A topic célja a BMW motorkerékpárok tulajainak és azoknak a szimpatizánsokanak az összefogása, akik szeretik ezt a motormárkát.
Szinte hihetetlen, hogy nincs ilyen Topic még!
Engem csak majdnem állítottak meg :-) Keszthelyt támadtam, épp nézem a navit, h a körforgóban merre, a tükör sarkából látom a kék fényt felvillanni. Belenézek a mirrorba, hát mögöttem civil merga villog, félreállok, kiszáll mindkét szerv, egyik felém, másik a mögötte megállóhoz tart. Kutattam agyban, mif@szt csinálhattam - gondoltam benéztem egy 70es táblát, vagy ilyesmi -, mire a kedvesen mosolygó szőke csókolom közli, hogy nyugodtan mehetek tovább, nem vagyok az esete :-)
Hát hasonló szitu, robogó, sisak feltolva a fejemen . Sziréna , hátra nézek tükörből előzékenyen intek menjetek, erre megint vinnyogás . Tíz ropi sisak helytelen viselése miatt, és cidriztem mert 180as runner 50esként muzsikált alattam.
Engem még a civil autós mérés kezdetén kaptak el. Mentem Dújvárosba gumishoz. Hátra felpókozva a két gumi, döngetek a Budafoki úton kifelé, laza 100 körüli tempóban cikázok a két sáv között (tábla 70). Majdnem a Campona lehajtónál belenézek a tükörbe, erre villog ott valami. Gondoltam, elengedem, hát nem engem akartak? :)
Tök jó videó készült rólam, 30e és 3 pont volt az ellenérték.
A rendőrségi sorozat a pofátlanítás videóiban már megjelentek a lesből a STOP táblát figyelő akciók, egyértelmű gyér forgalom mellett és jól belátható kereszteződésekben. Persze egyetértek ez is abszolút szabálysértés, csak szerintem kezdünk átesni a ló túlsó oldalára, ugyanúgy mint egy régebbiben a látható teljesen üres zebrán, gyalogos még a környékben sincs és a biciklivel áthajtóval történő intézkedés. Ez egyébként sokaknál kiverte a biztit amikor a megosztottadban meg hasonlókkal találkozunk nap mint nap, sőt még sokkal súlyosabbakkal. Azért én valahol nagyon örülök, hogy valami elindult a rendőrség részéről. Biztos lesz olyan amikor majd nekem kell fizetnem, mert én is bizony megelőzöm a traktort a záróvonalon amikor sehol senki nincs, én is áthajtok biciklivel a zebrán és én is begurulok a STOP táblánál :-) :-) Akkor is egy jó dolog ez és talán később mikor egyre több civil autó lesz majd az utakon talán lesz valami visszatartó ereje a brutális dolgoknak. Talán.
A 2016-os canbusos GS-hez raktam tavaly (vagy tavalyelőtt) egy hexezcan elektronikát, ami pótféklámpát ès a kiegészítő fényszórókat vezérli. A kiegészítő fényszóró egy kínai BMW utánzat, amit most a legalizálás miatt lecserélnék egy gyárira.
Vettem is egy pár BMW kiegészítő fényszórót, amit a hexezcanről kívánnék működtetni, node ez nem kettő, hanem 4 pólusú csatlakozós.
A sima autóvillamossághoz félhülye vagyok a canbushoz meg teljesen.
Meg tudja valaki mondani melyik pólusokra kell kötni a 12V-ot?
Nálam is szarul működik az automata világítási mód. De ha nekem kell kapcsolgatni, akkor ne írják oda hogy automata. A váltó is automata, de ahhoz nem kell hozzányúlnom, csinálja a dolgát magától. Oké, hogy oda kell figyelni a látatóságra minden körülmények között, de szerintem a funkció elnevezése sokakat megtéveszthet.
Meg fogsz lepődni :-) tényleg így szoktam. Amikor már indulásnál látom, hogy vagy esik vagy nem akkor már induláskor tompított fénnyel indulok el és így tuti nem marad el. Viszont tényleg sajnálom, mert szerintem ez vicc, hogy ennyire nem sikerült eltalálniuk ezt a programot. Tudod ez pont az amikor egy kicsit jobb odafigyeléssel még jobbat lehetne alkotni. Hiszen vezettem olyan autót amiben ez teljesen rendben működik. Ez van.
:-) :-) :-) Emlékszel, írogattunk erről itt korábban. Nekem biztos az lesz a következő autóm ezt eldöntöttem és szeretek minél jobban képben lenni, folyamatosan olvasni a fejlesztésekről.
Îgen, igazad van a nappali fény jó dolog. De akkor csináld azt, hogy jelenlegi fényviszonyok mellett világítást kapcsolsz, mint 42 éve, nyáron meg nem.
Ne félve kérdezz én nem vagyok az aki nem bírja a kritikát :-) Leírtam miért.
Azért rendeltem bele nappali fényt ( akkor még sajnos opció volt ), mert mondjuk egy szép napsütéses időben, vagy tiszta időben sokkal jobban észlelhető, látható mint a tompított fény. Én szeretném ha minél jobban látnának, hogy ott vagyok. Rengeteg teszt bizonyítja ezt, és csak és kizárólag ezért használom a nappali fényt. Egyébként így van megtehetném, hogy minden induláskor kikapcsolom, de hátha egyszer ezen fog múlni, hogy éppen látnak.
"A baj az automatikussal hogy nem lehet/akarták ³olyan szofisztikáltan programozni még"
Szerintem is inkább ez van, ezért gondolom, hogy megvalósítható ez és életszerűbb lehet így a működése egy megfelelő programmal.
Ja, akkor ezért láttam sokszor ilyen számomra érthetetlen villogást némely autóstól. Nem tudtam megfejteni mit jeleznek, soha nem jövök rá ha most nem írod meg a tapasztalataidat, hogy mi okozza.
Mindig azt hittem valamit jelezni akarnak, de soha nem láttam olyankor semmit.
A baj az automatikussal hogy nem lehet/akarták ³olyan szofiszfikáltan programozni még sztem. Mondeo gyorsan reagált, de mikor a fasor árnyékaba be-ki került folyton fel le kapcsolta a lámpát, azt hihette az előtte haladó hogy neki villog. Az espace-emen már kivár egy kicsit, sztem pont ennek elkerüléséért. De valóban ez sem minden esetben megoldás, en sokszor kapcsolok magamtól is, mikor úgy érzem kellene.
Este, már szinte tök sötétben is találkoztam olyannal a soroksárin akinek csak a nappali ment elől.. Nekem volt lámpám, van közvil, de meglepett. Szóval ha hátul is lenne valami akkor az engem.is védene, nem csak a hülyét/feledékenyt aki nem kapcsolt. De ez így sztem ahogy most van még csak félmegoldás.
Ebike-omon is ez a fényérzékelős kapcsoló van amúgy már. Ahogy írtad, lámpa mellett érezted autoban is biztonságosnak a közlekedést, én bringán még szokszor azzal se. Mindenesetre az esélyeim javitása erdekében leragasztottam a fényérzékelőt, így télen nyáron megvan az ingázós bringámon az automata bekapcsolás elinduláskor.. :)
Szerintem ha így lenne ahogyan Te írod akkor nem automatikus beállítás lenne a neve.
Ja, hogy nem úgy működik ahogyan az elvárható lenne az megint egy más kérdés, mert így ebben a tudásában nem sokat segít. Majdnem olyan mintha nem is lenne.
Számomra az automata beállítás azt jelenti, hogy automatikusan kapcsolja a tompított világítást, ha az szükséges.
Ha nem lenne ilyen állás akkor igen kapcsolgatni kellene. De, van ilyen és ezért találták ki, mert egyébként meg akkor minek van ? Az, hogy nagyon későn kapcsol az csak program kérdése.
Persze, hogy meghagyták azt a lehetőséget, hogy felül lehessen bírálni, de folyamatosan felül kell bírálni és ez nekem ezzel az észrevételem.
Azt ismerd el, hogy szerintem ezzel a gondolatmenettel biztos nem vagyok egyedül és nagyon sokan így gondolhatják ahogyan én és szerintem ezért is van az a rengeteg nappali fénnyel közlekedő jármű nem megfelelő látási viszonyok mellett.
Jaj, ne kötekedj már. A látási viszonyokat persze, hogy az emberre értettem a fényviszonyokat pedig a gépre. Ezért a / jel. Ember/gép közötti eltérés különbség
"látási viszonyok/fényviszonyok" = látási viszonyok ( ember ) / fényviszonyok ( gép )
Csak most nehogy elkezd írni, hogy az nem gép :-) :-) Tudom, ember és gép kapcsolat.
Nagyon jó példa a kép amit feltettél. Pontosan ez a bajom. Nem kapcsolja át automatikusan a tompított fényre mikor már belemegyek a képeden ott elöl látható megváltozott fényviszonyba. Szerinted ez nem lenne elvárható ? Szerintem meg igen.
EKO ez nem volt szép !! " És abszolút nem azzal vagy elfoglalva??? Hanem mivel? Mi egyéb dolgod lehet még a vezetés közben, mint maga a vezetés? "
Akkor leírom, hogy miért van ez nálam. Én soha, de soha nem kapcsolgattam menetközben eddig a 42 év vezetésem alatt világítást. Otthon elinduláskor felkapcsoltam és mikor megérkeztem lekapcsoltam. Mindig így éreztem magam biztonságban mikor nem volt kötelező a tompított fény sehol nekem már akkor is világítottak, minden járművemnél. Így szoktam meg. Ez az első nappali fényes járművem. Mivel a nappali fény nappal jobban látható, észlelhető ezért használom, hogy még jobban lássanak. Viszont így külön figyelnem kell erre és bizony néha elmarad a tompított fényre kapcsolás és ez a bajom.
Azt is leírom bár lehet, hogy Te tudod én Svédországban éltem és tanultam 5 évig. Ott 1977-ben kötelezővé tették a tompított fény használatát illetve egy fajta korai nappali fény megoldást ( varseljus ). Ez egy külön sárga fényű lámpatest volt amiben egy 21W-os izzó volt. Láttam mennyire másként látszunk így közlekedve. Amikor 1979-ben hazajöttem hoztam is ilyen lámpaszettet és fel is raktam a későbbi motoromra (MZ). Persze a rendőrök sokszor megállítottak miatta, mert nem tudták mi az. Akkor még a motoros láthatóság sehol nem volt. Hát ezért van bennem ez. Így éltem le az életem folyamatos világítással menetközbeni világítás kapcsolgatások nélkül.
Nem én keverem, hanem azok, akik ezekben a helyzetekben, vagy körülmények között is DRL-lel autóznak. És ezzel a balesetbiztonsági dolgot le is nullázzák, sőt! Ők azt gondolják, helyesen járnak el...
A Ford Transitban alapból így működik. Automata állásban van az ablaktörlő. Ha esik az eső automatikusan elindítja a törlést. Az első törlésnél még nem kapcsolja fel a tompított fényszórót, mert lehet, hogy az előtted haladó épp ablakot mosott és csak egy törlésre elindult. A második törlésnél már felkapcsolja a lámpát és egészen addig úgy marad, amíg 3 percre abba nem hagyja a törlést.
"Én kötelezővé tenném a zárófényt is a DRL üzemelésekor."
Minek? Nappal jó látási viszonyok között már 50-60m-röl sem látszik, hogy világít-e a lámpa hátul, egyéb esetben meg nem szabályos a drl. Ne a hülyéknek fejlesszünk már, ne ök legyenek a kiindulási alap.
"Hogyan lehet felhasználói hiba, ha automata üzemmódba teszem."
Úgy, hogy az automata üzemmód nem jelenti azt, hogy nem lehet vele más dolgod. Ha így lenne, akkor csak auto állás lenne, és nem lehetne felülbírálni.
"Az én értelmezésemben ha a látási viszonyok/fényviszonyok egy programozási érték alá esnek akkor át kellene neki kapcsolni automatikusan nappali fényről tompított fényre. Némely autóknál amiket én ismerek ez így történik. Hiszen ezért van az automatikus beállítás lehetősége."
Nem, nem így történik. Csak fényviszonyokra lehet programozni, látásira nem. Majd talán egyszer a távoli jövöben...
"Valóban még soha nem mértem fényerő értékeket ködös időben, esőben, napsütésben, hogy mennyi a különbség, de mivel csökken így ezt lehetne gyárilag programozni, hogy biztonságos legyen a jármű nem ? "
Nem. Nézd meg az álábbi képet: Itt a fényviszonyok alapján nem indokolt a tompított, hiszen tudsz olvasni is pl. Közel nappali a világosság, csak sajnos nem lehet szinte semeddig ellátni. Egy nyomorult kis fényérzékelövel erre nem tudsz jó beállítást eszközölni.
"Hiszen számtalanszor van olyan közlekedési szituáció amikor hirtelen szaladsz bele egy sötét felhős záporba és abszolút nem azzal vagy elfoglalva, hogy világítást állítgass."
És abszolút nem azzal vagy elfoglalva??? Hanem mivel? Mi egyéb dolgod lehet még a vezetés közben, mint maga a vezetés? Komolyan az az érzésem, hogy épp most magyarázom el valakinek, hogy milyen amikor még nem voltak önvezetö autók, és milyen amikor nem lehet aludni közben. De aztán meg körbenézek, és látom, hogy még mindig csak 2021 van, és nincsenek is önvezetö autók, és nem értem a dolgot, hogy hogy jelenthet problémát egy világítás felkapcsolása..
Ok, de az autópark amit látok naponta tele van 20 év körüli autókkal, amin kímélik a generátort (röhej, de autószerelő rokon szólt rám, minek égetem a tompit a városban)
Kérlek olvasd el a válaszom és reagálj rá hol a hiba, mert valami nem stimmel.
"ez inkább felhasználói hiba lehet"
Hogyan lehet felhasználói hiba, ha automata üzemmódba teszem. Az én értelmezésemben ha a látási viszonyok/fényviszonyok egy programozási érték alá esnek akkor át kellene neki kapcsolni automatikusan nappali fényről tompított fényre. Némely autóknál amiket én ismerek ez így történik. Hiszen ezért van az automatikus beállítás lehetősége.
Erre írtam én, hogy véleményem szerint az átkapcsolási érték programozása nem megfelelő.
"Esöben is ritkán, ködben nappal meg szinte sosem csökken a fényerősség annyira, hogy bekapcsoljon"
Valóban még soha nem mértem fényerő értékeket ködös időben, esőben, napsütésben, hogy mennyi a különbség, de mivel csökken így ezt lehetne gyárilag programozni, hogy biztonságos legyen a jármű nem ?
"De az. Azért ül a kormány mögött, hogy gondolkodjon. Ha erre nem képes akkor ne üljön oda!"
Hát akkor lehet, hogy itt a titok nyitja, hogy nem csak én gondolom ezt így. Hiszen számtalanszor van olyan közlekedési szituáció amikor hirtelen szaladsz bele egy sötét felhős záporba és abszolút nem azzal vagy elfoglalva, hogy világítást állítgass.
Én tényleg azt gondolom ennek automatikusan kellene megtörténnie.
Feltéve, ha nem állt meg forgalmi okokból, és nem nyomja a féket, és nem felejtett el vészvillogót kapcsolni egy szutykos időben. Vagy araszolgat a homályban, mert bizonytalan, miközben egy rutinosabb polgár nála nagyobb sebességgel közlekedik. Vagy szakad le a nyári zápor a pályán, amiért belassít, és nem látszik, csak 20-30 méterről... És sorolhatnám.
Én kötelezővé tenném a zárófényt is a DRL üzemelésekor. Valamiért a motorokon megy a zárófény a DRL mellett...
Azért kapcsolgatom, mert futárautó, amit naponta legalább 30x indít az ember, így talán csak jobb az akksinak... Szar volt tavaly karácsony előtt, mikor Szombathelyen kellett venni egy akksit; mikor beértem a városba, az első pár leállítás után indított rendben, majd egyszer csak elkezdődött a "karácsoni kivilágítás" a műszerfalon miután elment a töltés; elsőként persze a töltés lámpa gyulladt ki. Nosza új akksi a boltból, de a régit benne hagytam, hogy amíg bírja... Csomagleadás elfelejtve, indulás azonnal haza. Hát Győrig bírta (minden lekapcsolva, amit lehet), ott új akksi beszerel, és az M1-en nyomulva, és minden, de minden elektromos fogyasztót lekapcsolva (csak az ment, aminek a kiiktatásáért műteni kellett volna) Dél-budáig bírta - emlékeim szerint 100+ Ah-s akksi van benne. Végül csak kellett a trailer, mert hiába diesel, ez már nem megy akksi nélkül; elsőnek a kormányszervó jelzi a hibát, aztán a fék, majd a menetstabilizáló rendszer, stb. Bezárni sem lehet akksi nélkül, mert csak a vezető oladali és a hátsó csomagtérajtón van zár, a jobb elsőn, és a tolóajtón semmi - se belül, se kívül.
Tehát egy minden fogyasztót lekapcsolva üzemelő modern diesel motorral szerelt gép alig 120 km-t megy el töltés nélkül - ennyit fogasztanak a perifériák, aminek a létezéséről a vezető talán nem is tud. Elvileg a dieselmotor működéséhez nem is kell elektromosság, ha már beindult - még a 80-as évekbeli motorokhoz is max annyi, ami a mágnesszelepet nyitva tartja...
Természetesen a fenti story nem az akksi bűne, hanem a töltésrendszeré...
DRL balesetbiztonsági okból lett "kitalálva" ha jól emlékszem. Tehát azért, hogy szemből biztosabban, korábban felismerhető legyen egy jármű. Hátul nem szükséges, egyszerűen nincs akkora sebesség különbség, hogy veszélyt jelentsen.
És akkor egy "szakmai"; most kapott el a gépszíj, hogy letöltöm az alkalmazást, és párosítom a telót a TFT-vel. Azt tudom, hogy ahhoz, hogy a teló adatai (pl. névjegyzék, vagy navigáció kivonata) látható legyen a TFT-n, kell a sisakbeszélőt is párosítani a TFT-hez.
Vajon bármilyen sisakkommunikációt elfogad, vagy csak a BMW-félét (ami tudomásom szerint lényegében egy Senna)?
Nyilván ha kipróbálom,kiderül, csak infót nem lelek erről...
Az utóbbi évek autóinál félrevezeti a júzert az autó: gyújtásra bekapcsol a műszerfal világítása, ezzel azt a tévképzetet keltve, hogy kívül is van világítás. Persze gondolkodnia és figyelnie KELL a vezetőnek, de sajna még rutinos, sokat vezető lelkeknek sem mindig adja ki. Bevallom, én is indultam már el úgy, hogy nem kapcsoltam fel a fényszórót, mert zárt teremben áll a gép éjjel, ahol természetszerűleg kapcsolja fel az ember a teremvilágítást belépéskor (tehát fényárból indulok), majd kiállok még mindig a telephelyen belül, ahol van közvilágítás, és csak amikor a telepről kimegyek, tör ki a sötétség. Volt már, hogy itt "kapcsoltam" átvitt, és gyakorlati értelemben is. Emellett hiába van nappali menetfény a Ducatón - az enyémen nem LED, hanem 10 wattos izzószálas, ami szerintem halottnak a csók -, országúton mindig kapcsolok tompítottat. Pályán viszont csak a látási viszonyoktól függően, mert szvsz egy tiszta nappalon elegendő lehet a DRL(nek csúfolt cucc).
