én tisztelettel nekivágok most ennek, nekem kemény, mert heti 6-7 futi lesz, és dög meleg lesz, ennem kell megtanulni az hótzicher, lesz egy ugrás benne, hogy pont kijöjjön a maratonra, én emellett még úsznék (ami egyelőre inkább vízfekvés javítás) van két gyúrás amiben egy guggolás is van, az másnapra azért visszavesz, és heti egy országúti bringázás még kéne.
és ott a kockázatom is, hogy lesérülök, vagy megint beteg leszek...
Ez már off, lehet, hogy laposföld-hívő vagyok, de nekem gyanús, hogy a a lefutott útvonal pontosan jelenik meg, csak éppen x méterrel arrébb. Mágneses zavar esetén, össze-vissza menne a vonal szerintem, de ha a Pentagonban azt szeretnék, hogy egy rakéta pont 500 méterrel tévesszen irányt, akkor hasonló jelenségnek lennénk tanúi.
Reggel letudtam a mai edzésem, és olyan intenzitással chillelek éppen, hogy generálnom kellett egy expanding brain meme-t hozzá. High five ha másvalaki is éppen ascended, mint én :P
Szezonban 66-68 kg vagyok, a normál ételek kalória tartalmáról fogalmam sincs. Az ebéd helyettesítő vacsorára, de amúgy máskor sem, nem eszem tele magam. Sok tej és rengeteg lekvár fogy még. Meg persze gyümölcs, zöldség, müzli, változatosan.
Az edzésterv egyébként épp hogy nem bazi kemény, mert relatíve kevés időt visz el. Olyan szempontból viszont az, hogy épp úgy van kitalálva, hogy az elején nem hiszem el hogy meg tudom csinálni pl. a 16x400 métert vagy a 5x1600 métert, aztán mégis sikerül. Jól be kell lőni a tempót.
Említetted, hogy a terv neked pont jó, mert nem pulzus alapú. Ez csak félig igaz, a tempó adott, de ha a pulzus nem támogatná, akkor lejjebb veszek belőle. Már háromszor végigcsináltam az utolsó 8-9 hetét, a Strava-n vissza is tudom már nézni, milyen tempóra voltam képes. Nagy csodák nincsenek, ugyanannyi edzéssel gyakorlatilag másodpercre ugyanazokig a tempókig tudok évről évre eljutni.
köszi, kipróbálom. Egyelőre a Garminon beállított zónáim vannak, ott a "pulzustartalék százalékos aránya" nevű módszert választottam, mert érzésre az tűnt a életszerűbbnek.
Mondjuk igazából csak terepen szoktam figyelni a pulzust, komolyabb mászásoknál, amúgy jól elvagyok nélküle. Síkon szerintem nem is tudok olyan gyorsan futni, hogy azzal túl magasra vigyem.
egy beszédteszttel elég jól ki tudod mérni a zónáidat, próbáld ki. 3-400 méteren egyre emelkedő tempót futsz körönként, a végén mindig beszélsz 30 másodpercet kb (vers, dal, mondóka), ahol szaggatottá válik a beszéded, megjegyzed és beírod ide, megkapod a zónáid. legalább olyan jó, mint a 30000 Ft-os futópados.
köszi, igen, azóta megcsináltam a saját táblázatom, szépen átszámolgattam, nyilván ez egy bazi kemény edzésterv, mondjuk pont tetszik, hogy végre nem pulzustartományt ad meg, mert azt én nem mérek.
hány kg- vagy? ennek a fél kiló napközbeni cuccnak mennyi a ch tartalma kb?
én szerintem keveset eszem, ezért próbálok most igazítani a kaján is.
Nekem 90%-on van, de kb. annyira tartom megbízható feature-nek, mint a hömérséklet-kijelzését, ami télen a minusz fokokban futva az elsö 30-60 percben mindig 20-25 fok környékéröl indult és onnét csökkent 5-re - teljesen fiktív és használhatatlan szemét adat. Mintha valaki itt tesztelte is volna, hogy ha nem a kezén van, akkor tudna pontosan mérni?
