Keresés

Részletes keresés

Kréta46 Creative Commons License 2019.06.30 0 0 16073

Köszönöm szépen a segítséget, de már elmúlt az aktualitása. Akkor egyedül éltem, nem függtem senkitől, mentem volna szívesen. Lehet hogy csak a bátorság hiányzott hozzá. Nyelvismeret hiánya, csak éppen kezdtem ismerkedni a szigettel, és az első benyomások ihlették az ötletet.

Ma már elboldogulnék, csak azóta változtak az itthoni körülményeim, és ha a másik félhez is alkalmazkodni kell, akkor már nem megy. Pedig olcsóbb lenne, mint 2x2heti nyaralás

Előzmény: Hool'93 (16070)
Kréta46 Creative Commons License 2019.06.30 0 0 16072

Megértem. És azt is el tudom képzelni a mai világban, hogy van is rá pénze. De változatlan a kérdésem, hogy honnan jön éppen Kréta?

"Abból a célból, hogy kiismerjem a helyi viszonyokat" Tehát nem ismeri.

 Persze, ez nem jelenti azt, hogy Krétát ne ismerné. Bár hajlamosak vagyunk arra, hogy  "már háromszor voltam ... Jól ismerem. Én olyan 15 ször voltam, és azt mondhatnám, hogy kevés olyan út van Krétán, amelyiken nem jártam, de nem merném azt mondani, hogy ismerem Krétát. Te írod, hogy 18-adik alkalommal utazol ki, és ha jól emlékszem azt olvastam egy régebbi írásodban hogy a Lányod Iraklióban él. Vad-ról azt olvastam, hogy 25 éve, vagy 25-ször járt Krétán, és egyikőtök sem írja, hogy ő aztán jól ismeri . Mert Krétát nem lehet Idegenként Jól ismerni. Ismerkedni lehet vele egy életen keresztül, ha valaki beleszeret.

Ezért kérdezem, hogy Miért éppen Kréta

 

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (16069)
Odemas Creative Commons License 2019.06.30 -4 0 16071
Köszi szépen, ez jó ötletnek tűnik!
Előzmény: Hool'93 (16070)
Hool'93 Creative Commons License 2019.06.30 0 1 16070

Nézz körül itt:

 

https://www.xe.gr/property/enoikiaseis%7Ckatoikies%7Cn.xanion.html

 

Ha csak 2-3 hónapra kell, akkor nem szükséges az ingatlanos.

Itt hirdetnek magánszemélyek is. Ha az ár alatt ( jobboldalon ) nincs semmi, akkor az maszek hirdetés.

Ha van egy négyzet, akkor az általában ingatlanos hirdetés.

Van angol verziója is.

A papirozàs akkor kell, ha adószamhoz, bankszamlához, stb... kell a lakcím. A papirozást se bonyolult elintézni. Max. otthonról, interneten keresztül. 

A magánhirdető biztos megoldja egyszerűen,gyorsan. Kifizeted neki a 2-3hónapot, felirjátok a villany es 

vízóra állásokat, fényképróla, kicsi leltár a lakásban ( nem baj ha van arról is fénykép, hogy mi van, mi nincs) és már költözhetsz is be.

 

Javaslom, hogy szeptember közepe utan, vagy április- május közöttre tegyétek a turát.

Az a q...a airbnb miatt nyáron nem nagyon találsz albérletet, igy 2-3 hónapra.

 

 

 

 

 

Előzmény: Kréta46 (16068)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2019.06.30 0 0 16069

Nem biztos, hogy aki apartmanozik, annak van zsebben annyi pénze, ez egy üzleti konstrukció, megtérüléssel, tehát lehet rá hitelt felvenni.

Előzmény: Kréta46 (16068)
Kréta46 Creative Commons License 2019.06.30 0 0 16068

Én mondjuk eleve azt nem értem, hogy jön valakinek az, hogy "néhány éven belül Krétára költözünk"? Csak így.

Miért éppen Kréta?

 Én 2002-ben voltam először Krétán. Hirtelen jött nyaralási ötlet volt. Bementem egy utazási irodába, és Last minut-ban ez volt a legszimpatikusabb Retimno

Annyit tudtam Krétáról, amit az iskolában, történelemből, Irodalomból rám ragadt.