De aki helyzetjelzővel megy - nem DRL-re gondolok, hanem klasszikus helyzetjezőre, ami a legtöbb esetben a fényszóróban elhelyezett 5 Wattos szutyok, és megy a hátsó zárófény is -, az kapcsolt már egyet! És nem csak "szakik" alkalmazzák, akik a generátort, akkist, pénztárcájukat óvják, hanem tisztes háziasszonyok, akiknek gőzük nincs, van-e akksi, vagy a másik kimondhatatlan nevű izé a kocsiban. Aki minden fény nélkül megy, ott elhiszem, van hogy elfelejti bekapcsolni, de aki már kattintott egyet....
Na mind1, elengedem.
A motoron még nem volt sok alkalmam kitapasztalni a DRL vs tompított kérdést, de azon a pár alkalom során a mostani téli viszonyok között szerintem nem dolgozik rosszul; pl. a Pomázon simán DRL, de mikor felértem a hegyre DObogókő felé, és az Esztergom felé vezető erdős szakaszon simán átváltott tompítottra, nem engedte a DRL-t kapcsolni, pedig csak annyiban változott a dolog, hogy közelebb voltam a felhőkhöz, vagy a fák "árnyékoltak".
Még az idők kezdetekor, akkor még új ezerötös Ladával a nagybátyámmal elmentünk a Mátrába. Én olyan 10-13 éves lehettem. Nappal volt de iszonyú köd, mentünk teljesen világítás nélkül. Kérdezem, miért nem kapcsol fényszórót? Válasz, mert kímélni kell a generátort.
" Miért pittyeg, ha kiszállok, miert nem kapcsolja le."
Talán azért mert kevésbé balesetveszélyes egy lemerült akkus autóval szembesülni, mint azzal, hogy otthagytad helyzetjelzö nélkül ahol nem úgy kellett volna. (Amúgy "Auto" állásban mindegyik leveszi)
És ezt a vakautózast ráadásul semmilyen műszaki dologgal nem lehet megtámasztani. Lásd motorok. Ha van gyújtás, van lámpa. Pont. A másik fasszág a lámpakapcsoló. Miért pittyeg, ha kiszállok, miert nem kapcsolja le. (Az én Fiatom lekaocsolja, de 1000 másik nem nem.
"Automatikusan már szinte balesetveszélyes fényviszonynál kapcsol át több autótipus amivel én találkoztam nappali fényről tompított fényre. "
Szerintem ez inkább felhasználói hiba lehet, vagy nem is kapcsol automatikusan. Az elöírások ugyanis pont a fordítottját okozzák.
"Elkezd a látási viszony romlani, eső, köd stb... " Esöben is ritkán, ködben nappal meg szinte sosem csökken a fényerösség annyira, hogy bekapcsoljon. A fényszóró nem látótávolságra, hanem fényeröre kapcsol.
"ott jön a szürke kocsi nappali fénnyel és nem biztos, hogy vezetői hiba." De az. Azért ül a kormány mögött, hogy gondolkodjon. Ha erre nem képes akkor ne üljön oda!
A világítás egy nagyon jó példa az értelmetlen hülyeségnek. Ez bizony régen is megvolt napi rendszerességgel a keleti blokk autóinál mint értelmetlen spórolás, izzó élettartam, illetve akku töltésének gyorsítása végett. A mai autóknál már ez teljesen értelmetlen VISZONT egy óriási hiba a gyárak részéről a nappali fény/tompított fény automatikus átváltásának késői működése. Automatikusan már szinte balesetveszélyes fényviszonynál kapcsol át több autótipus amivel én találkoztam nappali fényről tompított fényre. Eltekintve autó márkáktól a saját motoromon 1200RT LC-n is ugyanez a probléma. Elkezd a látási viszony romlani, eső, köd stb... iszonyat soká szinte már a láthatóságom balesetveszélyes és még mindíg nappali fénnyel megy a motor. Ilyenkor automatából átváltom mechanikusan tompított fényre. Az alagutakat ahol hirtelen sötét van rendesen, aránylag gyorsan átkapcsolja, de a csökkent látási viszony egyáltalán nem jól van programozva. És ezt jól látni az utakon amikor mész szürkületben, esőben előzöl és hopppppp ott jön a szürke kocsi nappali fénnyel és nem biztos, hogy vezetői hiba. Persze sok autónál jelzi, hogy milyen állapotban működik, de a mai elkényelmesedett vezetők még sokkal fontosabb dolgokat, vészjelzéseket sem látnak meg a műszerfalon. ( tapasztalat )
És ha már világítás: a feketébe öltözött bringás egy pislákoló lámpának hazudott valamivel a cangán. Ha rossz párhuzamot akarnék írni, az lenne, hogy a túlélésének esélyét mutatja a kivilágításának minősége.
Egy sárgamellény öccázéé, és máris észre lehetne venni...
Szerintem nem olyan szar a helyzet. Vannak érthetetlen jelenségek - mint az idézett asszony -, de azért nincs az embernek halálfélelme folyton az utakon. Én is megyek eleget, én is megtanultam elengedni a legtöbb dolgot, nem felhúzni magam rajta, és máris kevésbé érzem rossznak a helyzetet.
Na és persze én is csinálok hülyeséget - pl. tegnap is, amiből lehet egy szaftos csekk -, de ezekből igyekszem levonni magamra nézvés a konzekvenciákat.
Persze ha az ember önkéntes rendőrt játszik, vagy nem képes "elengedni a füle mellett" azt a néhány esetet, akkor a bolhából lehet elefánt.
Ettől függetlenül van pár fogalmatlan az utakon, de ez sosem volt másként, és a jövőben is így marad.
Egy dolog azért nem hagy nyugodni; többnyire vidéken, ködös, szutykos időben, vagy pirkadatkor, szürkületben a szürke 50 árnyaltában pompázó autó mindenféle világítás nélkül, esetleg helyzetjelzővel játsza a kamikázét. A helyzetjelzős módit meg egész egyszerűen nem értem, miért... Eggyel tovább kattint a kapcsolón, és máris észre lehet venni. Nem értem, nem értem!!!Ójvák az izzót, vagy úgy gondolják, ezzel spórolnak?
Tegnap este Kecskeméten a kiskörúton gondoltam sávot váltok, tükörbe nézve okénak véltem, mikor már a kerék az elválasztó vonalon volt, elszáguldott mellettem valami prémium autó. Hál' istennek nem lett csatt, mondom újra megpróbálom, akkor megint ott volt egy pillanat alatt egy másik (talán Mustang), ekkor jöttem rá, hogy verseny van. három sávban cikázva vagy százzal gyorsan el is tűntek a forgalomban.
Én elég sokat az úton vagyok, már nem húzom fel szinte semmin a szemöldököm se, nem éri meg ezen stresszelni, az a lényeg hogy ne legyen baleset, már nem rázom az öklöm, nem anyázok, haladok tovább, egyedül úgy se tehetek ellene semmit. Azért egy picit bízom benne, hogy a közlekedési kultúra javulni fog valamelyest, lásd gyalogosok átengedése a zebrán.
Persze én is elkövetek hibákat néha, de egyből tudom is és nem vagyok rá büszke.
Mindenben abszolút egyetértek Veled, teljesen így látom én is az itthoni közlekedési kultúrát. Egyszerűen katasztrófa. Mindenkinek mindent szabad, mindenki azt csinál amit akar és semmi önkritika. A piros lámpa és a szabályok, legalább valamilyen szinten betartása már nem divat, sőt még én vagyok a köcsög meg a hülye ha mondjuk sárgánál már lassítok és a pirosnál meg megállok. Már már oda jutottunk, hogy csak érjünk oda és érjünk haza baj nélkül. Borzasztó.
Nem találom azt a videót ami a héten keringett. A nő közvetlen a kereszteződés előtt az úttesten a forgalmi sávban megáll a kocsival, bezárja a kocsit és bemegy a patikába vásárolni.
Itthon raknának ilyen lehúzódókat... Vagy tele lenne lerakott sittel és/vagy rossz autógumival, mivel úgysem húzódik le senki a büszkeség balkáni hazájában. Vagy GLS/DPD/kólásteherautó megállna rajta, mivel nincs hol megállni, és épp ide hozott csomagot/árut. Vagy fuvarosok otthagynák a pótot reggel 6-kor, hogy majd este 7-kor, mikor jön vissza, felveszi; a cucc felfér pót nélkül is, a főnök úgysem tudja, de így a járgány 10 literrel kevesebbet eszik, a különbséget leszívjuk okosban. Vagy az útdíj ellenőrző ork feküdne az ott parkoló 208-as PUG-ban, mellette halkan berregne a generátor, hogy a latin foltos nádi poszáták jobban tudjanak költeni. Vagy ha üres, akkor sem látnánk, mert a látásunkat elvakítja egy szemből a megengedett súlyhatár felett tartósan üzemelő, remekül beállított H4-es gagyi xenon a 24 éves Golfban, de az is lehet, hogy az előttünk haladó, kolbászbólkerítés országból behozott, Haley üstökös futásteljesítményét simán meghaladó, okosgázolajosított okoscsippelt 320d/1.9tédéjjjjííí gyorsítófüstje jótékony lepelbe burkolja a lehúzódó sávot. De ha valaki mégsem húzódik le, azt lazán eltiporja ezen észak balkáni fennhatóság érinthetetlenjeinek valamelyike.
Azért én nagyon szívesen kipróbálnám. Korzikán volt hasonló élményem egy egy szakaszon. A 4. sebesség nem igen volt használva. A horvát 8-as útnak vannak még hasonló szakaszai. Ott sem igazán a megengedett 30-al meg 50-el szoktam menni.
Te marha sok sört ihattál mostanában, mert vagy megnőtt a pocakod, vagy elittad a memóriádat.
Husom, Te egy vékonka legény vagy a gáton, amolyan szálkás-csajozós alkat, nekem karácsony után tükör kellett a családi bizsu vizsgálatához. :) Mi lehet még 1 méret? :))))))))
A hópihe kéken villan fel, kékké változik a hőmérsékletadat, villog pár másodpercig kéken, majd visszavált fehérre a hőmérsékletmutató, és nem kíséri semmilyen más jelzés.
Hát, amikor ideálisak a körülmények, és egész nap kergetjük egymást, röhögcsélünk, nem esünk el( nagyon), és 3-an tépik ki a köridőmérőt a kezedből, mikor lejössz, hogy naaaaa, mennyi???
Ez nekem is megfordult a fejemben, hogy valamilyen funkciót ráprogramozott a kapcsolóra. Pl. GPS koordinátákat vesz fel. Nem tudom hogy ez egyáltalán lehetséges-e?
Ez jó kérdés. Lehet azt hiszi, h ott állíthat fékerőeloszlást? Vagy a nagyobb kanyarokba indexel szeret bemenni? :) Én se tudtam rájönni a valódi okára..
Bacus! Ma nekem is kivillant a műszerfalon a sárga háromszögben a felkiáltójel! +1 C fokban megcsúszott a motor Dobogókőn. Ugyanez a jel a Navigator 6- on folyamatosan égett. Ott azt írta, hogy fagyveszélyes úton közlekedek, és óvatosságra intett. +3C fok alatt kapcsolt be. Ennyi.
Elbizonytalanodtam. Végig olvastam a könyvet ennek alapján nem tudom mi lehetett. Lehet az ASC, de egyenletesen lassulva gurultam, nem tudom mire avatkozott volna be. Sose tudom meg :), de persze utána állandóan néztem a műszerfalat és nem jött elő többször.
Befirkáltam a szám-betű-szám-betű-számszám-stb kombót, és egy egészen más könyvet olvashatok, mint amit a géphez kaptam; egy HP verzió instrukcióját - ami lényegesen rövidebb, de olykor az én Walteremen nem szereplő dolgokról szól. Ami azért lehet, mert "W" egy HP.
Ilyen a műszerfalam igen, az alsó képen a 7-es villant fel (nincs más ami ott narancsba világíthatott volna), de mivel ez itt egy általános figyelmeztetés, simán lehetett a hópihével együtt, csak az nem tűnt fel.
Fél mp nem sok, épp lepillantottam, felvillant majd kialudt, mondom, na ez mi a ... volt.
Ez a kezelési ez nincs meg letölthető formában? Ha jól emlékszem nekem német, így azt hiába is lapozgatnám :(
🤣🤣 hát ja , ismi csajszinak lapra szerelt cipős szekrény összerakása.
Vagányan neki fogunk 😁😁 majd félóra múlva kukában keresgetve ( mert kidobtuk az összeszerelésit) 🤪 tervező anyukáját halkan mormolva 2óra alatt kész. 🤣🤣🤣
Húúúúúú ez a frappáns válaszod a kolléga részére "Tudod a szex is jó, de motorozni minden nap tudok.. :D" nagyon tetszik. És milyen igaz már sajnos :-) :-)
Ma voltam a Mackó féle szezonnyitó gurin és az egyik lámpához közeledve felvillant a műszerfalon egy fél mp-re egy narancssárga háromszög, de még megfigyelni se volt időm, hogy mi volt az.
Később a leállítás, indítás után egy ilyen háromszög szerü ábra volt, ami pirosan világít, majd sárga majd kialszik, de ebben mintha felkiáltójel lenne, az meg a fékre kéne vonatkozzon. Szerintem a felvillanáskor nem fékeztem, csak motorfékkel, meg nem pirosan villant fel, hanem narancssárgán.
Van valakinek ötlete mi lehetett az? (2017 -es 1200 GS lc) A motor üzemi hőmérsékleten volt, utána és előtte sem láttam ezt égni, felvillanni.
According to BMWs official specs, the vast majority of its range is still Euro 4-approved, but its worth bearing in mind that several of its more recent bikes were developed with Euro 5 in mind even if they havent been certified to that standard just yet.
At the moment, the only models that are listed as Euro 5-spec are the F900XR and F900R.
The list of Euro 4-complient bikes that need to be Euro 5-certified includes:
R1250GS Adventure
R1250GS
F850GS Adventure
F850GS
F750GS
G310GS
R1250RS
S1000RR
K1600B
K1600 Grand America
K1600GT
K1600GTL
R1250RT
R1250R
S1000R
G310R
R nineT/Scrambler/Pure/UrbanG/S
C evolution
C650 Sport
C650GT
C400X
CX400GT
Of those, several were clearly made with Euro 5 in mind. The R1250 models, for instance, with their ShiftCam engines, are clearly created to be Euro 5 compliant, as is the S1000RR, even if theyre still listed as Euro 4 bikes.
Theres also the notable oddity of the C evolution in the list; its classed as Euro 4 but as a pure electric bike its clearly going to have no problem meeting tougher Euro 5 limits.
With the F900XR and F900R already meeting Euro 5, perhaps we should expect the F850 models to be updated to the F900s 895cc engine in 2021.
Kicsit megjárattam ma Waltert, hiszen már lerágta a fülem, alig bírtam vele, mert napok óta csak igérgetek neki, és csak toporgott a garázsban... És hát oly szépen sütött ma a nap - itt Dél-pesten (máshol kevéssé)
Nekiiramodtam hát, és mit ad isten (igazodva 2020 év "legjobb" szokásához), találtam egy új erdőt Dobogókő felé: úgy hívják, táblaerdő :-(((
Minden egyes kanyar elé ültettek egy 60as, 50es, helyenként 40es táblát...
Szerencse, hogy nem nagyon van hely a mérőautónak - csak nehogy bekamerázzák, ahogy a héregi szakaszról terjesztik.
Amúgy dugig voltak a kirándulóhelyek, Dobogókő előtti nagy visszafordítóban szabályos dugó volt...
A 335i azért ment, mert a derekam meg a gerincem sokszor nagyon fáj, az meg az M-es futóművel megmondta egy tízforintosról, hogy fej vagy írás mikor átmentem rajta. Amúgy 3 nap alatt eladtam.
Így lett helyette az F15 19-es ballonos kerekekkel.
Egy ilyen kakucs-os fórumtalálkozónak álcázott közös pályanapnak én is nagyon örülnék jövőre. Ugyan nekem ilyen faja célgépem nincs, de a GS-el nagyon jól félre tudok húzodni a gyorsabbak útjából.. Csináljunk majd egy ilyet és megtudjuk kivan a subnet-mask mögött.. :)
Hibátlan ötlet! Varunk Kakucson :) ha azt kimaxoltad, irány az ering. Jövőre még a seregélyesit szeretném megnézni párszor, a videók alapján nem rossz.
Mivel szabadidőm nem sok van a munka miatt, kacsingatok a rendszám nélküli pályára való 450-500-as gépekkel, azok meg lehetnek üzemórásak, futó és horog van így elképzelhető, hogy nyitok ezirányba, de annyi minden van tervbe... meglátjuk.
Akkor jársz ki gokart pályákra pl: Kecskemét vagy Kakucs?
Sajnos nem, de minden nap nézem a hirdetéseket, keresem a bulimotort. Volt: KTM 640 és 690 amiket nagyon szerettem, tudom, vannak ennél tökösebbek, de nem szeretnék üzemórás motort, meg hát mikor remegve szálltam le haver szétreszelt 525 EXC-jéről, nos én csak hobbisra vagyok, ez van, de egyszerűen imádom!!!
sportmotorok soha nem voltak perifériámban, gyerekként is Keresztapám Simson Enduroja után epedtem, biciklimen kiemeltem a sárvédőt és úgy csapattam gyerekként 😂 mióta közvetítik a Dakart azóta nézem (2021 Jan. 03-15😉) mindig az Enduro vonal jött be, egyetlen motorom volt ami nem enduro volt, egy Honda X11 naked, de az is csak azért lett mert az Olasz motorbeszerző körút kapcsán nem találtunk Africat és kellett valami, amivel motorozhattam már... De tudom miről beszélsz, Supermoto hátsó gumesz 2-3e között elkopik, lánc is nyúlik, hamar megeszi az egy henger ló rúgás szerű teljesítménye meg a 60-70 Le😁
Nem volt sportmotorod? Mi 10e km-ként dobáltuk el a láncot és a kormánycsapágyat. De a K4 1000GSXR 196-nál rakta le az első kereket kettesben (ott fogyott el), és ez nem a hosszú élet titka a motoroknál.
:)
Hayabusán 3e km egy hátsó gumi és ott is max 15e egy lánc. Vannak motorok, amik gyorsabban esznek bizonyos alkatrészeket.
