Üzemidő - Van pl Nitecore MH23 -asom is. Ez 1, 55, 260, 760, 1800 lm fokozatokat használ. Li-Ion -os, mint a S2. Ezen is bátran fel tudom kapcsolni az üzemmódot. De, mivel az 1 és 55 lm között nincs más fokozat, ezért a 55 lm megy a 30 lm helyett. A 100 - 120 lm helyett meg 260 lm -t kell használnom. (kb 1 óra város + 1 óra erdős rész) Ezeket a fokozatokat használom legtöbbet az utóbbi 2 héten. A Nitecore 1 hetet nem bírt ki, a Fenix LD22 lámpámban használt elemek pedig még mindig 1,2 V körül álltak. Kb ugyanaz mintha a Fenix PD35 TAC lámpát használtam volna. Az Olight S2 pedig a 400 lm fényáramával még hamarabb, 3., 4. nap folyamán megadta volna magát. Igen, erősebben világított volna, ez tény, de le is merül hamarabb. És a legdurvább az volt, mikor az 1 db AA akkumulátorral működő Zebralight SC5w MKII lámpám, az én feltételeimmel (látni kell, muszáj), kb ugyanazt az üzemidőt bírta mint a Nitecore MH23 Li-Ion -os lámpám.

Persze, ha van rá lehetőség, mindig magasabb fokozatra lehet bátran kapcsolni, az üzemidő rovására. A 18650 -eseken el kezdték használni a 200, 250, 300, 400 lm fokozatokat, a 100 - 120 lm helyett, miközben a 18650 -es 12 Wh -át, míg a 2AA -ás akkuk 6 Wh -át jelentenek. Van, hogy az 1 és 200 lm között nincs más fokozat, vagy az 55 és 260 lm között hagyják el a fokozatokat. Ezért tartom az alacsony teljesítményű lámpáknál, még mindig praktikusnak a 2AA -s lámpákat.

A Li-Ion akkukat inkább a nagyobb teljesítményű, 1800+ lm -os lámpáknál használom. (Persze van 14500 -as akkum is, és ezt is használok). Gondolom az Olight S1 Mini és hasonló lámpák végett írtad, hogy a kisebb lámpákba is Li-Ion -osakat használsz / használtok. Én meg a Zebralight termékeit szeretem, használom, tettem le mellettük a voksomat. Nagyon jó hatásfokú, strapabíró lámpáról van szó. A legújabb modelljeiben, az AA méretben, már kihagyták a Li-Ion -os táplálási lehetőséget (régebben megvolt ez a lehetőség). A strapabírót úgy értettem, hogy évek óta hordom a zsebemben, és még 1 db karc sincs rajtuk. 

Az AAA akkukat 200 mA -ral, az AA -sakat 500 mA -ral töltöm, gond nélkül. Merítem - töltöm, a ciklus kb 6 - 7 órát vesz igénybe az akku töltöttségi szintjétől függően. Nem kell naponta töltőre pakolnom a lámpákat. Intenzív használatban is legalább az 1 hetet bírják. Mivel energiaszint kijelzés is van a legtöbb lámpámon, ki sem kell szedegetni az ellenőrzéshez. Igen a Li-Ion -osak gyorsan tölthetők, rá is lehet tölteni az akkura.

2 eset, 2 példa, szerintem a legfontosabb érvek miért kedvelem az AA / AAA -s lámpáimat. 

1., 30 km -re a családi háztól, valamelyik faluban, mikor ügyfélhez mész időre, a másik ügyféltől, és éppen akkor merül le a lámpád este 7 óra után. Utcavilágítás meg falun nem sokat érő, pláne, ha a falu szélét járod. Feltöltött akku, tartalék lámpa meg nincs a zsebedben (hiszen eddig sem kellett, vagy nincs) Te mit tennél? Ez már megtörtént velem, még a Maglite -os korszakomban (ezért lett meg a Solitaire, később a MINI 2AAA). Szerencsére, a benzinkutak akkor is nyitva voltak, és AAA elemeket is lehetett kapni.

