Nagyon jó gép! A szomszédom egy éve télen-nyáron nyúzza, főleg nagy súllyal utánfutót húz vele meredek hegyoldalban. Arra vigyázz, hogy a motorolaj csak Honda olaj legyen és mindig a nívóig töltve. Érdemes egy fél tank 100-s benzinnel helyben járatni, azután is csak a 100-s benzint ajánlják hozzá a gépszerelők. Én is vettem egyet most fogom először használni. Csodálatos, hogy a kezelőkar állását oldal irányban menet közben is lehet állítani, ami megkönyíti a fák alatti, vagy szőlősorok melletti munkát is.
Sziasztok , szeretném megkérdezni,hogy van e vkinek jó véleménye magyar összerakású kapálógépről ? 200 e fölöttibe nem ruháznék be, mert lyan sokszor nem kell használni, caak tavasszal 1-2 alkalomma.
Szép napot! Szert tettem egy RK 05- re. Felnszeretném újítani. Ami a bökkenő, hogy az egyik ékszíjtárcsa /az előremeneti feszítő/ hiányzik. Sehol nem találok még méretet sem. Tudna ebben valaki segíteni? Előre is köszönöm!
Sziasztok, MTD T/205 rotációs kapa hajtóműbe milyen olaj kell? Sehol nem találtam hozzá leírást, vagy ha valakinek van leírása egy linket megköszönnék.
Ma vettem, annyi baja van, hogy nehezen indul és ömlik a kipufogóból az olaj, gondolom feldőlt és belefolyt... Holnap kijáratom belőle.
Csak azt a típust szabad megvenni, aminek a hajtóműve lánc, mert a csigahajtóműves hamar tönkre megy és a pótalkatrész ellátás rapszódikus. A motor egy jó kínai motor, de a többi része olyan " dáciásan romános".
Ugyanolyan paraméterő Oleo-Mac 198-t javasolnám, ami Honda motorral szerelt európai kivitel.
Mivel sajnos nem igazán értek hozzá, még olyan kérdésem lenne, hogy az ékszíjasnál gondolom kevésbé kopnak az alkatrészek, viszont az ékszíjat néhány évente cserélni kellene, a másiknál meg kopnak az alkatrészek, de tovább bírják anélkül, hogy javítani, cserélni kellene valamit?
A főtengelyen levő támcsapágynál a quantumnál nem tudom mivel nekem honda van s ott nagy hézagoló van. A nagyon régi egy darabból állóknál nem volt biztonsági kapcsoló később lett kötelező akkor jött a slussz kapcsoló.
Eddig sok hasznos tanácsot olvastam itt, köszönet a sok hozzászólónak az időért és a fáradtságért! :-)
Eddig csak olvastalak benneteket, de most hozzá is szólnék, kérdeznék :-)
Apám sufnijában "megtaláltam" a régi kapálógépét (azt hittem már eladta), s mivel van kertem gondoltam felújítom.
Amit tudok róla: Szentkirályi, a Briggs Quantum motor száma alapján 1995-ös.
A motorhoz találtam nagyon jó és részletes javítási útmutatót (360 oldal!), az alapján a motor nagyjavítását már meg is csináltam, a kopások tűrésen belül voltak, tehát jó állapotú. Pöccre indult, szépen jár.
A kuplunggal van gondom. Hiába kutakodtam órákat a neten, csak egy robbantott rajzot találtam, de az is egy újabb típusé, az is használhatatlan a felbontása miatt. Dokumentáció nélkül pedig nehéz minőségi és tartós munkát végezni. Valamint az Öreg állandóan buherálta a gépet és isten tudja mi az eredeti.
Szerintem KF04-es, régi típusú nagykuplungos, a ház egyrészes. A kuplungcsapágy is támcsapágy, nem golyós.
Van valakinek erről a hajtóműről robbantott rajza, esetleg szerelési leírása? (Vagy magával vitte a cég a "sírba")
Igazából nem egy bonyolult szerkezet, de nekem két dolog nem tiszta:
1. A gépen nincs semmi biztonsági leállító. Olvastam, hogy az újabbak már fordított kuplungosak, de ezen nem volt semmi? Vagy az Öreg leszerelte? :-(
2. Kuplung: ha jól gondolom, akkor a felső támcsapágy hivatott felvenni a tengyely irányú erőket, mert a motor főtengelye siklócsapágyas. A támcsapágy azonban csak 1-2 mm-es peremen fekszik fel az olajdekni aljára a szimering körül. Ez így volt gyárilag is?
Valamint van egy 0,9 mm-es hézag is a támcsapágy és a dekni között, ezt nem hézagoló gyűrűkkel kellene eltüntetni? Viszont érdekes módon a főtengely tengely irányú kotyogása a Briggs táblázat szerinti határértéken belül van (max 0,76 mm).