Én ilyen miatt aludtam a határban... Hundai Gallopper, rendes difizáras, felezős váltó, elég jól lehetett vele terepezni. Haver akarta vezetni, de nem volt semmi terepes rutinja. Át akart gázolni egy nagy dagonyán, ami sima ügy lett volna. Mondtam neki, hogy lendülettel és kettes stabil gázzal. Nekiindult, szépen át is értünk volna, erre már a vége felé gondolta dob egy hármast, majd ahogy benyomta a kuplungpedált, a kocsi megállt a sárban. Majd gyorsan dobott egy egyest és nagygázzal beleásta teljesen, hogy alvázon ültünk. Ez úgy este 11kor. Arra jött egy nivás rendőr, megpróbált kirángatni minket, de meg se moccant. Haver elment segítségért, hajnal 5kor jött vissza egy traktorossal, az tudott kihúzni.
10-en éves történet: haverék kimentek az új csilli-villi 4x4-el horgászni, így ősszel, egy reggelen. Tisza ártér, ázott földút, bementek 1-2 km-t de ott elakadtak. Rángatták, ástak 1-2 órát, semmi, aztán végre jött arra a gátőr, egy Nivával :D
Mivel ők elakadva az út közepén, a Nivás kikerülte őket a puha szántásban (!) kiszállt, meghümmögte, aztán visszakormányozott az útra, elment, és küldött egy traktort. Na az odaért, kivonszolta, délutánra végeztek is :DDD
Horgászás elmaradt, de azóta röhögnek, ha meglátnak egy SUV-ot az ilyesmi úton :))
Nekem kevésnek tűnt a 40e km-es futás egy kormánycsapágy cseréhez, de valóban nem számoltam az egykerekezős faktorral😁 saját tapasztalataimhoz viszonyítottam, korábbi motorjaimon (ETZ-k, X11, XT600, RD07 Africa pg. ott típusgyengeség) és a GS-eken (1150,1200) nem kellett ennél a futásnál, de ki tudja, lehet eddig mázlim volt (KTM 990 Adv. 75e kellett) viszont nem is szoktam kerekezni, meg magas nyomású mosóval 5 cm-ről csapatni. Akkor ma is tanultam valamit🙂👍
Meg sokan vannak " ride only" üzemmódban. Tavaly tizenpár nyakcsapágyat cseréltünk. Ebből 1 gazdi mondta, hogy szerinte kéne, mert kotyog valami az útegyenetlenségeken. A többinek megmutattuk, miert kéne. Utána meg örüoteo, hogy jé, milyen jól fordul. De amúgy meg amit hoznak motort, a legtöbből hianyzik 0.5- 1.5 bar az első gumiból. Én nem vagyok valami nagy motoros, de az első kanyarban észreveszem :)))
A kormánycsapágy tuti jobb vóóót; nem emlékszem, hogy a 638-as Jawa kormánycsapágya valaha szóba került volna - elvonta a figyelmet, hogy egyáltalán szaladjon a moci :-)))
Viccet félretéve; sokkal jobbak a gépek, csak már megszoktuk, hogy az első időkben nincs velük gond, és azt várjuk, ez így is maradjon, pedig bizonyos részek szükségszerűen elhasználódnak. Na és persze az árak szinvonalához igazítjuk az igényeinket is - ami ma már nem a hiánygazdaságban megszokott "örül az ember, hogy hozzájut egy járműhöz" elvhez igazodik.
Kévét is! Segafredo, de leginkább Illy, mert annak még magyar vonatkozása is van. Anna Illy Rossi a trieszti konzul. Ha valamiért segítségre lenne szükséged, akkor hívd bátran. Nagyon segítőkész hölgy. Egyébként én is ezen az állásponton vagyok. Két Fiat elpusztítása után nem is csoda.
40 ezernél nincs hamar egy kormánycsapágycsere meg egy aszdalton hasznalt motornál sem. Ha meg terep vam, meg egykerék, akkor meg addigra pont a harmadikat használod. Minősíthetetlenek az utak, ez van
egyet értek, Ducatik nagyon szép motorok, gyönyörű hanggal (749, 916 nagy plátói szerelem volt nekem) de ha elindulok valahová motorral, szeretek azzal is hazaérni. Biztosan kinőték már a gyerekbetegségeket a 2010-en modellek, az Audi felvásárlás is jót tett nekik, de ez már bennem marad sajnos, nem leszek Ducati tulaj, hacsak egy nagyon nagyon jó vétel nem jön szembe🙃
KTM szintén nagyon klassz motorokat gyárt (terepmotorok No1👍), de mikor a barátom újonnan vásárolt LC4 640-es 2005-ös Supermotoja 3 km-nél kiköpött egy fogaskereket a blokk oldalán, nos, kicsit megrendült a bizalom, gariban javították persze.
De volt nekem is 690 Supermoto, gondmentes volt, szerettem, új tulaja azóta is nyúzza, valamint most adtam el a 990 Adv-ot ami gyönyörű rali motor volt, remek hangorgánummal, de mikor elmentem a KTM-es csapattal motorozni, ott lepukkant sajnos egy 990 Adv. tréler lett belőle, elgondolkodtatott. Másik, 1290-es 40 párezerrel kormánycsapágyas lett, imbolygott kanyarban, persze elszigetelt esetek lehetnek, nem vonnék le messzemenő következtetéseket, de azért....
Valószínű az újabb generációknál már egyik gyártónál sincs nagyobb baj, de nekem régebbi BMW-m van, volt, lesz.
Egy jóbarátom fogott egy Ducati Monstert és Cafe Racert épített belőle. Egyáltalán nem jön be a műfaj, de neki olyan jó érzéke van hozzá, hogy el kellett ismernem, gyönyörű volt. Eljött velünk a Dolomitokba, de napi kétszer lerobbant valamiért. Némi szerelgetés után tovább tudtunk menni. Hozott egy marék biztosítékot, mert néha ellőtte és leállt a motor. Harmadik nap kiderült, hogy az ülés nyomja a biztosítékházat és nagyobb bukkanón hozzáért egy érintkező a vázhoz és puff :-)
Másik barátom vadi új Ducatikat vett mindig, minden 3. Túrán valamiért megállt. Oldalidom le, akksisaru le, pihentet kicsit és újra. De azért emellett szezononként 2-3-szor traileren ment haza. Mivel akkoriban volt a srácnak egy KTM szalonja, piszkáltuk, hogy Ducati kéne inkább, hogy helyben megoldják a dolgot.
Régen szereltem motorokat, de néhány élmény után olaszt nem vállaltam :-)
Gyönyörűek. El kell ismerni az olasz designerek tehetségét...
Ez nagyon jó példa. Tavaly Cortina d'Ampezzo környékén ahol már kezd szépülni a környezet úgy gondolta egy Range Roveres, családostúl, kisgyerekestül, hogy letér az útról az erdős rész felé és mindezt a felázott réten keresztül gondolta. kb 20 m múlva se előre se hátra. Mivel sokan megálltak és nem álltam meg, mert értelmetlen lett volna. Délután ugyanott visszafelé jövet láttam még a rengeteg nyomot, sokan próbálták ki menteni, de ahogy a nyomokból egyértelműen látszott csak a traktor segíthetett. Sokan azt gondolják, hogy ezek a kis terepjáró képességekkel rendelkező kocsik mindenre alkalmasak, hát bizony nem,nagyon nem.
Ezekből sokat hajtottam A6 Allroadot. Légrugós futóműve pazar volt. Enyhe terepen meg felemelted a légrugókkal a hasmagasságot és elmentem vele mindenhol.
Forumon is jelen lévő Krisz barátom jóvoltából két napra megkaptam a gyönyörű Urban GS-ét, sajnos a futómű valóban kevés, emiatt valamint a pakolhatóság korlátozott használhatósága miatt nem áll a garázsomban, de nagyon tetszik a formavilága. Azt hiszem kicsit olyan ez mint az Elefánt, elnézegeti az ember az állatkertben, de haza nem viszi, de nagyon szép.
Próbáltam, csak akkor válaszd, ha városon belüli szakáll szépségversenyre indulsz! A GS-hez képest nagyon primitív a futómű, az ülés alacsony, zsoké pozícióban, hegyes térdszöggel kucorogsz rajta. A nevében szereplő urban nagyon találó.
Lehet az Urban GS marad azoknak, akik a régi lég-olajost szeretnék, de örülnének a jelenlegi kor biztonsági elemeinek pl: kanyar ABS, menetprogramok, tempomat stb. Nagyon tetszetősek, ha még jobban pakolhatóak lennének, valamint ESA lenne benne, lehet letérnék a GS pályáról, de talán így is megfontolandó 🤔
A ballonos gumi és a hosszú rugóút, aminek haszna van ASZFALTOS MAGYAR utakon. Olyan szarok az útjaink, hogy ihajj.
Ezen felül gyenge terepen jobban boldogul a nagy hasmagassággal, ennyi. Az a póthajtás meg igen sokat számít, mégha nem is rendes 4x4.
Nekem személy szerint évente mindössze pár alkalommal van szükségem rá. Kb. 2-3 nap van, mikor síkos az utcánk és mással nem tudok kijutni. Meg pár nap, amikor az erdőbe megyek ki. Illetve ezzel szoktam Erdélybe menni, mert ezzel mindig fel tudok menni a házhoz, illetve kirándulásokkor is jól jön.
De igazából meglennék nélküle. Szándékomban áll hamarosan eladni és venni valami kombit helyette.
Engem az eszméletlen étvágya és túlzó tömege zavar. Mivel nagyon keveset fut (évi 5000km), ezért kb. Mindegy lenne, hogy mennyit eszik, de akkor is zavar a felesleges környezetszennyezés. Asszony eljárogat vele 12 literrel, de nálam nem áll meg 16-18 alatt. Az azért durva... Mondjuk nem is az én vezetési stílusomra találták ki...
A Vitaránkon 215/50-es gumi van, gyárilag - jó ballonos :)) de az összes divat-SUV-on hasonló.
Nyilván a magasság miatt javul a terep képessége egy lapos sedanhoz képest, de ennyi. Kíváncsi lennék, hogy az átlag SUV használónál az éves futásból ez mennyit tesz ki... 4x4 dettó (nem feledve, hogy valódi 4x4 szinte egyikben sincs, csak egy póthajtás hátra)
Különben én is öreg SUV használó vagyok - a 90-es évek elején volt Wartburgom :D az jó magas, billegős, ballonos kerekekkel, sokat is zabált, de minden sáros útra be tudott menni! :))
Jól látom hogy eltűntek a fojtószelep házakról az alapjárati motorok ? Még a végén lesz egy szép járású Boxer blokkjuk ! :) Nekem egy R , vagy RT , kéne ilyen blokkal !
A negatívumok szerintem állják a helyüket. Annyit helyesbítenék, hogy korlátozottan, de van a többségnek terepképessége. Pl. Apuék hegyi nyaralójához sima személygépkocsival nyögvenyelős felmenni, egy suvval sima ügy. Illetve az erdőjüket is csak ezzel tudja megközelíteni, igaz, a terep ott màr igazi terepjárót kívánna. Emellett nem kizárólag SUV tulajdonság, hanem összkerék: a mi utcánkból ketten tudunk kimenni ha lefagyott az út, mert kettőnknek van összkerekese :-)
Illetve a nagy ballonos kerekek, hosszú rugóút jobban egyengeti a hazai minőségi utakat.
Apu nem szerette a SUV-okat, kifejezetten nem tetszett neki, de a nyugdíj előtti céges kocsiként egy XC60-at raktak a feneke alá...na, meg is vette, mikor nyugdíjba vonult. 70 évesen már a csípőjével, térdeivel megváltás egy ilyenbe beülni.
Minden mással egyetértek. Nekem is szerintem az utolsó SUV-om a mostani.
Ugyan már - legalább magunknak ne hazudjunk... mintha a SUV-nak lenne bármi haszna a divaton kívül :(
Hogy miért és hogyan alakult ki ez a kategória, ne boncolgassuk - de lett egy haszonjármű, ami ma már élvezeti cikk csak, a haszon funkcióját útközben elhagyta valahol.
Már a 4x4 is ritka közte, a terepképessége nulla, strapabírósága is csak annyi, mint bármilyen más autónak (pl. a RAV 4-et inkább egy Corollához hasonlítsuk, mint egy Hilux-hoz)
Megmaradtak viszont a hátrányok, a magas építés miatt nagy fogyasztás, rossz menettulajdonság, a tömegéhez képest vicc teherbírás és hely, a nagy kerekek miatt kényelmetlen futás-lengéscsillapítás, és gyorsan kopó drága gumik.
Amit fel szoktak hozni előnynek, hogy jobban átlátni a forgalmat, na az is a múlté - az autók 60%-a SUV, szóval annyi, hogy mindenki 30 cm-el magasabban ül a 30 cm-el magasabb autók közt :DDD
"Ez pont olyan mint a motoroknál az endúró, túraendúró stb" - na ezzel egyetértek! Szinte már látom is az erdő szélén terepezéshez sorban állva tülekedő GS-ek közt a SUV-okat! :DDD
Valóban a nagy exporttal is összefüggő ez. De azt hiszem növekvő ez a mennyiség. Amiben a belföldi fogyasztás növekedése is jelentős. Nem fog működni az, hogy a világon mindenhol jóléti társadalom van...
Így van hatalmas választéka lett a SUV-nak, így vagyok ezzel én is, mert sokunknak jobban elfogadható mint az egyéb kialakítás. Akik inkább előtérbe helyezik a praktikusságot, használhatóságot. Magasabban ülsz azáltal könnyebb a beülés, könnyebb a pakolás, kicsit magasabb a hasmagasság.
A gyárak meg azt fejlesztik jobban, azt gyártják amit vesznek
Ez pont olyan mint a motoroknál az endúró, túraendúró stb..... Már nincs lassan olyan motormárka akinek nincs endúrója.
Minden kedves fórumtársamnak és minden családtagjának nagyon boldog karácsonyi ünnepeket kivánok !
Sajnos nincs közvetlen összehasonlítás, mert nem is lehet, hiszen (jó példa a Golf) egy Golf 4-es emlékeim szerint még nem tudta azt az EuroNACP eredményt, mint a 7-es.
De lényegesen nagyobb alapterületen és erösebb motorokkal, és több szolgáltatással, jobb emisszióval, érdemben nem változott a súlya.
Golf6 és Golf 7 összehasonlítás van viszont. Ez ugye praktikusan egy PQ35 vs MQB összehasonlítást jelent, ahol szintén volt teljesítmény és méretnövekedés, ennek ellenére a súlycsökkentés a karosszéria alapon (amire még nincsenek felszerelve az ajtók, sárvédök, tetölemez, és a borítások) 18Kg. A motorok is fogytak 21Kg-t, de még a vezetékekkel is sikerült megspórolni 3Kg-t.
A 20% saját sacc. Onnan jött, hogy az elözö autóm (Polo) alapterülete kb. 6,43m² ennyivel kisebb a jelenleginek (Golf) 7,67m² és mégis csak 115Kg a különbség közöttük amit betudtam azoknak a plusz dolgoknak ami a kicsiben nem volt. (6-tal több légzsák, automata, tetöablak, nagyobb kerekek, stb, stb.) Persze ettöl még hasraütés, de ennél jobb közelítést nem tudtam.
És az egyre szigorúbb, de idióta módon kitalált szabályozással, az EU pont ezeket a kis köbcentis rohangászokat akarja kinyírni. Mindeközben meg nem veszi észre, saját gazdasága alatt vágja a fát..
Engem az is érdekelne, hogy a tudomány, gyártastechológiák, stb fejlődésével miért nem megyünk a könnyebb jarművek fele? A
SUV 2- 2,5 tonnára híztak, ahelyett lehetne 800 kiló egy 4 személyes sedan. És abba rakhatnák nyugodtan a kis turbós kis köbcebtis csodamotorokat, egyből lejjebb menne a fogyasztás. Plusz, miért nincs Overdrive a valtókban? Ok, a mostaniakban mar akad, pl a céges sharan 7 sebességes DSG-je szép hosszút ejt utolsó fokozatban, de barmelyik kocsi elbírna egy hosszú 6-ot, amivel krúzolni lehet.
Ezt a 5-10% -ot én is hallottam igaz egy Audis nyiltnapon Győrben. Budapest volt a példa, egy téli napon a fűtés sokszoros károsanyag kibocsátást produkál mint az autóforgalom. Plusz érdekes adalék volt még, hogy ha egységnyi kibocsátáscsökkentés a járműiparnak kerül mondjuk 500 Euroba az pl. egy elavult erőmű korszerüsítésével 10 Eurobol megoldható lenne. A különbség, hogy az utóbbit nem a járműgyártó cégek (azaz az autóvásárlók) fizetik.
Írom ezt úgy, hogy "hiszek" az emobilitás létjogosultságának és valamilyen szinten érdekelt is vagyok a témában.
Egyetértek veled én is így gondolom. A világ abszolút nem ettől fog megmenekülni. Hajókkal, repülőkkel, gyárakkal-üzemekkel mi van, mit bocsátanak ki az valahogy annyira nem számít.
"Európa-USA-Brazília össz emissziós szennyezésénél többet hánynak a légkörbe..."
Mondjuk úgy nem nehéz, ha a világ többi része mindent náluk gyártat az olcsó munkaerő miatt.. Kína korántsem egy pazarló jóléti állam. Ezt számomra is nehéze elhinni, de egyébként az egy főre jutó szennyezés még így is alacsonyabb náluk, mint mint pl. az usa-ban. Amúgy állítólag ők a korábbi nagy lelkesedés után mostanság már pont hogy farolnak kifelé a ebből a nagy villanyautózásbdiól...
Közben a reklámcikkek meg a kínai villanyautózást dicsőítik (kis mértékben jogos, a növekedése miatt), viszont Európa-USA-Brazília össz emissziós szennyezésénél többet hánynak a légkörbe...
"Az a téves elképzelés, hogy ha gyorsan megszüntetjük a szgk emisszióját, akkor megmenekül bármi is a világban."
Sajnos nem emléxem,
hol olvastam pár hónapja egy, számomra nagyon alapos(nak tűnő) hosszú cikket arról, hogy a környezetszennyezés hány %-áért felelős az automibilizáció és az azt kiszolgáló alvállalkozói iparág... De - úgy rémlik - nem érte el az 5%-ot. Na, erre hivatkozva szopatnak meg egy komplett iparágat úgy, hogy az elaktroautózás ökolábnyomát még csak halványan tudják megbecsülni is. Nagyon nem jól van ez így...
"a gyárak már mindent bevetettek amit csak el lehet képzelni és még ez is kevés."
Valójában nem is kevés. Nagyon lecsökkent a kibocsájtásuk a modern motoroknak. Az a téves elképzelés, hogy ha gyorsan megszüntetjük a szgk emisszióját, akkor megmenekül bármi is a világban.
"A töltési idő/hatótáv miatt ne fájjon a fejed"
De mindenkinek azért fáj a feje. Sokszoros energiasűrűség van a hagyományos üzemanyagban, messze van a villany ettől. A Toyotán kívül mások is ezen dolgoznak, de csak reklám szintjén van eddig a dolog. Igérik, igérik....
Abszolút így gondolom én is. Nem értem én sem mire jó ez kegyetlen hajsza, sőt a gyárak falhoz állítása. Olyan emissziós értékek meghatározása ami egyszerűen meghaladja a mai legkorszerűbb belsőégésű motorok tudását úgy, hogy a gyárak már mindent bevetettek amit csak el lehet képzelni és még ez is kevés.
