Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
A hidraulika szivattyú miatt ne aggódj, 12 lovas motor bőven elbirja. Amúgyis csak akkor terheli, amikor emeled ki az ekét, legfeljebb állva teszed majd ezt, úgyis úgy korrekt. De 12 LE mindenre elég lesz.
Ismételten rég jártam errefele,mert most éppen a téli tüzelőt intézem.
Már 6 m3 nál járok ,de még lessz több is ,csk sajnos jelenleg cumi van mert egy balul sikerült vontatás közben sikerült kiszakadni a primerhajtásnaK MOTOROSTÓL KOMPLETTEN.
Az eset úgy történt kimentünk apámmal ő az MTZ vel én meg a kistrakival . megpakoltunk mindketten nekem ment kb 1 m3 rönk a pótra a többit apám vitte.
Kapart a kerék a domboldalon gondoltam felteszem a hóláncot,mondta kössük utána és felhúz.
OK mondom de lassan.Hát nem igazán lassan ment!
A lejtőig nem is volt gond ,de akkor kezdődtelk a bajok mikor meglódultam,kiabáltam neki álljon meg de nem halotta.
Bele kelett fékeznem ,mire visszarántott a traktor és leszakadt az eleje.
Hála az égnek van tartlék skoda váltóházam csak ki kell cserélni ,na ez azért nem kicsi meló lessz,de a leckét megtanultam a hülyeség és a süketség ellen nincs orvosság legfeljebb kibaszottul megerősítem a motortartó elemet és teszek be egy fasza vonópadot előre is .
De azért itt egy videó, igaz itt nincs megpakolva annyira .
Elég érdekes megoldás van a hajtásra , mert ékszíjas de nem a fűnyírókon használt szokványos ékszíj:
hanem ilyen :
Próbálkoztam húzni vele különféle dolgokat és tapasztalatom szerint , inkább elkapar húzás közben sem minthogy korábban említve egyhelyben állna a gép .
A 3 pont felfüggesztés vagy kézi vagy pedig egy elektromos munkahengerrel lesz megoldva mivel hidraulika szivattyút szerintem nem bírna el a motor .
Hát így már más a leányzó fekvése!! De én még mindig ott vagyok hogy nem éppen arra való, de néhány változtatással "megoldható". Előre sztem nem feltétlen kell "mintás" gumi, főleg ha orr súlyt is akarsz, de még ekkora első kerékkel se nagyon tudnál 15-20 cm-nél mélyebben szántani, mondjuk a szántáshoz nem értek erről majd valaki meg mondja a frankót!! Orr súlyt betonból csinálj, az a leg egyszerűbb én is majd abból akarok meg keréksúlyt is. Lesz 3pont felfügesztés is?
Ennek a hajtása milyen merev, mármint kardános, láncos. Vagy olyan mint LittleHornet kolléga írta ékszíjas??
Utánnanéztem például az a gép amelyik szánt az csak egy 8 lóerős ékszíj hajtású Wheel Horse , ami meg tárcsázik az meg 16 és 8 lóerővel is milyen szépen fordít .(Mondjuk nem tudom mennyire kemény a videón látható talaj.)
Elnéztem a blokkon lévő matricát 12 lóerős 6+1 sebbeséges , van benne felező , és irányváltó , és nagyobb az átlag fűnyíró traktoroknál . Egyszer lemérettük a gépet és vágóasztal + keréksúlyok + egyéb súlyok nélkül 300 kg-ot adott ki . Ja és hogy mit jelent hogy nagyobb az átlag fűnyíró trakiknál : az első kerék átmérője (komplett kerék) 50 cm . Abban egyetértek hogy traktormintás gumit kell rá tenni , előre + hátra , de szerintem elhúzna egy kissebb eggyes ekét .
Én próbáltam a 20 LE fűnyírótraktorommal. Amit cudar szaktárs írt az mind igaz, de a legfontosabb, hogy ezeknek a gépeknek a hajtását max 2-3 LE átvitelére tervezték, így hiába nagy a motor, a kerékre az nem jut el, mert elvileg annak a teljesítménynek a kaszákra kellene mennie. A gyakorlatban egy azt jelentette, hogy hiába a nagy motor, a hidrováltós traktorom állt egy helyben, a motor meg alig terhelődött. A fogaskerekes váltósnál meg lehet a fogaskerék megy tönkre, mert ugye nem erre van méretezve.
Ha jól emlékszek volt már valakinek hasonló ötlete!! De az a baj hogy ezek a traktorok, első sorban fűnyírásra lettek kitalálva, szerkezetileg nem éppen a szántáshoz valók. De nemtudom konkrétan milyen típusú traktorrol van szó. Az alacsony hasmagasság miatt sztem, hamar leérne az alja a barázda falra, meg az ékszíj hajtás se biztos tolerálná a nagy erőltetést. Meg a gumik a tapadás miatt, az ilyen méretű "V" mintás gumik is jó drágák szoktak lenni. De ez csak az én véleményem.