Akkor még tanultunk ilyeneket is.

Csodás volt a város, szép a strand, még nem volt ekkora zsúfoltság sem, de igazából annyi időt töltöttünk ott amennyiben bejártuk a várost. Viszont bejártuk a, sziget belsejét, apró hegyi falvakat, ahol turista sem nagyon fordult meg. Megfogott az érintetlen természet, az emberek közvetlensége, és egy életre szóló szerelem lett Kréta.

Ezért is gondoltam arra akkoriban, hogy ha majd én is nyugdíjba megyek, hosszabb időt töltsek el a szigeten.

Elkezdtem keresni olyan embereket akik kint élnek. Kutattam a neten , milyen feltételek mellett lehet hosszabb távra bérelni lakást. Angolul nem tudok, Németül ott nem nagyon beszélnek, görögül annyit tudtam, hogy Kali Mera. nem tudtam volna közvetlenül a bérbeadóval tárgyalni. Hirdetések tucatját olvastam át, közvetítőirodák leírásait. jogi dokumentumokat. Olyan bonyolultnak tűnt, hogy letettem róla, de azóta évenként visszajárok. 10000 km körül  járok olyan utakon mint Frangokastelló-Kallikratis-Asi Gónia, át a hegyen, Pirgos-Paranimfi, Tsutsoras, Xeratokambos, Kato Simi, stb.

Igaz, nekem nincsenek 100 millióim, hogy vegyen 2-3 házat Krétán amit kiadok bérbe, de ha lenne, mert ebből élnék, akkor biztos meg lenne a kapcsolatrendszerem is hozzá, meg a felkészültségem is, hogy minek, hol kell utánajárni.

 

Előzmény: Pontikos1 (16066)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2019.06.30 0 0 16067

Én nem ismerem az apartmanozás fortélyait úgy általában, de egy pár dolog biztos:

- Kréta akkora, és olyan sokféle, hogy úgy általában Krétán keresni apartmant és/vagy értékesítő céget értelmetlen. Mennyire ismered Krétát, mennyi időt töltöttél eddig ott? Ezt azért kérdezem, mert azt mondod, most akarod kiismerni a helyi viszonyokat.

- A fentiekhez kapcsolódva, én úgy gondolom, hogy a nagyon turistás helyeket (északi part nagy része) valamiféle franchise/multi és helyiek kombinációja "uralja", a kevésbé turistás helyeknél pedig vagy van egy vagy több család, akik lefedik a helyet és komolyan vigyáznak hogy más ne mehessen oda

- Ha valami piaci rést találsz mégis, akkor nagyon kell tudnod, hogy ki a célközönséged. Mi pl. olyan helyre járunk, ahova kiöregedett nonkonformisták járnak, tudod, hogy nekik mi kell pl.? Persze, aki apartmanozik, az ezt vágja, de én azt látom, hogy Kréta nagyon szegmentálódott ilyen szempontból.

- Nézd meg a Zorbász a görög c. filmet, és vedd komolyan minden másodpercét. Kitehetném a szmájlit, de nem teszem, mert tényleg vedd komolyan (vö helyi viszonyok).

 

Mindezt úgy mondom, hogy idén lesz a 18. alkalom, hogy ott töltünk időt.

Előzmény: Odemas (16065)
Pontikos1 Creative Commons License 2019.06.30 0 2 16066

1. Google.
2. Egy repjegy Krétára, és helyben informálódás.
Mert cukik a tervek, és engem egyáltalán nem érdekel az anyagi helyzeted, de valóban, ha te ebből élsz, akkor nem tudod, adott országban hol és hogyan indulj el ezen az úton???

3. Ne magyar oldalakon keress ebben a témban. Minimum angol/német/régiótól függően orosz, de a görög még jobb és hasznosabb (hiszen velük fogsz bizniszelni).