Nagyon szomorú ez, hogy amikor meghozzák ezeket a döntéseket abszolút figyelmen kívül hagyják a gyárak-mérnökök ezzel foglalkozó szakemberek véleményét ezekről az intézkedésekről.
Valóban nem lesz ennek jó vége ennek kényszerítésnek.
Bizony mindenki szenvedni fog ettől aki éppen beszállító vagy éppen szolgáltatást nyújt. Rengetegen fognak ez miatt tönkremenni.
A töltési idő/hatótáv miatt ne fájjon a fejed az már a mostani aksikkal is egyre jobb.
Kár, hogy nem én írtam. Olvasok/hallgatok mindenféle brit autós médiát, és emberek, akiket konstruktőrként, tervezőként mélyséesen tisztelek, teljesen hasonló véleményen vannak, mintha törvényhozóéknál egyszerűen a józan meggondoldás egyáltalán nem szerepelne az eszközök között. Ők például azt is felhozták, mi lesz a bedőlő benzinkutak miatt kieső állami bevételekkel? Miközben a villanyt támogatják. Vezetek sokat villámautót, bármikor bevállalnám, ha max 3x annyi idő lenne megtölteni, mint egy benzinest.
Örömmel olvasom, hogy nem csak én gondolom, hogy nagyon hamar nagy változásnak nézünk elébe autós fronton. Bizony nincs menekvés.
Igen, én is ezt hallom a Toyota hibridekkel kapcsolatban, hogy nagyon jók csak én inkább várok még egy két évet hátha lesz elfogadható áron csak elektromos Toyota. Persze most jövőre már nagyon fel fognak gyorsulni az események.
Nem mertem eddig leírni :-) :-) , de én is leginkább a Toyotában hiszek és abban gondolkozom, szerintem nagy dologra készülnek az új aksival és ezért váratnak minket az elektromos autóval. Ha valaki akkor ők azok akiknek a legnagyobb a tapasztalatuk ezen a téren.
Van egy flottás haverom, a múltkor kérdeztem, ugyan milyen autót vegyek, ha olyat szeretnék, amit csak kötelezőkor kell szervízbe vinni, és akkor sem kerül sokba. Azt mondta, Toyotát, benzinest, vagy hybridet. (Amúgy egy ritka nagy VW buzi a csávó, minden második mondtanának amúgy passat vagy TDI a vége). Hamar megnéztem a listaárakat, ööö, jó nekem a Twingo....
továbbléptünk és nem is annyira Neked, mint inkább Ferinek írom: a nejem tavaly április óta egy Mitsu Outlander PHEV-ben ül, és oldja meg a napi 8-30 km-ét csak villannyal, de PHEV lévén már ez a "messzirejárós" autó is, mivel én meg augusztus óta a napi 50-80 km-et egy 24 kWh-s Nissan Leaf-fel teljesítem minden nap. Pár hónap múlva remélhetőleg már a tetőn lévő napelemünkről - ha majd egyszer az áramszoigáltató úgy gondolja, hogy méltó vagyok a rendszer beüzemelésére. Sajnos ( sajnos ?) efelé a jövő felé megyünk. Vághatunk hozzá bármilyen képet, előbb-utóbb eljön.
De én is úgy látom, fel fog ez pörögni, és az árak közelebb lesznek az elérhetőhöz - bár elérni sosem fogják, ahogy a mostani technika esetében is csak egyre drágább lesz minden a fejlődés és a fogyasztáscsökkentés jegyében. Úgy lesz olcsóbb, hogy eltűnik, vagy a "ránevelés" miatt felárral sújtott régi technika költségeit az egekbe tolják, és máris könnyebb lesz lenyelni...
És persze a fenntarthatóság és zöld-kultúra jegyében hatalmas akkugyárak, és raktárak, és újrahasznosító/megsemmisítő telepek fognak létesülni, na meg töltő-infrastruktúra, és egyebek.
Nekem a háttámlával, topcase belső hálóval, 3-as kulcsszettel, topcase alu alaplappal, oldaldoboz konzollal, 48 literes topcase, 48, és 37 literes oldaldobozokkal megállt 468-nál - ami szerintem elég szörnyű összeg ilyesmiért, de kaptam rá gyógyszert, már múlik...
Most hirtelen ránéztem a német e-bay oldalra,összeadtam, amit elsőre találtam (2x37 literes oldaldoboz-szett, és 42 literes hátsó doboz, topcase alaplap, oldalkonzol) 360 Ft/€ árfolyamon, kijött 415e Ft. Ehhez jön a szállítás, így szerintem legjobb esetben ugyan ott van az ár, amennyiért én vettem a teljes cumót, miközben nincs benne a kulcsszett, a háttámla és a háló, kisebb a hátsó doboz és a bal oldalkoffer is. Ha nincs szállítási költség, akkor már kezd előjönni az árelőny - ha améreteket és a pár plusz cuccot nem nézem. Viszont nem kellett várni a futárra, ha garis gond van, nem kell levelezni, postázni.
Egyébként a konkrét történet: Először is próbáltam körbenézni az interneten, hol, mit mennyiért. Nagy eltéréseket sehol nem találtam, és mivel nincs csókom sehol, hát úgy gondoltam, kb. azért hozhatom el a cumót bárhol is veszem, ami ki van írva. Végül a Kappa topcase-t az Euromotorban vettem, ahol éppen le volt árazva nagyjából 20e Ft-tal, és mivel egy látható összeget akartam otthagyni, és számba vették, korábban miket, mennyiért vásároltam náluk (hoppá, mégis van egy kis protekció...), az alaplapra is kaptam valamennyi engedményt (ez nem érte el a 10 %-ot). Később ott vettem a háttámlát és a belső hálót, amikre alig látható kedvességet adtak, de egy-két ezres csak összejött mínuszban ekkor is.
Az oldaldobozokat a Shox-ban vettem meg, ott éppen 20% volt a mézesmadzag, ha van Shox kártyád és "Kareszos" pólód, vagy veszel egyet 4ezerért. Shox kártya van, póló nem volt, hát vettem, majd kifizettem a konzolt és a dobozokat, amiért (na meg persze a pólóért is) pontokat adtak a vásárlói kártyára, így a zárszett kijött a pontokból, és még maradt is rajta kb. 7e Ft tartalék.
Így lett a komplett cucc 467,7e, és ha baj van - ahogy a Kappánál egy kiesett szegecs képében elő is jött - helyben tudom intézni a kérdést.
Egyébként én is latolgattam, számolgattam, osztottam, szoroztam. Szívtam a fogamat, basztam a fillért, de mindhiába :-(
Néztem a BMW gyári cuccot is, de ott a vario-szettet elvetettem, az alu készlet pedig a szuperkicsi topcase végett eleve kiesett a pikszisből, még ha árban nem lett volna több. De több lett volna - igaz, akkor minden a BMW-től lett volna, nem egy ilyen kicsit összevisszaság...
A napokban volt téma a ruhák, meg a fázás. november elején rendeltünk a társasággal fűthető pufimellényeket, és ma jöttek meg. Konkrétan olyan meleg, hogy pólóban nem állja a hátam... sima usb kábelen kap áramot, powerbankról is lehet üzemelni, meg szivargyujtóról 1-1,5m usb kábellel is akár. 4db volt kereken 100frank, postával, mindennel, tehát 8300ft darabja. Csak ajánlani tudom egyenlőre. A tartósságát majd idővel meglátjuk.
Én közel 4 éve cseréltem le, az akkor 11 éve használt - automata, nem kis köbcentis, de benzines turbós - autómat, egy egyszerű hybrid Toyotára.
(Ezt ma leginkább öntöltő hybridnek mondják.) És nagyon bejött. Annak ellenére hogy igen, bégetett gyorsításkor, de mégis nagyon megkedveltem a rendszert. Valószínűleg sokak számára kiábrándító lehet ez a technika, de mivel én az utolsó kézi váltós (és egyben, utolsó dízel) autómat '98-ban adtam el, így számomra ez is csak egy automata váltós autó. Ami rövid szakaszokon akár villannyal is tud gurulni.
Majd miután letelt a lízing 3 éves futamideje, nem egész 1 éve le is cseréltem egy újabb, már 4. generációsnak mondott hybrid rendszerű szintén Toyotára.
És meglepő, de ez még jobb. Már sokkal kevésbé béget gyorsításkor, cserébe viszont jobban is megy.
Írod, hogy szerinted nincs értelme a hybrid rendszernek, OK elfogadom. Én viszont pl. ezekkel simán elleszek addig, amíg eljön a teljes villanykorszak.
És tény, hogy nem vagyok egy az országot naponta járó ügynök, de a kötelező olajcseréken kívül még egyik hybriddel sem kellett a szervizt felkeresnem.
(Ami persze nem akkora fegyvertény, mivel újonnan vásárolt autókról van szó.)
Nem akarok téríteni, pusztán csak leírtam a saját tapasztalataimat. Tekintsd úgy, hogy ez is csak egy vélemény :-)
ui. Tavaly nyáron, Nejem korábbi benzines automatáját is ilyen rendszerű autóra cseréltük, nagyon kedveli ő is.
Jól gondolod, csak nekem már rég le kellett volna cserélnem a kocsinkat, de már nem akarom a hagyományost vagy a hibridet, mert annak sok értelme nincs. A mostani új autókról nagyon rosszakat tapasztalunk és rengeteg a baj velük. Megy a gyárakban a kapkodás a lehetetlen feladat valamilyen szinten való megoldása miatt. Gondolom mindenkinek meg van, hogy ez a CO2 95 g/km kibocsátás korlátozás kinyírja bonyolultsága miatt a megbízható technikát. Most még az úgynevezett flottaátlag kedvezménnyel még tudnak a gyárak kicsit játszani, de ennek lassan vége. A kis cm3 turbós benzines motorok, a kipufogó gáz emissziójának további mérséklésére folyadékok befecskendezése stb........ folyamatosan jönnek vissza mindenféle bajjal, mert már agyon van bonyolítva minden és sajnos a gyárak részéről is nagy a zűrzavar. Megoldásként sorra küldik az új szoftverfrissítéseket és nem mindig segít. Egyszerűen már sem élettartamuk sem megbízhatóságuk nincs az új autóknak ezek végett. Szándékosan nem írok márkákat, de nem egy márkáról vannak pontos információim.
Szóval ezért adtam fel, mert az látszik egyre jobban, hogy az elektromos autók nagyon hamar teljesen átveszik az uralmat, mert nincs más út a gyáraknak ami helyes, mert bele vannak ebbe az irányba kényszerítve.
Viszont ez letörheti majd drasztikusan az árat, mert kénytelenek lesznek erre.
Nagyon jó példák erre most a platformok. Már végre feladták, hogy a hagyományos karosszériába próbálják elhelyezni a dolgokat, ezáltal egy csomó helyet eldobva, nem kihasználva. Így olcsóbb, egyszerűbb, gyorsabb, jobban hozzáférhető, tágasabb.
Ezen felül írtam korábban a szilárdtest akkumulátorról, ha beválik nagyon sokat segíthet majd ezen amit írsz a hatótáv és árkérdésben. Előnyei: Hatótáv, súly, méret, kapacitás, töltési gyorsaság, élettartam, előállítási költség, hőterhelés. Szerintem jön az jövőre. Pontosan tudják a gyárak is, hogy másképp nem fog menni az átállás.
Fogalmam sincs. És arról sem, a párom miért jött be a vörös fejjel a garázsból, és szólított fel, hogy a konténereket azonnal szedjem le! Szerintem angolna módjára ki lehet szállni a kocsiból, ha fent vannak is a kockák :-)
Megint előkerült pár cucc a garázs mélyéről - továbbra is R1150RT-hez:
Indexbúra - az egyik repedt, de szükségből átmenetileg...
Tanktáska - a balesetben sérült, de ügyes, vagy vállalkozó szellem életre tudja kelteni. A tank aljához illesztő zippzár kocsiját leszámítva minden rögzítőelem megvan, így a gyári "tépőzárak" is. Az első rögzítőhevederek leszakadtak (ezeket egyszer már cseréltettem a látható ronda zöldre, de feketét akkor nem tudtam felhajtani), a térképtartó egyik klipsze is leszakadt, de megvan, és természetesen megvan a bővítőelem és az esőzsák is.
Mindegyiknél az érdeklődő által felvetett érték a tárgyalási alap, de akár sör-enyenértékről is szó lehet.
Ugyan így vagyok; én is szeretek vezetni, ezért is mentem futárnak vidéki járatokra. Tegnap is lenyomtam 715 km-t, és egy percig sem volt bennem, hogy "jaj istenem" - pedig szar az idő, köd, páralecsapódás, Ducatoban a maga csapnivaló ergonomiájával.
Ha nem alszom egy kocsiban, akkor én is koncentrálok, mintha a bal egyben ülnék, de el tudok aludni - olyannyira, hogy főnököm anno büszke volt rám, mert mindenki rettegett mellette - pályán tolta 2kilóval -, én meg aludtam.
Valamiért én képtelen vagyok autóban aludni. Sőt, azt sem tudom elviselni, ha nem én vezetek.
Volt, hogy 2.5 napig utaztunk, csak a második nap vége felé tudtam aludni, akkor is csak álló kocsiban. Valamiért nem megy. Tévé előtt sem tudok elaludni :-)
Vezetés öröme: minden évben egyszer hozok egy motort Németországból. Nekem ez a hobbinepperkedés a 90-es évek végét hozza vissza, valamiért nagyon szeretem. Most augusztusban egyedül mentem ki az XR-ért, 2500km-t vezettem oda-vissza. Nekem ez mennyei kikapcsolódás volt, szeretek vezetni.
Apuméknak van egy kis faháza Erdélyben, 700km tőlünk. Apu is szeret vezetni, képes 700km-t oda 700-at vissza autózni, csak hogy lenyírja ott a füvet.
Nem vitatom, hogy az embernél klasszisokkal biztonságosabb lesz az önvezető autó, de nem vágyom rá.
Most kocsival 8 percre van a munkahelyem, de régebben volt, hogy Bp-ről ingáztam Paksra, napi 220km-t. Az akkori álomautómban, egy Honda Accord 2.4 Type-s-el. Imádtam azt a napi 2 óra vezetést, pedig csak Dunaújvàrosig volt akkor még M6. Nyáron, jó időben ugyanezt Hayabusával.
Mindenkinek köszönöm a ruhákkal kapcsolatod tapasztalatokat, tanácsokat. Egyelőre csak kijegyzeteltem mindet, mert most nincs időm még utánaolvasni, de az ünnepek alatt bejgli büffögések közepette minden hivatkozott ruhának utánaolvasok.
Az biztos, hogy a mostani túl hideg és a túl meleg ruhàk helyett kell valami más, optimálisabb öltözet....
Kiss_Andris!
Küldtem volna emailt az itt megadottra, de visszadobott...
Meg van mindenkinek az a kép, mikor nyirkos hajnalon ülsz s helyijáratos buszon és mindenki csurgó nyállal alszik még egyet, míg beér a melóhelyig. Majd ugyanez a látvány lesz a belvárosi kereszteződésekben, csak önvezető autókkal :-)
A GS-hez alapban vario dobozok "járnak", a GSA-hoz aludobozok. Az áruk 500e (műanyag), és 600e (alu), legalábbis a promócióban ezek az árak szerepeltek, és szóban is ilyen összegekről esett szó. A konzolok tudtommal valóban benne vannak az alapárban, legalábbis a GS esetében, és elvben kapsz nagyjából 10-15 % kedvezményt a doboz árából. A 2021 évi gépekhez ajándékba adták a dobozokat, de a GS legalább 750ezerrel, a GSA kb. 900ezerrel drágábban jött volna ki - igaz az egy újabb modell valamennyi többlet tudással - aktív fényszóró, Euro5, stb. Viszont elvileg a GS-hez csak a vario, a GSA-hoz csak az aluszett volt ajándékba, ha GS-hez akartál aludobozt, arra nem volt érvényes - tudtommal ez az akció már lejárt.
A GIVI/KAPPA rendszer konzollal, alaplappal, 48 literes topcase + háttámla, 48+37 literes oldaldobozokkal és 3 db-os "egyenkulcs"-készlettel a gyári aluhoz képes sokkal olcsóbban kijött itthon vásárolva a kedvezményes árhoz viszonyítva is. De az is igaz, hogy minden alkotórészt az éppen aktuális kedvezménnyel tudtam megvásárolni.
Erről jut eszembe. Haver árulja a gs dobozait; vannak rajta kannák-tartóval, pántok, csatok, foggantyúk, touratech world map design, meg minden, mint a mesében. 6db kulcsra tanithato zárral.
Csak a GIVI dobozok, tartóval mindennel együtt majdnem annyiba kerülnek mint a gyári dobozok. A gyári aludobozhoz nem kerül plusz pénzbe a tartó ( persze a túracsomag esetében).
Én dobozok és konzol nélkül kértem a GS-t, illetve ez így nem teljesen állja meg a helyét, mert a vario-dobozokhoz megvannak a rögzítési pontok - itteni ajánlás, az ár, és főleg a gyári 42 literes topcase miatt (utóbbi nekem tuti kicsi lenne).
A GIVI PL5108CAM konzolt kellett megvenni: https://www.givi.it/my-motorcycle/product/bmw/r-1200-gs-adventure-14--18/optionals/pl5108cam - itt látsz képet, és találsz letölthető szerelési instrukciót is, azon egyértelmű, mi hogyan történik. A konzolnál volt kis pontatlanság, de végül sikerült felszerelnem. Egyébként a konzolhoz adott "sima" imbuszfejű csavarokat csak a lábtartó-konzoloknál használtam, ott is igazán a hossza miatt, a nyereg alatt az első rögzítésekhez az oda való eredeti torx-fejű BMW csavarokat, a hátsókhoz pedig a lábtartótól "származó" szintén torx fejű BMW csavarokat használtam - de lehet, hogy mindenhova az eredeti BMW csavarokat fogom átszerelni - tél van, ráérek játszani vele.
Az 1250GS-en nem kellett az indexeket bántani és én a kipufogót sem bontottam meg, hanem rövid torx-bitet használtam 10es zártkulccsal - ahogy ezen a videón a fickó ajánlja, mutatja: https://www.youtube.com/watch?v=Mftu9KI5va4
"Bámulatos cucc, és ha láthatóak a burkolati jelek, akkor már most 2020-ban is biztonságosan elboldogul."
Svájcban elhiszem hogy az utak nagyrészt ilyenek, de nálunk sokszor van hogy nemhogy a burkolati jelek, de még maga az út sem látható.. :)
Amúgy én megnéztem azt a balesetet ami után, az uber az usa-ban beszüntette a tesztelést.. Hát sztem nem az volt a probléma, hogy a sofőr épp nyomkodott valamit és nem az utat nézte, hanem hogy a hikomat bringás gyalog épp egy nagyon furcsán kivilágított hely mellett, de mégis a vak sötétben ment át a sztrádán mindenféle körülnézés nélkül, ahol amúgy se zebra se semmi. A videó sokszor csalóka, de ennél a tempónál nagy eséllyel én ugyanígy elcsaptam volna...
