Keresés

Részletes keresés

waldix Creative Commons License 2022.01.19 0 1 28760

Kedves snim!

Herzlichen Dank für den Hinweis auf die Reliquie im Stadtmuseum von Pozsony!

 

Ich revanchiere mich mit einigen Bildern eines Kleides von Erzsébet királyné im Textilmuseum in Mindelheim (dél Németország).

 

      

 

Das Oberteil eines schwarz-weißen Spitzenkleides, soll der österreichischen Kaiserin Elisabeth gehört haben.

Das mit Metall-Pailletten besetzte Spitzenkleid stamme aus der Zeit um 1890.

Die Echtheit soll das Monogramm im Inneren des Kleides beweisen.

Das Oberteil hat einen Taillenumfang von 54 Zentimetern.

 

Üdvözlet waldi

Előzmény: snim (28750)
CsokisParány Creative Commons License 2022.01.19 0 0 28759

Kedves snim! Ezt szívet melengető volt olvasni. :) Köszönöm szépen.

snim Creative Commons License 2022.01.18 0 1 28758

Hogy valami szépről is olvassunk, találtam egy régi újságcikket:

 

"Glück Frigyes ibolyái

 

Ravatalán pihen Glück Frigyes, a régi nagy magyar vendégfogadós, a nemesízlésű műgyűjtő, a melegszívű emberbarát, városának szerelmese, hazájának hűséges fia.

Az ő életének egy kis epizódját mesélte el nekünk egyik barátja, Keblovszky Lajos, ny. miniszteri tanácsos. Egyszerű, rövid kis történet, amely mégis fényesen rávilágít boldogult jó Glück ˝Frici bátyánkra˝.

Pár évvel ezelőtt történt, 1928 őszén, Svájcban. A Simplon-expresszen találkozott Keblovszky Lajos Glück Frigyessel. Örömmel üdvözölték egymást, amikor kiderült, hogy Milánóig együtt visz az útjuk. Zakatolt a vonat a Lae Léman partján, aranyból szőtt őszi napsugár ragyogott a tóparti fürdővárosok fölött. Kedélyesen diskurált a két magyar utas. Amikor a vonat elhagyta Veveyt, Glück hirtelen izgatott lett; nem figyelt már oda a beszélgetésekre, kinézegetett az ablakon; kérdezte, mikor érkeznek Montreuxbe, óráját kapkodta elő. A vonat sorban áll meg a világhírű fürdő-állomásokon, egy-két perces tartózkodás után folytatja útját. Alig érkeztek Montreuxbe, Glück felkelt, leemelt a podgyászhálóból egy selyempapírba göngyölt csomagot s kisietett a folyosóra.

Utitársa rögtön felismerte a csomagot: virágcsokor volt, hatalmas ibolyacsokor, magyar nemzetiszín szalaggal átkötve. Alig villant át agyán az első gondolat: ejnye-ejnye, hiszen itt Frici barátunk egy kis gáláns kalandjának lesz a szemtanúja, amikor a vonat ismét megállt, Territet állomáson. És Glück gyors lépésekkel eltűnt a pályaudvar kijárójában. A magára maradt utas mosolyogva nézett még utána...

Aztán felhangzott a jel az indulásra. Alig két perces várakozás után indult a vonat. Az utolsó pillanatban kapaszkodott fel újra a kocsira Glück Frigyes, nekipirultan a sietségtől. Szótlanul állt Keblovszky mellé az ablakhoz.

A vasúti vonal a pályaudvar után a territeti temető mellett húzódik el. Már odaérkeztek s Keblovszky éppen egy tréfás megjegyzést akart tenni ˝gáláns˝ barátjára, amikor a tekintete rátévedt az előtűnő temető egy részletére. Tíz-tizenkét lépésnyire a sínektől áll ott Erzsébet királyné síremléke. És a szoborművön ott feküdt egy nagy ibolyacsokor, piros-fehér-zöld szalaggal. Torkán fagyott a tréfás megjegyzés. Glück Frigyes pedig újra elpirult, mint akit tettenértek s mélyen lehajtotta ősz fejét.

- Igen még Lausanneban vettem a virágokat, a szalagot hazulról hoztam - felelte halkan a kérdésre.

A vonat most már nyílt pályán zúgott, zakatolt a kék tó partján, Keblovszky pedig némán szorította meg Glück Frigyes kezét.

