Vannak olyan hangminták (pl Omnisphere-ben is), amik loop szerűek, tehát nincs klasszikus lecsengése a hangnak, és a V49 mellett használok még egy Recital Pro-t is, 3 kezem meg nincs ugye. :)
A sustain pedal-os megoldás egyszerűnek tűnik, amennyiben külön, csak a pad-ekre be lehet állítani, ki fogom próbálni. Féltem, h midi scripttel lehet talán megoldani, de az nekem jelenleg atomfizika. :D
mit szeretnél csinálni? minek kell az abletonban folyamatosan szólni?
a V49 drum padjaira vagy note on/off üzenet programozható (lenyomáskor note/on - felengedéskor note off) - ezen nem lehet változtatni,
vagy valamilyen kontroll üzenet (CC) tehető (ez lehet 2 fajta, pillanatnyi (egyből be/ki üzenetet ad, vagy váltó (be és ki üzenet felváltva))
szerintem az Abelton oldalon (v. előtte) lehetne valami midi filterrel/átalakítóval megfogni a note off üzenetet, v. "átalakítani" egy CC-t note on/ra
de ha valami hangszer kell hogy szóljon folyamatosan (bár akkor azt gondolom a billentyűkről használnád), akkor a sustain pedált tudod használni, hogy a note-off ellenére is szóljon a hang
Még csak most ismerkedem az elektronikus zenéléssel, így előre is elnézést kérek, ha nagyon amatőr kérdést teszek fel. A következővel kapcsolatban szeretném kérni a segítségeteket:
Adott egy Alesis V49 kontroller és egy Ableton Live 10 DAW. Megoldható-e az, hogy a kontroller pad-jeit úgy állítsam be, hogy a leütött hang elengedés után is szóljon mindaddig, míg vagy újra leütöm az adott pad-et, vagy egy másikat? Hiába nézegettem a midi beállításokat a DAW-ban és az Alesis editorban is, sehogyan sem sikerült megoldanom. Egyáltalán lehetséges ez? Ha esetleg valaki le tudná írni, hogy miként lehet ezt elérni, az nagy segítség volna.
Sajnos nem mentem semmire. A MIDI menüben bent vagyok, de ott nem találom már amit írtál, az 1-es csatornához a hozzárendelést. Amennyiben az accord1 beállítást választom a MIDI menüben és a szintit az All Full Keyboardra állítom, együtt működnek. Aztán itt le is akadtam, mert kiélveztem ennek a beállításnak a lehetőségeit! Köszönöm, hogy időt szakítottál rám!
Elég régen volt már a kezemben Yamaha arranger, de most épp van nálunk egy PSR1500, a midi menüje nagyon hasonló a 670-hez.
A következőt javaslom kipróbálni: - A vezérlő billentyű (Kawai zongora) midi adó csatornája maradhat 1-es - A Yamahán be kell menni a "Function", azon belül a "MIDI" menübe: Call up the operation display. [FUNCTION] TAB [E] MENU 1 Cursor buttons [][][E][F] MIDI [ENTER] (Az ákombákom a nyilakat jelenti)
- Azonbelül én a "Keyboard & Style" presetet választottam kiindulásul - ENTER
- Beállítottam az alsó gombokkal az 1-es MIDI csatornához a "Keyboard" értéket
Innentől kezdve már működik is a dolog, de hogy megjegyezze ezt a beállítást, le is kell tárolni, én ezt a USER tab-ra gond nélkül le is tudtam menteni a "SAVE" gomb segítségével. Mostantól a vezérlő billentyűről játszva pontosan azt csinálja a hangszer, mint a sajátjáról. Lehet még ezzel rengeteget trükközni, de talán kiindulásul ez elég lesz.
Köszönöm érdeklődésedet! Igen, jól gondolod. Egy Kawai CN 35 típusú zongorám van, és arról, azzal együtt szeretném megszólaltatni a szintit! A legtisztességesebben akkor működnek együtt, ha a szintetizátor kísérője ( akkord felismerése) teljes billentyűzetre van állítva, a MIDI meg Accord 1. Ekkor ha játszom a zongorán, korrekt módon szól a kíséret is anélkül, hogy nyomkodnám a szintetizátor billentyűit. Minden más beállításnál valami nem úgy működik ahogy én várom! Szép kihívás lesz számomra! :) Még egyszer köszönöm segítőkészségedet, és ha van valami ötlet szívesen veszem...