Előzmény: Odemas (16065)
Odemas Creative Commons License 2019.06.29 -3 0 16065
Nyilván nem akartam itt untatni mindenkit a részletekkel, de akkor leírom. Kb. 5 év múlva költözünk, de addig vennénk egy apartmant, ahol évi kb. egy hónapot töltenénk pont azzal a céllal, hogy kiismerjük a helyi viszonyokat. Mivel nem szeretném üresen hagyni a maradék időre, gondoltam kiadom egy cégnek, aki foglalkozik a kiadással az év többi részében. A kiköltözés pedig számunkra "nyugdíjbamenetel" lesz. Ott pedig 2-3 apartman kiadásából némi passzív bevételt szereznénk. Azt hiszem, hogy kontextusba helyeztem a dolgokat. Ha ennek fényében bárki valós információval tud szolgálni, azt megköszönöm. Ha valaki tud olyan topic-ot, ahol komolyan is vesznek, az se fogja vissza magát. Előre is köszönöm, és ígérem, hogy többet nem OFF-olok itt!!
Előzmény: Bertrand de Beaufourt (16064)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2019.06.29 0 2 16064

Ez mindenképpen ontopikabb, mint hogy van-e törülköző Malian, az Alexander Beach *** hotelben, és hogy ki megy még a július 13-i turnussal, illetve mekkorák a hullámok Krétán :-)

 

De azt te is meg kell értsd, hogy idejössz egy ilyen kérdéssel, kontextus nélkül (pl. hogy ebből élsz, stb), akkor minimum furcsán fog nézni rád mindenki.

 

 

Előzmény: Odemas (16061)
Hool'93 Creative Commons License 2019.06.29 0 0 16063

Teljesen igazad van, nem mindenki akar àtverni, és lehúzni. Sőt...Csak eltart egy ideig mire felismeri az ember, hogy ki az akivel lehet “ üzletelni “, és ki az akivel nem, ès kit kell messze-messze elkerülni.

De ugyenez van a munkakeresésnél is.

A barátok meg jonnek mennek. Ami bosszantott, hogy nem 1 nyaralasos “haverság“ volt, hanem kb. 10 éves!

Előzmény: Pontikos1 (16056)
Odemas Creative Commons License 2019.06.29 -3 0 16062
Rendben. Hol? Ha képben vagy, örülnék, ha tudnánk privátban beszélni.
Előzmény: Hool'93 (16060)
Odemas Creative Commons License 2019.06.29 -3 0 16061
Szerintem senki se a kérdésemre válaszolt, hanem elkezdett konfabulálni a nyelvtudásomról az anyagi helyzetemről satöbbi. Én csupán feltettrm egy kérdést, amire nem muszáj válaszolni, ha nem tudom a választ. Elnézést, hogy rossz topic-ot választottam, és ha esetleg tudod, hogy hol érdemes érdeklődni ilyen témában, azt megköszönöm.
Előzmény: lanbit10 (16059)
Hool'93 Creative Commons License 2019.06.29 0 1 16060

Oké

Néhany kérdés csak azért, hohgy kb milyen cégre van szükséged

 

1.: mit szeretnél vàsárolni;

   a: hàzat

   b: lakàst ( itt = apartman )

   c: apartman komplexumot ( több apartman egy épületben )

 

2.: kiadas

    a: te hirdetnéd ès intéznéd a foglalasokat

    b: a megbízott cég

 

3.: adózás, könyvelés, stb...

    a: mint magánszemély 

    b: csinálsz itt egy céget

 

4.: a legfontosabb az EOT liszensz

     a: ismered 

     b. nem ismered

 

5.:  airbnb;

 

6.: nyelvtudás 

 

javaslom, hogy ezt a diskurzust valahol máshol folytassuk 

Lehet nem mindenkit érdekel, és mérgik lesznek a topiktarsak

Előzmény: Odemas (16058)
lanbit10 Creative Commons License 2019.06.29 0 2 16059

Na de ha te gyakorlatilag ebből élsz, akkor kvázi profiként miért egy nyaralók által látogatott turista fórumon kérsz tanácsot a szakterületedet érintő kérdésekben?

(szerinted amúgy jó ötlet ez a szigorúan lebaszós/számonkérő stílusú segítségkérés?) 

Előzmény: Odemas (16058)
Odemas Creative Commons License 2019.06.29 -4 0 16058
Örülök, hogy a fejem felett ilyen jól szórakozik mindenki. Nyilván senkinek semmi köze a pénzügyi helyzetemhez, de jelenleg is a bevételeim jó részét apartmanok kiadásából szerzem be. Nagyon jól tudom, hogy mennyibe kerül egy ház, illetve egy apartman Krétán. A sok okoskodásból csupán egy értékelhető hozzászólás volt, amit nagyon köszönök a hozzászólónak. Viszont továbbra is érdekelne, hogy van-e olyan cég, amely apartmanok kiadásával foglalkozik. Előre is köszönöm az értékes válaszokat!
Pontikos1 Creative Commons License 2019.06.29 0 0 16057

Olyan komoly admin nem kell hozzá, ha egy szállásadóval megegyezel, és nem irodáknál kepesztesz... Sőt.