Kitűnt, hogy Glück, valahányszor életében átutazott ezen a kis svájci állomáson, mindig megismételte ez a vasúti kalandot; mint boldogult Erzsébet királyné nagy tisztelője, hűségesen, kedvesen, magyar színekkel díszített virágcsokrokat hozott a svájci síremléknek, valahányszor útja Territet mellett vitt el.

Glück Frigyest vasárnap délután négy órakor temetik a kerepesiúti temető halottasházából az ág. ev. egyház szertartása szerint. A temetésen ott lesz a magyar közélet minden rétegének képviselője és ott lesznek nagyon nagyon sokan azok, akiknek tiszteletét, elismerését és barátságát Glück Frigyes áldásos életében kivívta."

Forrás: 8 ÓRAI Újság 1931. május 17.

CsokisParány Creative Commons License 2022.01.18 0 0 28757

Szia Jtoti!

 

Igazad van. A királyné csak pénzforrás egyesek szemében. Nem szeretem ezt a pénzéhes világot.  Az ilyen kihasználás, élethamisítás is szerintem a rabszolgakereskedelem egy formája, más (még élő vagy holt) ember megalázása, csak még meg van fejelve népbutítással is. :(

 

 

Jtoti Creative Commons License 2022.01.17 0 1 28756

Sajna, ez evidencia lenne, de... nem a nagy nézetségre vágyó (összevissza)forgatókönyvírók számára. Sisi az üzlet. Akárhogyan is írják a nevét...

Amire Mi vágyunk az valójában egy dokumentumfilm lenne, ha lehet tele olyan információkkal amik már nincsenek is mert megsemmisítette valaki...

Persze biztosan van, de inkább rokonok tarthatnak már vissza olyasmit ami érthető módon jobb ha a családi archívumban marad...Talán egyszer valaki aki már nem tiszteli a témát és megszorul, eladja azt is, mert bizony a pénz nagy úr!   

Én szeretném olvasni Mária Valéria, nagyrészt fel nem dolgozott naplóit,hiszen a legjobb forrásunk a hétköznapjaikra vonatkoztatva,  azért abból következtetve,  hogy már Valéria megsemmisitette egy részét, majd a SCHAD házaspár sem kapott meg mindent, biztosan lett volna olyami amit mi szívesen olvasnánk!!! Titokba...mert én úgy vagyok, a naplók nem nekünk szólnak...

Előzmény: snim (28744)
CsokisParány Creative Commons License 2022.01.17 0 0 28755

Azért nem jó híreket olvasni, mert elég bosszantók az ilyen vagy erőszakról szóló cikkek. Viszont a Fórumot szeretem és ez a rovat nagyon tetszik. 

 

Az alábbi lapot a királynéről viszont szívesen tanulmányozom: http://www.temptprincess.hu/

CsokisParány Creative Commons License 2022.01.17 0 0 28754

Amúgy nem szoktam Indexet olvasni, de a mobil készülékem gyárilag képembe tol híreket, így leltem rá.

CsokisParány Creative Commons License 2022.01.17 0 0 28753

Na, ez se semmi:

https://index.hu/kultur/2022/01/16/sisi-erzsebet-csaszerne-wittelsbach-ferencz-jozsef-nemzeti-muzeum-rtl-sorozat/

 

Az egyes források szerint csodaszép, míg mások szerint csúnyácska nő, "

Sokan szeretnének olyan "csúnya" lenni, mint Erzsébet királyné volt. :D


A Sisy 2021-ről:

" Leginkább Sisi m*szturbálós jelenete verte ki a biztosítékot a nézőknél, ami azért furcsa egy kicsit, mivel 2022-ben ilyesmiért már senkinek sem veszik a fejét Európában...) "

Erzsébet királyné szűzen ment férjhez. (Hasburghoz máshogy nem is lehetett - az uralkodó családoknál ez a tiszta vérvonal miatt annyira fontos, hogy még jóval később Diana hercegnő megkéréséhez is lényeges szempont volt a brit királyi udvarban). Sisynek házassága után volt nemi élete, de egyáltalán nem volt olyan nimfomán, mint bemutatták. Kurtizán udvarhölgye se volt, aki vitte neki a mű férfi nemi szervet és csókolózás után nem nyalogatta alulról az udvarhölgy, mint a sorozatban mutatták. Azért vagyunk felháborodva, mert a császárné nemi életét is meghamisították.

 

Amúgy elkeserítő, hogy úgy írnak újságírók cikkeket, hogy semminek utána se néznek.