2., Valahol a Tátrában, messze a forgalom zajától, Október tájékán, túrázgat az ember. Helyszínre érkezés után szabad levegőn sütögetés közben telik az idő. Apropó, sütögetés a szabad levegőn este. Felkapcsolod a lámpát? Hol? A tábortűz gázra megy? Gallyakat kéne gyűjteni. Az erdő is koromsötét. Lámpa, lámpa, lámpa. A lámpa lámpássá alakítva 300 - 400 lm legalább kell a hozzávalók aprításához, sör, pia megtalálásához. Rendben van, a 400 lm 4 órát bír a 18650 -es esetében. Közben a telefont sem lehet lerakni (fényképek, hálóra töltés, FB, Topic meglesése, zenélés). Éjjel 1 - 2 óra tájékára a mobil is a lámpa (lámpák) is lemerült. Többen vagytok, kb 2 emberre jut 1 konnektor. Mit töltenél? Mit töltenek? Lámpákat? 1 fenét. A telefon a fontos. Másnap túra. Este megint a hagyományos sütögetés. Napközben, a szálláson mered hagyni a lámpádat? D.U. zuhanyzás, vacsora, pia. Estére valami el lett felejtve. Mi is? Az akkuk nem lettek feltöltve. a) Vannak tartalék akkuk (a többségnek biztos, hogy nincs, mert hát minek); b) Az utolsó boltban, kocsmában, újságosnál, stb is kapni AA elemet. Megvan mentve a következő nap. ;  

Nálam mindenből van tartalék. Akku, Power Bank, elemlámpa, lámpás stb. ;

Előzmény: ...slr... (33704)
...slr... Creative Commons License 2019.01.03 0 0 33704

"Remélem így már jobban érthető voltam. ;-)"

Amit írtál, eddig is értettem, csak nem értettem meg :-)

Azt próbálod számok seregével igazolni, hogy jobb egy 2AA-s lámpa, mint egy 18650-es hasonló, és ide abból a kíváncsi felvetésből jutottunk, hogy megkérdeztem, miért preferálod az AA-t. Az ízlés és az egyes lámpák megfelelősége / kedvelése nem vitatéma, könnyen szerethet az ember egy kisebb fényű, rövidebb üzemidejű lámpát, nekem is vannak ilyen kedvenceim. Csak nekem az összes kedvencem Li-ionnal működik, és szerintem sok elemlámpás így van ezzel, ezért volt a kérdés. 

A táblázatodnak egyetlen pontját vitatom: amikor a csúcs kandela értékeket hasonlítod össze. Persze ezt is megteheted, de én egy ideje lámpák összehasonlításakor figyelmen kívül hagyom azokat a "max", "turbo" módokat, amelyek fél óránál rövidebb ideig világítanak változatlan fényerővel. 

Az S2 ereje nem abban van a 2AA-s változathoz képest, hogy a módok párba állítva összevethető candela értékeket adnak, hanem hogy a sokkal több energia és áram miatt mindig bátran feljebb kapcsolhatod az üzemmódot. 400 lumen több mint 4 órán át - ez nem hasonlítható össze másfél órányi 250 lumennel.  És ha lemerült, sokkal gyorsabban feltölthetem, vagy bármikor rátölthetek. 

Ne érts félre, nem kérdőjelezem meg a választásaidat. Csak az összehasonlításaidat néha a táblázatokhoz túlságosan ragaszkodónak, és a valóságtól elrugaszkodottnak érzem. És egyébként meg nagyon tetszik lámpás elkötelezettséged, elméleteid, sok lámpád, hogy azokat készséggel bemutatod, érvelsz, és elképesztő kitartással megtanultad az írásbeliséget, érzed a nyelv finomságait, amiért roppantul irigyellek, én sajnos nem állok így édesanyám nyelvével.