Akkor várhatsz még kb. 20 évet, addigra lesz az, hogy nem lesz ugrásszerű fejlődés évente... :))
Addig még befér pár benzines. Én drága dízelt már nem mertem venni, mivel azokat folyamatosan baxtatják, és nem láttam biztosnak az eladhatóságát 4-5 év múlva.
...bár ki tudja, ha így halad az e fejlesztés, meg se éri. Kis akkust nem szabad megvenni, mert a gyorstöltőzni lassan drágább lesz, mint benzint tankolni - ha meg a beker. árat is megnézed az autónak, akkor biztosan.
Figyelembe véve az elektromos autók felárát, és a hazai támogatást, szerintem most két lehetöség kínálkozik. 1: Venni kell valami kis gyöszt a városba, második autónak, és mellé valami nagyobb kényelmeset. 2: Várni egy 6-8 évet amíg az új technológiákról kiderülnek a turpisságok, és akkor venni valami olyat amivel el lehet menni akár Bécsbe is.
Szóval ha esedékes az autó csere, akkor én a helyedben azt most tenném meg.
Egyrészt úgysem ez lesz nektek az utolsó. :-) Másrészt ha csak egy autót akartok tartani, és meg akarjátok tartani a BMW nyújtotta szolgáltatásokat, és autonómiát, az elektromosból még 20 misi közelében lenne.
Abszolút egyetértek Veled valóban nem fogom megélni és ha valahogy mégis, már ahogyan Te is írod már nem a kormány mögött ülök majd. :-) :-)
Hogy, értsd ezt a nagy mérvű ellenszenvemet az abból indul, hogy le kellene már évek óta cserélnünk a kocsit, de már egyszerűen nem mertünk venni úgynevezett hagyományos autót, mert utolsó autóként akarnánk, mert pár év és lehet, hogy mesterségesen ellehetetlenítik majd ezeknek a közlekedését ezekkel az autókkal mint ahogyan ezt kezdik megtenni tőlünk délebre és nyugatabbra. Nyuggerként meg esélyem sem lesz újabb kocsi cserére. Így nem marad más mint kivárni az elektromosokat és azt, hogy mi a fene lesz azt még nem tudom. Most várunk és meglátjuk. Ahogyan az oktatásokon is elmondták gőz erővel szinte már csak az elektromosokon dolgoznak az autógyártók. Én most azt gondolom érdemes várni. A cégnél 2 évvel ezelőtt 1 teljes napra megkaptam tesztelésre az elektromost, úgyhogy pontosan tudom milyen felemelő érzés, de a maiakban már egyre több minden van és később még több lesz ami már nem hagy majd vezetni ahogyan azt én szeretem és ez a nagy bajom. Óriási verseny lesz az már biztos. Érdekes, hogy 2018-ban a Japánok által beharangozott szilárdtest akkumulátorok oldják majd meg igazán az ár-hatótáv-súly-töltési idő problémát. Múlthéten bejelentették, hogy 2021-ben már sorozatgyártása indul. Erre pár napra rá mi történik ? A VW is bejelentette, hogy neki is meglesz addigra. Hatalmas a verseny, úgyhogy megvárjuk mi alakul ki ebből. Ma bejelentették a Japánok duplájára emelik a támogatási összeget az elektromos autókra. Ugyancsak mai hír, hogy Kínai akkumulátor illetve akkumulátor alkatrész gyár épül Gödöllőn. 2021-ben már kis kapacitással, de már gyártanak. Valószínű már ez is majd az új szilárdtest akkumulátor lesz csak éppen Kína fejlesztése által.
Szóval nagyon irdatlan módon felpörögtek az események a jármű fronton.
Én már nagyon várom. Nem tudom, hogy 10-15 év múlva alhatok-e a kormány mögött legálisan, de én kissé szkeptikus vagyok látva azt, hogy milyen lassan halad a fejlesztés. Eddig csak az Audinak volt level3-as önvezetése, és csak az is 60km/h-ig. A Merci most mutatta be, bár úgy tudom még egyik se kapott engedélyt. A dolog bonyolultságát jól mutatja, hogy milyen régóta megakadtak a jól müködö távolság-, és sávtartó szintjén. Ahogy egy ismerösöm szokta mondani, hogy ha a feladat 95%-a megvan, akkor az idö 95%-át kell még ráfordítani.
Folyamatban van minden, és szerintem 10-15éven belöl ott fog tartani a technológia. Nyilván az utakat, útfestéseket aktuálizálni kell, és a rendszeres úttisztítás sem árt. Ha több modern autó lesz, és az autók egymással is kommunikálnak majd, az megint emel egyet a szinten.
Tudom, hogy voltak balesetek, de ott, benne ülve, én megbízhatónak érzem már most is. (Természetesen kellenek neki a referenciapontok, vonalak, de ettől függetlenül nagyon komoly a cucc)
"akkor már most 2020-ban is biztonságosan elboldogul."
Sajnos ez nem igaz. Még nagyon megbízhatatlan a rendszer, nem lenne szabad utcára engedni, történnek is halál esetek emiatt. A Teslát kivéve a többi gyártó nem is enged utcára gyilkológépeket, pedig több tesztórájuk van, mint a Teslának.
Drága barátom vett egy tesla 3-ast, és azt kell mondanom, hogy nagyon várom, hogy meglegyen a jogi háttere, hogy folyamatosan vezethessen az autó. Így is hatalmas élmény, hogy néha meg kell érinteni a kormányt, de a központi kijelzőn pontosan látod a külső kamerák képét, és fantasztikus, hogy hol tart a tudomány, de szó szerint mindent megismer az autó a környezetében, de olyan szinten, hogy máshogy rajzolja a Hymer lakóautó orrát a "sima" Fiat Ducato fülkétől. Megkülönbözteti a segédmotorkerékpárt a kerékpártól, és a nagymotortól is.... Bámulatos cucc, és ha láthatóak a burkolati jelek, akkor már most 2020-ban is biztonságosan elboldogul. Az egyetlen dolog, ami miatt még ott kell ülni a kormánynál, az a jogi felelősségrevonhatóság.
Az önvezetés nem jelent kizárólagosságot. (legalábbis eleinte) Nagyjából olyan lesz, mint most a tempomat. Ha akarod használod, ha akarod nem, és felül lehet bírálni.
Értem, és jogosnak tartom az aggályaidat a kikapcsolhatatlan rendszerrel kapcsolatban, de ezzel kapcsolatban is van egy jó hírem:
Ezt már nem fogod megérni. :-DD
(És persze én sem. Ha mégis, akkor sem ülhetünk már a bal elsö ülésbe, úgyhogy tökmindegy)
Az, hogy az egyre jobban önvezető autók ideje eljött, engem valahogy nagyon taszít. Persze van igazatok abban, hogy egy városi araszolásban meg egy autópályán nem egy nagy élvezet vezetni meg az úton lévő idióták miatt sem az sokszor, de amikor éppen nem ezek vannak, nehogy azt mondjátok nálatok nem indul el a vezérhangya és egy kicsit elengeditek magatokat és ilyenkor csak élvezitek az autó vezetést, vagy ilyenkor sem ? Vagy így sem ? Mert ha erre most bizony ilyen esetben igent írtok akkor viszont ellentmondásba keveredtek. Ma már teljesen abba az irányba megy a fejlesztés, hogy ne történhessen meg az ilyen, hogy egy kicsit élvezzük az autózás, ezáltal a vezetés örömét.
Ezt én így gondolom és már bocsánat, de bizony számomra igenis sötét már ez a kép, mert olyankor amikor kicsit el lehet ereszteni a gyeplőt én imádok vezetni, persze ha magam vezethetek.
Ezek megölik az autózás-motorozás élményét.
Ezek az úgynevezett vezetés támogató rendszerek az autókból szépen lassan jönnek a motorokba is, hiszen tudjuk, tapasztaljuk. És bizony egyre többnek a működése már nem kapcsolható ki. Az is jó lesz majd biztos ugye ? Akkor is ezt fogjátok majd írni amikor majd betartatja veletek a rendszer mondjuk a 60 km/h-t , 80 km/h-t némely hágón, vagy akkor már szar lesz szerintetek aki most még nem így gondolja ez az egész ?
Sajnos ez ellen tenni nem sokat lehet, de azért véleményem lehet róla.
A motorsszános márkához: 11 éve voltam másfél hetet a svédeknél, ott összecimbiztem egy arccal, aki sokat hószánozott. Már úgy, hogy kinéztek valamit a sógorral, és elszánkaztak oda. Voltak rövid túráik, de évente egyszer csináltak egy 3000 km környékit is. Na, akkor kérdeztem meg, hogy a hószánon milyen fűtés van. Mondta, hogy markolat. :) Akkor kérdeztem, hoy na és a ruha, az milyen, mert olyan nekem kell. Mondta, ha a spec hószános cuccba kb alig lehet beleizzadni, meg nem lehet benne elázni, ez a két alegfontosabb tulajdonsága. Szóval szerintem jófele kapizsgálsz.
Köszi! Ezeket mind néztem, olcsóbbak is, nagyobbak is általában, de nekem éppen az egykulcsossá tétele, illetve a szolid fekete színe jön be (na jó, a link alatt is van fekete, többféle is).
Itt elég nagy választékot találsz szerszámos dobozból és ezek általában tartalmazzák a felszereléshez szükséges szettet is, nem kell külön megvenni hozzá.
Viszont ezekkel nem lesz 1 kulcsos a rendszered. Felszerelt oldaldoboz használatakor is jól hozzá lehet férni, én is kiegészítő cuccokat tartok benne.
Előkerült még korábbról két apróság, amire már nincs szükségem, de valakinek jól jöhet:
R1150RT akksikivezetés, vagy "bikapont"; a kisebb a bal henger hátsó felére való, a konzolos darab az akkis pozitív pólusáról vezeti ki a lehetőséget az első nyereg alá, a tank alatt közvetlenül. Utóbbiról a gumikupak sajnos már elveszett. Ára felől gőzöm sincs, olyan 3 ezer Ft körülre gondolnék, vagy pl. 2 palack Hungária Irsai Olivér pezsi - de hozzáértőtől elfogadok reális árra ajánlást akár plusz, akár mínusz :-)
Budapesten, vagy melósjáratomtól függően holnap-holnapután megegyezés szerint (holnap pl. Szfvár, Nagykanizsa, Keszthely, Ajka, Veszprém), az ünnepek alatt csak Bp.
Az miért van, hogy a műszerfal 12 voltot mutat, a multiméter az akksikivezetéseken viszont 12,49 voltot?
A műszerfal adata alapján gondoltam, itt az idő a töltésre, mire rámártem a telepre is, és rájöttem, hogy nincs még szükség rá. AZ igaz, hogy azt a 12 voltot zölddel írta, ami elvileg megfelelő értéket jelent.
Egyébként felkerült a GIVI Outback oldaldoboz-szett a gépre; bal 48 lityi, jobb 37. Az a 48-as brutál, már kissé bánom, de a 2x37 meg hülyén festene (na és lehet jól jön majd az a plusz 11 liter. Egyébként a 48 literes Kappa topcasehez így is kissé hozzáért a fedél, de nem zavaró.
A kappa topcase-hez hasonlítva két dolog tűnt fel: 1: a tetejére rögzíthető csomagokhoz felszerelt pontok a Kappa esetében teljesen fémből vannak 4 szegeccsel, míg a GIVI-n ugyan ez műanyaggal rögzül a dobozra, rögzítőnként 1-1 szegeccsel. A Kappán van egy fedőkuoak a zárhengert védendő, a GIVI-n nincs. Amúgy a pontosság nem feltétlen erénye a konzolnak...
Van valakinek ezzel gyakorlati tapasztalata? Mennyire macerás hozzáférni? Olyan apróságoknak gondoltam, mint tárcsafékzár, defekt-készlet, lánc, stb. Na meg ugyan az a cilinder van a zárában, így a dobozokkal egységesíthető, és a 4 cucchoz elég lenne 1 kulcs.
-tényleg vízálló, nem kell esőkabát (4havernak van, látom rendszeresen, működik) -szuperkönnyű, érzésre kb a fele a bmw ruhának -valami zseniális belső bélése van, nyáron lefelé csal a hőérzetből, télen felfelé. Valami hőtükrös 9rétegű csoda hájtek cucc van benne.
-belevarrt vesemelegítő -beéri a nyakamat (ez nagyon ritka)
-nyáron félre lehet pántozni a nyakát -orvosi infózseb a csuklón jó ötlet -jó helyen vannak benne a protektorok (nem vagyok konfekcióméret) -szűkíthető a kar része egy pánttal
-sok fényvisszaverő van rajta, de mégis diszkrét alapszínekben kapható -vízállóak a zsebei is
-tetszik
-összehaverkodtam egy ott dolgozó sráccal, és ideadná dolgozói áron
-alapvetően motorosszános márka, aztán kezdtek motokrosszal foglalkozni, szóval vélhetően tudnak ezt-azt a hidegről is, és a járművön való mozgás okozta kimelegedésről is.
-sok világutazót követek youtube-on, instagrammon és a ugye egy részük ilyenben van. És ezek a videók árulkodóak. A bmw meg revit, meg leatt, meg spidi ruhákra rendszerint felveszik a vloggerek az esőkabátot, a klimesek mindig csak úgy vannak, ahogy vannak. Elkezdtem hinni benne, vágyni rá. Ez van.
A GTX Pro abban is más, hogy tényleg jobban hűt (de ezt ugye izzadtsággal teszi, tehát melegben kötelező egy profi nedvességelvezető technikai aláöltöző alá, és semmi más), mint a régebbi technológiák. De 30 fok fölött kétlem, hogy bármelyik jó lenne, ha az ember nem bírja a meleget.
Igaz, hogy nekem egyik motoromon sincs szélvédelem, tehát innen más helyzetben vagyunk, mert nálam a hűtés jobban működik, a szigetelésnek meg több dolga van.
Én ilyen őszi utakra, amikor van harminc fok meg 12 is, úgy szoktam öltözni, hogy hálós dzseki (Dane Fano), hidegben alá technikai és thermo aláöltöző, szélálló csősál, meg esődzseki. Ez utóbbi Difi Terra East, ami membrános. Ez hatalmas találmány, nem rohadsz bele, és eléggé vízálló (bár egy órás égszakadásnál komolyabban még nem próbáltam, de akkor harminccal tudtam menni, mert nem láttam szinte semmit). Először a thermo aláöltözőt és a sálat szoktam levenni, aztán az esődzsekit. Így eddig mindig komfortos volt, egyszer futottam bele, hogy besötétedett és esett, akkor 6-7 fokra csökkent a hőmérséklet, kicsit fáztam. Vettem egy boltban egy vékony hosszúujjú pólót, úgy jó lett.
A Heldnek pl. már van GTX Pro esődzsekije, a következő az lesz, mert a Difi Aerotex egyszerűen nem tud annyit.
Kb 10 éve vettem tőlük fóliát. Akkoriban a Bpi. autó és tuning shown volt pár kocsijuk kint. Akkor szépen dolgoztak. Most hogy, passz. Ananászra írjál rá a Facsén, hogy ő kit ajánlana.
Nekem is egy Dane szettem van, amit 25 fok felett már nem nagyon bírok.
Tudom, nem lehet egyszerre b***ni, meg szűznek is maradni, de a következőkre kell a cucc.
Nyári túra az Alpokban. Míg kiérünk a hegyekbe, addig dög meleg van, akár 34 fok is. Persze ezt tudjuk orvosolni hajnali indulással.
Kint az Alpokban reggelente 8-10 fok van, ami nem gond, induláskor ráveszem a cuccra az esőkabátot, míg nem melegszik kicsit az idő.
Napközben megyünk hegyre fel-le, lent lehet 28-34 fok, a magasban 13-14 körül.
Ha vékony nyári cuccot viszek (BMW Airflow), akkor elviselem a 34 fokot, de a csúcs felé közeledve mindig meg kell állnom felvenni az esőkabátot, lefelé meg meg kell állnom levenni. Minimális esőt sem bír a cucc, az összes csepp a pólómon köt ki.
Ha a Dane-ben megyek, az nagyon komfortos 25 fok alatt, nem kell minden esőcsepptől betojni, kisebb esőben vígan motorozok benne, viszont kis tengerszint feletti magasságokban, 30 fok felett kibírhatatlan kezd lenni. Ha van menetszél, akkor valahogy elviselem, de pl idén nyáron hőgutát kaptam. Hiába van két bazinagy szellőzője, nem sokat segített rajtam.
Olyan ruha kell nekem, ami 15-35 fok tartományban elviselhető és valamennyire vízálló. Nem kell zuhogó esőt bírjon, de egy szemerkélő esőben bírjon ki fél órát.
Tudom, ilyen nincs, illetve nem egyforma az emberek hő- és hidegtűrő képessége sem. Az elmúlt években figyeltem meg, hogy rohamosan csökken a melegtűrésem, nem tudom miért. Öregszem :-)
Kicsit off, de hátha tudtok segiteni. Van egy autóm irtó ronda világos dió színü müanyaghatású fabetétekkel. Ezeket szeretném karbon fóliáztatni. Tudtok ajãnlani valakit?
Kezdésnek laminált GTX Pro. Ha ezt kipróbálod, nem nagyon akarsz mást (kivéve nagyon melegben). Ez pedig 6-700 euró alatt nem nagyon van másnál sem.
Ennél nincs az, amit pl. Ronson írt, hogy esőben nehéz lesz a kabát, mert azonnal szárad a külső réteg. Kis túlzással megrázod magad, és bemész az étterembe, nem lesz tócsa sehol. A simánál jobban is szellőzik 25-28 fokban teljesen komfortos. Nekem a Dane kabátom ilyen. (Tipp: ha a vízállóság az elsődleges, van ilyen kialakítású Difi dzseki is, csak az nem GTX, hanem saját membrán. A szellőzése 25 fok fölött kifogásolható, de alatta jó és ugyanúgy vízálló, nem ázik el a külső réteg sem. És az 100k alatt is megvan.)
Biztosan defektes vagyok, de én bizony élvezem, mi több, megkoronázza a napomat, mikor pl. Miskolcról Egerbe a 25-ös úton mehetek. Pedig egy ilyen nap 6-700 km között játszik, még csak nem is egy kicsit májer géppel, hanem egy Ducatoval, amivel a cuccra figyelve kell csapatni - mondjuk amit lehet a spanikkal megfogom, mielőtt nekiindulok egy ilyen szakasznak - de isten ugyse, szeretem.
Motoron se csupa vigyor az élet, ott is legalább a fele a "muszáj" kategória, mégis felülúnk rá, még melóba is azzal megy(ünk), ami semmivel sem más, mint kocsival -persze haladósabb, de ver az eső, éget a nap, és folyvást szellemi és fizikai koncenntráció...