Ha valakinek van ilyen irányú tapasztalata és megosztaná velem, azt megköszönném!
Illetve az olajszintet úgy kell ellenőrizni, hogy a motor felfogatási pontjai vízszintesen álljanak kb? Mert nem ment bele a 0,6 L ahogy írják gyárilag maradt kb egy fél deci mert már ígyis a felső vonás környékén éri a pálcát a szint.
Elméletileg minden pontosan ugyanúgy van magasságban, mint az eredeti gyári motorjával volt. A kuplung is ugyanolyan maggasságba került a tengelyen, mint előtte volt. A kuplung kosár alja és a motor tengelyen lévő kuplung nem fekszik fel egymásra, magasságban közel 1 cm van a kettő között.
Mikor kell olajat cserélni? Most csak járattam kicsit magában míg beállítottam a gázbowdent, illetve mentem vele egy kicsit puhább földben is kb 10 - 15 percet.
A csavart benéztem mert nem menetes egyik sem. A nagyobb lyukat körberagasztottam aluszalaggal, így csak felül marad egy kis rész itt ott. Nem kellett kihézagolni, mert az a hajtásházon lereszeltem a harmadik felfogatási pontnál mert a külső pereme kitartotta kicsit a motor alját, így most szépen felfekszik mindhárom felfogatási ponton. Valamennyi por biztos megy közé, de akkor kompresszorral kifújom belőle mindig amikor dolgozom vele, más ötletem nincs.
Az rk emlékem szerint röpsúlyos itt viszont a fotón úgy tűnik a kuplung a kuplung kosár alján felül így nem tudod a motort lerögzíteni ha így van tegyél be a rögzítéshez hézagolókat. Lehet a por gond de nekem 30mm hézagolók vannak a motor rögzítésnél és évente egyszer kipucolom s ok.(r250t)
Úgy néz ki sikerült ráépíteni a Briggs 875 EXI motort a régi RK2 hajtásra. Viszont ennél a motornál a harmadik felfogató lyukban menet van, de a normál M8-asnál nagyobb, míg az M10-es menetnél kisebb való csavar kellene bele? Tudja valaki ennek a pontos méretét? Valami amerikai menet lenne benne?
Illetve ennél a motornál maradnak hézagok a hajtómű és a motor alja között, ezt célszerű lenne tömíteni valahogy, hogy ne mehessen a por alá? Ha igen vajon hogyan? Most így néz ki.
Van egy Honda f400 utánfutóm felnit illetve gumit szeretnék rajta cserélni (ha lehet külön venni), olyan kérdésem lenne hogy milyen kellene rá illetve honnan tudnám beszerezni.?
Köszi, valószínűleg igen mert youtube-on is ilyet akasztanak be a 675 EXI-nek és elvileg ugyanaz, mint a 875-ös. De még lehet megnézem a boltban van-e olyan, aminek egyik vége kör alakú akasztós míg a másik vége a vékony merevszálas akasztós verzió, mert akkor elvileg jó a régi gázkarja is hozzá.
Megtörtént, zsír új membrán volt benne, karburátor kitakarítva, tömítés cserélve a szívócsőnél, gumigyűrű cserélve a karburátor alatt, gumipipán benzincsőszorító, hogy véletlenül se szívjon levegőt alatt. Szikra is van a gyertyánál, legalább 3 félével próbálva de ugyanaz. Egyszer beindult azóta sem. Nem kínlódok vele tovább, vettem egy új 875 EXI motort. Azt nem tudom milyen gázbowden kell neki, elvileg a motor felől merevszálas fér csak bele ahogy látom a lyukat, bár nem tudom az úgy megáll e benne simán mert mintha lenne egy vastagabb lyuk is rajta.
Egy ilyet vettem hozzá, nem tudom hogy jó lesz-e. Mert ha nincs olyan bowden, aminek az egyik vége körakasztós, a másik vége merevszálas magában akkor egy ilyesmit fel kell rakni a gyári gázkar helyett.
Meg is van a 875 EXI motor, tengely hossz ugyanakkorának tűnik, mint a régi 4 HP-s motornál, elvileg a fefogatási magasság is megegyezik de azt még nem mértem le pontosan de ránézésre egyformák. A réginek a tengelyéből a csavar passzol az újba, remélem az ék méretei is egyformák lesznek. Illetve még azt nem tudom, hogy a régi gázkarhoz van-e olyan bowden, ami merevszálas és az egyik vége akasztós a másik vége vékony szálas beakasztós vagy vennem kell egyet gázkarral ami mindkét végén merevszálas lesz.
Tudja-e valaki, hogy dugattyú gyűrűknél mit takar az R1 és R2 jelölés? Melyiknek kell a henger fedél felől esni és a jelölés felfele vagy lefele essen?