Előzmény: FBLLMAG (33703)
FBLLMAG Creative Commons License 2019.01.03 0 0 33703

"Miközben a két lámpa fényereje és üzemidői egymás közelében sincsenek."

Az üzemidő tekintetében egyet kell értenem, alapjában. De kicsit belegondolva, matektanárom szavait idézve, "a számok nem hazudnak".

Olight S2

950 lm - 5000 cd - 5,26 cd / lm

400 lm - 2105 cd

80 lm - 421 cd

10 lm - 53 cd

Olight S2A

550 lm - 3000 cd - 5,45 cd / lm (mérve: 627 lm - 3400 cd - 5,42 cd / lm) - kb ugyanúgy világít, mármint a vetített fénycsóva

260 lm - 1418 cd

120 lm - 654 cd

20 lm - 109 cd

Esti sétánál kb 3 - 4 m -re világítok magam elé. Ha kicsit messzebbre, útra (mi fut rajta), bokor alá (mi zörrent meg), kertben fa alá (van -e ott alma), stb, 10 m is elég. Az ember szeme 3 LUX felett érzékeli a színeket, 20 LUX a kivilágítatlan folyosó nappal, 200 LUX az otthoni lakás megvilágítása nappal. Matt környezetben, erdőben, esőben, a fényesség (LUX) feleződik.

Olight S2A

20 lm - 109 cd - 7 LUX (4 m) - 1 LUX (10 m)

120 lm - 654 cd - 41 LUX (4 m) - 6 LUX (10 m)

260 lm - 1418 cd - 89 LUX (4 m) - 14 LUX (10 m)

Olight S2

10 lm - 53 cd - 3 LUX (4 m) - 0,5 LUX (10 m)

80 lm - 421 cd - 26 LUX (4 m) - 4 LUX (10 m)

400 lm - 2105 cd - 132 LUX (4 m) - 21 LUX (10 m)

Ennek tükrében a 10 lm határeset, ki hogyan lát. Nálam a 3 LUX, közelre, magam elé, már kevés lehet, de távolabbra még elmegy. Így míg az utcán elég az S2A 20 lm (40 óra) fényárama, az S2 esetében már a 80 lm -t (19 óra) kellene használnom, hogy jól lássak, ne lépjek valamibe. Erdei körülmények között, a S2 80 lm -ja közelre még jó, de már 10 m -re kevés. Inkább a 400 lm (4 óra) fokozatot használnám, hogy ne kelljen kapcsolgatnom. A S2A 120 lm (5 óra) fokozata pont elég, nem kell kapcsolgatni. A magasabb fokozatokat sem kell használnom.

Így már kicsit az üzemidőt tekintve is kiegyenlített a helyzet. ;-)

Az S2 5000 cd, míg az S2A 3000 cd fényerejű. Papíron. Szemmel is látható a különbség, pláne ha 50 m feletti távra világítasz, de kb 30 m távon szemre már nem jelentős a különbség. Ez a 2x fényesebb szemre nem nagy ugrás, látható, de nem nagy. Ráadásul mivel az S2A esetében is ritkán használom a magasabb fokozatokat, így a S2 magasabb fényerejének nincs nagy jelentősége számomra.

Egyébként akad más lámpám is. ;-)

https://prohardver.hu/dl/upc/2019-01/680166_buek2019.jpg

Egyébként az Olight S2R / Olight S2R 2 esetében már 12 lm / 15 lm és a 120 lm is elérhető. ;-)

Már írtam, nem rossz lámpa az Olight S2 sem, csak nekem, számomra az Olight S2A jobban megfelel napi használatra. Meg még ott a markolat is, és még pár apróság. 

Remélem így már jobban érthető voltam. ;-)

Előzmény: ...slr... (33702)
...slr... Creative Commons License 2019.01.03 0 0 33702

Egyáltalán nem tekintem belekötésnek, csak az a megállapításod volt fura, hogy az S2 S2A különbség nem lényeges. Miközben a két lámpa fényereje és üzemidői egymás közelében sincsenek.