Rákerestem az itt elhangzott cuccokra. A Kim Badlandsre is. Fennakadt a szemem az áron. Mi miatt kacsingatsz effelé, mit tud? 260eFt a gatya, 300eFt a kabát...:-)
Abszolút értem mire gondolsz, de én kicsit máshogy látom ezt a kérdést:
"Lassan már csak utasként fogsz ülni a saját autódban. Biztos hatalmas élmény lesz és jó lesz ugye ?"
Bringával járok melóba és csak akkor ülök autóba ha a 3 gyereket viszem valahova ezért próbálok óvatosan közlekedni, így nekem a fenti esetben majd az lesz az élmény, ha a most index nélkül, másokat pofátlan módon leszorítva, a megengedett sebesség többszörösével sávok közt cikázó parasztok is csak utasként ülnek majd a sajátjukban és nem veszélyeztetnek ártatlanokat.
Nincs bajom azzal ha fiatalon sok a tesztoszteron, vagy ha valaki Sennának képzeli magát, nekem is megvolt ez a korszak és a mai napig szeretek néha a motorral tempósan menni, de remek versenypályák is vannak ahol lehet élményvezetni, nem csak a közút. Persze tudom te nem a városi vezetésről beszélsz élmény alatt. A 66-os úton krúzolni, vagy az Ocean Drive-on végigvezetni Los Angelestől San Franciscóig nagyon nagy élmény volt nekem is, nyilván más lett volna ez egy önvezető autóban. De ez valamit valamiért, sajnos van egy kis százalék aki miatt jobb lenne az emberi hibalehetőség képletből való kivétele.
Szerintem az önvezető technológiával már a mostani állapotában is töredéke lenne a balesetek száma az aktuálisnak. Közúton én autóval leginkább csak kényszerből közlekedek, számomra a vezetés fárasztó is tud lenni sokszor, és annyi mindent lehetne csinálni helyette. :) Nekünk akiknek ott vannak az emlékek valamennyire biztosan hiányozna a vezetés élménye, de az új generációknak már nem feltétlen. Én aki gyerekkoromban még iskola után sötétedésig bandáztam a srácokkal úgy hogy anyám semmit se tudott rólam, rettentően sajnálom hogy az elsős kislányomnak most maszkban kell ülnie az iskolában, de úgy látom, hogy a (kisebb) gyerekeket annyira nem zavarja a dolog, mert nincs élményük a rendes életről, nincs kellő összehasonlítási alapjuk.
Rákaptam a megyes barnasörre, nem győzöm lefutni sörhasam. Tavaszig le kéne menni olyan 90 kilóra, akkor talán látótávban tudlak majd tartani a pályán.
És most kanyarodjunk vissza a motoros témákhoz. Tegnap ekowobnak bedöglött a googl keresőmotorja. Biztosan azért, mert nem tartotta karban rendesen. Netán rossz olajat töltött bele. Előfordul, hiszen a suszternak is a cipője lyukas. Tényleg! Ti milyen olajat használtok a keresőmotorba?
Nyugodjál meg, ez még csak a kezdet. A technológiai fejletség adott, a többi fantázia kérdése. Most olvastam, hogy a számítógép RAM-ját (memória kártya) is lehet bizonyos esetekben wifi-ként használni. Kábelt kihúzod, wifit, blutouth kikapcsolod, oké. De ezzel a szarral mit csinálsz? Szétszeded a gépet? Oltasd be magad, maradj EU-komform, akkor békénhagynak. Talán.
Ha ebből az egészből neked az jön le, hogy szerinted én paranoiás vagyok, ebből csak az látszik, hogy abszolút nem ismersz.
Digitális világ ? Hát igen jól érzed azt, hogy ez a nagyfokú digitalizálás, ezáltal szabályozás már nem az én világom, de egyszerűen te sem tudsz már soha ebből a mókuskerékből kiszállni, mert minden erre épül egyre jobban és egy kicsit kezdünk átesni a ló másik oldalára. A gépjárművek fejlesztése is abszolút ebbe az irányban megy és egyre jobban kiveszik az embert a döntésből-irányításból. Lassan már csak utasként fogsz ülni a saját autódban. Biztos hatalmas élmény lesz és jó lesz ugye ?
Mondom mindezt azért mert én még jó pár évet éltem akkor amikor ezekből szinte semmi még terveben sem volt és mégis nagyon jól megvoltunk nélkülük és a hozzászólásodból ítélve te nem ehhez a korosztályhoz tartozol és pontosan ezért nem is érted miről írtam.
Nincs ezzel semmi baj, lassan kihalunk és a mi fiaink-unokáink majd téged fognak ugyanígy lekezelni és a semmibe nézni, mert akkor már te sem fogod érteni, hogy minek ez meg minek az. Majd emlékezz akkor erre. Azért vagyok ebben biztos, mert a szüleim halálukig ugyanígy küzdöttek, szenvedtek a folyamatosan új dolgokkal, sőt Nekik még egy TV távirányítóval is küzdeni kellett. Nevetünk rajta, de ez az élet rendje, viszont attól még lehet más véleményem, megengeded ugye ?
Itt azért lássuk a különbséget, 4-5 fokban simán motoroztam órákat a naked bandittal. 1200 km-ről beszélünk, 130-150-nel. És nem kanyarogsz, fékezgetsz, kb semmit nem csinálsz, ülsz egy helyben az autópályán. És valamenmyire cirógat a szél. Ha mas mem, a vákuum hűti a hátad. És tudtommal a kihűlés négyzetesen arányos a sebességel.
Én eleddig soha nem tapasztaltam azokat a csodás tulajdonságokat egyik cordura ruhában sem, amiket bármelyik cikkben olvastam. Simán tudom magam szarrá izzadni goretex membrános cuccban is, és a vízállóságában sem bízom meg egy határozottabb csapadék esetén - mondjuk egyszer majd kipróbálom, bár most éppen csak a csízmámban van goretex, a kabátban, nadrágban a Bering saját membránja figyel. A nadrágban aláöltőző nékül mindig azt érzem, hogy csurog a verejték a lábamon a hálós bélés ellenére, pedig valójában tök száraz vagyok, ennél fogva kizárólag aláöltőzővel viselem kánikulában is.
Még a szellőzők sem működnek nálam úgy, ahogy azokat a tesztelők megénekelik; a jelenlegi kabátomon (https://www.fokt.hu/termekek/bering-motoros-ruhazat/Textil-dzseki/darko) elöl és hátul is van két hosszú cippzár, hogy átjárhassa a levegő, de még egyszer nem éreztem azt a mozgást. De még a nadrág combján kinyitott zippzárnál sem.
Egy dolog frankó; a hálós kabát. Ebből a legszellősebb a Shox legalsó polcos darabja volt, de annak nyilván a védelmi szintje is ehhez igazodott. Most a Dane Fano-val meg vagyok elégedve (bár jobb lenne a világos szürke, de akkor az a szín még nem volt :-( ), azt használom szinte mindig egy Oxford Fluo esőkabáttal kombinálva hűvös és/vagy csapadék esetén.
Ha már Gore-Tex-es ruha, akkor a saját tapasztalataim.
8 éve használok egy középkategóriás Bering Alias kabát/nadrág kombót ami bár már kissé kopottas, de a mai napig remekül teszi a dolgát. (Beszerzési ára kb. 180e Ft volt)
Előnyök:
- 0-25 fok között használható
- a mai napig jól működik a vízzáró rétege, pedig gyakran mosom
- a nadrágon elöl-hátul található szellőzőnyílás, így elég jól szellőzik
- a nadrágon a 2 kicsi mellett található 2db nagy oldalzseb is, nagyon praktikus
- beépített (nem kivehető) gtx réteggel rendelkezik, így nagy esőben sem romlik a hőérzet
Hátrányok:
- a nem kivehető gtx réteg miatt 25 fok felett (nekem) már nagyon meleg, nem egy 4 évszakos ruha, inkább csak 3
- a kabát gallérja mágneses rögzítésű, nem mindig zár rendesen, vacak megoldás
- a kabátnak csak egy pár és nagyon kicsi első szellőzőnyílása van, emiatt nem jó melegebb időben
Összességében: ár/érték aránya nagyon jó, erős anyagból készült, varrási hibái a mai napig nincsenek, a felületi kopása a használat arányában számomra elfogadható.
3 éve pedig - párhuzamosan a Bering-gel használok egy Dane Limfjord kabátot és Dane Brondby nadrágot. Ezek talán a felső/közép kategóriát képviselik. (Beszerzési ára kb. 330e Ft volt)
Előnyök:
- 3 rétegű - kivehető gtx betéttel - így egy igazi 4 évszakos ruha, 0-30 fok között ideális számomra
- nagy esőben is jó a vízzáró rétege, nem ázik be
- a kabáton elöl hatalmas lezippzározható zsebek, ill. a karokon 2-2 kinyitható szellőző találhatóak, így igen jól szellőzik az egész még nagyobb melegben is
- a szellőzők menet közben is könnyen kezelhetőek 1 kézzel is, ez igen nagy előny számomra
- a kabáton nagyon jók a zsebek, van több kisebb is (pl. garázs távirányítónak)
Hátrányok:
- összességében valamivel vékonyabb, mint a Beringem, így 0 fok körül +1 aláöltöző kell alá
- nagy esőben nagyon leromlik benne a hőérzet, még melegebb időben is kell alá egy pulóver
- a nadrág szellőzése gyenge a kabáthoz képest (az újabb modellen már korrigálták ezt a hibát)
- a nadrágnak csak 2 db, nagyon kis szűk zsebe van
- a nadrág comb-belső résznél lévő kemény anyaga, kissé összekarcolta a tank fényezését
Összességében: ár/érték arányban rosszabb a Bering-nél. Nagyon jól használható különböző időjárási viszonyok között is, a kabát remek, a nadrág a gyengébb szellőzés ellenére is nagyon kényelmes viselet.
Alapvetés számomra, hogy a ruháim vannak értem, ezért mindkét garnitúrát évente többször mosom a hozzávaló mosószerrel, soha nem használok impregnálószert, ennek ellenére a mai napig jól szolgál mindkettő. A tartósságukat nem tudom egyenként kilométerekhez kötni mivel felváltva használom őket nyári ruhákkal is, de sacc/kb a Beringben lehet 50e + km, a Dane-ban 20e + km.
Ja, és a gtx anyagnál azt tapasztaltam, hogy nagy esőben nagyon meg tudja szívni magát vízzel, ezért ad.1 nehezebb lesz, ad.2 rontja a hőérzetet.
Viszont a menetszél elég hatékonyan kiszárítja, szóval ha nagyon megáztunk benne, akkor motorozzunk tovább és hamar kiszárad :-D
Egyébként én is azt vallom ha majd valamikor le kell megint cserélni a ruhámat akkor csak Goretexes anyagból legyen. Nekem is ez az eső jön-megy, majd újra jön-megy állandó öltözés-vetkőzés esetleg 1 nap többször is, már unalmas. Viszont azt tudni kell iszonyat árak vannak ott már a goretexeseknél, ráadásul már abban a kategóriában szinte minden kabát légzsákos vagy légzsák előkészítéses, ami megint drágít ha valakinek esetleg úgysem lesz benne.
November első hetében, amikor Svájc eltörölte a karanténkötelességet, úgyhogy normális autó (1.0 toyota iq van most:D ) hiányában motorral mentem egy oda-vissza Svájcot jellemzően 1-10fok közt, visszafele bő 600km esővel. A városi intézősköröd sikereit kellene átültetni hosszútávú gyakorlatba valahogy.
Ugyan a tápláléklánc másik feléről válogatok, de lehet segít.
Szóval sokak unszolására, 5 éve vettem egy goretex cuccot, hein gerickét, ami abban is az alsó polc. A mai napig sehol nem ázik be, két hete mentem benne egy kellemesen kiadós esőben utoljára. Ami feltűnt még. Mortoff kollégától vettem egy hosszított endurós dzsekit, mondván a gyereknek jó lesz, majd ha belenő. Rájöttem, rám is jó. Nem különösebben meleg, nem nagyon vastag, kb mint a HG. Mentem vele egy intézős kört a városban, mire hazaértem, tisztára kész voltam, mert a garázsban beleizzadtam míg felvettem a kesztyűt, meg a sisakot, utána meg fáztam a motoron. :)
Na ugyanezt a kört eljátszottam délután a HG-ben, és érdekes, abba nem.izzadok bele. Szóval szerintem, ha gtx a ruha, azzal már megnyerted a megnyerhető legnagyobb részét. (Ja, 35 ezer volt a komplett cucc, alig használtan)
Borzasztó nehéz a megfelelő ruha választás, mert csak a tesztekre és a leírásokra tudunk hagyatkozni. Bizony abszolút egyetértek veled én is Magyar és rengeteg mindenféle külföldi tesztet olvasok mielőtt bármit megveszek, de sajnos benne van a lehetősége a részrehajlóságnak és ez csak akkor derül ki mikor megveszed és elkezded használni. Nem vagyunk egyformák, nem ugyanazok a motorjaink vannak, nem ugyanazok a használati és elvárási követelményeink vannak a ruháktól. Így tényleg az van, hogy egy nagy lutri.
Erre a megoldás az lehetne, hogy a boltokból lehetne legalább 1 napra ruhát kölcsön kapni és magunk próbálhatnánk ki, de erre én sehol a világban nem hallottam lehetőséget, mivel ez hatalmas pénzbe kerülne a forgalmazónak. Ráadásul ha 1 napig teszteled akkor sem biztos, hogy minden időjárás körülmény esetére megfelelő ruhát választottál.
Látom szerencsére nem vagyok egyedül ezzel a rohadt vírussal és az ezzel járó intézkedések miatt történő gondolataimmal kapcsolatban. Egyszerűen már kész vagyok ettől, az egyre nagyobb és szerintem teljesen felesleges és indokolatlan korlátozások miatt. Mindenkinek akikkel én vagyok napi kapcsolatban elege van már ebből az egészből.
Persze ez csak kizárólag az én véleményem, ettől még más gondolhatja teljesen másképp.
Mindjárt jön a nagy fekete autó :-) :-) csengetnek és elvisznek mint az orvost akit elvittek, mert nagyon nem azt írta le amit kellett volna. Gondolom megvan a történet.
Én is nagyon másképp gondolom, sőt, abszolút nem úgy mint kellene.
Csengessenek vigyenek.
Úgyhogy csak átgondoltan, óvatosan írjátok a gondolataitokat erről :-) :-)
Szerintem tuti figyelve vagyunk.
Nektek nem tűnt fel ez az iszonyat mennyiségű számítógép frissítés mióta a vírus tart ?
Alig van olyan hét amikor nem kér valamilyen frissítést a gép, már agyamra megy.
Ruha "nagymosás" nálam is évente egyszer van, szigorúan kézzel. Évközben szoktam olyat, ha nagyon bogaras, hogy felakasztom vállfán a zuhanyzó fölé és a külsejére porlasztok vizet 5-10 percenként. Ha felpuhultak a bogarak, akkor zuhany+kis körömkefe kombinációval letakarítom a külsejét. De vegyszert nem használok, hogy megmaradjon az impegnàltsága.
Még annyi, hogy a Dane egy nagy csalódás volt, meg az is, hogy a lefizetett újságírók is hiteltelenül ajnároznak. Ruha tesztnek én már nem hiszek a cikkek alapján.
Ha már ruha téma. A nyári hőgutás sztorim után nem vagyok nyugodt. Keresem az alternatívát...
Van egy legalább 10 éves BMW Airflow kabátom. Minőség tekintetében a legjobb, ami valaha volt. Tartós, kényelmes, a protektorok is jók, nem lötyögősek. De ez ugye nyári ruha, 20 fok alatt elkezdesz kihűlni benne.
3 éve a tesztek agyondicsértek egy Dane ruhát, hogy hidegben és melegben is milyen hú de szuper. K***a drága volt, de megvettem. Hàt sajna az a tapasztalatom, hogy 23 fokig jó, 26-ig el lehet viselni nagy nehezen, de 26 felett maga a pokol, hiába nyitom ki a két szellőző zsebet.
Az Alpokban motorozáskor ugye előfordulhat 8 fok és 38 fok közötti hőmérséklet nyáron, völgyben kánikula, hágó tetején meg cidri.
A Dane-ben a kánikula nem elviselhető, de bírja a vizet, hideget.
A BMW Airflow meg nem vízálló, melegben jó, de amint jön egy kis eső vagy hűl a levegő, rá kell vennem az esőkabátot. Így aztán lehet sokat esőkabátot le-felvenni, amivel nekem is, meg a túratársaimnak is tele a hócipője.
Szóval keresem az ideális kabátomat.
Ja... ez valószínűleg az én hibám, nem a ruháé: a jobb csípőm már kezd kopottas lenni, ezért érzékeny a hidegre. Mindkét ruhában "betalál" a hideg levegő a csípőmhöz...
Ami sok éven át volt és nagyon nagyon megbántam csak nem akartam eldobni, így kínlódva, de elhasználtam az a BMW Tourance 2 kabát volt.
Amit választottam helyette 3 éve az az Alpinstars Stella Bogota V2 kabát.
Kb fele annyiba került kis akcióval mint a BMW kabátja és össze sem lehet hasonlítani. Sokkal jobban testre szabható, a szellőzése ennek a BMW ruhának egy katasztrófa volt, úgy mint a zip-zár minősége is.
Ezért írtam, hogy a BMW ruha márka nem feltétlen minőséget és jót jelent, viszont az ára az horror.
Én is csak "Iluska" módon szoktam évente egyszer kimosni a ruhákat. Régen Mackó valahol nagyon jól leírta, hogy miért nem szabad ezt másképp és milyen mosószereket szabad használni.
Feltétlen keressétek meg a cikket szerintem nagyon fontos és hasznos a helyes ruha ápolás, hogy ne okozzunk kárt a ruha anyagában. Nem tudom már, hogy hol olvastam, esetleg az Onroadon, vagy valahol máshol, nem tudom, nem mostanában volt ez a cikk.
Játszótéri keverék talán. Dobj fel egy rendes képet, mert a videón csak a buksija látszik a kutyusnak. Van egy menhelyes haverom, ő talán segíthet. Amúgy jópofa a kis loboncos.
Ez még így is lesz egy darabig sajna. A főnököm, aki egyébként nagyon bölcs ember /neked persze nincs ilyen, honnan tudhatnád/, azt mondta, hogy ez még jövő télen is így marad. Elfogyott talán a maszkod?
Volt nekem is egy Berik bőrgúnyám. Nagyon szerettem. Szerintem a legjobb ár-értékarányos cuccokat gyártják. Most is van egy Icon bőrszerkóm, de ez nem olyan kényelmes viselet. 2 év után sajnos összement. Biztos azért, mert nem volt eleget használva. Ennyit a világmárkákról. Vagy mert nagyon jól főz az asszony? A fene se emlékszik már.
Üdv 2020-ban. :-( Tavaly ha beírtam a gugliba, hogy mask, a legtöbb találat még egy Jim Carrey volt. Úgy kellett szükíteni FFP-vel. Ma meg Boris Johnson, meg Trump képe jön amint védekezik a Covid ellen. :-/
Soha nem teszem mosógépbe a motoros ruháimat. Beáztatom tizen-20 órára, átgyúrom kézzel, Iluska módjára kézzel mosom, csepegtetem, stb. Egyik sem fakult. De az is igaz, hogy egyik sem BMW; Dane, Berik, és a világmárka; Shox :-)))
Tegnap bementem egy motorosboltba maszkot venni, először tisztázni kellett, hogy nem COVID ellen szeretnék ( mondjuk az volt is rajtam) hanem sisak alá.