 

Sajnos a cikk szerint a Netflixről is várható Sisy feldolgozás. A Netflixen se fontos soha a történelmi tény. 99%, hogy egy új borzadályt adnak ki, a tinik által nézett felüleleten. Végleg átformálják a Sisy képet.

A Netflix Sherlock Holmes sorozata a Baker Street-i vagányokkal sem volt semmi. Kifordította teljesen Conan Doyle világát és meleglobbit nyomtak bele, pedig Sherlock és Watson közt csak haverság volt. Holmes veszélyes a mai világban, mert erkölcsei vannak és gondolkodásra tanít. Sározni kell. Viszont milyen érdekes, hogy évtizedek óta Erzsébet királyné nem érdekelt külföldön senkit, hogy filmre vigye és pont akkor kezdik el egyszerre több feldolgozásban gyalázni a magyarok királynéját, mikor a megbolondult Európa lengyel- és magyarellenes lett. Pont Erzsébet alakját kellett megtámadni, többek közt azért, mert ő nem volt magyar mégis nagyon szerette a magyarokat. 

Amúgy beajánlottam egy kulturális rovattal is bíró helyre egy kulturális oldalt, amin művészek alkotásai találhatók. Elutasítottak, de párszor el kellett olvasnom az indokot. Közölték, hogy hasznos az oldal, de Pákó és Győzike népszerűbb, ezért ők ilyenekkel foglalkoznak.

Hal ki a kultúra meg az értelem, akárcsak a történelmi tények. :(

CsokisParány Creative Commons License 2022.01.16 0 0 28752

Ui: Amúgy ez a kiflis oldal is jó. Nem hallottam még felőle, de volt mint szemeznem belőle. Külön hálám.

CsokisParány Creative Commons License 2022.01.16 0 0 28751

Szia snim!

 

Megnéztem és köszönöm szépen. :)

Nem ismertem és tetszett.

 

Szép napot!

snim Creative Commons License 2022.01.15 0 1 28750

Különleges Erzsébet emlék a pozsonyi múzeumban. Hátha van itt olyan, aki még nem hallott róla.

 

https://pozsonyikifli.sk/egy-kulonleges-emlek-erzsebet-kiralynerol-sissirol-a-pozsonyi-varosi-muzeum-gyujtemenyeben/

snim Creative Commons License 2022.01.15 0 0 28749

Szia!

 

Örülök, hogy eggyel többen lettünk!

 

Már meg is néztem az általad belinkelt videót. Az előzőt is tervezem, csak ahhoz szükség lesz 1 óra szabadidőre. Talán majd a jövő héten sikerül. 

Előzmény: CsokisParány (28748)
CsokisParány Creative Commons License 2022.01.15 0 0 28748

Szia snim!

 

Köszönöm kedves szavaidat. :)

(Bocsi, nicket cseréltem.)

 

Igazából szívesen maradok. Tetszett a hangulat. És nem a létszám a lényeg. A jókedv, az értelmes társalgás fontosabb.

 

 

Sissi kastélya mindig jó program (M2, 2020) 4:40

https://www.youtube.com/watch?v=uPa6H6wFjxI

 

Szép napot!

 

 

snim Creative Commons License 2022.01.14 0 1 28747

Még annyit hozzáfűznék:

Örülök, hogy itt vagy, remélem maradsz is közöttünk. Erősen megfogyatkozott a létszám, az utóbbi években már nagyon kevés a beszélgetés itt a fórumon. 

Előzmény: snim (28746)
snim Creative Commons License 2022.01.14 0 1 28746

Végig olvastalak és azt tudom mondani, hogy szépen fogalmaztál. Van egy mondat a szövegben, amit külön kiemelnék, mert ez mindent elmond:

 

˝Történelmileg hűnek lenni, másról tisztelettel emlékezni érdem.˝

 

Jó lenne ha ezt minden alkotó tudná. Tudom, álmodik a nyomor. :(

Előzmény: Sherlock Holmes Klub (28745)
Sherlock Holmes Klub Creative Commons License 2022.01.13 0 0 28745

Sziasztok!

 

Teljesmértékben igazat adok Nektek.