Tényleg semmi probléma, hihetetlen, hogy mennyire megtanultál helyesen és szabatosan írni (maximális tiszteletem).

Előzmény: FBLLMAG (33700)
FBLLMAG Creative Commons License 2019.01.02 0 0 33701

Nem is annyira sántít. És igazad van ami a 18650 -eseket illeti. A 14500 -as Li-Ion akkuk a legtöbb esetben a 3 Wh -át sem érik el (persze könnyebbek), míg a fekete AA -s ENELOOP pont 3 Wh és 30 g. A 18650 -es 12 Wh körül van és ugye 50 g. Szóval a 18650 -es 4 db AA -s NiMh -nak felel meg. De 4 db AA akku már 120 g, több mint 2x nehezebb mint a 18650 -es. 

a) 2 db AA ENELOOP az ugye 6 Wh. 1 db 18650 -es az 12 Wh. 100 lm és 200 lm között, 500 lm és 1000 lm között, 1000 lm és 2000 lm között, szemre nem nagy a különbség, de a 200 lm 2x annyi W teljesítményt fogyaszt mint a 100 lm fényáram. (Fenix PD35 TAC esete a Fenix LD22 -essel) Akkor inkább az AA -st választom, mivel ha lemerül, ... . Pro és kontra, mi szól a lámpa mellett, ellen. A Fenix FD20 szórt fényének MAX fényereje 575 cd szemben a FD30 1100 cd -ájával. Szemre megint nincs az a nagy különbség. A FD30 csupán 2 percig bírja ezt a fényerőt, ezután a FD20 -as szintjére csökken. Fókuszban is a FD30 -as az erősebb TURBO fokozaton, de 2 perc után, mikor visszavesz, már ugyanaz. Az is probléma még, hogy a legtöbb esetben a TURBO fokozat 3,8 - 3,6 V feszültség esetében már nem elérhető.

Ezért nincs problémám sem az AA -s akkukkal, sem a Li-Ion akkukkal. Lámpafüggő a dolog.

b) Ezekkel az 1,5 V -os Li-Ion akkukkal, az a problémám, hogy

1., Stabilan tartják a kimeneti feszültséget - ez miatt nem lehet ellenőrizni mennyire van lemerülve az akku

2., Az 550 lm fényáramhoz kb 4,5 W -ra van szükség. 1,5 V esetében ez 3 A áramfelvételt jelent. Viszont az 1,5 V -os Li-Ion akkuk elektronikája leszabályoz 1,6 A áramleadásra. Nem enged többet. 850 lm fényáramhoz 7 W -ra van szükség. 3 V esetében (2 db akku) ez még mindig 2,33 A áramfelvételt jelent.

Egyébként, ha Neked tetszik a Li-Ion -os 1,5 V -os akku, nyugodtan használd. Lehet, hogy beszerzem a Fenix FD45 -öst, ahhoz már jók lehetnek ezek az akkuk is. ;-)

Előzmény: ...slr... (33698)
FBLLMAG Creative Commons License 2019.01.02 0 0 33700

Szia!

Nem volt szándékomban beléd kötni. Az Olight S2 tényleg jó lámpa. Azok az üzemidők tényleg megfelelnek a kor követelményének. Én inkább az Olight esetében a 20, 120 lm fényáramot használom esti sétára, lakásban. Elegendő. Több lámpám is rendelkezik 10 lm -os fokozattal, amit már gyengének tartok erre a célra (olvasásra viszont jó), 120 lm -tól meg már nem igazán kell több. Az Olight S2A is használ 260 lm, 550 lm fokozatot, de ezekre ritkán van rá szükségem. Sőt éjjel a lakásban inkább a 0,5 lm fényáramot használom. A világító szilikonmarkolattal, pedig tuti a lámpa számomra, éjjel könnyebben megtalálom, hidegben meg kényelmesebb markolászni.

