Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Helló!Tegnapelőtt kint voltam a Bakonyban,megnéztem a gombás helyeimet.Na ide kb. még két hétig senki ne jöjjön!Katasztrófa,se galamb se tinoru se róka!Még csak kicsi se.Pár téglavörös susulykát láttam,amúgy semmi.Persze elkapott egy zivi,bőrig áztam.Full sár minden,és este még volt egy nagy vihar.Irigylem azokat akik már sikerrel jártak,ilyenkor már itt is be szokott indulni a szezon.
Pár éve voltunk Kecskeméten, a Természet Házában, ott vettem egy halom posztert a védett növényekről, lehet volt gombás is, akkor még nem voltam megfertőzve:-)
A tinorú gombákhoz is illő fűszere a friss petrezselyem zöld:
A gombákat vékonyan felszeleteled, s vajon megpárolod. Mikor majdnem kész, néhány cikk zúzott fokhagymát keversz bele, együtt sütöd zsírjára. Mikor kész, frissen vágott petrezselyemmel szórod meg, jól összekevered és melegen tartod. Tükörtojásokat sütsz, borssal szórod meg. A gombát meleg tányéron elrendezezed, rácsúsztaod a tojást és friss, ropogós héjú kenyérrel fogyasztod.
Felénk kedvelt ragu még frissen sült hússzeletek mellé.
Hét közben nem szokták zárni, ha meg jön a hársvirágzás, akkor egyáltalán nem, hogy a méhészek tudjanak mozogni. Viszont nem mertem lemenni az aszfaltról, nagy a sár.
Bakonybél környékén rengeteg a rókagomba mindenfelé. Nem tudtok nagyot hibázni, bár a helyiek nagy erőkkel gyűjtik. Ott ettem életemben először rókagombát (gyermektábor)... Szimplán rókagombás paprikás krumpli névre hallgatott az étek, bográcsban helyi bükk rőzsén elkészítve. Nem kell nagy fantázia hozzá, szalonna-hagyma útvonalon megindítva rókagomba-burgonya-só paprika folytat, bors/borsikafű és kakukkfű ráadás és szépen összerottyan kellemesre. Jó étvágyat kívánunk :)
A következő hetet a Bakonyban fogjuk tölteni. Pontosabban Bakonybélben lesz a szállásunk. Jó lenne, ha tudnátok segíteni, hogy merre induljunk gombaügyileg!
Nagygombáknál nem mindíg jön be, hogy megkíméljük a bébiket az idő előtti szüreteléstől. Szombaton délután leszedtem az aznapi őzlábvacsora alapanyagot, az újdonsült óvodásokat a hétfő reggeli hazaindulásra tartogattam. A vasárnap délelőtti ellenőrző körutamon már csak hűlt helyüket találtam. Az őzláb egyébként igen gyorsan fejlődik, előfordult, hogy csontig learattam a területet, ugyanott 4 nap múlva újra teljesen kifejlett példányokat szedhettem. A leszedett dobverő 2 nap alatt a hűtőben is ki tud nyílni.
A kakukkfű is remek (gomba)fűszer, a mezei szegfűvel együtt szoktuk gyűjteni. A Bükk még pihenhet, oda csak július 4-én megyünk...:)) Egyelőre a meleg somogyi erdőkben reménykedem.
Úgy legyen. Az a helyzet, hogy galambgombából, párduc és piruló galócából is volt még pár darab, de öreg, lelakott példányok, fiatalt csak rókából találtam. Az erdő alja tocsog, talán ez sem jó.
Szia LP! Hogy mitől La Fontaine omlett, fedje jótékony homály, - nyilván fantázianév - de nem francia recept, annyi bizonyos. A klasszikus omlett ui. mindig tartalmaz egy 'pincé de farin', egy csipet lisztet is. Ortodox főzőember lévén omlett, és egyéb ügyben inkább hiszek Brillat-Savarin: Le Physilologia du gout c. alapművének. A recept egyetlen mentsége a gomba, a többi közönséges rántotta. Nem a Te hibád.