Azt anno én is észrevettem, hogy a bmw-logó feláras. Azt viszont csak később, hogy a minőség csak átlagos. Nem azt mondom, hogy nem jó, de olcsóbban is lehet ilyet kapni. Lassan megy a kukába, mert a színe sem hasonlít már az eredetire. Mondjuk, a nejem erősen felelős ezért, mert állandóan mossa. Hiába mondom neki, hogy szépek azok a bogarak, nem hallgat rám soha. 20 másodperc alatt szétkapja ízekre a kabátot, mielőtt bevágná a mosógépbe. A pakisztáni/?/ menyecske, aki gyártotta, csak kamillázna!
Melyik Alpinestars, és melyik Bmw kabáthoz viszonyítva? Most adtam el a Streetguardot, és őrlődök, hogy merre tovább. Klim Badlands felé vonzódok, de a pénztárcám nyitott más, olcsóbb tökéletes alternatívákra is
És kitudja hogy mi lesz jövőre ? :( Már idén is csak ilyen egynaposokra mentem , pedig néhányszor elszoktam menni Csehekhez pár napos ottalvósokra . Egyszer a határon szarakodnak , máskor az árak szállnak az egekbe... Már azt emlegetik a TV-ben , hogy Cseheknél 3. hullám :( Lehet , tényleg az lesz mint valamelyik posztban , hogy még évek múlva , a 53. hullámnál is ilyen állapotok lesznek ? :( Meg a maszkabál mindenhol ?! Ember embernek farkas... :( Tiszta agyrém !
Ennek örülök, hogy nem vagy sértődős :-) Nekem egyébként a BMW túrakabátja nem vált be, szerintem ár érték arányban és tudásban az Alpinstars nagyságrendekkel jobb, úgyhogy most azt nyúzom, illetve nyúznám ha már május lenne és lehetne mondjuk a tengerhez a 8-as útra menni. Hmmmm hosszú ez a tél, főleg, hogy már a szeptemberi Horvát túra is kimaradt a hülye vírus miatt.
Nem vagyok sértődős. Meg aztán amúgy is viccnek szántam. Nekem is van egy E46-om, meg volt egy GS-em, meg talán még lesz is. És persze a béjemwés kabát sem véletlenül maradt meg.
Hát bizony nálam sem értik ha pont egy régi akcióban vett Harley-s pólóban megyek be az étterembe mikor éppen a BMW-ről szálltunk le, szoktak furcsa pillantások lenni. A BMW klubbosok is kiakadtak mikor épp abban voltam. Borzasztó mennyire fanatikusak némely emberek, hihetetlen.
Én a hayabusám nyomtam BMW-s cuccban :-) Aztán lett a kabáthoz BMW.
Viszont a motoros túrákon mindig elkövetek egy nagyon sunyi dolgot... Hayabusás pólót veszek fel a BMW-s kabát alá. Nagyon rafinált, mert menet közben nem látszik és senki sem sejti... Olyan ez, mint amikor piros csipketangát hord valaki a szmoking alatt...
Ha a cikkszámokat nézem, sem egyforma a nálad lévő, és az én motoromhoz megfelelő darab. Ezt támasztja alá, amit kis_andrás írt, miszerint az 1250-esen mindkét tükör azonos irányú menettel rögzül - ennélfogva az egyik adapter OK, a másik nem lenne jó.
A kormány felfogatásnál 10-es furat van, a tükörszár alatt meg 10-es menet. Látszik a képen, hogy van hozzá magasítás is. Én értem, amit leírtam, remélem Te is.
Ha igaz, akkor a GS-ről megmaradt nekem egy ilyen tüköradapterem. Nem tudom, hogy a tiedhez jó e, de ha igen, akkor szívesen neked adom. Hornig-os cucc, de mivel ebben az állásban, amit látsz, már beleért az Adv.-plekóba a tükör, amit később raktam rá, ezért levettem.
Erre az adapterre - mármint ami a látszó link alatt szerepel -, már gondoltam, egész kézenfekvő megoldás lehet egy magasítóval meg pláne. Persze a stílusérzékem itt kissé háttérbe szorul.
Még várok a gyakorlati tapasztalatokra, szerintem a tükör-kérdés majd akkor oldódik meg, ha használom a gépet, és megérzem, mi az oka a hiányérzetnek, mit kell változtatni a jó eredmény érdekében.
De azt már tudom, hogy nem én vagyok a béna, másnak is van gondja a tükörrel.
Köszi a felajánlást, de az a tükör egyrészt nem teszik, másrészt a formája végett sem bízom, hogy jobb képet ad. Harmadrészt az eredeti BMW alkatrészeket nem szeretem faragni, van egy becsípódésem, hogy vissza kell tudjam állítani az eredeti állapotot.
Egy verziót ajánlok. Elküldöd vagy elhozod a tükröket, elvágom, betoldok AWI-val egy ugyanolyan átmérőjű csőből akkora hosszabbítást, amekkorát szeretnél. Majd beadom a fényező cimborámnak, hogy glettelje le, fényezze újra. Nem fog látszodni semmi. Csak a fényezés árát kell kifizetni, ami max 1-2 ezres lehet.
Mert lehet, hogy örvény keletkezik mögötte, vagy vákum... csuda tudja.
Egy csupasz motor egyébként nem is szép egy nagy postás plexivel. :)
A régi tulaj alacsonyabb/magasabb volt, más volt a sisakja, jobb volt a tűrőképessége... :) Ezer és egy indok.
Ami az egyiknek jó, az nem biztos, hogy a másiknak is megfelel. Ez sok más mellett így van sörrel, nővel, motorplexivel, csak hogy a legfontosabbakat említsem. :)
:D Ilyen ez a naked bike téma. Engem nem zavar a huzat, csak nem értettem, hogy akkor sem lesz az ember buborékban, amikor már a homlokáig húzza a plexit. Meg azt sem, hogy akitől vettem, miért lehetett olyan nagyon elégedett vele. Na mindegy, felépülök a dologból.
Anno mikor könyékig turkáltam a hahun, szembe jött egy 250-es krossz/enduro, magas plexivel és túradobozokkal. Na az az igazi WTF :D
Annak a feje fix - ahogy nézem. Szerintem túl komoly adapter kellene hozzá, hogy a fej állíthatóságának hiányát kompenzálni lehessen. A szára pedig túl nagy felületen csatlakozik az idomhoz, nem lehet egyszerű kultúráltan áthidalni az M10 csavaros rögzítéshez illesztést...
"... Persze a hátrafelé láthatóságon kívül kérdés, h hogyan változtatja meg az áramlási viszonyokat. ..."
Csak nem bukik orra miatta a GS... :-)
A Shoxnál kapsz "DL" tükröt 6,5-ért/Stück - én vettem egy balost, mert az eredetiben valami nagyon kotyogott. A szára kicsit más, mint az original, de így még jobban be tudtam állítani, mint az eredetit.
De, köszi! Ennyiért lehet, h kipróbálom. Persze a hátrafelé láthatóságon kívül kérdés, h hogyan változtatja meg az áramlási viszonyokat. Sokan esküsznek rá, h tükörszélesítővel a DL-en lényegesen jobb. Persze ott keskenyebb a kormány és egész más a felépítmény, nyilván ki kell próbálni. (Ha jó idő lesz lenyúlom a fiam DL-jéről a tükreit :) )
"...Ebben a csoportban istenkáromlásnak tűnhet, de a V-Strom "beüvegezett szeneslapátja", na az tükör! Komolyan gondolkodom, ha arra cserélem a GS tükrét. A menetek átalakításával van csak gondom. ..."
A ködlámpa autón még sosem adott hozzá, hogy jobban lássak. se gyári, se utólagosan szereltről legyen szó. Ezzel szemben a szemből érkezőé vakított már... Az öreg autómon lényegében design-elemként van jelen, és csak a "show" kedvéért kapcsolom be hébe-hóba.
Motoron sem segített soha a jobb "látásban", ott egyáltalán nem erőlködöm, csupán az a meggyőződésem hajt, hogy legyen a gépen, hogy a láthatóságban, segítsen - és abban, hogy a szemből érkezőt segítse a sebességem megítélésében (feltéve, hogy érdekli....). Egyelőre nincs is a gépen, de szinte biztos, hogy lesz. Úgy szoktam beállítani, hogy látszódjon, de ne vakítson, és leginkább nappal, országúton használom.
Ennek ellenére az autómon 4 ködlámpa is van (már el is felejtettem). 2 integrálva a fényszóróba, 2 Hella meg az alsó rácsba utólag szerelve, ezt még az első tulaj szereltette bele. Egyikben évek óta kiégett az izzó, de lusta vagyok kicserélni, pedig műszakin is volt már így vagy 2x.
Ezek a fényszórómosók szerintem hasznavehetetlen extrák, ha csak rálocsolja a löttyöt az semmit nem ér, talán a sarat nagyjából lemossa. A törvény előírásait teljesíti, ennyi. Régi autóknál amikor még lapát is volt szerelve, azzal már tisztára lehet mosni.
A fényszóró automata magasság állítás az oké.
Ugyanilyen haszontalan dolog a ködlámpa, én még soha nem láttam vele jobban ködben.
Akad egy cimborám. Vett egy 600as Hornetet. 2 hónap múlva hív, hogy ezen nagyon fúj a szél. Aham, vettél egy motorkerékpárt (adottság a menetszél), és idom nélkülit (pláne adottság).
Eladó a Hornet, idomos lesz helyette.
A plexi ezen vajmi keveset segít, ez ilyen műfaj. Ha RT-t veszel, azon nyáron lesz meleged.
Nekem még csak bő 600 közös km van az 1150R-rel a hátam mögött, de egyelőre a szélzaj az egyetlen, amivel nem tudok megbirkózni. Keresem a "tuti kombinációt" , mint Kapa a Papírkutyákban :D Givi Airflow plexivel vettem. Próbakör után kérdi a csillogó szemű eladó, hogy "na, milyen volt?". Mondom faja, csak kicsit zajos a plexi, de végül is az mindegy. Nagy büszkén feljebb húzott 2 centit rajta, mondta, hogy jó lesz most már, csak hát én magasabb vagyok..nem lett jobb. Próbáltam azóta centinként emelni, dönteni (az kicsit segített, ha meredekebb volt, de elértem a maxot) Van egy érzésem, hogy akkor lenne tuti, ha olyan meredekre dönteném, mint az Ikarus eleje :D Aztán leszedtem és megjött a csend, de így meg lobog a fejem a szélben :D Mondjuk az kevésbé zavar, bár az őszi időben nem a legtutibb. Nyáron sztem használom csupaszon (márhogy a motor...nem én), őszre meg tavaszra meg megy rá az Ikarus plexi.
1150, sima, adv plexivel+ touratech toldóval. Egy kedves komám adott nekem egy adv plexit, ami szebb, mint az én megsárgult darabom. Úgy mentem át érte, hogy levettem az enyémet. Érdekes élmeny volt, a műszerfal csinal valamennyi szélvédelmet, mert susogott a szél a bukómban. Ha felálltam, csak akkor volt nakedes csend. Adv plexi fel, apám ,azt a hangorkánt. 70 től nem hallottam a motor hangját sem. Otthon fel a kis wunderlichet, mindjárt helyreállt az univerzum csendje
Érdekes, nekem az öregen az tetszett meg az első úton, hogy ahhoz, hogy belenézzek a tükörbe, vagy műszerfalat nézzek, végre nem kell forgatnom a fejem, csak arrrébb kell pillantani. A banditon előtte nekem 2.5 centis toldás volt a tükörszárban, meg azok is akkorák voltak, mint a kistévé.
Én is K8-as V Strom-ról váltottam "vizes" GS-re... A kicsi tükrök szokatlanok voltak, de pár nap alatt megszoktam. Nekem a gyenge szélvédelem volt furcsa, de azt némi kínlódás után egy Puig plexivel oldottam meg. A másik gond volt a jóval gyengébb vízvédelem - egy kisebb zuhinál is a műszerfal, a hátsó vario doboz teteje, a tankborító - minden csupa sár - rólam nem is beszélve. :) A többi az már tömény pozitívum... :)
Hát igen a tükör az nálam is kegyetlen. Az előző RT-n is és az RT LC-n is borzasztó, bár az LC -n sokat javítottak, de tényleg nem értem , hogy gondolják ezt a tervezők. Egyszerűen balesetveszélyes. Igen, van lehetőség kiegészítő tükröt feltenni, de nekem nagyon nem tetszik, úgyhogy marad a fejmozgatásos nézelődés és minden alkalommal az oldalra nézés, mert még a holttér is óriási, pont egy személyautó belefér. Gratulálok a mérnököknek.
Oké köszi, legalább már ezt is tudom. Anno, amikor érintett és utána olvastam, még nem volt - vagy legalábbis nem említették - ilyen korlát, akkor konkrétan a xenont említették. De mindegy is :) Thx meg ilyesmik :)
Nem változott, csak nem olyan régen léteznek gyengébb xenonok.
Régen az összes 2000 lumen fölött volt, mert hát ez az értelme tulajdonképpen, a mai 25 wattosoknak a wattvadászat, mert hát mégiscsak kb. 60 wattal kevesebbet fogyasztanak, az meg kevesebb CO2, ugyanakkor még olcsóbbak, mint a LED.
Szóval egy normális xenonhoz ma is kellene (de nem is tudom, olyat szerel-e valaki még autóba), ahogy az erősebb LED-ekhez is kell.
Tudom, én is így szocializálódtam. Amikor hazaértem és jobban átnéztem kocsit hívtam is kereskedöt, hogy xenonról volt szó és nincs is mosó, akkor világosítottak fel.
A V-Strom tükrét én a "nem rossz" kategóriába sorolnám. Az eddigi legjobb az 1150Rt-n volt; miután megszoktam, hogy kissé lefelé kell néznem, mindent mutatott, amit kellett.
Kimentem a garázsba, felültem a motorra, és úgy tűnik, az egyik gond, hogy alacsony a tükör szára, a tükör pedig a kb. 45 fokban álló szár folytatásában áll, szerintem ezért nem sikerül beállítanom.
Egyébként milyen menettel van a GS tükör rögzítve, milyen adapterre lenne szükség?
" Ez nem hit kérdése. A plán paralel lemez a fénysugarakat önmagával párhuzamosan tolja el, így a vetítési képet érdemben nem befolyásolja, különösen, ha a lemezre eső fény közel merőlegesen érkezik a vékony - 5-8 mm - lemezre, 1,5-ös törésmutatóval számolva. Ez sem hit kérdése, kérésre megadom a konkrét számítást is.)"
Szerintem borzalmas indításkor az a recsegő röffenés. Én is inkább suhanni szeretek az alpesi szerpentineken. (lehet, h a bicajos múltam az oka?). Ha lehetne, akkor a gyárinál halkabb kipuffra cserélném. (Civic autóból váltottam Priusra és a markáns, kifejezetten sportos autó után azt hittem soha nem fogom "autónak" érezni, de ha a Toyota gyártana HSD-vel motorkerékpárt, biztosan azt vennék. :) )
A "Máshoz". "Gyurkát" tükrök nélkül kellet volna eladnod. :D Ebben a csoportban istenkáromlásnak tűnhet, de a V-Strom "beüvegezett szeneslapátja", na az tükör! Komolyan gondolkodom, ha arra cserélem a GS tükrét. A menetek átalakításával van csak gondom.
Nagyon más. Egy átlagos plexi 6-8% fényelnyeléssel rendelkezik. (Sokat mértem, szakmámhoz közel áll. Ez nem hit kérdése. A plán paralel lemez a fénysugarakat önmagával párhuzamosan tolja el, így a vetítési képet érdemben nem befolyásolja, különösen, ha a lemezre eső fény közel merőlegesen érkezik a vékony - 5-8 mm - lemezre, 1,5-ös törésmutatóval számolva. Ez sem hit kérdése, kérésre megadom a konkrét számítást is.)
https://images.app.goo.gl/KWQcLDBUnZvkQtZo8 A hátralátás megoldódott ezekkel a racsnis, le/felhajtható tükrökkel. És ez csak az egyik jó tulajdonsága, hogy Te tudod állítani.... ha borul a motor, állítja magát is :)
havernak feldőlt a motorja (merev tükrös) és az egész öntvény elpattant, úgyhogy a fékfolyadéktartályt úgy kellett nyolc méter ragasztószalaggal visszabarkácsolni a hazaútra neki.
Nekem a bal oldali amiben nem igen látok hátra, túl széles a vállam, vagy nem is tudom, kicsit be kell húzzam jobbra és akkor látok, a jobb oldali viszont elfogadható..
A 1250-es mikor oda csavarod (de sztem az 1200LC is), ad egy egész mély morgó hangot és megindul..., ezt lehet hallani kívülről is, illetve a sajátomon is hallom. De finom gyorsításkor sztem egész halk a kipufogó. Ki lehet bírni, hogy nem 3,2 Mp a 0-100, csak 4,3 Mp :D
Én is a csendes kidörrentők táborát erősítem. Az új GS kipufogója kifejezetten zavar alapjáraton. Beindításnál röffen egyet, ez amúgy nem rossz érzés, de teljesen felesleges, és egy normális külvárosi környezetben zavaró. Szerencsére menet közben nem hangos a kémény - legalábbis eddig nem zavart, bár még nem lehet adni neki a kakaót. Remélem később sem lépi át az egyébként nem túl magas ingerküszöbömet. Nem kell a villanyautós feeling, de az sem, hogy bárkinek feltűnjön a hangja (akár pro, akár kontra)
Gondolom halkabb dobot a kutya sem gyárt...
Más!
A tükör. Más sem lát benne szart sem, vagy csak én vagyok béna és nem tudom úgy beállítani, hogy a felét ne a vállam/felkarom képe foglalja? Azt néztem, ha kijjebb lene, sem lenne eldogadható a képe, valahogy a formája nem adja ki.
Az már egészen mellékes, hogy a kinézete - hogy is fogalmazzam... inkább sehogy, mert a buzis jelző ugrik be róla -, egyáltalán nem passzol a GS karakteréhez - szerintem.
Már nézegetem, mi legyen helyette, de egyelőre kevéske eredménnyel. Ha jól lehetne látni benne, nem zavarna annyira a kinézete, de hogy nem is tetszik, meg látni sem látok benne...
Én úgy vagyok vele, egy kis aláfestés hozzátesz az élményhez. Múltkor mentem egy 1200 LC-vel, gyári dobja volt, biza, irigykedtem kicsit, mert jóval hangosabb az én nyitott Sebringemnél.
Nekem egy GIVI kieg lámpa van fennt . 33€ vettem az íbéjen használtan .
E jeles , teljesen korhű :D így nem kell félnem hogy b@szogatnak érte .