Olight S2A 2AA NiMh akkuval

- 20 lm (60 órát ír, szerintem inkább 40 óra a valós)

- 120 lm 5 óra 20 perc

Persze Li -os elemmel 2x annyit bír mint a NiMh akkuval. 

Ha meg kicsit nagyobb távra van szükségem, nagyon hasonló vetítési képpel, az Armytek Prime A2 PRO -t használom. Ez 5000+ cd fényerőre képes, mint az Olight S2 (összevetettük, ellenőriztük), de azt merülésig bírja.

Pontosabban az Armytek Prime A2 PRO vetítési képe:

- fénykör - 35 cm átmérőjű (5000 cd)

- belső fénygyűrű - 85 cm átmérőjű, valamivel haloványabb (2000 cd) 

- külső fénygyűrű - 170 cm átmérőjű, elég halovány

0,15 lm - 200 nap

2 lm - 17 nap

10 lm - 75 óra

34 lm - 25 óra

95 lm - 8 óra 20 perc

280 lm - 2 óra 50 perc

700 lm - 50 perc folyamatosan

10 m mélységig vízálló

10 m ejtésállóság

Az időzítő az Armytekből kimaradt, van viszont energiaszint kijelzés, kivehető mágnes, esetleg helyzetjelző funkció. ;-) 

Nem írtam, hogy rossz az Olight S2. Csupán jeleztem, hogy az S2A -ba is beletrafált az Olight, és az Armytek Prime sem rossz alternatíva (léteznek más lámpák is). 

Az egyes gyártóknál leírtam a véleményemet. Miért részesítettem előnyben az AA -s lámpákat a Li-Ion -osakkal szemben.

- A Fenix FD30 2 percig 2x fényesebb mint a FD20, ráadásul szemre nem is olyan nagy a különbség. Kezelése pedig a FD20 -asnak tetszett jobban.

- A Fenix PD35 TAC 2x fényesebb mint a LD22. Éjjel mosdóba kimenet, kicsit zavaró az erősebb fény, egyébként meg szemre nem jelentős a különbség, az üzemidő, kezelés meg hasonló, azonos.

LD22 5 lm - 100 óra > PD35 TAC 8 lm - 140 óra

LD22 30 lm - 22 óra 30 perc > PD35 TAC 60 lm - 29 óra 15 perc

LD22 100 lm - 7 óra 10 perc > PD35 TAC 200 lm - 8 óra 30 perc

LD22 300 lm - 1 óra 25 perc > PD35 TAC 500 lm - 2 óra 55 perc > nagyobb távon nem nagyon látni a különbséget

PD35 TAC 1000 lm - 1 óra 10 perc, MAX 5 percig, de már 3,6 V -nál nem elérhető ez a fokozat

Árban jelentős a különbség a Fenix esetében (2x drágább a Li-Ion -os modell), más szempontból, már nem jelentős a különbség. Ezekben még nincs energiaszint visszajelzés, ez is az AA -s modell felé billentette a mérleget, mert ha lemerül, AA -s elemet bárhol kapok. ;-)

Így már érthetőbb voltam? Ha valami nem világos, kérlek írd meg mi az.

Előzmény: ...slr... (33696)
x20fan Creative Commons License 2019.01.02 0 0 33699

A LiIon is meg a NiMH is folyamatosan csökkenő feszültséget ad merülés közben. Ezért akár az Ah akár a Wh egy integrál eredménye, egyáltalán nem lehet egy szorzással megkapni. Már csak azért sem, mert az akku cellák kapacitása változik a terheléstől, hőmérséklettől függően.

Az állandót csak elektronikával lehet elérni, ami a csökkenő feszültségből állít elő egy stabilat valamennyi veszteség árán. Vannak elemlámpák, amik tartalmazzák ezt az elektronikát, de mivel többlet költség, csak a drágább lámpák.