 

A Sherlock Holmes-ról szóló karakter kifordító filmek is elkeserítőek, hiszen egy világhírű műremeket, meg egy világhíres író munkáját, szándékait gyalázzák meg. Meg elterelik a figyelmet arról a logikus gondolkodásmódról, amit a detektív képvisel és ami tanulható, a valós életben lenne. De, ma hajnalban megnéztem a Sisy 2021-es sorozatot, az itt írt véleményeitek alapján. Nem azért, mert nem hittem Nektek, hanem, mert épphogy nagyon is. Érdekelt a borzalom foka. :( Egy gyomorforgató, agysejtpusztító, alpáriság. Nem tudom egyesek honnan veszik a bátorságot arra, hogy a "művészi szabadság" és az "eladhatóság" nevében más személyek életét és nemzetek történelmét gyalázatosan meghamisítsák. (Mások meg ahhoz, hogy asszisztáljanak hozzá.) Hülyítve ezzel a jelen és jövő generációit. Ez még sokkal aljasabb meg veszélyesebb, mint amit a legnagyszerűbb detektívvel tesznek... 

 

Ez a Sisy (2021) magyarokat is nagy taplónak mutatja be, már csak azért sem engedném legalább a hazai bemutatást. Legalább itthon lett volna annyi, hogy le se szinkronizáljuk.

 

A sorozat képi világa a számítógépeknek hála szépséges, ám ennyi az egyetlen pozitívum, ami elmondható. Édeskevés. (Mutatós látványosságok már szinte minden filmben vannak. mert a küllem kell, nem a tartalom.) :-(

 

Erzsébet királyné kapcsán még jegyezzük meg, hogy olyanok sározták az emlékét, akik még semmit se értek el az életben, míg Sisy nemzetekért tett sokat.

 

Persze tudom a népbutítás nagy üzlet, mégha nem is értek vele egyet erkölcsi okokból. Meg úgy vélem, akik ezeket műveik vagy nagyon betegek, vagy bele se gondolnak, hogy ez visszaüt rájuk, de főleg a gyerekeikre majd. Az irreális képzelethalmaz, amit a fantasy filmekkel, a szintén illuziókon alapuló pc játékok, szennykönyvek és a "Nesze-semmi fogd meg jól!" szórakoztató- vagy vetélkedő műsorok adnak, na ezek juttatnak el sokakat oda, hogy már szemernyi realitásérzékük sincs a való életben. Problémamegoldó képesség és értelmes szellemi táplálék nélkül meg feszültek, agresszívak, magukat a sors áldozatának érzik. Hát, mindez meglátszik azon milyen erőszakos meg kaotikus világban élünk.

 

(Kezdetben csak szép sunyin például a köszönésről szoktatták le az embereket, azzal, hogy a filmekből kihagyták az emberek kölcsönös üdvözlését. Erre nem volt idő állítólag, mert drága minden másodpercnyi forgatás. Persze fontosabb a dohányzást, az ivást, meg drogozást hirdetni, amit hosszabban mutathatnak, arra van idő. Meg kiírtani a logikát és erkölcsöt.)

 

Eleve azt is jó lenne belátni az alkotóknak, hogy életnél senki sem tud kalandosabban írni. Történelmileg hűnek lenni, másról tisztelettel emlékezni érdem. A történelem pedig ismétli önmagát, így megfelelő feldolgozása tanít, ami szintén dicsőség és haszon. Legyenek fantázia szülte dolgok, ám meg kéne hagyni a teret a valóságos eseményeknek is.

 

Én is úgy gondolom, hogy kéne már olyan film a magyarok szeretett királynéjáról, ami nem egy giccsesen romantikus maszlag, vagy ilyen förtelmes személy- és történelemgyalázás.

 

Igazság szerint már ritkán nézek filmeket. :( Megint rájöttem, hogy jobb is.

 

Az is elkeserítő, hogy az MTV YouTube csatornáján majdnem 50 ezer feliratkozó van, azt a belinket Sisy műsor még az ezer megtekintést se érte el. Vagy mondhatnék más témákban kulturális műsorokat, hogy mennyire nincs rá igény. :( Amúgy videómegosztókra meg olyan tini is gyárthat tartalmat, aki még semmihez se ért, semminek utána se jár. Ha valaki jóindulatúan, udvariasan beírja neki mikben tévedett, maximum törli a hozzászólást vagy rá se hederít. Úgyis elvész a többi lelkendező komment közt. Nem fontosak a tények.