Előzmény: Kréta46 (16055)
Pontikos1 Creative Commons License 2019.06.29 0 0 16056

Azért a  túlsó oldalára se essünk át, nem minden krétai (vagy görög) fog átverni, és nem mindegyik tesz magasról az adott szóra. Az viszont tökéletesen igaz, hogy a "nyaralás fílingből" kiindulva (meg az akkor szerzett "haverokból") lehet nagy meglepetés. És nem feltétlenül pozitív.

Előzmény: Hool'93 (16054)
Kréta46 Creative Commons License 2019.06.29 0 0 16055

Én nem hiszem hogy az illető a "pénz van" kategóriából való lenne. Akinek annyi pénze van, hogy Krétára települjön és ott ingatlant vegyen, az nem egy turizmus topikban érdeklődik, annak megvannak a kapcsolatai is hozzá, hogy utánajárjon.

Én évekkel ezelőtt csak abban gondolkodtam, hogy hosszabb időt töltenék el Krétán, megismerni úgy, ahogy egy két hetes turistaként nem lehet, de még egy hosszabb távú bérlet adminisztrációja is olyan bonyolultnak tűnt, kapcsolat és jó  nyelvismeret nélkül, hogy inkább abban maradtam, hogy inkább többször megyek ki. És még üzletet sem akartam ott csinálni.

Előzmény: Hool'93 (16054)
Hool'93 Creative Commons License 2019.06.29 0 1 16054

Igen, ez szerintem is vicces. Ezt egy, vagy itt, vagy az autós topikban folyt, komppal Krétára vitàhoz csinàltam. Csak a vègèn màr nem volt kedvem írni a vitàhoz.

Azóta nem foglalkoztam vele, csak néha beleolvastam a topikba.

 

Most ez a kérdés csapkodta le a biztit, ezért guberàltam elő. (Rosszkor voltam, 

jó helyen)

Az elmult kb.10 napban ő volt a harmadik, aki ezt a kérdéskört, és ilyenformàban feszegette.

Pènz van, kell egy hàz Krétàn, csinàlunk majd bizniszt, es  közben nyaralunk is egy kicsit, és ennyi.... Sajna nem tudod megmagyaràzni egyiknek sem, hogy ez nem ilyen egyszerű.

Én sajàt bőrömön tapasztaltam meg, hogy mi a különbség a helyiek hozzáàllásában, a turista vagyok és de jó. Meg az itt szeretnék élni, dolgozni, lakni között.

Csak sokan, azt a Krétàt ismerik, ami a turistàkért van, a turistáknak szól,és azt gondoljàk, hogy az a valóság, a hétköznapi, igazi Krétàt sajna kevesen ismerik. 

Én kb. mindenre is felkészülten érkeztem, munka, albérlet megbeszélve. Persze gyere várunk. Mondták a helyi haverok, és én is igy gondoltam.... és lett belőle másfél év vándorlás a szigeten. Ahol munka volt, ott albérlet nem volt, vagy fordítva, vagy egyiksem....és bizony nagyon- nyagyon sokszor probáltak lehúzni. Néha sikeresen, néha a kényszer miatt fizettem valamiért többet, mint amit előzőleg megbeszéltünk....

....Úgyhogy ezért vagyok ilyen " okos “ a krétai üzletekkel kapcsolatban, és nem a trolkodás sodort ide...

 

 

 

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (16053)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2019.06.29 0 0 16053

Abban, amit mondasz, teljesen igazad van, megfejeve azzal, hogy a görögök kedvesek, amíg vendég vagy, de amint vállalkozni akarsz,  durva kiszorítósdit fognak játszani. Az alapvetően egy törzsi társadalom, nem német módon kapitalista.

 

Viszont az vicces, hogy kétéves nikkel ez az első hszed. 