A vitát kérjük az "Igazi omlett" topikban folytatni! :))
NP
Ja! Szolgálati közlemény!
Tigrincsnek biztos nem volt ideje még, de talán nem orrol meg, hogy én kürtölöm szét:
Befejeződött a domain regisztráció, a netgombasz mától ponthu.
La Fontaine-omlett A nyers tojásmasszához reszelt sajtot kevernek, így sütik készre. A töltelék: Madeira-mártással kötött kockázott paradicsom és szarvasgomba. (Szerintem más gombával is jó)
Omlett alaprecept Hozzávalók: 4 db tojás, 2 evőkanál tej, 3 dkg vaj vagy margarin, só, esetleg őrölt fehér bors ízlés szerint.
A tojásokat, tejet a só, esetleg bors hozzáadásával egy villával felverjük. Palacsintasütőben a vajat kiolvasztjuk, felforrósítjuk, a felvert tojást beleöntjük. Az alsó részt hagyjuk megszilárdulni, ráterítjük a tölteléket. Nem kell a tojást teljesen átsütni, akkor ízletes, ha a felület fénylik, amikor a tojáslepényt összehajtjuk.
Szia LP! Nagyon érzékletesen fogalmaztad, kár, hogy La Fontaine nem olvashatta a topikot, most gazdagabbak lehetnénk egy 'Fable de champignon'-nal. :))
A gomba nem rendelésre nő (sajnos). Most jól érzik magukat a föld alatt, gyűjtik a termőtest képzéshez a táplálékot. Majd, ha sokkhatás éri őket (pl. jön a szárazság), akkor eszükbe jut, hogy szaporodni is kéne, így aztán előbújnak.
Tavaly húsvétkor Luppa-szigetnél gyönyörű lila pereszkéket lehetett találni. Az első nagyobb gombahullám sztem is most indul, a nyűvekről annyit, hogy a nyár eleji gombákban (főleg a vargányában) több a 'kukac', mint a később növőkben, de ez termőhelytől is függ. Ahol rendszeresen több gomba terem, ott a nyű is több. Hoorgasz, ne feledd, irány D-DK!!! 1 nm Hét végén mi is elutazunk, :(( de hétfőn körbeszimatolunk a lullai erdőben - meg másutt is. :)) NP
Én is elmentem tegnap megnézni az "óvodásaimat", két napja láttam őket, de az enyémek nem nőttek meg ennyire. Nem nyitották ki ennyire a kalapjukat, a gallért még csak most tették félig le. Így aztán nem is volt szívem elhozni őket. Sok kisovis alakul, az a tapasztalatom, hogy négy nap kell nekik, mire panírozható állapotba kerülnek. Fotót akakrtam készíteni, de mire klikkelhettem volna lemerült az elem.
:-(( Majd szombaton!
A legelőkön semmi, egy hatalmas sárguló csiperkén kívül. Nem értem: sok eső, meleg, gomba meg nuku.
Én is meglepődtem a lilapereszkén. Szombaton az esőben gombásztunk egyet. És kb. 15-20db lilapereszkét találtunk (volt közötte pár db. nagyobb termetű is).
Életemben először most szedtem ilyet, és nem számítottam rá, hogy ősz előtt találni fogok.
Érdekes, mert májusban meg hiába kerestünk májusi pereszkét, nem találtunk, de lehet, hogy majd ősszel??
Egyébként mi a véleményetek. Volt ez a sok eső, most meg a nagy meleg. A párom azt mondja, hogy ez túl meleg a gombáknak, úgyhogy ha van is (ő ebben sem bízik), tuti, hogy mind nagyon kukacos???????????????
halihó!!!!! végre itt a meleg, ami kedvez a gombák számára,+a nyaralók örömére. vasárnap indulunk az őrségbe,és ha valaki tud frisssss hirekkel szolgálni megköszönném. előre is köcce:)))))))))))))))))))))))))))))