 

A csúcs a külföldi könyvkiadók stratégiája, aki érdeklődőbb vagy népszerűbb bloggereket, vagy vlogolókat, "influenszereket" megkeres véleményezéshez. (Néha aprópénzért, ám általában ingyen, mert a tini örül a felkérésnek, azt hiszi okosnak tartják. Vagy talán idővel a videómegosztó fizet neki a nézettség alapján.)  Természetesen a kiadótól könyvet oda se adják a véleményezéshez, se fizikai se ebbok formájában. Küldenek a tininek pár soros (10-15 mondatnyi) leírást a könyvről és kinyomtatható borítót. Aztán a mosolygó kiskamasz beadja a videón, hogy ő egy hét alatt 15 könyvet elolvasott, miközben azt a minimális információt nyögi hebegve, amit a kiadótól kapott. De látványosan ott a "könyv" a kezében - a nyomtaható könyvborító trükkje miatt. Miközben a valódi olvasás, meg a minőségi könyvkiadás haldoklik.

 

Tudok amatőr költő körről. Oda mindenki csak azért jár, hogy magától elolvadva felolvassa saját versét. Ha más olvassa a sajátját, az nem érdekes, akkor mobiloznak, alszanak, esznek vagy cigizni mennek. Előadás után meg gyűlölettel kibeszélik kis csoportokban egymást, hogy a másik bakizott, vagy milyen volt a ruhája. Szintén van ismeretem egy előkelő művész szalonról, ahol százezrekbe kerülnek a tagság éves költségei. Igaz ezért luxus helyszín, ételek, meg akár világhírű eladók is járnak. Sajnos azonban a legtöbb tag azért csatlakozó s eljáró, hogy elmondhassa gazdag, ilyet megengedhet magának, kicsit se a művészet érdekli.

 

Bármely cég nyithat műkörmös vagy smink vagy takarító, szakács tanfolyamot és a cég nevét levédheti. Az sincs megakadályozva, hogy az Akadémia jelzőt is a névbe vegye. Akkor is, ha az adott területen az oktatása silány. Ez is a kultúra csúfolása.

 

Nyilván nem érdekel mindenkit a magas szintű kultúra, viszont azért azt, meg a történelmet nem szabadna elvenni azoktól, akiket meg kicsit vagy valóban igencsak érdekel. Sisy-ről meg számos híres magyarunkról és tudós feltalálokról kéne tanítani az iskolákban. Nem pedig arról, hogy hány gender létezik, illetve mi történt XY valóság showban. Nem is engedném, hogy diplomamunka XY tévésorozat legyen. (Mellesleg sok tanár sajnos még nem tudja, de a diákok gyakran megkeresnek az adott sorozattal foglalkozó vloggert vagy honlapkésztítőt, újságírót online. Majd ismeretlenül arra próbálják meg rávenni őket - több-kevesebb sikerrel - hogy írja meg a szakdolgozatot ingyen, bérmentve helyettük.)

 

Bocsánat amiért nagy gondolatsort zúdítottam ide. Egyetlen mentségem, hogy reggel megnéztem azt a hat részt, ami nem a legjobb hatással volt rám. Tudom van színes bőrű Boleyn Anna, meg egyéb sok borzadály is. Azonban ez a tudat nem segíti, hogy befogadjam őket.

 

 

 

 

 

snim Creative Commons License 2022.01.13 0 0 28744

Én nem értem miért kell valótlanságokkal telerakni egy ember életéről szóló filmet. Aki nem ismeri Erzsébet életét és ezt megnézi, az mit gondol róla?

Az olyan szövegektől, hogy nem lehet eladni, meg nem lehet elérni a fiatalokat, a falra mászok. Olyan filmet nem lehet készíteni, amelyik a világ valamennyi emberét érdekli. 

Azt szeretném végre megérni, hogy valaki forgat egy VALÓSÁGHŰ filmet Sisiről. 

Előzmény: Jtoti (28741)
Sherlock Holmes Klub Creative Commons License 2022.01.13 0 0 28743

Hm, meseszép képeket látok és érdekes hozzászólásokat. :)

Köszönöm szépen. :-)

Máskor is benézek.

Sherlock Holmes Klub Creative Commons License 2022.01.13 0 0 28742

Sziasztok!

 

M5, História adás - Sisi és a kiegyezés (2022. január 8.) - 52 perc

https://www.youtube.com/watch?v=r2m484h6wks

 

A kiegyezésen kívül szó van benne arról, hogy: Mennyi igaz a Sisy filmekből. Egy vagy két s-sel írta-e a császárnő a nevét?

És egyéb érdekességek.

 

Jó szórakozást!