Viszont a belsejét update-olom mert a halogén csak relével üzemeltethető , meg nem is tetszik :P
A kínai belső kerül bele , alumínium lapra csavarozva , plusz megtámogatom egy kisebb hűtőbordával mert ez a kis pitsa LED úgy melegszik , hogy hamar taccsra menne . Képen látszik a kísérleti alany .
Abszolút egyetértek sőt, engem mindig is zavart a hangos kipufogó, fiatalon is. Olyan jó halkan suhanni, nézni a gyönyörű tájat eggyé válni a természet csodáival, kikapcsolódni az Osztrák, Olasz hegyeken, hágókon, vagy akár a Horvát tengerparti utakon.
Tudom sokan úgy gondolják, hogy sokkal biztonságosabb az üvöltő kipufogó, de ezt én abszolút nem így gondolom, még soha nem volt bajom a halk kipufogó miatt az elmúlt 40 év és pár 100 ezer kilométer motorozásom alatt.
Ez az én véleményem. Mindjárt jönnek a szerencsém volt eddig stb...... kommentek
Konkrétan ez van hozzá, ami letölthető az Akra oldaláról is. Rajta van a kipufogón található azonosító és az is, hogy GS/GSA-hoz való. Ennek jónak illik lenni.
Bár a hangos kipufogók kifejezetten zavarnak, mióta öregszem, tehát van a szabályokban nekem tetsző is. Mai napig nem értem, minek kell a Vespára üres kipufogó a belvárosba, és nem pattanásos kamaszokról beszélek.
Amikor arra jártam, akkor nagyon darabosnak tűntek (vagy 10 éve). Este akkora városi élet volt, mintha kijárási tilalom lenne. Hangos szót sem hallottam egy délelőtt alatt a sétálós városrészekben.
Egy cimbora Zürich környékén mozog, szerinte most is nagyon kockák.
Efelől nincs kétségem, csak jó lenne tudni az okát :D De az okot sztem nem a gyártóknál kell keresni, hanem a szabályt alkotóknál. A gyártók szerintem simán átengednék :)
Nem kell félteni őket, nagyon is szabad népség. Pont ezért vannak túlszabályozva. Így is rengeteg gyorshajtó, ittas vezető, kábítószerhasználó, ittas dolgozó, stb van. Van pénzük mindenre is, és telibeszarják a világot is, meg a szabályokat is.
a másik dolog a munkásosztály munkára való igényessége alkalmazotti szinten. Hatalmas csalódás, kókler emberek tákolgatnak össze-vissza mindent egy valag pénzért kiváló eszközökkel. Persze bizonyára van nagyon sok jó szakember is, de nagyon sok szegmensben látok csúnya munkát.
ennek titokban örülök egy kicsit, mert így jobban megbecsülnek külföldiként is.
1250 GSA esetében 3750/min fordulaton mérnek, stabil kitartott gázállással. Állványos mikrofont használnak, és ha az emlékezetem nem csal, akkor a kipufogó hátuljától 60 centire mérnek (magasságba meg ahogy kiadja a kipufogó képzeletbeli meghosszabbítása)
Triumph Street Triple esetében 4250/min fordulaton mértek a havernak.
Más típusokról sem tapasztalatom, sem tudomásom nincsen
Arra továbbra is tisztelettel szeretnélek figyelmeztetni, hogy a gyári ködlámpák nem érnek pénzt, és emellé indokolatlanul k.drágák....
Ha ilyesmi (https://moto-parts.ch/de/4199-beiblatt-schweiz nem tudok linkelni, bocs :D ), vagy ezzel megegyező bizonylatod van, akkor nem lesz baj. A lényeg, hogy típusengedélyhez van kötve a sportdob.
A dB killerrel nem lesz baj, amennyiben az megegyezik a gyári hosszal. Az a tapasztalat, hogy ha a hangerőmérés nem mutat nagy eltérést, akkor nem veszik ki megnézni. Ahhoz még itteni viszonylatban is nagy hibát kell véteni :)
Most tényleg nem baszakodásból, de én el nem tudom képzelni hogy a fényszóró előtt 2 centivel lévő plexi engem el tudjon vakítani.. Csak mert eddig sem tűnt fel, pedig hát nyilván ott van és használom, de még a plexi felső élét sem látom, nem hogy elvakítson..
"Mivel nem vagyok katalógus. De amelyik lámpatestben D8S ívfénycsö van az 1600 lumenes, vagyis nem kell bele se állító, se mosó. Guglizd meg, hogy milyen autóban van ilyen fényforrás, és akkor látod, hogy lehet másnak is igaza."
Azzal eddig sem volt baj, hogy lehet másnak is igaza. Sőt :) Ismertetem - ezúttal részletesen - a kiindulási pontot: Amikor ez engem érintett, K9 1250 Bandit-ba tetettem Xenont. Ha már lúd legyen kövér alapon, egyből duált. Nyilván tudtam, hogy annyira nem szabályos, merthogy két kilométerről elporlasztotta a fán a baglyot. (Ez nyilván túlzás, nem is neked szól a figyelmeztetés :) Nem lévén nagyon hülye, azért utána olvastam - mert akkoriban téma volt az autókkal kapcsolatban is - hogy mégis mi a stájsz a xenonnal. AKKOR az volt az általános szabály - vagy csak én futottam ilyenbe bele - hogy autóknál az az előírás, hogy automatikus magasságállítás ÉS fényszóró mosó az elvárás, anélkül nincs szabályos xenon. Nyilván ez azóta változhatott és úgy tűnik változott is, de valamiért csak nem terjedt el még a BMW esetében sem, mert inkább a LED technológia lett a befutó. Ami nekem teccik, de hát ez csak én vagyok.
Igen, emlékszem a beidézésre. Szerencsére a gyakorlat mást mutatott, és pont a rendőr védett meg, hogy miért van szerencsém. Egyenlőre használom, mert tetszik, és a környezetemben motorozók szerint sokkal jobban látható messziről, illetve a feltűnőbb színét emelték még ki. Az első bírságig hordom, aztán a tanulópénz után átgondolom. Egyenlőre így..... :)
Szerintem találkoztál már a piros Földkerülö GSA-val. Ö festette le a plexi szélét, mert vakította. Azért fura, mert nagyjából egyforma magasak vagytok, tehát elvileg azonosak a körülmények.
Mivel nem vagyok katalógus. De amelyik lámpatestben D8S ívfénycsö van az 1600 lumenes, vagyis nem kell bele se állító, se mosó. Guglizd meg, hogy milyen autóban van ilyen fényforrás, és akkor látod, hogy lehet másnak is igaza.
"Azt hogy szabálytalan nyilván nem vitatom, mert nem rajtam múlik, nem én hozom a szabályt."
"Majd csinálok egy fényképet éjjel, hogy milyen fasza amikor a saját szemét vakítja el a motoros."
Én meg majd megpróbálom szuggerálni azt a plexit, hátha egyszer a szemembe villan az a vakító tükröződés, mert az elmúlt 1-2 évtizedben nem tűnt fel. :)
Lehet, hogy mára változott a szabály, mikor engem ez érintett, akkor még elvárás volt a mosó, mert a koszos xenon szórta a fényt és vakított. Vagy a szabály változott, vagy az van, hogy - mint előzőleg írták - 2000 lumen alatti a tiéd fényereje és arra már nem kell. Ezt nem tudom, pár éve még az volt a szabály, hogy magasságállítás és mosó is kellett. De nem kell elhinni, csak írd be a google-be.
Olvasom a vitát a vakító plexiről, közben végiggondolom az elmúlt párás heteket, azt a napi 350-650 km-t az utakon, és próbálom felidézni azt a röpke pillanatot, mikor nem vakított semmi - a szembejövő, a mögöttem haladó, mikor nem tükröződött a szélvédőn semmi - mert a telefont lezárhatom, a gps-t ledöntöm, hogy a fénye már ne legyen ott a szélvédőn, de a szellőzőrostély peremére tett gagyi, de mégis gyári selyemezüst keret csak ott a szélvédőn a látómezőben minduntalan... A mai kisteherautók tükre nem csak esőben, de akár csak párás időben sem ér semmit a lecsapódó nedvességtől, csak sejteni lehet, mit kellene látni bennük. Miközben az A oszlop em higy gyalogost, de komplett autókat takar ki.
Szóval az a plexi "tükör" már nem oszt, nem szoroz :-) Ha zavar, legfeljebb lepattintom és mehet a dobozba - még szerszám se kell hozzá. Ettől persze még illegál marad.
"Nem, nem kell. Vagy legalábbis nem azért mert xenon. Teljesen mindegy a mi adja a fényt 2000 lumen alatt nem kell. ahogy a válasz további részéböl ki is derült, csak elegánsan átsiklottál felette."
De kell. Azt valóban nem tudtam, hogy fényerőre vonatkozik a szabály, vagyis nem pusztán azért kell mert xenon, hanem azért mert 2000 lumen felett kell, de - mivel én nem vagyok közlekedési mérnök csak egyszerű júzer, aki próbál tájékozódni - eddig csak a xenonnal kapcsolatban találkoztam ezzel a szabállyal. De mutass nekem olyan xenont, ami 2000 lumen alatt van. Gondolom egy ilyen van, ami valamelyik BMW motorrad, vagy még az sem, csak ott megoldott a magasság állítás és a mosó.
A többire: Bármikor bemérheted a "szabálytalan" fényszóró védő pleximet, hogy mennyi fényt ver vissza felém. De elmondom: Semennyit. Konkrétan nem tudod megállapítani, hogy világít-e a fényszóró - nyilván igen, mivel ha gyújtás van, akkor már világít - de NEM látod. Még sötétben SEM! Az útról visszaverődve nyilván tudod, hogy világít, de egészen pontosan 0 candela jut vissza a szemedbe a plexiről visszaverődve.
Bármikor állok rendelkezésedre, ha szeretnéd ennek ellenkezőjét bizonyítani, még fénymérőt is viszek.
"Majd csinálok egy fényképet éjjel, hogy milyen fasza amikor a saját szemét vakítja el a motoros.
(erre mondjuk láttam már megoldást amikor a plexi felsö 1,5 centijét lefestette fekete festékkel a tulaj) Ettöl még szabálytalan. Nem értem miért olyan nehéz ezt elfogadni? "
Azt hogy szabálytalan nyilván nem vitatom, mert nem rajtam múlik, nem én hozom a szabályt. De olyat nem tudsz mutatni, hogy a védő plexim elvakítson engem. De mondom, bármikor állok rendelkezésedre.
Nem, nem kell. Vagy legalábbis nem azért mert xenon. Teljesen mindegy a mi adja a fényt 2000 lumen alatt nem kell. ahogy a válasz további részéböl ki is derült, csak elegánsan átsiklottál felette.
Ahogy efelett is:
"Plusz van egy olyan előírás, hogy a vezető felé semmi sem verhet vissza mérhető mértékű fényt, ezt is figyelembe szokták venni.
A lámpa elé helyezett polikarbonátnál már eleve ez sem biztosítható, hiszen az UV-védő bevonata már a szabadban van, és az alapból ver vissza fényt hátrafelé is.
Valószínűleg engedélyeztették volna, ha lehetne. Egy BMW, de még egy Wunderlich szintjén sem ördöngősség egy ilyen elem jóváhagyása. De pl. az átlátszó védőknél ez már eleve ott bukik, hogy ha meg is oldja, hogy hátrafelé ne verjen vissza fényt, az csak addig igaz, míg tiszta a hátulja, és ez nem biztosítható."
Itt Tcaoe nagyon jól leírta miért veszélyes és emiatt szabálytalan a plexi. Majd csinálok egy fényképet éjjel, hogy milyen fasza amikor a saját szemét vakítja el a motoros.
(erre mondjuk láttam már megoldást amikor a plexi felsö 1,5 centijét lefestette fekete festékkel a tulaj) Ettöl még szabálytalan. Nem értem miért olyan nehéz ezt elfogadni?
Erre is tettem javaslatot: Nyitott a lehetöség, elötted is, hogy legalizáltasd. ( Persze nem fogod megcsinálni, mert igazából te is tudod, hogy nem jó, és nem éri meg neked, hogy sok pénzért megmondják, hogy feleslegesen harcolsz a fizika ellen.)
Amúgy vettem egy 2dB pontosságú hangnyomásmérőt. Már csak meg kell tudnom, mi a hatósági mérési eljárás. Milyen messze a kipufogótól, milyen fordulatszámon, stb...
Ejtettem is a Denalli csodákat :-) Bármilyen szépek is :-) Maradok a gyári lámpánál.
Egyet mondj még meg.
Akrapovic dob. Van már hozzá műbizonylatom, meg nemsokára lesz gyárival megegyező dB killer is bele, illetve újragyapotolom. Szóval technikailag rendben lesz.
Gondolom, mivel nem Svájci vagyok, sem a motor, így gondolom ez elég lesz a békéhez?
"De egy LED fényszóró előtti sima, víztiszta plexi nem töri a fényt," Már mondtam, hogy nincs olyan, hogy nem.
Igen ebben igazad van, bármi amin a fény áthalad, valamilyen mértékű fénytörést okoz. Amire én gondoltam az az, hogy az a fénytörés nem okoz jelentős elváltozást a vetített képben. Vagyis a fényszóró használatát nem fogja negatívan befolyásolni. De amint az előbb is írtam, meg fogom mérni. Egyelőre nincs bizonyítékom, de az eddigi tapasztalataim alapján kizártnak tartom a 10%-ot is, meg azt is hogy egyébként károsan befolyásolja a fényáram mennyiségét is és a vetített képet is.
"Tiltva is van. Minden tilos ami nincs engedélyezve."
Ja ez meg is van.
"Attól, hogy xenon még nem kell hozzá se mosó, se állító."
Ezzel most megleptél. A többit Tcaoe leírta. (Gyk: De, kell)
"Hitvitába nem szeretnék belefolyni."
Mégis sikerült. A te véleményed ebben a témában hitvita. Annyiban az enyém is, hogy nem mértem meg. De meg fogom. Viszont te nem tudod érdemben alátámasztani, hogy a víztiszta plexi 10% veszteséget okozna a fényáramban. Részemről ezt kizártnak tartom, de ez tényleg csak hitvita, mert nem tudom bizonyítani, de ez meg - részben - az én szakmám. Meglepődnél, hogy milyen értékeket lehet fénymérésben produkálni, amire nem is gondolnál.
Igen valóban, de ha emlékszel akkor megvan az is, hogy a termék lapját idéztem be, vagyis a gyártó szerint nem használható közúton, csak off-road.
De őszintén szólva nekem tök 8. Nekem is olyan van, ami nem legális (Wunderlich). Azzal kapcsolatban, hogy a svájci és/vagy a többi ország rendőrei hogy állnak hozzá, nincs tapasztalatom. Szerencsére :)
Már a kérdést sem értem. Az magától értetődő, hogy db killer van bent......
Viszont ha nincs db killered, akkor kiadós büntetés (haver 600-at fizetett) megcsinálnak, ha van, de meg van vágva a vége házilag, akkor busszal/taxival mégy haza. Trélerrel viszik műszakira a motorodat, van pár hónap eltiltás, meg csilliárd pénzbírság.
Amúgy a forgalmi engedélyben szereplő typenschein nummer alapján megnézi a kis laptopjába, hogy hány decibelnek kell lennie, és annál max 5%-al lehet több. Nekem gyári akra van fent, és ő ezt látja is a rendszerbe, és az ahhoz megadott értékek számítanak.
Az ECE R48 konkrétan tiltja azokat a védőelemeket, amiknek nincs jóváhagyása.
De kell, ez is ECE R48, bár az elektromos állítás nem előírás, csak az automatikus. Igazság szerint ez minden 2000 lumennél nagyobb fénykibocsájtású lámpához kell, nem csak a xenonokhoz.
Töri, de úgy is tervezik meg, hogy ezt figyelembe veszik. Plusz van egy olyan előírás, hogy a vezető felé semmi sem verhet vissza mérhető mértékű fényt, ezt is figyelembe szokták venni.
A lámpa elé helyezett polikarbonátnál már eleve ez sem biztosítható, hiszen az UV-védő bevonata már a szabadban van, és az alapból ver vissza fényt hátrafelé is.
Valószínűleg engedélyeztették volna, ha lehetne. Egy BMW, de még egy Wunderlich szintjén sem ördöngősség egy ilyen elem jóváhagyása. De pl. az átlátszó védőknél ez már eleve ott bukik, hogy ha meg is oldja, hogy hátrafelé ne verjen vissza fényt, az csak addig igaz, míg tiszta a hátulja, és ez nem biztosítható.
Az ilyet egybeépített lámpatestnek hívják, egyben minősítik. Ha az elé akar az ember még valamit, az lesz cifra, különösen a LED lámpáknál, de sok vetítőlencsésnél is.
Váltottunk már ebben a témában kommentet, de az akkori példában felhozott Lonerider fényszóróvédőt a svájci-francia-német-osztrák-magyar-olasz (bő 20e km) rendőrök szó nélkül tűrtek mindig minden körülmény között.
A svájci kivett kipufogó hangerőt mérni, ott nagy razzia volt, 4-5 rendőr volt ott. Elkezdtek ketten eszmét cserélni a motor elejénél, hogy túl sárga, de előkerült egy színskála, hogy hány Kelvin színhőmérséglet tartomány van rendben, és arra jutottak, hogy az rendben van. Viszont ehhet hozzá tartozik, hogy a nappali menetfény alakjában nincs előtte rács, csak a plexilap, és sötétedés után a rácsot le kell venni, vagy le kell buktatni (szerencsére lehajtható)
Az osztrák gyorshajtáskor nem problémáztak a lámpával. A francia a gumik állapotával volt elfoglalva csak, neki se volt gond a lámpa. Az olasz kért jogosítványt, meg biztosítási igazolást, de neki se volt probléma.
" érdemes jogszabályban tiltani." Tiltva is van. Minden tilos ami nincs engedélyezve.
"olyankor nem veszik figyelembe, hogy a xenon esetén milyen járulékos elvárások vannak még - elektromosan, automatikusan állítható magasság, fényszóró mosó," Attól, hogy xenon még nem kell hozzá se mosó, se állító. Nem is ezzel van a baj. Sokkal inkább azzal, hogy több szórt fényt okád maga elé, mint elötte a halogén refije. A szembejövö is pont így érzékeli.
"De egy LED fényszóró előtti sima, víztiszta plexi nem töri a fényt," Már mondtam, hogy nincs olyan, hogy nem.
"szóval érdekelne hogy miért tiltott, vagy inkább nem engedélyezett?" Mert nem feltehetöen még nem volt bevizsgálva. Csináld meg te! Engedélyeztesd. Utána vagy legálisan használhatod, vagy elmagyarázzák, hogy miért nem.
"pl a Vectra C-m fényszórója is ilyen) előtt is van tiszta plexi nyilván dizájn és/vagy védelmi céllal. Az nem okoz problémát? "
Nem tudom. Ha engedélyezett, akkor nem.
"de sztem 10%-ot biztosan nem," Hitvitába nem szeretnék belefolyni.