Egyébként ha jól emlékszem az a mondás hogy kb. egy hétig kell melegben edzeni, mire nagyjából azt lehet mondani, hogy megtörtént az akklimatizáció. Namost június vége van, de nekem még nem sikerült egy hétig konzisztensen melegben futnom, mert néha este megyek 30 fokban, másnap meg reggel 18-ban, semmi rendszer nincs benne.
Valahol Gran Canaria-n szerintem használható lenne a feature, de itt nálunk nem. (Holnapra 32 fokot ír, holnaputánra 23-at max hömérsékletnek.)
Idén még nem, mert ha csak reggel szinkronizál az óra az App-pal, akkor csak a reggeli hőmérsékletet tudja és azzal nem nő a szint. Érdemes minden edzés előtt szinkronizálni egyet, hogy jó hőmérséklettel számoljon.
Nekem 51% és amennyire figyelem össze-vissza dobálja. Most épp azt mondja ha fel akarom vinni akkor menjek ki amikor 22C felett van a hőmérséklet... Hm, nagyon hasznos feature :)
Akinek becsül az órája hőmérséklethez való akklimatizációt annak mi a tapasztalata. Aki fut melegben hol jár, aki csak hajnalban meg este annak mennyi?
Mindig is sejtettem, hogy Candide (illetve hát Pangloss mester) hülyeséget beszélt a létezö világok legjobbikával, de hogy konkrétan egy fájdalmasan rossz világban éljünk... 😓
Jött a Strava-ról az értesítés hogy oda egy CR-em :), valaki 17mp alatt felfutott egy másfél perces lépcsőn. Persze hogy el volt tolódva a trackje, tök máshol futott és hatperces tempóval, tényleg általános a probléma, a garmin fórum is tele van vele.
15-30 másodperces lépcső az rohadt nagy (nekem legalábbis), már 5km fokozónál is, hosszabbnál meg még inkább kivitelezhetetlen - mondjuk nekem nagyon közel vannak egymáshoz a tempózónáim, 30mp-pel már gyakorlatilag szinte egy másik pulzuszónában vagyok.
Szerintem lehet ilyet futni és jó is, tempóérzéket fejleszt meg nyilván gyorsulóra futsz ami alapból fejleszt.
5k-10k közötti távokon szoktam ilyet, 5 vagy 10mp-es lépcsőkkel, lefelé természetesen :)
Kifejezetten szeretek azzal játszani, hogy pontosan telibe meglegyenek a .5 vagy .0 átlagú kilométerek, ehhez a GPS alapú mérés sokszor nem segít, kell közben nézni és korrigálni rendesen (aztán még így is van hogy a végén megszívat) azárt kb 200 métertől a gördülőátlagos köridő az elég jól beáll.
Síkon szoktam, de nem körpályán, nem síkon futni szerintem sok értelme nincs is.
Nem is, induláskor volt rossz, aztán fél óra után helyrerakódott. Olyan, mint amikor elveszti a CPE fájlt, vagy annak hibás a tartalma. (CPE vagy hogy hívják, műhold pozíció előrejelző kis adatbázis fájl, amit az óra pl. a Garmin Connect-en át a telefontól kaphat és nagyban segíti a műholdak bemérését. Ha nincs fájl vagy túl régi - általában hét napnyi adat van benne - akkor is fel tudja szép lassan építeni magának az óra)
Eddig a 7x-et minden rendszer, többsávos beállítással még nem tudta semmi eltéríteni :) Vagy nem futottam még bele ilyen zavarba, vagy ezt is jól ki tudja szűrni, ami simán elképzelhető.
A terv lényege sosem a pontos tempó/km, hanem hogy fokozatosan gyorsulóra fusd, ami szépen sikerült is neked.
Az, hogy 10 másodperces ugrásokat írnak le, annak így semmi tudományosan kimért háttere nincs, viszont könnyű megjegyezni és követni. Angolszászok tervekben meg pl. 8:00/mile 7:30/mile látható, amik kilométerre átfordítva nem jönnének ki szép kerek értékekre.