Előzmény: Hool'93 (16050)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2019.06.29 0 0 16052

Nem neked írtam, neki. 

Előzmény: Kréta46 (16051)
Kréta46 Creative Commons License 2019.06.29 0 0 16051

Szerintem nem neked írta, hanem nekem, hisz az egyik "egy hsz-es én vagyok". Nem trollkodtam, hisz egy hozzászólás még a veterán tagok értelmezésében  sem lehet trollkodás, csak szembesítettem az uriembert a "tervezzük, hogy Krétára költözünk" nagyvonalú álom valóságával

Előzmény: Hool'93 (16050)
Hool'93 Creative Commons License 2019.06.29 0 0 16050

Remelem megbocsátható, hogy írtam!;!

Nem állt szándékomban “ trollkodni “!

Csak nem értem az ilyen, “ kamikaze “

befektetőket, hogy ezt miként képzelik el.

Ebben a formában csak rizikó van a mutatvanyban.

A pénze kívül, nem árt a megbizható kapcsolat,

magabiztos angol tudás, és legalabb az alap görög.

De mégegyszer  bocsánat  a “ zavarásért “

 

 

 

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (16049)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2019.06.29 0 1 16049

Két egy hsz-es nikk "beszélget" nagy értékű ingatlanozásról egy fórumon, szerintem itt valami túlbonyolított trollkodás van. Akinek van egy apartmannyi pénze befektetni, nem itt érdeklődik.

Kréta46 Creative Commons License 2019.06.29 0 0 16048

80-100 millióért már tudsz venni egy kisebb házat valamelyik kis faluban. Plusz a járulákos költségek. https://xn--grgorszag-07ab.realigro.hu/elad%c3%a1s/ingatlan/crete/?page=2#annunci

 

Előzmény: Odemas (16044)
gyufinnyo Creative Commons License 2019.06.29 -1 0 16047

Sziasztok

 

Augusztusban utazunk Krétára pontosan a keleti részre Stalisba.

Tervezzük hogy egy hajókirándulás keretében Santorinire átmegyünk.

Érdeklődni szeretnék hogy milyen árok vannak ezek a kirándulások aki már foglalt ott a helyszínen.

A magyar utazási iroda árajánlata elég meredek emiatt is gondolom hogy Krétán olcsóbban lehet találni.

Köszönöm a választ.

Pontikos1 Creative Commons License 2019.06.28 0 0 16046

"Első körben vennénk egy apartmant, és a kérdés az, hogy tud-e valaki olyan céget, aki vállalja az év nagy részében az apartman kiadását." VS  "Nekünk csupán évi kb. 1 hónap kellene, hogy megtaláljuk az ideális házat."

 

Öööö... ezt most nem értem. Akkor nem az az első kör, hogy neked kell egy hónapig egy kecó, amíg megtalálod, amit meg akarsz venni? És utána úgy gondolod az apartmant, hogy évi 11 hónapra kiadod, 1-ben meg te leszel ott? Háááát... csatlakozom az előttem szólóhoz, nehezített pályán fogsz futni, ha nincs: nyelvtudásod, helyi kapcsolati hálód, és alapvető helyszíni ismereted (kb. mit, hol, hogyan, kivel, mennyiért).

 

Előzmény: Odemas (16044)
Hool'93 Creative Commons License 2019.06.28 0 1 16045

Bocsi, hogy ezt írom, de ezt ebben a formàban felejtsd el!!!! Màr maga a vàsàrlàs se lesz sètagalopp.

A kiadàsnak ezen fomàjàval, csak a megbízott ” cèget” hizlalnàd. Te vagy ti kb. annyit se keresnétek, hogy az adót be tud fizetni. Erről a a cég vagy helyi erők gondoskodnànak. Egymàst is úgy verik àt, hogy öröm nèzni. Akkor kèpzeld el, hogy mit csinàlnak egy külföldivel!;!

Előzmény: Odemas (16044)
Odemas Creative Commons License 2019.06.28 -3 0 16044
Sziasztok! Tervezzük, hogy néhány éven belül Krétára költözünk. Első körben vennénk egy apartmant, és a kérdés az, hogy tud-e valaki olyan céget, aki vállalja az év nagy részében az apartman kiadását. Nekünk csupán évi kb. 1 hónap kellene, hogy megtaláljuk az ideális házat.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!