Kérdésem lenne hogy van egy nagytestű fűnyíró traktorom és szántani9 akarnék vele . van benne egy Tecumseh Formula 11,5 lóerős motor és nem tudom hogy bírná e húzni az ekét .
A motor így néz ki :
Várom a válaszokat / tapasztalatokat hogy hány lóerős motoral próbálkozzak a szántással .
Jó napot traktor épitők!Tudna-e valaki segiteni hogy milyen hidraulika tömb ez?Van-e uszó állás bent? Vas és fém hulladék telepen turkáltam.Köszönettel a segitséget.
VÁálasz mail is ment, nincs esetleg facebook-od, ahol shat-en lehetne pörgösen információt cserélni? Amúgy a csiliga eladó lett. 30 e forint egy ts 125 ös blokkal együtt. De még a gyujtás állórésze hiányzik,meg foglalkozni kell vele. Ha valakit érdekel jelezze, bármi kérdés van szívesen válaszolok.
Nekem a szűkös helyek végett kellene az egytengelyű, mert az sztem maga mellé fordulhat kb. Fogyasztásban mennyit esznek a motorok? Osztrákoktól szerzed a gépet? Vagy itthon? Valami úton módon bizniszelhetnénk egyet :P
már én raktam rendbe, benne volt jópár munkaórám... :)
Ez pedig a benzinmotoros:
Elég kuka kasztnija volt kifogástalan motorral :)
/utóbbival befürödtem becsületesen / :(
De hogy mondjak valamit , néhe-néha bánom de mihelyst megtudom oldani nekem ugyanigy 4kerekű kell :) bár jó az egytengelyes is szerintem de minek álljak/sétáljak munkaközben ha ülhetek is :)
Amugy ahogy nézegettem a benzines 4 kerekű kb 300,400ezer forint környékén mozognak...
Igen, én még az egytengelyesek között is tudok kétfélét, amelyik söpsúlyos meg amejok nem, junior meg a super vagy hogy smint. inkább két képet teszek, érteni fogod. Érdekelne engem is egy ilyen masinéria, csak nem tudom mi lenne az érdemes ár ért, mennyit érnek. Neked melyik fajta volt? A 4 kerekesnél gondolom a berg-ekre gondolsz. Engem inkább ezek az egytengelyesek érdekelnének.
Hello Gábor! Nem bántó szándékkal kérdeztem, hogy ezekkel kereskedsz- e!!!! De tavaly Vácrátótról vettem egy Holdert, aki elhozta az egy kályhacsempés papuccsal volt itt, éppen volt fuvarja Tatáról, én meg Szomódon vagyok található. Ez 3 km es táv Tatától.
Helló nekem ezen kivül még soha nem volt ijen gépem lehet hogy valakitöl it a faluba veted de nem tölem saját részre vetem de szoktam gépeket veni adni javitani csereberélni kábé két éve volt beinditva akor hibátlan volt de holnap beinditom én ojan 12e ft ra gondoltam 10 volt a gép amikor szereztem 3körül a 2db szij 2egy jó tank +kitakaritotam 2-3e ft ért eltudom vini
Legyenek meg a kötelező fények elől hátul baloldalt, fehér macskaszem páros elől, piros hátul és a 15 km-es matrica és fényvisszaverő felület a pótkocsi hátulján (15x50 cm körül, 750 cm2 összfelületben), hátsókerekekre ható kézi-lábfék.
Sziasztok.Most szereztem egy szarvkormányos Pannónia motoros kistraktort,utánfutóval,megvan hozzá még a papír,hogy lehet vele közúton is menni,és abba szeretném a segitségeteket kérni,hogy a rendőr nem-e köt valamibe bele,és sima B-kat jogsival lehet-e vezetni.Köszi a segitségeteket.
Hello Gábor! Én vagyok az, aki Tőled vette az előző Holdert!!!! Mi az ezekkel üzletelsz? Milyen állapotú a mocija? Mert esetleg üzletelhetnénk. Csak ugye a fuvar. Tudod Szomód!!
oké, várom a képeket, és értettem h ifa futó, a lissztől kisebb, és a kerekek is kissebek rajta mint az enyimen, mert ezekhez a simson motoros kistraktorokhoz olyan volt, szerelt világítással, és üléssel. azok is jók, de ez a régi fajta lisz sztem jobb, mert alvázas, és torziós felfüggesztésű. am a gépen is alakítottam picit, így kényelmesebb, és szebb is, no de ez az én véleményem. am tárcsafékes a kis futó