Nagyon szeretem a rajnait és a zöldveltelinit, vörösben pedig a pinót, következésképpen külföldiből főleg ilyeneket próbálgatok.
Ez nem vészesen drága bor egyébként, csak a vendéglőben az - a pinceárát, amit úgy 15 euro környékére saccolok, simán megéri.
Az aktuális helyzetet (2020-2021 évjárat) pedig jól jellemzi, hogy pár hete voltunk Wachauban és gyakorlatilag nem hoztunk bort: néhány 20-22 eurós Tegernseerhof-tételen és egy Hirtzberger-veltelinin kívül nem találtunk szinte semmit, amit jó vételnek éreztünk volna.
Kedves egészségedre ezeket az osztrák borokat, de mintha ez az árfekvéssel sose lennél igazán elégedett. Sőt, a feljebb levőkkel se nagyon, többnyire csalódásodnak adsz hangot. Félre ne értsd, te tudod, de próbálhatnál már más külföldi borvidéket is, ha már hajlandó vagy ennyi lóvét ilyen gyik borokra költeni :) Ezekről már pont elég kritikát hallottunk itt tőled :)
Általam eddig nem ismert kamptali pince nem olcsó dűlős veltelinije - a Wechselberg ugyan nem erste Lage besorolású dűlő, de ez a bor végre bőven veri a Lidlben kapható 1000 forintos veltelinit.
Minden rendben van benne (közepes koncentráció, enyhén pezsgő savérzet, borsosság, trópusi gyümölcsök), de semmi sem kiugróan intenzív vagy izgalmas.
A Lidlben figyeltem fel rá, mert kíváncsiságból akartam valami magyar tételt is venni a bevált és éppen 1000 Ft alá akciózott osztrák zöldveltelini mellé. Alaposabb tanulmányozás után kiderült, hogy a pofás címke a Pátzay pince termékét (rajnai-olaszrizling) rejti.
Mivel a 2021-es Pátzay-rajnai eléggé fogkőmaró citromlé, abban reménykedtem, hogy valami barátságosabb karakterű olaszrizlinget házasítottak mellé. Hát tévedtem, az olasz is citromlé lehetett magában, mert a végeredmény borzalmas - az egyetlen jó az volt benne, hogy éppen főzni is kellett valamivel.
Egy újabb magyar bor, amiért kár volt feláldozni egy palackot meg az egyéb kiegészítő termékeket...
Mitiszol-nál Kasnyik Chardonnay 2020 pezsgő, hihetetlenül friss és ízletes, erős kezdés 7 pont
Valami D'Argent nevű bubis Franciaországból, Blan de blanc brut 2020, PN rosé brut 2020 mindkettő pocsék, kiszolgálás kedves.
Pannonhalmi Infusio 2019 remek, pedig érezhetően fiatal még, 6 pont
Thummerer Syrah, 2018, hát nem rossz, de többet vártam főleg hogy válogatás (de miből?), 5 pont
USA volt a díszvendég. A borlapon Ch. Ste. Michelle Chardonnay áthúzva, na ezt se kóstoljuk meg...
Ch. Ste. Michelle, Syrah 2020, jó, fűszeres, buja, de a végén egy picit zavar az édesség, 5 pont
Ch. Ste Michelle, Merlot, 2020, na ez szép bársonyos, 6 pont
Seghesio, Sonoma Zinfandel, 2020, behízelgő, rá tudnék szokni, 7 pont
Ja azt meg tudja mondani valaki, hogy ha az USA a díszvendég akkor a boraikat kóstoltató standonál miért irnak fel az árlista tetejére filctollal egy új-zélandi bort? Babich SB, fekete cimkés, állítólag jó, az biztos, hoyg népszerű volt...
Kreinbacher Brut Nature-rel búcsuztunk a borfeszttől és eljöttünk kb. 21:40 kor, elértük a siklót....
Várkert bazárban a lift lezárva, mozgólépcső lezárva, beton lépcső lezárva, előtte biztonsági őr, aki nem tudja miért is kellett lezárni. Irány a sikló, 3000 Ft a retúr jegy többen csak vonaljegyet vennének, mert este 7 van és az utolsó sikló 21:55-kor jön lefele, de az nincs. Ügyes, hajrá Budapest, kifizetjük a 4 jegyet.
Belépőt megvesszük (drága) szütyőt és poharat kapunk, a jegy árában foglalt kóstolójegy elfogyott ha később visszajövünk adnak majd... Nem mentünk vissza. Ügyes szervezés.
Benn kb. ötödannyi WC van, mint a korábbi években lányok sorba állnak.
Bár vannak top éttermek is a nagyobb létszámot kiszolgáló egységek 6000 Ft-os kajáját kidobtam a szemétbe. Ugyanakkor Felix picike libamájas kreációja minden Ft-ot megért (3000).
Maci_P siller küvéje, néró és tihanyi kék van benne, az arányt nem tudom. Inkább a tihanyi dominál, de a néró megtámasztja a beltartalmat, tehát ez vonzóbb (és mélyebb színű) darab, mint Maci tihanyi kékből készült 2021-es sillere magában.
Szépen hozza a tihanyi rózsaborsos aromáit, a savak pont jók, az alkohol nem pusztít. Nem egy bonyolult bor, de úgy csúszik, hogy ketten 25 perc alatt elfogyasztunk belőle egy palackot. Ha azt nézem, hogy Szentesi Józsitól mennyiért lehet venni tihanyi kéket, akkor ez ennyiért ajándék...
Erről (is) lemaradtam:( így jár aki szökőévente néz be az indexre.