Jtoti Creative Commons License 2022.01.11 0 0 28741

Az...Nincs mit cifrázni...!

Azonban érdemes volt V.E. Virág értékelését elolvasni, hiszen ha valaki akkor Ö hozzáfér mindenfajta dokumentumokhoz. Aztán meg nagyon nagyon alapos munkát végez...minden írása, az ide feltett is. Ott látható hogy ehhez a témához mi mindent képes volt citálni hogy bizonyítsa , mihez nincs kőze a filmnek...

Persze mindenkinek aki foglalkozik a témához annak el kellene olvasnia, és persze  a filmet is megnéznie. Sajnos tudom, hogy legtöbb ismerősöm, barétom, az első film ,elején már kikapcsoltak...

Jellemes emberek...én is kíváncsi voltam, annál is inkább mert volt olyan akik azt mondta " Uj idők járnak, már nem lehet a már meglévő filmmel elérni az embereket a fiatalokat!"

Hát nagyon sajnálnám ha ez így lenne...Azzal egyet kell értenem, hogy a több mint fél évszazada forgatott egy kicsit poros, de hűen idéz is! közte volt egy elég türhető film de a felett is eljárt az idő egy kicsit és nem olyan szórakoztató mint amikor Rpmy kihorgássza Ferencet magának!

Talán a készítők tudják hogy ez nagy üzlet, ma is el lehet adni Sisit, Rudolf és Mary szerelme ma is izgatja az embereket annyira hogy megnézzék... de ma sokkal nagyobbat kell szóljon az alkotás.

A világ megváltozott...még ha én nem is...bár igyekszem idomulni, megérteni, a körülöttem lévőket... Személyes tapasztalatom ugyan azt mondatja velem hogy az 5+1 unokánk és  egyenlőre

1+ 1/2 dédunoka ugyan úgy szomrú ha ok van rá, és velünk örül ha kell, és jönnek és megölelgetik az embert a 190 cm -s fiúk is...Akkor miért is kellene "hitelesség kedvéért szélsőséges részletekkel feszegetni  a határokat? Bár azt is elfogadtam a családtagoktól akik látták, lehet csak közelebb szerették volna hozni őket, beilleszteni a mai ígényekbe, hogy ők is csak esendő emberből voltak ott a trónon is, minden elvárás ellenére is olyan emberek voltak akiknek ugyan úgy fáj valami, ugyan úgy félnek, és bizonytalanok néha... Én pont ezt kifogásolom ! Hiszem hogy a királyné olyan távol állt, mindenki felett, csak olvasni kell a verseit... lánya Valéria naplóját (amit ki kellene adatni bővítéssel) Ő, mint FJ is csak késöbb, későn kezdték érteni és értékelni!!!! Ezt Ida, F. Mária, stb sokan tisztábban látták életében is! Nem lehetett korában élő halandókhoz hasonlítani! Minden szempontból meghaladta korát, jó értelemben természetesen! Sokszor elgondolom ma mire törekedne, mire lenne képes!

Előzmény: snim (28740)
snim Creative Commons License 2022.01.11 0 1 28740

Hát én láttam mind a 6 részt. Már az első részen kiakadtam, de végignéztem, mert hajtott a kíváncsiság. Ha 1 szóval kellene jellemeznem, nekem az egész egy borzalom. 

Előzmény: Jtoti (28738)
Jtoti Creative Commons License 2022.01.11 0 0 28739

Egy új könyv margójára !

 

"Hullámzó volt Ferenc József és Sisi kapcsolata, Erzsébetnél a lelki gyötrelmek fizikai tünetekhez vezettek. Sokat voltak egymástól távol, Sisi gyakran igyekezett kiszakadni a bécsi udvar számára mérgező légköréből. A férje hozzá intézett leveleiből tisztán kirajzolódik a császári pár viszonyának alakulása, és számos intim részletre is fény derül."

 

Bihari Dániel :

 

 

"Miért írt kurvácskákról Ferenc József Sisinek?"

 

 

 

https://24.hu/tudomany/2021/12/26/sisi-szerelem-ferenc-jozsef-levelek/

 

 Nyizsnyánszki Ferenc fordításában magyarul először elérhető új kötetből,

a Ferenc József levelei Sisihez című könyvből derül ki, amelyről Erzsébet magyarországi kutatójával, Vér Eszter Virággal, az ELTE BTK oktatójával, a Monarchikum Kutatócsoport tagjával beszélgettünk.