Köszönöm válaszodat! Igen, valóban vicces dolgokat művel. Megszereztem a két hangszer leírását. Egyenlőre nem segített! Azt hiszem a feladat egy kicsit túlmutat a tudásomon, de nem adom fel, nem szokásom! Még egyszer köszönöm a segítő szándékot!
Köszönöm, hogy foglalkoztál a problémámmal! Közben én is megtaláltam a két hangszer MIDI beállításának leírását. Az éjszakám rá ment, de sajnos nem jutottam előbbre. Be kell látnom, hogy a feladat egyenlőre meghaladja a tudásomat. Hála istennek nem kenyér kérdés csak hobbi. Ugyanakkor nem szokásom feladni. Majd a hosszú téli éjszakákon. Bár azt hiszem MidiTomnak lesz igaza, hogy a kísérőautomatikás hangszer, megtréfálhatja az embert. A tapasztalt jelek is ezt mutatják. Köszönöm még egyszer a segítséget, próbálkozom!
Ha kísérőautomata hangszert midizünk másik hangszerről, vagy fordítva, az mindig vicces tud lenni. Gondosan át kell tanulmányozni a Yamaha midi dokumentációját és a hangszer aktuális beállításait, hogy ki lehessen bogozni, melyik csatorna mit csinál. Ráadásul a csatorna kiosztás az aktuális üzemmódtól is függ.
A tanácsot megfogadva vettem egy miditech USB hostot. De sajnos engem a MIDI nem szeret! Teljes káosz! Azonban nem értem az okát! A Kawai zongorámba csak az OUT-ba dugtam midi zsinórt amit a usb host inputjához csatlakoztattam. A hosztot természetesen a Yamaha szintihez. Megszólal ugyan a szinti a zongoráról, de bármilyen hangszínt állítok a szintire, csak zongora hangon hajlandó szólni alapból. Amennyiben a a szinti MIDI menüjét piszkálom, a zongorám hangszínei elmásznak, és duál módban szolnak!!!? Nem értem, hogy kap vissza felé jelet amikor csak OUT-ban van zsinor!?? És persze egyéb meglepetéseket is okoz, pl a kíséret akkordjait átviszi ugyan,( egyik fajta beállításnál) vált de hamis, nem pontosan az akkord hangjait játssza. Szóval nem szeret engem a MIDI. Amennyiben van valami ötleted kérlek oszd meg velem! Köszönöm!
Hogyan lehet egy Yamaha Psr s670 szintit ( Csak USB van rajta, viszont MIDI menüje van), összekötni egy Digitális zongorával? A zongorán van MIDI csatlakozó! Van erre valami megoldás?
menni fog, jól írja djuice: a Win10-ben van egy alapértelmezett hangeszköz, ezt használják azok az alkalamazások (pld. rendszer, böngésző), amikben nem lehet hangkártyát választani
ezt is gyorsan át lehet állítani, hogy épp melyik hangkátya legyen (nálam szintén az alaplapi az általános hallgatásra):
(én pld. böngészőből futtatható szintetizátorok miatt szoktam néha átállítani a másik hangkártyára, itt átállítod és egyből azon szól minden)
emellett lehet bármennyi hangkártyád, a rendes audio szoftverekben ki lehet választani, hogy melyiket milyen felületeten (ASIO/WASAPI stb.) akarad épp használni
nálam "azonos" fajtából is van kettő egy gépben (Behringer UCA202 + egy Beringer USB-s keverő), +az alaplapi, +egy X-station, szóval összesen 4 :), de nincs vele gond (na nem mintha sokat használnám bármelyiket)
No de, akkor egyszerű a dolog. Vlc-ben kiválasztom a dedikált sima hangkarit, erre van kötve erősítő + 3 utas hangfal (hifisen). Zeneszerkesztésre pedig a dsp kártya, azt a zeneszerkesztő szoftver úgy is felismeri. A dsp-s kártyára közöm az aktív monitorhangfalakat, aztán szerintem ennyi elég. Dedikált vga-kártya úgy sem lenne benne így két hangkari bőven elfér. A vga hűtőventilátora által keltett rezgések nem jók a dsp-s kártyáknak. Amúgy sem játszok, ezért dedikált vga nekem nem kell. Meg aztán maga a pc, az aktív monitorhangfalakat és sok cucc, zavarszűrős hálózati elosztóba lenne dugva.