És, hogy ON is legyek Maci_P májsztró néhány előző évjáratos borát most sikerült átvennem és megkóstolnom:
Vadászvölgy Birtok - Solaris 2020: Lelkemre kötötte a "gazda", hogy jól hűtsem be a magas alkohol miatt, és milyen jól tette! Kellő hőfokon nem lóg ki az alkohol, és mintha nagyszemű fehér szőlőt ennénk olyan ízélményt hagy a bor ahogy kortyoljuk. Nem vékony cucc, feltételezem ezért is bírja el a test és a sav a magas alkoholt. erős 5p
Vadászvölgy Birtok - Fekete Muskotály 2020 száraz siller bor: Annyira jól csúszott, hogy mire újra tölthettem volna, a társaság már elpusztította az üveg tartalmát, így csak halvány emlékem, hogy mintha a sava egy kicsit nekem sok lett volna, egyébként kellemes tétel 4-5p között
Vadászvölgy Birtok - Nimród 2020 száraz siller bor: Ezen már nem kellett osztozni, így tisztán emlékszem rá, hogy a kettő közül nekem ez jött be jobban. Illatban és ízben is gyümölcsösebb, jó egyensúlyban van, a 13-as alkohol csak a harmadik napon kezd el feltűnni, amikor a gyümölcsösebb jegyek kicsit már fakulnak. 5p
Mindkét siller messze jobb mint a szekszárdi egyensiller-fuxli mezőny!
+1:
Szászi Birtok - Badacsonyi Rózsakő 2018: Eddig nekem a Szászi borok mind bejöttek és ez a tétel se kivétel. Kellemes, de nem tolakodó illatok, ízben is eléggé rendben van, savak is a helyükön, naplementés stégen csillezős hangulathoz tökéletes. erős 5p
Ez olyasmi blend, mint Szeremley "Szemelt Rizling" nevű bora: rajnai rizling és olaszrizling házasítása.
Illatra elég neutrális, talán inkább rajnait idéz, ízre meg leginkább citromot. :)
Savtűrő fogyasztók találhatnak értéket a savfüggöny mögött, mások kevésbé. A savak egyébként magyar viszonylatban szépek, egyes savfan szakírók citrusfélék kavalkádját sejtenék meg benne...
Fajtajelleges (bodza, akác, vágott fű, stb.), nem ízléstelenül tolakodó illat és markáns, citromos, de nem fogfeloldó savak, elfogadható koncentráció - mainstream karakterű s. blanc az elfogadható magyar darabok közül. Eléggé hasonló a Béla & Bandi sauv. blanc-jához, amit talán 2 nappal korábban kóstoltam, szintén étteremben, Szentendrén.
Az ára szokás szerint vicces, de valószínűleg lesznek még ennél is viccesebb borárak kidecizve, ha a (megmaradó) éttermek megpróbálják beépíteni a rezsit és továbbra sem mernek majd 15 rugóért adni egy rozé kacsamellet 2 kanál zellerpürével.
Fene tudja... hosszabb ideig, amikor 8 rugó feletti bort vettem náluk, garantált volt az orgazmus. Ezek voltak a 2017-2018-as tételek, meg néhány 2016-os. Az újabbaknál viszont több igen rossz ár/érték arányú cuccba is belefutottam, és a helyszínen járva (augusztus elején Wachauban) szintén - a 2020-2021 évjáratok nem tűnnek acélosnak.
Ezek alapján azt gondolom, hogy ott sincs kolbászból a kerítés, tehát egy 20+ eurós osztrák smaragd/erste lage bor nem alázza automatikusan/feltétlenül a magyar, túlárazott furmintokat és egyebeket.
Olvasom mindig érdeklődve a Kisbécsben vett borokról írt beszámolóidat; ezek alapján, amilyen price-performance volt náluk, nem csodálom, hogy bezártak.
A borász hölgy az egyik kedvencem Ausztriából, a Strass és Zöbing között húzódó Gaisberg dűlő pedig a Heiligenstein mellett Kamptal és egész Ausztria egyik legjobb dűlője. Ennek alapján sokat vártam ettől a bortól és hatalmasat csalódtam.
Már az illat is gyanúsan semleges a korábbi évjáratokhoz képest, aztán belekóstolva szinte sokkot lehet kapni a savkoncentrációtól. Ráadásul nem a szebb féle, citromos savak dúlnak benne, hanem valami almás-uborkás-rebarbarás egyveleg. A savsokkot túlélve lehet találni valami nagyon halvány beltartalmat is, de az nem éri el a belépő kategóriás Eichinger-falubor (Strass) szintjét sem.
Nem írtam még itt a Gedeon Birtok 2021-es kövidinkájáról, ami egy maximum fröccsnek való híg citromlé. Ez talán 1 ponttal van felette... tehát nem értem az egészet. Hogyan palackozhatja le és tolhatja ki a piacra ezt a bort presztízses termelő 22 eurós pinceáron? Nem kóstolta meg? Ráadásul Eichingerék honlapja szerint már el is fogyott...
Egyből elnézést is kérek mindenkitől aki írt, vagy tervezte a dolgot!
"Váratlanul" sokat érett az egyik területen a szőlőnk, így szüret lett hirtelen. Előreláthatólag szeptember végére vége a szüretnek, amint megvagyunk vele, újra jelentkezem időpontjavaslattal. Bocs, mégegyszer!
ui: szüretre is lehet jelentkezni ui2: szüret = munka :)
Szentesi Józsi inkább vörösborban gurít nagyot, fehérben pedig a zengői emelkednek ki - ezen a képleten ez a rajnai sem változtatott. Kevesebb benne a maradékcukor, mint az előző évjáratban, az egyes honi rajnaikra jellemző alkoholos traubisoda-feeling hiányzik belőle, de a savak vibrálása is.