 

 

 

 

Jtoti Creative Commons License 2022.01.11 0 0 28738

Azt gondolom sokan várták és látták az új 6 részes német sorozatot Erzsébet királynéról!

Persze sokan nem, sőt nagyon sokan vannak akik elkezdték és vannak akik már az első részt sem nézték végig! Mi férjemmel megnéztük...van véleményünk is, de nem azt osztanám meg, inkább nálunk sokkal hozzáértöbbek írását, akiknek tényleg adhatunk a véleményére.

 

https://ujkor.hu/content/sisi-2021-i

 

Önt csak boldogtalanná tenném…” – észrevételek az új Sisi sorozatról I.Szerző: Vér Eszter Virág 2022-01-09

Jtoti Creative Commons License 2022.01.11 0 0 28737

KEDVES ShadowSisi, az csodálatos lenne, sajnos mostani helyzetre való tekintettel én sem mertem kockáztatni, és leutazni! Boldoggá tennél vele...előre is köszönöm!

Remélem lesz módom valamivel viszonozni is a kedvességedet. 

 

Sajnos eddig a Nemzeti Múzeumi kiállítás megnézését is  kétségessé teszi. 

Reménykedem még! 

 

Maradtak a könyvek, mindent igyekeztem begyűjteni és olvasni, olvasni! 

Vártuk a filmet is, megnéztük... nem minősíteném, mert hátha valakinek itt is tetszik.

Minden esetre a lellkemnek kihagyhatalnal az Ernst Marischka féle verzió megnézése karácsonyi időszakban!!!

 

 

 

Előzmény: ShadowSisi (28734)
Jtoti Creative Commons License 2022.01.11 0 0 28736

Hát igen! Elismerem, hogy ez a hiány miért is  ilyen fájó és nehezen érthető talán, de attól van hogy a Sisi Baráti Kör tagjaként minden hónapban találkozom azokkal az emberekkel akik olyanok mint Te is.Abban hasonlítotok, hogy olyan végtelen szeretettel kutatnak és foglalkoznak a témával, hogy ennek a gyümölcse a havi találkozók megtöltése. 1-1 alkalommal előadások hallgatása vendég meghívottakkal és saját tagtársaink alkalmakhoz kapcsolódó írásainak felolvasása, kutatásaik megismerése! Rendelkeznek tagok nagyobb gyűjteménnyel...amiket kiállítás formájában szintén  megtekintünk!

Ebből adódik hogy nagy a hiányérzet, mert egyben szoros mély baráti szálak is fűznek bennünket

egymáshoz...Évente a események, évordulók mentén egy nagyobb több napos többnyire küldöldi, és adventkor egy kisebb kirándulást is mindig tervezünk belöldre..

A november az a Gödöllőé, az Erzsébet parki koszorúzásé és utána a kastélyban folytatódik a királyné nevenapjára szervezett  műsoros megemlékezéssel. Ez a szép hagyomány elindítása a baráti kör nevéhez fűződik.

Nagy kár hogy  olyan távolról Te nem tudsz hozzánk csatlakozni! Nem minden tag lakik persze a kastély közelébe, voltak és vannak szolnoki, győri, ausztriai tagok is! 

Mi szeretettel várunk mindenkit akit érdekel a téma, csatlakozzon hozzánk. Jelezze és állok rendelkezésre a részletekkel!

 

 

Előzmény: snim (28733)
ShadowSisi Creative Commons License 2022.01.09 0 0 28735

Elolvastam. Nagyon szórakoztató, olyan egy este befalható kis könnyedség minden valós alapot nélkülözve. Ugyanakkor elgondolkodtató.

Előzmény: Jtoti (28731)
ShadowSisi Creative Commons License 2022.01.09 0 0 28734

Kedves Jtoti!

A szegedi kiállításról van egy videófelvételem, amit még meg kell vágnom, de szívesen elküldöm neked.

Előzmény: Jtoti (28729)
snim Creative Commons License 2022.01.09 0 0 28733

Szia!