Az Ah egy megszokott mértékegység, szerintem jobb lenne a Wh-t használni az összes akku és elemfajtánál, nem kellene számolgatni és jobban összevethető. Már csak azért is, mert sok embernek probléma kitalálni, hogy a sorba vagy párhuzamosan kötött akkuknál hogy is alakul az Ah adat. A Wh viszont két cellánál mindig kétszeres, akárhogy vannak kötve.

Előzmény: ...slr... (33698)
...slr... Creative Commons License 2019.01.02 0 0 33698

Kösz a választ, értem amit írsz, de azért sántít a dolog.

1) Válasszuk szét a két felvetést a) szabványos NiMH aksival működő lámpák vs Li-ionosak. b) Jó-e a Kentli és a hasonló konstrukciók

a) Azt értem, hogy szereted az AA elemes / aksis lámpákat, és számodra megfelelő modelleket találtál. De ahhoz nem fér kétség, hogy az AA-nál a 18650 nagyobb kapacitású, feszültségű, töltőáramú és terhelhetőségű, valamint tízszer gyorsabban tölthető.

b) A retrofit lítium aksik kényszermegoldások meglévő, jól működő AA-s, AAA-s eszközök hajtására vagy azért, hogy tovább működjenek, vagy azért, hogy a feszültség ne csökkenjen. 

Gyakran használod a NiMH által tárolt energiát mint érvet, adatot. Csakhogy ez ledes lámpák esetén nem biztos, hogy használható információt ad. Ezeknek a celláknak a feszültsége folyamatosan csökken a használattól, a leadott munka számítása nem egyszerű szorzás, hanem a fogyasztótól és a helyzettől függ. A led lámpa pedig nem ohmos fogyasztó. Egyszerűen nem lehet és nem érdemes számokkal összehasonlítani a Kentli-féle és a NiMH aksikat. A NiMH-nál legjobban megfogható és értelmes adat a leadott töltés (Ah), míg a 1,5V-os átalakítós lítiumok állandó feszültségűek, és többnyire wattórában adják meg energiájukat.

Előzmény: FBLLMAG (33697)
FBLLMAG Creative Commons License 2019.01.02 0 0 33697

Szia!

Igen a Kentliről volt szó, de pl a Fenix is gyárt hasonló akkumulátorokat. Li-Ion akku, de az elektronika 1,5 V -ra szabályozza. Más töltő megy hozzá, ill. a Fenix belső töltéssel rendelkezik.

1., A kapacitásuk 2,5 - 2,7 Wh (az AA -s fekete ENELOOP 3 Wh, de nekem elég a fehér 2,3 Wh -ás kapacitása is)

2., 1,6 A (áram) leadására képesek, az elektronika leszabályozza - az ENELOOP 3 A leadására is képes (nekem a Zebralight SC5 -ösök 1AA -sak, 550 lm kimenettel, kell nekik a magasabb áram)

3., A Kentli (de a Fenix is) folyamatosan tartja a 1,5 V feszültséget. A Nitecore MT20A, EA21 pontosan elvillogja, hogy hány V -on állnak az akkumulátorok / elemek, így tudom, még mennyit bírnak. De a feszültség függvényében a Zebralight SC5 -ösök, H53w, Nitecore EA42 -es elvillogja a töltöttségi szintet, az Armytek, Led Lenser színesen jelzi. Ha stabil 1,5 V -ot tart az akku, nem lehet ellenőrizni, a fennmaradó kapacitást.

Ez így már érthető?

Előzmény: ...slr... (33695)
...slr... Creative Commons License 2019.01.02 0 0 33696

Szia, tudod, hogy tisztelem a munkásságodat, bár nem mindig értem a logikáját, de hogy az S2 - S2A különbség ne lenne látványos? Az S2 máig az egyik legjobban eltalált lámpa, üzemmódjai és üzemidői a méretet is figyelembe véve ma is versenyképesek. 

o fél lumen - hatvan nap

o 10 lumen - hat nap

o 80 lumen - 19 óra

o 400 lumen - 4,1 óra

ez a lényeg, és mellesleg ott a 950 lm is valamennyi időre (>2 perc), visszavevősen 500-ig. Nagyon jó lámpa az S2A is, de nem ez a kategória.