Ha mégis pontos km átlagtempót akarok (illetve én átlag powert - ami végülis síkon ugyanaz), akkor az órán a körátlagot nézem, ha az előírt alatt vagyok, kicsit gyorsítok, felette lassítok.
Igazából a fő képernyőmön két adat van ilyenkor: pillanatnyi* telj. / körátlag telj. (* a pillanatnyi nagyon ugrál úgyhogy én a 3mp-es átlagolt értéket rakom ki helyette)
Az orosz műholdra kell kapcsolni :-) Ma reggel futottam és GPS+Glonass volt beállítva, teljesen pontos útvonalat rajzolt a térképre.
(De most komolyan, ezek elsősorban katonai alkalmazásra jöttek létre, vártam is, hogy a közeli háború miatt mikor fogják zavarni, vagy direkt módosítani a jeleket.)
A legkönnyebb arra válaszolni hogy mit csinálok mellette: minden hétköznap bringával járok dolgozni, 2x40 perc nagyon könnyű mozgást jelent.
Hazaérés után szoktam edzeni, ezért is jó hogy a napok többségén ilyen kevés idő kell hozzá, mert ez este 6-fél 7 indulást jelent. A Covid óta nem ebédelek napközben a munkahelyi menzán, csak este otthon, edzés után. Viszont reggelizem, aztán napközben 4-5-6 szendvicsnyi kenyeret megeszem; párszor lemértem a pakkot, 400-500 gramm tízórai, plusz esetleg tartalék üres zsemlék fogynak.
Első alkalommal ennek a 3 órás megfelelőjét csináltam, aztán találtam meg a mostanit, ami nem utolsó sorban pdf-ben megvolt és a mérföld használatát leszámítva számomra érthető instrukciókat tartalmazott.
Először is: a tervek nem pulzusra, hanem tempó jellegekre hivatkoznak (pl. maratontempó, félmaraton tempó, 10km és 5km tempó), ehhez legalább megsaccolásképpen tudnod kell hogy milyen sebesség tartozik ezekhez nálad. Ha jó a sebesség, jó lesz a pulzus is.
Segítségül ad néha konkrét időt és távot. De itt jön be az, hogy ezeket _muszáj_ magadra igazítanod. Én is igazítottam. Tehát nekem hiába mondja segítségül, hogy félmaraton tempó (3:45/km), ha egyszer én ebben a tempóban még gyakran 1 km-t sem tudok futni, főleg a terv elején. A konkrét példánál maradva, futottam inkább 4:10/km-ben. Szóval a tempókat igazítani kell, néha jelentősen.
Szintén igazítandó a könnyű futás fogalma (eredetileg 8:00/mile, azaz 5:00/km), ez is nyilván tartományra utal, 4:50-5:10/km tempó még bőven belefér nálam. A terv nem pulzus alapú, de mindig látom a pulzuson hogy jó-e, ha nagyon nem, akkor sebességet kell igazítani? Megjegyzem, hogy a résztávoknál, ami mondjuk 2km-nél rövidebb, nagyon lassan mászik fel a pulzus, max. a végén éri el a figyelendő értéket, vagy még ott sem. Érdemes ezeket tényleg tempóra és érzésre futni, de 800m alatt feltétlenül.
A másik dolog, amihez valószínűleg hozzá kell nyúlni (szintén a terv célközönségének jelentős sebességkülönbsége miatt), az az intervallok hossza és/vagy ismétlés száma.
Pl. amikor azt mondja, hogy 8 x 1000m, akkor az nekem mondjuk 8x4 perc. Érdemes megtartani a perc értéket, így mondjuk ebből lehet neked 8x800m, hogy azonos terhelést kapjál.
A terv kiszámítható, hétfő mindig rövid könnyű, szombat valami parkrun (így hívja a rövid pl. 5km hétvégi helyi versenyeket) vagy hasonló terhelés. A vasárnap mindig hosszabb, de néha ez a legnehezebb, mert nem mindig végig könnyű. Kedden résztáv, csütörtökön is valami gyors, közte meg pihentetőbb.