Ezt a fajta kuplungpofát és rugókat nem láttam webáruházban sehol sem, de még nem rángatott, tehát ha sikerül átrakni a másik motorra akkor még jó pár éve ki kellene húznia.
Az jutott eszembe, hogy az édesapám az RK kuplungrúgót egy kicsit megfeszítette, mert a kinyúlt rúgó még a nyomaték leadás előtt szétengedte a ferodoros pofákat és ez akár egy rángatást is előidézhet. Megér egy misét, mert lehet, hogy csak a rúgókat kellene cserélni.
Közben megnéztem és mérésem szerint a 675 EXI és 875 EXI is pont olyan hosszú, mint ami gyárilag rajtavan. Legalábbis ami az internetes adatlapokon megtalálható az új motorokra vonatkozóan így rendeltem egy 875 EXI-t. Ha netán mégsem lenne jó, akkor visszaküldöm. (De ha jól mértem akkor még kb 0,8 cm-vel lehetne hosszabb a tengely rész.)
Viszont ez nem tudom milyen kuplung, maga a kapa RK-2-es a címke szerint és ilyen kuplung van rajta gyárilag 2 rugó egy-egy 6-os csavaron, neten sehol nem találtam ilyet, csak a 4 rugóst. Ez nagyobbnak tűnik, mint ezek a 4 rugósok. A csavart a tengely végéből sikerült kiszedni, még az egész szerkezetet nem tudtam leszedni, de gondolom csapágylehúzóval annak is le kell majd jönnie.
Bocsi de azért nem vennék új gépet cirka 10ezer forintos kuplungért ha az a baja a csikorgásnak... Honda motoros gép,másik tecumseh nem volt gondd egyikkel sem eddig 2200nm művelek velük felváltva.
Úgy néz ki feladtam a 4 HP motorral a küzdelmet, amit tudtam mindent cseréltem, takarítottam de egyszer sikerült beindítani azóta sem mégegyszer. Szóval azt néztem, hogy venni kellene bele egy 675 EXI-s Briggs motort, adatlap alapján ugyanazok a méretek, mint ami most benne van. (22 mm főtengely vastagság és 50 mm kihajtás hossz).
Mondjuk azt is néztem, hogy lehet a 875 EXI kellene rá, mert az erősebb, de ott 66 mm-nek írja a főtegely hosszát, vagyis ha azt választanám akkor kb 16 mm-el emelni kellene a hajtómű ház felett a motort?
Köszönöm. Akkor kinek kell így,hogy tudjuk milyen gép kell rá? Nekem csak lom úgyhogy nem kérek egy vagyon érte . :). Csak vegye valaki hasznát ha tudja.
Van nekem a képen látható fűnyíró adapterem. Lát benne valaki fantáziát? Nekem nem kell. Én nem tudom milyen gépre jó ha azt valaki meg mondaná már az is jó lenne.
Help! GCV160 Honda motor beindul,de gázadásra nem pörög fel. Ha kézzel mozgatom az oldalsó kart (regulátor?),akkor felpörög.Tudja valaki ez miért van és hogyan orvosolható?
A függöleges csigatengely csapágy nem lóg? Nagyobb terhelés esetén a csigatengely és bronzkerék kopása is előidézheti a rázkódást. Nekem nagykuplungos KF 04-s is van, amivel szoktam húzni a régi gyári 82-s RK utánfutót nem kis súlyokkal éppen emelkedőn felfelé, de szépen simán működik a kuplungszár kieresztésekor is. A szomszédnak a kiskuplungos KF 04 kuplungja hamar megadta magát nagy terheléskor, nem bírta az utánfutót, ezért túl is adott rajta.
Javasolnám, a hajtómű ház szétborítását és az alsó-felső csapágyozást és a hajtómű felőli kuplung rúgóját is cserélni.
Az Oleo-Mac géppel akarom az utánfutót húzni és a KF 04-t a kis kerti munkákra befogni.
A közelmúltban vettem egy Oleo-Mac 198 RKS kapáló gépet. Én is fák és szőlősorok között használom. Nagyon spéci kis gép, előre 2 + hátramenet sebességváltós, ami igen jól jön a manőverezéshez. Másik előnye, hogy vízszintesen 180 fokban egy mozdulattal bármilyen helyzetbe állítható!
Árban 210-240.e Ft körül kapható és még ez olasz gyártmány.
Sziasztok! Vagy egy Honda Gcv135 4.5le rotakapám KF04 hajtással. Az lenne a gondom hogy kocsizáskor nagyobb súllyal indulaskor csikorog, sír a kuplung ahogy ráengedem,ez mitől lehet? Nehezen tudok vele elindulni nagyon csikorog, hogy tudnám ezt orvosolni? Allítási probléma kilőve,próbaltam már mindenhogy.