Előzmény: FBLLMAG (33691)
...slr... Creative Commons License 2019.01.02 0 0 33695

Szia, neked is a legjobbakat! Nem állítom, hogy minden mondatodat értem, és a saját hozzászólásomra sem emlékszem pontosan. A Kentli-t említettem, ami egy AA méretű házban lévő 1,5V-ot leadó LiPo, számomra ez új volt, és a Leitz H posztolt egy videót, ahol a Kentli két és félszeres üzemidőt biztosított egy Eneloophoz képest egy i3T lámpában. 

Nehéz őket összehasonlítani, mert a Kentli kikapcsolásig 1,5 V-ot biztosít, a NiMH pedig nem biztos, hogy képes leadni a névleges tárolt energiáját, mert folyamatosan csökken a feszültsége, és a lámpa egyszercsak nem képes több energiát felvenni, leáll. 

A NiMH iránti erős kötődésedet nem vitatom, csak néha nehezen értem. A NiMH ideálisan 1/10 C töltőárammal töltődik, a Li-ion pedig 1 körüli értékkel. Tizede idő alatt tölthető, és nagyon sok kakaó van benne. 

Feltéve, hogy sok AA elemet lehet felhalmozni (szerintem nem lehet, mert a régiekből a jobbak soha nem folytak, ma gyakran már a csomagból kifolyt alkálit veszek ki), akkor túlélésre AA-t használnék, és nekem is van belőle kettő. De a hétköznapokban az AA-s lámpámat 3,7 V-os Li-ionnal használom.

Előzmény: FBLLMAG (33690)
sarajhwh Creative Commons License 2018.12.29 0 0 33694

Már megvan, az eddigieknél sokkal nagyobb energia sűrűségű, csak még nagy a sürgés forgás körülötte, és lesz kis kiszerelésben is (lámpákhoz).  

Előzmény: FBLLMAG (33693)
FBLLMAG Creative Commons License 2018.12.29 0 0 33693

Arra várhatsz. Oda kell az energia. De jön az új száraz akku. Remélem az elemlámpákhoz is. ;-)

Előzmény: sarajhwh (33692)
sarajhwh Creative Commons License 2018.12.29 0 0 33692

Érdekes megfigyelések ezek, és érdemes rájuk odafigyelni!  Nagyon várom a forradalmi technikát, az elektromos autó akkumulátor terén, AA-s cella alapon.  

Előzmény: FBLLMAG (33691)
FBLLMAG Creative Commons License 2018.12.29 0 0 33691

Régebben kérdeztétek, miért van több AA -s lámpám. Íme a válaszom, szerintem.

Alapjában nekem mindegy, hogyy AA -s NiMh akkut vagy 18650 -es akkut használok. Már a NiMh akkuk is tudják tartani a kapacitásukat, 3 A -t is le tudnak adni. Nagyobb teljesítményű lámpák esetében persze a Li-Ion -t választom. Persze az is jó, hogy AA -s elem bárhol kapható, de nem ez a lényeg. 

A lámpák miatt van az egész. Miért nem tudnak a gyártók azonos, hasonló lámpákat gyártani? 

- Fenix FD20 vs FD30 > a fényáram fokozatok ugyanazok, csak a FD30 esetében, van 2 percig használható 900 lm -os fokozat. A FD20 hátsó kapcsolóról vezérelhető, bekapcsolom, fél gombnyomással váltok a fokozatok között. A FD30 esetében a hátsó kapcsoló kapcsolja be / ki, az oldalsó kapcsolóval lehet fokozatot váltani, átkel fogni. És a FD30 -as 50 % -kal drágább mint a FD20!!! 