Hát azt kell, hogy mondjam, te hozzám képest nagyon sok helyen megfordultál a múlt évben. Az én teljesítményem ezen a téren egy nagy nulla. Sok évvel ezelőtt kezdtem el, hogy minden évben egyszer felkeresem Gödöllőn a kastélyt. Most a vírus miatt kimaradt 2020 és 2021 is. Nem vállaltam be, hogy Vas megyéből átutazom vonattal több, mint a fél országot. Ki tudja az idei évben mi lesz. Egyenlőre nem úgy néz ki, hogy változna a helyzet. Úgyhogy én tényleg csak mások beszámolóit tudnám olvasgatni, ha lennének ilyenek. Már az is megszűnt, hogy a nagy ünnepeken, lásd karácsony, jönnénk és sok szépet és jót kívánnánk egymásnak itt a fórumon. 

Előzmény: Jtoti (28729)
Jtoti Creative Commons License 2022.01.06 0 0 28732

Egy jó ideje kedvenc könyvem a Erzsébetről dr. Békési Sándor könyve...

 

https://www.magyarmenedek.com/products/10597/Sisi_szemelyenek_teologiai_portreja_-_Bekesi_Sandor.htm

 

Nagy örömömre azt hallottam, készülőben a királyné összes versének fordítása a szerző részéről !

Megismerve, személyesen is, előadásait, könyvbemutatókat  hallgatva nagy várakozással nézek a könyv megjelenése elébe.

 

2015 ben tartott külőn előadást a SBK nek, s könyvével azonos címmel:  

kötetének megjelenése apropójából.

 

Az életrajzi könyvektől eltérően egy sokkal személyesebb, és mélyebb képet kíván megismertetni velünk. Életrajzát már sokan megírták, és fogják is a cél nem ez!

"Ez a tanulmány, a történelmi hagyaték margójára írt jegyzetelésként, kisérlet kíván lenni annak érdekében, hogy Erzsébet császárnénal és magyar királynénak, népszerű nevén Sisinek, ennek a rendkívüli asszonynak valódi egyéniségét, belső és külső gesztusait, életének lélegzését megközelítse, megismerje és megértse. Nem újabb életrajz elkészítése volt a cél, hanem a már ismert domunentumok alapján a legfőbb szándék egy holdfénynél megrajzol élet bemutatása, mert a szerző meggyőződése szerint ebben a megvilágításban Erzsébet szeményiségébőltöbbet látunk meg a nap verőfényénél."

 

 

 

 

Jtoti Creative Commons License 2022.01.06 0 0 28731

Regény! Csak a szereplők valóságosak a történet fikció!

Van olyan, hogy az ember igényli a kutatások mellett, ami ugye 

ebben a témában is ritkán ad újdonsáokat és a történelmi hűséget igaz

nélkülözi is de kedvenc témájával foglalkozhat! A szerző teljesen ismeretlen számomra!

Magam nem olvastam, csak ajánlották, majd könyvtárba belelapozok... hátha...!

 

„Elképesztően ​fordulatos, egyedi és meghökkentő.” – Soós Tibor író, történész

Az átok megtalál…

Átskovács Krisztina történész évek óta kutatja a Habsburgok történetét. Különösen érdekli Rudolf trónörökös és Vetsera Mária bárónő kapcsolata és haláluk körülményei. Egy nap rejtélyesen eltűnnek a temetőből a baronesz maradványai, majd meglepő körülmények között kerülnek elő, ezért Krisztina Bécsbe utazik, hogy egy osztrák nyomozóval a végére járjon a bizarr esetnek. Ha sejtette volna, milyen veszély leselkedik rá, biztos, hogy kétszer is meggondolja, nekivágjon-e ennek a félelmetes kalandnak.

Átok ül a Habsburg családon. Egy átok, mellyel Batthyány gróf özvegye sújtotta a császárt és minden leszármazottját. A nép még 1867-ben is erről beszél. Azt suttogják, tizenhárom erőszakos halálnak kell történnie a Habsburg családban ahhoz, hogy megtörjön a rontás. Ahogy telnek az évek, az átok beteljesedni látszik… Erzsébet királyné félelme nem alaptalan. Egy titkos szervezet, mely nem nézi jó szemmel a kiegyezést, azon munkálkodik, hogy segítsen a sorsnak…

A szálak végül összeérnek. Krisztina kezében futnak össze, de vajon túléli a múlt és a jelen hátborzongató összefonódását? Létezik síron túli szerelem?

R. Kelényi Angelika titokzatos, kiszámíthatatlan regénye két idősíkon fut, napjainkban és az 1800-as években. Ahogy azt az írótól megszokhattuk, az izgalmas, fordulatos krimi cselekménye a fantázia szüleménye, ugyanakkor a kor szellemét és eseményeit valósághűen ábrázolja.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!