- Fenix LD22 vs PD35 TAC > Itt a kezelés ugyanaz. Az ECO, MIN, MID fokozatok 2x magasabb fényáramok a PD35 TAC esetében. A PD35 TAC esetében az ECO fokozat már sok, túl fényes (a PD35 v2 esetében már ugyanakkora mint a LD22). A 2x nagyobb fényáram nem látványos, de az üzemidőt lecsökkentette a LD22 szintjére. A 300 lm és az 500 lm között még kevésbé látható a különbség. Ja és a PD35 TAC -kal jár megint 5 perces 1000 lm, de az SOS kimaradt. Ezért 40 % -kal többet kell fizetni.  Megéri?

- Olight S2A vs Olight S2 > Kezelés ugyanaz, időzítő van ebben is, abban is. 0,5 lm -es holdfény is van mind a 2 modellben. Az Olight S2A markolata szilikon bevonatú, ami éjjel halványan világít (számomra fontos), télen pedig kellemesebb markolászni. A S2A 20 lm fokozata esti sétára már alkalmas, de 120 lm fokozata is van. A S2 10 lm fokozata kevés, a 80 lm meg csökkenti az üzemidőt. Ugyanez a helyzet a 400 lm fokozattal (a 80 lm és 400 lm között nincs más fokozat). Az Olight esetében vettem észre, hogy a 2AA -s modell, tovább üzemel, tovább bírja, mint a Li-Ion -os. Ez sem túl gyakori. Ha kell, a S2A esetében ott a 260 lm is. A S2A 3 percig bírja a 550 lm -t (többet mértünk rajta), a S2 2 percig a 950 lm -t. Az 5000 cd fényerő szemben a 3000 cd fényerővel, 950 lm szemben az 550 lm fényárammal, megint csak nem látványos. Az S2 10 $ -ral drágább mint a S2A.  Szerintetek? Pláne ha hozzáteszem, hogy az Armytek Prime A2 PRO is állandó 750 lm / 5000 cd -ra képes.

A Nitecore MT20A picit halványabb, szinte ugyanolyan mint a MT20C, kb ugyanaz. A Nitecore EA21 és a EC21 között is hasonló a különbség. Alacsonyabb fokozatokon persze a Li-Ion -osak rendelkeznek hosszabb üzemidővel, de a TURBO fokozatuk üzemideje, kb egyforma hosszú. A 100 lm körüli fokozat üzemideje a MT20C / MT20A / EC21 / EA21 esetében sem túl izmos. Valamiért a Nitecore lámpák sokat fogyasztanak. 

FBLLMAG Creative Commons License 2018.12.26 0 0 33690

Szia ...slr...! Kellemes Ünnepek, még 1x!

Múltkor kicsit rövid voltam, a Li-Ion -os akkukkal kapcsolatban, amik 1,5 V feszültség leadására képesek. A AA -s ilyen akkuk, olyan 2,4 Wh kapacitásra képesek (az ENELOOP PRO 3 Wh -ás), 1,6 A áram leadását engedi a védelem MAX (az ENELOOP 3 A leadására is képes). Hagyományosan nem lehet a kapacitását ellenőrizni, 1,5 V feszültséget tartja lemerülésig, majd 0 V -ra vált. Hagyományos töltővel nem lehet tölteni, amit mutattál, a középső érintkező 1,5 V -os, a körülötte elhelyezkedő érintkező gyűrű tartozik a Li-Ion akkuhoz (3,7 V). A Fenix -nek is van hasonló akkuja, az USB belső töltéssel rendelkezik.

Ma már a NiMh akkuk is tudják tartani a kapacitásukat, hideget pedig jobban bírják. Ezek a 1,5 V kimenettel rendelkező Li-Ion akkuk viszont könnyebbek, 19 g szemben a 30 g -os NiMh akkumulátorokkal.

Nekem a 1,6 A áramleadás, pár lámpámnál már kevés. 500+ lm 1 db AA akkuval, kell az áram. ;-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!